Bag Ruslands facade - På besøg i Tjuvasjien

Landet strækker sig fra Østersøen i vest til Stillehavet i øst. Det har verdens tredje største militærbudget og et betændt forhold til mange af sine naboer. Derfor handler det med Rusland ofte om Putins autoritære system, om militær magt eller økonomisk krise, og meget sjældent om det russiske folk. Men i anledning af det russiske parlamentsvalg er Orienterings Brita Kvist rejst til den russiske republik Tjuvasjien - 700 kilometer øst for Moskva - sammen med den dansktalende russer og journalist Alexander Kostin. For at tale med de russere, som normalt ikke får taletid i de internationale medier, om deres syn på Rusland og på resten af verden. Af Brita Kvist & Simon Stefanski.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 11:15
  Bag Ruslands facade - På besøg i Tjuvasjien

  Bag Ruslands facade (3:5): Svampejagt og politisk mistillid

  Når russerne stemmer, så har de ikke meget tillid med sig ind i stemmeboksen. Godt en tredjedel af de russiske vælgere siger, at de ingen tillid har til de politikere, som stiller op. En del af dem går dog hen og stemmer alligevel. Og her er det ikke altid nemt at gætte, hvem der stemmer hvad eller hvorfor. Det er sjældent, man hører russiske vælgere tale om et bestemt partis program. Nogle stemmer alene fordi de ikke synes, at det ledende parti, Forenet Rusland, skal have alle stemmerne. Orienterings Brita Kvist er med ved langbordet i familien Kostins sommerhus i Tjuvasjien, for at overvære en venlig diskussion om politik over en hjemmelavet middag. Medvirkende: Brita Kvist, Orientering; Svetlana & Rosa, borgere i Tjuvasjien.

  Kultur
 • 09:38
  Bag Ruslands facade - På besøg i Tjuvasjien

  Bag Ruslands facade (1:5): Tog til Tjuvasjien

  I anledning af det russiske parlamentsvalg, har Orientering sendt Brita Kvist på en togtur til den russiske republik Tjuvasjien, der ligger 700 kilometer øst for Moskva - for at komme tættere på de værdier og erfaringer, der præger russernes valg. Brita Kvist følges med den herboende og dansktalende russer Alexander Kostin, der tager os med på besøg hos hans familie i Tjuvasjien, hvor kultur er vigtigere end politik. Medvirkende: Brita Kvist, Orientering; Alexander Kostin, russisk journalist bosiddende i Danmark.

  Kultur
 • 18:15
  Bag Ruslands facade - På besøg i Tjuvasjien

  Bag Ruslands facade (4:5): Politisk kunst og en slap opposition

  Den russiske kunster Petr Pavlenskij bruger sin krop i politiske happenings i protest mod et undertrykkende system. Orienterings Brita Kvist møder kunstneren, der i kampen for større frihed naglede sin nøgne krop fast til Den Røde Plads. Hans aktivistiske handlinger er et mål i sig selv, for de bryder igennem muren af meningsløs tale fra den politiske opposition. Medvirkende: Brita Kvist, Orientering; Petr Pavlenskij, politisk kunstner.

  Kultur
 • 12:34
  Bag Ruslands facade - På besøg i Tjuvasjien

  Bag Ruslands facade (2:5): Filtstøvler og den russiske økonomi

  Vladimir Kostin inviterer Orientering ind på sin filtstøvlefabrik. Her fortæller han om Ruslands overlevelsesevne, Europas krise og sønnen Alexanders beslutning om at flytte til Danmark. Det har nemlig ifølge hans far betydet, at han satte et stop for en lovende karriere i Moskva, for at være en 'fattigrøv' i København. Medvirkende: Brita Kvist, Orientering; Vladimir Kostin, selvstændig håndværker.

  Kultur
 • 13:23
  Bag Ruslands facade - På besøg i Tjuvasjien

  Bag Ruslands facade (5:5): Putins demokrati og den massive valgsejr

  Orienterings udflugt til den russiske republik Tjuvasjien skal hjælpe os med at forstå de værdier og oplevelser, som ligger bag russernes politiske valg. Og da valgdagen kom, var det Præsident Putins støtteparti - Forenet Rusland - der var de suveræne vindere. Med 54% af stemmerne kan partiet sætte sig på over tre fjerdedele af pladserne i parlamentet, og det giver partiet mulighed for at stemme forfatningsændringer igennem uden hjælpe fra andre partier. Hvad er det for et demokrati, der udmunder i den slags resultater, og hvad synes russerne selv om deres demokrati? Det undersøger vi i sidste afsnit om den politiske russer. Medvirkende: Brita Kvist, Orientering; Flemming Splidsboel, Seniorforsker hos DIIS; Anna Libak, udenrigsredaktør på Berlingske; Matilde Kimer, DR Nyheders korrespondent.

  Kultur