Baglandet remix: Fortiden spøger | P1 | DR

Baglandet remix: Fortiden spøger

Sendt første gang d.

Når vi rejser rundt i landet og laver reportager, sker det at historierne taler til hinanden på t...

Når vi rejser rundt i landet og laver reportager, sker det at historierne taler til hinanden på tværs af steder og miljøer. I dag sender vi tre historier om en fortid, der spøger. Om den gamle mand, som folk i Harboøre kalder for Isbjørnen, der voksede op som som tyskerbarn. Om soldaterne på veteranhjemmet i Fredericia, der plages af minder fra krigen. Og om Grethe, der er dement og husker sin tid som stewardesse, men ikke helt ved, hvor hun bor i dag.
Vært: Anne Pilegaard Petersen.

Næste udsendelse

P1, 24. mar. 2018 kl. 14:33

Læge Johannes Jørgensen på 74 år har sat en seddel op i sin lægepraksis i Søllested på Lolland - der står at han snart går på pension. Og der kommer ikke en ny, ung læge til byen efter ham. De tyndt befolkede områder kæmper med at tiltrække læger. I Lolland kommune er der kun 16 familielæger tilbage til hele kommunens 42.000 borgere, familielæger, der kender deres patienter og deres historie. Baglandet besøger en af de sidste familielæger og bliver inviteret med ind i en af Region Sjællands nye udbudsklinikker med vikarlæger fra andre dele af landet, som skal løse problemet med lægemangel i området. Reporter: Kathrine Meyer Jørgensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

Mere Baglandet

Baglandet: En dag i djøf-land

17. mar. 2018 kl. 14:33
Moderniseringsstyrelsen er kendt som statens hårde hund, budgetbissen der med regneark, lederkurs...
Moderniseringsstyrelsen er kendt som statens hårde hund, budgetbissen der med regneark, lederkurser og kold hånd føre sparekniven sikkert ned gennem den offentlige sektor. Den er blevet selve symbolet på djøffernes indtog i samfundet med stærk målstyring og managementsprog, og de røde partier vil have den afskaffet. Lige nu forhandler styrelsen overenskomst for 180.000 statsansatte, udover det løbende arbejde med at effektivisere og optimere i det offentlige. Men hvad foregår der, inde bag murene hos Moderniseringsstyrelsen midt i det indre København? Hvem er de anonyme djøffere, og hvad tænker de selv om deres rolle i samfundets hjul?
Reporter: Mikkel Rønnau.
Produceret af Filt CPH.

Baglandet: Hallo det er Børnetelefonen...

10. mar. 2018 kl. 14:33
En pige ringer og kan næsten ikke tale af fordi hun er så ulykkelig. Det handler om seksuelt misb...
En pige ringer og kan næsten ikke tale af fordi hun er så ulykkelig. Det handler om seksuelt misbrug. En anden pige chatter og har spørgsmål om hvordan hun skal forholde sig til en fyr, der vil mere end hun vil seksuelt. En dreng skriver på SMS at han er ked af at få rejsning hele tiden. Børn og unge tumler med mange problemer, store som små.
Børnetelefonen er en 100% anonym rådgivningslinje og har oplevet en stigning af opkald, som sidste år kom op på over 50.000. I Baglandet i dag skal du høre rigtige samtaler fra rådgivernes side.
Reporter: Mads Petter Kühnel.
Redaktør: Rune Sparre Geertsen.
Produceret af Filt CPH.

Baglandet: Lykke og frustration på babyhotellet

3. mar. 2018 kl. 14:33
Det koster 6000 kr i døgnet for familierne at bo på det private barselshotel i Gentofte - men så...
Det koster 6000 kr i døgnet for familierne at bo på det private barselshotel i Gentofte - men så står jordemødre til rådighed døgnet rundt til at støtte i den første tid med babyen, en tid der ofte er præget af usikkerhed og problemer med amning. I dag i Baglandet får du et kig ind i den helt særlige tid i livet med en nyfødt baby på det private barselshotel - et meget værdsat tilbud til dem, der har råd og synes det besparelsesramte offentlige system ikke rækker, men også et skridt imod et mere ulige sundhedssystem.
Reporter: Ula Bach Hulgaard.
Redaktør: Rune Sparre Geertsen.
Produceret af Filt CPH.

Baglandet: Nordens Las Vegas

24. feb. 2018 kl. 14:33
Af alle steder i hele verden, er Ærø i det Sydfynske Øhav, blevet centrum for en masse mennesker...
Af alle steder i hele verden, er Ærø i det Sydfynske Øhav, blevet centrum for en masse mennesker fra hele verden, der ønsker at blive gift, men som er faret vild i EU's direktiver. På Ærø har kommunen specialiseret sig i netop ægteskaber med blandede pas. Her er der ingen skrankepaver og langtrukken sagsbehandling, og sidste år blev 4500 par fra hele verden viet på øen. Lidt af en sensation. Og måske for godt til at være sandt? Nogle mener, at en del af ægteskaberne er proforma og at Ærø er blevet en bagdør til det gode liv i Europa. Andre at Ærøskøbing er Nordens Las Vegas. Én ting er sikkert, det er rigtig godt for Ærø, hvis turistindustrien er blomstret op de sidste 10 år i takt med de mange ja'er på rådhuset. Baglandet er taget til Ærø for at møde nogle af de udenlandske par og høre, hvorfor i alverden de har valgt at blive viet på Ærø - og om det overhovedet er muligt at vurdere, om andres kærlighed er ægte?
Reporter: Karen Straarup.
Redaktør: Rune Sparre Geertsen.
Produceret af Filt CPH.

Baglandet: Lærerne holder vejret

17. feb. 2018 kl. 14:33
Det gør stadig ondt på mange af landets lærere, det der skete for fire år siden. De sammenbrudte...
Det gør stadig ondt på mange af landets lærere, det der skete for fire år siden. De sammenbrudte forhandlinger og lockouten af landets folkeskolelærere i over 4 uger. Lærerne blev i medierne udråbt som dovne og forkælede, og regeringen tvang hårknuden op ved at vedtage Lov 409 der ifølge lærerne på flere måder ikke tilgodeså deres behov og gav et knæk på selvtilliden. Nu er en ny overenskomstforhandling for lærerne igen i gang med deadline 28. februar. De har igen i denne omgang vist sig at støde på problemer og lærerne på landets skoler er nervøse for endnu en lockout. Baglandet er i denne uge på besøg på en af landets største skoler, Glostrup skole, for at tale med dem om, hvordan de forbereder sig til udfaldet af forhandlingerne og hvordan fortiden stadig skræmmer.
Reporter: Mikkel Rønnau.
Redaktør: Rune Sparre Geertsen.
Produceret af Filt CPH.

Stemningen i klassen er trykket

Ugens gæst er i studiet - ugens heldige lytter er langt væk fra Danmark

Palmeolie er billig at bruge, men virkelig dyr på CO2-regnskabet

Morten Albæk og Thomas Skov taler om balancen mellem omsorg og at hærde børn til livet

Let ramponeret og fyldt med spirrende jokes

10 dages meditationskursus - hvor svært kan det være?