Live kanaler

Brinkmann på P1

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udviklings konsekvenser for os som mennesker. Han møder forskere, der er med til at forme morgendagen, for at diskutere, hvordan videnskabens landvindinger påvirker os på godt og ondt. Og om der overhovedet er plads til den menneskelige psyke, når bilerne selv overtager rattet, robotterne plejer vores ældre og virkeligheden bliver virtuel. Vært: Svend Brinkmann.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Syntesebiologi

  Selvlysende planter, stof lavet af edderkoppespind og genskabelse af uddøde dyrearter. Verden over satses der stort på tværfaglig forskning i "syntesebiologi", som med teknologiens hjælp kan gøre den slags science fiction-idéer til virkelighed. Men det er samtidig et felt, der fremprovokerer stærke etiske diskussioner, fordi forskerne manipulerer med livet på en måde, som nogle bliver bange for eller sure over. I "Brinkmann på P1" prøver psykolog Svend Brinkmann at blive klogere på, hvad der egentlig kan lade sig gøre. Og på hvor grænsen bør gå for, hvad vi bruger teknologien til. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Medvirkende: Centerkoordinator Nanna Heinz fra Center for Syntesebiologi på Københavns Universitet. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Helbredende motion

  Når vi taler om sygdom, er det ofte med vendinger om, at vi skal holde os i ro og blive i sengen. Men hvis vi er alvorligt syge, skal vi måske i stedet gøre det stik modsatte og se at komme op i omdrejninger. Også selv om det i første omgang udløser en stressreaktion i kroppen. Humanbiolog Pernille Højman fra Rigshospitalets Center for Aktiv Sundhed har i forsøg vist, at hård motion kan være med til at bekæmpe kræftceller. Samtidig oplever mange af patienterne, at de fysiske strabadser er en kærkommen mulighed for selv at gøre noget aktivt i stedet for blot at lade sig behandle. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Medvirkende: Seniorforsker Pernille Højman, Rigshospitalet. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Forskning på tværs

  Tværfagligt. Grænseoverskridende. Interdisciplinært. Der er mange smarte ord for cirka det samme, når moderne forskning skal prøve at bygge bro hen over traditionelle faggrænser. Professor Andreas Roepstorff sætter trumf på ved selv at være både biolog og antropolog, samtidig med at han arbejder med neurovidenskab. Han står i spidsen for et forskningscenter, der skal få hjerner fra forskellige dele af videnskaben til at arbejde bedre sammen om at løse samfundets store problemer. I "Brinkmann på P1" fortæller han, hvorfor og hvordan han gør det, selv om det nuværende system for forskning og uddannelse på nogle punkter gør det besværligt. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Medvirkende: Professor Andreas Roepstorff, leder af "Interacting Minds Centre" ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Genetik og oprindelse

  Svend Brinkmann kommer fra Herning-egnen, men som alle andre moderne mennesker har han rødder i Afrika et par hundrede tusinde år tilbage i tiden. Det véd vi takket være genetik-forskere som professor Eske Willerslev, der er kendt for at gå på DNA-opdagelse i vores arts oprindelse og vores forfædres vandringer på tværs af kloden. Eske Willerslevs forskning har været med til at omskrive vores historie. Men han trækker også gerne paralleller til aktuelle diskussioner om indvandring, race og rettigheder. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Gæst: Professor Eske Willerslev, Center for Geogenetik. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Forskning i sorg

  Da Svend Brinkmann var seks år, døde hans farfar, og han oplevede for første gang sorgen over tabet af en nær pårørende. Som voksen forsker Svend Brinkmann selv i sorg, og det samme gør hans gæst, psykolog Mai-Britt Guldin. Hun har haft hundredvis af sørgende i terapi, og som sorgforsker ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har hun stået bag verdens største sorgundersøgelse. Et af hendes mål er at kortlægge, hvem i befolkningen der er mest udsatte for at få alvorlige problemer med den type "kompliceret sorg", som er på vej til at blive anerkendt som en egentlig diagnose. I "Brinkmann på P1" diskuterer de to sorgforskere, hvad sorg betyder for folkesundheden. De giver nogle bud på, hvad de selv og andre forskere véd om, hvad sorg er, og hvad vi stiller op med den. Og de udpeger områder, hvor vi er nødt til at blive klogere, hvis vi skal være bedre til at håndtere sorgen. Medvirkende: Mai-Britt Guldin, sorgforsker. Tilrettelægger: Carsten Nielsen. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  "Menneskets tidsalder"

  Vores praleliste over store menneskelige bedrifter tæller opfindelsen af hjulet, byggeriet af pyramiderne og vores togter ud i rummet. Men der er også flere og flere negative eksempler på, at vi som art har præget planeten som en regulær naturkraft på linje med meteornedslag, jordskælv og andre katastrofer. Dét har fået geologer til at argumentere for, at vi lever i "Menneskets tidsalder" - eller den "antropocæne" tidsalder. Antropolog Nils Bubandt fra Aarhus Universitet forsker i fænomenet. Et af hans motiver er, at naturvidenskabsfolkene har brug for input fra menneskekendere som han selv, hvis klodens store menneskeskabte udfordringer skal finde en løsning. Medvirkende: Professor og antropolog Nils Bubandt, Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Carsten Nielsen. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Falske nyheder

  Grænsen mellem fup og fakta er blevet sværere at trække i et nyhedsbillede præget af gule "breaking"-bjælker og virale delinger på sociale medier. Filosofiprofessor Vincent F. Hendricks fra Københavns Universitets Center for Information og Boblestudier er dykket ned i fænomenet "Fake News" for at forklare mekanismerne og finde forholdsregler mod dem. I "Brinkmann på P1" taler han med psykolog Svend Brinkmann om forureningen af vores informationssfære, og om hvordan mere pli og omtanke hos den enkelte måske kan være med til at bremse dét, der ellers er en reel trussel mod demokratiet. Medvirkende: Vincent F. Hendricks, professor i formel filosofi. Tilrettelægger: Carsten Nielsen. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Spilforskning

  Psykologiprofessor Svend Brinkmann var ivrig computerspiller som ung. Siden har han truffet en bevidst beslutning om at styre helt uden om tidsrøveriet og også prøve at dosere sine børns forbrug. Men måske er det en forkert tilgang? Danmarks første professor i spil, Espen Aarseth fra IT-Universitetet, går i "Brinkmann på P1" i rette med de negative forestillinger om digitale spil og spil i det hele taget. Undervejs afliver han en del af Svend Brinkmanns fordomme og betænkeligheder. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Hjernens sygdomme

  Lægevidenskaben har forlænget vores levealder, men i takt med at vi bliver ældre, vokser risikoen for demens og andre uhelbredelige hjernesygdomme. Hjerneprofessor Torben Moos fra Aalborg Universitet fortæller i "Brinkmann på P1" om forskning i metoder, der kan sende gavnlig medicin ind forbi den barriere, som beskytter hjernen så effektivt mod påvirkning udefra, at den er svær at behandle. Hjerneeksperten tror ikke på, at vi kommer til at udrydde hjernesygdomme. Men han håber, at det bliver muligt at opdage dem og bremse udviklingen af symptomer på et tidligt tidspunkt. Medvirkende: Professor Torben Moos, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  De dybe have

  Professor Ronnie Glud forsker i biologien i bunden af oceanernes allerdybeste grave med vanddybder på op til 11 kilometer. I øjeblikket planlægger han det næste store togt i Kermadec Trench i New Zealand til november. Det kommer til at benytte nyudviklet sensorudstyr på den ubemandede robot-ubåd, som sendes ned i det ekstreme tryk og totale mørke. Svend Brinkmann taler med ham om fascinationen af det ukendte, og om hvad vi kan lære af at udforske dybderne på vores planet. Medvirkende: Biogeokemiker Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Partikelfysik og universets opståen

  Partikelfysiker Troels C. Petersen er med i kredsen af forskere, som benytter "verdens største fysiklaboratorium" i CERN i Schweiz. Han jagter en forklaring på, hvad mørkt stof egentlig er for noget. Det er samtidig en søgen efter forklaringer på universets opståen. I "Brinkmann på P1" taler Troels C. Petersen med psykolog Svend Brinkmann om universets dybeste hemmeligheder. Og om hvordan forsøget på at forstå universets størrelse og udviklingen af livet på jorden har givet ham en naturlig ydmyghed - men samtidig også en stor tro på menneskets intellektuelle formåen og evne til at tackle de udfordringer, vi står overfor. Medvirkende: Lektor Troels C. Petersen, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet. Tilrettelægger: Carsten Nielsen. Vært: Svend Brinkmann.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Elbiler

  Elbiler har haft et lidt blakket ry, siden de første små "ellerter" dukkede op i 1980'erne. Det har ændret sig, efter at designersmarte modeller fra amerikanske Tesla og de etablerede bilfabrikker er kommet på markedet. Nu gættes der på, hvor længe der går, før vi allesammen kører stille rundt på miljøvenlig strøm i stedet for benzin og diesel. Måske kan vi også gå ombord i elfly og elfærger, i takt med at teknologien forbedres? Medvirkende: Lektor Erik Schaltz fra Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet. Han forsker i, hvordan vi kan bruge nye batteriteknologier og smart energiteknik til at elektrificere vores transportbehov i en mere grøn retning. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Affald og genbrug

  Selv om vi er begyndt at sortere dem, er størrelsen på vores affaldsmængder stadig præget af forbrugersamfundets køb og smid væk-mentalitet. Men bedre teknologier til genanvendelse af materialer og nye forretningsmodeller for gensalg af brugte ting kan gøre kredsløbet mere bæredygtigt. "Brinkmann på P1" ser bl.a. på kasseret forbrugerelektronik, som i mange tilfælde intet fejler. Og på hvorfor det i nogle tilfælde alligevel giver bedst mening at smadre ting i en stor bunke i stedet for at findele dem ned til mindste komponent. Medvirkende: Lektor Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet forsker i miljøteknologi og bæredygtig affaldshåndtering. Han er leder af SDU Livscykluscenter. Vært: Psykolog Svend Brinkmann. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Teknologi og reproduktion

  Ny teknologi gør det muligt at få ønskebørnene senere i livet - eller sågar efter at de biologiske forældre er døde. Men med mulighederne følger også etiske og juridiske dilemmaer, som professor Charlotte Kroløkke fra Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet forsker i. Reproduktionsforskeren er gæst hos psykologiprofessor Svend Brinkmann i "Brinkmann på P1". Vært: Svend Brinkmann.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Fremtidens automatiserede arbejdsmarked

  Når robotterne bliver en lille smule dygtigere, end de er i dag, bliver ansatte med alle deres menneskelige fejl og mangler automatiseret ud af fremtidens arbejdsmarked til et liv i lediggang. Eller gør de? Psykologiprofessor Svend Brinkmann drøfter skræmmescenarier og automatiserings-muligheder med innovationschef Hanne Shapiro fra Teknologisk Institut. Hun rådgiver virksomheder, politikere og myndigheder om, hvad der er på vej. Men hun suser også rundt på arbejdspladser og i fagforeninger for at snakke om det, nogle oplever som en trussel. Vært: Svend Brinkmann.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  It-i-alting

  Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udvikling og møder de forskere, der står bag. "It i alting" er en populær programerklæring blandt it-forskere. At ambitionen er godt på vej til at blive virkelighed, opdager vi andre især, når it inde i et eller andet driller. Professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet har været med til at putte it i alting med så få fejl som muligt. Svend Brinkmann spørger ham, om det overhovedet er nødvendigt at putte it i det hele? Og diskuterer konsekvenserne ved at gøre det. Vært: Svend Brinkmann. (Sendt første gang 3. maj).

  Kultur