Live kanaler

Brinkmann på P1

Psykologiprofessor Svend Brinkmann kaster et kritisk blik på den teknologiske udviklings konsekvenser for os som mennesker. Han møder forskere, der er med til at forme morgendagen, for at diskutere, hvordan videnskabens landvindinger påvirker os på godt og ondt. Og om der overhovedet er plads til den menneskelige psyke, når bilerne selv overtager rattet, robotterne plejer vores ældre og virkeligheden bliver virtuel. Vært: Svend Brinkmann.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Syntesebiologi

  Selvlysende planter, stof lavet af edderkoppespind og genskabelse af uddøde dyrearter. Verden over satses der stort på tværfaglig forskning i "syntesebiologi", som med teknologiens hjælp kan gøre den slags science fiction-idéer til virkelighed. Men det er samtidig et felt, der fremprovokerer stærke etiske diskussioner, fordi forskerne manipulerer med livet på en måde, som nogle bliver bange for eller sure over. I "Brinkmann på P1" prøver psykolog Svend Brinkmann at blive klogere på, hvad der egentlig kan lade sig gøre. Og på hvor grænsen bør gå for, hvad vi bruger teknologien til. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Medvirkende: Centerkoordinator Nanna Heinz fra Center for Syntesebiologi på Københavns Universitet. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Helbredende motion

  Når vi taler om sygdom, er det ofte med vendinger om, at vi skal holde os i ro og blive i sengen. Men hvis vi er alvorligt syge, skal vi måske i stedet gøre det stik modsatte og se at komme op i omdrejninger. Også selv om det i første omgang udløser en stressreaktion i kroppen. Humanbiolog Pernille Højman fra Rigshospitalets Center for Aktiv Sundhed har i forsøg vist, at hård motion kan være med til at bekæmpe kræftceller. Samtidig oplever mange af patienterne, at de fysiske strabadser er en kærkommen mulighed for selv at gøre noget aktivt i stedet for blot at lade sig behandle. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Medvirkende: Seniorforsker Pernille Højman, Rigshospitalet. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Forskning på tværs

  Tværfagligt. Grænseoverskridende. Interdisciplinært. Der er mange smarte ord for cirka det samme, når moderne forskning skal prøve at bygge bro hen over traditionelle faggrænser. Professor Andreas Roepstorff sætter trumf på ved selv at være både biolog og antropolog, samtidig med at han arbejder med neurovidenskab. Han står i spidsen for et forskningscenter, der skal få hjerner fra forskellige dele af videnskaben til at arbejde bedre sammen om at løse samfundets store problemer. I "Brinkmann på P1" fortæller han, hvorfor og hvordan han gør det, selv om det nuværende system for forskning og uddannelse på nogle punkter gør det besværligt. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Medvirkende: Professor Andreas Roepstorff, leder af "Interacting Minds Centre" ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Genetik og oprindelse

  Svend Brinkmann kommer fra Herning-egnen, men som alle andre moderne mennesker har han rødder i Afrika et par hundrede tusinde år tilbage i tiden. Det véd vi takket være genetik-forskere som professor Eske Willerslev, der er kendt for at gå på DNA-opdagelse i vores arts oprindelse og vores forfædres vandringer på tværs af kloden. Eske Willerslevs forskning har været med til at omskrive vores historie. Men han trækker også gerne paralleller til aktuelle diskussioner om indvandring, race og rettigheder. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann. Gæst: Professor Eske Willerslev, Center for Geogenetik. Tilrettelægger: Carsten Nielsen.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Forskning i sorg

  Da Svend Brinkmann var seks år, døde hans farfar, og han oplevede for første gang sorgen over tabet af en nær pårørende. Som voksen forsker Svend Brinkmann selv i sorg, og det samme gør hans gæst, psykolog Mai-Britt Guldin. Hun har haft hundredvis af sørgende i terapi, og som sorgforsker ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har hun stået bag verdens største sorgundersøgelse. Et af hendes mål er at kortlægge, hvem i befolkningen der er mest udsatte for at få alvorlige problemer med den type "kompliceret sorg", som er på vej til at blive anerkendt som en egentlig diagnose. I "Brinkmann på P1" diskuterer de to sorgforskere, hvad sorg betyder for folkesundheden. De giver nogle bud på, hvad de selv og andre forskere véd om, hvad sorg er, og hvad vi stiller op med den. Og de udpeger områder, hvor vi er nødt til at blive klogere, hvis vi skal være bedre til at håndtere sorgen. Medvirkende: Mai-Britt Guldin, sorgforsker. Tilrettelægger: Carsten Nielsen. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  "Menneskets tidsalder"

  Vores praleliste over store menneskelige bedrifter tæller opfindelsen af hjulet, byggeriet af pyramiderne og vores togter ud i rummet. Men der er også flere og flere negative eksempler på, at vi som art har præget planeten som en regulær naturkraft på linje med meteornedslag, jordskælv og andre katastrofer. Dét har fået geologer til at argumentere for, at vi lever i "Menneskets tidsalder" - eller den "antropocæne" tidsalder. Antropolog Nils Bubandt fra Aarhus Universitet forsker i fænomenet. Et af hans motiver er, at naturvidenskabsfolkene har brug for input fra menneskekendere som han selv, hvis klodens store menneskeskabte udfordringer skal finde en løsning. Medvirkende: Professor og antropolog Nils Bubandt, Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Carsten Nielsen. Vært: Psykologiprofessor Svend Brinkmann.

  Kultur
 • 29:59
  Brinkmann på P1

  Falske nyheder

  Grænsen mellem fup og fakta er blevet sværere at trække i et nyhedsbillede præget af gule "breaking"-bjælker og virale delinger på sociale medier. Filosofiprofessor Vincent F. Hendricks fra Københavns Universitets Center for Information og Boblestudier er dykket ned i fænomenet "Fake News" for at forklare mekanismerne og finde forholdsregler mod dem. I "Brinkmann på P1" taler han med psykolog Svend Brinkmann om forureningen af vores informationssfære, og om hvordan mere pli og omtanke hos den enkelte måske kan være med til at bremse dét, der ellers er en reel trussel mod demokratiet. Medvirkende: Vincent F. Hendricks, professor i formel filosofi. Tilrettelægger: Carsten Nielsen. Vært: Svend Brinkmann, professor i psykologi.

  Kultur