Danskernes akademi på P1

Danskernes Akademi på P1 sender alle hverdage et kort program med en af ugens aktuelle forskere.

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  10. jun. 2019

  Udlånet af bøger på landets folkebiblioteker er faldet støt de seneste årtier, derfor er bibliotekerne i disse år i gang med at redefinere sig selv, men det er lettere sagt end gjort. For hvordan følger man med tiden uden at give køb på folkebibliotekernes grundværdier om oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet? I denne uge handler Danskernes Akademi på P1 om folkebibliotekets rolle i det 21. århundrede. Gæst er Henrik Jochumsen, lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitetet. Sammendrag: Anne Termansen. (Sendt første gang 15. februar 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  19. maj 2019

  Selvbiografiske romaner har gennem de seneste år været en voksende tendens. Hvad gør tendensen ved vores opfattelse af hvad romaner og fiktion er? Og influerer de også på vores virkelighedsopfattelse? Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi Lisbeth Worsøe-Schmidt fortæller om, hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udfordret. Tilrettelæggelse: Connie W. Aagaard. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 1. februar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  18. maj 2019

  Selvbiografiske romaner har gennem de seneste år været en voksende tendens. Hvad gør tendensen ved vores opfattelse af hvad romaner og fiktion er? Og influerer de også på vores virkelighedsopfattelse? Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi Lisbeth Worsøe-Schmidt fortæller om, hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udfordret. Tilrettelæggelse: Connie W. Aagaard. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 31. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  17. maj 2019

  Selvbiografiske romaner har gennem de seneste år været en voksende tendens. Hvad gør tendensen ved vores opfattelse af hvad romaner og fiktion er? Og influerer de også på vores virkelighedsopfattelse? Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi Lisbeth Worsøe-Schmidt fortæller om, hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udfordret. Tilrettelæggelse: Connie W. Aagaard. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 30. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  22. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 18. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  21. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 17. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  20. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 16. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  19. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 15. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  18. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 14. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  7. apr. 2019

  Hvad døde Tycho Brahe egentlig af, og hvor gammelt er meteorkrateret på den estiske ø Sareema? Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om arkæometri, som er brugen af fysiske og kemiske målinger på arkæologiske genstande, og ugens gæst er Kaare Lund Rasmussen der er lektor på Syddansk Universitet. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 9. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  6. apr. 2019

  Hvad døde Tycho Brahe egentlig af, og hvor gammelt er meteorkrateret på den estiske ø Sareema? Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om arkæometri, som er brugen af fysiske og kemiske målinger på arkæologiske genstande, og ugens gæst er Kaare Lund Rasmussen der er lektor på Syddansk Universitet. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 8. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  31. mar. 2019

  Hvad døde Tycho Brahe egentlig af, og hvor gammelt er meteorkrateret på den estiske ø Sareema? Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om arkæometri, som er brugen af fysiske og kemiske målinger på arkæologiske genstande, og ugens gæst er Kaare Lund Rasmussen der er lektor på Syddansk Universitet. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 7. januar 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  24. mar. 2019

  Der er grund til at rynke brynene i Indre Mission i disse år. Medlemstallet er dalende, og forholdet til folkekirke er anspændt. Resultatet af disse udfordringer kan meget vel være, at Indre Mission i fremtiden melder sig ud af folkekirken og bliver en frikirke. Det kan du høre mere om i denne udgave af Danskernes Akademi på P1. Gæst: Michael Jørgensen, ph.d.-studerende med speciale i Indre Mission ved Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet. Vært og tilrettelægger: Anne Termansen. (Sendt første gang 30. august 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 06:55
  Danskernes akademi på P1

  23. mar. 2019

  Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om menneskets oprindelse. Du kan blandt andet høre om magtspillet om menneskets oprindelse, de nyeste teorier om menneskets oprindelse, og hvordan mennesket kommer til at udvikle sig i fremtiden. Gæst: Ole Høiris, docent i antropologi og etnografi ved Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet. Vært og tilrettelægger: Anne Termansen. (Sendt første gang 28. juni 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  17. mar. 2019

  Omkring en tredjedel af Danmarks befolkning laver frivilligt arbejde. Det tal har været stabilt i mange år, men på andre punkter er vores frivillige indsats under forandring, for eksempel arbejder færre af os frivilligt i forbindelse med en forening. I dag foretrækker vi at gøre det på egen hånd, så vi selv kan bestemme hvornår, hvordan og hvor længe vores frivillige indsats skal vare. Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om frivilligt arbejde. Du kan blandt andet høre, hvad den stigende individualisering og den pressede velfærdsstat gør ved den måde, vi udfører frivilligt arbejde på i dag. Gæst er Lars Skov Henriksen, der er professor i sociologi og socialt arbejde ved Aalborg Universitet. Vært og tilrettelægger: Anne Termansen. (Sendt første gang 21. juni 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 06:54
  Danskernes akademi på P1

  16. mar. 2019

  Hvis vi kendte hele sandheden. "Sandheden skal man høre fra børn og fulde folk", "Sandheden er krigens første offer" og "Følg den, der søger sandheden og flygt fra den, som har fundet den". Der er sagt meget, mere eller mindre sandt, om sandhed, og i denne udgave af Danskernes Akademi på P1, føjer vi endnu nogle udsagn til den lange liste. Vi kigger nærmere på det til tider luftige og tvetydige, men altid relevante begreb sandhed. Gæst: Helge Kragh, professor i videnskabshistorie ved Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet. Vært og tilrettelægger: Anne Termansen. (Sendt første gang 14. juni 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 08:59
  Danskernes akademi på P1

  10. sep. 2016

  Henrik Jensen / Tidsånden. Tidsånden er et flagrende begreb, som man tit først kan få øje på når den er overstået. Det er de store, skelsættende begivenheder som verdenskrige og terrorhandlinger, der får tidsånden til at ændre sig. Lektor og historieforsker Henrik Jensen fra RUC udlægger den danske tidsånd og dens udvikling. Sammendrag: Anne Kjær. (Sendt første gang 26. oktober 2013).

 • 08:59
  Danskernes akademi på P1

  4. sep. 2016

  Tem Frank Andersen / De sociale medier og os. Mennesket er mere og mere online. Vi kan simpelthen ikke holde til ikke at være på og kunne holde sig opdateret hele tiden. Danskernes Akademi på P1 ser denne lørdag nærmere på de følelsesmæssige konsekvenser af især unge mænds trang til at bruge sociale medier: De mister kontrollen over deres ageren overfor deres omgivelser, begynder at lyve om deres adfærd og finder i stigende grad deres online-liv mere interessant, end deres hverdag. Det fortæller lektor og mediesociolog, Tem Frank Andersen fra Aalborg Universitet om i Danskernes Akademi på P1. Sammendrag: Martin Lennard Eriksen.

 • 08:59
  Danskernes akademi på P1

  3. sep. 2016

  Ingrid Leth / Børn og angst. Angst er et naturligt instinkt i mennesket, som vi har helt tilbage fra urtiden, hvor mørket automatisk rummede fare. Den angst lærer mennesket igennem livet til en hvis grad at kontrollere. Men børn er mere i kontakt med disse følelser. Men hos børn kan angst også blive irrationel i et omfang, hvor selv forholdsvis harmløse eller ufarlige hverdagsting, bliver gjort til genstand for ængstelse. Og så påvirker det omgivelserne og barnets opvækst, fordi det bliver funktionshæmmende for dem. Psykolog Ingrid Leth, Lektor ved Københavns Universitet, fortæller om børn og angst i Danskernes Akademi på P1. Sammendrag: Martin Lennard Eriksen.

 • 08:59
  Danskernes akademi på P1

  28. aug. 2016

  Skønhedsidealer/Verner Møller Vores krop er med os hele tiden til glæde og besvær, og den er i al fald vores. Eller er den? "Vi er vores krop. Men alligevel er den ikke vores krop", siger professor i idræt ved Aarhus Universitet, Verner Møller. Hvordan vi bruger vores krop, viser den frem eller ikke viser den frem, er nemlig bestemt af de kulturelle og sociale normer. Tradition, kultur og tiden bestemmer over vores kroppe. Og dermed også over kroppens sammenhæng med identitet, opfattelsen af nøgenhed og idealerne for den smukke krop. Sammendrag: Martin Lennard Eriksen. (Sendt første gang 14. december 2013).

 • 08:59
  Danskernes akademi på P1

  27. aug. 2016

  Lisbeth Worsøe-Andersen / Fiktion og virkelighed. Fiktion adskiller sig fra virkeligheden ved at være en styret fortælling, som er almengyldig, modsat virkeligheden, som ofte er personlig. Men de senere år er flere forfattere begyndt at benytte sig af fiktionens redskaber, når de skriver dybt personlige fortællinger. Det skyldes øget opmærksomhed på, at fiktionens redskaber og virkemidler kan genfortælle virkeligheden på en måde, så vi mennesker forstår den. Men kan fiktionen så hjælpe os med at forstå virkeligheden? Det fortæller lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi, Lisbeth Worsøe-Schmidt om i Danskernes Akademi på P1. Sammendrag: Martin Lennard Eriksen. (Sendt første gang 7. december 2013).

 • 06:50
  Danskernes akademi på P1

  21. aug. 2016

  Anne Marie Pahuus/Kærlighed. Kærlighed kan både give de største glæder og de største sorger. I gamle dage havde kærlighed en praktisk betydning i forhold til slægtens beståen og familiefællesskaber. Men hvorfor har moderne mennesker brug for kærlighed og hvor finder vi den? Det fortæller filosof og prodekan Anne Marie Pahuus fra Aarhus Universitet om i Danskernes Akademi på P1. Sammendrag: Martin Lennard Eriksen.

 • 08:59
  Danskernes akademi på P1

  20. aug. 2016

  Inge Bryderup/Unge kriminelle. Selv med en fuld mor og en voldelig far, ser unge kriminelle ikke nogen sammenhæng mellem den barndom, de har haft, og det liv de har nu. Men forskningen viser at børn og unge, der havner i kriminalitet, typisk kommer fra hjem med problemer. Professor Inge Bryderup, fra DPU ved Aarhus Universitet, fortæller om sin forskning. Sammendrag: Martin Lennard Eriksen. (Sendt første gang 23. november 2013).

 • 08:59
  Danskernes akademi på P1

  14. aug. 2016

  Ole G. Mouritsen/Tang på middagsbordet. E401 lyder som et af de numre man bliver mistroisk overfor på varedeklarationen, men det er en uskyldig tang-ekstrakt, der må bruges i økologiske fødevarer. Ole G. Mouritsen er professor i biofysik ved Syddansk Universitet, og passioneret fortaler for alger på middagsbordet. Han fortæller om E-numre, vitaminer og et skatkammer af nye smage. Sammendrag: Anne Kjær. (Sendt første gang 16. november 2013).

 • 08:59
  Danskernes akademi på P1

  13. aug. 2016

  Poul Duedahl / Racismens historie. Op gennem historien har mennesker brugt biologien til at sætte hinanden i bås. Danskernes Akademi handler om hvordan det biologiske menneskesyn opstod - med andre ord; racismens historie. Poul Duedahl lektor på historie ved Aalborg Universitet fortæller hvordan det startede med kranieskaller og hovedform. Sammendrag: Anne Kjær. (Sendt første gang 9. november 2013).

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  31. dec. 2015

  Danskernes Akademi på P1 kigger i denne uge nærmere på emnet international udviklingsret - altså de juridiske forhold, der gør sig gældende i forhold til udviklingslandene. I dag handler det om kampen mellem EU og Kina, når det kommer til, hvem der har magten til at påvirke udviklingslandene. Gæst: Morten Broberg, professor i international udviklingsret ved Center for Retskulturelle Studier ved Københavns Universitet. Vært og tilrettelægger: Anne Termansen. (Sendt første gang 16. september 2014).

  Videnskab & Teknologi