Danskernes akademi på P1

Danskernes Akademi på P1 sender alle hverdage et kort program med en af ugens aktuelle forskere.

Videnskab & Teknologi

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Lørdag 17. aug. 2019

  Film og samfundet. Film som kunstart har altid fulgt med verdens teknologiske udvikling. Lige fra de første rullende billede til 3D-teknologien idag. Men film har også altid i forskellig grad afspejlet det enkelte lands sociale, samfundsmæssige og økonomiske forhold i tiden. Hvad enten det viser sig i måden filmene laves på eller i filmenes konkrete handling og indhold - eller mangel på samme. Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om film som spejl på det omgivende samfund - om film lavet i efterkrigsår, under kommunistforskrækkelsen og efter terrorangrebet 11. september 2001. Gæst er lektor i filmvidenskab fra Københavns Universitet, Peter Schepelern. Tilrettelæggelse: Martin Eriksen. (Sendt første gang 20. juni 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Lørdag 10. aug. 2019

  Det at være opfindsom er noget, der er stor fokus på. På moderne dansk hedder det innovation, og det er blevet standardsvaret på stort set alle udfordringer, problemer og kriser - det er det, der skal til, for at vi kan slå kineserne, klare os i fremtidens konkurrence, ja for at vi overhovedet kan overleve. Derfor er innovation et krav til os mennesker - i hverdagen, arbejdslivet, skolen, ja helt ned på børnehaveniveau har innovationsbegrebet sneget sig ind og for eksempel blandet sig med kreativitet. Men vi har brug for nye øjne på begrebet innovation, mener en forsker, som foretrækker ordet opfindsomhed, der er bredere og mindre belastet. I denne uge handler Danskernes Akademi på P1 om opfindsomhed og beslægtede begreber. Gæst er Lene Tanggaard, som er professor i pædagogisk psykologi på Aalborg Universitet og forsker i kreativitet og læring. Tilrettelæggelse: Bettina Ohlsen. (Sendt første gang 31. maj 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Lørdag 27. jul. 2019

  Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om bandeord. Du kan blandt andet høre, hvorfor vi bander, om bandeord i medierne og om den bandeordsrevolution, vi oplever i disse år. Medvirkende: Marianne Rathje, adjunkt ved Institut for Sprog og Kommunikation ved Syddansk Universitet. Vært og tilrettelæggelser: Anne Termansen. (Sendt første gang 10. maj 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Lørdag 20. jul. 2019

  Alle mennesker håber. Nogen håber på en lønforhøjelse, andre håber på godt vejr i morgen, mens andre igen håber på at overleve krig eller nød. Evnen til at håbe er en af de mest kraftfulde egenskaber, mennesket besidder. Håbet kan ændre den enkeltes liv, og det kan ændre hele samfund, men håbet er også en farlig størrelse. For dét den ene håber på, kan være dét den anden frygter. Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om håb. Du kan blandt andet høre om håbets grundlæggende principper, håbets mørke sider, og du kan høre, hvorfor håbet har trange vilkår i det senmoderne samfund. Ugens gæst: Bertel Nygaard, lektor i moderne europæisk historie ved Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet. Vært og tilrettelægger: Anne Termansen. (Sendt første gang 3. maj 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Lørdag 13. jul. 2019

  Sydkorea er på mange måder et kontrasternes land. Landet huser et ungt demokrati, men en kultur, der er flere tusinde år gammel. Landet er liberalt og har en høj grad af korporatisme og et arbejdsmarked, hvor arbejdsdagene er lange. Men samtidig så dyrkes traditionelle værdier som familie og hieraki og, trods en voksende individualisme, så har landet også en forestilling om en stærk fælles identitet. I denne uge handler Danskernes Akademi på P1 om Sydkorea og landets historie og kultur. Gæst er Martin Petersen, Seniorforsker ved Etnografisk samling på Nationalmuseet og ph.d. i koreastudier. Sammendrag: Martin Lennard Eriksen. (Sendt første gang 5. april 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Lørdag 6. jul. 2019

  Naturen er under voldsomt pres fra mennesket og dets aktiviteter. Med en voksende befolkning og store klimaændringer på vej, er der kun udsigt til, at det bliver sværere at overleve for klodens dyr og planter. Ved at kigge på enorme bunker data arbejder forskerne på at finde ud af, hvilke mekanismer i fortiden, der ligger bag arternes udbredelse og dermed også, hvordan vi sikrer at fremtidens mennesker kan glæde sig over duften af nåletræer eller at se dyr som løver, tigre og chimpanser. Gæst: Professor i biologi Jens Christian Svenning fra Sektion for Økoinformatik og biodiversitet på Aarhus Universitet. Sammendrag: Diana Bach. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 15. marts 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Mandag 10. jun. 2019

  Udlånet af bøger på landets folkebiblioteker er faldet støt de seneste årtier, derfor er bibliotekerne i disse år i gang med at redefinere sig selv, men det er lettere sagt end gjort. For hvordan følger man med tiden uden at give køb på folkebibliotekernes grundværdier om oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet? I denne uge handler Danskernes Akademi på P1 om folkebibliotekets rolle i det 21. århundrede. Gæst er Henrik Jochumsen, lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitetet. Sammendrag: Anne Termansen. (Sendt første gang 15. februar 2014).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Søndag 19. maj 2019

  Selvbiografiske romaner har gennem de seneste år været en voksende tendens. Hvad gør tendensen ved vores opfattelse af hvad romaner og fiktion er? Og influerer de også på vores virkelighedsopfattelse? Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi Lisbeth Worsøe-Schmidt fortæller om, hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udfordret. Tilrettelæggelse: Connie W. Aagaard. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 1. februar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Lørdag 18. maj 2019

  Selvbiografiske romaner har gennem de seneste år været en voksende tendens. Hvad gør tendensen ved vores opfattelse af hvad romaner og fiktion er? Og influerer de også på vores virkelighedsopfattelse? Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi Lisbeth Worsøe-Schmidt fortæller om, hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udfordret. Tilrettelæggelse: Connie W. Aagaard. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 31. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Fredag 17. maj 2019

  Selvbiografiske romaner har gennem de seneste år været en voksende tendens. Hvad gør tendensen ved vores opfattelse af hvad romaner og fiktion er? Og influerer de også på vores virkelighedsopfattelse? Lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi Lisbeth Worsøe-Schmidt fortæller om, hvordan grænsen mellem fiktion og virkelighed bliver udfordret. Tilrettelæggelse: Connie W. Aagaard. www.dr.dk/akademi (Sendt første gang 30. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Mandag 22. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 18. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Søndag 21. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 17. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Lørdag 20. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 16. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Fredag 19. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 15. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Torsdag 18. apr. 2019

  Sørøveri er et af de absolut ældste erhverv i verden. Helt tilbage til de gamle grækere er der beretninger om blodtørstige pirater, der hærgede store havområder, og igennem historien har også mange statsmagter været dybt involveret i denne lukrative pengemaskine. Danskernes Akademi på P1 ser i denne uge på pirateri. Professor Bjørn Møller fra Aalborg Universitet er ugens gæst. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 14. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Søndag 7. apr. 2019

  Hvad døde Tycho Brahe egentlig af, og hvor gammelt er meteorkrateret på den estiske ø Sareema? Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om arkæometri, som er brugen af fysiske og kemiske målinger på arkæologiske genstande, og ugens gæst er Kaare Lund Rasmussen der er lektor på Syddansk Universitet. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 9. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Lørdag 6. apr. 2019

  Hvad døde Tycho Brahe egentlig af, og hvor gammelt er meteorkrateret på den estiske ø Sareema? Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om arkæometri, som er brugen af fysiske og kemiske målinger på arkæologiske genstande, og ugens gæst er Kaare Lund Rasmussen der er lektor på Syddansk Universitet. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 8. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi
 • 07:00
  Danskernes akademi på P1

  Søndag 31. mar. 2019

  Hvad døde Tycho Brahe egentlig af, og hvor gammelt er meteorkrateret på den estiske ø Sareema? Danskernes Akademi på P1 handler i denne uge om arkæometri, som er brugen af fysiske og kemiske målinger på arkæologiske genstande, og ugens gæst er Kaare Lund Rasmussen der er lektor på Syddansk Universitet. Tilrettelæggelse: Dorthe Gærup Nielsen. (Sendt første gang 7. januar 2013).

  Videnskab & Teknologi