De højere magter

Anders Laugesen og Paula Larrain udfolder troens verden og undersøger livets mysterier gennem åbenhjertige og nærgående samtaler.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 56:42
  De højere magter

  Styr på troen?

  Tror vi virkeligt på, at selv babyer er fortabte, hvis de ikke bliver døbt i tide? Eller er nutidens tro løbet fra de lutherske bekendelsesskrifter? Gæster: Professor Anders-Christian Jacobsen og lektor Lars Sandbeck. (Sendt første gang 2. april).

  Kultur
 • 56:45
  De højere magter

  Det okkulte Danmark

  Skjuler der sig spøgelser og mærkelige fænomener i København? Og findes der naturengle og energifænomener ved Himmelbjerget? Gæster: Forfatter Bo Bomuld og fortatter Hans Lyngsgaard. (Sendt første gang 30. april).

  Kultur
 • 57:00
  De højere magter

  Omkring spiritualitet 1:3

  Hvad er spiritualitet? Er spiritualitet en erstatning for tro og religion eller blot et nyt ord for et gamle fænomener? I DR-Byen besøger spiritister studiet og fra Budolfi kirken i Ålborg fortæller forfatter Charlotte Rørth om åndelige oplevelser. (Sendt første gang 8. januar).

  Kultur
 • 56:04
  De højere magter

  Rødder

  Hvad kan naturen lære os? Kan vi lære at tale med den? Ligger der en visdom i træerne, som vi kan suge til os? Hvordan kan vi bruge naturen til at komme i indre balance? Gæster: Birgitte Kristensen, naturterapeut, Anders Højlund Andersen og Katrine Bach Hansen, jordbrugere.

  Kultur
 • 57:30
  De højere magter

  Salmesang

  Er salmerne i salmebogen for svære og skal derfor skrives om? Eller bliver salmerne uforståelige, fordi danskerne er dovne og ikke tilegner sig det gamle sprog? Gæster: Musiker Sigurd Barrett og forfatter Iben Krogsdal.

  Kultur
 • 56:28
  De højere magter

  Buddhisterne kommer

  Hvordan er man vestlig buddhist? Kan man oversætte Østens visdom til dansk troslære? Hvad er sammenhængen mellem buddhismen og fx kristendommen?

  Kultur
 • 56:54
  De højere magter

  Sammenhængskraft

  Er det nødvendigt, med levende tro blandt danskerne for at opretholde fælles værdier? Gæster: Chefredaktør Erik Bjerager og højskoleforstander Bjørn Bredal.

  Kultur
 • 56:11
  De højere magter

  Spinfri 3:4 Økonomi

  Hvordan hænger kristendom og økonomi sammen? Kan eller skal de to størrelser skilles ad? Hvis det er lettere at sparke en kamel gennem et nåleøje end for de velhavende at komme i Guds rige, betyder det så, at et kristent menneske skal give al sin rigdom væk? Gæster: Charlotte Dyremose, præstepraktikant og Jesper Jespersen, økonom.

  Kultur
 • 55:56
  De højere magter

  Gud og kejser

  Skal kirken tale ind i det politiske rum eller bør tro og politik holdes adskilt? Gæster: Biskop Henrik Stubkjær og Kirsten Jørgensen, sognepræst.

  Kultur
 • 56:56
  De højere magter

  Spinfri 1:4

  Fravalget. Hvad er sammenhængen mellem tro og politik, for det enkelte menneske? Hvilke dybere bevæggrunde ligger bag en opstilling, til folketinget og hvilke grunde kan der ligge for at trække sig igen? Skal man være af en særlig støbning for at overleve i det politiske liv? Gæster: Eyvind Vesselbo, fhv. MF for V og Gitte Seeberg, fhv. MF for K.

  Kultur
 • 56:52
  De højere magter

  Gæstfrihed

  Hvordan står det til med gæstfriheden i nutidens Danmark? Er gæstfrihed en vigtig værdi, vi skal bevare? Bringer gæsten Gud med sig på besøg? Gæster: Indvandrepræst Niels Nymann Eriksen, Agi Csonka, fmd Dansk Flygtningehjælp.

  Kultur
 • 57:00
  De højere magter

  Påskelys

  Kan ikonerne hjælpe til at gøre Gud nærværende? Skal de være fremstillet på en særlig måde for at virke? Og hvordan binder ikonernes verden sig ind i påskens fortælling? Gæster: Fader Poul Sebbelov og ikonograf Charlotte Weppenaar Pedersen.

  Kultur
 • 56:44
  De højere magter

  Krig og tro

  Hjælper troen med mening, når man er i krig? Og holder Gud mere med den ene part end den anden? Gæst: Felttpræst Peter Sporleder. (Sendt første gang 9. april).

  Kultur
 • 56:40
  De højere magter

  Moderskab

  Kræver det mod at sætte et barn i verden, når der er fremtidsudsigt til opbrud og krise? Hvad skal man sige til sine børn, når de viser tegn på klimadepression? Gæster: Konsulent Liv La Cour, Christina Prinds, jordemoder, ph.d. SDU/UC Syd.

  Kultur
 • 56:35
  De højere magter

  Sorg

  Hvordan navigerer vi hver især i sorgen? Kan vi lære af hinanden i processen også selvom vi sørger over noget forskelligt? Og hvordan spiller vores kulturelle kompas ind i sorgprocessen. Gæster: Forfatter, journalist Esben Kjær og inspirator, fotograf Anne Mette Holstein.

  Kultur
 • 56:38
  De højere magter

  Omkring generationer 3:3

  Kan tro gives videre imellem forældre, børn og børnebørn? Eller er vi henvist til at søge vores egen tro og livsfundament? Og hvad sker der, hvis troens fundament knirker imellem generationerne? Gæster: Fitnesstræner Zahra Pedersen og imam Abdul Wahid Pedersen.

  Kultur
 • 56:30
  De højere magter

  Julestue

  Julen handler om vores forhold til de højere magter. Men vil magterne os noget særligt på denne tid af året ud over at skabe rammer for fest og frås? Gæster: Biskop Marianne Gaarden, Andreas Rude og musiker Mikael Andreasen.

  Kultur
 • 56:44
  De højere magter

  Fråseri

  Hvad vil det sige at fråse? Handler det om overforbrug eller om at give los og nyde af livets goder uden dårlig samvittighed? Vi taler rundt om det gamle begreb fråseri. Gæster: Maibritt Saerens, skuespiller, Lars Helmuth, teolog.

  Kultur
 • 56:39
  De højere magter

  11. dec. 2018

  Askese betragtes som en dyd, men hvorfor det? Er kyskhed og nøjsomhed veje til et bedre liv, eller er ideen om det gode afsavn et levn fra gamle dage? Gæst: Søster Maria Lioba og journalist og forfatter Trine Baadsgaard.

  Kultur
 • 56:28
  De højere magter

  Begær

  Er begær en vidunderlig livskraft eller en drift, der gør blind? Hvor meget er vi styret af vores begær som individer og som samfund? Giver begær som en dødssynd stadig mening i dag? Gæster: Carsten Jensen, forfatter og tantrainstruktør Sahaj Joachim Porslund.

  Kultur
 • 57:16
  De højere magter

  Gavmildhed

  Gavmildhed er en dyd og jo mere, man giver des mere får man. Det lyder modsætningsfyldt, men skulle være en gammel sandhed. Alligevel er gavmildheden svær for mange i vores rige samfund. Hvorfor egentlig og hvordan finder vi ind til mere gavmildhed mellem mennesker? Gæster: Christian Bjerring, forfatter, rådgiver, Mikkel Lodahl, gamingekspert, Maja Lisa Engelhardt, kunstmaler.

  Kultur
 • 56:13
  De højere magter

  Misundelse

  Det er en grim ting, siger man. Men hvorfor er den det? Hvor almindelig er den, og kan den bruges til noget godt? Vi prøver at komme omkring følelsen af misundelse og tale om, hvad den er til for, og hvad vi gør ved den. Gæster: Birgit Petersson, psykiater, forfatter og Henrik Højlund, sognepræst.

  Kultur
 • 57:14
  De højere magter

  Engle

  Himmelens sendebud - de er nævnt i både kristendom, jødedom og islam og den dag i dag har de stadig en betydning for os mennesker, men hvilken? Kan vi komme i kontakt med dem? Og hvad kan de hjælpe os med? Gæster: Ilse Johannesen, healer og Morten Aagaard, korshærspræst.

  Kultur
 • 56:42
  De højere magter

  Ydmyghed

  Er ydmyghed en dyd eller blot endnu en måde at undertrykke sig selv på? Har vi som kultur tabt ydmygheden, og hænger det sammen med tabet af Gud? Gæster: Forfatter Henrik Jensen og sognepræst Flemming Pless.

  Kultur
 • 56:27
  De højere magter

  Hovmod

  Er menneskets hovmod den egentlige årsag til tidens mange kriser? Og hvad sker der, når vi rammer andre med hovmod eller føler os kørt over af deres? Gæster: Forfatter Klavs Birkholm og blogger Hannah Paludan Kristensen.

  Kultur
 • 57:00
  De højere magter

  Amma

  Er hun en af de sidste ægte Guru'er i verden? Hvad gør hende så stor, at millioner af mennesker følger hende verden over? Hvad er det, hun er sat i verden for at fortælle os? Gæster: Lilian Matthiesen, frivillig og Paula Bohr, læge.

  Kultur
 • 56:28
  De højere magter

  Flygtning

  Hvad gør det ved mennesker at være på flugt? Giver flygtninge os en særlig etisk udfordring eller er der kun tale om et politisk spørgsmål? Og hvilken rolle spillede troen, da de danske jøder blev reddet i oktober '43? Gæster: Fhv. ambassadør Ole Philipson og dr.teol Peter Lodberg.

  Kultur
 • 56:35
  De højere magter

  Tolerance

  Hvor går grænsen for vores tolerance? Skal vi kunne tåle alt andet end det intolerante eller skal vi også kunne rumme dén? Og hvem skal være overdommeren, der beslutter, hvad der er ægte tolerant og hvad der ikke er? Gæster: Sofie Münster, stifter af Nordic Parenting og Nicolaj Stubbe Hørlyck, sognepræst.

  Kultur
 • 56:42
  De højere magter

  Ensomhed

  Hvorfor er ensomhed så farlig for os mennesker? Hvordan undgår man den? Er nogle mere udsatte end andre? Og hvad kan troen gøre ved den? Gæster: Moeisha Aden, tidl. forkvinde Sabaah og Mette Birk, gadepræst, Aarhus. (Sendt første gang 12. juni).

  Kultur
 • 57:00
  De højere magter

  Vrede

  Er vreden god eller dårlig? Hvornår er vreden en dødssynd? Hvad gør den ved os som mennesker og mod vores samfund? Kan vi overhovedet undvære den, hvis vi skal rykke på noget i verden? Gæster: Sidsel Agensø, skuespiller og Thomas Frank, domprovst.

  Kultur
 • 57:00
  De højere magter

  Dødssynder

  Hvordan passer dødssynderne ind i vores verden i dag? Kan vi lære noget af dem? Eller skal vi give lidt mere los på nogle af dem, frem for at leve i fuldkommen kontrol? Gæster: Poul Joachim Stender, sognepræst og Peter Høeg, forfatter.

  Kultur
 • 57:00
  De højere magter

  Selvmord

  Hvad sker der, når man beslutter sig for at gøre en ende på livet? Og hvordan er det at stå som den efterladte til en, der har taget sit eget liv? Hvor kommer de højere magter ind? Gæster: Journalist Johanne Lila Larsen og psykolog Hanne Frøyer.

  Kultur