Live kanaler

Dræb for Danmark

I Danmark udrydder vi systematisk uønskede dyr i naturens tjeneste. Men kan vi tillade os det? Jagten på svaret bringer DR's reporter Tobias Sydradal HELT tæt på fem dyr, som står øverst på Naturstyrelsens most wanted-liste lige nu. De såkaldte invasive arter. Hvad har de gjort for at fortjene samfundets dødsdom? Produceret af DR Viden med støtte fra 15. Juni Fonden, Aage V Jensen Naturfond og Spar Nord Fonden i samarbejde med Naturmødet i Hirtshals.

Natur & Miljø

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 31:59
  Dræb for Danmark

  1:5 - Et giftigt kompromis

  Fire til seks dage med indre blødninger og smerter, før livet endelig ebber ud. Sådan er udsigten for en rotte, der indtager den gift, som vi mennesker lægger ud for at bekæmpe Danmarks mest invasive art. Den brune rotte er nemlig så skadelig, at vi er klar til at bryde vores egne love for at komme den til livs. Ikke overraskende kan det argument være lidt svært at sluge, hvis man er rotte. Medvirkende: Lea Wermelin, Bengt Holst, Peter Weile, Lars Andresen og Peter Lund Madsen. Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer. Klip og lyddesign: David Lynge. Redaktør: Carsten Nymann.

  Natur & Miljø
 • 38:05
  Dræb for Danmark

  2:5 - Judas-projektet

  Egentlig ser den jo ret sød ud, mårhunden, lidt som en blanding af en vaskebjørn og en lavbenet ræv. Men det forhindrer ikke vi mennesker i at ty til bibelske metoder i bestræbelserne på at udrydde kræet. Mårhunden guffer nemlig løs på vores hjemlige padder og jordrugende fugle. Og da mårhundens bedste forsvar består i at spille død, kan kampen godt opleves lidt unfair. Medvirkende: Lea Wermelin, Peter Bülow Hansen, Bengt Holst, Jes Kristensen, Claus Okholm, Jens-Christian Svenning og Vicky Knudsen. Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer. Klip og lyddesign: David Lynge. Redaktør: Carsten Nymann.

  Natur & Miljø
 • 23:51
  Dræb for Danmark

  3:5 - Magtesløse mennesker

  Husker du bøllen i skolegården, som stjal dine mælkepenge og rendte med alle pigerne? Sådan er den Sortmundede Kutling. En aggressiv fisk, som er større og stærkere end de indfødte fisk, som den konkurrerer om mad og ynglepladser med. Problemet: Vi kan ikke slå den ihjel uden også at dræbe alt andet liv på havbunden. Ikke så underligt, at 'kutlingen' er stor i slaget. Medvirkende: Henrik Carl, Tommy Andersen, Jens-Christian Svenning og Johan Olsen. Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer. Klip og lyddesign: David Lynge. Redaktør: Carsten Nymann.

  Natur & Miljø
 • 27:19
  Dræb for Danmark

  4:5 - Fastliggeren Michael

  En snigende snylter, som i al ubemærkethed spreder sig fra sø til sø, hvor den maser sig foran i madkøen og rager til sig af godterne. Og så er den ikke til at slippe af med igen. Sådan lyder den lidet flatterende karakteristik af den ellers så undseelige vandremusling. Egentlig skal den bare væk. Problemet er, at den for det første sidder temmelig godt fast, og for det andet er ret populær i Randers og omegn. Medvirkende: Kirsten S. Christoffersen, Peter Lyhne Højbjerg, Bengt Holst og Svend Brinkmann. Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer. Klip og lyddesign: David Lynge. Redaktør: Carsten Nymann.

  Natur & Miljø
 • 31:19
  Dræb for Danmark

  5:5 - Dræberen i buret

  Egentlig begyndte det så godt. Minken skulle jo bare sidde i sit bur og æde sig til en flot blank pels, så vi kunne slå den ihjel, flå den og lave den til en pæn håndtaske. Det skulle vel ikke være så svært ... minken havde én sølle opgave. Der er bare lige det problem, at hvis minken slipper ud i naturen, forvandles den omgående til en effektiv, bestialsk dræbermaskine, som kaster sig i flæsket på stort set alt den møder. Medvirkende: Jørgen Jacobsen, Jens-Christian Svenning, Bengt Holst, Lea Wermelin og Maja Thiele. Redaktion: Tobias Sydradal og Christoffer Heide Høyer. Klip og lyddesign: David Lynge. Redaktør: Carsten Nymann.

  Natur & Miljø