Droner og kanoner

Med vært Louise Windfeld-Høeberg bag mikrofonen sætter P1's helt nye sikkerhedsmagasin - Droner og kanoner - fokus på, hvorfor og hvordan konflikter udvikler sig og på de taktiske og strategiske overvejelser, der ligger bag. Programmet stiller også både skarpt på det militære håndværk og på de bløde sider af international sikkerhedspolitik.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 30:01
  Droner og kanoner

  Den kinesiske drage ser alt

  I Kina er det digitale liv vævet dybt ind i alle dele af hverdagen. Mobilbetalinger, kontokort, shopping, cykelleje og så videre - alt kan gøres på din smartphone Men udviklingen gør det også nemmere for de kinesiske myndigheder at overvåge sine borgere og holde styr, hvad de foretager sig. Man har netop udviklet det største og mest sofistikerede overvågningssystem, som kan lokalisere en person på gaden i løbet af ganske få minutter, og regeringen forventer at kunne lancere sit sociale pointsystem, der skal sikre god opførsel, i 2020. Droner og kanoner ser i dag nærmere på teknologien og på konsekvenserne.

  Kultur
 • 29:58
  Droner og kanoner

  Petraeus, i nationens tjenesten

  Droner og Kanoner handler om en mand, der anses for at være den mest fremtrædende og nytænkende officer i sin generation. David Petreaus, stod ikke "bare" i spidsen for USAs krige i både Irak og Afghanistan, han var også foregangsmand for en ny måde at tænke krig og oprørsbekæmpelse på, og gik på få år fra at være en ukendt general til at blive folkehelt. Men Petraeus er også manden, der giver betegnelsen "Højt at flyve... dybt at falde" en helt ny betydning. For faldet fra magtens tinder tog blot få dage, efter Petraeus blev taget i utroskab med en journalist, som han også delte fortrolige oplysninger med. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Slædepatruljen Sirius.

  En af verdens mest specielle militærenheder er slædepatruljen Sirius. Vi taler med to veteraner om, hvordan det er at leve isoleret, omgivet af Grønlands ubarmhjertige natur, med 12 hunde og en slædemakker som eneste selskab. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Drømmen om kurdernes eget land

  Kampen for og imod et selvstændigt Kurdistan har været både blodig og langvarig. Men krigen i Syrien og Irak har pustet nyt liv i drømmen om et uafhængigt, kurdisk land - måske som en slags belønning for kurdernes store indsats i kampen mod Islamisk Stat. Droner og kanoner handler i dag om kurderne og drømmen om et Kurdistan. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Kaotisk uge i Zimbabwe

  - Zimbabwe efter Robert Mugabe. Medvirkende: Journalist Rasmus Nielsen Bitsch, Cape Town, professor, emeritus Holger Bern Henriksen, Afrika Studier, Københavns Universitet og Louise Windfeld-Høeberg. Vært: Marianne Skovlund.

  Kultur
 • 30:01
  Droner og kanoner

  Flere cybermuskler

  Regeringen vil opruste det danske cyberforsvar med 900 millioner kroner. Droner og Kanoner ser i dag på hvad konkret det er for trusler, vi kan komme til at stå overfor og på hvem, der kan have interesse i at angribe Danmark. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  NATOs hovedpine: Tyrkiet

  Der har længe været en dårlig stemning rundt om bordet i NATO. Det er der flere årsager til, men fælles for dem er, at de handler om NATO-medlemmet Tyrkiet. Senest har landets kontroversielle planer om at købe et avanceret luftværnsmissil-system af Rusland fået formanden for NATOs militærkomite til at sige "at det vil få konsekvenser for Tyrkiet," hvis planerne føres ud i livet. Våbenkøbet er på dagsordenen, når NATOs forsvarsministre mødes i morgen onsdag. I Droner og Kanoner ser vi i dag på årsagerne til det stadigt mere anstrengte forhold mellem Tyrkiet og resten af NATO-familien, der også handler om krigen i Irak og Syrien. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Konkurrence i terror

  Verdens to største terrorbevægelser, Islamisk stat og Al Qaeda, har siden 2014 kæmpet om, at sætte en dagsorden for global jihad. De er uenige om hvordan kampen skal kæmpes, og om hvordan deres fælles drøm om et kalifat skal se ud. Og så strides de om hvor hurtigt man skal gå frem. Islamisk stat vil handle nu og her, mens Al-Qaeda er klar til at vente til det rette tidspunkt. De to bevægelser er også uenige om hvem, man må angribe i den hellige krig. Droner og Kanoner ser i dag nærmere på splittelsen i den globale jihad. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Danskerne på Al-Asad

  Over hele Irak er Islamisk Stat på tilbagetog. Irakiske styrker kæmper, støttet af den amerikansk ledede koalition, mod de stadigt færre lommer, som IS fortsat kontrollere. Tusindvis af de irakiske soldater er blevet trænet til opgaven af danske instruktører på Al-Asad basen, hvor danske udsendte også hjælper med at drive felthospital, bemande en radar og beskytte selve basen. Droner og Kanoner besøger i dag danskerne på Al-Asad. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 29:58
  Droner og kanoner

  Jægerkorpset støtter irakerne mod Islamisk Stat

  I 2014 lykkedes det Islamisk stat at erobre en tredjedel af Irak, men i dag har IS kun kontrol med et mindre område i den vestligste del af landet. Den irakiske stammeenhed A'ali Al Furat brigaden er blandt dem, der er sat ind mod Islamisk Stats sidste bastion. De bliver trænet af det danske Jægerkorps, der ikke kun rådgiver og uddanner, men også kan følges med irakerne på patrulje og i kamp. Droner og Kanoner ser i dag på samarbejdet mellem Jægerkorpset og A'ali Al Furat brigaden i den vestlige Anbar-provins. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Hverdagen i NATO

  NATO er fundamentet for dansk sikkerhedspolitik. Sådan har det lydt fra skiftende regeringer i årtier, - I nytårstaler og partiprogrammer, og seneste i den aktuelle debat om et nyt forsvarsforlig. Men hvordan forløber hverdagen og det daglige samarbejde mellem de 29 medlemslande i Bruxelles? Det får du et enestående indblik i i den kommende halve time, hvor Louise Windfeld-Høeberg taler med Danmarks repræsentant i NATOs militærkomite, Michael Lollesgaard. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Verdens fælles base

  I det lille østafrikanske land Djibouti har mange lande deres egen militærbase. I sidste uge åbnede Kina sin, side om side med bl.a. USA, Frankrig og Japan. Saudiarabien er det seneste land, det er igang med at bygge en garnison. Droner og Kanoner ser i dag på hvorfor verdens stormagter mener, at det er nødvendigt at være i Djibouti og på hvad, de bruger deres soldater der til. Vært: Louise Windfeld-Høeberg. (Sendt første gang 8. august).

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Uden Grønland er Danmark en dværg

  Uden Grønland ville Danmark være et betydningsløst, lille land - det mener min gæst i dag. Grønlands betydning for Danmarks sikkerheds- og udenrigspolitikken er helt uden sammenligning. Derfor tager Droner og Kanoner dig med til netop Grønland. Vi skal besøge den amerikanske Thulebase, ud og sejle med inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen og besøge en af verdens nordligste arbejdspladser, nemlig Station Nord, 1700 kilometer nord for polarcirklen, hvor seks danske soldater lever året rundt. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:08
  Droner og kanoner

  Krisestyrelse

  En eksplosion foran sygehuset i Hjørring! En varevogn, der kører ind i en menneskemængde i Skagen. En gidseltagning i Aalborg. Sådan er scenariet for KRISØV17, den store krisestyrings-øvelse, der skal træne Danmarks beredskab i en terrorsituation. I Droner og Kanoner i dag, kan du høre hvordan, den løber at stablen. Og så kan du møde den romanforfatter, der har været med til at skrive drejebogen, så den bliver så virkelig, som mulig. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 29:59
  Droner og kanoner

  På redningsaktion i Arktis

  Skibstrafikken i Arktis stiger kraftigt efterhånden som isen smelter - og man kan sejle steder, som det indtil for få år siden ikke var muligt. Men er uheldet ude, kan hjælpen være langt væk og en eftersøgning og redningsindsats kan være både svær og risikabel. Derfor afholdt medlemmerne af Arktisk råd i sidste uge Øvelsen Arctic Guardian 17. Den fandt sted i området mellem Island og Grønland. Droner og Kanoner tager dig med på øvelsen ombord på det danske inspektionsskib Vædderen. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 29:59
  Droner og kanoner

  Brand, skybrud og olieudslip

  Når der sker store ulykker og katastrofer, som orkaner og skybrud, står beredskabsstyrelsen klar til at rykke ud. Men de løser også en række mere almindelige opgaver til daglig, som i torsdags, da et skib med 30.000 liter diesel ombord sank ud for Tyborøn eller lørdag, hvor der skulle slukkes en brand i et rækkehus udenfor Næstved. I Droner og Kanoner kan du i dag møde nogen af de fastansatte, frivillige og værnepligtige, der hver dag står klar til at gribe ind, hvis det er nødvendigt. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 27:08
  Droner og kanoner

  Allierede eller konkurrenter?

  Forholdet mellem Rusland og Kina ser på overfladen ud til at blive varmere og varmere. De indgår store handelsaftaler og laver fælles militærøvelser. Men er Bjørnen og Dragen nære allierede eller er de i virkeligheden konkurrenter, forenet i deres modstand mod USA's dominans på verdensscenen? Få svaret i Droner og Kanoner i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Soldaters krigstraumer

  Granatchok, PTSD, soldaterhjerte og krigsneurose. Soldaters krigstraumer er blevet kaldt meget op gennem historien, men de bliver stadig mere anerkendt og veteraner får erstatning og psykologhjælp. Er det fordi soldater i dag er mere følsomme eller er det samfundet, der er blevet mere forstående? Det spørgsmål handler Droner og Kanoner om i dag. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Grønt forsvar

  Militære styrker er nogen af verdens største miljøsyndere. Det koster nemlig enorme mængder af naturressourcer både at øve sig på og at føre krig. Men i Danmark og i andre NATO-lande vil man skabe et mere grønt forsvar. I denne udgave af Droner og Kanoner ser vi på miljøvenlige løsninger på slagmarken, som når amerikanske soldater bruger solceller i felten i Afghanistan. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Ruslands eneste hangarskib er skrot

  Den russiske flådes stolthed og største krigsskib "Admiral Kuznetsov" ligger i Middelhavet. Ombord er jagerfly og helikoptere, der skal bombe i Syrien, hvor Rusland støtter præsident Assad. Men flyene kan dårligt lette, to af dem er styrtet i havet og selve skibet er i så dårlig forfatning, at det har en slæbebåd med. Kuznetsov er en flydende kolos på lerfødder og bliver gjort til grin på de sociale medier. Så hvorfor har præsident Putin sendt det afsted? Vi finder svaret i Droner og Kanoner. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Kirurgisk præcision

  Når danske F-16 fly kaster bomber over Syrien og Irak, er målet Islamisk Stat. Men der er også risiko for, at man rammer civile mænd, kvinder og børn. IS blander sig nemlig med befolkningen, og derfor skal luftangreb ske med "kirurgisk præcision." Hvordan håndterer det danske forsvar faren for civile tab? Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Præsidentens mænd

  Når Donald Trump den 20. januar flytter ind i Det hvide hus, tager han et nyt hold af rådgivere med sig. Enkelte centrale poster er allerede besat med personer, der vækker både bekymring og skepsis hos USAs allierede. I Droner og Kanoner i dag ser vi nærmere på hvem, der kommer til at sidde i de flødefarvede sofaer i det ovale kontor, og rådgive verdens mest magtfulde mand. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:59
  Droner og kanoner

  Vennerne siver fra Somalia

  I Somalia holder 22.000 afrikanske soldater stand mod terrorbevægelsen al-Shabaab. Men spørgsmålet er hvor meget længere. Etiopien har allerede trukket en del af sine tropper ud. Andre lande er langt i overvejelserne om at gøre det samme. Tilbage vil stå Somalias regeringshær, der slet ikke magter opgaven alene. Droner og Kanoner handler i dag om den eskalerende situation i det i forvejen krigshærgede og ustabile land. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Cyberangreb truer valgdagen

  Mens millioner af amerikanere i dag går til valg, sidder medarbejdere hos USAs efterretningstjenester klar ved computerne. De frygter nemlig et cyberangreb på valgdagen. Måske vil nogen forsøge at manipulere med valgresultatet eller sætte en kæp i hjulet på transportsystemet, så vælgerne ikke kan nå frem. Der er også dem, der vil forsøge at skabe forvirring og kaos på de sociale medier. Droner og Kanoner handler i dag præsidentvalgets cyber-slagmark. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Terror til søs

  I Yemen har houthi-oprørere i de seneste uger skudt missiler efter skibe i det smalle Bab al-Mandab stræde, der adskiller Afrika og den arabiske halvø. Og i Europa har Islamisk Stat truet med at angribe færgerne, der sejler mellem Frankrig og England. Droner og Kanoner handler i dag på terrortruslen til søs. Vi ser på risikoen for at terrorbevægelser i fremtiden angriber passagerskibe eller bruge olietankere som våben, ved at sejle dem ind i en havn og springe den i luften. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:52
  Droner og kanoner

  Farlig strid om 250 småøer

  I det sydkinesiske hav raser en bitter strid om 250 småøer og klippeskær. Kina gør krav på næsten hele området. Og det får sindene i kog i nabolandene. Men også på den anden side af Stillehavet i USA vækker udviklingen bekymring. Vi ser nærmere på konflikten i Droner og Kanoner i dag. En konflikt, som flere frygter KAN fører til egentlig krig. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  På jagt efter dårligt vejr

  Inspektionsskibet Vædderen er på et to måned langt togt i Nordatlanten. Her skal man blandt andet teste forsvarets nye Seahawk helikopter under ekstreme forhold. Derfor er man på jagt efter masser af vind og store bølger. Droner og Kanoner tager dig denne uge med ud at sejle med Søværnet. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:01
  Droner og kanoner

  Freden hersker i Arktis

  Vesten er på kant med Rusland flere steder i verden. Se blot på krigen i Syrien og konflikten i Ukraine. Men i Arktis er forholdet præget af fred, fordragelighed og samarbejde. Hvad er forklaringen på det? Droner og Kanoner ser nærmere på en verdensdel, hvor alle spiller efter reglerne og Danmark har stormagtsstatus. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:02
  Droner og kanoner

  Trumps atomdrømme

  Den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump ønsker at flere af USA's allierede får egne atomvåben. Det drejer sig om lande som Japan, Sydkorea og Saudi Arabien. Men også de gamle atommagter fremstiller nye missiler. I disse år bruger både Rusland og USA milliarder på at modernisere deres atomvåben. Vært: Louise Windfeld-Høeberg. (Redigeret genudsendelse fra 27. september).

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:02
  Droner og kanoner

  Atomvåbnenes comeback

  Paddehattesky, strålesyge og radioaktivt nedfald. - Ord fra den kolde krig, hvor verden frygtede ragnarok. Siden har atomvåbnene været på vej ud på den sikkerhedspolitiske losseplads. Sådan er det ikke mere. ALLE verdens atommagter har planer om at bruge milliarder på at modernisere deres atomvåben. Men hvad er forklaringerne på at atomvåbnene gør comeback ? Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Kaliningrad

  500 kilometer fra København - på den anden side af Østersøen - ligger et af de mest militariserede områder i Europa. Den russiske enklave Kaliningrad - klemt inde mellem NATO-landene Polen og Litauen - er hjemsted for den russiske Østersø-flåde, to luftbaser og en avanceret radarstation. Droner og Kanoner stiller i dag skarpt på det lille stykke Rusland, der har så stor strategisk betydning. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Drømmen om usårlighed

  Den kinesiske Mur og Ronald Reagan's Stjernekrigsprojekt havde en ting til fælles, nemlig drømmen om usårlighed. En drøm, der altid har eksisteret i hovederne på politikere og militærstrateger. Planen om et missilskjold, der skal dække Europa, er fra samme skuffe. Danmark har allerede givet tilsagn om at være med, sandsynligvis ved at sætte nye radarer på en eller flere fregatter. I denne uges Droner og Kanoner diskuterer vi konsekvenserne af NATOS fælles missilforsvar. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Nyheder & Aktualitet