Live kanaler

Droner og kanoner

Med vært Louise Windfeld-Høeberg bag mikrofonen sætter P1's helt nye sikkerhedsmagasin - Droner og kanoner - fokus på, hvorfor og hvordan konflikter udvikler sig og på de taktiske og strategiske overvejelser, der ligger bag. Programmet stiller også både skarpt på det militære håndværk og på de bløde sider af international sikkerhedspolitik.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 30:01
  Droner og kanoner

  Den kinesiske drage ser alt

  I Kina er det digitale liv vævet dybt ind i alle dele af hverdagen. Mobilbetalinger, kontokort, shopping, cykelleje og så videre - alt kan gøres på din smartphone Men udviklingen gør det også nemmere for de kinesiske myndigheder at overvåge sine borgere og holde styr, hvad de foretager sig. Man har netop udviklet det største og mest sofistikerede overvågningssystem, som kan lokalisere en person på gaden i løbet af ganske få minutter, og regeringen forventer at kunne lancere sit sociale pointsystem, der skal sikre god opførsel, i 2020. Droner og kanoner ser i dag nærmere på teknologien og på konsekvenserne.

  Kultur
 • 29:58
  Droner og kanoner

  Petraeus, i nationens tjenesten

  Droner og Kanoner handler om en mand, der anses for at være den mest fremtrædende og nytænkende officer i sin generation. David Petreaus, stod ikke "bare" i spidsen for USAs krige i både Irak og Afghanistan, han var også foregangsmand for en ny måde at tænke krig og oprørsbekæmpelse på, og gik på få år fra at være en ukendt general til at blive folkehelt. Men Petraeus er også manden, der giver betegnelsen "Højt at flyve... dybt at falde" en helt ny betydning. For faldet fra magtens tinder tog blot få dage, efter Petraeus blev taget i utroskab med en journalist, som han også delte fortrolige oplysninger med. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Slædepatruljen Sirius.

  En af verdens mest specielle militærenheder er slædepatruljen Sirius. Vi taler med to veteraner om, hvordan det er at leve isoleret, omgivet af Grønlands ubarmhjertige natur, med 12 hunde og en slædemakker som eneste selskab. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Drømmen om kurdernes eget land

  Kampen for og imod et selvstændigt Kurdistan har været både blodig og langvarig. Men krigen i Syrien og Irak har pustet nyt liv i drømmen om et uafhængigt, kurdisk land - måske som en slags belønning for kurdernes store indsats i kampen mod Islamisk Stat. Droner og kanoner handler i dag om kurderne og drømmen om et Kurdistan. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Kaotisk uge i Zimbabwe

  - Zimbabwe efter Robert Mugabe. Medvirkende: Journalist Rasmus Nielsen Bitsch, Cape Town, professor, emeritus Holger Bern Henriksen, Afrika Studier, Københavns Universitet og Louise Windfeld-Høeberg. Vært: Marianne Skovlund.

  Kultur
 • 30:01
  Droner og kanoner

  Flere cybermuskler

  Regeringen vil opruste det danske cyberforsvar med 900 millioner kroner. Droner og Kanoner ser i dag på hvad konkret det er for trusler, vi kan komme til at stå overfor og på hvem, der kan have interesse i at angribe Danmark. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  NATOs hovedpine: Tyrkiet

  Der har længe været en dårlig stemning rundt om bordet i NATO. Det er der flere årsager til, men fælles for dem er, at de handler om NATO-medlemmet Tyrkiet. Senest har landets kontroversielle planer om at købe et avanceret luftværnsmissil-system af Rusland fået formanden for NATOs militærkomite til at sige "at det vil få konsekvenser for Tyrkiet," hvis planerne føres ud i livet. Våbenkøbet er på dagsordenen, når NATOs forsvarsministre mødes i morgen onsdag. I Droner og Kanoner ser vi i dag på årsagerne til det stadigt mere anstrengte forhold mellem Tyrkiet og resten af NATO-familien, der også handler om krigen i Irak og Syrien. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Konkurrence i terror

  Verdens to største terrorbevægelser, Islamisk stat og Al Qaeda, har siden 2014 kæmpet om, at sætte en dagsorden for global jihad. De er uenige om hvordan kampen skal kæmpes, og om hvordan deres fælles drøm om et kalifat skal se ud. Og så strides de om hvor hurtigt man skal gå frem. Islamisk stat vil handle nu og her, mens Al-Qaeda er klar til at vente til det rette tidspunkt. De to bevægelser er også uenige om hvem, man må angribe i den hellige krig. Droner og Kanoner ser i dag nærmere på splittelsen i den globale jihad. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Danskerne på Al-Asad

  Over hele Irak er Islamisk Stat på tilbagetog. Irakiske styrker kæmper, støttet af den amerikansk ledede koalition, mod de stadigt færre lommer, som IS fortsat kontrollere. Tusindvis af de irakiske soldater er blevet trænet til opgaven af danske instruktører på Al-Asad basen, hvor danske udsendte også hjælper med at drive felthospital, bemande en radar og beskytte selve basen. Droner og Kanoner besøger i dag danskerne på Al-Asad. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 29:58
  Droner og kanoner

  Jægerkorpset støtter irakerne mod Islamisk Stat

  I 2014 lykkedes det Islamisk stat at erobre en tredjedel af Irak, men i dag har IS kun kontrol med et mindre område i den vestligste del af landet. Den irakiske stammeenhed A'ali Al Furat brigaden er blandt dem, der er sat ind mod Islamisk Stats sidste bastion. De bliver trænet af det danske Jægerkorps, der ikke kun rådgiver og uddanner, men også kan følges med irakerne på patrulje og i kamp. Droner og Kanoner ser i dag på samarbejdet mellem Jægerkorpset og A'ali Al Furat brigaden i den vestlige Anbar-provins. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Hverdagen i NATO

  NATO er fundamentet for dansk sikkerhedspolitik. Sådan har det lydt fra skiftende regeringer i årtier, - I nytårstaler og partiprogrammer, og seneste i den aktuelle debat om et nyt forsvarsforlig. Men hvordan forløber hverdagen og det daglige samarbejde mellem de 29 medlemslande i Bruxelles? Det får du et enestående indblik i i den kommende halve time, hvor Louise Windfeld-Høeberg taler med Danmarks repræsentant i NATOs militærkomite, Michael Lollesgaard. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 27:00
  Droner og kanoner

  Verdens fælles base

  I det lille østafrikanske land Djibouti har mange lande deres egen militærbase. I sidste uge åbnede Kina sin, side om side med bl.a. USA, Frankrig og Japan. Saudiarabien er det seneste land, det er igang med at bygge en garnison. Droner og Kanoner ser i dag på hvorfor verdens stormagter mener, at det er nødvendigt at være i Djibouti og på hvad, de bruger deres soldater der til. Vært: Louise Windfeld-Høeberg. (Sendt første gang 8. august).

  Kultur
 • 30:00
  Droner og kanoner

  Uden Grønland er Danmark en dværg

  Uden Grønland ville Danmark være et betydningsløst, lille land - det mener min gæst i dag. Grønlands betydning for Danmarks sikkerheds- og udenrigspolitikken er helt uden sammenligning. Derfor tager Droner og Kanoner dig med til netop Grønland. Vi skal besøge den amerikanske Thulebase, ud og sejle med inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen og besøge en af verdens nordligste arbejdspladser, nemlig Station Nord, 1700 kilometer nord for polarcirklen, hvor seks danske soldater lever året rundt. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 30:08
  Droner og kanoner

  Krisestyrelse

  En eksplosion foran sygehuset i Hjørring! En varevogn, der kører ind i en menneskemængde i Skagen. En gidseltagning i Aalborg. Sådan er scenariet for KRISØV17, den store krisestyrings-øvelse, der skal træne Danmarks beredskab i en terrorsituation. I Droner og Kanoner i dag, kan du høre hvordan, den løber at stablen. Og så kan du møde den romanforfatter, der har været med til at skrive drejebogen, så den bliver så virkelig, som mulig. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 29:59
  Droner og kanoner

  På redningsaktion i Arktis

  Skibstrafikken i Arktis stiger kraftigt efterhånden som isen smelter - og man kan sejle steder, som det indtil for få år siden ikke var muligt. Men er uheldet ude, kan hjælpen være langt væk og en eftersøgning og redningsindsats kan være både svær og risikabel. Derfor afholdt medlemmerne af Arktisk råd i sidste uge Øvelsen Arctic Guardian 17. Den fandt sted i området mellem Island og Grønland. Droner og Kanoner tager dig med på øvelsen ombord på det danske inspektionsskib Vædderen. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur
 • 29:59
  Droner og kanoner

  Brand, skybrud og olieudslip

  Når der sker store ulykker og katastrofer, som orkaner og skybrud, står beredskabsstyrelsen klar til at rykke ud. Men de løser også en række mere almindelige opgaver til daglig, som i torsdags, da et skib med 30.000 liter diesel ombord sank ud for Tyborøn eller lørdag, hvor der skulle slukkes en brand i et rækkehus udenfor Næstved. I Droner og Kanoner kan du i dag møde nogen af de fastansatte, frivillige og værnepligtige, der hver dag står klar til at gribe ind, hvis det er nødvendigt. Vært: Louise Windfeld-Høeberg.

  Kultur