Feature
En feature er en fascinerende, rørende og aktuel fortælling, der bringer os helt tæt på mennesker og deres liv. Redaktør: Louise Witt-Hansen.
Sangskriver Kira Skov har sammen med den dansk-estiske saxofonist og komponist Maria Faust lavet et musikværk, der handler om det estiske folks barske historie med død, undertrykkelse og sorg. Da musikværket skulle præsenteres på plade og i koncert døde Kira Skovs mand - den 39-årige bassist Nicolai Munch-Hansen - få uger før. "Først var teksterne inspireret af det estiske folks historie, men nu handler det lige så meget om min historie", siger Kira Skov. Tilrettelagt og produceret af Claus Vittus. (Sendt første gang 25. juni 2017).
Dan og Martin drømmer om at få børn sammen, men som et homoseksuelt par, har de brug for hjælp. I Danmark kan de ikke få den hjælp, de har brug for og derfor må de til USA for at finde to kvinder, der kan give dem det barn, de ønsker sig. I jagten på en ægdonor og en rugemor balancerer de på kanten af den danske straffelov samtidig med, at de skal finde ud af, hvem kvinderne skal være, og hvilken rolle de skal spille i barnets liv. Tilrettelæggelse: Thomas Westergaard. (Sendt første gang 30. november 2015).
Klimaforskere verden over begynder nu at mærke klimaforandringernes psykologiske konsekvenser. Hver dag arbejder de sig ned i de dybeste forudsigelser, fremskriver den mest uhyggelige virkelighed om enorme oversvømmelser, dræbende tørke og i værste fald, menneskehedens undergang. De ved, ikke bare tror, men virkelig ved, hvor galt det vil gå. Hvis ikke den viden er til at blive deprimeret over, hvad er så? Det er en slags helårs vinterdepression i flere potenser. Da klimaaktivisten Jennie Kaae Ferraras klimadepression var i sit dybeste, havde et dystopisk filter lagt sig ned over hendes syn. Københavns gader var oversvømmet, folk hamstrede forråd og flygtede ud af byen i både. Tilrettelæggelse: Jakob Rasmussen. (Sendt første gang 30. april 2017).
På kanten til Limfjorden står Cimbrertyren hævet over trafikken fnysende, olm og kampklar. Det bliver ikke mere Aalborg end Cimbrertyren. Men siden en nat for sytten år siden, har byens vartegn ikke lignet sig selv. Og trods statuens berømmelse er det de færreste - hvis overhovedet nogen - der har bemærket det. For at finde en forklaring på, hvorfor tyren ikke længere er, som den var, skal vi tilbage til en efterårsaften og -nat i år 2000. Her er Anders Hansen på besøg i sin fødeby, Aalborg, som han har forladt fire år tidligere. Tilrettelæggelse: Dan Grønbech. (Sendt første gang 28. maj 2017).
Burkina Faso ligger midt i Afrika uden kyst med Sahara ørkenen i nord, og guld og bomuld som de primære eksport-varer. Journalist Claus Vittus har mødt en række danskere, der på hver sin måde har et forhold til det fattige land, som Danmark har støttet i mange år. Overskuddet fra Børnenes U-landskalender for 2017 går til et projekt, hvor børn, der arbejder i og omkring guldminerne, skal få mulighed for at komme i skole. Medvirkende: Musikeren Gustav Rasmussen, diplomaten Ulla Næsby og nødhjælpsarbejdere Nanna Bay Falentin og Nora Sina ,OxfamIbis. Tilrettelæggelse: Frilands ved Claus Vittus. (Sendt første gang 3. december 2017),
Klaus Thorsen, en tidligere bornholmsk bager, har i godt 40 år gået markerne tynde med sin metaldetektor og har fundet de vildeste skatte ude i den sorte muld. Tilrettelæggelse: Rikke Houd.
En nat i den Filippinske narkokrig. I Filippinerne har præsidenten startet en narkokrig, hvor 8.000 mennesker er blevet slået ihjel på bare otte måneder. Det er selvtægtsmænd og politiet, der dræber, mens det er de fattige i slumområderne, der bliver dræbt. Drabene er blevet hverdag og støttes af mange, men en lille gruppe af fotojournalister tager hver nat ud for at dokumentere de tusindvis af mord og de efterladtes skæbner, i håbet om at sætte en stopper for præsidenten og befolkningens blodrus. Tilrettelæggelse: Jannik Juel Krarup. Redaktør: Louise Witt-Hansen. (Sendt første gang 21. maj).
Et barn er født i Bethlehem...men der er uro i gaderne, og en mur adskiller byens borgere. Bethlehem anno 2017 er kampe mellem palæstinensiske stenkastere og sværtbevæbnede israelske soldater. Midt i Bethlehem mødes dog også fredelige palæstinensere, som udlever konflikter igennem rollespil. Tilrettelagt af Claus Vittus.
Claus Kragh står ved en skillevej. Han er æggeproducent ligesom sin far og farfar og har 46.000 burhøns i stalden. På bare et år er produktionen af buræg faldet med en tredjedel, og æggene er blevet overhalet af både skrabeæg og økologiske æg. Landbruget er i forandring, og producenterne må tænke nyt, hvis forretningen skal løbe rundt. Tilrettelæggelse: Anna Hjortdal.
Hvert år bliver ca. 33.000 kvinder udsat for vold i deres parforhold. I 2015 var 25-årige Hanne Marie Le Fevre en af dem. Men hendes historie rummer mere end den vold, hun blev udsat for. Det er også en kærlighedshistorie, hvor grænserne mellem rigtig og forkert langsomt bliver udvisket. Tilrettelagt af Lea Katrine Dam.
Da den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard i 2012 lækkede en videooptagelse, som viser, at danske soldater ser passivt til imens irakiske soldater banker en gruppe civile irakiske mænd, blev det begyndelsen på en personlig nedtur. Anders Kærgaard mistede job, familie, børn i ønsket om at leve op til sine egne moralske idealer. Dagens P1 Feature handler om manden der satte irakersagen i gang - en sag der i Øster Landsret nu og frem til april 2018 - skal afgøre om den danske stat er medskyldig i overgreb og tortur. Tilrettelægger: Kasper Søegaard.
Den 22-årige Habtom fra Eritrea er en af de første flygtninge, der flytter ind på Lindenborg Kro i Lejre efter at det er blevet omdannet til et flygtningecenter i sommeren 2016. Han får senere sin kone Shewit til Danmark. Den 35-årige kurdiske iraner Ashad og hans kone Sonia flytter også ind på kroen. Der er kommet musik ud af de historier som de har fortalt og oplevet. Tilrettelæggelse: Claus Vittus. Musik: Martin Ullits Dahl.
Da en gruppe flygtninge flytter ind på en gammel berømt landevejskro på Midtsjælland, tager journalist Claus Vittus til kroen og byen Lindenborg for at dække sagen. I samarbejde med musikeren Prins Nitram portrætterer de den syriske Jenkiz og den eritreanske Habtom.
Da en gruppe flygtninge flytter ind på en gammel berømt landevejskro på Midtsjælland og mødes af beskeden "Nej til flygtninge på Lindenborg Kro", tager journalist Claus Vittus til kroen og byen Lindenborg for at dække sagen. Pludselig dukker musikeren Prins Nitram op, og så tager historien en helt ny vinkel. (Sendes også onsdag 20.33 og lørdag 6.33).
På finansloven 2016 blev der afsat en milliard specifikt til værdighed til ældre over 65 år. Den såkaldte værdighedsmilliard. Det er kommunernes opgave at fordele pengene til værdighed, men journalist Jakob Rasmussen har lavet et eksperiment. For Hvad hvis man lader de ældre selv bestemme, hvordan de synes, de får mest værdighed for pengene? (Sendes også onsdag 20.33 og lørdag 6.33).
Oprindeligt er han uddannet danseinstruktør og modedesigner, men har i ni år arbejdet i Tivoli. Han er én af dem, der sætter farve og form på karruseller, facader, gulv og stakit. I Thomas Winklers verden handler det meget om, hvordan ting ser ud. Denne fortælling lukker dig helt ind i hovedet på Tivolis sprudlende farvekonge. Tilrettelæggelse og klip: Katrine Hedegaard. Foto: Flemming Lyng.
I 2010 blev den engelske undercover-agent, Mark Kennedy afsløret i at have infiltreret den europæiske venstrefløj. I forklædning som klimaaktivist indledte han venskaber og kærlighedsforhold til de mennesker, han overvågede. I Danmark deltog han i demonstrationer, Ungdomshusets rydning og planlagde protester til klimatopmødet i København - alt sammen med en skjult agenda. Fire unge danskere fortæller for første gang om de menneskelige konsekvenser ved overvågningen og The Guardian journalist, Rob Evans, forklarer, hvorfor sagen rystede den engelske offentlighed, og om følgerne for det engelske politi. Tilrettelæggelse: Cecilie Kubert og Laura Na Blankholm. Redaktør: Louise Witt-Hansen. (Sendt første gang 24. september).
Da videnskabsjournalisten, Jonas Damstrup Fried, ser sin far dø på stue 4 på Svendborg Sygehus, sker der noget besynderligt. Få minutter efter faderens død, begynder uret over hospitalssengen at løbe løbsk. I denne feature undersøger han, om der er findes en teknisk forklaring på urets opførsel, eller om der virkelig er mere mellem himmel og jord.
Den engelske undercover agent, Mark Kennedy, infiltrerede gennem en årrække den danske venstrefløj. I forklædning som klimaaktivist indledte han venskaber og kærlighedsforhold til de mennesker, han overvågede. Han deltog i demonstrationer, da Ungdomshuset blev ryddet, og planlagde protester til COP15 i København - alt sammen med en skjult agenda. Fire unge danskere står nu frem og fortæller historien om dengang, de mødte Mark Kennedy, og lukkede ham ind i deres liv. Og om konsekvenserne af at have været helt tæt på ham, uden at kende hans sande identitet. Tilrettelæggelse: Cecilie Kubert og Laura Na Blankholm. Redaktør: Louise Witt-Hansen. (Sendt første gang 17. september).
Da videnskabsjournalisten, Jonas Damstrup Fried, ser sin far dø på stue 4 på Svendborg Sygehus, sker der noget besynderligt. Få minutter efter faderens død, begynder uret over hospitalssengen at løbe løbsk. I denne feature undersøger han, om der er findes en teknisk forklaring på urets opførsel, eller om der virkelig er mere mellem himmel og jord.
Danmark Kort er fortællinger om Danmark og danskerne - før og nu. Fra sagnkongerne til de nye katamaranfærger, fra spildte Guds ord på Balle-Lars til de uundværlige og irriterende håndklædestropper, fra de store vísionære til de mest koldblodige forbrydere.
Sidste år skete der det, der bare ikke måtte ske. Poul Nesgaard havde brugt hele december på at lave ét godt juleprogram, der skulle sendes juleaftensdag. Men udsendelsen blev sat for sent på, og alt gik i vasken på grund af en intern fejl. Derfor har DR givet Poul Nesgaard lov til at fortsætte udviklingen for åben mikrofon frem mod juleaften. Poul stoler ikke længere på DR's algoritmer og sætter i stedet i år sin lid til sine to medværter og en ny, intelligent superpult, der måske kan redde julen.
Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.
Alle danskere har mindst én god historie, og i Danskerbingo vil vi høre dem alle sammen. Andreas og Jacob leder efter P3-lytternes bedste historier. Enten med udgangspunkt i dagens nyheder, eller ved at trække lytternes idéer ud af 'Bjørne Corydon', den 3D-printede bjørn og tilfældighedsmaskine med indbygget blæsekammer, sættes jagten på historierne i gang. Hverken Andreas, Jacob eller lytterne ved, hvad der skal ske, når programmet starter, men der er garanti for gode historier fra Danmarks bedste lyttere. Værter: Andreas Kousholt og Jacob Weil.
Supertanker på P1 giver filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv og store emner som svæver over os allesammen. Det kan være svære beslutninger, komplekse livsovervejelser, verdenssituationen eller helt almindelige forsøg på at få vores liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid og rum til eftertanke og refleksion.
Peter Lund Madsen får hver uge besøg af eksperter i studiet. Alle emner kan blive belyst - lige fra menneskekroppens tarmflora til ekspeditioner på fremmede planeter. Og værten sørger altid for at binde historierne sammen med sin egen personlige ekspertise indenfor hjernevidenskab og psykiatri. Vært: Peter Lund Madsen.
Når rulleteksterne kører, sidder vi klar til at diskutere videre. Vi stiller alle de spørgsmål, du sidder tilbage med til deltagerne foran og bag kameraet, og følger op på shitstorms og debatter, så du får hele historien med. Produceret af Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb.
I Bogselskabet deler vi gode læseoplevelser med hinanden, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive. Med Bogselskabet får du en chance for at rykke lidt tættere ind i forfatterens tanker. Vært: Anne Glad.
Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæster, der giver ugens nyheder med grovfilen og sætter dem i et skarpt og ofte satirisk lys.
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Adrian Hughes er vært i en venlig kappestrid om ord og deres betydning. To gæster giver prøver på deres sproglige beredskab, mens en sprogekspert holder styr på op og ned i tidens dansk.
Hver uge tager Per Juul Carlsen og co. dig med ind i filmens vidunderlige verden via kritiske anmeldelser, spændende reportager og portrætter.
Om historie og tro. Om hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen. Hver uge udfordrer Christoffer Emil Bruun en aktuel gæst på holdninger til og viden om værdier, ideer, historie og religion.
Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.
Anders Laugesen og Paula Larrain udfolder troens verden og undersøger livets mysterier gennem åbenhjertige og nærgående samtaler.
Manus manege tager fat i det moderne livs forsøg på at balancere familie, parforhold, børneopdragelse og karriere - helst uden alt for mange fald og knubs undervejs. Her taler vi om, hvordan vi bedst tackler det, når vi ramler ind i hverdagens udfordringer - uanset om det gælder skilsmisser, stress eller skrøbelige teenagere. Vært: Manu Sareen.
I Tværs er vi sammen om at klare de udfordringer og svære situationer, livet er fyldt med som ung. Vi vil gerne skabe et rum, hvor det er tilladt at være menneske med alle de tanker, følelser og oplevelser, det indebærer - og det er her, du trygt kan fortælle din historie. For i Tværs er du ikke alene. Skiv til: tvaers@dr.dk Facebook: "Tværs - Du er ikke alene" Vært: Sara Bro.
Jakob Stegelmann og Troldspejlets redaktion fortæller nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier - med anmeldelser, baggrund og arkivklip. Det klassiske tv-program i podcast-rammer.
Tag med en af verdens førende klimaforskere på feltarbejde i Østgrønland. Sesbastian Mernild befinder sig bedst på de barske gletsjere rundt omkring i verden og den han har været flest gange på, er Mittivakkat, som har trukket sig betydeligt tilbage siden man begyndte at måle på den. Vi lever i en tid, hvor klimaforskning og formidling af den, er vigtigere end nogensinde før, hvorfor professor i klimaforandringer Sebastian Mernild modtog P1s Rosenkjærpris. Produceret for DR af Filt Cph.