Fra Gedser til Skagen - Globale børn i Odsherred

Sendt første gang d.

I kollektivet Tranehøj i den lille nordvestsjællandske by Snertinge bor Gitte Jacobsen og Torben Vosbein. De står bag det internationale kulturprojekt Global Kids, som skaber udveksling mellem børn og unge fra Afrika og Sydamerika og deres jævnaldrende i Odsherred.
Tilrettelæggelse: Susanna Sommer
Medvirkende: Gitte Jacobsen, Torben Vosbein og højskoleforstander Poul Henrik Jensen.

I kollektivet Tranehøj i den lille nordvestsjællandske by Snertinge bor Gitte Jacobsen og Torben Vosbein. De står bag det internationale kulturprojekt Global Kids, som skaber udveksling mellem børn og unge fra Afrika og Sydamerika og deres jævnaldrende i Odsherred.
Tilrettelæggelse: Susanna Sommer
Medvirkende: Gitte Jacobsen, Torben Vosbein og højskoleforstander Poul Henrik Jensen.

Mere Fra Gedser til Skagen

Fra Gedser til Skagen - Ude i kanten

31. jul. 2015 kl. 14:03
0:34:12
“Når medierne kalder os udkantsdanmark, så tænker jeg: Jeg bor ikke i nogen udkant, jeg bor lige midt i centrum. Og bare kom an. Kom og se en fest, vi kan stable på benene”, siger Sanne Brodersen, der sammen med sin mand driver Gram Slot. Hun er sammen med fanikker, nordjyder og falstringer temmelig træt af at blive dømt ude i udkanten. I dette indslag ser Susanna Sommer tilbage på sommerens 24 postkort fra kulturdanmark og fortæller om klassisk masterclass i en lille fiskerby, et museum drev...
“Når medierne kalder os udkantsdanmark, så tænker jeg: Jeg bor ikke i nogen udkant, jeg bor lige midt i centrum. Og bare kom an. Kom og se en fest, vi kan stable på benene”, siger Sanne Brodersen, der sammen med sin mand driver Gram Slot. Hun er sammen med fanikker, nordjyder og falstringer temmelig træt af at blive dømt ude i udkanten. I dette indslag ser Susanna Sommer tilbage på sommerens 24 postkort fra kulturdanmark og fortæller om klassisk masterclass i en lille fiskerby, et museum drevet helt af frivillige kræfter, madhuset, der vil samle det lokale råvareskatkammer og teaterfolkene, der synes at der er mere mentalt rum i provinsen og meget mere plads at udfolde sig på. Og så er der det store spørgsmål: Hvorfor er der så mange byboere, der ikke tror, at man ikke kan leve et meningsfuldt liv i provinsen.
Tilrettelæggelse. Susanna Sommer
Medvirkende: Sanne Brodersen, Johannes Gjesing, Jan Egesborg, Hannah Karina MIkkelsen, Ingrid Riis, Katrine Kock Frandsen, Peter Klemensen, Finn Jorsal, Rasmus Johnsen, Gitte Haahr Fornitz, Martin Nybo, Lone Olsen, Johan Tastum, Lars Tholander, Helle Kaspersen, Jeanett Exner, Folke Kjems, Ulrik Skeel, Sara Topsøe, Gitta Malling, Anders Have og Gunnar Christensen.

Fra Gedser til Skagen - Realen på Fanø

30. jul. 2015 kl. 14:03
0:35:36
De røde murstensmure er fulde af indkradsede navne på fortidens skoleelever, men i dag er den gamle realskole i Nordby fyldt med 2 scener, en lang bar, en statue af Jacob Haugaard og hans tissemand og på væggene lyser Troels Triers malerier op. Realen er Fanøs nye kulturhus og Jeanett Exner er den omkringfarende bagkvinde. Hun bor i det gamle bindingsværk Musebo på den anden side af vejen, har været galleriejer og manager for Johnny Madsen, men mener selv, at det er hendes sygeplejerskebaggru...
De røde murstensmure er fulde af indkradsede navne på fortidens skoleelever, men i dag er den gamle realskole i Nordby fyldt med 2 scener, en lang bar, en statue af Jacob Haugaard og hans tissemand og på væggene lyser Troels Triers malerier op. Realen er Fanøs nye kulturhus og Jeanett Exner er den omkringfarende bagkvinde. Hun bor i det gamle bindingsværk Musebo på den anden side af vejen, har været galleriejer og manager for Johnny Madsen, men mener selv, at det er hendes sygeplejerskebaggrund, som gør hende til en god kulturiværksætter. Realen åbnede 1. juli og indtil nu har der både været opera, Sanne Salomonsen, stand-up og børnefamilie-underholdning på de to scener - for et godt kulturhus skal lave noget for hele øen, mener Jeanett Exner.
Tilrettelæggelse: Susanna Sommer
Medvirkende: Jan Egesborg og Jeanett Exner

Fra Gedser til Skagen - Klimateater i Viborg

29. jul. 2015 kl. 14:03
0:32:45
De røde stolper fordobler sig i vandets mørke spejl og et hvidt bånd viser, hvor højt vandet vil stige i forskellige regnvejrsscenarier. Lidt derfra er en lille pige ved at fragte sin bror over åen på en håndtrukket pram og en bedstemor overvejer om hun tør balancere over en vippende kævle. Sønæs lidt udenfor Viborg er et vandområde, der både fungerer som klimasikring fordi det opsamler regnvandet og en miljøsikring, der renser vandet, før det bliver ledt ud i Søndersø, som ligger lige på den...
De røde stolper fordobler sig i vandets mørke spejl og et hvidt bånd viser, hvor højt vandet vil stige i forskellige regnvejrsscenarier. Lidt derfra er en lille pige ved at fragte sin bror over åen på en håndtrukket pram og en bedstemor overvejer om hun tør balancere over en vippende kævle. Sønæs lidt udenfor Viborg er et vandområde, der både fungerer som klimasikring fordi det opsamler regnvandet og en miljøsikring, der renser vandet, før det bliver ledt ud i Søndersø, som ligger lige på den anden side af den grå betondæmning. Men Sønæs er også et helt nyt rekreativt område, hvor byens familier leger iført gummistøvler. Vandet og områdets mange funktioner var nogle af de ting, der inspirerede egnsteateret Carte Blanche, da de skabte en række tableauer, som skulle iscenesætte området i forbindelse med åbningen. Teaterforestillingerne skulle være med til at give det nye sted sjæl og historie og pege på dets poesi. Så der er både begravet små flaskeposter med ønsker og plantet hemmelige blomster rundt omkring på de græsbevoksede skrænter ned mod åen.
Tilrettelæggelse: Susanna Sommer
Medvirkende: Teaterleder Sara Topsøe

Fra Gedser til Skagen - masker og marked i Odsherred

27. jul. 2015 kl. 14:03
0:32:58
På toppen af en af Veddinges bakker vajer lilla gederams og gyldne græsser om kap med 650 hvide ansigter. Det er keramikmasker, der er plantet i bakken med rustne jernspyd og de er skabt af skolebørn fra Odsherred Kommune. Idemanden er keramikeren Martin Nybo, der syntes der var brug for en ny måde at formidle Geoparken i Odsherred og maskerne er på den måde blevet et undervisningsprojekt, der indfører børnene i både områdets geologi, historie og kunsterfortid. Martin Nybo bor i kunstnerbyen...
På toppen af en af Veddinges bakker vajer lilla gederams og gyldne græsser om kap med 650 hvide ansigter. Det er keramikmasker, der er plantet i bakken med rustne jernspyd og de er skabt af skolebørn fra Odsherred Kommune. Idemanden er keramikeren Martin Nybo, der syntes der var brug for en ny måde at formidle Geoparken i Odsherred og maskerne er på den måde blevet et undervisningsprojekt, der indfører børnene i både områdets geologi, historie og kunsterfortid. Martin Nybo bor i kunstnerbyen på havnen i Nykøbing Sjælland og blandt hans mange projekter er også det årlige Ovnhusmarked - et censureret kunsthåndværkermarked, der hvert år trækker 18.000 mennesker til Nykøbing S en weekend i juli.
Tilrettelæggelse: Susanna Sommer
Medvirkende: Anne-Marie Donslund og Martin Nybo

Fra Gedser til Skagen - Theatret i Rønne

24. jul. 2015 kl. 14:03
0:29:08
“Hvis man skal være lidt polemisk, kan man sige, at når man spiller moderne teater med lys og microports her, så er det som at sætte en ghettoblaster ind i en Stradivarius. Men nu spiller vi musik, som er skrevet til instrumentet", siger teaterleder Jens Svane Boutrup med et smil. Han har instrueret Jeppe på Bjerget på Rønne Theater, som er Danmarks ældste fungerende teater. Det er en opsætning, hvor oplevelsen af det gamle barokteater er i centrum med nye kulisser skabt på det Kongelige Teat...
“Hvis man skal være lidt polemisk, kan man sige, at når man spiller moderne teater med lys og microports her, så er det som at sætte en ghettoblaster ind i en Stradivarius. Men nu spiller vi musik, som er skrevet til instrumentet", siger teaterleder Jens Svane Boutrup med et smil. Han har instrueret Jeppe på Bjerget på Rønne Theater, som er Danmarks ældste fungerende teater. Det er en opsætning, hvor oplevelsen af det gamle barokteater er i centrum med nye kulisser skabt på det Kongelige Teaters Scenografiske værksted og blødt flakkende lys i den gamle lysekrone - uden at det dog har gjort stykket til et antikveret museumsstykke: Skuespillet bruger både af dukketeatrets lethed og revytraditionens galskab.
Tilrettelæggelse: Susanna Sommer
Foto: Anders Beier
Medvirkende: Jens Svane Boutrup og Jacob Ludvigsen.
0:21:39

1.g'erne bryder ind på gymnasiet, men festen ender fatalt, især for Liv

0:56:58

En kærlighed der ikke er gengældt

0:36:31

- og breakdance, beats og gigantiske ghettoblastere er noget helt nyt

0:21:10

Anders og Barbara lægger krop til i videnskaben

0:57:54

The Boss in person

0:14:05

Interview med St. Vincent lige før hendes koncert - et af årets højdepunkter