Klog på Sprog

Adrian Hughes er vært i en venlig kappestrid om ord og deres betydning. To gæster giver prøver på deres sproglige beredskab, mens en sprogekspert holder styr på op og ned i tidens dansk.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 18. okt. 2019

  De fleste er i stand til at forklare lægen hvor det gør ondt. Men mange har svært ved at forklare, hvordan det gør ondt. Hvad enten det gælder fysisk eller psykisk smerte holder sproget ofte op, når vi skal sætte ord på. Birgit Bundesen er overlæge i psykiatri og har inddraget litteratur i behandlingen af sine patienter. Hun gæster programmet sammen med den nyudklækkede forfatter Anna Rieder, der blandt andet skriver om psykisk lidelse.

  Kultur
 • 56:10
  Klog på Sprog

  Fredag 11. okt. 2019

  Vi ved alle med sikkerhed, at vi dør af noget på et tidspunkt. Alligevel er sproget om døden og sorgen så hæmmet, at det nærmest er tabu. Gæster er, præst på Rigshospitalet Lotte Blicher Mørk og journalist Esben Kjær, der har skrevet bogen "Døden - en overlevelsesguide".

  Kultur
 • 56:12
  Klog på Sprog

  Fredag 4. okt. 2019

  Alle har en mor, og de første 12-16 år spiller hun en stor rolle i de flestes liv. Men for nogle fortsætter moderen med at kaste kolossale slagskygger ind over voksenlivet, og sproget i det problematiske mor-barn-forhold er det, vi blandt andet bliver kloge på i dag i selskab med forfatterne Peter Øvig Knudsen og Malene Lei Raben.

  Kultur
 • 56:12
  Klog på Sprog

  Fredag 27. sep. 2019

  Hvordan har landbruget påvirket det danske sprog? Og hvad med al vores kyst? Ahmed Akkari og Kim Leine gæster Klog på Sprog til en snak om danskhed og det danske sprog.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 20. sep. 2019

  De fleste cyklister er trætte af biler, men sidder man i en bil er det nok cyklisterne man er sur på. Klog på Sprog handler om det sprog vi bruger i og om trafik. Som repræsentant for cyklisterne har vi Klaus Bondam, direktør fo cyklistforbundet. Og bag rattet som repræsentant for bilisterne er Gitte Seeberg, adminstrerende direktør for Autobranchen Danmark.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 13. sep. 2019

  Fladskærme over det ganske land buler ud med dating-programmer af alle tænkelige beskaffenheder. Er vi blevet dårligere til at finde hinanden i tosomhed eller synes vi det er herrefed underholdning at se andres kiksede forsøg. Kærlighedens sprog i en digital tidsalder er det, vi bliver klogere på i dag.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 6. sep. 2019

  "Rødbedeskede", "Kommunister i lysthuset" og "Tante Rosa" er alle slang for det samme: Menstruation. Men på trods af de mange udtryk er emnet stadig tabu for mange. Sangerinde Annika Aakjær har sat menstruation på dagsordenen efter en viral optræden til Zulu Comedy Galla, og komiker Natasja Brock har lavet et helt stand up-show om emnet. I dag deltager de sammen i Klog på Sprog til en underholdende snak om tabuer i sproget.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 30. aug. 2019

  Få ting er med til at definere det danske sprog som Højskolesangbogen, der rent faktisk stadig er en af Danmarks mest sælgende bøger. Mathias Hammer og Jørgen Carlsen sidder i det udvalg, der vælger og vrager fra den danske sangskat, når næste udgave af den lille blå bog skal sættes sammen.

  Kultur
 • 57:13
  Klog på Sprog

  Fredag 23. aug. 2019

  Live fra Kulturmødet på Mors. Hvordan undgår man at kulturjournalistik bliver ren plakatsøjle og mikrofonholderi? De to kulturskribenter Torben Sangild og Oliver Stilling tager temperaturen på sproget i kulturjournalistikken.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 16. aug. 2019

  "Svans", "betonlebbe", "bøsserøv". En ny undersøgelse fra Sex & Samfund viser, at homofobisk sprog trives i bedste velgående i danske munde. Lene Stavngaard fra Sex & Samfund og debattør Mads Ananda Lodahl gæster Klog på Sprog til en snak om homofobi i sproget og queerbevægelsens mange nye begreber.

  Kultur
 • 56:59
  Klog på Sprog

  Fredag 9. aug. 2019

  To do-lister, top 10-lister, bucket-lister og indkøbslister. Lister er noget de fleste skriver, men de færreste tænker over rummer et helt særligt sprog. DJ og iværksætter Le Gammeltoft samt tv-vært og tidligere balletdanser Cecilie Lassen taler om alle deres lister i dagens udsendelse.

  Kultur
 • 57:00
  Klog på Sprog

  Fredag 2. aug. 2019

  Brødrene Peter og Anders Lund Madsen er kendt for deres farverige sprog, men de ved også, at en enkelt uheldig bemærkning kan ødelægge den gode stemning. De kendte brødre quizzer om sætninger, man fortryder i dagens Klog på Sprog. Vært: Adrian Hughes. (Sendt første gang 7. december 2018).

  Kultur
 • 55:59
  Klog på Sprog

  Fredag 26. jul. 2019

  "Bryd tabuet" har været denne uges budskab på de sociale medier. Her er adskillige mennesker stået frem med deres psykiske diagnoser for at gøre op med de fordomme, der omgærder psykisk syge. Filmjournalist Ida Rud samt komiker og politiker Anders Stjernholm gæster Klog på Sprog, der i dag handler om det sprog, vi bruger om psykisk sygdom. (Send første gang 26. april).

  Kultur
 • 56:00
  Klog på Sprog

  Fredag 19. jul. 2019

  Forfatter Sara Omar har valgt ordet som våben i hendes kamp for at ændre noget i verden. Sammen med forfatter-kollegaen Morten Pape gæster hun Klog på Sprog, der i denne uge handler om ikke at lægge fingre imellem, når man skildrer et miljø. Vært: Adrian Hughes. (Sendt første gang 23. november 2018).

  Kultur
 • 56:04
  Klog på Sprog

  Årets ord 2018

  I denne særudgave vil Klog på Sprog finde frem til hvilket ord, der skal være årets ord 2018. I juryen sidder politikerne Alex Ahrendtsen (Dansk Folkeparti) og Johanne Schmidt-Nielsen (Enhedslisten). Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog - og Litteraturselskab og Sabine Kirchmeier fra Dansk Sprognævn udgør sammen med programmets vært Adrian Hughes resten af dommerpanelet. Programmet bliver sendt foran et live publikum bestående af lærerstuderende på Campus Carlsberg i København. (Sendt første gang 14. december 2018).

  Kultur
 • 56:32
  Klog på Sprog

  Fredag 5. jul. 2019

  Smilet er den korteste vej mellem to mennesker. Og måske er grinet den korteste vej mellem politiker og vælger. I hvert fald forsøger mange politikere sig med mere eller mindre forberedte jokes, når de taler under valgkampen. De to komikere Martin Nørgaard og Michael Schøt laver begge politisk satire, og i dagens program får de mulighed for at bedømme kvaliteten af politikernes vittigheder. (Sendt første gang 24. maj).

  Kultur
 • 55:59
  Klog på Sprog

  Fredag 28. jun. 2019

  20 storsmilende nye ministre præsenterede sig selv i går foran Amalienborg Slotsplads. Men hvad siger man egentlig som nyudnævnt minister? Og hvad er sproghandlingen i de famøse gaveoverrækkelser? Kristoffer Eriksen, nyhedschef på Radio 24syv og Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske, gør os klogere.

  Kultur
 • 55:59
  Klog på Sprog

  Fredag 21. jun. 2019

  "Den gode tone i debatten" er noget vi tit hører efterspurgt. Men hvad er den gode tone? Og hvordan skaber man den? Det taler vi om med sygeplejestuderende Nicoline Sjøberg og elektrikerlærling Mathias Vinholt, der begge var finalister ved årets DM i debat.

  Kultur
 • 57:00
  Klog på Sprog

  Fredag 14. jun. 2019

  Live fra Folkemødet på Bornholm. Det bliver underholdende når skuespillerinderne Paprika Steen og Søs Egelind mødes i sprogdyst samt kårer Valgets Ord 2019.

  Kultur
 • 55:58
  Klog på Sprog

  Fredag 7. jun. 2019

  Sprogundervisning er i frit fald på danske gymnasier, hvor flere og flere kun lærer engelsk som fremmedsprog. Klog på Sprog undersøger hvorfor fag som fransk og tysk klarer sig dårligt og hvilke konsekvenser det har.

  Kultur
 • 57:00
  Klog på Sprog

  Fredag 31. maj 2019

  Valget er ikke kun demokratiets fest, det er også sprogets. Der er få dage til Grundlovsdag, hvor danskerne skal til stemmeurnerne, og Klog på Sprog dækker naturligvis valget fra den sproglige vinkel. I dag med de to politiske kommentatorer Henny Christensen og Bent Winther.

  Kultur
 • 56:26
  Klog på Sprog

  Fredag 17. maj 2019

  "Når du er færdig med at gokke - Så stem på Jokke". Politikerne rimer løs i valgkampen og enkelte af dem har faktisk forsøgt sig med rappens ædle kunst. Per Uldal aka rappperen Per Vers og radiovært Pelle Peter Jensen vurderer rim-niveuaet blandt politikerne og fortæller om gode raptekster.

  Kultur
 • 57:00
  Klog på Sprog

  Fredag 10. maj 2019

  Frem til Folketingsvalget den 5. juni vil luften være tyk af politiske udmeldinger, hvor man skal have læsebrillerne frem for at se, hvad der egentlig siges på og mellem linjerne - og måske især hvad der IKKE siges. Den særlige politiker dialekt og retorik er dagens emne i Klog på Sprog. Debat- og kronikredaktør ved dagbladet Information Gry Inger Reiter og politisk kommentator Lars Trier Mogensen er gæster.

  Kultur
 • 57:00
  Klog på Sprog

  Fredag 3. maj 2019

  Hvad vil det egentligt sige at "skrive godt"? Hvor meget betyder smag og behag, når vi vurderer sproglig kvalitet? Findes der objektive kriterier for, hvad man kan skrive, og hvad man skal holde sig fra? Det bliver vi klogere på i dag, hvor de to forfattere Caspar Eric og Line Knutzon gæster studiet.

  Kultur
 • 44:30
  Klog på Sprog

  Lørdag 28. okt. 2017

  Der er forår i luften i denne efterårsudgave af Klog på Sprog, hvor Adrian Hughes gennemgår de fem kærlighedssprog. Mikael Wulff er aktuel med tv-serien "Perfekte steder" om forelskelse og han mødes af forfatteren bag kærlighedsromanen "Italiensvej", Anna Grue.

  Kultur