Live kanaler

Klog på Sprog

Adrian Hughes er vært i en venlig kappestrid om ord og deres betydning. To gæster giver prøver på deres sproglige beredskab, mens en sprogekspert holder styr på op og ned i tidens dansk.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 00:22
  Klog på Sprog

  Holder pause

  På grund af den nuværende situation med coronavirus kan Klog på sprog desværre ikke udkommer som normalt. Men du kan høre alle tidlige episoder fra Klog på sprog og masser af andre gode podcasts i DR's radio-app.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 6. mar. 2020

  En ny dialekt har set dagens lys i Aarhus Vest. Sprogforskerne Ditte Zachariassen og Pia Quist fortæller om de nye afarter af dansk i Klog på Sprog, hvor vi også taler om det helt perfekte autosvar på e-mail. Lars Trap-Jensen fra Det Danske Sprog og Litteraturselskab tager sig af lytternes sprogspørgsmål.

  Kultur
 • 56:10
  Klog på Sprog

  Fredag 28. feb. 2020

  De færreste er klar over, at den berømte danske videnskabsmand H.C. Ørsted har bidraget med mere end 2000 ord til det danske sprog. Ørsteds bidrag til sproget er det, vi bliver kloge på i dag sammen med Linda Greve, formidlingschef ved Sciencemuseerne i Aarhus, og Frans Gregersen, professor emeritus ved Københavns Universitet. Thomas Hestbæk Andersen, Direktør i Dansk Sprognævn, tager sig af lytternes sprogspørgsmål.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 21. feb. 2020

  Det nye forskningsprojekt "Som Man Siger" undersøger mangfoldigheden i dansk talesprog. Bag projektet står sprogforsker Michal Ejstrup samt historiker og forfatter Søren Hein Rasmussen. Sidstnævnte talte I øvrigt med tyk dialekt i titelrollen som "Lars Ole 5C" og Ejstrup kan tale stort set alle danske dialekter. Sammen med Thomas Hestbæk Andersen, Direktør i Dansk Sprognævn, taler de i dag om talesprog.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 14. feb. 2020

  Der er amoriner i luften, foråret er på vej og i dag er det valentinsdag. Derfor handler Klog på Sprog i dag om hvordan vi udtrykker kærlighed. Journalist Felix Katzenelson har sin egen kærlighedsbrevkasse og radiovært Line Kirsten Nikolajsen har ageret giftekniv i sit eget radioprogram om dating. Sammen gæster de Klog på Sprog. Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog og Litteraturselskab tager sig af lytternes sprogspørgsmål. Medvirkende: Line Kirsten Nikolajsen, Felix Thorsen Katzenelson og Henrik Lorentzen.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 7. feb. 2020

  Brexit er nu en realitet, men hvor meget magt kan egentlig tilskrives sproget for at det kom så vidt? Journalist Lone Theils og kommunikationsrådgiver James Peter Starkey har begge fulgt forløbet tæt. Fra de første spæde ytringer til Boris Johnsons overbevisende valgsejr med sloganet "Get Brexit Done". Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog og Litteraturselskab tager sig af lytternes sprogspørgsmål. Medvirkende: Lone Theils, James Peter Starkey og Henrik Lorentzen.

  Kultur
 • 56:07
  Klog på Sprog

  Fredag 31. jan. 2020

  Hvad er forskellen på, hvordan mænd og kvinder fører sig frem offentligt? Er der særligt kønnede sproglige koder for kvinders og mænds fremstilling af sig selv eller deres bidrag til den offentlige debat? Det diskuterer journalist Johanne Mygind og radiovært Torben Sangild i selskab med Eva Skafte Jensen fra Dansk Sprognævn. Medvirkende: Johanne Mygind, Torben Sangild og Eva Skafte Jensen.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 24. jan. 2020

  I podcasten "Vild med svans" taler de to mænd Aleksander Demsitz og Josias Juliussen meget bramfrit om deres liv som homoseksuelle. Men er der et særligt sprog for homoseksuelle, og snakker bøsser på en særlig måde? Eller er det bare fordomsfuldt at tro? De to mænd gæster programmet sammen med tidligere direktør i dansk sprognævn, Sabine Kirchmeier, der holder styr på grammatikken. Medvirkende: Aleksander Demsitz, Josias Juliussen og Sabine Kirchmeier.

  Kultur
 • 56:17
  Klog på Sprog

  Fredag 17. jan. 2020

  En af de tydeligste generations-markører er hvordan vi taler. Spørgsmålet er så om det skaber et mangfoldigt sprog eller skaber en kløft mellem generationerne, der ikke taler på samme måde. "Vores fælles ordforråd er på skrump" er det alarmerende budskab fra sprogmagister Kirsten Rask. Det diskuterer hun med leder af sprogforandringscentret ved Københavns Universitet, Marie Maegaard, der ikke er lige så bekymret. Medvirkende: Kirsten Rask, Marie Maegaard og Line Pedersen.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 10. jan. 2020

  Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag portrætterer deres egen aldersgruppe i tv-serien "29", hvor de både har skrevet manuskriptet og spiller hovedrollerne. I dag gæster de Klog på Sprog til en snak om hvordan man skriver replikker der afspejler en generations måde at tale på. Medvirkende: Julie Rudbæk, Jesper Zuschlag og Line Pedersen.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 3. jan. 2020

  Statsminister Mette Frederiksen brugte ordet "Børn" mere end 20 gange i hendes nytårstale til nationen. Politisk redaktør på Jyllands-Posten, Marchen Neel Gjertsen, og politisk journalist Brian Weichardt gennemgår sproget i talen og fortæller derudover om deres forhold til udtalelsen "ingen kommentarer". Medvirkende: Brian Weichardt, Marchen Neel Gjertsen og Lars Trap-Jensen.

  Kultur
 • 56:12
  Klog på Sprog

  Fredag 27. dec. 2019

  Mændene bag Den Korte Radioavis, Frederik Cilius og Rasmus Bruun, ser tilbage på årets mest bemærkelsesværdige citater og sproglige begivenheder i denne året der gik-udsendelse, hvor det også diskuteres hvad der bør være "årtiets ord". Medvirkende: Frederik Cilius, Rasmus Bruun og Henrik Lorentzen.

  Kultur
 • 56:12
  Klog på Sprog

  Fredag 20. dec. 2019

  Er der forskel på den måde mænd og kvinder bliver omtalt? Ud fra artikler og anmeldelser diskuterer tv-vært Ane Cortzen og journalist Mikkel Andersson, hvorvidt sproget om kvinder i dansk politik og showbizz bør kritiseres. Medvirkende: Ane Cortzen, Mikkel Andersson og Lars Trap-Jensen.

  Kultur
 • 57:06
  Klog på Sprog

  Fredag 13. dec. 2019

  Nu skal årets ord 2019 kåres. Over 1500 medlemmer af den danske befolkning har indstillet ordforslag, og nu er det op til en jury på 5 personer at kåre det endelige årets ord 2019. Udsendelsen sendes live foran 600 gymnasielever på Nordfyns Gymnasium. I juryen sidder: Thomas Hestbæk Andersen, Dy Plambeck, Henrik Lorentzen, Geeti Amiri og programmets vært Adrian Hughes.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 6. dec. 2019

  Regeringen fremlagde i denne uge den såkaldte "ghettoliste" med 28 danske ghetto-områder. Men hvad betyder det overhovedet? M.J Afhakame og Kian Sadeghi bryster sig med at være markante ghetto-stemmer og i dag bliver vi klogere på deres sprog.

  Kultur
 • 57:00
  Klog på Sprog

  Fredag 29. nov. 2019

  Live fra Nationalmuseet. I anledning af den store udstilling "Tyskland" sætter Klog på Sprog fokus på, hvor stor en rolle det tyske sprog spiller for det danske. Knud Romer og Lykke Friis er de tysk-begejstrede gæster og publikum består af 200 gymnasieelever med tysk på skemaet.

  Kultur
 • 56:09
  Klog på Sprog

  Fredag 22. nov. 2019

  Hvordan skriver man som et andet menneske? Kirsten Jacobsen og Rune Skyum-Nielsen er to af Danmarks dygtigste "ghostwriteres", der har skrevet biogrofier om folk som Thomas Helmig, Nicklas Bendtner og Lars Løkke Rasmussen. I dag gæster de Klog på Sprog som sig selv.

  Kultur
 • 57:11
  Klog på Sprog

  Fredag 15. nov. 2019

  I denne uge sender Klog på Sprog foran et levende publikum på det årlige Bogforum. De to forfattere Merete Pryds Helle og Kristian Bang Foss dyster i quizzen.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 8. nov. 2019

  Hvordan oversætter man ord som "oplysning" "folkesjæl" og "højskole"? Edward Broadbridge har netop vundet en pris for sine oversættelser af Grundtvig. Sammen med Ingrid Ank, Leder af Grundtigsk Forum, gæster han Klog på Sprog til en snak om den højskolebevægelse, der i går fuldte 175 år.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 1. nov. 2019

  "I Danmark har vi statsracisme". Sådan lød det fra forfatter Jonas Eika Rasmussen, da han fra talerstolen takkede for Nordisk Råds Litteraturpris. Lone Hørslev og Caspar Eric gæster Klog på Sprog for at tale om forfatterstandens samfundsrevsende funktion.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 25. okt. 2019

  "Føj for satan", "Sgu", "Vor herre til hest", "Fuck!" Bandeord er en fast integreret del af vores sprog, men skal vi omfavne eller forsage dem? Nanna Kalinka Bjerke er medforfatter til "Den store bandebog" og Marianne Rathje har forsket i danskernes eder. Sammen gæster de Klog på Sprog, hvor der gerne må bandes i dag.

  Kultur
 • 56:11
  Klog på Sprog

  Fredag 18. okt. 2019

  De fleste er i stand til at forklare lægen hvor det gør ondt. Men mange har svært ved at forklare, hvordan det gør ondt. Hvad enten det gælder fysisk eller psykisk smerte holder sproget ofte op, når vi skal sætte ord på. Birgit Bundesen er overlæge i psykiatri og har inddraget litteratur i behandlingen af sine patienter. Hun gæster programmet sammen med den nyudklækkede forfatter Anna Rieder, der blandt andet skriver om psykisk lidelse.

  Kultur
 • 56:10
  Klog på Sprog

  Fredag 11. okt. 2019

  Vi ved alle med sikkerhed, at vi dør af noget på et tidspunkt. Alligevel er sproget om døden og sorgen så hæmmet, at det nærmest er tabu. Gæster er, præst på Rigshospitalet Lotte Blicher Mørk og journalist Esben Kjær, der har skrevet bogen "Døden - en overlevelsesguide".

  Kultur
 • 44:30
  Klog på Sprog

  Lørdag 28. okt. 2017

  Der er forår i luften i denne efterårsudgave af Klog på Sprog, hvor Adrian Hughes gennemgår de fem kærlighedssprog. Mikael Wulff er aktuel med tv-serien "Perfekte steder" om forelskelse og han mødes af forfatteren bag kærlighedsromanen "Italiensvej", Anna Grue.

  Kultur