Kulturen på P1

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 1:53:40
  Kulturen på P1

  Torsdag 19. sep. 2019

  Forfatterskolen for børnelitteratur lukker - Danmark har de sidste 20 år haft en skole, der uddannede nye børnebogsforfattere. Men når eleverne på skolen lige nu er færdige, lukker og slukker den. Hvorfor kan skolen ikke eksistere mere - og hvad betyder det for udgivelserne til børn i fremtiden? Vi ser på skolen, dens betydning og børnebøgernes fremtid i dag. Apple spil - streamer kvalitet - Der er kvalitetsspil på hylderne i den ny-åbnede spil-streaming-butik hos Apple. Over 100 forskellige spil, der har det til fælles, at de ikke er fyldt med reklamer eller prøver at lokke ungerne til at betale på gedulgte måder. Men hvem er kunderne egentlig? Børnene eller deres kvalitetsbevidste forældre? Vi ser på sortimentet hos Apple Arcade. Ny konkurrent til Radio 24syv - Alle har sagt, der står Radio 24Syv skrevet i neon over det nye udbud af en DAB kanal. Men nu har et større hold af kulturinstitutioner og 9 lokalradioer slået pjalterne sammen og er kommet med et bud på kanalen. De vil ramme det unge publikum, og det er en af mediemarkedets sværeste øvelser, skulle vi hilse og sige fra medieforskningen. Men hvorfor er det det - og hvordan kan det lykkes? Vi ser på den svære målgruppe. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:27
  Kulturen på P1

  Onsdag 18. sep. 2019

  Sebastian på kinesisk: Han har solgt mere end to millioner plader og fejres lige nu med hyldestkoncerter rundt i landet i anledning af hans 70-års-fødselsdag. Men også i Kina er der interesse for Sebastians sange. Lige nu bliver de oversat og udgivet med kendte kinesiske sangere. Én ny sang, hver anden uge i ti uger. Musiker og producer Simon Ask er netop vendt hjem fra Beijing og er gæst i Kulturen på P1 i dag. Kunst og kolonihistorie: I Sverige skal et dansk kunstprojekt kickstarte debatten om svenskernes rolle i international slavehandel. Det er "Göteborg International Biennial for Contemporary Art", der sætter svensk kolonihistorie under lup. Men er det overhovedet noget at finde? Hvad er egentlig historien om svenskerne og kolonier ude i verden? Tarmlamper: Vi ved godt kødproduktionen belaster klimaet, men det kan måske gøre en forskel, hvis vi begynder at bruge hele dyret i stedet for at smide dele af det direkte i skraldespanden. For eksempel tarmene. Den danske designer Kathrine Barbro Bendixen har fået international opmærksomhed for sine lysskulpturer lavet af bl.a oksetarme. Vi besøger designeren i hendes værksted. Klima&Litteratur: Der bliver ikke trykt et program på papir, og alle forfattere skal ankomme klimavenligt. Det er blot nogle af de benspænd, som en ny litteraturfestival arbejder ud fra. Klima&Litteratur er en litteraturfestival FOR og OM klimaet. Festivalens stifter er gæst i dagens program. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Tirsdag 17. sep. 2019

  Den poetiske taleskriver - de fleste har sikkert hørt, at forfatteren Kaspar Colling Nielsen er blevet taleskriver for klimaminister Dan Jørgensen. Så forfatterens hang til satirisk samfundskritik og kontrafaktisk science fiction skal nu tæmmes - og i stedet skal han skrive lige ind i magten. I dag kommer Kaspar Colling Nielsen i studiet for at give svar på alt fra ophav til uddannelse, dannelse, politik og forfatterskab. Podimo åbner døren - den digitale dør til en kæmpe bunke podcasts åbner i dag .... Hvis du altså har købt dig en nøgle. Det koster 39 kroner om måneden at få adgang til alle de podcasts, Podimo har fået samlet sammen eller selv sat i produktion. Og streamingtjenester har vi da set før, men ikke på podcast-området, hvor alt har været gratis indtil nu. Har Podimo fundet en forretningsmodel, der virker? Har de varer på hylderne, der er særlige og lækre nok til, vi vil betale hver måned? Vi ser på økonomi og indhold hos Podimo. Film af kvinder - filmbranchen har - som de fleste kreative brancher - måttet piske sig selv for ikke at have kvinder nok på de centrale poster. Men på den private filmskole Super16 er en af afgangsfilmene skabt af et filmhold, der udelukkende består af kvinder. Instruktøren og produceren gæster i dag vores studie for at evaluere, hvad det gør ved en film. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Mandag 16. sep. 2019

  Nye stemmer - nye veje? Hvis litteraturen skal gå nye veje, er det nye stemmer i litteraturen, der skal træde stierne. Og lige nu kommer et nyt kuld forfattere ud fra Forfatterskolen.... og ind i vores studie. Her læser de lidt fra dem selv, og vi taler om litteraturens plads i fremtidens samfund. Guldtoilettet er stjålet: Det er et af de mere bemærkelsesværdige kunst-kup, der skete i weekenden. Kl. 05.00 lørdag morgen blev et 18 karat guldtoilet hevet op fra gulvet i Bleinheim Paladset i Woodstock i England. Stedet er Churchills barndomshjem, kunstneren er italienske Maurizio Cattelan, toilettet er væk, og vandet har skadet det fine parket i paladset. Vi giver dig historien om det mærkværdige kup og om kunstneren bag det mærkværdige værk. Lokumslyrik: 'Lokumsdigter spar din flid, sæt dig hellere ned og skid!' Så længe der findes både tuscher og toiletter, findes der lokumslyrik. Og det kan godt være, den er en smule presset på opmærksomheden, når folk tager deres mobil frem, mens de sidder på tønden, men den lever i bedste velgående, lyder beretningen fra vores udsendte i den lokumslyriske frontlinje, der har taget lyden af lyrisk lokum med hjem. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:01
  Kulturen på P1

  Torsdag 12. sep. 2019

  Kanalerne omkring os - hvad kan man egentlig få af godt public service-tv? Det nye site Nabolandskanalerne har samlet alle vore nabolandes public service-tilbud og giver dem videre til danskerne. Det er simpelthen synd, hvis vi i vores iver efter det nyeste fra streamingtjenesterne glemmer alt det gode Public service-tv, der bliver lavet. Vi ser på, hvad det er, vi får tilbudt. Muren, menneskene, musikken - en helt ny type musik skød op i skyggen af Berlins mur - i et samfund, der både var splittet, presset og kreativt. Vi taler om den musik i dag. Og vi taler også om en ny bog, der besøger en række af de mennesker, der levede i det gamle Østeuropa. Hvordan ser verden ud i dag sammenlignet med dengang? Wiki og monumenterne - en slags skattejagt er skudt i gang. Wikipedia har gang i at samle billeder af alverdens monumenter, og lige nu er det Danmarks tur. Tag et billede af et monument og send det ind - til slut kåres en vinder. Og langsomt bliver alle verdens monumenter indsamlet og delt - vi taler med Wiki om konkurrencen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:01
  Kulturen på P1

  Onsdag 11. sep. 2019

  Nye færdselsregler på nettet: Mobning, misbrug af fotos og hadefulde kommentarer - alt sammen er det ingredienser i en hverdag på Internettet, der ikke mindst dyrkes af helt unge. Nu vil et firma, der selv har unge, grænsesøgende influenter i sin stald, lære nettets børn om god opførsel og digitale rettigheder. Kulturen på P1 ser på, om nettets ildsprudlende drager virkelig kan tæmmes. Hvad vil alliancen med kulturpolitikken? Han blev tvunget til at gå til klaver som barn men lagde spilleriet på hylden - og har nu blikket stift rettet mod den kultur, andre skaber. I serien af interviews med de politiske partiers kulturordførere i Kulturen på P1 er vi nået til Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Da østkunsten blev glemt: Da Berlinmuren faldt for 30 år siden, strømmede tyskere fra øst til vest. Det samme gjaldt bemærkelsesværdigt nok ikke østtysk kunst. Kulturen på P1 fortæller historien om en hel nations kulturprodukter, der gik i glemmebogen. Tonerne fra sydfyn: Han er rundet af den fynske muld, var rockstjerne i Saybia, strøg til tops på internationale hitlister, slog et sving omkring Nik & Jay, satte musik til Brecht og er klar med sit fjerde soloalbum. Musikeren Søren Huss er dagens portrætgæst i Kulturen på P1. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Tirsdag 10. sep. 2019

  Skal kulturen stadig skæres? - der blev talt meget om at stoppe omprioriteringsbidraget i valgkampen. Blandt andet på kulturområdet. Men efter valget har den nye kulturminister været noget valen i udmeldingerne, og i dag er et notat om den kommende finanslov kommet ud, og her kan man se, at den nye regering i udgangspunktet ikke regner med at have penge til at stoppe nedskæringerne i kulturen. Vi har en stak reaktioner i dag. Tre gæster med fem stemmer - vi får i dag besøg af tre mennesker men fem stemmer, for nogle af dem har besøg i hovedet af ord udefra. Nogle af stemmerne er gode, andre er skrækkelige - og nu bliver stemmerne i hovedet til kunst. Det er Museum Overtaci i Aarhus, der gør kunst af de ekstra stemmer i hovedet. Alt faldt i hak da Berlinmuren gak- det var et udslag af mange heldige omstændigheder, der gjorde det muligt at få hul i Berlinmuren uden blodsudgydelser. Lykke Friis fortæller i dag om alt det, der så let kunne have rykket fortællingen til en tragedie - og så får vi besøg af en forfatter, der har skrevet en thriller med det kontrafaktiske udgangspunkt - hvad nu hvis muren ikke var faldet dengang for 30 år siden. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:14
  Kulturen på P1

  Mandag 9. sep. 2019

  Livsforbedrende design: Vinderne af Danmarks største designpris INDEX er netop blev fundet. Fokus er på bæredygtigt og livsforbedrende design, der gør livet lettere for dig og mig. Vi fortæller om det bedste af det bedste sammen med INDEX's nye direktør Liza Chong. Om sønner og fædre, døtre og mødre: To forfattere skriver om forholdet til deres forældre, og hvad det har betydet for deres eget liv. Familiehemmeligheder, oprør, sygdom, død og selvmord er nogle af nøgleordene, når Mikkel Frey Damgaard og Malene Lei Raben er gæster i Kulturen på P1 i dag. Jagten på den forsvundne meteorit: Det er meteoritternes kulturhistorie, der er i centrum på Geologisk Museums nye særudstilling, men der mangler én bestemt sten i udstillingen. DR havde lånt en meteorit af museet i forbindelse med Koncerthusets 1-års-fødselsdag, men da den skulle afleveres tilbage til Geologisk Museum, var den forsvundet. Kulturen på P1 går på jagt efter den forsvundne meteorit. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:14
  Kulturen på P1

  Torsdag 5. sep. 2019

  Ungdommens Folkemøde: Igen i år samles ungdom fra nær og fjern til deres eget folkemøde i Valbyparken i København. Og i år er der såmænd også unge indere med - hvad kan unge fra verdens største demokrati lære af os? Vi har en direkte linje ud til folkemødet og tilbage igen. Tomt sygehus bliver teaterscene: Det er det den største satsning i Aarhus Festuge, når teatergruppen Signa har omdannet det lukkede amtssygehus i Aarhus til én stor teaterscene. I 'Det åbne Hjerte' er publikum installeret på hospitalet i 12 timer, hvor de både spiser, taler og overnatter med skuespillerne. Instruktøren er gæst hos os. Lis! Lis! Lis! Lis Sørensens erindringer står nu at læse i en ny bog 'Jeg er kommet for at synge'. Men i dag hos os kommer Lis Sørensen for at tale - blandt andet om sine musikalske samarbejder med Anne og Sanne - og Sebastian. Og om betydningen af et publikum, når man står med tonerne i halsen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 4. sep. 2019

  Danmark er Netflix-u-land: Kun i ét land i verden - Iran - får abonnenterne på filmstreamingtjenesten Netflix mindre for deres penge end i Danmark: Det viser en optælling i en ny stor, international undersøgelse. Men hvorfor skal danske filmelskere betale mere end de fleste andre og til gengæld have færre film at vælge imellem? Kulturen på P1 kigger ind i Netflix' streaming-maskinrum. Hug til mexicansk verdenskunstner: Mexicanske Frida Kahlo var en genial billedkunstner, men nu får hun skældud - af USA's Mexico-ambassadør, der på Twitter skoser Kahlo for hendes marxistiske sympatier. Kulturen på P1 får besøg af en dansk Kahlo-beundrer, forfatteren Kirsten Thorup - og spørger hende, hvordan hun kan ignorere, at Frida Kahlo lukkede øjne og ører for de kommunistiske regimers grusomheder. Streg ud og digt: Man tager en knastør lovtekst og en tuschpen, streger op mod 90 procent af ordene og sætningerne over og vupti: Så står man med et stykke poesi i hånden. Begrebet "udstregningspoesi" er på vej frem i USA, og nu bliver det også brugt til noget herhjemme ... Kulturen på P1 griber tuschpennen og streger løs i EU's datasikkerhedsregulativ. I murens skygge: I 28 år var Berlinmuren et koldkrigsfænomen, det var umuligt at overse - og så, for 30 år siden i år, ramlede både muren og det system, der havde bygget den. På tærsklen til en stor historisk festival om omvæltningerne tilbage i 1989 ser Kulturen på P1 på den øst- og vestberlinske hverdag i murens skygge - og anbefaler film og bøger, der kan gøre os klogere på 28 års europæisk undtagelsestilstand. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:16
  Kulturen på P1

  Tirsdag 3. sep. 2019

  Rytmer i rummet: Kunstnerkollektivet Dansk Fløde har gjort det til en egen disciplin at optræde særlige steder og gøre opmærksom på miljøproblemer. For et par år siden var de i studiet hos os, efter de havde optrådt på Antarktis for pingviner. Og siden da har Dansk Fløde arbejdet ihærdigt på deres næste projekt - en koncert i stratosfæren 45 kilometer over jordens overflade. Og så er det jo ingen sag at smutte forbi et radiostudie, der bare ligger på 2. sal. De falske følgere: Stadig større dele af firmaers reklamebudget går til de sociale mediers stjerner - influencers. Og de bliver betalt efter, hvor mange følgere de har - altså størrelsen på deres potentielle publikum. Men nu viser en større undersøgelse, at rigtig mange influencere snyder med antallet af følgere. Faktisk halvdelen af de danske, der er undersøgt. Og det ser endnu værre ud mange andre steder i verden. Hvad gør man ved det? Ivalu: For et par år siden kom den grafiske roman Zenobia om en pige i det krigshærgede Syrien. Nu har forfatter/tegner-parret bag en ny grafisk roman klar. Ivalu foregår i Grønland, og igen er det med en pige i midten, men nu er krig skiftet ud med incest g vold. Vi taler med parret bag de smukke og sørgelige grafiske romaner. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:38
  Kulturen på P1

  Mandag 2. sep. 2019

  Gulddreng genopstår: Han væltede sig i luksus og kunne slet ikke blive træt af at tale og synge om, hvor fed han selv var. Men så med ét blev han aflivet ... af sit eget ophav og alias, sangeren Malte Ebert. Nu genopstår Gulddreng, og denne gang er der alvor bag spøgen. Gulddreng selv var desværre forhindret men sendte Malte Ebert på visit i Kulturen på P1's radiostudie.... Ben i næsen og rejselyst i blodet: At være udenrigskorrespondent for dagspressen i begyndelsen af 1900-tallet var et job for mænd. Med en enkelt undtagelse: Politikens Ellen Hørup. I en ny biografi kan man læse om en kvinde, der hverken manglede mod, vedholdenhed eller vilje til at bryde mønstre. Forfatteren til biografien "Ellen Hørup" er gæst i Kulturen på P1. Kongerækken er for kort: Gorm den Gamle var Danmarks første konge. Det har de fleste lært i skolen ... men et nyt sensationelt arkæologisk fund sætter mere end ét spørgsmålstegn ved vores børnelærdom. Kulturen på P1 nærstuderer en kongerække, der muligvis skal forlænges. Hurrah for grisen: "Et dumt svin", "noget værre griseri" ... De negative gloser regner ned over de stakkels grisebasser. Helt urimeligt, ifølge madskribent og fødevareekspert Helle Brønnum Carlsen, der rehabiliterer og hylder grisen i en ny bog ... og i Kulturen på P1. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 29. aug. 2019

  Horsens i TV: Der er dømt lokalkolorit i stride strømme, når tv-serien 'GG Horsens' ruller over skærmen. Et lokalt Counter Strike-hold får en pige på holdet, og hun er selvfølgelig bedre end de fleste - og må leve med omverdens fordomme. Det er i den sjove ende, det er et samarbejde mellem to TV2-regioner - og så er en pæn bid af udgifterne betalt af Horsens Kommune, der håber på noget god PR. Det er prøvet før - med Hedensted High - og det gik mildest talt ikke prangende. Kunst i vinduet: Når CHART - Cph Art Fair går i gang i dag, er det blandt andet med københavnske butiksvinduer som udstillingssteder for kunsten. Vi promenerer med den kunstner, der har fyldt vinduerne. Festugen er i gang: I aften bliver Aarhus Festuge skudt i gang, og i løbet af de næste ti dage står den jyske hovedstad på den anden ende. Og byens indbyggere har efterhånden en stolt tradition for både at være tilskuere og medarrangører af festivitassen. Vi dissekerer festugens DNA med direktøren for det hele. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 28. aug. 2019

  Damsgård i krig og fred: Hun styrer med vilje direkte ind dér, hvor granaterne falder. Hun har fået Danmarks fornemste journalistpris for sit arbejde. Hendes beretning om fotografen Daniel Rye, der var gidsel hos Islamisk Stat, er nu en premiereaktuel film. Hvad driver hende til at sætte sit liv på spil i journalistikkens tjeneste - og blive ved? Kulturen på P1 har Puk Damsgård i studiet. Den oversete radiokanal: Der blev klappet og jublet i musikkredse i går, da det kom frem, at DR vil forsøge at redde de to ellers dødsdømte DAB-radiokanaler P6 BEAT og P8 JAZZ. Til gengæld er der ingen planer om at komme den også truede P7 MIX til undsætning. Kulturen på P1 ser på pop-kanalens betydning for musiklivet - og på, hvorfor radio-redningsbæltet flyder uden om lige netop dén. Hvad skal vi have at spise? Hvilke måltider byder fremtiden på, skal vi til at vænne os til at spise helt andre ting end i dag, og hvilke muligheder er der for at narre hjernen til at tro, at erstatnings-mad smager anderledes end den i virkeligheden gør? Kulturen på P1 skridter fronten af på en af årets største mad-messer og ser på, i hvilken grad den spirende klima-bevidsthed har ændret vores kostvaner. Abstrakt kunst på Dansktoppen: Hvordan havner en sang om en blå og en rød firkant på en avantgardekunstners malerlærred som nummer 1 på Dansktoppen? Få svaret i Kulturen på P1 og hør, hvordan det lyder, når to abstrakte figurer deler varme gensidige følelser. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:15
  Kulturen på P1

  Tirsdag 27. aug. 2019

  Hvad er sjovt? Der står humor på programmet i Kulturen på P1 i dag. Den moderne humors fader, John Cleese, har nemlig begivet sig ud på sin sidste turne 'Last Time to See Me Before I Die'. Men er han stadig sjov eller bare forældet og forgældet? Vi får også besøg af en af dansk humors store damer, Kirsten Lehfeldt, der blandt andet ser på sin tid som grænseoverskridende humorist i den danske andedam. Og så kommer vi forbi den helt dugfriske sjov og ballade, når vi tager et smugkig på TV2 Zulus nye serie Minkavlerne, der har et heftigt entourage af dansk komisk talent involveret - blandt andet Kirsten Lehfeldt. Naturkunst: Camilla Berner laver kunst, der tager sit udgangspunkt i et steds natur. Før har det været på mondæne Kongens Nytorv i København, lige nu er det på en øde grund i Hørdum i Thy, og senere på året er der studietur til Detroit, hvor naturen er begyndt at bevæge sig ind i de aflagte bilfabrikker. I dag besøger hun os. Poetry Slam bliver voksen: Det er 20 år siden, at poetry slam blev slynget over scenekanten for første gang i Danmark. Manden, der gjorde det til en ting i Danmark, gæster vores studie for at tage pulsen på den digt-dynamiske scene i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:45
  Kulturen på P1

  Mandag 26. aug. 2019

  Kultur-løftebrud på vej? Inden valget ønskede Socialdemokratiet den årlige to procents besparelse på kulturlivet hen, hvor peberet gror. Nu, hvor S har regeringsmagten, er meldingen om "omprioriteringsbidraget" fra den nye kulturminister noget mere henholdende: En afskaffelse afhænger af, om samfundet har råd. Kulturen på P1 tager Joy Mogensens udtalelser med til repræsentanter for de kulturinstitutioner, der havde glædet sig - og til de politiske støttepartier i Folketinget, som regeringens liv afhænger af. Buk-Swienty ifølge Buk-Swienty: Han er aktuel med en mursten på 754 sider om Karen Blixen, og han har tidligere gravet lige så dybt i Blixens brors, Thomas Dinesens, liv og levned. Og det er kun et hjørne af Tom Buk-Swientys forfatterskab. Hvad tændte gnisten i ham til at endevende store historiske skikkelser og begivenheder i bind efter bind? Mød forfatteren i Kulturen på P1. Forfatter på nye eventyr: I bog efter bog har forfatteren, debattøren og psykologiprofessoren Svend Brinkmann formanet os til at "Stå fast", "Gå glip" og lært os om "Selvrealisering". Nu tager han for første gang springet ud i en hel anden genre: Skønlitteraturen. Hvad vil han dér? Svend Brinkmann lægger vejen forbi Kulturen på P1's studie. Ældre kvinde med god tøjstil: Hun har ligget i jorden i 1800 år. Alligevel er hendes dragt så velbevaret, at man kan studere de fineste detaljer den dag i dag, og hendes hår så intakt, at man har kunnet genskabe hendes frisure. Hils på Hammerum-pigen, et helt specielt fund fra jernalderen, i Kulturen på P1. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:52:59
  Kulturen på P1

  Torsdag 22. aug. 2019

  Kulturmødet: Mors lægger igen i år jord til Kulturmødet, hvor nogle tusinde kulturpinger, journalister, kunstnere og tilskuere sætter hinanden i stævne og snakker om kulturens udfordringer. Vi har vores egen korrespondent med på Kulturmødet, og han fanger i dag både landets nye kulturminister Joy Mogensen og ser på et af de større, lokale kulturprojekter i området omkring Limfjorden. Dansk forlag vil indtage verden med e-bøger: Lindhardt & Ringhof poster adskillige millioner i deres digitale forlag Saga, for nu vil det danske forlag ud i 20 lande med digitale bøger og erobre de markeder, der bare ligger og venter. Og det er ikke 20 små lande. Både Kina og Indien er med på listen. Men hvad har Lindhardt & Ringhof at byde på, som f.eks. inderne vil betale for? Vi kigger satsningen efter i sømmene? Hvad er et museum? Sammenslutningen af museer rundt i verden har i næsten 50 år brugt den samme definition af, hvad et museum er. Men museerne har udviklet sig meget siden, og derfor har organisationen været i tænkeboks og nu er en ny definition klar. En definition, der inddrager hele det omgivende samfund - og en definition, der har skabt debat blandt museerne frem til, den nye definition endelig skal vedtages i september i Kyoto. Det er danske Jette Sandahl, der har stået i spidsen for arbejdet med at redefinere museerne, og hun er med hos os i dag. Nasty vs. Absurd: Der udspiller sig en krig på ord de her dage. I det ene ringhjørne har vi Absurd - præsenteret af den danske statsminister. I det andet hjørne står Nasty - og det er den amerikanske præsident, der har sendt det ord i ringen. Og mens politikere og journalister nu diskuterer, hvordan vi overvinder denne ordkrig - og dermed en slags diplomatik krise - tager vi tyren ved hornene, sætter rytmer bag ordene og lader Nasty og Absurd danse ud i midten af ringen for at møde hinanden head-to-head. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:56:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 21. aug. 2019

  En håndens mand på kulturtoppost: Han har været sømand, fabriksarbejder, værftsarbejder og er ikke fast gæst i hverken teatret eller operaen. Alligevel er han udnævnt til folketings-kulturordfører i Danmarks største parti, Socialdemokratiet. Hvad vil han - og hvor ønsker han at trække sit partis kulturpolitik hen? Mød Jan Johansen i Kulturen på P1. Kulturarv i fare for udslettelse: En multinational kapitalgigant truer med at udradere dansk kulturarv: Det lyder som oplægget til en film men er den rene og skære virkelighed. Kulturen på P1 besøger en københavnsk ejendom, som husede nogle af dansk kulturlivs største koryfæer, men som nu kigger ind i en fremtid som ombygget luksusbolig til rigmænd og -kvinder. Og vi stiller skarpt på kapitalgiganten Blackstone, der står bag planerne. Humor men ikke kun for sjov: Han vandt i 1999 danmarksmesterskabet i Stand-up, siden dengang har han haft fuld fart på og er nu efter fire års pause tilbage hvor han begyndte: Alene på scenen med en mikrofon. Den genopstandne Stand-up-komiker Jonatan Spang lægger vejen forbi Kulturen på P1. Statsministeren om Trump: Dronningen var "overrasket", da USA's præsident Trump aflyste sit statsbesøg. Hvad statsminister Mette Frederiksen tænker om aflysningen får vi at vide kl 14.50, når hun holder pressemøde. P1 transmitterer pressemødet og har efterfølgende eksperter i studiet. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:41
  Kulturen på P1

  Tirsdag 20. aug. 2019

  Kapitalens efterretningstjeneste: Vi havde hørt rygterne, men i dag er det kommet frem, at når vi taler til vores elektronik, er det ikke kun elektronikken, der lytter med. Mennesker har siddet og nedskrevet, hvad vi har sagt til vores smart-højttalere. Og tilmed også det, vi ikke har sagt til dem - vores skænderier, sex, fuldemandssange. Overvågningen er vildere end Stasi i DDR-tiden, men hvad kan Google og de andre store tech-firmaer bruge al den viden til? Musikbranchen klynker: Direktøren for de danske koncert- og kulturhuse er træt af, at det eneste, man hører fra musikbranchen, er klynk og brok. Fortæl nu de gode historier, siger manden, der selv er tidligere direktør for et pladeselskab. Han taler videre om det hos os i dag. Fra tv til roman til tv: Søren Sveistrup har skrevet nogle af vores mest populære danske tv-serier, men sidste år ville han nye veje, og så kom krimi'en Kastanjemanden. Og den var god, så god, at den nu skal laves til det, Sveistrup bevægede sig væk fra - en tv-serie. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:14
  Kulturen på P1

  Mandag 19. aug. 2019

  Økonomisk comedy-kaos: Det ser sort ud for komikernes årlige velgørenhedsshow, Comedy Aid. Sidste år skulle overskuddet være gået til Red Barnet, men alle pengene er endnu ikke blevet betalt. Komikerne, der stiller op gratis, er vrede på arrangøren "Danmarks førende comedybureau siden 1992", FBI - Funny Business Inc. Få hele historien om det økonomiske kaos og konsekvenserne i Kulturen på P1 i dag. Portræt af Lina Rafn: I mere end 20 år har hun stået på scenen med blandt andet sækkepiber og vodkakanoner. I weekenden sang Lina Rafn for tusindvis LGBT-personer og er aktuel med ny musik sammen med Infernal. Lina Rafn er vores portrætgæst i Kulturen på P1 i dag. Kommunale spareplaner rammer kulturlivet: Der er lagt op til at spare på kulturtilbuddene i flere af landets kommuner. Det er stigende udgifter til ældrepleje, som betyder at kulturinstitutioner får reduceret de kommunale tilskud. Nu er turen kommet til Haderslev. Der skal findes 64 millioner, og der er bl.a. lagt op til at lukke både Slesvigske Vognsamling og Nordeuropas største lertøjssamling; Ehlers Samlingen. Værter Tore Leifer Og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 15. aug. 2019

  Tarantinos bedste: Quentin Tarantinos nyeste film 'Once Upon a Time in Hollywood' viser instruktøren fra hans bedste side, siger vores filmekspert, der både anmelder filmen og giver Tarantino de nødvendige ord med på vejen. Napoleons selviscenesættelse: Det kan godt være, at selviscenesættelser og fake news er moderne begreber, men Napoleon mestrede begge dele til perfektion. Det er i dag 250 år siden, Napoleon blev født, og vi benytter dagen til at se på, hvordan han mestrede de moderne discipliner. Unge danske kunstneres fremtidsbud: Der er ungt blod på Arken - Museet for Moderne Kunst i Ishøj, hvor danske kunstnere født i 80'erne tager udgangspunkt i dagens Danmark og giver en prognose på, hvad fremtiden kan bringe. Vi skridter udstillingen af i dagens program. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 14. aug. 2019

  Debat om Copenhagen Prides musikprogram: Musiker O/RIHO kritiserer Copenhagen Prides valg af hovednavne. Copenhagen Pride aflyser O/RIHO. Vi spørger: må man kritisere Copenhagen Pride, uden at det får konsekvenser for en selv? Og skal man selv være LGBT-person for at spille til Copenhagen Pride? Dom over A$AP Rocky: Verdens øjne er rettet mod Stockholm onsdag eftermiddag, hvor der afsiges dom i retssagen mod den amerikanske rapper A$AP Rocky. Vi vender også blikket mod Sverige... og Twitter, hvor præsident Donald Trump tidligere har blandet sig i sagen. Hele balladen om udlån fra Arbejdsmarkedets Feriefond: Igennem 25 år lånte mange danske kulturinstitutioner penge fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Lånene var oprindelig rente- og afdragsfrie, men nu skal de betales tilbage. Kulturinstitutionerne har dog ikke pengene, og det første middelaldercenter er allerede erklæret teknisk insolvent som følge af tilbagebetalingskravet. Nyt internationalt kvindemagasin: Vi kender hende som chefredaktør på Ekstra Bladet, men nu skal hun udvikle et nyt internationalt magasin til kvinder. Karen Bro er gæst i Kulturen på P1 i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:15
  Kulturen på P1

  Tirsdag 13. aug. 2019

  Influencere politianmeldt: Forbrugerombudsmanden har været i SoMe-junglen og haft gang i macheten. 37 influencere er blevet undersøgt for, om de gør tydeligt nok opmærksomt på, når de reklamerer - og nu er fire af dem blevet politianmeldt, mens 10 andre har fået indskærpelser. Vi taler med både forbrugerombudsmanden og en repræsentant for influencerne. Fuld eller ædru til koncert? Hvordan oplever man egentlig bedst en koncert. Med lidt promiller, der får blodet til at boble af begejstring, eller ædru, hvor man bedre kan fokusere på instrumenterne og sammenspillet? Vi tester det af til en festival-koncert og evaluerer med en hjerneforsker (og jo, vores medarbejder er den ædru). Det historiske beep: På Det Kongelige Bibliotek sidder en mand på jagt. Han jager gamle danske computerspil, som han noterer, arkiverer og re-digitaliserer. Målet er at finde det ældste danske computerspil - og alle dem, der siden kom. Og computerspillenes danmarkshistorie skal skrives om, kan vores udsendte berette. Hun har lyden af historien med hjem fra jagten. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Mandag 12. aug. 2019

  Undskyldning på vej til Godhavnsdrengene: Igennem 30 år blev børnehjemsbørn udsat for overgreb og svigt på Godhavn i Tisvilde. Som voksne har de i årevis kæmpet for at få en officiel undskyldning. Den får de nu af statsminister Mette Frederiksen. Vi ser tilbage på tiden på Godhavn sammen med en forfatter og Danmarks Forsorgsmuseum. Bangning Denmark: I operahuset i Sydney kan man lige nu se et anmelderrost teaterstykke, hvor Danmark spiller en særlig rolle. Vi taler med den australske instruktør bag teaterstykket "Bangning Denmark". Ny retning for LGBT Danmark: Siden 1948 har organisationen LGBT Danmark kæmpet for lige rettigheder for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner. Selv om der er sket meget, er der stadig mere at kæmpe for. En ny undersøgelse viser at mange LGBT-personer stadig er udfordret på arbejdspladsen. Den nyvalgte forperson for LGBT Danmark er gæst i Kulturen på P1 i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:39
  Kulturen på P1

  Torsdag 8. aug. 2019

  Monica Lewinsky producerer tv-serie om sin affære med Clinton: Affæren mellem præsident Bill Clinton og den daværende praktikant i Det Hvide Hus, Monica Lewinsky, bliver omdrejningspunktet i 3. sæson af den populære tv-serie 'American Crime Story', som Lewinsky selv skal være med til at producere. Serien får premiere op til det kommende amerikanske præsidentvalg, og i dagens udsendelse ser vi blandt andet på, hvilken politisk betydning serien kan gå hen og få. Prins Henriks kunstsamling på auktion: Prins Henriks personlige kunstsamling, som især indeholder afrikanske masker og asiatisk jadekunst, er sat til salg hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. I dagens udsendelse dykker vi ned i samlingen og ser på nogle af de vigtigste genstande i den samling, som Prins Henrik opbyggede gennem hele sit liv. Bibliotek knækker nedadgående udlånskurve: Udlånene på landets biblioteker falder over en bred kam i de her år, men i Lyngby-Taarbæk Kommune er man lykkedes med at vende den nedadgående udlånskurve. Hør hvordan i dagens udgave af Kulturen på P1. Det og meget mere i dagens udsendelse, hvor vi også skal omkring klimakompensation i jazzverdenen, skandaleforsikringer i Hollywood og en historisk konflikt mellem Japan og Sydkorea, der er rykket ind i kuntsverdenen. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:16
  Kulturen på P1

  Onsdag 7. aug. 2019

  KarriereKanonen 2019: 1700 unge musikere havde tilmeldt sig talentudviklingsforløbet; KarriereKanonen. Efter et langt og intens forløb bliver de tre vindere udnævnt i dag på Danmarks Smukkeste Festival. Kulturen på P1 er med direkte fra Smukfest sammen med vinderne. Toni Morrison er død: "Kunstnerne bør tale, de bør skrive, skabe og gøre sig synlige. Det er sådan civilisation heles". Forfatter Toni Morrison kæmpede både for kunstnerisk frihed, for ligestilling og for sortes rettigheder. Nu er hun død, og vi tegner et portræt af den verdensberømte nobelprismodtager. Magi i luften: Alle kan synge med på "Jeg tror der er magi i luften", der storhittede i 1983. Teksten er skrevet af Mona Larsen, og efter et langt liv med musik, er hun klar til at kigge tilbage med en ny selvbiografi og som gæst i studiet i dag. Beverly Hills 90210 genoplives: Postnummeret 90210 blev verdensberømt, da tv-serien gik sin sejrsgang op igennem 90'erne. Nu er Brenda, Brandon, Kelly, Donna og resten af holdet samlet igen efter næsten 20 års pause. Vi ser nærmere på fænomenet "Beverly Hills" Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:40
  Kulturen på P1

  Tirsdag 6. aug. 2019

  Hotline mod overgreb: Den britiske skuespiller Emma Watson har lanceret en hotline, hvor kvinder, der har været udsat for sexchikane, kan ringe ind og få hjælp til at forstå deres rettigheder og muligheder. En lignende hotline oprettede Kulturministeriet i april måned herhjemme, hvor studerende på de kunstneriske uddannelser kunne henvende sig, hvis de oplevede krænkende adfærd. Vi gør status på projektet i dagens udsendelse af Kulturen på P1. Flygtningestrømmen i billeder: Så snart flygtninge og migranter nærmer sig Europas kyster, går en større europæisk billedproduktion i gang. Frontex har tre satellitter i kredsløb, og flygtningene starter derfor som små grønne og røde prikker i Middelhavet på et Europakort. I dokumentarfilmen 'The Migration Image' undersøger filmskaber Stefan Kruse, hvilke konsekvenser billederne af flygtningestrømmen har for vores forståelse af den. Mød ham i dagens udsendelse. Naturvidenskabens bud på bæredygtig mode: I dag starter Copenhagen Fashion Week, og igen i år står den store modebegivenhed i bæredygtighedens tegn. Vi lægger vejen forbi en udstilling, der viser modeindustriens og naturvidenskabens mest innovative bud på bæredygtig mode i dag. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:37
  Kulturen på P1

  Mandag 5. aug. 2019

  De nye kulturordfører: Efter folketingsvalget i juni er de sidste ordførerskaber ved at falde på plads. Flere af de nye kulturordførere er også helt nye i folketinget. Vi har inviteret dem i studiet en for en. I dag får vi besøg af Socialistisk Folkepartis Charlotte Broman. Hun vil gerne slå et slag for den mere folkelige kultur. Portræt af Tobias Rahim: Han har allerede haft et radiohit i Ghana, og nu forsøger musiker Tobias Rahim også at bryde igennem i Danmark. Han er halvt dansker og halvt kurder og "multikulturel" er hovedoverskriften for Rahims arbejde med musikken. Tobias Rahim er vores portrætgæst i Kulturen på P1 i dag. Valgkamp på Færøerne: Der er udskrevet valg til det færøske hjemmestyre, Lagtinget, men hvor kulturen har trange kår i en dansk valgkamp, så fylder kulturdebatterne anderledes meget på Færøerne. Vi ser på kulturpolitiske ligheder og forskelle på Færøerne og Danmark. Krimi fra verdens brændpunkter: Han skriver romaner med udgangspunkt i aktuelle, politiske konflikter og som chefkonsulent i Udenrigsministeriet har forfatter Mogens Blom fingeren på pulsen. Nu er han klar med en krimi, der har afsæt i de politiske magtkampe i Ukraine. Men er der grænser for, hvad Blom må skrive om med sin særlige viden fra Udenrigsministeriet? Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:00
  Kulturen på P1

  Onsdag 31. jul. 2019

  Kunsten der protesterer: Normalt umuliggør et solidt hegn fysisk kontakt mellem mexicanere og amerikanerne ved USA-grænsebyen El Paso - men i en halv times tid sidste weekend gjorde et kunstværk det muligt for børn af de to adskilte nationaliteter at lege sammen på lyserøde vipper, der gennembrød hegnet. Installationen, der nu er gået viralt på nettet, er blot det seneste eksempel på kunst, der engagerer sig i verdens ind- og udvandringsproblematikker. Kulturen på P1 taler med en dansk kunstner, der har beskæftiget sig med migrationskunst i 20 år. Turen går til Vendsyssel: Hvis en person fra det nordlige Jylland siger, at du er "knøw", betyder det, at du er klog. Hvis du derimod er en "kløwning", er det mindre pænt ment, for så er du et fjols. Dialekterne er sprogets krydderi, men de er hastigt på retur ... Kulturen på P1 fortsætter denne uges dialekt-Danmarksrejse og når i dag til Vendsyssel. En kanon for talenterne: Engang var de et ukendt band, der bare var glade, når de fik chancen for at spille for et publikum. Nu giver de den gas på landets største scener. "Minds of 99" er blot ét eksempel på et orkester, der blev skudt ud af talentudviklingskonkurrencen "KarriereKanonen", og nu står de næste 12 bands klar til kampen om at blive "opdaget". Kulturen på P1 tager et kig ned i løbet på KarriereKanonen. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:17
  Kulturen på P1

  Tirsdag 30. jul. 2019

  Kulturen på færøerne: Under den danske valgkamp kæmpede Kulturen på P1 stort set forgæves for at få politikerne til at diskutere kultur og kulturpolitik. Nu er der blæst til valgkamp på Færøerne - og dér er der andre og langt mere kulturholdige boller på suppen. Kulturen på P1 ser på et lille ø-samfund med eget symfoniorkester, løn til kunstnere og intens kulturdebat. Musikalsk plagiat og tyveri: "Dark Horse" blev et kæmpe hit men skaffede samtidig sangeren Katy Perry en plagiatsag på halsen. Den tyske techno-gruppe Kraftwerk har i 20 år kørt en retssag om to sekunders musiktyveri. Kulturen på P1 fortæller sidste nyt fra begge sager. Jazzfestival med styr på rødderne: For 50 år siden lagde den lille amerikanske by Woodstock navn til en historisk musikfestival. Det samme gjorde den lille danske ø Femø, hvor musikken - i modsætning til Woodstock - har spillet hvert eneste år siden dengang. Kulturen på P1 fejrer 50 års jazzfestival i Smålandshavet. Fyn er fin, men .....: Der går længere og længere tid imellem, at en besøgende på Fyn får fortalt at "hunni ha' har fået hvalpe" eller bliver bedt om at hente hjulbaren, når der er brug for en trillebør. Rigsdansk æder sig fortsat ind på de danske dialekter, men de er her endnu, og Kulturen på P1 fortsætter sin Danmarksrejse rundt til egne, hvor dansk kan lyde befriende anderledes. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:00
  Kulturen på P1

  Mandag 29. jul. 2019

  Dialekternes død: Rigsdansk er ved at udkonkurrere det mylder af forskellige dialekter, som engang udgjorde det danske sprog. Men den historiske udvikling og de forskellige dialekters særpræg er veldokumenteret og udkommer nu i nu bogform. Kulturen på P1 ser nærmere på det vi mister sammen med dialektforsker Inge Lise Pedersen. Bademode gennem 125 år: Sommeren er på sit højeste, og når der bliver badet overalt i det ganske land, foregår det ofte i badetøj af lycra. Men for ikke så længe siden var lange, sorte uldkjoler højeste bademode. Vi fortæller historien bag vores badetøj. Støttekoncert for musikanmelder: Helbredsproblemer og skrantende økonomi hos en dansk musikanmelder, har fået en række rockmusikere til at arrangere en støttekoncert, hvor overskuddet skal gå til "Danmarks originale rockkritiker", Steffen Jungersen. Vi får besøg af hovedpersonen selv og taler med de hjælpsomme musikere i dagens program. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:00
  Kulturen på P1

  Fredag 26. jul. 2019

  Nyt lys over tragisk rock-skæbne: Alt kørte tilsyneladende på skinner for INXS-forsanger Michael Hutchence, da han i 1997 pludselig begik selvmord. En premiereaktuel film forsøger at kaste nyt lys over et af rockhistoriens mere tragiske mysterier, og sporet fører blandt andet til Danmark. Kulturen på P1 opruller historien om en ung mand, der betalte prisen for sin egen succes. Jagt på nazisternes stjålne kunst: Hitlers håndlangere stjal jødisk ejet kunst med arme og ben, og datidens museer stillede gerne op i købe-køen, når værkerne blev udbudt til salg. Kulturen på P1 fortæller om to projekter, der stræber mod samme mål: At få ryddet op efter nazisternes umættelige og hensynsløse kunst-tørst. Festivaler her, der og allevegne: Musik i skyggen af middelalder-ruiner. Non-profit musikfest hvor store navne bliver valgt fra for at begrænse publikumstilstrømningen. Storladen opera med dybe, historiske rødder. Der er festival-oplevelser for enhver smag i sommervarmen - Kulturen på P1 zoomer ind på tre af dem. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:52:27
  Kulturen på P1

  Torsdag 25. jul. 2019

  Rapperen der fik Trump til telefonen: I Sverige har anklagemyndigheden besluttet, at den amerikanske rapper A$AP Rocky skal i retten, tiltalt for et overfald, og at han skal blive i fængslet indtil videre - på trods af, at den amerikanske præsident Donald Trump har forsøgt at overtale Sverige til at løslade ham. Kulturen på P1 tegner et portræt af musikeren. De råber og buher, men hvorfor: Når den nye britiske premierminister Boris Johnson i fremtiden jævnligt skal tale i parlamentet i London, kan han - i modsætning til sine PM-kolleger i andre lande, heriblandt Danmark - forvente at blive råbt, klappet og buet af. Hvor stammer den særprægede britiske parlamentarismekultur fra? Kulturen på P1 har næsen i historiebøgerne. Korsang i hård konkurrence: Selv om det kun er et par måneder siden, at den årlige European Song Contest blev afholdt, er det meget snart tid til endnu et musik-Grand Prix - denne gang for kor. Kulturen på P1 taler med manden, der med sine hænder skal lede Aarhus-koret Vocal Line til en europæisk førsteplads. Ikonisk kirke igen i fare: I Frankrig frygter bygningseksperter for, at den aktuelle hedebølge kan få fatale konsekvenser for murværket i Notre Dame-kirken, som blev alvorligt skadet af en voldsom brand tidligere i år. Kulturen på P1 skruer tiden tilbage til de dramatiske dage i april, hvor den franske nation var tæt på at miste et af sine mest ikoniske bygningsværker. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:32
  Kulturen på P1

  Onsdag 24. jul. 2019

  Boris og kulturen: Briternes nye premierminister er klar til en hård kurs overfor både EU og sine politiske modstandere. Men hans mor var billedkunstner, og han har selv været borgmester i en af verdens mest kultur-producerende byer, London ... så mon Boris Johnson også har sine bløde og måske kunstbegejstrede sider? Kulturen på P1 kigger på forholdet mellem den nye PM og kulturen. Kameraet bag måne-billederne: Da Apollo 11-astronauterne for 50 år siden vinkede farvel til Månen, efterlod de forskellige ting deroppe, blandt andet det kamera, Neil Armstrong tog de historiske billeder af egne fodspor og af jorden, der stod op over månen, med. Kulturen på P1 tager et nærbillede af kameramærket Hasselblad, der i fotografkredse næsten har samme ikon-status som selve månebillederne. Elba og Sofie leger med Johans lille mand: Tissekoner, tissemænd og frække sandkasselege: Er det velegnede emner for oplæsning på sengekanten, når de små skal sove? Ja, mener en pædagogik-lektor, der har skrevet en meget ligefrem børnebog om de smås sex-nysgerrighed. Frida Nøddebo Nyrup lægger vejen forbi Kulturen på P1. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:58
  Kulturen på P1

  Tirsdag 23. jul. 2019

  Bag facaden i nummer 10: Storbritanniens nye premierminister skal styre sit land sikkert gennem både Brexit og Iran-krise. Og så skal han vænne sig til tanken om sin nye privatadresse: 10 Downing Street. Kulturen på P1 kigger ind bag facaden i en bolig, der har huset både premierministre og mysterier. Kunsten i rummet: Amerikanske NASA er noget med rumfart, og danske DTU Space er i samme branche. Hvad der måske er mindre kendt er, at begge institutioner er storforbrugere af kunst. Kulturen på P1 retter teleskopet mod kunstneriske udfoldelser i videnskabens tjeneste. Guldalder med kaffe og kage: Da en samtalegruppe i Fredericia fik fremvist et billede af guldaldermaleren Wilhelm Bendz, fik det dem til at tænke på en afdød lokal sæbefabrikant. Hvad har det at gøre med en kommende udstilling på Statens Museum for Kunst i København? Få svaret i Kulturen på P1. Stranddrengene og kærlighedsturismen: Når man siger "Beach Boys" tænker de fleste på et ikonisk popband. Men udtrykket dækker også unge mænd, der i håb om et bedre liv langt fra fattigdom forsøger at charmere sig ind på kvindelige turister under sydlige himmelstrøg. Kulturen på P1 fortæller om et strandliv, der ikke er for sjov. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:00
  Kulturen på P1

  Mandag 22. jul. 2019

  Großdeutschlandfahrt: Siden 1903 har Tour de France udviklet sig til verdens største cykelløb. I dag tager vi det for givet, at løbet er det største, men lige netop i år er det 80 år siden, at Tour de France blev udsat for en ny konkurrent, der skulle presse det franske løb og skubbe det i baggrunden. Nazisterne havde med deres ideologi en idé om, at de skulle være resten af verden overlegne. Det gjorde sig også gældende inden for cykelsporten. Kulturen på P1 ser her på anden hviledag i årets Tour de France nærmere på, hvordan Hitlers Nazityskland i 1939 forsøgte at opnå verdensherredømmet inden for cykling. Gæst i studiet er cand. mag. i historie Anders Nedergaard Bæk Petersen, der står bag specialet "Großdeutschlandfahrt - En imperieskabende begivenhed?" Woodstock: Når det kommer til festivaler, er der ikke nogen mere ikonisk end Woodstock i 1969. Denne sommer markeres 50-året for festivalen, der blev afholdt på en mark nær byen Bethal ca. 60 kilometer sydvest for byen Woodstock i den amerikanske delstat New York. Egentlig skulle festivalen være afholdt i selve Woodstock, men de lokale myndigheder mente ikke at kunne rumme det forventede antal publikummer. Man havde forventet et publikumsantal på henved 100.000 personer, men der kom næsten fem gange så mange. 50-året for Woodstock markeres med en ny stor musikfestival fra d. 16.-18. august, hvor stjerner som Jay-Z og Miley Cyrus spiller sammen med gengangere fra 1969 som Santana og David Crosby. Eller det var i hvert fald planen. For i juni blev det offentliggjort, at festivalen endnu ikke har fundet noget sted at være, og gæster er der heller ikke nogen af, for billetsalget er ikke blevet sat i gang endnu. Så nu ved ingen, om Woodstock 2019 overhovedet bliver til noget. Kulturen på P1 taler med en af landets mest garvede festivalarrangører, Poul Martin Bonde fra SmukFest, om, hvordan man overhovedet stabler en festival på benene. Premierministre i film og tv-serier: Storbritannien får ny premierminister i denne uge, når enten den tidligere udenrigsminister og London-borgmester Boris Johnson eller den nuværende udenrigsminister, Jeremy Hunt, overtager posten efter Theresa May. I morgen bliver det meddelt, hvem af de to, der bliver ny partileder og premierminister, og vinderen tiltræder så onsdag. Mens vi venter i spænding, så ser vi i Kulturen på P1 nærmere på, hvordan britiske premierministre gennem tiden er blevet skildret i film og tv-serier. Det gør vi med Andreas Halskov, der er cand. mag. i engelsk og filmvidenskab og lektor ved Aarhus Universitet. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:00
  Kulturen på P1

  Fredag 19. jul. 2019

  Historien om familien sackler: Det verdensberømte kunstmuseum Louvre i Paris har droppet samarbejdet med en mangeårig sponsor efter voldsomme protester og demonstrationer. Årsagen: Det gavmilde medicinalfirma Purdue Pharma beskyldes for at have gjort millioner af amerikanere til narkomaner - og Louvre er blot det seneste i rækken af museer, der viser sponsoren døren. Kulturen på P1 fortæller historien om familien bag det udskældte firma. Månen tur-retur anno 2019: I morgen aften for 50 år siden landede mennesket for første gang på månen. I anledning af jubilæet rækker en dansk kunstner ud efter Jordens satellit - med et værk, der kan bygge en bro af lys mellem de to himmellegemer. Mød Honey Biba Beckerlee i Kulturen på P1. Babylon er omsider verdensarv: Indtil for nylig var der 1092 steder på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv, men overraskende nok var oldtidsbyen Babylon ikke blandt dem. Det er den nu. Kulturen på P1 afslutter denne uges serie om de nyeste tilføjelser til UNESCO-listen. "Ålen" fra den bløde side: Vi kender filmproducenten Peter Aalbæk Jensen som en mand, der gerne provokerer og ikke har meget til overs for politisk korrekthed. Hvordan passer det med, at han er involveret i at skabe ikke bare én men TO selvforsynende økologiske landsbyer? Lær nye sider af "Ålen" at kende i Kulturen på P1. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Torsdag 18. jul. 2019

  Danmarks løvekonge: Mange kender ham bedst som forsanger i Danseorkestret, men hov, han sidder også i en bod i Tivoli og klipper silhuetter. Og så er han tegner og havde mere end en enkelt finger med i spillet, da Disney skabte den originale udgave af succes-animationsfilmen Løvernes Konge. Mens den nye version af løve-filmen ruller over biograflærrederne, taler Kulturen på P1 med Jørgen Klubien om den ikoniske scene, han skabte i tegnefilm-blockbusteren - og om Disney som arbejdsgiver. Jazz i Aarhus gennem 100 år: Da beboerne i Smilets By for første gang havde mulighed for at høre et jazzorkester spille, rapporterede byens avis, at gulvet rystede i Hotel Terminus, hvor koncerten fandt sted. Det var i 1919. Her 100 år senere er der mere jazz end nogensinde før i Aarhus, og byens jazzfestival har sat sig for at få styr på jazzens Aarhus-historie. Hør den i Kulturen på P1. De legendariske nattog: Der var engang, hvor nattoget var første valg, hvis man skulle skynde sig til Berlin, Paris eller Frankfurt. Billige fly har givet langdistancetogene hård konkurrence, men røster i Sverige, der argumenterer for at genindføre nattogene, har vakt håb herhjemme hos togentusiaster. En af dem har løst pladsbillet til Kulturen på P1-kupéen til en snak om togrejser, romantik og fascination. Den skønne støj: Mange søger freden, roen og stilheden i sommertiden, men Kulturen på P1 går den modsatte vej - og fejrer støjens positive og æstetiske sider... Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Onsdag 17. jul. 2019

  Hvad skal vi med bibliotekerne? De kommunale biblioteker i deres traditionelle form har udspillet deres rolle. Nej, tværtimod: Bibliotekerne er super vigtige mødesteder i lokalsamfundet. Her i sommervarmen luftes vidt forskellige synspunkter om folkebibliotekernes relevans og fremtid. Kulturen på P1 gør bokseringen klar til Henrik Christoffersen fra tænketanken CEPOS og bibliotekernes formand Steen Bording Andersen. Den hvide stemme i en sort frihedskamp: Han blev kaldt "den hvide zulu", mixede afrikansk og europæisk musik, var aktiv apartheid-modstander og dannede Sydafrikas første raceblandede band. I går kom meddelelsen om, at Johnny Clegg var død, 66 år gammel. Kulturen på P1 fortæller historien om et sydafrikansk frihedsikon med hvid hud. Hemingway og blixen er tilløbsstykker: En ny type selskabelige foreninger skyder op for tiden, og medlemmerne strømmer til. Hvad gør dem anderledes end de myriader af tilbud, "Forenings-Danmark" allerede byder på? Blandt andet at kvinder ikke har adgang til Hemingway-klubberne, mens mændene vises døren i Blixen-klubberne. Kulturen på P1 inviterer to klub-grundlæggere af hver sit køn indenfor. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:52:50
  Kulturen på P1

  Tirsdag 16. jul. 2019

  Nyt ansigt på pengesedler: Han var et matematisk geni, der brød tyskernes tophemmelige Enigma-kode under krigen og tumlede med kunstig intelligens længe før computere blev mainstream. Men han var også et forfulgt menneske på grund af sin homoseksualitet, som i sidste ende kom til at koste ham livet. Nu kommer hans ansigt til at pryde de britiske 50 punds-sedler. Kulturen på P1 fortæller historien om Alan Mathison Turing. Yoga her, der og allevegne: Der er gået omkring 2500 år siden yogaen opstod i Indien. Op gennem 60'erne og 70'erne var den en sag for karismatiske guruer og deres tro disciple - og nu, tilsyneladende ud af det blå, er interessen for den gamle kombination af filosofi og gymnastiske øvelser eksploderet. Hvorfor? Kulturen på P1 spænder yogamåtten på ryggen og laver solhilsen til en trend. Månen tur-retur i fantasien: For 50 år siden i dag satte tre amerikanske astronauter kurs mod månen, mens hele verden så med på sort-hvidt tv. Men andre mennesker havde faktisk været der for længst, endda helt tilbage i 1865 ... i fantasien. Kulturen på P1 tager på litterær månerejse i selskab med en science fiction-ekspert. Vært: Karen Secher

  Kultur
 • 1:53:24
  Kulturen på P1

  Mandag 15. jul. 2019

  Op- og nedture på turistfronten: Hvordan går det til, at Esbjerg Kunstmuseum har haft en publikumsfremgang på 608 procent på et år, mens museet Fængslet i Horsens tilsyneladende har haft 70 procent færre besøgende? Der er vilde tal i VisitDenmarks seneste opgørelse over besøgstal i Danmarks 300 største turistattraktioner. Kulturen på P1 går bag om nogle af tallene og ser på, hvorfor museer betjener sig af kreative metoder for at booste deres besøgstal, også selv om det ikke nødvendigvis giver større entre-indtægt. På vej mod amerikansk drøm: Tre unge danske billedkunstnere er blevet udvalgt til et talentudviklingsprogram, der senere på ugen vil sende dem tværs over Atlanten. Mød to kvinder, der er på vej til USA med talent, håb og fondspenge i bagagen, i Kulturen på P1. De helt særlige steder i verden: Hvis du vil se denne verdens ypperste natur- og kulturarvsområder er der 1121 at vælge imellem, og den gode nyhed er, at der hele tiden kommer flere til. Kulturen på P1 ser i denne uge på fem af de 29 ny-optagelser på UNESCOs verdensarvsliste. Kulturen på P1 elsker tegneserier: Anders And rappede før alle andre, Tintin fløj til månen længe før Apollo 11 og en 12-årig pige uddeler solide øretæver til sleske filmfolk, der ikke kan holde fingrene for sig selv. Alt kan ske i tegneserier, og alt sker: Kulturen på P1 fejrer de vilde striber i dagens tema. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:59
  Kulturen på P1

  Fredag 12. jul. 2019

  Mikrober spiser Grønlands kulturarv: Når vejret i Grønland bliver varmere, vågner mikroorganismerne i jorden op og begynder at gnaske løs af endnu ikke udgravede rester fra bl.a. vikingetiden: En rapport fra Nationalmuseet tegner et dystert billede. Kulturen på P1 ser på, hvilke grønlandske kulturarvs-genstande, der er i fare for at rådne bort. Kvinder vil til knapperne: Vi har hørt det i årevis: Langt færre kvinder end mænd bliver til noget ved musikken. Kulturen på P1 var med, da en gruppe kvinder mødtes for at skubbe til ubalancen og få flere kvinder .... ikke nødvendigvis op på musikscenerne, men ind bag knapperne på mixerpulte og computere i lydstudiernes tekniske verden. Fra fiduskunst til samfundskritik: Han rejser land og rige rundt, opkøber billeder af fuldriggere og brølende hjorte ved skovsøer på loppemarkeder og i antikforretninger - og tegner og maler videre på dem, så de kommer til at rumme kradse, nutidskommenterende budskaber. Mød marketingschef og kunstner Jacob Sams, der forvandler sofastykker til samfundskritik, i Kulturen på P1. Gavmilde heavystjerner: Da Metallica spillede i Parken i København i aftes, stak Lars Ulrich & co ikke hele honoraret i egne lommer: En check på 300.000 kroner blev afleveret til en privat institution for unge hjemløse i Lund ved Herning. Kulturen på P1 følger pengene. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:59
  Kulturen på P1

  Torsdag 11. jul. 2019

  "Opmærksomheds-industriens" bagsider: Det vakte kæmpe opmærksomhed og debat, da bloggeren Fie Laursen i sidste weekend lagde et selvmordsbrev på Instagram. Laursen er bare én af en voksende skare af stjerner og "influencere" på nettet: Kulturen på P1 ser i dag på "opmærksomheds-industrien" og dens bagsider. Sex på scenen i Niqab'ens land: Kvinders rettigheder er på lavblus, censur foretrækkes frem for pressefrihed og seksuelle udskejelser tåles ikke. Så kritikken haglede ned over popstjernen Nicki Minaj, fordi hun i første omgang sagde ja til at optræde i Saudi Arabien. Men hvorfor inviterer et så restriktivt land overhovedet letpåklædte, numsevrikkende vestlige kunstnere til at optræde? Kulturen på P1 graver i et kulturelt paradoks. De glemte kvinder: De skrev, de studerede, de malede - men deres samtid vendte det blinde øje til. Kulturen på P1 går på jagt efter glemte kvindelige kunstnere. Kunsten at få kultur ind i sommervarmen: Du er på ferie men gider ikke mere strandliv. Så hvad med en kunstudstilling? Kulturen på P1 guider til tre af de bedste af slagsen. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:58
  Kulturen på P1

  Onsdag 10. jul. 2019

  Selvmord på nettet: Det har vakt opsigt og debat, at bloggeren Fie Laursen havde et selvmordsbrev liggende frit fremme i to døgn på Instagram uden at nogen greb ind. Men Laursen-sagen er vand i forhold til selvmords-indhold på de sociale medier, vi har set fra udlandet. Kulturen på P1 tager på en dyster opdagelsesrejse på nettet. Danmarks yngste musikbooker: Han er en, ud over det almindelige, ferm jazzguitarist, der spiller flittigt rundt omkring i landet. Han er også manden, der trækker musiknavne til et københavnsk spillested. Og han er bare 17 år. Mød en ung musiker med fart på, Albert Waidtløv, i Kulturen på P1. Mange brikker at flytte rundt med: Hvis et brætspil er godt nok, behøver man ikke vente på en regnvejrs-feriedag med at spille det. Og det kriterium opfylder de brætspil, du i dag får anbefalet af en ekspert i Kulturen på P1. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:27
  Kulturen på P1

  Torsdag 27. jun. 2019

  Brand i Danmarkshuset: Malerier for millioner nåede at blive reddet ud af Danmarkshuset i Paris, men skaderne er omfattende, og der er lange udsigter til, at huset igen kan promovere dansk kultur- og erhvervsliv i Frankrig. Vi får en status fra Danmarkshuset og taler med den berørte kunstner Jesper Christiansen. Joy Mogensen bliver kulturminister: Ministerposterne er blevet fordelt, og det bliver den populære Roskilde-borgmester som overtager Kultur- og Kirkeministeriet efter Mette Bock. Samtidig er de andre partier ved at fordele ordførerskaber. Enhedslistens nye kulturordfører hedder Mai Villadsen. Hun er 27 år, ny i Folketinget og gæst i Kulturen i dag. Portræt af Billie Eilish: Hun er bare 17 år, men den amerikanske sangerinde er allerede udråbt som verdens nye popstjerne. Hun har nemlig både fat i de helt unge og de ældre. Lige nu er Billie Eilish i Danmark for at spille koncert på Tinderbox og hendes fans har ligget i kø for at købe Eilish-merchandise. Vi tegner et portræt af det amerikanske vidunderbarn i dagens program. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:01
  Kulturen på P1

  Onsdag 26. jun. 2019

  Den nye regerings kulturpolitik: Der står ikke mange linjer om kulturpolitik i det aftalepapir, der nu skal danne grundlag for en S-regering. Dansk Public Service skal styrkes - og så skal de store streamingtjenester forpligtes til at producere mere på dansk. Men kan man tvinge dem til det? Vi ser på muligheder og forhindringer. Limbo: Ny dansk serie på DR3 tager livtag med de mærkelige men også formende år efter gymnasiet - inden man går i gang med at uddanne sig videre. Serien er skabt, filmet og klippet af tre piger, der netop er i det limbo. Uffe Savery: Han har taget turen fra jazz'en over det klassiske til det absolut rytmiske i Safri Duo. Så har han været musikchef i ni år i Copenhagen Phil - og nu skal han være rektor for Musikkonservatoriet. Hvad kan denne altmulig-musiker bringe til bordet som rektor? Uffe Savery er gæst hos os i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:52:50
  Kulturen på P1

  Tirsdag 25. jun. 2019

  Verdens bedste restaurant: Alle gastronomiinteresserede har blikket rettet mod Singapore, hvor verdens bedste restaurant bliver kåret tirsdag eftermiddag. Noma er på forhånd udråbt som storfavorit. Berlingskes madredaktør Søren Frank har været med til at kåre vinderen og fortæller om listens betydning. De nye kulturordførere: Mens den kongelige undersøger er ved at forhandle med de andre partier i rød blok, så er ordførerskaberne ved at falde på plads i oppositionen. Den nye kulturordfører i Det Konservative Folkeparti hedder Birgitte Bergman. Hun er helt ny i Folketinget og fremlægger sine kulturpolitiske visioner i dagens program. Nyt Harry Potter-spil: Der blev kæmpet og fanget i hele landet, da Pokémon GO-feberen var på sit højeste i 2016. Nu er spiludviklerne klar med et nyt augmented reality-mobilspil; Harry Potter: Wizards Unite. Der er allerede oprettet danske spilklubber, og det ser ud til, at spillet bliver ligeså populært som forgængeren. Vi spiller Harry Potter GO sammen med Regitze Heiberg fra Troldspejlet. Nyt museum for Jacob A. Riis: Han kom fra beskedne kår i Ribe, men endte med at blive en af Amerikas mest berømte og anerkendte mænd. Fotograf Jacob A. Riis døde i 1914 men nu, mere end 100 år efter, får han sit eget museum i Ribe. Kom med indenfor på det nye Jacob A. Riis Museum i Kulturen på P1 i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:59
  Kulturen på P1

  Mandag 24. jun. 2019

  Hun tegner sine kriser: Line Jensens liv var fyldt med små børn - og en mand, der ofte var væk. Og så begyndte hun at tegne det. Dagligdagens glimt af udfordringer og nederlag, længslerne og overvindelserne. Først røg tegningerne på Instagram, og siden er de kommet i to albums. Line Jensen er gæst hos os i dag. Nye løsninger: 239 nyudklækkede arkitekter og designere. 239 nye bæredygtige løsninger på fremtidens arkitektur og design. Det er, hvad man kan opleve, når Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) holder afgangsudstillingen 'Løsninger'. Vi er taget afsted for at se på løsningerne. Tv-pakkerne er på vej ud: De røde alarmklokker må bimle på højeste niveau hos de danske tv-udbydere, for især unge danskere siger nej til tv-pakker i et tempo, vi aldrig har oplevet før. Og det kommer til at få stor indflydelse på, hvad der vil blive sendt på flow-tv-kanalerne. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:52:34
  Kulturen på P1

  Torsdag 20. jun. 2019

  Radiomusik uden kvinder: Hugo Helmig, Mads Langer, Lukas Graham, Rasmus Seebach - det er nogle af de mandlige musikere, der har været spillet allermest i radioen i 2018. Her kommer navnene på de kvindelige danske musikere på top 10-listen: ..... - og det er ikke en trykfejl. Kulturen på P1 forsøger at finde ud af, hvorfor kvinderne er totalt fraværende i toppen af de danske radiostationers spillelister. Odense dropper sit symfoniorkester: 79 millioner kroner skal der spares på kulturbudgettet i Danmarks tredjestørste by, og en af de kulturinstitutioner, der kommer til at mærke det, er Odense Symfoniorkester. Men heller ikke biblioteker eller museer går ram forbi. Kulturen på P1 ser på konsekvenserne af en rundbarbering, Odenses kulturliv står overfor. De fattige kunstnere: Hun har portrætteret en statsminister, udstillet på stribevis af store museer i ind- og udland og gør sig lige nu klar til at erobre Kina. Alligevel må Simone Aaberg Kærn jævnligt skæve nervøst til bankkontoens bundlinje: Selv kendte kunstnere herhjemme mødes jævnligt af krav om at stille deres værker til rådighed for en klatskilling eller det, der er mindre. Kulturen på P1 ser på arbejdsvilkårene for de mennesker, der skaber kunsten. Broderi med budskaber: Der var engang, hvor broderi var et håndværk, enhver pæn pige skulle læres op i. Men der er mere protest end pænhed i en udstilling af nutidige broderier, som i øjeblikket kan ses på Greve Museum ved København. Kulturen på P1 siger goddag til to broderister, der bruger nål og tråd til noget helt andet end deres forgængere i faget. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Onsdag 19. jun. 2019

  Hong Kongs kultur - kulturen spiller sin helt egen rolle i det store, folkelige oprør, der lige nu sætter Hong Kong på den anden ende. På overfladen kan Hong Kong fremvise en kultur, hvor kinesisk og vestlig kultur lægger arm i et brag af glitter og glamour. Men for Hong Kongs kunstneriske græsrødder handler det om helt andre ting - at finde sin identitet og få eget land under fødderne. Og at undgå afhængighed af de myndigheder, man nu protesterer imod. Bornholm har sig selv på repertoiret- på Bornholms Teater vil man i løbet af de næste tre sæsoner opleve forestillinger, der tager udgangspunkt i øens egen historie. Første skridt er forstillingen 'Besat', som er skrevet over øens traumatiske efterspil efter 2. verdenskrig. Næste år handler det om fiskeri-krisen i 70'erne. Vi taler med manden bag årets forestilling og ide-manden bag hele konceptet. Symfoni for det indre øre - Symphoni No. 1 i G-dur. Det er titlen på Niels Lyhne Løkkegaards nye værk. En smægtende sag med store op- og nedture undervejs..... Hvis du altså læser det ind i den. For modsat normale symfonier er der ikke så meget som en enkelt violin-tone eller messing-blæs at høre. Symfonien er en bog, der beskriver musikkens udvikling. Du skal selv oversætte symfonien til dit indre øre. Vi læser og lytter med komponisten. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:04
  Kulturen på P1

  Tirsdag 18. jun. 2019

  Kunst eller børneporno? Et selvportræt på en ny kunstudstilling er blevet politianmeldt. Må man amme sit barn imens man bliver kysset i kussen? Vi taler med Red Barnet, fotografen Ditte Haarlev Johnsen og besøger udstillingen i Teatermuseet i Hofteatret. UNESCO-jubilæum: I 10 år har Vadehavet været verdensarv. I 2019 er det også 25 år siden at Danmark fik sit første verdensarvssted; Jellingstenene. Men hvad har UNESCO betydet for kulturen og naturen i Danmark? Og hvor er organisationen på vej hen? Generalsekretær for Den danske UNESCO-nationalkommission, Anna Enemark, er gæst i dagens program. Fini Henriques genopdaget: Han var venner med Carl Nielsen men ligesom de fleste andre danske komponister, så endte Henriques med at stå i skyggen af Nielsen. Nu bliver Fini Henriques' musik nyfortolket og genudgivet og musikerne bag har fundet værker - skrevet under et pseudonym - som ikke tidligere har været indspillet. Hør hvordan det lyder i Kulturen på P1 i dag. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:58
  Kulturen på P1

  Mandag 17. jun. 2019

  Nyt dansk stjerneskud: Hun har haft en birolle i en Min søsters Børn-film, men man skal være meget interesseret i rulletekster, hvis man er stødt på navnet Clara Rugaard i film før. Og så - lige pludselig står den 21-årige dansker med den store hovedrolle i en ny Netflix-film 'I am Mother'. En slags scifi-kammerspil, hvor Clara spiller overfor en talende robot og den dobbelte Oscar-vinder Hillary Swank. Filmen har fået en rigtig god modtagelse, og Clara bliver fremhævet som et stjerneskud. I dag fortæller hun om at blive valgt til sådan en rolle og om alt det, der følger med af blitzlys, røde løbere, nye drømme og en fremtid, der lige er gået i gang. Samtidssange: Den danske sangskat er stor og smuk og glimter af guld, men der mangler noget i den: Det aktuelle. Derfor har kræfter nu sat gang i at få skrevet nogle helt aktuelle tekster, vi kan synge med på. Havren på marken er groft sagt skiftet ud med bankskandaler og klimaproblemer. Vi napper en smagsprøve sammen med manden bag Samtidssang-projektet. De første snublesten: I morges blev de første snublesten i Danmark lagt i fortovet. Stenene skal markere de steder, hvor jøder boede, da de blev anholdt og interneret under 2. verdenskrig. Snublestenene startede i Tyskland, og i dag er der 74.000 lagt rundt i verden. Vi var med, da den første danske sten blev lagt i morges. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:22
  Kulturen på P1

  Torsdag 13. jun. 2019

  Biografier på samlebånd: Han har skrevet velanmeldte biografier om musikere som Bob Dylan, Neil Young, Bruce Springsteen og Paul McCartney, og nu er endnu én - denne gang om Brian Wilson, hjernen bag Beach Boys - på vej til boghandlerhylderne. Fælles for bøgerne er, at forfatteren ikke har vekslet ord med de mennesker, han portrætterer. Hvordan gør han det? Karsten Jørgensen er gæst i Kulturen på P1. Flygtningehistorier i virkeligheden og på scenen: I 2015 tog Danmark imod 21.000 hovedsageligt syriske flygtninge. I årene 1944-45 tog Danmark imod 240.000 tyske flygtninge. De to vidt forskellige flygtningekriser havner nu på samme teaterscene, og et sydfynsk museum spiller en central rolle. Hør historien i Kulturen på P1. Korsang bag tremmer: Komikeren Anders Matthesen er premiereaktuel i en ny dansk film, hvor han spiller leder af et fængselskor. Kulturen på P1 anmelder "De frivillige" - og aflægger besøg hos et kor af virkelige syngende forbrydere. Danmark går flag-amok: Vi ved, at det er løgn - men det skal ikke forhindre os i at fejre, at det på lørdag er 800 år siden, at det danske flag faldt ned fra himlen. Kulturen på P1 smugkigger på et alternativt og måske mere historisk korrekt Dannebrog og besøger en udstilling af danske guldaldermalerier dér hvor Gud sendte det rød-hvide flag på flyvetur - i Estland. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:18
  Kulturen på P1

  Onsdag 12. jun. 2019

  Islands kulturelle boom - vi ved godt, at de kan noget særligt med hensyn til litteratur og musik på Island. Denne lille ø med 350.000 indbyggere får skabt kvalitets-kultur, man godt kan være misundelig på. Lige nu boomer det igen deroppe, og vi ser på noget af den friske litteratur og musik, der sprøjter ud fra vulkanøen. Tjernobyl - Tv-serien i fem afsnit om ulykken på Tjernobyl er nu ude. Anmeldere og seere rundt i verden er helt på halen over, hvor god og skræmmende, den er. Russerne vil lave deres egen version, hvor CIA får deres del af skylden... og imens er Rusland ved at udfase den type reaktorer, som var skyld i ulykken dengang. Vi giver dig i dag det atomare overblik. Aalborg Teaters #MeToo-regler - Aalborg Teater har som det første teater lavet et sæt #MeToo-regler for de ansatte og ledelsen. Vi spørger i dag, hvordan de er skabt og hvilken betydning de kan få. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:00
  Kulturen på P1

  Tirsdag 11. jun. 2019

  Grøn var min barndoms dal: Når Mette Frederiksen i dag kan sidde og forhandle med de andre partier i rød blok, skyldes det blandt andet, at hun som barn læste en roman, der tændte den politiske ild i hende. Vi endevender romanen "Grøn var min barndoms dal" af den britiske forfatter Richard Llewellyn. Den politiske kunst på Læsø: Der var massivt politiopbud, da Læsø Kunsthals nye udstilling åbnede i fredags. Udstillingen "Den politiske kunst" har været flere år undervejs og allerede inden ferniseringen, har den skabt heftig offentlig debat. Nu er dørene åbnet, og Kulturen på P1 har besøgt kunsthallen på Læsø. Farvel til Ib Nørholm: Han har ydet et uvurderligt bidrag til udviklingen af dansk kompositionsmusik. Ib Nørholm døde 2. pinsedag 88 år gammel. Vi ser tilbage på de vigtigste bidrag fra en lang karriere. 50-året for de polske jøders flugt til Danmark: 3000 polske jøder måtte flygte til Danmark i 1969. De blev indkvarteret på et skib i Københavns havn, men siden gik historien i glemmebogen. Blandt andet fordi aviserne aldrig skrev om de polske jøder. Få hele historien sammen med både en 1. generationsindvandrer, der boede på flygtningeskibet Skt. Lawrence og en 2. generationsindvandrer, som er vokset op med den historie i bagagen. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer. (Sendes også 1.03).

  Kultur
 • 1:53:21
  Kulturen på P1

  Torsdag 6. jun. 2019

  Kulturens plads i valget: Valgkampen er forbi, og i dagens udsendelse gør vi status over kulturområdets plads i slaget om mandaterne. Vi taler blandt andet med to kandidater, der fra starten af satsede på at sætte kulturen på dagsordenen og ser på, hvordan det så rent faktisk gik. Farvel til Mette Bock: Mette Bock har været kulturminister siden år 2016, men nu er det slut. Vi gør status over hendes virke på posten i selskab med politiske venner og fjeder. Fremtidens kulturminister: Forhandlingerne om magten er i fuld gang, og inden længe vil en ny minister være klar til at sætte sig i stolen som landets kulturminister. Vi taler med to tidligere af slagsen om ministeriet og magten og om de opgaver, der venter forude på kulturområdet. Det og meget mere i dagens udsendelse af Kulturen på P1, der også kommer omkring åbningen af NorthSide, 75-året for D-dag, og som løbende opdaterer dig på valgets seneste nyheder direkte fra Christiansborg. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 5. jun. 2019

  Valgets kulturspørgsmål: Mange brokker sig over, at der er talt alt for lidt om kulturpolitik i valgkampen. Her på Kulturen i P1 har vi imidlertid haft partiernes kulturordførere inde for at udbrede sig om kulturpolitikken, og hver dag sendte et parti et spørgsmål videre til næste parti. Denne stafet har vi nu samlet til et overflødighedshorn af kulturholdninger præsenteret på 8 minutter. Grundlov for de unge og marginaliserede: Vi fejrer grundlovens herligheder med taler rundt i hele landet på denne dag. Men talerne har ændret sig gennem tiden, og den udvikling ser vi nærmere på - ligesom vi skal høre brandtaler for nogle af de yngre medlemmer af demokratiet - og fra nogle af de minoriteter, der godt kan føle sig klemt og glemt på denne dag. Søs Fenger: Hun har været en fast og populær del af den danske musikbranche i flere generationer, og hun er slet ikke færdig endnu. Søs Fenger har ny plade på vej, og ny turne venter rundt om hjørnet. Men inden er hun gæst hos os for vende det, der var - det der er - og det der kommer. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:59
  Kulturen på P1

  Tirsdag 4. jun. 2019

  Net-leksikon runder skarpt hjørne: Forestil dig et traditionelt leksikon med 250.000 artikler .. det ville godt nok fylde nogle hyldemeter. Men så mange opslag er der nu i den danske udgave af net-leksikonet Wikipedia. Kulturen på P1 kipper med flaget og klikker med musen. Musik fra plastik: Behøver lækre musikinstrumenter absolut at være lavet af træ eller andre ædle materialer? Tilsyneladende ikke. Kulturen på P1 præsenterer et band, der udelukkende spiller på instrumenter af plastik - og ser nærmere på, hvordan plastik mere og mere har sneget sig ind i kunsten. Himmelske navne på dansk: Et sted ude i verdensrummet svæver en meteorsten rundt, som bærer Karen Blixens navn. Carl Nielsen har også fået opkaldt en himmelsk sten efter sig, og Jammerbugten er et sted på Mars. I anledning af, at alle danskere nu kan være med til at give exoplaneten HAT-P-29b et ordentligt navn, ser Kulturen på P1 på, hvor meget danske navne fylder i Universet. K for kultur? Hvad vil de konservative med museerne, musikken, kulturstøtten og omprioriteringsbidraget? I hvor høj grad står K'et på stemmesedlen for "Kultur"? Kulturen på P1 fortsætter - og slutter - serien, hvor partiernes kulturordførere én for én kommer i studiet og bliver krydsforhørt om kulturpolitik. I dag Merete Scheelsbeck fra Det Konservative Folkeparti. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:51:53
  Kulturen på P1

  Mandag 3. jun. 2019

  Stram Kurs' kulturpolitik: Med få dage til folketingsvalget er Stram Kurs klar med deres kulturpolitiske valgprogram. Partiet varsler blandt andet et opgør med armslængdeprincippet. Folketingskandidat og kulturordfører, Uwe Max Jensen, fremlægger Stram Kurs' kulturpolitik i dagens program. Alternativets kulturpolitik: Kun få partier har ligeså mange kulturpolitiske visioner som Alternativet, og da partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget ikke blev valgt til Europa-Parlamentet, så fortsætter han sit kulturpolitiske arbejde på Christiansborg. Rasmus Nordqvist gæster studiet og fremlægger Alternativets kulturpolitik. Forstadsliv på museum: Hvordan dokumenterer og bevarer man "almindelige" menneskers historie anno 2019? Det er et spørgsmål, som Forstandsmuseet forsøger at besvare. Senest er museet rykket ind i en tom boligblok i Brøndby Strand og udstiller almindelighedens historie, inden bygningen bliver revet ned. I "Kulturen på P1" får vi også besøg af forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky. Vi besøger De Kellerske Anstalter, og så tegner vi et portræt af Christian 2., der langt om længe har fået sin egen biografi. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:30
  Kulturen på P1

  Onsdag 29. maj 2019

  Hvad med kulturstøjen? Distortion i København, NorthSide i Aarhus, Tinderbox i Odense: Det er kultur for fuld udblæsning - eller støj, alt efter hvordan man ser på det. På dagen, hvor hovedstaden forbereder sig på fem dage med dunkende rytmer, ser Kulturen på P1 på, hvordan danske storbyer går den svære balancegang mellem at være steder, hvor der både kan festes og bos. Børn som portrætkunstnere: Den klassiske parodi på en børnetegning forestiller et hus med en skorsten og en flagstang, hvor røgen og flaget blæser hver sin vej. Men niveauet var mange flagstangshøjder over det, da Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i går uddelte priser til portrætmalende børn. Kulturen på P1 ser på, hvad der sker, når den yngste generation tager pensel i hånd - og taler med den 12-årige vinder af portrætkonkurrencen. Valgflæsk der smager af noget: Han er uddannet kok og har arbejdet på de fineste restauranter - men har droppet Michelin-maden til fordel for flæskestegssandwich og flyversjusser. Og så er han stifter af det politiske parti "Sprød Kurs". Mød flæskesoldaten (hans selvvalgte titel) og madpioneren Umut Sakarya i Kulturen på P1. SF og kulturen: Hvis SF's kulturordfører på Christiansborg fik en pose med 50 millioner kultur-kroner, hvad ville han så bruge den til? Hvad går SF's kulturpolitik egentlig ud på? Og støtter SF ideen om et særligt kunstnerfradrag på selvangivelsen? I Kulturen på P1's politiske kulturordførerrunde er turen i dag kommet til SF's Jacob Mark. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:33
  Kulturen på P1

  Tirsdag 28. maj 2019

  Læsø syder: Provokerende kunst provokerer. Og når Læsø Kunsthal næste fredag åbner for udstillingen 'Den politiske Kunst', har der allerede været godt gang i diskussionerne på øen. For kunstnere og kuratorer bag en efterfølgende udstilling har meldt ud, at de ikke vil lave deres kommende udstilling i kunsthallen, hvis et par af de udstillede kunstnere på 'Den politiske Kunst' ikke pilles ud af udstillingen. Og nogle af beboerne på øen er også utrygge, for blandt de udstillede er kunstnere, der før har fremkaldt både ballade og sågar terroraktioner. Alfabet på polsk: I Danmark er Inger Christensens digtsamling Alfabet bredt anerkendt som noget af det ypperste poesi, der er præsteret her i landet. I Polen har de lige fået en oversættelse af Alfabet, og på en bogmesse i Warszawa er det lige blevet offentliggjort, at oversættelsen er nomineret til Gdynia-litteraturprisen. Alfabet er oversat af en polsk kvinde, der kun kortvarigt har været i Danmark - og vi taler med hende i dag. Porno fylder rundt: På torsdag er det 50 år siden, pornoen blev frigivet i Danmark. Dermed blev vi det første land, der tillod de frække billeder....men de var der selvfølgelig allerede i forvejen. Vi ser på billeder i dag - af de letpåklædte og nydeligt afklædte, der prydede den forbudte genre, og som blev konfiskeret af politiet i årene inden, vi gav pornoen fri. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:57
  Kulturen på P1

  Mandag 27. maj 2019

  Cannes og Den Gyldne Palme: Den røde løber er rullet sammen, spotlyset slukket, og filmstjerner og -anmeldere er taget hjem. Årets filmfestival i Cannes er slut, og vores mand vurderer det generelle niveau og vinderen af Den gyldne Palme. Leg!: Leg er ikke bare for børn. Voksne skal også lege, og faktisk kan leg redde hele verden, for det er en form for videnskab, hvor vi kan afprøve mærkelige påfund og nye løsninger. Det mener forfatteren bag en ny bog om leg, som er med til en slags journalistisk et-tag-fat i Kulturen på P1 i dag. Tv-kanal til hele Europa: Tv-stationen Arte kan i dag ses i det meste af Europa - også i Danmark. Nu vil EU styrke kanalen, så den bliver lettere tilgængelig med flere sprog, så alle kan være med. Vi ser på kanalen, som mange af os KAN se - men som de færreste tænder for. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:52:41
  Kulturen på P1

  Torsdag 23. maj 2019

  At læse det ulæselige: Et mystisk 600 år gammelt pergament-dokument har i årevis givet alverdens sprog-arkæologer hovedbrud - indtil nu, hvor en forsker mener at have knækket koden. Kulturen på P1 ser på den vrimmel af glemte skriftsprog, det i tidens løb er lykkedes eksperterne at tyde. Kunst fra Vadehavet: Den uspolerede natur, stilheden, dyrelivet, østersjagt - det har indtil nu været de oplevelser, man kunne forvente ved Vadehavet ud for den jyske vestkyst. Men snart vil man også kunne se britiske kunstnere tumle rundt med kulstift, skitseblokke, staffelier og store malerlærreder i den storladne natur. Hvad bringer dem der? Få forklaringen i Kulturen på P1. Et gangsterpars død og evige liv: I dag er det 85 år siden, at en regn af kugler satte en stopper for røverparret Bonnie Elizabeth Parker og Clyde Chestnut Barrows kriminelle karrierer. De stjal og de myrdede - og er alligevel blevet legender. Hvorfor? Kulturen på P1 ser på, hvad der skal til, for at kriminelle går over i historien på den seje måde. Kulturens oversete helte: Trine Dyrholm, Rasmus Seebach, Karen-Lise Mynster, Anders Matthesen - kulturlivets stjerner er nemme at få øje på, men hvad med dem, der hjælper stjernerne uden selv at være i rampelyset? I en ny serie vender Kulturen på P1 mikrofonen mod de sædvanligvis usynlige assistenter. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:52:51
  Kulturen på P1

  Onsdag 22. maj 2019

  Valgsvindel i Danmark?: Vi har et af verdens sikreste valgsystemer, men kan det alligevel lade sig gøre at lave valgsvindel i Danmark? Politisk thriller-forfatter Niels Krause-Kjær mener at have fundet en måde. Her to uger før valgdagen deler han sine fiduser med Kulturen på P1's lyttere. Dansk skole blandt verdens bedste: The Animation Workshop i Viborg er netop blevet kåret som verdens niendebedste animationsskole udenfor USA. Kulturen på P1 indkredser, hvad det er skolen, som har givet baghjul til hundredvis af andre animationsskoler rundt om i verden, kan. Kunstnere, politikere og en kop kaffe: Forstår de hinanden? Taler de overhovedet samme sprog? Og vil de hinanden noget, sådan for alvor? I morges satte en stribe politikere og en flok kunstnere hinanden i stævne til en snak og en kop kaffe på Kunsthal Charlottenborg i København. Kulturen på P1 var med ved ringside. Klimakamp med kunst som våben: Assens på Vestfyn er ikke på listen, når Danmark sidst i denne uge præges af klimastrejker og -marcher. Alligevel har Assens en stemme i klimakampen i skikkelse af en lokal billedkunstner, der år efter år trækker internationale klima-kæmpende kunstnere til egnen. Mød ildsjælen Jørgen Svenstrup i Kulturen på P1. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:36:16
  Kulturen på P1

  Tirsdag 21. maj 2019

  Den tolerante hiphop: Indtil for få år siden blev masser af hiphop-numre bandlyst fra særligt amerikanske radiostationer, fordi teksterne var for hårde og krænkende. I dag oplever hiphoppen imidlertid en ny bølge af tekster, hvor tolerance og egen sårbarhed står tydeligt frem. Vi lytter og analyserer i dag. EU og kulturen: Hvis der er to ting, der er på nippet til at drukne i denne her valgkamp, så er det EU-valget og kulturpolitikken. Vi smider en dobbeltsidet redningskrans i dagens program, hvor vi ser på, hvordan EU støtter og påvirker vores kulturliv. Og så har vi selvfølgelig også vores daglige kulturordfører fra et af partierne - i dag fra Partiet Klaus Riskær Pedersen. Trapholt, aben og sikkerheden: Kunstmuseet Trapholt i Kolding har været hårdt udsat for tyverier. Nu er den 30 kilo tunge Kaj Bojesen-abe vendt tilbage, men Marco Evaristtis værk 'Rolexgate' er der ingen spor af. Vi har taget Trapholts direktør under armen og skridter museet af for at finde ud af, hvordan man i fremtiden kan sikre sig bedre mod tyverier. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:10
  Kulturen på P1

  Mandag 20. maj 2019

  Hvem var ham Goldstein? De fleste har hørt om maleren Edvard Munch - ham med "Skriget" - men hvem kan på stående fod citere et digt af Emanuel Goldstein? Edvard Munch kunne, for Goldstein, en ikke særlig kendt digter fra Nakskov, var ham en stor kilde til inspiration. Nu bringes de to sammen igen - på kunstmuseet Fuglsang på Lolland. Kulturen på P1 sætter spotlys på digteren. Trone-strid omsider afgjort: Det begyndte som endnu en tv-serie og sluttede som et mediefænomen uden sidestykke. I nat blev sidste afsnit i sidste sæson af "Game of Thrones" lagt på nettet, og millioner af fans sad klar med fingeren på streamingknappen. Kulturen på P1 lægger en gigantisk fantasy-føljeton med drager, magtkampe og masser af mord i seng. Den rigtige historie om Dannebrog: Ifølge myten faldt Dannebrog ned fra himlen i Estland i 1219 - men tror du på det, er der en god chance for, at du også tror på julemanden og tandfeen. To danske historikere har sat sig for at skrive den rigtige historie om vores rød-hvide fane - og har i den forbindelse allieret sig med estiske kolleger. Nye Borgerlige og kulturen: Vi ved, hvad Nye Borgerlige mener om indvandring, men hvilke museums- og andre kultur-tiltag vil partiet slås for, hvis det kommer i Folketinget? I Kulturen på P1's serie om de opstillingsberettigede partiers kulturpolitik er turen kommet til Nye Borgerliges Pernille Vermund. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:28
  Kulturen på P1

  Torsdag 16. maj 2019

  Cannes unplugged - Vor mand i Cannes dribler i døgndrift rundt mellem filmvisninger og interviews - og ind i mellem har han også tid til at gribe mikrofonen og give os en live-status fra verdens fornemste filmfestival. I dag blandt andet om en kvindelig, afrikansk instruktør, der fascinerer stærkt. Valg-bog - Her ti dage inde i valgkampen har Lars Løkke Rasmussen sendt en bog på hylderne om sine overvejelser frem til valget. Og også om sine overvejelser efter valget - derfor kan du i dag høre historien om, at statsministeren er åben for en SV-regering efter valget. Vi går en anden vej og får besøg af bogens forfatter Kirsten Jacobsen, der fortæller om tilblivelses-processen, og om hvordan man undgår at blive en ufrivillig brik i en verserende valgkamp. Udelukket fra Eurovision - ....men med hos os i dag. Palæstinensiske musikere har aldrig haft chancen for at være med i Eurovision, for det tillader Israel ikke. Så når årets danske bidrag klinger i semifinalen i Tel Aviv i dag, kan man alternativt dukke op hos Mellemfolkeligt Samvirke og lytte til palæstinensisk livemusik. Smagsprøve hos os i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:52:55
  Kulturen på P1

  Onsdag 15. maj 2019

  Eurovision Song Contest i Israel: "Kun nogle jøder er nærige, men de er skøre i Jerusalem". Det er nogle af de ting, der bliver sunget om i en reklamevideo, som skal promovere Israel og verdens største sangkonkurrence til resten af verden. Men ordene skaber vrede internt i Israel, og i det hele taget skaber sangkonkurrencen stor politisk debat i landet. Hanne Foighel reporterer direkte fra Tel Aviv. Krøyer på bestilling: P.S. Krøyer malede meget andet end strande og sankthansbål, men mange af hans bestillingsmalerier og portrætter er i privateje og har aldrig været udstillet. Det laver Skagens Museum nu om på, og vi er med, når Krøyers største maleri nogensinde skal flytte fra et privat kontor i København til Skagen. Valgkamp og kultur: Hvad vil de 13 opstillingsberettigede partier med kunsten og kulturen? Det forsøger vi at finde ud af i Kulturen på P1, hvor vi har inviteret alle kulturordførerne i studiet. I dag er turen kommet til Radikale Venstres kulturordfører Marianne Jelved. Værter Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:01
  Kulturen på P1

  Tirsdag 14. maj 2019

  Kender du Lily Parr? Man behøver ikke at interessere sig meget for fodbold for at vide, hvem Pele, Maradona og Messi er. Men man skal have en mere end normalt nørdet tilgang til fodbold, hvis navnet Lily Parr ringer klokker. Og det er synd og skam, for Lily Parr er - måske - verdens bedste kvindelige fodboldspiller gennem tiderne. Hun dominerede i engelsk kvindefodbold under og efter 1. verdenskrig, og hun nåede at score 980 mål, inden det engelske fodboldforbund forbød kvindefodbold i starten af 20'erne. Nu rejses der statue af hende på det engelske fodboldmuseum, og vi benytter lejligheden til at fortælle om et kvindeikon, der er gået skammeligt i glemmebogen. Med lukkede øjne: I DGI Byen i København kan man fra i dag se 90 ret utraditionelle portrætter af Folketings-politikere. Fotografen Klaus Holsting har taget billederne, som alle har det kendetegn, at de er knipset, lige når politikerne har blinket. Det er altså 90 par lukkede øjne og medfølgende mimik, der mødte vores reporter, da hun skridtede udstillingen af sammen med fotografen. Valget og kulturen: Partiernes kulturpolitik bliver endevendt hver dag i Kulturen på P1, og i dag er det kulturminister Mette Bock, der skal forklare Liberal Alliances kulturpolitik. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:20
  Kulturen på P1

  Mandag 13. maj 2019

  Hvem skal jeg stemme på? Det spørgsmål kan du måske få svar på ved at tage en kandidattest. Kandidattesten er blevet en fast del af mediernes valgdækning. Men hvad gør en god test? Og hvor er kulturen blevet af? Det forsøger vi at finde ud af i dagens program sammen med de ansvarlige kandidattestudviklere for TV2 og DR. Nationalsang anno 1819: For 200 år siden fik Danmark en ny nationalsang "Danemark! Danemark! Hellige Lyd." Sangen fik aldrig et folkeligt gennembrud, og der findes ikke nogen tilgængelige indspilninger af den. Kulturen på P1 genopliver sangen og fortæller historien bag forløberen til Oehlenschlägers "Der er et yndigt land." Kulturpoliske visioner: Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, bliver den første af 13 kulturordførere, som vil gæste Kulturen på P1 i løbet af valgkampen. Hvad vil S med kulturen i den næste valgperiode, og hvad må det koste? Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Torsdag 9. maj 2019

  Omprioriteringsbidrag sløjfes: Eller - det ved vi jo ikke helt sikkert. Men nu har både Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) bedyret, at de vil stoppe de årlige 2%-nedskæringer på blandt andet kulturområdet, hvis de får magten. Vi tager i dag stemnings-temperaturen hos nogle af de kulturinstitutioner, der har lagt ryg til nedskæringerne. De unge forbilleder: Tidens mest kendte klimaaktivist er en 16-årig svensk pige. Og i 2014 fik den pakistanske aktivist og blogger Malala Yousafzai Nobels fredspris som 17-årig. Det er altså ikke kun andre unge men hele den voksne og etablerede del af verdenssamfundet, der for alvor er begyndt at anerkende betydningen af disse unge menneskers kamp for en bedre verden. De er politiske verdensstjerner, inden de har fået stemmeret. Strik for truede dyr: Det var en mildest talt alarmerende rapport om biodiversitet, der kom forleden. Over en million dyre- og plantearter er truet. Og hvad kan man så gøre ved det? Tre strikkende kvinder sætter fokus på nogle af de truede dyrearter med en bog, der bugner af strikkeopskrifter, så de truede arter kan få opmærksomhed. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:01
  Kulturen på P1

  Onsdag 8. maj 2019

  Det fik VLAK ikke gjort: Det har ikke skortet på pressemeddelelser fra Kulturministeriet om kulturpolitiske tiltag i de seneste måneder - men faktisk efterlader den afgående regering flere vigtige kultur-opgaver uløste. Kulturen på P1 gør status over VLAK-regeringens kulturpolitiske hængepartier. Grundtvig ifølge Lyngvild: Knapt har furoren over designeren og reality-stjernen Jim Lyngvilds bidrag til Nationalmuseets vikingeudstilling lagt sig, før han er der igen: Denne gang som illustrator til en genudgivelse af Grundtvigs værk "Nordens Mytologi". Kulturen på P1 stiller skarpt på Grundtvig, mytologien og valget af illustrator. Elektronisk sniffer skal forhindre kunst-forfald: Malerier falmer, installationer smuldrer og træværk rådner ... også på vores museer, der ellers gør, hvad de kan, for at kunsten ikke skal forgå. Kulturen på P1 ser på et dansk projekt, hvor der arbejdes på at udvikle en alt-i-en elektronisk vagthund, der skal holde øje med museernes indeklima. En blå og rød valgsang: Den ene er kendt som sit partis fremmeste lejlighedssangskriver og uropfører en splinterny valg-rap, skrevet til Kulturen på P1's lyttere. Den anden har spillet musik, siden han var 14 og kommer i studiet med sin dugfriske valgkomposition. To musikalske politikere, Venstres Bertel Haarder og Socialdemokratiets Benny Engelbrecht, rapper og synger valgkampen i gang i Kulturen på P1. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:21
  Kulturen på P1

  Mandag 6. maj 2019

  Kunstnerisk karriere uden sikkerhed: Tryghed i ansættelsen, ordnede arbejdsforhold, fornuftig pensionsordning ... En selvfølge for rigtig mange på det danske arbejdsmarked, men hvis du vil noget i kunsten, kan du glemme den slags frynsegoder: Her er det mere normalt at arbejde uden socialt sikkerhedsnet. Nu råber fem fagforeninger i kunstverdenen vagt i gevær. Kulturen på P1 ser på et kreativt men risikabelt kunstnerisk arbejdsmarked. Børnebøger, der (måske) krænker: Pippi Langstrømpes far må ikke være negerkonge. En araber med krumsabel blev renset ud af en pirat-tegneserie. "Mustafas kiosk" løb ind i en krænkelses-shitstorm. Den politiske korrekthed har kronede dage - men ikke overalt. Kulturen på P1 besøger i dag et lille forlag, der sætter en ære i at udgive bøger, som andre forslag ikke vil røre på grund af krænkelses-fare. Kirkegaard som tv-stjerne: Vist var Søren Kirkegaard en stor og berømt dansk tænker, men har han virkelig så meget at sige os, at der er basis for at dedikere en hel net-tv-kanal til ham? Svaret er: JA!!!! Hvis man spørger Claus Damgaard, manden bag Kirkegaard Channel. Mød ham i Kulturen på P1. Bøfsandwich'en fylder rundt: I disse dage er det 70 år siden, at der for første gang blev langet en bøfsandwich over en dansk mad-disk. Kulturen på P1 sporer historien om en både elsket og udskældt dansk grill-specialitet tilbage til en udvandrerdrevet restaurant i New Haven, USA i 1889. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:02
  Kulturen på P1

  Torsdag 2. maj 2019

  Oppositionens store stemme i Uganda: Den populære ugandiske oppositionspolitiker og protestsanger, Bobi Wine, er nu tilbage i fængsel - sigtet for at afholde en demonstration sidste år. Alligevel trækker Danmark ikke støtten som årligt lander på op mod 300 millioner kroner. Vi tegner et portræt af oppositionens store stemme, og spørger hvilken betydning han har for den politiske udvikling i Uganda. Den provokerende corsagetop: 'Du er for gammel til at have det der på'. Sådan lød kritikken af den danske topmodel Helena Christensen fra den tidligere chefredaktør på Vouge Storbritanien. Men hvor stor betydning har alderen for, hvordan man må klæde sig? Og hvorfor kan vi blive så provokerede af andres tøjbrug? Vi kigger nærmere på alder og påklædning. Handicappede på de skrå brædder: Rokokokjolen er trukket godt ned over kørestolen, når Danmarks første festival med handicappede og udviklingshæmmede løber af stablen i weekend. Vi besøger festivalen og undersøger, hvordan mennesker med særlige udfordringer bidrager til scenekunsten. Det og meget mere i dagens program. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:57
  Kulturen på P1

  Onsdag 1. maj 2019

  Et sværd, en juvel og et spejl: Der var styr på symbolerne, da Japans nye kejser i dag blev indsat i sit embede. Men hvorfor var det lige et sværd, en juvel og et spejl, han skulle have overdraget sammen med tronen? Kulturen på P1 ser på en stribe hellige genstandes - og kejserens egen - symbolske betydning for japanerne. 8-8-8 fylder hundrede: Når de røde faner smælder og 1. maj-talerne indtager scener og talerstole landet rundt, står de på skuldrene af en demonstrationstradition, der til at begynde med handlede om én ting: Kravet om en arbejdsdag på kun otte timer. For præcis 100 år siden i år fik arbejderne deres vilje. Kulturen på P1 fortæller historien om 30 års benhård kamp om tiden. Gamle og nye kampsange: "Hvorfor er der folk, der vælger krig frem for fred? Hvorfor er det ikke dem, der skal afsted?" Spørgsmålene stilles i en spritny 1. maj-protestsang, "Satan på holdet", begået af musikerne Raske Penge og Klumben. Raske Penge alias Rasmus Poulsen lægger vejen forbi Kulturen på P1's radiostudie. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:17
  Kulturen på P1

  Tirsdag 30. apr. 2019

  Polakker i protest mod kunstnerisk : I sidste uge fjernede Polens nationalmuseum i Warszawa et værk, hvor den feministiske kunstner, Natalia LL, spiser en banan. Det skulle efter sigende være sket, fordi Polens kulturminister havde kritiseret værket. Censuren har fået polakkerne til at poste billeder af bananer i protest på de sociale medier. Hør hvordan det står til med den kunstneriske frihed i Polen i dagens udsendelse af Kulturen på P1. 25 år med SPOT Festival: I år er det 25 år siden, musiktalentfestivallen SPOT Festival blev afholdt for første gang. En festival, hvor man i flere dage lod den nyeste danske, rytmiske musik spille løs på forskellige scener foran blandt andet talentspejdere og musikbranche folk. Hør hvilken betydning musikfestivalen har i dag, 25 år senere, i dagens udsendelse af Kulturen på P1. Carl Nielsen museum ophæver niks-pille-princip: Komponisten Carl Nielsens barndomshjem har siden 1956 fungeret som museum, og i dag åbner det i en nyistandsat version, hvor de besøgende er velkomne til lægge sig i hans seng, bladre i hans bøger, og stikke fødderne i hans træsko. Hør hvilke overvejelser man på museet har gjort sig om at ophæve niks-pille-princippet. Det og meget mere i dagens udgave af Kulturen på P1! Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:52:53
  Kulturen på P1

  Mandag 29. apr. 2019

  Provokunstner klar til politik: Han har tisset på skulpturer og på forbipasserende ved Rundetårn i kunstens navn og udstillet sin egen afføring. Nu er han klar til at gå ind i politik for det stærkt Islam-kritiske parti Stram Kurs. Kulturen på P1 tegner et portræt af provokunstneren Uwe Max Jensen. Psykisk sygdom som kunstnerisk brændstof: I 2016 skrev forfatteren Karen Fastrup åbent på Facebook om sit psykiske sammenbrud og om sit ophold på den lukkede afdeling. Nu er hendes bog "Hungerhjerte" - om angst, kærlighed og psykisk sygdom - nomineret til en stor romanpris. Karen Fastrup er dagens gæst i Kulturen på P1. Filmpulje kun for indfødte: Det Danske Filminstitut har afsat 10 millioner kroner til dokumentarfilm om det danske Rigsfællesskab, men ikke alle kan søge pengene: Filmene skal være lavet af grønlandske og færøske filmskabere. Hvilken forskel gør det? Kulturen på P1 zoomer ind på film fra de nordligste himmelstrøg. Dans, Dans, Dans: I dag fejres Dansens dag over hele verden - også i Kulturen på P1, hvor vi svinger os rundt i Les Lanciers mærkværdige verden, valser forbi en historisk danseskole-krise og laver en piruet omkring et spritnyt danse-samarbejde, der forener Den Kongelige Ballet med hård rock. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:15
  Kulturen på P1

  Torsdag 25. apr. 2019

  Litteratur som avis - Helle Helle står for Bolig-sektionen, Line Knutzon for brevkassen, mens Kristina Stoltz står for de nationale nyheder. Det er en del af redaktionen, når Avisen Live går i luften på Forbrændingen i Albertslund. En anderledes litteratur-festival, hvor forfatterne fremfører deres 'artikler'. Vi taler med chefredaktøren Jon Auring Grimm og rejseskribenten Peder Frederik Jensen. Scenekunstskolen lukker linjer - Et millionunderskud på Den Danske Scenekunstskolen fører nu til, at to nyoprettede linjer sløjfes igen. For en måneds tid siden sagde skolens rektor ellers i Kulturen på P1, at skolens underskud ikke ville få de store konsekvenser. I dag spørger vi ham, hvorfor det så alligevel gik så galt. Nye mennesker på forsiden - Kvinde-duoen 'Nye Mennesker' har sat sig et mål: De vil på forsiden af musikmagasinet Gaffa. Og for at gøre det, har de sat gang i en underskriftindsamling, for 6.500 underskrifter skal der til - så har Gaffa lovet at overveje at sætte dem på forsiden. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:28
  Kulturen på P1

  Onsdag 24. apr. 2019

  Dansk kunst mod krigstraumer: Vestens nyhedsfokus har flyttet sig til nye brændpunkter, men vold og aggressiv nationalisme tegner stadig hverdagen i den del af Ukraine, der grænser op mod Rusland. En dansk kunstner forsøger nu at få unge krigs-traumatiserede ukrainere i tale: Stine Marie Jacobsen er med direkte fra den østukrainske by Mariupol i Kulturen på P1. Prisbelønnede forskrækkelser: Forfatteren Anne-Marie Vedsø Olesen er til både kannibaler, Kristus, Mozart og metal-musik - og det har indbragt hende en helt særlig pris. Mød den vidtspændende horrorskaber i Kulturen på P1. Den onde malers frise: Da kunstneren Rasmus Larsen for 100 år siden fik til opgave at skabe en 268 meter lang blomsterfrise til Christiansborgs Vandrehal, draperede han den med spydige ordsprog og drilske billeder. Nu skal "den onde malers" frise restaureres, og Kulturen på P1 ser i den anledning på de kunstneriske drillerier, herunder den politiske syltekrukke. Stakkels havfrue: I dag er det 55 år siden, at Den Lille Havfrue mistede sit hoved for første gang. Men det var kun begyndelsen. Kulturen på P1 spoler tiden tilbage til den stribe af pinsler, den stakkels statue har måttet stå model til. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:59
  Kulturen på P1

  Tirsdag 23. apr. 2019

  Rasmus Paludan-sang hitter på YouTube: Få dage efter de alvorlige optøjer på Nørrebro i sidste uge udgav musikduoen 'ADHD' et musiknummer, hvor de sampler den kontroversielle islamkritiker Rasmus Paludan. I dag er videoen set over 250.000 gange. Hør hvilke overvejelser 'ADHD' gør sig om at lave musik over en af de mest kontroversielle personer i Danmark i dagens udsendelse. Skitser for en slik: I en ny butik med navnet 'Skitser' vil kunstneres farveprøver, fejl og fravalg blive sat billigt til salg. Formålet er at give kunstnerne en ny indtjeningsmulighed og at give kunstinteresserede mulighed for at købe kunst, der ikke koster alverden. Mød kvinden bag projektet i dagens udsendelse af Kulturen på P1. EU i kunsten: Brexit og det kommende Europa-Parlamentsvalg har for alvor sat EU på den politiske dagsorden. Og nu er den dagsorden også rykket ind i kunstnernes bevidsthed. Hør, hvordan EU som tema har sneget sig ind i kunsten i dagens udsendelse. Det og meget mere i dagens udsendelse af Kulturen på P1! Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:05
  Kulturen på P1

  Onsdag 17. apr. 2019

  Filmværkstedet: Siden de åbnede dørene i 1970, har Filmværkstedet i København haft en lang række tilbud til unge med talent og lyst til at arbejde med levende billeder. Hele processen fra ansøgning til færdig film ligner den, som den professionelle filmbranche anvender, og så følger der vejledning, kurser og workshops med. Mere end 800 forskellige personer har gennem årene instrueret en film, video, videoinstallation eller et andet filmisk værk med støtte fra Filmværkstedet. Men nu er det lukningstruet. Hvis det ikke får en kommunal medfinansiering på 1,2 millioner, så får det, ifølge bestyrelsesformanden, heller ikke statsstøtten, og så er det nødt til at lukke. Vi ser nærmere på Filmværkstedets betydning med filminstruktør Torben Skjødt Jensen. Påsken falder forkert: Kalenderen er spækket med helligdage, der gør det muligt for mange af os at sove lidt længere om morgenen og i det hele taget få lidt ro på tilværelsen. Eller måske fordybe sig i de religiøse begivenheder, der er årsagen til fridagene. Den første "helle" i kalenderen runder vi allerede i morgen, skærtorsdag. For det er jo påske. Eller er det? Vi taler med ph.d. i astrofysik og kulturel astronomi, Claus Jørgen Clausen, der mener, at påsken simpelthen falder forkert i år. Japans kejserdømme: Den 1. maj får Japan ny kejser. Kejser Akihito er blevet en gammel mand, og han har efter stor debat fået lov til at gå på pension. Kronprins Naruhito bliver dermed Japans 126. kejser. Beretningen om kejseren, kejserfamilien og kejserdømmet er fortællingen om nogle afgørende skift i Japans historie, og det har Japan-kenderen Asger Røjle Christensen skrevet en bog om. Vi taler med forfatteren og får forklaringen på, hvorfor kejserdømmet aldrig kan blive så upolitisk en institution, som et europæisk kongedømme er. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:59
  Kulturen på P1

  Tirsdag 16. apr. 2019

  Notre Dame efter branden: Branden i Notre Dame-katedralen er endelig slukket, og de franske myndigheder er ved at danne sig et overblik over de skaderne. Det er for eksempel endnu uvist, om det legendariske orgel, som blev skabt af Aristide Cavaillé-Colls i 1868, har overlevet flammerne. Kulturen på P1 dykker ned i katedralens kulturhistorie og taler med en dansk organist, der to gange har givet koncert ved ikoniske orgel. Niels Hausgaard afslutter succesturné: Siden nytår har entertaineren Niels Hausgaard rejst landet rundt med sit udsolgte show 'Tryk min danske hånd'. Men i denne uge er det slut. Niels Hausgaard gæster Kulturen på P1 og gør status ovenpå en endt turné. Thomas Espedal om liv og død: "Jeg leder efter et sted at dø." Sådan begynder den norske forfatter, Thomas Espedal, sin nye roman, der har titlen 'Elsken'. Hør ham fortælle om både døden og om kærligheden til livet i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:27
  Kulturen på P1

  Mandag 15. apr. 2019

  100 år med nordisk samarbejde: Vi er arvefjender, når vi mødes i sport. Og vi har været i krig med hinanden flere gange. Men vi har også uendeligt meget til fælles. De nordiske lande deler nemlig kultur, historie, værdier, sprog og humor i et unikt venskab, der strækker sig flere tusinde år tilbage. Det mener i hvert fald Foreningen Norden, der i dag kan fejre 100-års jubilæum. Vi taler med en af de foreningens ambassadører, direktør for Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh, om, hvad samarbejdet på tværs af landegrænser har betydet for ham og hans museum. Påskeæg i Game of Thrones: Et såkaldt easter egg er en skjult detalje i en tv-serie, en film eller et computerspil, der som regel ikke har noget med selve fortællingen eller universet at gøre. Det er ofte en sjov kommentar fra producenten og en gave til de mest ihærdige fans. Der er easter eggs i film som Toy Story og Star Wars og i computerspil som Grand Theft Auto og Hitman. Også tidens store tv-serier er fyldt med dem. Vi tager forskud på påsken og ser på easter eggs i kultserien Game of Thrones, der netop nu er aktuel med 8. og sidste sæson. Nyt fra Peter A.G.: Med over 50 år på i den danske musikbranche har Peter A.G. og Gnags givet os klassikere som Vilde Kaniner, Danmark og Mr. Swing King. Bandet har i den grad sat deres aftryk. De var blandt de første til at introducere reggae- og dancehalltoner på den danske musikscene, længe før populære kunstnere som Raske Penge, Bikstok og Natasja. I fredags udkom det 23. studiealbum Robot'n'roll. Vi har mødt Peter A.G. til en snak om sangene, teksterne og musikken, der har formet ham. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:11
  Kulturen på P1

  Torsdag 11. apr. 2019

  Rødglødende reaktion på sortsværtet fjæs: En studenterforestilling på Paris' fornemme Sorbonne-universitet er kommet i voldsom modvind, fordi en teaterplakat viser en skuespiller med sortsværtet ansigt. Mens nogen kalder sortsværtningen "Afrika-fjendtlig" og "kolonialistisk propaganda", mener andre, at reaktionen er endnu ét blandt mange forsøg på at knægte ytringsfriheden. Kulturen på P1 kaster sig ind i den glohede franske debat om "blackfacing". Slut med fængselslitteratur: Indsatte i danske fængsler skal ikke kunne tjene penge på bøger, som de skriver fra fængselscellen, fx om deres kriminelle bedrifter - det mener Dansk Folkeparti, der er klar med et lovforslag. Kulturen på P1 undersøger rækkevidden og konsekvenserne af forslaget. Popmusik om selvmord: "Be My Baby", "I Wanna Dance With Somebody", "Sig du ka li' mig": Ofte er det ikke just de dybsindige tekster, der er styrken ved et velsmurt popnummer. Men en dansk duo udfordrer nu hjerte-smerte-rimerierne og skriver popmusik om blandt andet selvmord. Mød musikerne fra gruppen "Intet Altid" i Kulturen på P1. Terror-angreb på det store lærred: I den premiereaktuelle film "Danmarks sønner" polariserer et terrorangreb i København det danske politiske landskab i ekstrem grad. "Propaganda for skatteydernes penge", lyder det fra Dansk Folkeparti - mens andre anmeldere finder filmen både vigtig og vellavet. Kulturen på P1's filmekspert Per Juul Carlsen vover sig ind i et politisk og kunstnerisk minefelt. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 10. apr. 2019

  Alsangen geboplives: Det var en alt andet end stille protest i de første besættelsesår, når tusindvis af danskere samledes til national "alsang". Nu vil en organisation genoplive alsangen og har udskrevet en konkurrence. Men kan det overhovedet i dag lade sig gøre at samle nationen i en musikalsk hyldest til fælles værdier? Kulturen på P1 ser på alsang som den var, og som den - muligvis - bliver igen. Hits - Danmarks nye eksportvare: Når en sang ryger til tops på Billboard eller i streamingtjenesternes afspilningsstatistik er det ikke sjældent en dansk komponist, der har skabt den. Det er den gode nyhed. Den dårlige er, at landene omkring os er endnu bedre til at eksportere hits, og nu vil kræfter i musikverdenen finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre. For at få fiduserne allierer Kulturen på P1 sig med en af landets mest erfarne hit-smede: Mich Hedin Hansen alias Cutfather. Sorte huller i fiktion og virkelighed: Hvis rygtet taler sandt, vil vi på denne aprildag for første gang nogensinde få mulighed for at se noget, der ikke kan ses, for det er tilsyneladende lykkedes astronomer at fotografere et af universets mest eksotiske og myteomspundne himmellegemer, et sort hul. Godt gået, videnskabsfolk - men kunsten var der altså først. Kulturen på P1 ser på, hvordan sorte huller med næsten magiske egenskaber har hjemsøgt science fiction-litteratur og -film i snart en menneskealder. Nutidens Ole opfindere: For præcis 170 år siden i dag udtog en amerikaner patent på en skelsættende opfindelse, der ændrede verden: Sikkerhedsnålen. Men menneskets hittepåsomhed stoppede som bekendt ikke dér. Kulturen på P1 kigger over skulderen på de opfindere, der den dag i dag beriger os med nye dimser og apparater, som vi ikke selv anede, at vi manglede. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:20
  Kulturen på P1

  Tirsdag 9. apr. 2019

  Michael Jackson kontra-dokumentar: Det gav mildt sagt postyr, da dokumentarfilmen 'Leaving Neverland' efterlod Michael Jacksons omdømme i laser efter beskyldninger om pædofili. Nu har hans familie svaret igen i en 30 minutter lang YouTube-dokumentar - 'Neverland Firsthand'. Den har vi selvfølgelig set. Børsen med kunstmagasin: Dagbladet Børsen er kendt for at være erhvervslivets avis, men i al stilhed har Børsen lanceret et kunstmagasin på nettet, der hedder Børsen Atelier. Det skal finansieres af abonnenter, men hvem vil betale, når der i forvejen er pænt mange kunst- og kulturartikler gratis derude? Kroppen i fokus: 30 danske arkitekt- og designstuderende er lige nu i Milano med udstillingen "DIFFERENT BODIES - Leaving no one behind. En udstilling, der arbejder med at skabe design, der inkluderer forskellige kroppe, så det passer til alle. Også dem der for eksempel har et handicap eller ikke lever op til samtidens kropsidealer. Udstillingen indebærer bl.a. installationen Hudsult. Hudsult betyder, at man savner berøring fra andre mennesker, og her har eleverne skabt en membran, som rører dig, hvis du rører ved den. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Mandag 8. apr. 2019

  Kunsten ind i husene: Nye boligområder skal indeholde kunst - og kunsten skal tænkes ind fra første tegnebræts-streg. Det er filosofien i en vejledning, som en af landets største pengetanke og Statens Kunstfond netop har sendt ud. Kulturen på P1 ser på to af de steder i Danmark, hvor byplanlægning og kunst har gået hånd i hånd fra starten. "Sådan overtager vi Danmark": Han er digter, YouTub'er og entertainer, men selv om hans navn næsten udtales som "Madsen", bærer hans udgivelser præg af, at hans barndom blev tilbragt i et bombehærget Libanon, og at han nu bor i et samfund, hvor han ikke er helt sikker på at være velkommen. Mazen besøger Kulturen på P1 på tærsklen til sin landsturne med showet "Sådan overtager vi Danmark". To historier om Dannebrog: Et hvidt kors på en rød dug faldt efter sigende ned fra himlen for 800 år siden og skaffede kong Valdemar Sejr en vigtig korstogs-sejr. Om det passer, skal vi lade være usagt .. men sikkert og vist er det, at der to steder i Danmark med kun godt 30 km's mellemrum lige nu bydes på to meget forskellige fortællinger om det danske flag. Kulturen på P1 lægger vejen omkring dem begge. Psykisk syge skaber kunst: At få en depression eller en anden psykisk sygdom er noget nær det sidste, nogen bør ønske sig. Alligevel er der rundt om i landet adskillige kunstnere, der formår at bruge deres psykiske udfordringer som brændstof. Kulturen på P1 har sat et tema om kunst fra plagede hjerner på programmet. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Torsdag 4. apr. 2019

  Pandag - Nogle kalder dagen i dag for torsdag, men for den danske verdenspresse er det pandag, når to pandaer lander fra Kina og skal installeres i Zoologisk Have i København. Forud er gået alt fra nuttede billeder til debat om panda-diplomati, men i dagens anledning har vi udnævnt en panda-korrespondent, der er på jagt efter de ufortalte historier. I hovedet på en musiker - Hvordan er der mon i hovedet på en musiker? Det kan man blive lidt klogere på fra i morgen, hvor det bliver muligt at gå ind i et 3,5 meter højt hoved lavet i træ med ører på højde med et menneske. Hovedet er formet efter komponisten Louise Alenius' hoved og fungerer som en miniature-koncertsal for een gæst - sammen med komponisten. Vi har været en tur i komponistens hoved. Ekstrem kunst - I Kunsthal Aarhus har de netop vundet udstillingsprisen "Vision" for en idé til en kunstudstilling, der behandler kroppen i kunsten på en ny måde. Udstillingen får titlen "Go Extreme" og undersøger ekstreme sportspræstationer set gennem kunstens briller. Kunst og ekstrem-sport lyder umiddelbart som et umage par, så vi inviteret kunsten og sporten i studiet for at høre, hvordan det skal foregå. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Onsdag 3. apr. 2019

  Teater ved skillevej: For 55 år siden samlede han et hold unge, der ikke var kommet ind på den officielle teaterskole - og skabte et teater, der er internationalt anerkendt for sin helt egen stil og metode. Men nu mener Eugenio Barba selv, at tiden er kommet til at give tøjlerne videre. Kulturen på P1 ser på Odin Teatret i Holstebro, en institution ved en ledelses- og måske kunstnerisk? ... skillevej. Historien der ikke vil dø: Snart er der gået 75 år siden, der blev sat en stopper for organiserede tyske jødeforfølgelser og massedrab, men fortiden lader sig ikke begrave: Alene inden for den sidste uge er der udkommet endnu en bog på dansk om KZ-lejren Auschwitz, OG et tysk rockband har vakt international forargelse med en video, som nogen mener trivialiserer Holocaust. Kulturen på P1 dykker ned i vores store sydlige nabolands sorte historiske arv. Kvinde fra fortiden frem i lyset: Arkæologerne gjorde store øjne, da langt over 1000 år gamle kranieoperations-instrumenter dukkede frem af en sønderjysk udgravning. Op af jorden kom også et andet fund: Resterne af en kvindekrop. Mød Ønlevkvinden og hendes tid i dagens Kulturen på P1. Lyde fra tiden efter sidste åndedrag: Det er ikke sød musik, der strømmer ud af et nyt værk af lydkunstneren Jacob Kirkegaard: Nej, her er det optagelser fra et lighus, en obduktion og et krematorium, lydfladen består af. Hør smagsprøver (!) og mød kunstneren i Kulturen på P1. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Tirsdag 2. apr. 2019

  Rådgivningstilbud mod krænkelser: I kølvandet på de mange historier om krænkende adfærd på de kunstneriske uddannelser er Kulturministeriet nu klar med et nyt rådgivningstilbud til de studerende. 'Tal Trygt' hedder initiativet, der skal sikre, at ofre får et tilbud om en personlig samtale senest 48 timer efter, de har fortalt om en krænkelse. Vi ser nærmere på det nye initiativ i dagens udsendelse af P1. Nydigitaliseret propaganda: I forbindelse med et omfattende digitaliseringsprojekt har Cinemateket fundet gamle propagandafilm, der viser, hvordan Socialdemokratiet og DNSAP hver især forsøgte at hverve tilhængere i 30'erne. Vi zoomer ind på to danske propagandafilm i dagens udsendelse. Gilgamesh nyoversat: Beretningen om kong Gilgamesh fra byen Uruk i det nuværende Irak regnes for et af verdenslitteraturens første hovedværker. Det blev nedskrevet for mere end 3000 år siden, men i dag udkommer det i en ny, dansk oversættelse. Mød far og søn, der har oversat værket direkte fra den originale kileskrift, i dagens udsendelse. Det og meget mere i Kulturen på P1 i dag, hvor vi også skal omkring urban rap, klimateater og en dansk-tysk version af Romeo og Julie. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Mandag 1. apr. 2019

  Nationalgalleris besøgstal i frit fald: På bare fire år har Statens Museum for Kunst i København mistet 150.000 gæster. Bedre bliver det ikke af, at andre kunstmuseer har oplevet rekordhøj tilstrømning i samme periode. Hvorfor er det gået så galt, og hvad har SMK tænkt sig at gøre for at vende skuden? Museets direktør Mikkel Bogh har løst billet til et interview i Kulturen på P1's studie. ... Nu med doku-opera: Doku-film-genren har vind i sejlene for tiden, og andre kunstarter lader sig inspirere: Hvad med en doku-OPERA? Sådan én kan fra i morgen opleves på Danmarks nationalscene, og hovedpersonen er noget så ikke-opera-agtigt som... en folkemindesamler. Til gengæld er han hentet fra virkelighedens verden. Kulturen på P1 ser på en ny genre og en ny opera-helt. En operaglad eventyrdigter: H C Andersen brugte ikke al sin tid på at skrive eventyr: Over 1000 gange var han at finde på en tilhørerplads i operaen ... og det gav eventyrdigteren oplevelser, der også inspirerede ham til erotiske fantasier. Ny viden om ordenes og papirklippenes mester i ny bog - og i Kulturen på P1. Dødens Danmarkshistorie: Død, ulykke, mord, misbrug og voldtægt er hovedingredienserne, når Kulturen på P1 dykker ned i de seneste 100 års retsmedicins ubehagelige men fascinerende historie. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Torsdag 28. mar. 2019

  Radio24syv lukker: Det bliver farvel og tak til Radio24syv efter 8 år i mediebilledet. Kanalens ejere har i dag besluttet, at udbuddet for radiokanalen simpelthen ikke gør det muligt at lave lige så god radio i fremtiden, som man gør nu. Det er i det udbud, der blandt andet er krav om, at 70% af kanalen skal produceres mindst 110 kilometer fra København. Jørgen Ramskov har i alle årene været direktør for stationen, og i dag er han gæst hos os. Nollywood: Der er Hollywood og Bollywood - og så er der Nollywood. Afrikas pendant til verdens øvrige filmcentraler ligger i Nigeria, og her bliver der produceret så mange film, at Nollywood i dag rangerer som verdens 5. største filmmekka. Men der er ikke bare et kontinent, men en hel verden til forskel, når det gælder budgetter. Filmene fra Nollywood bliver skabt af entusiasme, vennetjenester og det for hånden værende søms princip. Vi tegner et portræt af Nollywood. Ny tid - ny direktør: Kvindemuseet i Aarhus har fået ny direktør, og med hende skal museet også arbejde med en ny stil. Fremover skal museet signalere større åbenhed overfor alle - uanset køn. Der skal også være flere muligheder for mandlige udstillere, og i det hele taget er der nok at tage fat på for Julie Rokkjær Birch, der både er museets nye direktør og vores gæst i studiet i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:25
  Kulturen på P1

  Onsdag 27. mar. 2019

  Marvin Gayes glemte album: Det skulle have været udgivet i 1972 som en hurtig opfølger til Marvin Gayes kæmpe hit-album 'What's going on'. Men 'You're the Man' nåede ikke engang ud på pladebutikkernes hylder, før det berømte Motown Records stejlede og trak albummet tilbage. Det gjorde de angiveligt, fordi de politiske synspunkter, som Marvin Gaye udtrykte på numrene, var alt for kraftige. Men nu kommer albummet ud med 47 års forsinkelse. Vi giver dig både musikken og historien i dag. Asta og skizotypien: Digteren Asta Olivia Nordenhof fik i sine teenageår diagnosen skizotypi. I dag forsøger hun at nuancere blikket på psykiatriske lidelser, både gennem sine egne digte og ved at blande sig i den offentlige debat. Blandt andet vil hun selv definere, hvilke symptomer hun oplever som sygdomstegn, og hvilke hun bare ser som en del af hendes personlighed. Vi tager et kig ind i digterens hjerne i dag. Kulturen i valgkampen: For et par måneder siden slog Berlingskes chefredaktør stort på tromme for at få mere kulturpolitik ind i den kommende valgkamp. Men når man i dag tager Berlingskes valgtest, hvor man kan se, hvem man er mest enig med af politikerne, så er der ikke et eneste af de 20 spørgsmål, der handler om kultur. Vi spørger chefredaktøren hvorfor - og taler om, hvordan vi så kan få kulturen højere på den politiske dagsorden. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Tirsdag 26. mar. 2019

  Master Fatman er død: Han var et multitalent, der begik sig i både musik, underholdning, film og en overgang endda politik. Men det vigtigste for Morten Lindberg var kærligheden. Nu er Lindberg, alias Master Fatman, død, kun 53 år gammel. Kulturen på P1 mindes en af kulturlivets i bedste forstand sande originaler. Den kunstneriske diktator: Benito Mussolini var en barsk og blodig diktator - men han havde også sine bløde og kunstneriske sider og var fx medforfatter til flere skuespil. I et aktuelt teaterstykke ses der nærmere på disse mindre kendte sider af "Il Duce", og Kulturen på P1 ser med. Kulturen på P1 på toppen: Indtil for nylig var Sjællands højeste punkt Gyldenløves Høj på 125,5 meter, men menneskelig byggekunst har netop lagt 10 meter til dén rekord. I serien om alverdens tårne kridter Kulturen på P1's udsendte klatreskoene og entrer Sjællands nye højeste punkt: Camp Adventure-tårnet ved Haslev. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur