Live kanaler

Kulturen på P1

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 57:12
  Kulturen på P1

  Fredag 29. maj 2020

  Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Torsdag 28. maj 2020

  Drivhus-restaurant - Spisesteder er så småt ved at åbne igen, og alle restauranter kæmper med at finde plads til flest mulige gæster på den nødvendige plads. 2 af Meyers restauranter går en ny vej. Her har man opstillet små drivhuse, der rummer et lille bord og to stole. Og så er der skabt grobund for en romantisk middag med 360 graders view. Vi indtager et drivhus og indtager et måltid. Filmland - Yeah, filmene er ved at komme tilbage i biograferne, og vi kan næsten ikke vente med at fortælle om de oplevelser, der kan hentes. I dagens Filmland-filial ser vi på den nye dokumentar om Quintin Tarantino, QT(, og en frisk dansk film. Slut med kinesisk kopiarkitektur - Den kinesiske regering har udstedt et dekret. Nu skal det være slut med at bygge flere Eiffeltårne, rådhuse fra europæiske storbyer eller andre kopier af berømte bygningsværker. Nye bygninger skal være ny arkitektur. Vi ser på kopi-arkitekturen i Kina. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 27. maj 2020

  Kulturminister i samråd om Radio LOUD: "Blå blok på spring for at vælte minister" er bare én af de overskrifter man har kunne læse i aviserne det seneste døgn. Debatten om den nye DAB-kanal fortsætter i dag, hvor de blå partier har kaldt Joy Mogensen i samråd. Vi følger op på samrådet og tænder for DAB- radioen i Kulturen på P1 i dag. Sygdom og kunst: Journalist Niels Frid-Nielsen udgiver i dag sine erindringer "I en tynd tråd". I bogen skiver han bl.a. om kunstens vigtige rolle i hans sygdomsforløb. Vi besøger forfatteren og taler med en professor om den nyeste forskning i feltet kunst og sygdom. Pinlig formidling på Nationalmuseet: Det er bl.a. en ægyptisk pyramide i det mellemamerikanske rum, som gør at Nationalmuseets etnografiske udstillinger får høvl af en kulturformidler. Museet er enige i kritikken af den næsten 30 år gamle udstilling, men i sidste ende handler det om penge og kulturpolitik. I dagens program fortæller vi også om et nyt JK Rowling-eventyr. Vi lytter til Tom Waits og taler med en dansker, der er med i en ny Netflix-serie. En slags bagedyst. Med blomster. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Tirsdag 26. maj 2020

  Det kreative nej - Der er ikke noget så nedslående som et nej. Afvisningens kolde afvaskning. Og vi får dem i større eller mindre grad igennem hele livet. Nu vil en ny bog lære os at bruge afvisningerne kreativt og konstruktivt. Forfatteren er med hos os i dag. Gyldendal i ske med Amazon - Så skete det, mange i bogbranchen har frygtet. Gyldendal har lavet aftale med et af Amazons datterselskaber, så følger resten af forlagene sikkert efter om lidt - og boghandlerne sidder tilbage med nitten. Vi har Gyldendals direktør og boghandlerforeningens direktør i debat i dag. Fodboldkort - Føtex lancerer lige om lidt nye fodbold-samlekort. Og den slags kort er mildest talt ikke en nyhed. Siden der kom penge i fodbold, har der været samlekort med spillere på. Vi tager en tur ned af samlekortenes over 100 år lange historie.....nåja, og så prøver vi at finde ud af, hvordan Føtex undgår de kaos-lignende tilstande, deres dyre-samlekort skabte for et par år siden. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Mandag 25. maj 2020

  Retningslinjer og aflysninger: Kulturministeriet har præciseret retningslinjerne for sommerens kulturarrangementer. Retningslinjerne er en udfordring for mange teatre og spillesteder, fordi de kun kan sælge halvt så mange billetter. Vi taler med en teaterdirektør, der straks aflyste alle sommerens forestillinger, da han læste de nye regler. Nyt årshjul for modebranchen: Giver det mening at sætte vinterjakker på udsalg i januar for i stedet at sælge sommertøj? Coronakrisen har fået mange i modebranchen til at sætte spørgsmålstegn ved modebranchen logikker. Vi kigger ind i maskinrummet og taler med en nystartet virksomhed som prøver at gøre tingene på en helt ny måde. Politikere er klar til indgreb over for influencere: Fie Laursen har tidligere fået kritik for at reklamere for sugardating, fordi mange af hendes følgere er børn. Nu gør hun det igen. Men skal influencerne selv have lov til at bestemme, hvad de reklamerer for? Eller er tiden moden til et politisk indgreb? Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:37
  Kulturen på P1

  Fredag 22. maj 2020

  Selvtægt og hævntørst: Hvor langt vil man gå for at hævne den, man har mistet? Julie Hastrups nye krimi handler om en sorggruppe, hvor en trang til hævn og retfærdighed langsomt breder sig og får alvorlige konsekvenser. For Julie Hastrup er det også en personlig bog, som tager udgangspunkt i hendes egen historie, og de følelser der vældede op i hende, da hendes søn for tre år siden blev overfaldet. Vi mødte hende dér, hvor overfaldet skete, for at tale om hævn, retfærdighed, selvtægt og sorg. Et helt liv med musik: I 60 år har Daimi budt op til dans og musik, siden hun som 17-årig vandt en talentkonkurrence. Hun har optrådt med Dirch Passer og Preben Kaas, stået på landets største og mindste scener, og hun er stadig aktuel med både ny lyd og optrædener. Daimi er et sitrende liv fyldt med stjernedrys, børneteater og dyb kærlighed til jazzmusikken - og hun er besøg i dagens udgave af Kulturen på P1. Guldtraktorens musikteater: En guldbelagt traktor med diamantperler har hen over det seneste år opsøgt fynske folkelige fortællinger. Bag traktorrettet sidder performancekunstner Tine Louise Kortemand - og hun har været på udkig efter folkets historier, som hun i samarbejde med en række andre nordiske kunstnere omdanner til musikteater og cirkus. Og nu er der ikke lang tid til, at guldtraktorens teaterscene kan åbne op for sit publikum. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:55
  Kulturen på P1

  Onsdag 20. maj 2020

  Kulturen på vej mod genåbning - Lige nu kører forhandlingerne om yderligere genåbning af Danmark, og en stor del af kulturlivet har store forhåbninger om, at de kan åbne dørene for gæster og publikum lige om lidt. Vi tager den politiske kultur-genåbnings-temperatur og hører også fra et par af de håbefulde kultur-institutioner. Tessas hævn - Der er en ny kvindelig rap-stjerne på den danske musikhimmel. Tessa er navnet, og hun er hård i blikket, kontant i tonen - og hovedperson i en DR3-serie, hvor kameraet følger hende fra den helt ukendte Vestegns-pige til det nye stjerneskud. Vi har kvinden bag dokumentar-serien i studiet. Ordbøger samlet på nettet - Der var panik hos de opslagsglade, da Gyldendal måtte lukke ned for Den Store Danske i 2017. Siden har redningsaktioner været i gang og med en statsbevilling på 23 mio. kroner kan man nu relancere. Og det er ikke bare Den Store Danske - på den nye side lex.dk er der en række af de største opslagsværker tilgængelige fra på mandag. Vi ser på sidens muligheder og taler med folkene bag. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 19. maj 2020

  Kulturtopmøde i EU: I dag holder landenes kulturministre møde om den kritiske situation for kulturliv og medier i hele EU. Vi følger pressemødet og analyserer den nye køreplan for genåbningen i "Kulturen på P1" i dag. Podcasterens vilkår anno 2020: Der er massere lyttere men lave lønninger. Podcastproducenter har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Da Podimo gik i luften for knap et år siden, var det med en ambition om at revolutionere podcastmarkedet og skabe bedre vilkår for podcastproducenterne. Men er det lykkedes? Ny Hunger Games-roman: Det er en af nyere tids største salgssucceser. Egentlig skulle det være en trilogi, men i dag, efter 12 års pause, bliver der føjet endnu et kapitel til serien om dødslegene i Panem. Filmatiseringerne af bøgerne har også været en kæmpe succes og den nye roman er allerede solgt til Hollywood. Hør om "En fortælling om sangfugle og slanger". Vi får også besøg af Barbara Moleko, der er aktuel med ny musik. Jeanett Albeck fortæller om sine Coronamonologer, og så er der helt ny viden om L.A. Ring. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 18. maj 2020

  Enigma forlader Organisationen Danske Museer - Der er både en generel utilfredshed med museernes organisation og en konkret skuffelse over dårligt lobby-arbejde i forbindelse med genåbningen, som ligger til grund, når post-, tele- og kommunikationsmuseet Enigma nu tager skridtet og melder sig ud af ODM. Vi hører de to parter om forventninger og skuffelser. Digte i sort metal - Hvad sker der, når man tager nogle gamle, hæderkronede, danske digte og tilsætter dem de hårdeste riffs? Black metal-musikeren Ole Luk har gjort netop det, og i dag kan du få ørene op for det miks i Kulturen på P1. Kan man overhovedet høre, hvad det er for et digt, der er under behandling i sådan en sang? Vi sætter en litterat til at lytte - og derefter gætte - med, når musikken spiller og digtene bliver skreget ud. Lonely Planet ramt af krisen - Man behøver ikke at være den store verdensfarer for at have stødt på rejsebøgerne fra Lonely Planet. Siden starten i 1973 har Lonely Planet hjulpet rejsende i verden med at finde de bedste steder til gode priser. Men når flyene står stille og rejser er noget, man bare kan drømme sig til, så er der heller ikke bud efter Lonely Planets guide-bøger. Så nu lukker forlaget ned - foreløbig i moderlandet Australien og kontoret i London. Vi tegner et portræt af Lonely Planet. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:43:11
  Kulturen på P1

  Fredag 15. maj 2020

  Hvad med os? Der bliver kun talt om de unge. Ingen taler med dem. Det mener de unge fra Aalborg Katedralskole i hvert fald, og derfor har de taget sagen i egen hånd. Med en ny digtsamling og en podcastserie, er de klar til den offentlige debat om bl.a. genåbning og studenterkørsel. Omdiskuteret kunstværk sendes på depot: Efter kun 15 år på Store Torv i Aarhus bliver "Vanddragen" fjernet fra bybilledet. Flyttepris: én millioner kroner. Vi fortæller historien om billedhugger Elisabeth Toubros kunstværk, der egentlig hedder "Torvenes brøndsløjfe", og så spørger vi kunstkritiker Mathias Kryger, hvorfor kunst i det offentlige rum vækker så stærke følelser. Nylonstrømpens historie: I præcis 80 år har kvinder - og nogle mænd - kunne iklæde sig nylonstrømper. Da de kom på markedet i 1940, blev de en omgående salgssucces og har været det siden. Vi har nye og gamle nylonstrømper med i studiet, når etnolog Frederikke Heick fortæller nylonstrømpernes kulturhistorie. Vi besøger også et bibliotek, der gør klar til genåbning. Vi analyserer israelske tv-serier og fortæller om vinderprojektet af en ny genforeningsport, der skal stå ved den gamle grænse lige syd for Kolding. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Torsdag 14. maj 2020

  Mettes tale som kunst - Hvor var du, da Mette Frederiksen lukkede Danmark ned i sin corona-tale den 11. marts 2020? Måske et af de spørgsmål, vi vil give hinanden om nogle år - i lighed med, hvor man var, da JFK eller Palme blev myrdet. Sådan er det med ikoniske begivenheder. Og det var Mette Frederiksens tale også. Og markant nok til, at en kunstner nu har dissekeret den helt ned i mindste bestanddele. Vi spørger, hvad han vil med projektet. E-bøger boomer - Det måtte jo ske. Den nuværende krise har givet flere mennesker mere tid til f.eks. at læse, og mange boghandlere har holdt lukket, så det er ikke en overraskelse, at e-bøgerne boomer. Men tallene er store, og vi spørger i dag en forlægger, hvordan erfaringerne herfra kan tages videre, når krisen er ovre. Lasse Spang Olsen - Han blev kendt som stuntmand, han fortsatte ikke mindst med at instruere film, og nu er han klar med en børnebog. Vi taler med Lasse Spang Olsen og hans kringlede vej i kunsten og kulturen. Grand Prix erstatning - Årets Eurovision Song Contest bliver ikke til noget. Der er nul pop-fest, der er eklatant mangel på konfetti, og ingen lande vil få 12 point. Men for ikke at abstinenserne skal blive for store, kommer der på lørdag et erstatningsshow på DR1, hvor man kan se mange af landenes bidrag, ligesom der bliver optræden af tidligere vindere af showet. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 13. maj 2020

  Karina Pedersen taler ud: Da Gyldendal udgav "Helt ude i hampen - mails fra underklassen" i 2016 udløste det en sand mediestorm. Da stormen lagde sig, trak Karina Pedersen sig fra den offentlige debat. Indtil nu. Forfatter og debattør Karina Pedersen taler ud i Kulturen på P1 i dag. Kulturkommune i krise: År efter år topper Helsingør listen over de kommuner, der bruger flest penge på kultur i forhold til indbyggertal. Pengene kommer normalt ind igen, når turistsæsonen begynder, men med lukkede grænser, er kulturkommunerne ekstra udfordret på økonomien. Portræt af Claus Johansen: Han bliver beskrevet som en af de bedst bevarede hemmeligheder i dansk kunsthistorie. Men for første gang i 50 år, bliver en større samling af kunstmalerens værker udstillet på hele to museer. Vi tegner et portræt af Claus Johansen. Vi får også besøg af forfatter Sofie Jama, der er aktuelt med den svære toer. Vi ser nærmere på arkæologiske spor og fortidsminder, der er i akut fare for at forsvinde, og så forsøger vi at kortlægge den lokale madkultur på Lolland og Falster. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 12. maj 2020

  Har banderne kronede dage? - Mens kulturtilbuddene til unge i udsatte områder er nedlukket, bliver de unge efterkomemre af indvandrere rekrutteret til banderne, der derfor er på vej mod kronede dage. Det er frygten, og det var tesen, da vi tog ud til et af de berørte områder bevæbnet med mikrofon og mennesker med forstand på sagen. Rottefælden klapper.....i - I 136 år har Rottefælden i Svendborg hvert år dannet rammen om en revy. Danmarks ældste revy-teater har troligt leveret morskab til fynboerne år ud og år ind, gennem krige og depressioner, men coronaen fik krammet på Rottefælden. For første gang må man gennemleve et år uden revyen. Vi ser på Rottefælden og revyens udvikling gennem årene. Kan kunsten hjælpe psykisk syge - Kunsthal Rønnebæksholm har vundet udstillingsprisen Vision 2020, og med præmien på 5 mio. kroner kan udstillingen 'Soil. Sickness. Society.' blive en realitet. Med et miks af performance, foredrag, folkekøkken, vandreture og dans sættes fokus på psykisk sårbarhed og mistrivsel. Vi sætter spot på projektet. Cykling og kunst - 'Iltgæld' er en ny bog, der kombinerer nogle af cykelsportens vildeste øjeblikke med kunst. Teksten er af den tidligere sportsdirektør, kommentator og cykelekspert Brian Nygaard, mens maleren Erik A. Fransen undervejs har illustreret farverigt for at indfange momenterne i den sport, også han elsker. Vi taler med de to mænd bag bogen. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 11. maj 2020

  Censur på sociale medier: Ord som køn, bøsse og bryster opslag på fx Facebook betyder, at Kvindemuseet konstant oplever, at de store techgiganter fjerner museets indhold fra deres platforme. Museets kerneopgave er at formidle kønnenes kulturhistorie, men den omfattende censur gør det nærmest umuligt for museet at formidle historien udenfor museets egne vægge. Bag om min far: Det var en skulptur af billedhugger Peter Bonnén, der fik lagerforvalter Peter Rindal til at tordne mod oprettelsen af Statens Kunstfond og statsstøttet kunst. Peter Bonnén har en lang og glorværdig karriere som kunstner bag sig, men var han også en nærværende far? Eller holdt han kun af kunsten? Kaspar Bonnén har skrevet om en ny bog om sin far og er gæst i Kulturen på P1 i dag. Hus Forbi i nyt design: Mere personlig, flere billeder og helt ud til kanten. Sådan ser fremtiden ud for hjemløseavisen. Vi taler med avisens redaktør om behovet for det nye design og får besøg af en grafisk designer, der er ekspert i dansk avisdesign. I Kulturen på P1 i dag sender også live fra genåbningen af detailhandlen, fortæller hele historien om løgneren Baron von Münchhausen og får besøg af to journalister, der vælter sig i krimi-succes. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Torsdag 7. maj 2020

  Genåbning af kulturlivet: Hele landet holder vejret og venter på regeringens plan for en genåbning af Danmark. Vi taler med kulturlivet om, hvad de håber at møde ind til på mandag - og vi ser nærmere på de anbefalinger, som Statens Seruminstitut giver til genåbning af kulturlivet. Hvad hvis russerne havde besat Bornholm i 44 år? For præcis 75 år siden blev Bornholm bombarderet af russiske tropper. Kulturen på P1 taler med en af de bornholmere, som oplevede russernes indtog den 7. maj 1945. Historien endte som bekendt med, at russerne forlod Bornholm den 5. april 1946. Men vi forestiller os et kort øjeblik, at det gik helt anderledes og bringer en kontrafaktisk historisk beretning, hvor Bornholm først blev befriet ved Østblokkens sammenbrud i 1989. Kan man have ophavsret på en vase? I juni 2019 slog Sø- og Handelsretten fast, at Netto havde solgt varer, der krænkede den danske keramiker Anne Blacks ophavsret. Leverandøren Ronald A/S og Netto blev dengang dømt til at betale halvanden million kroner i erstatning til Anne Black. Nu får sagen nyt liv: Netto har anket dommen, og i næste uge starter den nye retssag i Østre Landsret. Begge parter er med i Kulturen på P1 til en debat forud for retssagen. Pjerrot debuterer i børneinstitutioner: Morten Eisner var lige blevet ansat som Bakkens nye Pjerrot, da Danmark blev lukket. Men selvom der i øjeblikket er stille ved Pjerrots hus, så lader den hvide klovn sig ikke stoppe. I stedet for at optræde på Bakken, tager han ud og møder sit yngre publikum i børneinstitutionerne i Lyngby-Taarbæk Kommune - og Kulturen på P1 er selvfølgelig med. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Onsdag 6. maj 2020

  Ny brancheorganisation for dansk kulturliv: Planlægningen er stadig i fuld gang, men logoet og navnet er på plads. I den nærmeste fremtid kan landets spillesteder, teatre, kunstnere og museer blive medlem af "Dansk Kultur". En brancheorganisation, der er vokset ud af corona-krisen. Men er der overhovedet brug for endnu en kulturstemme i den offentlige debat? Tyskere på flugt: Efter befrielsen i maj 1945 arvede Danmark også et stort, upopulært problem fra den tyske værnemagt. 200.000 tyske flygtninge. "Problemet" testede både vores demokrati og vores medmenneskelighed, for hvordan skulle tyskerne behandles? Vi fortæller også om en dansker på flugt, Børge Outze, derde sidste ni måneder af krigen var på flugt fra Gestapo pga. hans illegale nyhedsbureau Information. Ny dansk Star Wars-film: I fire år har skuespiller Shahbaz Sarwar arbejdet på en Star Wars-fanfilm. Nu er den første trailer klar. Projektet og rollelisten vokser og vokser og omfatter nu både en Oscar-vindende fotograf, et internationalt stuntteam og Lars Mikkelsen. I Kulturen på P1 fortæller vi i dag også om Mette Frederiksens "Fællesskabsprisen", vi får besøg af albumaktuelle Kirstine Stubbe Teglbjærg og læser digte fra en ny corona-digtsamling, der handler om alle dem, der ikke skal død - lige nu i hvert fald. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Torsdag 30. apr. 2020

  Dømt ude af kunstfonden: 19 spillesteder rundt om i Danmark kan fra 2021 glæde sig til statslig millionstøtte og rang af "regionalt spillested". Men ét spillested, som tidligere var på listen, er ikke med. Kulturen på P1 ser på Statens Kunstfonds kriterier for at støtte - og på konsekvenserne for spillestedet, der blev dømt ude, Turbinen i Randers. Filmproduktion med corona-benspænd: I Hollywood og andre af verdens store film-fabrikker ligger produktionen stort set stille på grund af corona-begrænsninger. Men herhjemme har filminstruktører fra hele rigsfællesskabet udfordret hinanden til at lave en film på to uger, som overholder myndighedernes regler. Kulturen på P1 tager plads foran skærmen og ser med på projektet "Karantænefilmene". Bag om mennesket Hitler: Alt håb var ude - så i dag for 75 år siden spiste Adolf Hitler i sin førerbunker i Berlin en cyanidpille og skød sig derefter i hovedet med sin pistol. Hitler skildres som regel som et monster, men filmskabere har også interesseret sig for mennesket bag uhyret - og dette blik når vi til i dag i Kulturen på P1's serie om Der Führer set gennem kunstens briller. Så er der jazzzzzzz: FN-organisationen UNESCO har udnævnt den 30. april til jazzens dag. Kulturen på P1 lægger corona-bekymringen på hylden for en stund for at fejre jazzmusikken - og møder undervejs en mand, der ejer helt urimeligt mange saxofoner. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Onsdag 29. apr. 2020

  Modebranchen efter corona-krisen: Modebranchen er i knæ, men skal den reddes? Eller burde branchen bruge krisen til at lave fundamentale, bæredygtige forandringer? Vi spørger en række branchefolk i dagens program. Kunst i rundkørsler: Et nyt kunstværk skaber debat i Vejen. Politiet fraråder at en skulptur - en rustende speedwaycykel - bliver opstillet i en rundkørsel pga. trafiksikkerheden. Men det betyder på den anden side at kunst i rundkørsler skal være intetsigende og hvorfor så overhovedet bruge tid og penge på den? Hitler på film: 75-året for Hitlers dødsdag nærmer sig, men på film genopstår Hitler igen og igen. I denne uge fortæller filmanmelder Per Juul Carlsen om de meget forskelligartede nazi-film og den debat, som de ofte skaber. I dagens program fejrer vi også Dansens Dag og fortæller bl.a. om Nini Theilades træningskugle, der er blevet genskabt. Vi tegner også et portræt af den italienske komponist Rossini og sejler en tur - under jorden. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  Tirsdag 28. apr. 2020

  29 boghandlere lukker: Meddelelsen om, at bogkæden Arnold Busck er gået konkurs, sender chokbølger gennem bogverdenen. Vi ser på konsekvenserne og spoler tiden tilbage til boggigantens fødsel i 1896. Hitler på film: "Der untergang, "Urmageren", "Er ist wieder da" ... selv om Adolf Hitler begik selvmord den 30. april 1945, genopstår han gang på gang .. på biograflærredet. Fra i dag og frem til 75-årsdagen for Der Führers død ser Kulturen på P1 på Hitlers film-efterliv. Zappas far fylder rundt: På havelågen står der "Hunden bider", journalister får pænt nej tak til interviews og der er adgang forbudt til hans arbejdsværelse. Forfatteren Bjarne Reuter er ikke den, der selv stiller sig ind i projektørlyset, men hans ca. 80 bøger har haft enorm betydning for mindst to generationer. Kulturen på P1 tegner et portræt af Reuter, der fylder 70 i morgen. Festivaler med rødder: Mens festival-Danmark er gået i corona-hi, søger Kulturen på P1 tilbage til alle festivalers moder .. som ikke er den i Roskilde men tvært imod én, der var vældig populær i det antikke Grækenland. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 27. apr. 2020

  Pressefriheden er udfordret verden over: Det årlige pressefrihedsindeks viser, at der er en direkte sammenhæng mellem pressefriheden og coronavirussen. Kulturen på P1 tager et blik henover de lande, hvor journalister bliver udsat for corona-censur. Vi trives ikke i glas og beton: Et nyt forskningsprojekt fra Norge viser, at mennesker trives bedre i klassisk end i moderne arkitektur. Allieret med en landskabsarkitekt har vi været på tur i de arkitektoniske glaslandskaber - og så gør en arkitekturpsykolog os klogere på, hvorfor vi ikke synes de moderne byggerier er så rare at være omkring. Topmøder med kulturmafiaen fortsætter: Seks kulturordførere har på tværs af partierne formået at få kulturen mere på dagsorden - og ind i hjælpepakkerne - end der egentlig var lagt op til. Kulturmafiaen bliver de nu kaldt - og vi fortsætter vores møder med dem. I dag diskuterer de genåbningen af vores kulturinstitutioner. Værter Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Fredag 24. apr. 2020

  Kunstnere forfordeles i hjælpepakker: Alle pengene til arrangører. Ingen penge til kunstnerne. Det er det scenarie, som regeringens støttepartier er bekymrede for, er ved at blive til virkelighed. Men bliver kunstnerne snydt? Det forsøger vi at finde ud af i Kulturen på P1 i dag. Fragglerne genopstår: Der er fornyet interesse for Jim Hensons dukker. Netflix har genoplivet "The Dark Crystal" og nu har Apple lavet en ny sæson af Fragglerne. Vi tegner et portræt af Jim Henson og taler både med Johnny Reimar, der fik serien til Danmark i 1980'erne og skuespiller Henrik Koefod, der lagde stemme til Vembi i den danske version. Absolut Music 1-29: Det begyndte op til julehandlen i 1992, og der blev nemt solgt mere end 200.000 eksemplarer, når der blev udgivet en ny hitopsamlings CD i Absolut Music-serien. Især 7'eren og 10'eren står i mange CD-reoler, men personligt kan kulturminister Joy Mogensen bedst lide 2'erne. Vi fortæller hele i historien om den danske musiksucces. I dagens udsendelse analyserer Adrian Lloyd Hughes også sproget i DR's Vilde vidunderlige Danmark. Vi løser også krydsord og udviser MusikSind. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Torsdag 23. apr. 2020

  Mærkedag for net-gigant: I dag for 15 år siden lagde en ung mand en temmelig dårlig video med elefanter på nettet - og startede en lavine. Kulturen på P1 fortæller historien om webportalen YouTube, der vokser med 65.000 videoklip hver eneste dag. Stille boghyldest kloden rundt: Som altid er den 23. april Verdens bog-dag, dog lægger coronaen en dæmper på festlighederne i år. Men Kulturen på P1 møder en mand, der har en fest med sine bøger hver eneste dag - og ser på et FN-initiativ, hvor forfattere - også her i landet - forsøger at afbøde nogle af de negative følger af covid-skolelukningerne. Pludselig kendt i Korea: Han gik i studiet sammen med to sydkoreanske musikere uden at ane, hvad der ville komme ud af det - og kan nu se sig selv interviewet på Sydkoreas regerings officielle hjemmeside. Mød Torben Westergaard, en musiker med hang til tone-kulturmøder, i Kulturen på P1. Masser af brikker at flytte med: Spørgsmål: Hvad er ligheden mellem kulturforskeren Torben Sangild og krigsfotografen Jan Grarup? Svar: Interesse for puslespil. Kulturen på P1 ser på et af corona-tidens sikre slå-tiden-ihjel-hits. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 22. apr. 2020

  Modevirksomhed opfinder antibakterielle handsker: Virkeligheden og timingen passer som hånd i handske for Randers Handsker. I et år har virksomheden udviklet en teknologi, der forebygger overførelse af sygdomsfremkaldende bakterier og virus. Handskerne forebygger overførelse med 99.98%, og er netop blevet lanceret. Hør om den nye teknologi i Kulturen på P1 i dag. Netflix dropper (måske) dokumentarfilm om Peter Madsen: Den kontroversielle dokumentar om ubådsmorderen har allerede haft verdenspremiere tidligere på året og efter planen skulle den vises på Netflix i løbet af 2020. I dag skriver flere medier at den plan er droppet og mens vi venter på at streamingtjenesten be- eller afkræfter, taler vi med én af de få danskere, der har set filmen til premieren. Dansk Kulturinstitut reporterer fra en verden i krise: Mens Danmark gradvist og kontrolleret er ved at åbne igen, så er situation helt anderledes i fx Brasilien og Letland. Vi taler med tre forskellige institutledere i dagens program. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 21. apr. 2020

  Når flere måske må samles: Regeringen har sat tal på, hvad den mener med "en større forsamling" - men uden at love, at forsamlingsretten i maj bliver udvidet til de 500, som den nye grænse er sat til. Kulturen på P1 undersøger, hvad den nye måske-måske-ikke-melding betyder for arrangører af koncerter, revyer, scenekunst med videre. Coronaen og kulturen ovre østpå: I Kina begyndte det hele. I Rusland underdrev de faren. I Indien opstod der kaos omkring et udgangsforbud. Hvordan er situationen i landene lige nu, og hvad med kulturlivet? Kulturen på P1 sætter kursen østpå og taler med Danmarks kulturinstitutter. Det er helt i skoven: Nok er den danske natur ingen vildmark, men derfor kan man godt føle sig alene og måske endda fortabt derude. En ny bog viser vej til det primitive liv med bål, soveposer og tændstål - Kulturen på P1's udsendte prøver kræfter med naturens luner. Hjemlig kedsomhed og hjemlig hygge: Danskernes porno-forbrug er steget mærkbart under corona-isolationen, også hvad angår litteraturvalget. Kulturen på P1 sporer den erotiske litteratur tilbage til første knald. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:56:04
  Kulturen på P1

  Mandag 20. apr. 2020

  Aflyste festivaler på Golden Days - Som det ser ud netop nu, er Golden Days Festival i september den første større festival, der får lov at blive gennemført. Og Golden Days har besluttet at invitere en lang række af sommerens aflyste festivaler indenfor i deres festival. Vi taler med Golden Days om, hvordan det skal ske. Faber og fællessangen - Det er kommet bag på de fleste, at så mange danskere hver morgen sidder klar til fællessang, når Philip Faber spiller op. Men trods sine kun 35 år er Philip Faber en rutineret ræv udi showbizz. Vi tegner et portræt af manden bag en af corona-tidens største succeser. Kunstnere køber kunst - Hvordan kan kunstnere komme bedre gennem krisen? Et bud er et nyt simpelt koncept, hvor kunstnere deler værker på det sociale medie Instagram og bruger et særligt hashtag til at forpligtige sig på at købe en kollegas værk, når de selv har solgt en vis mængde værker. Hvad det kan hjælpe, taler vi med en kunstner om i dag. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:35
  Kulturen på P1

  Fredag 17. apr. 2020

  Ballade i litteratur-toppen: Det Danske Akademi, der uddeler en række prestigefyldte litteraturpriser, er i historisk krise: Fire top-forfattere har frasagt sig deres livslange medlemskab i utilfredshed med at et andet medlem, Marianne Stidsen, blandt andet har kaldt MeToo-fænomenet en terrorbevægelse. Kulturen på P1 opruller den danske akademi-ballade. Kulturen og coronaen i Norden: Mens Danmarks kulturinstitutioner endnu engang må vente på at få lov til at invitere publikum indenfor, tager Kulturen på P1 et vue ud over de øvrige nordiske lande og ser på, hvordan myndigheder og kulturliv i Sverige, Norge, Finland og Island agerer under covid 19-krisen. Verdens bedste pressefoto: Et billede af en ung sudansk mand, der midt i en demonstration reciterer et digt med den ene hånd på brystet, er kåret som verdens bedste pressefoto. Kulturen på P1 kigger billeder - og fortæller om en glohed pressefotograf-diskussion, der handler om billedmanipulation. Gårdmusikken genopstår: Tidsmaskinen skal stilles 70-100 år tilbage for at ramme gårdmusikanternes guldalder, men nu er genren genopstået - i hvert fald på en måde - i skyggen af corona-smittetruslen. Kulturen på P1 lader gårdsangen anno 2020 gjalde. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 16. apr. 2020

  Kulturmafiaen holder topmøde - Seks kulturordførere på tværs af partierne har formået at få kulturen mere på dagsorden - og ind i hjælpepakkerne - end der egentlig var lagt op til. Kulturmafiaen bliver de nu kaldt - og vi har indkaldt dem til et digitalt topmøde for blandt andet at tale om de signaler, kulturministeren og statsministeren gav til kulturfolket på et møde i aftes. Cannes udskudt eller vingeskudt - Den årlige filmfestival i Cannes kommer ikke til at forløbe som normalt. Måske bliver den udskudt og måske bliver den digital, så man kan se filmene hjemmefra præcis som Cph Dox gjorde for nylig. Men det har en alvorlig omkostning for filmbranchen, for Cannes er normalt så meget mere end en Gylden Palme. Det er nemlig også stedet, hvor filmskaberne foår lavet aftaler om international finansiering af deres film - og det kommer slet ikke til at ske. Vi taler med en sand ekspert i Cannes - vores egen filmmand per Juul Carlsen. Dronningens fødselsdag - Jeps, vi er da også med til at fejre vores dronnings 80 år på Jorden og i rampelyset. Blandt andet disker vi op med et tilbageblik på dengang, dronningen blev en myndig prinsesse på 18 år. Vi giver et personligt indblik fra en balletpige, der her som voksen ser tilbage på, da dronningen kom og klædte hende ud - og da hun fik skældud. Og så har vi lavet et lille medley over nogle af de mange sange, der gennem tiden er blevet lavet om dronningen. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 15. apr. 2020

  Aarhus åbner pengekassen: Danmarks næststørste by rykker den lokale kultur til økonomisk undsætning og har sammen med en fond fundet 75 millioner kroner, som corona-ramte kulturinstitutioner kan søge ... på visse betingelser. Kulturen på P1 ser nærmere på hjælpepakken, som Aarhus kommune selv kalder "historisk stor". Tyskland hjælper kulturen: Mens danske politikere stadig er i gang med at forhandle en nærmest uendelig række af hjælpepakker til danske kulturinstitutioner på plads, har tilgangen til at sikre kulturen været en helt anden i vores naboland mod syd. Kulturen på P1 tager tur hen over den lukkede grænse og ser på, hvordan tyskerne italesætter og støtter kulturen under corona-krisen. Årsdag for brand i ikonisk kirke: I dag er det præcis et år siden, at en voldsom brand raserede Notre Dame-katedralen i Paris i en grad, så kirken var i fare for at styrte sammen. Kulturen på P1 ser på, hvordan det er gået siden - blandt andet med kirkens historiske 8000 piber store orgel fra 1868, som en dansk organist har et ganske særligt forhold til. Musikken spiller videre - på nettet: Mens festivalarrangører har travlt med at aflyse sommerens musikbegivenheder, taler Kulturen på P1 i dag med en musiker, der har travlt med det modsatte - nemlig med at arrangere en festival, der løber af stablen lige om lidt. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 14. apr. 2020

  Genåbning af Danmark: Vi ved endnu ikke hvor mange, der må samles på ét sted til sommer, men kulturdanmark er så småt begyndt at forberede den kommende genåbning. Samtidig foreslår Dansk Erhverv at et kultur-skattefradrag skal gøres til en del af genåbningen for at sætte skub i økonomien. Stor succes eller skønne spildte kræfter? Online-teater, online-ferniseringer og online-festivaler. Alt foregår på nettet, men er der overhovedet nogen, der kigger med? Og hvad med økonomien i at lave de mange online-tilbud? Det forsøger vi at finde ud af med tre forskellige kulturarrangører i "Kulturen på P1" i dag. 90-året for Stalins Gulaglejre: De sovjetiske straffe- og arbejdslejre blev grundlagt i april 1930. Forfatter Leif Davidsen ser tilbage på et dødeligt kapitel i Sovjetunionens historie i dagens program. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 8. apr. 2020

  Fin håndsrækning eller utilstrækkelig lappeløsning? Endnu et par stats-hjælpepakker til kulturlivet faldt på plads i aftes - men allerede inden den første hjælpe-krone er udbetalt, påpeger flere af de politikere, der sad med ved det digitale forhandlingsbord, at hjælpen ikke rækker. Kulturen på P1 taler med kulturpolitikerne og med de teatre og museer, hjælpen er tiltænkt. Når festivaler og byfester aflyser ..... er det ikke kun de, der har købt billetter, som bliver kede af det. Kulturen på P1 ser på, hvad aflysningen af Danmarks største festival betyder for værtsbyen Roskilde - og hvilke følger aflyste konfirmationsfejringer og byfester har for blandt andet forsamlingshuse og den omrejsende underholdningsindustri. Nye bud på fællessange: De fleste kender "Det haver så nyligen regnet" og "Kom maj, du søde milde" - men hvad med "Klodens sommerfuglevinger" og "På æselryg, et smertens ridt"? For at vedligeholde og forynge fællessangstraditionen har en ung dansk musiker sat nye melodier til tekster af så forskellige rimsmede som N. F. S. Grundtvig, Tove Ditlevsen og Jens Rosendal - mød ham i Kulturen på P1. Noveller uden udgivelsesbagkant: Ni forfattere har sat sig til tastaturerne for at skrive fiktive og vidt forskellige historier om corona-tiden. Udgivelsesdatoen? Engang når Covid 19 er i bakspejlet. Kulturen på P1 snuser til en beretning om at befinde sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt - og til en historie om hamstringsobjektet gær. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:06
  Kulturen på P1

  Tirsdag 7. apr. 2020

  Alt aflyst: Chokbølge for kulturarrangører. Forbuddet mod større arrangementer til og med august betyder at alle sommeren festivaler, Genforeningsjubilæet, pride-parader, markeder og alle andre kulturarrangementer er aflyst eller skal flyttes til et senere tidspunkt. Vi får reaktioner fra kulturlivet ovenpå gårsdagens pressemøde. Hyldestdag til verdens sygeplejerske: Den 7. april er FN's Internationale sundhedsdag. I år bliver dagen brugt til at hylde verdens sygeplejersker og jordemødre, der spiller en afgørende rolle for verdens sundhedstilstand og lige nu danner fælles front mod COVID-19. WHO opfordrer os alle sammen til at sige "tak" til en sygeplejerske i løbet af dagen. Det gør vi også på "Kulturen på P1" sammen med Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Hjælpepakke til kunstnere: Kulturministeren har fået kritik for ikke at gøre nok for at hjælpe kunstnerne igennem krisen. I dag præsenterer Joy Mogensen en ny hjælpepakke til kunstnerne med lave- eller kombinationsindkomster inden hun forhandler videre med de andre kulturordførere om nye hjælpeordninger. I dagens program kan du også høre om det konkurstruede Helsingør Dagblad, om musikken til DR's Scandinavian Star-dokumentar og så sender vi sidste afsnit af vores serie fra grænselandet. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Mandag 6. apr. 2020

  Ny hjælpepakke til kulturen forhandles: Teatre, museer og selvstændige kunstnere med lave indkomster gør klogt i at holde øje med nyhedsstrømmen i dag: Måske lander politikerne på Christiansborg med kulturminister Joy Mogensen i spidsen endnu en kultur-hjælpepakke. Kulturen på P1 følger situationen tæt. Turistsæson uden turister: Den danske påskesol skinner gavmildt i dag - ned på lukkede hoteller, lukkede turistattraktioner og lukkede grænsebomme. Hvordan ruster turist-Danmark sig til en tid med turistmangel uden fortilfælde og uden slutdato? Kulturen på P1 tager temperaturen på (endnu) en corona-klemt branche. Hæklenåle tænder lys i mørket: Alle kan bidrage til et kommende værk på kunstmuseet Trapholt - med hæklede udgaver af elektriske pærer. Men det kræver jo altså, at man er ferm med hæklenålen. Kulturen på P1's hækle-novice fik et kursus af kvinden bag det kommende værk, tekstilkunstneren Hanne G. Krig, genforening og venskab: 1864 - blodig krig og katastrofalt nederlag. 1920 - for nogen genforening, for andre adskillelse. 1940 - tysk invasion og fem onde år. 2020 - dansk-tysk venskabsår og måske UNESCO-anerkendelse. Hvordan blev det dansk tyske-grænseland så fredeligt efter al den ufred? Kulturen på P1 fortsætter serien om Genforeningen, grænselandet, den fredelige sameksistens - og sprækkerne i den. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:04
  Kulturen på P1

  Tirsdag 31. mar. 2020

  Kulturminister i politisk shitstorm: Efter mislykkede forhandlinger om hjælp til nødlidende medier kræver et politisk flertal på Christiansborg kulturminister Joy Mogensen fjernet fra bordenden. Men er hun alene om at bære skylden for et utæt sikkerhedsnet under kulturlivet? Kulturen på P1 ser på hendes parti Socialdemokratiets aktuelle kulturpolitik og opgør med kultureliten. Boghandler-gigant lukker ned: Boghandlerkæden Arnold Busck er ikke tvunget af regeringen til at lukke sine butikker - men gør det alligevel. Konkurrenten Bog & Idé har en helt anden corona-strategi og kører videre for fuld damp. Kulturen på P1 kigger ind i maskinrummet hos bogsalgs-giganterne. Hørespil med kendte stemmer: 135 danske skuespillere er gået sammen om at lægge stemmer til et nyt hørespil om coronatiden. Kulturen på P1 lægger øre til, når Claes Bang, Pilou Asbæk, Ellen Hillingsø, Amanda Collin og mange andre genopliver en lidt glemt genre. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:52:56
  Kulturen på P1

  Mandag 30. mar. 2020

  Kulturen i søgelyset - Det har været efterspurgt længe, og i disse dage er det så kulturens problemer under corona-krisen, der skal diskuteres og afhjælpes. I går var der penge til dyreparkerne, i dag handler det mest om medierne, men resten af kulturlivet skal også gennemses og hjælpes - og det skal gå stærkt, hvis man skal undgå konkurser. Vi har talt med en række kulturpolitiske ordførere om, hvor de store udfordringer først og fremmest er. LOUD på vej i luften - Det er ikke den nemmeste opgave i verden. Den nye radiostation LOUD går i luften om bare to dage. Men hvordan gør man det, når personalet helst skal holde sig hjemme - og det skal kilderne også. Vi taler med LOUDs kulturredaktør om, hvordan man kringler krisen. Pris i karantæne - Filminstruktøren Jannick Splidsboel har fået en fin pris på CPH DOX. Og den har han taget imod, mens han sidder isoleret på et landsted uden for ROM. Vi ringer og siger tillykke. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:55:04
  Kulturen på P1

  Torsdag 12. mar. 2020

  Corona i kulturen - Også på kulturområdet får de nye tiltag mod virussen store konsekvenser. I dag fortæller vi om noget af alt det, der ikke kommer til at ske - men vi guider også til, hvordan man alligevel kan få nogle fremragende kulturoplevelser, når man skal holde sig hjemme. CPH:DOX - Den store dokumentarfilm-festival har aflyst sine visninger i biograferne, men til gengæld har festivalen besluttet at gøre filmene tilgængelige online, så man kan købe billet og se dem derhjemme. Åbningsfilmen Kampen om Grønland er en krads sag, hvor vi interviewer instruktøren, og vores filmmand guider til nogle af de andre vigtige film fra festivalen. Corona-koncerter - Stort set alle koncerter i landet er aflyst, men man kan godt få levende musik alligevel. En mand med gode mikrofoner og udmærket streaming inviterer nu nogle af musikerne fra de aflyste koncerter hjem i stuen for at holde koncerterne der. De bliver så streamet ud til alverden. Vi taler med ham. Ny debatform - Rigtig mange debatter ender i dag som det rene skyttegravs-snavs, hvor det ender med at handle om, hvem der kan kaste de største håndfulde mudder. Det vil en ny debatform ændre på. Frirumsdebat, kalder skaberne det, og det virker - hvis man skal tro blandt andet Sørine Gotfredsen, der har prøvet debatformen.....og føler sig klogere. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:19
  Kulturen på P1

  Onsdag 11. mar. 2020

  Aflysninger og manglende indtægter: Landet over aflyses kulturbegivenheder, og det kan mærkes på kontoen hos såvel arrangører som kunstnere og oplægsholdere. Regeringen har nu givet en håndsrækning til nogle af de ramte arrangører. Vi taler med dem om, hvad det betyder. Men de kulturelle aflysninger kan også mærkes hos alle caféer, restauranter og barer, som omgiver de berørte spillesteder og kongrescentre. Kulturen på P1 har været på tur hos nogle af de berørte restaurationer for at høre, hvad kulturstoppet betyder for dem. Studio Ghibli på Netflix: For mange tegnefilm-fans er den japanske tegnefilmsfabrik Studio Ghibli noget nær den ypperste helligdom. Den kreative spydspids, Hayao Miyazaki, står bag flere af de legendariske film som 'Chihiro og heksene' og 'Min nabo Totoro'. Vi tegner et portræt af den japanske tegnefilmsskaber. Uddøde sprog får genoplivning Når dette århundrede slutter, er der en risiko for, at halvdelen af verdens 6000-7000 sprog er døde. Nogle eksperter mener ligefrem, at et nyt sprog uddør hver 14. dag. Men vores gæst i Kulturen på P1 slår et slag for, at det de seneste år er begyndt at gå bedre for flere af de små sprog, blandt andet keltisk og jiddisch. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Tirsdag 10. mar. 2020

  Hanne-Vibeke Holst om den pandemiske influenza: En ny og dødelig H7N9-influenza spreder sig fra grise i Danmark til resten af verden i romanen "Som pesten" fra 2017. Hanne-Vibeke Holst brugte måneder på at lave research til bogen. Bl.a. sammen med en professor i virologi på Statens Serum Institut, der udvikler vacciner. Romanen skulle være så realistisk som muligt. Hanne-Vibeke Holst fortæller om bogen og drager paralleller til Corona-virussen. Trygtid.dk - børn og unge online: Kulturministeren lancerer i dag en kampagne, som skal skabe tryggere rammer for børn og unge på nettet. På hjemmesiden beder Joy Mogensen forældre om hjælp og gode råd til løse problemer med digital mobning, ulovlig markedsføring på sociale medier, misbrug af persondata, spilafhængighed og deling af krænkende indhold. I dagens program kan du også høre om en spirende Drag King-kultur, altså kvinder, der optræder som mænd. Vi tegner et portræt af Jazzhuset Montmartre, der er klar til en fremtid med meget mere jazz. Og så vil Nationalmuseet ind i hovedet på vikingerne i et nyt forskningsprojekt. Hør hvorfor i "Kulturen på P1" i dag. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Mandag 9. mar. 2020

  Coronaramt kultur: Efter Statsministeriet i fredags opfordrede til, at arrangementer med over 1000 deltagende burde udskydes eller aflyses, har kulturbranchen været under hårdt pres. Koncerter, teaterforestillinger og fodboldkampe er ramt af aflysninger og tomme sale, og pengene fosser ud under arrangørerne. Kulturen på P1 ser nærmere på de konsekvenser virussen har for spillesteder, og hvem der egentlig har det økonomiske ansvar, når koncertsale og tribuner står tomme. Reklameundskyldning: I sidste uge kunne Kulturen på P1 fortælle, at en af Danmarks største influencere, Fie Laursen, havde reklameret for en sugardating-hjemmeside på sin Instagram-profil. Reklamen vakte kritik hos organisationer som Red Barnet og Børns Vilkår. Vi ringede til Fie Laursen og fik en undskyldning. Skandinaviens største mordgåde: 30-året for den tragiske mordbrand ombord på Scandinavian Star bliver markeret vidt og bredt - blandt andet med en DR-dokumentar i seks afsnit. Vi har talt med med seriens instruktør Mikala Krogh og den journalistiske ankermand Lars Halskov, om hvorfor det stadig er vigtigt at fortælle den triste historie. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:35
  Kulturen på P1

  Torsdag 5. mar. 2020

  Biblioteket i 100 år: At udbrede "kundskaber og almindelig oplysning" var grundidéen bag Biblioteksloven. Loven blev vedtaget den 5. marts 1920. Meget har ændret sig siden, men "oplysning" er stadig én af bibliotekets mange opgaver i dag. Vi fejrer 100-års-fødselsdag i dagens udsendelse. Mutter Courage og Trediveårskrigen: Karen-Lise Mynster har hovedrollen i Bertolt Brechts verdensberømte teaterstykke "Mutter Courage og hendes børn". Stykket foregår under Trediveårskrigen i 1600-tallet, men Brecht skrev det da 2. Verdenskrig brød ud, som en advarsel mod krig til alle tider. Mød Karen-Lise Mynster og Jens Jørn Spottag. Mia Sand taler ud: Hun er den første influencer i danmarkshistorien, der er tiltalt for brud på markedsføringsloven. Mød Mia Sand i Kulturen på P1 i dag. I Rødstrømpernes fodspor: Forfatter Vibeke Vasbo gik forrest, da de danske Rødstrømper demonstrerede for første gang. Det foregik med slagsange og skilte på Strøget i København for 50 år siden. Vi varmer op til Kvindernes internationale kampdag, når redaktionens yngste kvinde går samme tur sammen med Vibeke Vasbo i dag. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 4. mar. 2020

  Klidmoster 100 gange i retten - Klidmoster er en madblogger, der tager billeder af sine retter og råvarer, som hun putter på bloggen. Men gang på gang kan hun konstatere, at andre napper hendes billeder på nettet og selv bruger dem. Det må man ikke, og Klidmoster gider ikke finde sig i det, så hun har lagt sag an over 100 gange for at få folk til at betale - og 'folk' er alt fra private over restauranter til kommuner. Og flere og flere går den vej, når deres billeder bliver brugt uretmæssigt. Vi taler med Klidmoster og med en af de advokater, der fører denne her slags sager. Verdens bedste western? - Er tegneserien Løjtnant Blueberry verdens bedste western? Serien begyndte som ren cowboyromantik, men siden vendte Det vilde Vesten på hovedet henover hele 26 albums, bl.a. med sin sympati for indianerne. I denne uges lille serie om gamle tegneserier, der bliver genudgivet omsvøbt i luksusbind, kigger eksperter på den franske western. Gammel sang med nye tekster - 'Det haver så nyligen regnet' er fra 1890, og er en af de populære gamle fællessange. Den havde stor betydning ved den dansk-tyske genforening i 1920, og den er stadig i dag populær, når der er mange mennesker omkring et klaver. Nu har en lokalhistoriker fundet to andre tekster til sangen. Vi fylder studiet med sang og fortolkning. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Tirsdag 3. mar. 2020

  Zelle II åbner i Kolding: Der findes ikke mange spor tilbage efter Det Hemmelige Statspoliti, Gestapo, i Danmark. Men på Koldinghus, har de stadig en fængselscelle, der har stået urørt i knap 75 år. Nu skal "Zelle II" åbnes op og gøres til tilgængelig for et større publikum. Kom med indenfor i Kulturen på P1 i dag. Krisekontor for de klimaangste: Vi bliver bombarderet med nyheder om klimakrisen. Det kan give bekymringsrynker hos de fleste, og derfor har en billedkunstner netop åbnet et klima-krise-kontor, hvor alle kan komme forbi og få lettet deres fremtidsbekymrede hjerter. Vi besøger Office of Emergency. Alt om Thorvaldsen: Ny forskning, bøger og udstillinger. I år er det 250 år siden, den verdensberømte danske billedhugger, Bertel Thorvaldsen, blev født. Det markeres på mange forskellige måder i løbet af året. Vi prøver at finde ud af, hvad vi kan bruge Thorvaldsen til i dag, når vi får besøg af både en skulpturekspert og en museumsinspektør fra Thorvaldsens Museum, og trækker tråde op til vores SoMe-selfie-kultur i dag. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:43
  Kulturen på P1

  Mandag 2. mar. 2020

  Krudttønden dokumentar og fiktion - Det er en decideret Krudttønde-uge, vi går ind i, for i aften kan man se første afsnit af dokumentaren 'Angrebet - Omars vej til Krudttønden' på DR. Onsdag kommer afsnit to. Og torsdag er der så premiere på spillefilmen 'Krudttønden'. Vi har set det hele og giver i dag et bud på, hvad man kan få ud af at se den ene version af angrebet for fem år siden fremfor den anden. Pigefestival fremmer stereotyper - En festival for piger i 4-6. klasse i Aarhus tilbyder at lære pigerne at sætte hår, danse, lave smykker og lægge make-up. Og det har fået en mor til at reagere på Facebook, hvor hun kalder det direkte uforståeligt, at kommunen lægger op til, at udseendet er det vigtigste for pigerne. Ikke hvem der er, eller hvad de kan præstere. Vi taler med festival-arrangøren om kritikken. Nye ungdomsfilm - Der skal flere skarpe, samtidsreflekterende spillefilm med humor for børn og unge i alderen 12-30 år i biograferne, så nu efterlyser filmkonsulent Lotte Svendsen ideer af den kaliber. Vi taler med Lotte Svendsen om, hvad det er for et behov, hun ser - og hvordan man kan konkurrere med Youtube og streamingtjenester, når man skal have de unge i biografen. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Torsdag 27. feb. 2020

  Undskylder krav om undskyld - Tidligere på ugen gik en TV2-vært offentligt ud med en undskyldning for at have klædt sig som muslimsk kvinde til fastelavn. Det skete efter hun var blevet mødt med krav om undskyldning på de sociale medier. Men i tirsdags kunne vi her på Kulturen på P1 afsløre, at kravet ikke kommer fra muslimske kvinder - kravet er en del af et call out - her en gruppe koordineret via sociale medier, hvor alle henvender sig til TV2-værten på de sociale medier og kræver en undskyldning. Men nu siger gruppen undskyld for at bruge den metode. Vi taler om call outs på de sociale medier i dag. Smadredag på ARoS - På kunstmuseet ARoS i Aarhus kan man i disse dage få et noget anderledes forhold til kunsten - og de institutioner, den er på. For lige nu kan man kortslutte andægtigheden og stilheden og gå i et særligt rum, hvor man kan få lov at smadre ting. Porcelæn med hammer, stole kan kastes - den slags. Vi har sendt en smadreklar reporter afsted. Caroline Henderson på dansk - En af Danmarks store jazz-sangerinder kommer nu med sit første soloalbum på dansk. Og hun kommer i vores studie for at tale om sin internationale opvækst og de rødder, hun har groet i Danmark. Og så noget om musikken, forstås. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:52:58
  Kulturen på P1

  Onsdag 26. feb. 2020

  Historisk sex uden samtykke: Dansk voldtægtslovgivning skal skærpes, mener regeringen, så et nej til sex ikke kan gradbøjes. Sammenfilteringen af kønsdrift og jura er ikke noget nyt: Helt tilbage i 1200-tallet var der lovgivning, der regulerede kødets lyst. Kulturen på P1 ser tilbage på 800 års voldtægtsjura. En meget lidt kendt top-idrætskvinde: Danmark har fået en verdensmester, men de færreste har hørt om hende. For det, Vicky Dose gør bedre end sine konkurrenter, er at spille computerspil. Kulturen på P1 får besøg af en kvinde i E-sportens udprægede mandeverden. En stille stjerne på nye eventyr: Hvis man kan brage ind på hitlisterne med et afdæmpet klaver, så var det hvad Agnes Obel gjorde i 2010, da hun udgav sit debutalbum. Nu er Obel på Europatur med ny musik, som hun indtil videre har talt meget lidt om - men i Kulturen på P1 i dag giver Agnes Obel sit første interview herhjemme om den nye retning, hendes musik har taget. Tiden sletter ikke alle spor: En jernalderudgravning nær Skanderborg er et rent rædselskabinet: Her fandt en blodig massakre sted for to tusinde år siden, man ved bare ikke, hvem der massakrerede hvem. En ny bog samler den viden, arkæologerne trods alt har gravet frem om et drabeligt fortids-mysterium, og Kulturen på P1 bladrer i den. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 25. feb. 2020

  Svensk forlægger i kinesisk fængsel - En svensk forfatter og forlægger skal ti år i fængsel i Kina. Han er kinesisk født men svensk statsborger, og har fået dommen for at have givet oplysninger til udlandet. Men flere tolker det som en kinesisk hævnaktion mod den svenske regering. Et undskyld for meget? - En vært fra TV2 Fri klædte sig til fastelavn ud som muslimsk kvinde. Nu har hun sagt undskyld for at have fornærmet nogen. Vi har ledt efter de fornærmede eller krænkede, men det er ikke lykkedes os at finde nogen, der har brug for et undskyld. Den ukendte Jacobsen - Han var søn af den nok så kendte brygger Carl Jacobsen, men selv var Helge Jacobsen temmelig ukendt. Og det er faktisk ikke fair, for vi skylder den yngre Jacobsen stor tak for hans indsats for dansk kunst. Nu er der bog og udstilling på vej, som skal få Helge ud af sin berømte og dominerende fars skygge. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Mandag 24. feb. 2020

  Kulturarv i oversvømmelsesfare: Vand, vand og mere vand. Februar har sat regn-rekord, DMI varsler, at der er mere hvor det kommer fra, og oversvømmelserne truer store værdier, både materielle og kulturelle. Kulturen på P1 tager et kig landet rundt for at se, hvor kulturarven er truet af regngudens gavmildhed. Et dødsknald med konsekvenser: Den unge antropologistuderende Anita rejser ind i Perus jungle, og så sker der ting og sager. Også flere end forfatteren til historien, Hanne Højgaard Viemose, selv var klar over, da hun begyndte at skrive. Nu har romanen "HHV, Frshwn, Dødsknaldet i Amazonas" indbragt hende en nominering til Nordens største litteraturpris. Hanne Højgaard Viemose er portrætgæst i Kulturen på P1. Stor musik i små lokaler: Koncerter behøver ikke foregå i store sale med fantastisk akustik eller på festivalscenerne: Hvad med en privat lejlighed på femte sal? Kulturen på P1 hopper på en ny trend og besøger et koncertsted i mini-format. Fra krig til fredelig fred: Igen og igen har Danmark haft militære konflikter med den store nabo mod syd. Alligevel er den dansk-tyske grænse i dag så fredelig, at den er indstillet til UNESCO-kulturarv. I 100-året for genforeningen med Sønderjylland er Kulturen på P1 draget til grænselandet for at nærstudere idyllen - og sprækkerne i den. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Torsdag 20. feb. 2020

  For få får læst højt - Det ser skidt ud i børnehaverne, når det gælder højtlæsning. Faktisk er det kun i ca. halvdelen af institutionerne, at børnene får fortalt historier på den måde, og det er skidt for både deres sociale og faglige evner. Vi ser nærmere på tallene i rapporten. Filmland - Mens store dele af anmelderkorpset er taget til filmfestival i Berlin, har vores anmelder valgt at blive hjemme. For Berlins Internationale Filmfestival er slet ikke, hvad den burde være, mener han. Og han uddyber det i dag, ligesom vi får drysset et par aktuelle filmanmeldelser ind i sendefladen. En kattens dag - Om lidt skal katten slås af tønden igen. Det er den ene gang om året, hvor vi er enige om at være onde mod katten, men det er jo også kun for sjov. Katten er et af de mest populære kæledyr, og når man er så tæt på mennesker, påvirker man dem - deres liv og deres kunst. Så i dag møder vi både maleri-katten og bog-katten og vi sammenligner den lille pelsling med vores andre husdyr. K-pop - For første gang skal der spilles en vaskeægte K-pop koncert i Danmark. Den koreanske pop har gået sin sejrsgang rundt i verden med et musikalsk miks, hvor der er hevet ned fra mange musikalske hylder og blandet godt sammen. Sangenes tekster er også et miks - af koreansk og engelsk. Og der er fans i Danmark, der lige nu er ved at tisse i bukserne af forventning - vi har mødt et par af dem. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 19. feb. 2020

  Teater belønnes for at forhindre radikalisering: På femårsdagen for skudattentatet på Krudttønden blev Finn Nørgaard Prisen uddelt til C:NTACT - et teater, hvor de medvirkende fortæller deres personlige historier i stedet for at spille skuespil på scenen. Kulturen på P1 får besøg af to af de medvirkende fra C:NTACT og hører deres stærke fortællinger. Boris Johnson sløjfer licensen: Hovedstenen i Europas radiofoniske historie, British Broadcasting Corporation, står overfor voldsomme nedskæringer. Vi ser nærmere på, hvad det betyder, og hvilket aftryk BBC har sat - også på dansk tv og radio. Kommunale kunstkroner: Der er stor forskel på, hvor mange penge landets største kommuner bruger på kunstnerisk udsmykning. Billedkunstudvalgene i Aarhus og Odense får ros af Billedkunstnernes Forbund for at bruge mange penge på kunsten, mens de er mere nærige i København og Aalborg. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 18. feb. 2020

  H. C. Andersen her, der og alle vegne: Planer om et kommende oplevelsescenter på en vestsjællandsk herregård, hvor eventyrdigteren overnattede i en uge i 1862, er løbet ind i problemer, fordi regeringen vægrer sig ved at udbetale et støttebeløb, der blev bevilget af den forrige regering. Men Lerchenborg er langt fra det eneste gods, som Andersen kastede glans over med sine besøg: Kulturen på P1 kortlægger de mange muligheder for fremtidige HCA-oplevelsescentre. Beethovens danske forbindelser: At Ludwig van Beethoven skrev nogle af den klassiske musiks allervigtigste værker vil næppe komme bag på nogen. Men at han havde tætte forbindelser til Danmark - forbindelser, der involverede Oehlenschlæger, Kuhlau, Slaget på Reden og en frygtelig masse champagne - det er måske nyt. Altså indtil efter Kulturen på P1 i dag. Den vidunderlige beton: I Norge har nedrivningsplaner for en bombe-beskadiget beton-regeringsbygning skabt voldsom debat. I Danmark har affredningen af den betonhal, der rummer Roskildes vikingeskibe, på samme måde delt vandene. Hvor arkitekterne ser rå skønhed ser mange almindelige borgere grimme, grå bygninger - men der var engang, hvor betonen var udset til at redde Danmark. Kulturen på P1 fortæller betonens kulturhistorie. Da kalenderen sprang 11 dage over: I dag for 320 år siden var det den 18. februar, præcis som nu. Men dagen efter var det pludselig den 1. marts. Kulturen på P1 fortæller historien om et kalenderskifte, der udløste både rasende demonstrationer mod paven, engelsk fagforeningsballade - og en masse dato-forvirring for rejsende i Europa. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Mandag 17. feb. 2020

  Sigurd fortæller om Genforeningen: Sammen med Grænseforeningen har musiker Sigurd Barrett lavet en opdateret version af den sønderjyske vise "Det haver så nyligen regnet". Men den nye tekst har "groft forulempet" sønderjyderne. Hør hvorfor, når vi får besøg af Sigurd Barrett i "Kulturen på P1" i dag. Arkitekternes dilemma: Bjarke Ingels har fået kritik i internationale medier for at arbejde i lande, hvor menneskerettigheder, ligestilling og ytringsfrihed er under pres. Men BIG er ikke alene om at lave store prestigeprojekter i blandt andet Saudi-Arabien. Vi zoomer ind på arkitektbranches etiske dilemmaer. Babylebbe til Berlin: Filminstruktør Tone Ottilie er i en alder af bare 24 år blevet udtaget til Berlin International Film Festival med kortfilmen "Babylebbe". Vi får besøg af Tone Ottilie inden hun rejser til Tyskland. Det skal blandt andet handle om repræsentation og mangfoldighed på film, og så får du svar på, hvad babylebbe betyder. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:13
  Kulturen på P1

  Torsdag 13. feb. 2020

  Kunst og arkitektur på afveje: Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels kritiseres i internationale medier for at lave store projekter i lande, hvor stråleglansen fra den fantastiske arkitektur skinner på diktatorer og homofober. Nu udsætter den danske kunstnergruppe Superflex sig for lignende kritik med en udstilling i Saudi Arabien - et land, der er kendt for kvindeundertrykkelse, et lemfældigt forhold til menneskerettigheder og som er under mistanke for at have bestilt et mord på en systemkritisk journalist. Kulturen på P1 taler med Superflex om det kontroversielle projekt. Alene med mikrofonen i to årtier: I over 20 år har Sebastian Dorset gjort sit bedste for at være sjov. Nu er han igen på vej landet rundt for at få folk til at grine, alene på scenen med en mikrofon - men det, de ler af, har ændret sig gennem årene. Mød manden, der takkede nej til et job som styrmand for satiren på den kommende Radio Loud, i Kulturen på P1. Ligestilling på nattehimlen: Kvindelige kunstnere er i undertal på gallerier, musikscener og biograflærreder, men når nattemørkeflænsende laserstråler og farvestrålende lys-skulpturer dekorerer himlen i vintermånederne, er der stor sandsynlighed for, at værket er skabt af en kvinde. Kulturen på P1 ser på en kunstform, hvor mændene ikke længere er i overtal. En berømt men træls gæst: Både H. C. Andersen og Charles Dickens var i fint selskab, når de var sammen - som de var i 1857, hvor den danske eventyrdigter aflagde den britiske forfatter et fem uger langt besøg. Andersen var begejstret, men breve dokumenterer, at begejstringen langtfra var gensidig. Kulturen på P1 ser nærmere på et besøg, der trak ud - og ud - og ud - og på et nyt teaterstykke, der handler om mødet mellem de to giganter. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 12. feb. 2020

  Bjarke Ingels i international shitstorm: Den danske stjernearkitekt er havnet i et stormvejr af kritik, fordi han måske skal arbejde sammen med Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro. Må arkitekter arbejde i lande, hvor minoriteter bliver undertrykt og pengene lugter af korruption? Og hvor går grænsen? Forbudte bøger på Amazon: Ambitionen var, at alle bøger skulle være tilgængelige for alle, men nu er verdens største boghandel, Amazon, begyndt at fjerne titler fra deres onlinekatalog. Der er ikke blevet offentliggjort en liste med bandlyste bøger, men vi ved, at det bl.a. andet handler om nazilitteratur og bøger med racistisk indhold. Vi laver vores egen liste med forbudte bøger i Kulturen på P1 i dag. Dansk Kulturinstituts nye linje: Danmark har seks faste kulturinstitutter rundt i verden, men snart lukker det polske institut, og så åbner et nyt i Ukraine. Hvorfor? Det kan du få svar på, når direktøren for Dansk Kulturinstitut er gæst i studiet i dag. I Kulturen på P1 i dag kan man også komme med på besøg i det nye Frihedsmuseum, høre Suzanne Brøgger fortælle om Louise Nevelson og så kigger vi på ugens bestsellerlister, som er domineret af kvindelige forfattere. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 11. feb. 2020

  Danske film udelukket fra festival: Danmarks eneste børnefilmsfestival Buster har afvist at vise danskproducerede film om børn i blandt andet Kina og Aserbajdsjan. Begrundelse: Film om udenlandske børn skal være lavet af filmfolk fra børnenes eget land. Legitimt eksperiment eller misforstået politisk korrekthed? Kulturen på P1 taler med en ekskluderet filmproducer, folk i branchen og filmfestivalens programchef. Oprør i danseverdenen: Arbejd fem dage på mindst fuld tid og få 3000 kroner for det. Dét jobtilbud blev dråben, der fik bægeret til at flyde over - og en gruppe dansere til at samle sig på Facebook i et fælles opråb mod underbetaling. Kulturen på P1 ser på en branche, hvor hårdt arbejde til lav eller ingen løn snarere er reglen end undtagelsen. Kultur-blæksprutte bag mikrofonen: Han er hér, der og allevegne, han trækker i tråde, arrangerer events, prisoverrækkelser og debatter - og frem for alt brænder han for alt, der lugter af kultur. Christian Have, kreativ direktør i Have Kommunikation, er dagens portrætgæst i Kulturen på P1. Genforening eller splittelse: For 100 år siden blev Sønderjylland stemt hjem til Danmark, og resten er historie... men måske lige så meget en historie om opsplitning, som om genforening. Kulturen på P1 taler med en grænseforsker, der har et særligt blik for gamle grænse-sår, der endnu ikke er lægt. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 10. feb. 2020

  En røvet datter vender tilbage: Det var den 10. februar 1920, at sønderjyderne stemte sig hjem til Danmark. I 'Kulturen på P1' i dag kan du komme tæt på datidens vælgere, når vi ser nærmere på de 100 år gamle valgplakater. Vi sender også første afsnit af en ny reportageserie fra grænselandet anno 2020, og så sender vi live fra Tøndergade i København, som skiftede navn i 1920 i forbindelse med Genforeningen. Kinesisk kulturliv under virusudbrud: Filmfestival udskudt. Kunstmesse lukket. Dansk bogudgivelse aflyst. Kulturlivet i Kina er udfordret af udbruddet af Coronavirus. Direktøren for Det Danske Kulturinstitut reporterer direkte fra Beijing. Højreekstremister hverver medlemmer via populære computerspil: Anders Breivik bliver hyldet som "vores frelser" samtidig med, at der bliver spredt had mod jøder og sorte. Højreekstremister i Sverige udbreder nazistisk propaganda via online computerspil. Men hvordan ser det ud i Danmark? Det forsøger vi at finde svar på i dagens program. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:38
  Kulturen på P1

  Torsdag 6. feb. 2020

  Kulturkronerne er ulige fordelt: Der er mange hundrede kroner pr. borger til forskel på, hvor meget landets kommuner giver i tilskud til den lokale kultur og biblioteker, og gavmildheden hænger ikke nødvendigvis sammen med hvilke kommuner, der er rige og hvilke, der er fattige. Kulturen på P1 går bag om tallene i den årlige kommunale kulturstatistik. Danske musikmagere sejrer i Sverige: Når Sverige stiller op til årets Eurovision Song Contest i maj, er der en vis sandsynlighed for, at der vil være to danske navne på rulleteksten. 23-årige Karl-Frederik Reichhardt, medforfatter til sangen "Take a chance", der vandt første runde af det svenske Grand Prix, lægger vejen forbi Kulturen på P1's studie. Et anderledes kig på Kina: Mens stort set alle medier for tiden forbinder Kina med corona-virus og forsøg på indblanding i dansk ytringsfrihed, fortæller printmagasinet TOFU om en kinesisk fotograf, der fotograferer nøgne kroppe, og om Vesten set fra et asiatisk turistsynspunkt. Kulturen på P1 taler med en redaktør fra et medie, der ser på Kina med andre øjne end de fleste. Arkæologi med droner: Danmark er et meget overskueligt land - alligevel er der områder, der sandsynligvis gemmer på skatte fra fortiden, men som er utilgængelige for arkæologerne. Det skal en sværm af droner lave om på: Kulturen på P1 ser på højtflyvende planer om arkæologi fra fugleperspektiv. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 5. feb. 2020

  Skiltestrid i grænseland - I dag har man kunnet høre om en skiltestrid i Sønderjylland, hvor det tyske mindretal vil have to-sprogede byskilte men ikke får lov. Under skiltestriden lurer flere modsætninger eller bare forskelligheder - for tyskerne i Danmark og danskerne i Tyskland. Vi ser på forskellene på begge sider af grænsen i dag. Kigge Hvid - Hvordan får man kunst, bæredygtighed og bæredygtigt design på danskernes og ikke mindst erhvervslivets dagsorden? Den udfordring er daglig for Kigge Hvid, der for 19 år siden grundlagde INDEX: Design to improve Life. I dag står organisationen bag verdens største pris for bæredygtigt design og innovation. I dag gæster hun Kulturen på P1 og fortæller om sin passion for bæredygtighed. Børn og sex - På kvindemuseet i Aarhus åbner i næste uge en udstilling: "Barnestreger - køn & seksualitet i børns tegninger". Den bygger på Jakob Rosendals forskning i området, og det er også ham der står bag udstillingen. Men hvad kan vi få ud af sådan en udstilling - og skal vi overhovedet gøre et offentligt nummer ud af børns forhold til seksualitet? Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 4. feb. 2020

  Balladen på kunstskolerne: På Filmskolen var der protester, blokade og rektorfyring. På Kunstakademiet ulmer utilfredsheden fordi eleverne mener at uddannelsen er blevet for dårlig. Hvad ligger der egentlig bag al balladen på kunstskolerne? Kulturen på P1 gransker dokumentet "Bologna-erklæringen", der satte det hele i gang. Skamstøtte på skamstøtte på skamstøtte: Der er langt fra Beijing til Christiansborg - men ikke længere end at de kinesiske myndigheder har fået øje på den skamstøtte over urolighederne i Hongkong, som kunstneren Jens Galschiøt har rejst. Mens kulturministeren og udenrigsministeren i eftermiddag er kaldt i politisk samråd, taler Kulturen på P1 med kunstneren om stridens æble - og om de to andre skamstøtter, han står bag. Lillebitte trussel mod kulturarven: Den måler kun sølle to centimeter, men den spreder sig hurtigt og har en umættelig appetit - blandt andet på de dokumenter og billedkunstværker, der udgør en vigtig del af vores kulturarv. Kulturen på P1 tager forstørrelsesglasset frem og retter det mod en lille, men stor trussel mod vores arkiver og museer: Skægkræet. Musik på hjemstavnsk: Man siger at de danske dialekter er truet, men det er i hvert fald ikke musikeren Rikke Thomsens skyld: Når hun skriver og synger, foregår det på syngende sønderjysk. Kulturen på P1 siger "mojn" til Rikke i dag. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:07
  Kulturen på P1

  Mandag 3. feb. 2020

  Nulle og æresprisen - I dag er det blevet offentliggjort, at Elith 'Nulle' Nykjær Jørgensen får Ben Webster Fondens ærespris i år. Nulle har i en menneskealder været en del af både det danske og internationale musikliv, ligesom han er kendt for sine samarbejder med bl.a. Poul Nesgaard i adskillige tv-programmer - og en mytisk julekalender. I dag har han hanket op i sine 82 års erfaringer og taget dem med i vores studie. Sex - En ny lille tv-serie på TV2 begejstrer anmeldelserne, og den er også udtaget til filmfestivalen i Berlin, der finder sted i slutningen af ugen. Det er to unge kvinder, der har skabt serien, og her præsenterer de os for en yngre kvinde, der har en kæreste uden den store sexlyst. Hun lokker sig selv på et eventyr, og så roder det rundt i hovedet og i forholdet. De to skabere vil gøre unge klogere på noget af det, der er svært at tale om - og gøre vores lyttere klogere på, hvordan man gør det. Sange om sindet - Sangeren Niels Mosumgaard måtte tvangsindlægge sin gode ven, og det er noget af en grænseoverskridende handling - uanset at det føles helt nødvendigt. Nu har han skrevet en håndfuld sange med udgangspunkt i det. Du kan høre dem - og ham - i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:15
  Kulturen på P1

  Torsdag 30. jan. 2020

  Brexits konsekvenser for kulturen: Om under to døgn er Storbritannien ude af EU, og det europæiske samarbejde er ikke længere det samme. Også for dele af kulturlivet venter der nye tider: For eksempel bliver det sværere for danske bands at turnere i Beatles' hjemland. Kulturen på P1 ser på kultur-konsekvenserne af Brexit. Succes-teater på nedtur: Fredericia Teater har i flere år været en af de klareste solstrålehistorier i dansk sceneverden - men pludselig er musical-mestrene fra Trekantområdet i alvorlige økonomiske problemer og fyrer en fjerdedel af teatrets ansatte. Kulturen på P1 sætter spotlys på den pludselige nedtur. Børnestemmer fra ghettoerne: Da børnene fra Vesterbro Ungdomsgård i 1970'erne gjorde Kattejammerrock til en landeplage, fik mange øjnene op for, at en slidt københavnsk bydel rummede andet og mere end slum og elendighed. Nu forsøger børn fra nutidens udsatte boligområder at vise, at det samme kan siges om ghettoerne. Kulturen på P1 tager forskud på albummet "Pumapunk", der udkommer i morgen. Mindedag for hesteofring: For 50 år siden rasede Vietnam-krigen - og det kom til at koste hesten Røde Fane livet i en rituel ofring, eksekveret af kunstneren Bjørn Nørgaard på en sjællandsk mark. Kulturen på P1 er med, når der i eftermiddag rejses et mindesmærke på det sted, hvor hesteofringen foregik - og ser på nutidens arvtagere efter Nørgaards kunst-aktivisme. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Onsdag 29. jan. 2020

  Virus i populærkulturen - Mens Coronavirussen hærger Kina og nu breder sig til vore breddegrader, tager vi et kig på, hvordan frygten for smitte altid har haft et solidt tag i vores kulturelle udtryk. I dag ser vi på de forskellige slags virusser, der alt efter type har medført død, blodtørst eller zombieficering. Forsorgsmuseet skal undersøge omsorgssvigt - Godhavns-drengene har fået en undskyldning, men hvordan er det ellers foregået, når staten har skullet passe på vores udsatte? Opgaven med at undersøge det er landet hos Forsorgsmuseet, og vi spørger i dag til, hvordan de vil gå til opgaven. Ny dansk tv-kanal - Et par af Danmarks populære musik-kunstnere er sammen med journalister gået sammen om at lave en ny tv-kanal. Altså ikke en flow-kanal, men en Youtube-kanal. Det er alt for svært og ukreativt at skulle gennem f.eks. DR's mølle, før der kommer et program ud af det, lyder kritikken fra Michael Jeppesen, der er med i projektet. Vi spørger ham, hvad vi kan vente os fra Palett. Værter: Karen Secher og Jesper Dein,

  Kultur
 • 1:53:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 28. jan. 2020

  En ny Muhammed-krise? En tilsyneladende forholdsvis uskyldig tegning i Jyllands-Posten af det kinesiske flag med fem virus-kugler i det ene hjørne i stedet for stjerner har gjort det officielle Kina - og at dømme efter de sociale medier også mange almindelige kinesere - ude af sig selv af raseri. Kulturen på P1 fortæller om kinesernes meget følsomme forhold til deres flag - og spørger de danske bladtegneres formand, om satiretegnere bare skal fornærme løs uden hensyn til konsekvenserne. Tøjet i litteraturen: Skandinaviens største modemesse Copenhagen Fashion Week begynder i dag - og mens modeugens arrangører igen forsøger at sætte bæredygtighed på dagsordenen, er forfatteren Ida Holmegaard gået på jagt i litteraturhistorien for at se, hvad forfattere som Dostojevskij, J.D Salinger og Virginia Woolf skrev om tøj. Ida Holmegaard er gæst i Kulturen på P1. Musik om Dommedag: Atomtrussel, klimakrise og andre vederstyggeligheder har betydet, at det 73 år gamle Dommedags-ur nu er stillet frem til 100 sekunder før katastrofen - en dyster prognose, som en dansk guitar-sekstet har omsat til musik, der skal opføres i en koldkrigsbunker. Kulturen på P1 byder på apokalyptiske rytmer og toner og taler med en af de musikalske dommedagsprofeter. Når kunstnere redder verden: I dag er det præcis 35 år siden, at Michael Jackson, Ray Charles, Billy Joel, Diana Ross, Bruce Springsteen, Tina Turner og en stribe andre superstjerner indspillede velgørenheds-hittet "We are the world". Kulturen på P1 ser tilbage på 80'ernes store musikalske indsamlinger - og retter blikket mod nutiden, hvor der er betydelig længere mellem katastrofesangene men desværre ikke mellem katastroferne. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Mandag 27. jan. 2020

  Når computeren maler - Den er blevet fodret med 10.000 malerier, og den har tænkt og øvet sig i 1200 timer. Og nu er den så klar med malerier. Det er en spansk maskinlæringsingeniør bosat i Oslo, der var træt af, han ikke havde råd til original kunst på væggene, men nu kan han i princippet bare trykke print - og så får han et nyt maleri. Man hvad kan de malerier, hvor tæt er de på noget 'originalt'?. Vi tester blandt menigmand og eksperter og hører, hvor den lille forskel betyder noget stort. Auschwitzdag - I dag er det 75 år siden, fangerne i koncentrationslejren Auschwitz blev befriet. Og det er en større international mærkedag, så vi aldrig glemmer Holocaust. Vi markerer dagen med øjenvidne-beretninger fra levende og døde. Fra stemmer og fra bøger. Liebst siger farvel - Lars Liebst har stået i spidsen for tivoli i København de seneste 25 år, men nu er han i gang med at rejse sig fra førersædet, så en ny kan sætte sig i det. I dag gæster han vores studie for blandt andet at tale om forlystelses-mekkaets udvikling i hans tid. Kobe Bryant er død - Bryant var en gudsbenådet basketball-spiller helt frem til, han lagde bolden i kurven for sidste gang i 2016. Lige inden lavede han et afskeds-skriv 'Dear basketball', som siden blev animeret til en lille film. Den film vandt en Oscar, og det viser også lidt om, hvor vigtig sporten er i den amerikanske kultur. Kobe Bryant døde i går i et helikopterstyrt 41 år gammel. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Torsdag 23. jan. 2020

  De sidste KZ-vidner taler ud: Jødernes rædsler under 2. Verdenskrig er endnu engang i fokus: Statsminister Mette Frederiksen er i Israel, hvor hun deltager i en mindehøjtidelighed om Holocaust. Men øjenvidnerne - dem tynder det ud i. Kulturen på P1 taler i dag med en dansk jøde, der var blandt de 500, der blev deporteret til KZ-lejren Theresienstadt. Når kunst og politik krydser klinger: En kunsthal-bestyrer lærte sidste sommer, hvad der kan ske, når man forsøger at udstille højre- og venstreorienteret politisk kunst i samme lokale. Nu har han skrevet en bog om et forløb, der indebar trusler og boykot, ikke kun fra danske kunstnere men også fra den verdensberømte kinesiske aktivist Ai Weiwei. Jon Eirik Lundberg, leder af Læsø Kunsthal, er gæst i Kulturen på P1 i dag. På ekspedition i mediejunglen: Der var engang, hvor danskernes elektroniske medie-muligheder begrænsede sig til én statsejet radiokanal. I dag konkurrerer en sværm af tv- og radiotilbud, streamingtjenester, sociale medier og net-underholdningsproducenter om vores tid - og hvordan bruger vi dem så? En dugfrisk rapport giver et øjebliksbillede, som et af dagens mange medie-tilbud ved navn Kulturen på P1 går på opdagelse i. De skønne og unyttige overspring: Arbejdet kalder, men vi skal lige have en kop kaffe. Jeg har egentlig super travlt men tjekker alligevel lige Facebook. Vi spilder masser af tid på overspringshandlinger, men er det egentlig så negativt? Kulturen på P1 besøger en billedkunstner, der har pillet overspringshandlingerne ud af vores hverdag og malet dem op på sine lærreder. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:09
  Kulturen på P1

  Onsdag 22. jan. 2020

  Pixar fylder 30 år - De startede som animationsfilmenes neo-pionerer og fortsatte som genrens kreative stormflod, på et tidspunkt, hvor Disney havde mest travlt med at gentage sig selv og lave opfølgere til tidligere kasse-succeser. I dag fylder Pixar 30 år, og vi skridter en spritny udstilling på Brandts af. Her bevæger man sig gennem Pixars mange universer. Europæiske kunstnere truet og fængslet - Vi skal ikke langt ud over Danmarks grænser, før kunstneres ytringsfrihed for alvor er truet. En ny rapport fra Freemuse viser, at i perioden fra januar 2018 til oktober sidste år har der været 380 sager om forbrydelser i 28 forskellige lande. Ialt 809 kunsterne har været berørt af censur - 50 har oplevet at blive tilbageholdt og 31 er eller har været fængslet. De mange sager dækker over alt fra regeringskritik, beskyldninger om terrorisme, krænkelse af religiøse, nationale eller kongelige symboler til LBGT-kunstnere. Cheerleaders i tv-serie - Netflix-serien 'Cheer' handler om den hårde konkurrence blandt amerikanske cheerleaders, og serien har fået en serie bragende flotte anmeldelser. Vi har set serien sammen en flok unge cheerleadere fra eliteholdet Divas X. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:10
  Kulturen på P1

  Tirsdag 21. jan. 2020

  Jødehadets historie i Danmark: De næste par dage bliver 75-året for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz markeret i Israel. Statsminister Mette Frederiksen er også på vej til Israel. Hun er bekymret for den stigende antisemitisme i Danmark og vil have en ny officiel definition af, hvad antisemitisme er. Vi ser på jødehadets historie, semantik og definitioner. Barndomstraumer bliver til kunstudstilling: Da billedkunstner Kim Richard Adler Mejdahl var barn, filmede han blandt andet sin alkoholiserede far. Nu indgår de gamle optagelser i en ny udstilling. Hør kunstneren fortælle om tilblivelsen af "Dark Broken Maze" i Kulturen på P1 i dag. Portræt af stjernekok Kamilla Seidler: Hun er kåret som Latinamerikas bedste kvindelige kok og har drevet kokkeskole for fattige i Bolivia. Nu er Kamilla Seider tilbage i Danmark og er gæst i studiet i dag. Thy Teater lukker: Efter 25 år som egnsteater lukker Thy Teater. I efteråret fik teateret kritik i en evaluering foretaget af Slots- og Kulturstyrelsen, og nu har teatret mistet opbakning i Thisted kommune. Bestyrelsesformanden tror ikke på en redningsplan og har besluttet at afvikle teatret fra i dag. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:36
  Kulturen på P1

  Mandag 20. jan. 2020

  Skæbnedag for museer: Danske museer skylder Arbejdsmarkedets Feriefond millioner af kroner, som de troede var en gave. I dag er de indkaldt til et vigtigt møde om en politisk løsning. Kulturen på P1 rapporterer umiddelbart efter skæbnemødet, der for nogle museer kan betyde forskellen mellem fortsat drift og konkurs. Kulturminister i civil: Joy Mogensen er kulturminister og tidligere borgmester i Roskilde - men hun er også et menneske, der kender sorgen indefra, elsker musik og som deler litterære interesser med både Flemming Rose og Kim Larsen. Mød mennesket Joy Mogensen i Kulturen på P1 i dag. En succes der endte med drab: Nedim Yasar var dybt involveret i bandemiljøet men rystede sig fri - for at blive brutalt myrdet samme aften, som han havde festet for den nyudgivne bog, der fortalte hans historie. På dagen, hvor retssagen om drabet begynder, taler Kulturen på P1 med kvinden, der skrev bogen - og bringer optagelser, hvor Nadim selv fortæller om sit bande-exit. En uge i lænker: Hvad sker der, hvis en kulturperson og en imam lænker sig til hinanden, ikke bare så længe, det tager at tage et pressefoto, men en hel uge? Om en uge har vi svaret - for sammenlænkningen foregår i dag. Kulturen på P1 lænker en journalist fast til det umage par og sender direkte fra den selvvalgte ufrihed. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:01
  Kulturen på P1

  Torsdag 16. jan. 2020

  Sygt sundt teater: Kunst og kultur helbreder, men det kan være svært at gå på museum eller i teatret, når man er alvorligt syg. Men når bjerget ikke kommer til Muhamed, må Muhamed komme til bjerget. Vendsyssel Teater og Regionshospital Nordjylland har indgået et samarbejde, som giver patienter mulighed for at livestreame teaterforestillinger, mens de udspiller sig på scenen og ens pårørende sidder på tilskuerrækkerne. Peter Sommer udgiver nyt album: Det udkommer egentlig først i morgen, men vi smuglytter til "Stærk Strøm Hen Over Ujævn Bund", når Peter Sommer er gæst i Kulturen på P1 i dag. Historieformidling anno 2019: Dansk Historisk Fællesråd har nomineret fem udgivelser til "Årets historiske bog 2019". Fra biografier om Christian 2. og Asta Nielsen til dansk demokratis begyndelse og Irans historie. Vi ser på tendenser i historieformidlingen i dag med formanden for juryen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:03
  Kulturen på P1

  Onsdag 15. jan. 2020

  Kokain - Der har været voldsomt fokus på især unges brug af kokain de seneste dage. Men i dag fortæller vi noget om det hvide pulver, du måske ikke har hørt. Om notabiliteter gennem tiden, der har indsnuset - og om stoffets CO2-aftryk fra mark til næsebor. Radio Ung - Den kommende DAB-radio LOUD har hidkaldt de unge for at hjælpe med at udvikle programmer. Vi giver en hjælpende hånd med en samling endnu yngre, der giver et bud. Og det bud tager vi med til den nye radios chefer. Kvinde grundlagde Københavns Universitet - Det skete for langt over 500 år siden, og man har vidst det i mindst 100 år, men alligevel er det en trekvart hemmelighed, at Københavns Universitet IKKE er grundlagt af Christian den 1. men hans kone dronning Dorothea. Vi skriver dronningen ind i historien i dag. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:36
  Kulturen på P1

  Tirsdag 14. jan. 2020

  De nye kulturhovedstæder: Rijeka i Kroatien og Galway i Irland overtager kulturdepechen i år. Begge byer har udarbejdet et program med forskellige kulturarrangementer, men de har også planer om at bruge titlen som kulturhovedstad til at skabe økonomisk vækst. Vi fortæller om Rijekas og Galways planer for kulturåret i dagens program. Ny stumfilmfestival "Da Danmark var Hollywood": Danske filmselskaber udsendte spillefilm på samlebånd i begyndelsen af det 20. århundrede, men efter tonefilmens gennembrud, blev mange danske stumfilm kasseret eller gemt væk. En ny filmfestival finder de gamle danske stumfilm frem igen og viser både de største, smukkeste og de glemte. Aarhus gifter sig med Hamborg: En bus fuld af aarhusianere er netop nu i Hamborg for at underskrive en aftale om et nyt kultursamarbejde mellem de to byer. Vi ringer til bussen i Hamborg. Portræt af komponist Jacob Groth: Han har lavet musik til utal af danske og internationale spillefilm. På bestilling. Nu har Jacob Groth, for første gang, lavet sit helt eget album med "Music for your inner Movie". Mød ham i 'Kulturen på P1' i dag. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:12
  Kulturen på P1

  Mandag 13. jan. 2020

  Benjamin Hav - Han er kendt fra duoen Benal, men nu er han bare sig selv. Til gengæld serverer han to udgivelser på bare en uge, for der er så meget, der presser på for at komme ud. I dag åbner vi for ventilerne og lytter til Benjamin Havs sange, når han gæster studiet. Nye højskolesange - Nu drypper de nye sange fra den kommende udgave af højskolesangbogen, og vi har fået ni af slagsen i første omgang. Vi går igennem nogle af dem og hører, hvad det betyder for kunstnerne at blive optaget i sangbogen. Og så ser vi lidt på, hvilke politiske budskaber, der måtte ligge i dem. Digter-robot - Vi har en helt særlig gæst i studiet i dag, for vi får besøg af en robot, der hvert andet minut sprøjter et dugfriskt digt ud. Vi har også robottens ejermand med, og sammen ser vi på, hvad en kunstig intelligens kan skabe af verbale overraskelser - og hvordan man får den til det. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Torsdag 9. jan. 2020

  Tysk raseri over børnekor: Hvordan kan en klimabevidst sang med et kor bestående af søde børn få de sociale medier i Tyskland til at eksplodere og udløse raseri og dødstrusler? Kulturen på P1 kigger i retning af en helt ualmindelig voldsom shitstorm syd for grænsen. Langt mellem kvinder på podiet: Automekaniker. VVS'er. Stilladsarbejder. Det er tre typiske mandefag, og her kommer et mere: Dirigent. Man skal lede længe for at finde en kvinde på et dansk dirigentpodium, og det har Kulturen på P1 så gjort - og fundet én: Maria Badstue, der er gæst i dag. Sådan undgår du kunst-hvidvask: Opfindsomheden er stor, når sorte penge skal vaskes hvide - og kunstens verden går ikke fri: Fra i morgen risikerer danske kunsthandlere at få næsen i klemme i retssystemet, hvis de sælger dyr kunst til tvivlsomme kunder. Kulturen på P1 bladrer i en ny pjece om kunst-hvidvask og ser på, hvor stort problemet er herhjemme. Håndbold - en dansk opfindelse: Når der i dag fløjtes op til første kamp i herrehåndbold-VM, kan spillere og tilskuere sende en taknemmelig tanke tilbage til 1897 og to danske skolefolk, der uafhængigt af hinanden opfandt spillet. Kulturen på P1 spoler tiden tilbage til dengang håndboldspillerne kastede rundt med en fodbold og sporten var livsfarlig, især for fløjspillerne. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:40
  Kulturen på P1

  Onsdag 8. jan. 2020

  Broderede protester - Svenskerne har altid været gladere for broderi end danskerne. Men i dag er det i mindre grad skøn-broderier af natur eller opbyggelige bibel-citater, der pryder stoffet. Nu handler det om opråb, kampråb, slogans og politiske statements, når nålen sættes til stoffet. Svenskerne er vilde med det - men hvad gør vi i Danmark. Vi tager temperaturen på det danske agitprop-broderi. Skulle det være sjovt? - Vi danskere har en opfattelse af os selv som ret sjove. Vi driller, vi er ironiske eller sarkastiske, vi blander det private ind i arbejdslivet - alt sammen for det gode grins skyld. Men man skal ikke længere væk end til svenskere eller nordmænd, så stiller mange sig helt uforstående overfor, at den danske humor er sjov. Ny bog afdækker misforholdet mellem, hvor sjove, vi selv synes, vi er - og så resten af verdens opfattelse af vores humor. Menstruation på japansk - En stor lyserød klump med ben vandrer i disse dage rundt på det japanske filmlærred. Den lyserøde klump hedder Seiri Chan, og hun har fået stor opmærksomhed, fordi hun symboliserer noget man sjældent taler om i Japan: Menstruation. Vi ser på fænomenet, men griber også i egen barm, for menstruation er jo heller ikke det, vi er mest åbne om i Vesten. Hvor i vores populær-kultur har vi set eller hørt om menstruation? Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:54:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 7. jan. 2020

  Fanget i australsk skovbrand: Når brandene hærger i den hede australske sommer og truer både liv, ejendom og kulturværdier er det for de fleste herhjemme en katastrofe på bekvem afstand. Men for Carsten Juul, som besøger Kulturen på P1 i dag, føles de aktuelle begivenheder skræmmende nærværende: Han har selv prøvet, hvordan det er at være fanget i en australsk skovbrand. Værnemagere på film og i virkeligheden: Filmen "De forbandede år", der har premiere i denne uge, fortæller historien om en fabriksejer, der af nød begynder at samarbejde med den tyske besættelsesmagt. Kulturen på P1 taler med instruktøren Anders Refn - og fortæller historien om krigsårenes virkelige værnemagere. Danske bladtegnere markerer femårsdagen for terror: Fem år er gået siden massakren på det franske satireblad Charlie Hebdo, og terrorhandlingen er for længst forsvundet fra avisforsiderne. Men her på femårsdagen for tragedien har en gruppe danske bladtegnere været i blækhuset for at forhindre os i at glemme. Kulturen på P1 siger endnu engang "Je suis Charlie Hebdo". Skiftedag på kunstmuseer: Tirsdag den 7. januar 2020 byder på præsentationer af hele to nye direktører på danske top-kunstmuseer. Kulturen på P1 taler med de nye øverstkommanderende på Ny Carlsberg Glyptotek og museet Kunsten i Aalborg. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:54:08
  Kulturen på P1

  Mandag 6. jan. 2020

  Store forlag med få debutanter - Gyldendal og de andre af Danmarks rigtig store bogforlag har i det forgangne år næsten ikke haft debutanter blandt udgivelserne. Den vigtige opgave med at pleje og udvikle de spæde forfatter-talenter bliver i stedet varetaget af små, uafhængige forlag. Hvorfor tør de store forlag ikke satse på de nye? Vi har Gyldendals forlagschef i studiet. Succes, succes.....og fiasko - De fleste danske museer melder om publikumsfremgang i 2019. Fra små stigninger til raket-kurver. Men i Den Gamle By i Aarhus sidder direktøren og kigger langt efter alle de besøgende, der ikke kom i år, og vender og drejer nu mulighederne for at få rettet op på besøgstallet i det nye år, så man ikke endnu en gang skal opleve blodrøde tal på bundlinjen. Vi kigger nærmere på nogle af årets succeshistorier og hører, om Den gamle By kan bruge nogle af de andre museers gode tips. Ventemusik - Ventemusik er skabt til at gøre tiden med røret i hånden til at holde ud, når man nu sidder der og ikke kan komme igennem telefonkøen til 1813, IKEA, Skat eller den lokale iskiosk. Men tit har musikken den modsatte effekt. Vi irriteres og frustreres. I dag tager vi et grundigt kig på, hvad god ventemusik skal kunne - og hvorfor det så sjældent sker. Vært: Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:13
  Kulturen på P1

  Tirsdag 31. dec. 2019

  Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

  Kultur
 • 1:53:04
  Kulturen på P1

  Mandag 30. dec. 2019

  Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

  Kultur
 • 1:23:35
  Kulturen på P1

  Mandag 23. dec. 2019

  Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

  Kultur
 • 1:24:17
  Kulturen på P1

  Torsdag 19. dec. 2019

  Greta Thunberg går til scenen: Den 16-årige klimaaktivist er her, der og allevegne - og snart er hun også på teaterscenen. Københavnske Aveny-T vil fortælle historien om Greta Thunberg, men er den ikke allerede så rigeligt fortalt? Aveny-Ts direktør Jon Stephensen er gæst i Kulturen på P1. Museerne i kamp mod tiden: De havde grund til at tro, at de modtog pengegaver - men pludselig blev gaverne til lån. Millionlån, der nu truer museernes eksistens - og politikerne har udsat en redningsplan for fjerde gang. Kulturen på P1 vender blikket mod Christiansborg for at finde ud af, om museerne, der opbevarer vores kulturarv, er købt eller solgt. Når musikken stoppper før tid: Ludwig van Beethoven komponerede ni symfonier og begyndte på en tiende ... som det nu er planen at lade en computer skrive færdig. Også andre af de store klassiske musik-magere efterlod sig ufuldendte værker, som yngre kolleger efterfølgende har komponeret videre på. Kulturen på P1 kaster sig ud i musik-arkæologi i selskab med en komponist, der selv lader sig inspirere af de store mestre. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:08
  Kulturen på P1

  Onsdag 18. dec. 2019

  Borgmestre på banen: Som vi fortalte i går, står en lang række museer om et øjeblik med et lån, der skal betales tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond. Et lån, der vel at mærke blev givet med forventning om, at de penge skulle Feriefonden aldrig have tilbage. Nu tager en lille håndfuld borgmestre bladet fra munden og kaster sig ind i kampen for at redde deres lokale museer. Vi har en af borgmestrene med i dag. Bæredygtig og blæret biograf: Der skal efterhånden noget til, for at en biograf kan lokke os op ad lænestolen og væk fra streamingtjenesten for at tilbyde os film i mørket. En ny biograf i Nordhavn i København giver publikum det nyeste af det avancerede - og byens måske mest bæredygtige sodavandskrus. Vi tjekker trenden ud. Star Wars film: Det er den niende og sidste Star Wars-film, der i dag har premiere. Sidste fim i den originale cyklus, skal man vel sige, for det er med garanti ikke slut med spin off-serier, madkasser, lyssværd og menneskelignende robotter og andre galakse-krigere. Men i dag altså bare en film - som vi anmelder. Vært: Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:23:41
  Kulturen på P1

  Tirsdag 17. dec. 2019

  Økonomisk bombe under museer: En gammel gæld, som en stribe museer har pådraget sig i den tro, at pengene aldrig skulle betales tilbage, risikerer at koste flere af låntagerne deres eksistens. For nogle museer falder hammeren allerede om få måneder - og en politisk redningsaktion er netop blevet udsat for fjerde gang. Mens uret tikker ser Kulturen på P1 på en økonomisk bombe, der har potentiale til at ryste opbevaringen og formidlingen af dansk kulturarv i hidtil uset grad. 30 år med The Simpsons: Der er tv-serier, der holder en enkelt sæson. Så er der dem, der klarer skærene i nogle år. Men Bart, Homer, Marge, Lisa og Maggie Simpson har klæbet til skærmene i 30 år nu, og de er still going strong. Hvordan bærer en tv-serie sig ad med at være både vedkommende, stilskabende og sjov gennem hele tre årtier? Kulturen på P1 taler med Danmarks (måske) største tv-serie- og Simpsonsekspert. Kan de fægte i Star Wars?: I morgen, onsdag, vil det være svært at få øje på biografkrisen, når der er verdenspremiere på den nye Star Wars-film. Rumskibe, laserdueller, helte, skurke, den mystiske kraft og ikke mindst ... lyssværdsduellerne. Men faktisk lader Star Wars-kombattanternes fægteevner en del tilbage at ønske, påpeger en top-fægter, der besøger Kulturen på P1s studie i en galakse tæt på dig. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:14
  Kulturen på P1

  Mandag 16. dec. 2019

  Svenske kulturchefer i oprør - 17 chefer fra forskellige dele af det svenske kulturliv har sammen forfattet et opråb til landet. Kulturen er under systematisk angreb - derfor skal den grundlovssikres. Den enkeltes ret til adgang til kultur er en rettighed på samme måde som retten til skolegang og bopæl er det. Vi taler med en af de svenske kulturchefer, der tilfældigvis også er dansk. Rossen på 25. jul - han gør det i år, for 25. gang - tager på juleturne. Stig Rossen har om nogen greb om julestemningen, når den skal ud over scenekanten. Stig Rossen er uddannet skuespiller fra den fine Guildhall i London - men har ikke mindst slået sit navn fast som sanger. I dag gæster han vores studie for at fortælle om, hvordan man synger den samme forestilling 1500 gange - og hvordan man synger julesalmer aften efter aften, år efter år, uden at det bliver til grå rutine. Bøger vs. iPads - i dag er vores undervisningsminister ude med riven efter al den tid, elever i skolen bruger på ipads. Der skal flere bøger tilbage i skoletaskerne, siger hun. Vi taler med lærerne for at høre, hvornår bogen er bedre end skærmen og omvendt. Vært: Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:23:36
  Kulturen på P1

  Torsdag 12. dec. 2019

  Kirkerne rippes for værdigenstande: De danske kirker udsættes i stigende grad for tyverier, røverier og indbrud. Årligt oplever 311 kirker i landet at blive frarøvet værdigenstande. Kulturen på P1 har været på besøg hos en af de kirker, der har været udsat for tyveri ved højlys dag. What the golf: "Golfspillet til folk, der hader golf", som de danske spil-udviklere selv kalder det, vandt i går prisen for årets bedste mobilspil ved det internationale spilmedie ING's store prisuddeling. Vi har testet spillet og får besøg af spillets skabere. Børnedrømme: Hvornår holder børn op med at drømme om at blive astronauter og prinsesser - og hvornår bliver man voksen? Kunstneren Frida Retz undersøger barnedrømme i en ny udstilling. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:23:31
  Kulturen på P1

  Onsdag 11. dec. 2019

  Arne is back! - Arne Bro er tilbage på Filmskolen som leder af dokumentar-linjen. Han blev ellers sendt hjem med piber og trommer og blev dermed et af omdrejningspunkterne i konflikten mellem rektor Vinca Wiedemann og skolens elever. Men først blev Vinca fyret som rektor, og nu er Arne Bro altså tilbage på Filmskolen. Vi besøger skolen og mærker stemningen. Noter om angst - 23,8% af yngre kvinder lider af angst. En af dem er i studiet hos os i dag. Og det er hun blandt andet fordi hun er ved at komme ud på den anden side. Og har lavet en bog om det - en bog til alle de andre yngre kvinder, der bliver ramt af angsten og har brug for nogle gode kneb til at lære hjernen at styre sig. Vilde Peter Adolphsen - han er vildskab. Han er Punk. Han er manden der gav os Rynkekneppesygen... Og så er han også en af de yngste forfattere blandt de dygtige og vigtige af slagsen der har fået tildelt Statens Kunstfonds hædersydelse. Og i dag er han også gæst hos os. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:24:11
  Kulturen på P1

  Tirsdag 10. dec. 2019

  Omstridt forfatter til prisfest: I aften modtager den østrigske forfatter Peter Handke nobelprisen i litteratur - midt i storm af kritik og debat. Er en mand, der har plejet omgang med serbiske krigsforbrydere, værdig til at modtage litteraturverdenens fornemste anerkendelse? Mens der varmes op til demonstrationer i Stockholm, kridter Kulturen på P1 banen op. Statuer får nye sjæle: Da Bertel Thorvaldsen skabte sine berømte statuer vidste alle, hvem de forestillede - i dag er de for de fleste af os anonyme kroppe med tomme ansigter. Men i øjeblikket får de gamle statuer nyt liv med hjælp fra en af Danmarks mest kendte forfattere. Kulturen på P1 aflægger Thorvaldsens Museum og Merete Pryds Helle et besøg. Verdenskendt kunstner dekorerer parkeringshus: Hvis man vil se kunst, er det lokale parkeringshus normalt ikke stedet at gå hen - men det vil de lave om på i Fredericia, hvor den danske kunstner-stjerne Kirstine Roepstorff er sat på opgaven. I Kulturen på P1 fortæller hun om det usædvanlige projekt. Julens hade-hits og hvordan man overlever dem: De sædvanlige jule-evergreens kværner dag ud og dag ind i butikker og forretningscentre. Nogle elsker dem - andre drives til vanvid, blandt dem nogle af de ekspedienter, der er tvangsindlagt til non-stop julehit-parade otte timer om dagen. Kulturen på P1 ser på julesangenes funktion og sender en julemusik-traumatiseret medarbejder til psykolog. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:24:07
  Kulturen på P1

  Mandag 9. dec. 2019

  Drømmecykler og fodboldhunde - det er titlen på en ny bog til børn, der i den grad udfordrer de små læsere med digte og dystre emner. Vi taler med forfatteren om, hvordan og hvor meget man kan og bør udsætte de små poder for. Den lysende kunst - Jesper Kongshaug har lige fået Statens Kunstfonds hædersydelse, som man får, til man dør. Det gør han, fordi han kan lave kunst med lys som stort set ingen andre. Hvad er det særlige, man får ud af at lege med lys som kunst - og hvordan røg Jesper Kongshaug ind på det spor i sin kunstneriske karriere? - spørgsmål, der vil blive opklaret i dag, når lyskunstneren besøger os. Bananens bøjede skæbne - det har været en omtumlet uge for den stakkels banan, der blev iklædt en strimmel gaffa og hængt op på en væg i New York. For så var den pludselig kunst - og 800.000 kroner værd. Men så kom en anden kunstner forbi, og han tog bananen ned fra væggen og skrællede den - og så var den pludselig spist. Så nu kan kunstverden diskutere, hvor meget en spist banen er værd, og om der skal en ny banan op - og endnu en gang kigger man på og spørger sig selv: Hvornår er noget kunst? Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:27:00
  Kulturen på P1

  Torsdag 5. dec. 2019

  Børnekoncert med barske tekster: "En panser skal ligge i graven" og "Knytnæver til du spytter tænder. Stikker bliver stukket, til de ikke bløder længere." Sådan lyder det i rocker-rapperen ATYPISKs musikalske bagkatalog - og i februar 2020 står han på scenen i bydelen Løget i Vejle til en koncert for børn og unge mellem 15 og 19 år. Kulturen på P1 portrætterer en musiker, der for tiden trækker overskrifter og debat i Vejle. Tøj med god miljø-samvittighed: Det tøj, vi har på, og som ofte produceres i fjerne lande under kummerlige forhold, er blandt denne verdens allerstørste miljøsyndere. Nu mener et dansk firma at have fundet den trylleformular, der kan gøre tøjet både holdbart og bæredygtigt. Poesi der taler jysk: "Hendes feminisme er hårdtslående, men sjov. Hendes poesi er præget af en stor musikalitet og en leg med ordene. Og så taler den jysk". Sådan lyder en del af begrundelsen for, at digteren Mette Moestrup netop har fået tildelt Statens Kunstfonds livslange hædersydelse. Mette Moestrup er portrætgæst i Kulturen på P1. Fra hegnspæl-beskyttelse til musikinstrument: Når verdensstjernen Björk giver koncert i Royal Arena i København i aften, har hun et dansk opfundet instrument med på scenen. Hør i Kulturen på P1, hvordan en sydfynsk fabrikant opdagede, at de aluminiums-toppe, han producerede til hegnspæle, kunne bruges til langt mere kunstneriske formål. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur