Kulturen på P1

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  17. jun. 2019

  Nyt dansk stjerneskud: Hun har haft en birolle i en Min søsters Børn-film, men man skal være meget interesseret i rulletekster, hvis man er stødt på navnet Clara Rugaard i film før. Og så - lige pludselig står den 21-årige dansker med den store hovedrolle i en ny Netflix-film 'I am Mother'. En slags scifi-kammerspil, hvor Clara spiller overfor en talende robot og den dobbelte Oscar-vinder Hillary Swank. Filmen har fået en rigtig god modtagelse, og Clara bliver fremhævet som et stjerneskud. I dag fortæller hun om at blive valgt til sådan en rolle og om alt det, der følger med af blitzlys, røde løbere, nye drømme og en fremtid, der lige er gået i gang. Samtidssange: Den danske sangskat er stor og smuk og glimter af guld, men der mangler noget i den: Det aktuelle. Derfor har kræfter nu sat gang i at få skrevet nogle helt aktuelle tekster, vi kan synge med på. Havren på marken er groft sagt skiftet ud med bankskandaler og klimaproblemer. Vi napper en smagsprøve sammen med manden bag Samtidssang-projektet. De første snublesten: I morges blev de første snublesten i Danmark lagt i fortovet. Stenene skal markere de steder, hvor jøder boede, da de blev anholdt og interneret under 2. verdenskrig. Snublestenene startede i Tyskland, og i dag er der 74.000 lagt rundt i verden. Vi var med, da den første danske sten blev lagt i morges. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:53:22
  Kulturen på P1

  13. jun. 2019

  Biografier på samlebånd: Han har skrevet velanmeldte biografier om musikere som Bob Dylan, Neil Young, Bruce Springsteen og Paul McCartney, og nu er endnu én - denne gang om Brian Wilson, hjernen bag Beach Boys - på vej til boghandlerhylderne. Fælles for bøgerne er, at forfatteren ikke har vekslet ord med de mennesker, han portrætterer. Hvordan gør han det? Karsten Jørgensen er gæst i Kulturen på P1. Flygtningehistorier i virkeligheden og på scenen: I 2015 tog Danmark imod 21.000 hovedsageligt syriske flygtninge. I årene 1944-45 tog Danmark imod 240.000 tyske flygtninge. De to vidt forskellige flygtningekriser havner nu på samme teaterscene, og et sydfynsk museum spiller en central rolle. Hør historien i Kulturen på P1. Korsang bag tremmer: Komikeren Anders Matthesen er premiereaktuel i en ny dansk film, hvor han spiller leder af et fængselskor. Kulturen på P1 anmelder "De frivillige" - og aflægger besøg hos et kor af virkelige syngende forbrydere. Danmark går flag-amok: Vi ved, at det er løgn - men det skal ikke forhindre os i at fejre, at det på lørdag er 800 år siden, at det danske flag faldt ned fra himlen. Kulturen på P1 smugkigger på et alternativt og måske mere historisk korrekt Dannebrog og besøger en udstilling af danske guldaldermalerier dér hvor Gud sendte det rød-hvide flag på flyvetur - i Estland. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:18
  Kulturen på P1

  12. jun. 2019

  Islands kulturelle boom - vi ved godt, at de kan noget særligt med hensyn til litteratur og musik på Island. Denne lille ø med 350.000 indbyggere får skabt kvalitets-kultur, man godt kan være misundelig på. Lige nu boomer det igen deroppe, og vi ser på noget af den friske litteratur og musik, der sprøjter ud fra vulkanøen. Tjernobyl - Tv-serien i fem afsnit om ulykken på Tjernobyl er nu ude. Anmeldere og seere rundt i verden er helt på halen over, hvor god og skræmmende, den er. Russerne vil lave deres egen version, hvor CIA får deres del af skylden... og imens er Rusland ved at udfase den type reaktorer, som var skyld i ulykken dengang. Vi giver dig i dag det atomare overblik. Aalborg Teaters #MeToo-regler - Aalborg Teater har som det første teater lavet et sæt #MeToo-regler for de ansatte og ledelsen. Vi spørger i dag, hvordan de er skabt og hvilken betydning de kan få. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:54:00
  Kulturen på P1

  11. jun. 2019

  Grøn var min barndoms dal: Når Mette Frederiksen i dag kan sidde og forhandle med de andre partier i rød blok, skyldes det blandt andet, at hun som barn læste en roman, der tændte den politiske ild i hende. Vi endevender romanen "Grøn var min barndoms dal" af den britiske forfatter Richard Llewellyn. Den politiske kunst på Læsø: Der var massivt politiopbud, da Læsø Kunsthals nye udstilling åbnede i fredags. Udstillingen "Den politiske kunst" har været flere år undervejs og allerede inden ferniseringen, har den skabt heftig offentlig debat. Nu er dørene åbnet, og Kulturen på P1 har besøgt kunsthallen på Læsø. Farvel til Ib Nørholm: Han har ydet et uvurderligt bidrag til udviklingen af dansk kompositionsmusik. Ib Nørholm døde 2. pinsedag 88 år gammel. Vi ser tilbage på de vigtigste bidrag fra en lang karriere. 50-året for de polske jøders flugt til Danmark: 3000 polske jøder måtte flygte til Danmark i 1969. De blev indkvarteret på et skib i Københavns havn, men siden gik historien i glemmebogen. Blandt andet fordi aviserne aldrig skrev om de polske jøder. Få hele historien sammen med både en 1. generationsindvandrer, der boede på flygtningeskibet Skt. Lawrence og en 2. generationsindvandrer, som er vokset op med den historie i bagagen. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer. (Sendes også 1.03).

  Kultur
 • 1:53:21
  Kulturen på P1

  6. jun. 2019

  Kulturens plads i valget: Valgkampen er forbi, og i dagens udsendelse gør vi status over kulturområdets plads i slaget om mandaterne. Vi taler blandt andet med to kandidater, der fra starten af satsede på at sætte kulturen på dagsordenen og ser på, hvordan det så rent faktisk gik. Farvel til Mette Bock: Mette Bock har været kulturminister siden år 2016, men nu er det slut. Vi gør status over hendes virke på posten i selskab med politiske venner og fjeder. Fremtidens kulturminister: Forhandlingerne om magten er i fuld gang, og inden længe vil en ny minister være klar til at sætte sig i stolen som landets kulturminister. Vi taler med to tidligere af slagsen om ministeriet og magten og om de opgaver, der venter forude på kulturområdet. Det og meget mere i dagens udsendelse af Kulturen på P1, der også kommer omkring åbningen af NorthSide, 75-året for D-dag, og som løbende opdaterer dig på valgets seneste nyheder direkte fra Christiansborg. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:05
  Kulturen på P1

  5. jun. 2019

  Valgets kulturspørgsmål: Mange brokker sig over, at der er talt alt for lidt om kulturpolitik i valgkampen. Her på Kulturen i P1 har vi imidlertid haft partiernes kulturordførere inde for at udbrede sig om kulturpolitikken, og hver dag sendte et parti et spørgsmål videre til næste parti. Denne stafet har vi nu samlet til et overflødighedshorn af kulturholdninger præsenteret på 8 minutter. Grundlov for de unge og marginaliserede: Vi fejrer grundlovens herligheder med taler rundt i hele landet på denne dag. Men talerne har ændret sig gennem tiden, og den udvikling ser vi nærmere på - ligesom vi skal høre brandtaler for nogle af de yngre medlemmer af demokratiet - og fra nogle af de minoriteter, der godt kan føle sig klemt og glemt på denne dag. Søs Fenger: Hun har været en fast og populær del af den danske musikbranche i flere generationer, og hun er slet ikke færdig endnu. Søs Fenger har ny plade på vej, og ny turne venter rundt om hjørnet. Men inden er hun gæst hos os for vende det, der var - det der er - og det der kommer. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:59
  Kulturen på P1

  4. jun. 2019

  Net-leksikon runder skarpt hjørne: Forestil dig et traditionelt leksikon med 250.000 artikler .. det ville godt nok fylde nogle hyldemeter. Men så mange opslag er der nu i den danske udgave af net-leksikonet Wikipedia. Kulturen på P1 kipper med flaget og klikker med musen. Musik fra plastik: Behøver lækre musikinstrumenter absolut at være lavet af træ eller andre ædle materialer? Tilsyneladende ikke. Kulturen på P1 præsenterer et band, der udelukkende spiller på instrumenter af plastik - og ser nærmere på, hvordan plastik mere og mere har sneget sig ind i kunsten. Himmelske navne på dansk: Et sted ude i verdensrummet svæver en meteorsten rundt, som bærer Karen Blixens navn. Carl Nielsen har også fået opkaldt en himmelsk sten efter sig, og Jammerbugten er et sted på Mars. I anledning af, at alle danskere nu kan være med til at give exoplaneten HAT-P-29b et ordentligt navn, ser Kulturen på P1 på, hvor meget danske navne fylder i Universet. K for kultur? Hvad vil de konservative med museerne, musikken, kulturstøtten og omprioriteringsbidraget? I hvor høj grad står K'et på stemmesedlen for "Kultur"? Kulturen på P1 fortsætter - og slutter - serien, hvor partiernes kulturordførere én for én kommer i studiet og bliver krydsforhørt om kulturpolitik. I dag Merete Scheelsbeck fra Det Konservative Folkeparti. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:51:53
  Kulturen på P1

  3. jun. 2019

  Stram Kurs' kulturpolitik: Med få dage til folketingsvalget er Stram Kurs klar med deres kulturpolitiske valgprogram. Partiet varsler blandt andet et opgør med armslængdeprincippet. Folketingskandidat og kulturordfører, Uwe Max Jensen, fremlægger Stram Kurs' kulturpolitik i dagens program. Alternativets kulturpolitik: Kun få partier har ligeså mange kulturpolitiske visioner som Alternativet, og da partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget ikke blev valgt til Europa-Parlamentet, så fortsætter han sit kulturpolitiske arbejde på Christiansborg. Rasmus Nordqvist gæster studiet og fremlægger Alternativets kulturpolitik. Forstadsliv på museum: Hvordan dokumenterer og bevarer man "almindelige" menneskers historie anno 2019? Det er et spørgsmål, som Forstandsmuseet forsøger at besvare. Senest er museet rykket ind i en tom boligblok i Brøndby Strand og udstiller almindelighedens historie, inden bygningen bliver revet ned. I "Kulturen på P1" får vi også besøg af forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky. Vi besøger De Kellerske Anstalter, og så tegner vi et portræt af Christian 2., der langt om længe har fået sin egen biografi. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:30
  Kulturen på P1

  29. maj 2019

  Hvad med kulturstøjen? Distortion i København, NorthSide i Aarhus, Tinderbox i Odense: Det er kultur for fuld udblæsning - eller støj, alt efter hvordan man ser på det. På dagen, hvor hovedstaden forbereder sig på fem dage med dunkende rytmer, ser Kulturen på P1 på, hvordan danske storbyer går den svære balancegang mellem at være steder, hvor der både kan festes og bos. Børn som portrætkunstnere: Den klassiske parodi på en børnetegning forestiller et hus med en skorsten og en flagstang, hvor røgen og flaget blæser hver sin vej. Men niveauet var mange flagstangshøjder over det, da Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i går uddelte priser til portrætmalende børn. Kulturen på P1 ser på, hvad der sker, når den yngste generation tager pensel i hånd - og taler med den 12-årige vinder af portrætkonkurrencen. Valgflæsk der smager af noget: Han er uddannet kok og har arbejdet på de fineste restauranter - men har droppet Michelin-maden til fordel for flæskestegssandwich og flyversjusser. Og så er han stifter af det politiske parti "Sprød Kurs". Mød flæskesoldaten (hans selvvalgte titel) og madpioneren Umut Sakarya i Kulturen på P1. SF og kulturen: Hvis SF's kulturordfører på Christiansborg fik en pose med 50 millioner kultur-kroner, hvad ville han så bruge den til? Hvad går SF's kulturpolitik egentlig ud på? Og støtter SF ideen om et særligt kunstnerfradrag på selvangivelsen? I Kulturen på P1's politiske kulturordførerrunde er turen i dag kommet til SF's Jacob Mark. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:33
  Kulturen på P1

  28. maj 2019

  Læsø syder: Provokerende kunst provokerer. Og når Læsø Kunsthal næste fredag åbner for udstillingen 'Den politiske Kunst', har der allerede været godt gang i diskussionerne på øen. For kunstnere og kuratorer bag en efterfølgende udstilling har meldt ud, at de ikke vil lave deres kommende udstilling i kunsthallen, hvis et par af de udstillede kunstnere på 'Den politiske Kunst' ikke pilles ud af udstillingen. Og nogle af beboerne på øen er også utrygge, for blandt de udstillede er kunstnere, der før har fremkaldt både ballade og sågar terroraktioner. Alfabet på polsk: I Danmark er Inger Christensens digtsamling Alfabet bredt anerkendt som noget af det ypperste poesi, der er præsteret her i landet. I Polen har de lige fået en oversættelse af Alfabet, og på en bogmesse i Warszawa er det lige blevet offentliggjort, at oversættelsen er nomineret til Gdynia-litteraturprisen. Alfabet er oversat af en polsk kvinde, der kun kortvarigt har været i Danmark - og vi taler med hende i dag. Porno fylder rundt: På torsdag er det 50 år siden, pornoen blev frigivet i Danmark. Dermed blev vi det første land, der tillod de frække billeder....men de var der selvfølgelig allerede i forvejen. Vi ser på billeder i dag - af de letpåklædte og nydeligt afklædte, der prydede den forbudte genre, og som blev konfiskeret af politiet i årene inden, vi gav pornoen fri. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:53:57
  Kulturen på P1

  27. maj 2019

  Cannes og Den Gyldne Palme: Den røde løber er rullet sammen, spotlyset slukket, og filmstjerner og -anmeldere er taget hjem. Årets filmfestival i Cannes er slut, og vores mand vurderer det generelle niveau og vinderen af Den gyldne Palme. Leg!: Leg er ikke bare for børn. Voksne skal også lege, og faktisk kan leg redde hele verden, for det er en form for videnskab, hvor vi kan afprøve mærkelige påfund og nye løsninger. Det mener forfatteren bag en ny bog om leg, som er med til en slags journalistisk et-tag-fat i Kulturen på P1 i dag. Tv-kanal til hele Europa: Tv-stationen Arte kan i dag ses i det meste af Europa - også i Danmark. Nu vil EU styrke kanalen, så den bliver lettere tilgængelig med flere sprog, så alle kan være med. Vi ser på kanalen, som mange af os KAN se - men som de færreste tænder for. Værter: Jesper Dein og Karen Secher.

  Kultur
 • 1:52:41
  Kulturen på P1

  23. maj 2019

  At læse det ulæselige: Et mystisk 600 år gammelt pergament-dokument har i årevis givet alverdens sprog-arkæologer hovedbrud - indtil nu, hvor en forsker mener at have knækket koden. Kulturen på P1 ser på den vrimmel af glemte skriftsprog, det i tidens løb er lykkedes eksperterne at tyde. Kunst fra Vadehavet: Den uspolerede natur, stilheden, dyrelivet, østersjagt - det har indtil nu været de oplevelser, man kunne forvente ved Vadehavet ud for den jyske vestkyst. Men snart vil man også kunne se britiske kunstnere tumle rundt med kulstift, skitseblokke, staffelier og store malerlærreder i den storladne natur. Hvad bringer dem der? Få forklaringen i Kulturen på P1. Et gangsterpars død og evige liv: I dag er det 85 år siden, at en regn af kugler satte en stopper for røverparret Bonnie Elizabeth Parker og Clyde Chestnut Barrows kriminelle karrierer. De stjal og de myrdede - og er alligevel blevet legender. Hvorfor? Kulturen på P1 ser på, hvad der skal til, for at kriminelle går over i historien på den seje måde. Kulturens oversete helte: Trine Dyrholm, Rasmus Seebach, Karen-Lise Mynster, Anders Matthesen - kulturlivets stjerner er nemme at få øje på, men hvad med dem, der hjælper stjernerne uden selv at være i rampelyset? I en ny serie vender Kulturen på P1 mikrofonen mod de sædvanligvis usynlige assistenter. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:52:51
  Kulturen på P1

  22. maj 2019

  Valgsvindel i Danmark?: Vi har et af verdens sikreste valgsystemer, men kan det alligevel lade sig gøre at lave valgsvindel i Danmark? Politisk thriller-forfatter Niels Krause-Kjær mener at have fundet en måde. Her to uger før valgdagen deler han sine fiduser med Kulturen på P1's lyttere. Dansk skole blandt verdens bedste: The Animation Workshop i Viborg er netop blevet kåret som verdens niendebedste animationsskole udenfor USA. Kulturen på P1 indkredser, hvad det er skolen, som har givet baghjul til hundredvis af andre animationsskoler rundt om i verden, kan. Kunstnere, politikere og en kop kaffe: Forstår de hinanden? Taler de overhovedet samme sprog? Og vil de hinanden noget, sådan for alvor? I morges satte en stribe politikere og en flok kunstnere hinanden i stævne til en snak og en kop kaffe på Kunsthal Charlottenborg i København. Kulturen på P1 var med ved ringside. Klimakamp med kunst som våben: Assens på Vestfyn er ikke på listen, når Danmark sidst i denne uge præges af klimastrejker og -marcher. Alligevel har Assens en stemme i klimakampen i skikkelse af en lokal billedkunstner, der år efter år trækker internationale klima-kæmpende kunstnere til egnen. Mød ildsjælen Jørgen Svenstrup i Kulturen på P1. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

  Kultur
 • 1:36:16
  Kulturen på P1

  21. maj 2019

  Den tolerante hiphop: Indtil for få år siden blev masser af hiphop-numre bandlyst fra særligt amerikanske radiostationer, fordi teksterne var for hårde og krænkende. I dag oplever hiphoppen imidlertid en ny bølge af tekster, hvor tolerance og egen sårbarhed står tydeligt frem. Vi lytter og analyserer i dag. EU og kulturen: Hvis der er to ting, der er på nippet til at drukne i denne her valgkamp, så er det EU-valget og kulturpolitikken. Vi smider en dobbeltsidet redningskrans i dagens program, hvor vi ser på, hvordan EU støtter og påvirker vores kulturliv. Og så har vi selvfølgelig også vores daglige kulturordfører fra et af partierne - i dag fra Partiet Klaus Riskær Pedersen. Trapholt, aben og sikkerheden: Kunstmuseet Trapholt i Kolding har været hårdt udsat for tyverier. Nu er den 30 kilo tunge Kaj Bojesen-abe vendt tilbage, men Marco Evaristtis værk 'Rolexgate' er der ingen spor af. Vi har taget Trapholts direktør under armen og skridter museet af for at finde ud af, hvordan man i fremtiden kan sikre sig bedre mod tyverier. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:10
  Kulturen på P1

  20. maj 2019

  Hvem var ham Goldstein? De fleste har hørt om maleren Edvard Munch - ham med "Skriget" - men hvem kan på stående fod citere et digt af Emanuel Goldstein? Edvard Munch kunne, for Goldstein, en ikke særlig kendt digter fra Nakskov, var ham en stor kilde til inspiration. Nu bringes de to sammen igen - på kunstmuseet Fuglsang på Lolland. Kulturen på P1 sætter spotlys på digteren. Trone-strid omsider afgjort: Det begyndte som endnu en tv-serie og sluttede som et mediefænomen uden sidestykke. I nat blev sidste afsnit i sidste sæson af "Game of Thrones" lagt på nettet, og millioner af fans sad klar med fingeren på streamingknappen. Kulturen på P1 lægger en gigantisk fantasy-føljeton med drager, magtkampe og masser af mord i seng. Den rigtige historie om Dannebrog: Ifølge myten faldt Dannebrog ned fra himlen i Estland i 1219 - men tror du på det, er der en god chance for, at du også tror på julemanden og tandfeen. To danske historikere har sat sig for at skrive den rigtige historie om vores rød-hvide fane - og har i den forbindelse allieret sig med estiske kolleger. Nye Borgerlige og kulturen: Vi ved, hvad Nye Borgerlige mener om indvandring, men hvilke museums- og andre kultur-tiltag vil partiet slås for, hvis det kommer i Folketinget? I Kulturen på P1's serie om de opstillingsberettigede partiers kulturpolitik er turen kommet til Nye Borgerliges Pernille Vermund. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:53:28
  Kulturen på P1

  16. maj 2019

  Cannes unplugged - Vor mand i Cannes dribler i døgndrift rundt mellem filmvisninger og interviews - og ind i mellem har han også tid til at gribe mikrofonen og give os en live-status fra verdens fornemste filmfestival. I dag blandt andet om en kvindelig, afrikansk instruktør, der fascinerer stærkt. Valg-bog - Her ti dage inde i valgkampen har Lars Løkke Rasmussen sendt en bog på hylderne om sine overvejelser frem til valget. Og også om sine overvejelser efter valget - derfor kan du i dag høre historien om, at statsministeren er åben for en SV-regering efter valget. Vi går en anden vej og får besøg af bogens forfatter Kirsten Jacobsen, der fortæller om tilblivelses-processen, og om hvordan man undgår at blive en ufrivillig brik i en verserende valgkamp. Udelukket fra Eurovision - ....men med hos os i dag. Palæstinensiske musikere har aldrig haft chancen for at være med i Eurovision, for det tillader Israel ikke. Så når årets danske bidrag klinger i semifinalen i Tel Aviv i dag, kan man alternativt dukke op hos Mellemfolkeligt Samvirke og lytte til palæstinensisk livemusik. Smagsprøve hos os i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  31. dec. 2018

  Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

  Kultur
 • 1:57:00
  Kulturen på P1

  27. dec. 2018

  Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

  Kultur