Kulturen på P1 | P1 | DR

Kulturen på P1

Sendt første gang d.

Nordisk Litteraturpris - i dag kom de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris 2018. Der er 13...

Nordisk Litteraturpris - i dag kom de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris 2018. Der er 13 nominerede bøger, og de to er danske. Vi taler med et medlem af bedømmelseskomiteen om de to danske bøgers kvaliteter og om, hvordan de står sig med de andre nominerede.
Liberty - Jakob Ejersbos roman Liberty kan fra på søndag ses som tv-serie på DR1. Liberty handler om bistandsarbejdere i Tanzania, og vi taler både med producenten om at skabe serien og med en af Danmarks mest garvede udi ulandshjælp om, hvordan tingene har udviklet sig siden de 80'ere, Ejersbo skriver om i Liberty.
Estland 100 ÅR - Baltiske Estland kan fejre sine 100 år i dag, og det sker med den evige angst for, at Rusland løber dem over ende. Vi kipper med flaget og ser på den estiske folkesjæl og den kultur, det bringer til verden.
Filmland - i dag anmelder vi to film, der har det til fælles, at der er danske filmfotografer i spidsen af produktionerne. Kan vi noget specielt med billederne?
Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

Næste udsendelse

P1, 22. mar. 2018 kl. 14:03

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Mere Kulturen på P1

Kulturen på P1

21. mar. 2018 kl. 14:03
#MeToo: I går meldte Stockholms Stadsteater ud, at Benny Fredriksson, der indtil for nyligt var c...
#MeToo: I går meldte Stockholms Stadsteater ud, at Benny Fredriksson, der indtil for nyligt var chef for teateret, har taget sit eget liv. Fredriksson forlod sin stilling i december, efter en række anonyme anklager om en diktatorisk ledelsesstil var blevet rejst i forbindelse med MeToo-bevægelsen. Kulturen på P1 ser på de svenske reaktioner i kølvandet på Fredrikssons selvmord.
Danica Curcic: I 2014 blev hun kåret som en "Shooting star" på Filmfestivalen i Berlin. Siden da har hun medvirket i en række danske film, og lige nu er hun aktuel i rollen som som Jeanne d'Arc på teateret Republique. Danica Curcic besøger Kulturen på P1 til en snak om sin opvækst, forventningspres og stærke kvinderoller.
Tintins danske forbindelser: I morgen åbner Brandts i Odense en udstilling om tegneren Hergé, der blandt andet står bag Tintin-tegneserierne. Tintin er populær verden over, men især i Danmark har vi et særligt forhold til ham. Dansk er faktisk det sprog - ved siden af fransk - hvor der kontinuerligt er flest Tintin-oversættelser tilgængelige. Kulturen på P1 dykker ned i Hergé og Tintins danske forbindelser i dagens udsendelse.
Det og meget mere i dagens program, hvor vi også skal forbi museumsoplevelser på Google Arts, et opgør med ny kompositionsmusik og Twitters håndtering af trusler og chikane.
Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

Kulturen på P1

20. mar. 2018 kl. 14:03
Operasang for ingenting: Opera er vidunderlige arier, flotte kostumer og fantastiske scenografier...
Operasang for ingenting: Opera er vidunderlige arier, flotte kostumer og fantastiske scenografier - men også et fag, hvis udøvere til tider må kigge i vejviseren efter løn for deres præstationer. Kulturen på P1 flytter spotlyset ind bag den pæne operafacade og taler med en dansk operasanger, der har fået nok af at arbejde gratis.
Ditlevsen som brevkasseredaktør: Når talen falder på Tove Ditlevsen, går tankerne som regel i retning af "Pigesind", "Man gjorde et barn fortræd", "Vi har kun hinanden" og hendes øvrige elskede romaner, digt- og novellesamlinger. Hvad der er mindre kendt er, at Ditlevsen i en årrække var brevkasseredaktør på Familie Journalen - og til tider dér ydede en rådgivning, som formentlig ville udløse en Facebook-shitstorm, hvis den havde været bragt i dag. Kulturen på P1 ser nærmere på brevkasseredaktøren Ditlevsen - og taler med hendes nuværende kollega på posten.
Pia Tafdrup i Kulturen på P1: Lyset har indhentet mørket: I dag er det jævndøgn - og tid til et portrætinterview med digteren og forfatteren Pia Tafdrup, der om en uge udgiver digtsamlingen "Synet af lys".
Vært: Tore Leifer.

Kulturen på P1

19. mar. 2018 kl. 14:03
Kulturarv der smuldrer: I TV i går og radio i dag har man kunnet se og høre, hvordan kulturarv æd...
Kulturarv der smuldrer: I TV i går og radio i dag har man kunnet se og høre, hvordan kulturarv ædes op af skimmelsvamp i kolde og fugtige magasiner på Danmarks kulturhistoriske museer. Kulturen på P1 retter søgelyset mod kunstmuseerne, som har et helt andet problem, der giver ridser og hakker i kulturarven: Pladsmangel.
Pedaltramp med indlagt poesi: Engang slugte han ild og spillede hjernedød muskelmand i Clausens og Petersens omrejsende "Cirkus Casablanca". I dag er 77-årige Leif Sylvester Petersen aktuel med en bog, hvor han cykler rundt til smukke danske udsigter og lader sig inspirere til poesi. Kulturen på P1 cyklede med.
Kulturen i det russiske valg: Ruslands præsident hedder stadig Putin efter gårsdagens valg. Hvor var det russiske kunstnermiljø i valgkampen - i et land, hvor man risikerer at blive smidt i fangelejr, hvis man, som provokatørerne i kvinde-kollektivet "Pussy Riot", går over den kunstneriske streg? Kulturen på P1 ser på den kunstneriske frihed i Rusland.
Kunstsamling til salg i genbrugsbutik: Hvordan går det til, at en større privat kunstsamling i dag er sat til salg i et kommunalt forsyningsselskabs genbrugsforretning i Padborg? Få svaret i Kulturen på P1.
Vært: Tore Leifer.

Kulturen på P1

15. mar. 2018 kl. 14:03
Afsked med Palle Kjærulff-Schmidt: Mens Morten Korch, Dirch Passer og Far til Fire trak fulde hus...
Afsked med Palle Kjærulff-Schmidt: Mens Morten Korch, Dirch Passer og Far til Fire trak fulde huse i biograferne, smed han en film om trækkerdrenge i København på lærrederne. Palle Kjærulff-Schmidt var ikke som de andre - nu er han død, 86 år gammel. Kulturen på P1 ser på de fingeraftryk, Kjærulff-Schmidt satte på dansk film, tv og teater.
En ordblind forfatters kamp: Hun gik med en forfatter i maven - og et handicap i hjernen. Men udtalt ordblindhed - og 13 afslag fra forlag - standsede ikke 28-årige Christina Ramskov, der nu, hvor hun skriver på sin femte fantasy-roman, gæster Kulturen på P1.
Dokumentarist skrev virkeligheden om: I en af verdens første dokumentarfilm fra 1922 følger man en canadisk eskimo-families barske hverdag. Problemet var bare, at den virkelighed, et måbende publikum så på lærredet, var kraftigt iscenesat. I anledning af den store dokumentarfilmfestival CPH DOX sætter Kulturen på P1 spot på dokumentarfilmgenren.
Rumfilm i politisk tjeneste: I 1993 producerede Morten Lindberg, bedre kendt som Master Fatman, en skør film om sorte homoseksuelle rumvæsener, der invaderer Jorden for at slå alle kvinder ihjel. Her 20 år senere er filmen dukket op igen - ikke herhjemme men i USA, hvor den bruges til propagandaformål på den yderste politiske højrefløj. Kulturen på P1 byder på et gensyn med "Gayniggers from outer space".
Vært: Tore Leifer.

Kulturen på P1

14. mar. 2018 kl. 14:03
Misbrugte filmbørn - det er decideret uartige afsløringer, der nu er kommet frem om overgreb på d...
Misbrugte filmbørn - det er decideret uartige afsløringer, der nu er kommet frem om overgreb på de børn og unge, der var med i dansk ungdomsfilms guldalder i 70'erne. I aften sender TV2 en dokumentar om overgrebene, og manden bag dokumentaren har tidligere lavet film om et selskab, der på cirka samme tid producerede og distribuerede børneporno helt lovligt i Danmark. Sammen med instruktøren stykker vi et billede sammen af en tid, hvor moralen var så markant anderledes, at det virkelig kunne få lov at gå galt.
En kommende dansk spilsucces - man kan aldrig være helt sikker, men meget tyder på, at ThroughLine Games kan stå for den næste store , danske computerspil-succes med deres kommende spil Forgotten Anne. Vi har været på besøg hos producenterne, mens sidste hånd lægges på værket, og nervøsiteten begynder at boble.
Dokumentarfilm - i morgen starter Danmarks største dokumentarfilm-festival Cph Dox, og vi benytter lejligheden til at finde ud af, hvor den moderne dokumentarfilm bevæger sig hen - ligesom vi i de kommende dage ser på nogle af de film, der skiller sig ud i programmet på Cph Dox.
Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Ugens gæst er i studiet - ugens heldige lytter er langt væk fra Danmark

Glem Eriksen og Bendtner - fremtidens stjerner hedder Agge og Marcuzo

Dokumentarerne indtager hovedstaden

Morten Albæk og Thomas Skov taler om balancen mellem omsorg og at hærde børn til livet

Let ramponeret og fyldt med spirrende jokes

Caroline og Anne Sofie synes ikke, at udbuddet gør noget for dem og så må man jo gøre det selv