Kulturen på P1

Sendt første gang d.

FN's verdensmål som kunst: God uddannelse til alle, bedre sundhed, ligestilling mellem kønnene og afskaf fattigdom. Sådan lyder nogle af FN's 17 verdensmål, der trådte i kraft den 1. januar 2016. Verdensmålene kræver, at alle mennesker på Jorden engagerer sig i dem frem mod år 2030, og det kan de udøvende kunstnere måske hjælpe med? Kunsten har nemlig potentiale til at ændre verden, mener ophavskvinden bag nonprofit organisationen ART 2030. Projektet er allerede blevet kaldt "det mest ambitiøse kunstprojekt nogensinde" i amerikanske medier, men projektet er dansk, og vi får besøg af ophavsk...

FN's verdensmål som kunst: God uddannelse til alle, bedre sundhed, ligestilling mellem kønnene og afskaf fattigdom. Sådan lyder nogle af FN's 17 verdensmål, der trådte i kraft den 1. januar 2016. Verdensmålene kræver, at alle mennesker på Jorden engagerer sig i dem frem mod år 2030, og det kan de udøvende kunstnere måske hjælpe med? Kunsten har nemlig potentiale til at ændre verden, mener ophavskvinden bag nonprofit organisationen ART 2030. Projektet er allerede blevet kaldt "det mest ambitiøse kunstprojekt nogensinde" i amerikanske medier, men projektet er dansk, og vi får besøg af ophavskvinden i dagens program.
Festspillene i Bayreuth: Det begyndte i 1876, men Wagners operaer er stadig et tilløbsstykke. Hvis man vil med til festspillene i Richard Wagners eget operahus i Bayreuth, er der lige nu 10 års venteliste. Men Wagner er værd at vente på. Hør hvorfor, når vi ringer til en dansk Wagner-fan i Bayreuth.
Forhistorisk måneformørkelse: Der kan trækkes tråde langt tilbage i tiden, når det sjældne vejrfænomen "blodmåne" indtræffer på himlen i aften. Samtidig opdager vi hele tiden nye ting om månen og dens forskellige cyklusser. Der er nyt fra måneforskningen i Kulturen på P1.
Vært: Karen Secher.

Næste udsendelse

P1, 23. apr. 2019 kl. 14:03

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Mere Kulturen på P1

Kulturen på P1

17. apr. 2019 kl. 14:03
1:54:05
Filmværkstedet: Siden de åbnede dørene i 1970, har Filmværkstedet i København haft en lang række tilbud til unge med talent og lyst til at arbejde med levende billeder. Hele processen fra ansøgning til færdig film ligner den, som den professionelle filmbranche anvender, og så følger der vejledning, kurser og workshops med. Mere end 800 forskellige personer har gennem årene instrueret en film, video, videoinstallation eller et andet filmisk værk med støtte fra Filmværkstedet. Men nu er det luk...
Filmværkstedet: Siden de åbnede dørene i 1970, har Filmværkstedet i København haft en lang række tilbud til unge med talent og lyst til at arbejde med levende billeder. Hele processen fra ansøgning til færdig film ligner den, som den professionelle filmbranche anvender, og så følger der vejledning, kurser og workshops med. Mere end 800 forskellige personer har gennem årene instrueret en film, video, videoinstallation eller et andet filmisk værk med støtte fra Filmværkstedet. Men nu er det lukningstruet. Hvis det ikke får en kommunal medfinansiering på 1,2 millioner, så får det, ifølge bestyrelsesformanden, heller ikke statsstøtten, og så er det nødt til at lukke. Vi ser nærmere på Filmværkstedets betydning med filminstruktør Torben Skjødt Jensen.
Påsken falder forkert: Kalenderen er spækket med helligdage, der gør det muligt for mange af os at sove lidt længere om morgenen og i det hele taget få lidt ro på tilværelsen. Eller måske fordybe sig i de religiøse begivenheder, der er årsagen til fridagene. Den første "helle" i kalenderen runder vi allerede i morgen, skærtorsdag. For det er jo påske. Eller er det? Vi taler med ph.d. i astrofysik og kulturel astronomi, Claus Jørgen Clausen, der mener, at påsken simpelthen falder forkert i år.
Japans kejserdømme: Den 1. maj får Japan ny kejser. Kejser Akihito er blevet en gammel mand, og han har efter stor debat fået lov til at gå på pension. Kronprins Naruhito bliver dermed Japans 126. kejser. Beretningen om kejseren, kejserfamilien og kejserdømmet er fortællingen om nogle afgørende skift i Japans historie, og det har Japan-kenderen Asger Røjle Christensen skrevet en bog om. Vi taler med forfatteren og får forklaringen på, hvorfor kejserdømmet aldrig kan blive så upolitisk en institution, som et europæisk kongedømme er.
Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

Kulturen på P1

16. apr. 2019 kl. 14:03
1:57:00
Notre Dame efter branden: Branden i Notre Dame-katedralen er endelig slukket, og de franske myndigheder er ved at danne sig et overblik over de skaderne. Det er for eksempel endnu uvist, om det legendariske orgel, som blev skabt af Aristide Cavaillé-Colls i 1868, har overlevet flammerne. Kulturen på P1 dykker ned i katedralens kulturhistorie og taler med en dansk organist, der to gange har givet koncert ved ikoniske orgel.
Niels Hausgaard afslutter succesturné: Siden nytår har entertaineren...
Notre Dame efter branden: Branden i Notre Dame-katedralen er endelig slukket, og de franske myndigheder er ved at danne sig et overblik over de skaderne. Det er for eksempel endnu uvist, om det legendariske orgel, som blev skabt af Aristide Cavaillé-Colls i 1868, har overlevet flammerne. Kulturen på P1 dykker ned i katedralens kulturhistorie og taler med en dansk organist, der to gange har givet koncert ved ikoniske orgel.
Niels Hausgaard afslutter succesturné: Siden nytår har entertaineren Niels Hausgaard rejst landet rundt med sit udsolgte show 'Tryk min danske hånd'. Men i denne uge er det slut. Niels Hausgaard gæster Kulturen på P1 og gør status ovenpå en endt turné.
Thomas Espedal om liv og død: "Jeg leder efter et sted at dø." Sådan begynder den norske forfatter, Thomas Espedal, sin nye roman, der har titlen 'Elsken'. Hør ham fortælle om både døden og om kærligheden til livet i Kulturen på P1 i dag.
Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

Kulturen på P1

15. apr. 2019 kl. 14:03
1:57:00
100 år med nordisk samarbejde: Vi er arvefjender, når vi mødes i sport. Og vi har været i krig med hinanden flere gange. Men vi har også uendeligt meget til fælles. De nordiske lande deler nemlig kultur, historie, værdier, sprog og humor i et unikt venskab, der strækker sig flere tusinde år tilbage. Det mener i hvert fald Foreningen Norden, der i dag kan fejre 100-års jubilæum. Vi taler med en af de foreningens ambassadører, direktør for Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh, om, hvad samarbej...
100 år med nordisk samarbejde: Vi er arvefjender, når vi mødes i sport. Og vi har været i krig med hinanden flere gange. Men vi har også uendeligt meget til fælles. De nordiske lande deler nemlig kultur, historie, værdier, sprog og humor i et unikt venskab, der strækker sig flere tusinde år tilbage. Det mener i hvert fald Foreningen Norden, der i dag kan fejre 100-års jubilæum. Vi taler med en af de foreningens ambassadører, direktør for Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh, om, hvad samarbejdet på tværs af landegrænser har betydet for ham og hans museum.
Påskeæg i Game of Thrones: Et såkaldt easter egg er en skjult detalje i en tv-serie, en film eller et computerspil, der som regel ikke har noget med selve fortællingen eller universet at gøre. Det er ofte en sjov kommentar fra producenten og en gave til de mest ihærdige fans. Der er easter eggs i film som Toy Story og Star Wars og i computerspil som Grand Theft Auto og Hitman. Også tidens store tv-serier er fyldt med dem. Vi tager forskud på påsken og ser på easter eggs i kultserien Game of Thrones, der netop nu er aktuel med 8. og sidste sæson.
Nyt fra Peter A.G.: Med over 50 år på i den danske musikbranche har Peter A.G. og Gnags givet os klassikere som Vilde Kaniner, Danmark og Mr. Swing King. Bandet har i den grad sat deres aftryk. De var blandt de første til at introducere reggae- og dancehalltoner på den danske musikscene, længe før populære kunstnere som Raske Penge, Bikstok og Natasja. I fredags udkom det 23. studiealbum Robot'n'roll. Vi har mødt Peter A.G. til en snak om sangene, teksterne og musikken, der har formet ham.
Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Kulturen på P1

11. apr. 2019 kl. 14:03
1:53:11
Rødglødende reaktion på sortsværtet fjæs: En studenterforestilling på Paris' fornemme Sorbonne-universitet er kommet i voldsom modvind, fordi en teaterplakat viser en skuespiller med sortsværtet ansigt. Mens nogen kalder sortsværtningen "Afrika-fjendtlig" og "kolonialistisk propaganda", mener andre, at reaktionen er endnu ét blandt mange forsøg på at knægte ytringsfriheden. Kulturen på P1 kaster sig ind i den glohede franske debat om "blackfacing".
Slut med fængselslitteratur: Indsatte i dans...
Rødglødende reaktion på sortsværtet fjæs: En studenterforestilling på Paris' fornemme Sorbonne-universitet er kommet i voldsom modvind, fordi en teaterplakat viser en skuespiller med sortsværtet ansigt. Mens nogen kalder sortsværtningen "Afrika-fjendtlig" og "kolonialistisk propaganda", mener andre, at reaktionen er endnu ét blandt mange forsøg på at knægte ytringsfriheden. Kulturen på P1 kaster sig ind i den glohede franske debat om "blackfacing".
Slut med fængselslitteratur: Indsatte i danske fængsler skal ikke kunne tjene penge på bøger, som de skriver fra fængselscellen, fx om deres kriminelle bedrifter - det mener Dansk Folkeparti, der er klar med et lovforslag. Kulturen på P1 undersøger rækkevidden og konsekvenserne af forslaget.
Popmusik om selvmord: "Be My Baby", "I Wanna Dance With Somebody", "Sig du ka li' mig": Ofte er det ikke just de dybsindige tekster, der er styrken ved et velsmurt popnummer. Men en dansk duo udfordrer nu hjerte-smerte-rimerierne og skriver popmusik om blandt andet selvmord. Mød musikerne fra gruppen "Intet Altid" i Kulturen på P1.
Terror-angreb på det store lærred: I den premiereaktuelle film "Danmarks sønner" polariserer et terrorangreb i København det danske politiske landskab i ekstrem grad. "Propaganda for skatteydernes penge", lyder det fra Dansk Folkeparti - mens andre anmeldere finder filmen både vigtig og vellavet. Kulturen på P1's filmekspert Per Juul Carlsen vover sig ind i et politisk og kunstnerisk minefelt.
Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Kulturen på P1

10. apr. 2019 kl. 14:03
1:53:10
Alsangen geboplives: Det var en alt andet end stille protest i de første besættelsesår, når tusindvis af danskere samledes til national "alsang". Nu vil en organisation genoplive alsangen og har udskrevet en konkurrence. Men kan det overhovedet i dag lade sig gøre at samle nationen i en musikalsk hyldest til fælles værdier? Kulturen på P1 ser på alsang som den var, og som den - muligvis - bliver igen.
Hits - Danmarks nye eksportvare: Når en sang ryger til tops på Billboard eller i streamingtj...
Alsangen geboplives: Det var en alt andet end stille protest i de første besættelsesår, når tusindvis af danskere samledes til national "alsang". Nu vil en organisation genoplive alsangen og har udskrevet en konkurrence. Men kan det overhovedet i dag lade sig gøre at samle nationen i en musikalsk hyldest til fælles værdier? Kulturen på P1 ser på alsang som den var, og som den - muligvis - bliver igen.
Hits - Danmarks nye eksportvare: Når en sang ryger til tops på Billboard eller i streamingtjenesternes afspilningsstatistik er det ikke sjældent en dansk komponist, der har skabt den. Det er den gode nyhed. Den dårlige er, at landene omkring os er endnu bedre til at eksportere hits, og nu vil kræfter i musikverdenen finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre. For at få fiduserne allierer Kulturen på P1 sig med en af landets mest erfarne hit-smede: Mich Hedin Hansen alias Cutfather.
Sorte huller i fiktion og virkelighed: Hvis rygtet taler sandt, vil vi på denne aprildag for første gang nogensinde få mulighed for at se noget, der ikke kan ses, for det er tilsyneladende lykkedes astronomer at fotografere et af universets mest eksotiske og myteomspundne himmellegemer, et sort hul. Godt gået, videnskabsfolk - men kunsten var der altså først. Kulturen på P1 ser på, hvordan sorte huller med næsten magiske egenskaber har hjemsøgt science fiction-litteratur og -film i snart en menneskealder.
Nutidens Ole opfindere: For præcis 170 år siden i dag udtog en amerikaner patent på en skelsættende opfindelse, der ændrede verden: Sikkerhedsnålen. Men menneskets hittepåsomhed stoppede som bekendt ikke dér. Kulturen på P1 kigger over skulderen på de opfindere, der den dag i dag beriger os med nye dimser og apparater, som vi ikke selv anede, at vi manglede.
Værter: Karen Secher og Tore Leifer.
0:30:44

Dansk-libaneser står bag helt nyt terrorvåben til Islamisk Stat

0:26:00

Kød eller ikke kød - vi prøver at finde hoved og hale i madkampen

0:27:06

Thomas og Susanne skal forsøge at leve med hinanden som eks'er

0:28:07

Sara frygter at hendes mors bipolare sindslidelse er arvelig

0:40:01

16-årige TopGunn løber rundt i røg og tåregas og Kidd er fængslet!

0:19:58

Hvorfor vil 24-årige Olcay giftes med sin kusine i Tyrkiet?