Kulturen på P1

Sendt første gang d.

Pølse på russisk med mere: Vi bliver ført vidt omkring i verden i Leif Davidsens nye novellesamling "Tag ikke imod en pølse i Moskva" - ligesom han selv er blevet det gennem sit eget liv. Den bogaktuelle tidligere udenrigskorrespondent er gæst i Kulturen på P1.
Det smukke/grimme museum: Den betonbygning, der rummer de uvurderlige vikingeskibe i Roskilde, er selv så stor en arkitektonisk skat, at den har potentiale til at havne på UNESCOs verdensarvsliste. Sådan lyder det seneste indlæg i debatten om nedrivning versus reparation af Vikingeskibshallen, men hvad er det helt præcis, der gør net...

Pølse på russisk med mere: Vi bliver ført vidt omkring i verden i Leif Davidsens nye novellesamling "Tag ikke imod en pølse i Moskva" - ligesom han selv er blevet det gennem sit eget liv. Den bogaktuelle tidligere udenrigskorrespondent er gæst i Kulturen på P1.
Det smukke/grimme museum: Den betonbygning, der rummer de uvurderlige vikingeskibe i Roskilde, er selv så stor en arkitektonisk skat, at den har potentiale til at havne på UNESCOs verdensarvsliste. Sådan lyder det seneste indlæg i debatten om nedrivning versus reparation af Vikingeskibshallen, men hvad er det helt præcis, der gør netop dén grå betonbygning, som mange synes er tudegrim, til en skinnende perle? Det forsøger Kulturen på P1 at finde ud af.
Kunst for psykisk syge: Når patienter med ondt i psyken om kort tid rykker ind på Aarhus' nye universitetshospital, vil deres udsigt ikke være begrænset til hvide vægge: Ambitiøs kunst lyser op. Kulturen på P1 har skyndt sig at se kunsten, inden hospitalsdørene lukker sig, og taler blandt andet med kvinden bag et værk, der skal give indespærrede kriminelle en fornemmelse af frihed.
Rumfilm under lup: Avisernes anmeldere er vilde med "First man", den nye film om astronauten Neil Armstrong og hans første skridt på Månen. Anmelderne har forstand på film, men jo ikke nødvendigvis på rumfart ... så Kulturen på P1 har sendt to rum-eksperter i biografen for at få anderledes kritiske øjne på filmen.
Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

Næste udsendelse

P1, 17. jan. 2019 kl. 14:03

Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.

Mere Kulturen på P1

Kulturen på P1

16. jan. 2019 kl. 14:03
1:57:00
Diagnose af den britiske folkesjæl: Da det britiske parlament i går stemte nej til den Brexit-løsning, Theresa May havde forhandlet hjem, var det ikke bare et udtryk for politisk uenighed. Det er selve den britiske folkesjæl, der bliver revet i. Venner, familier og par er splittet på kryds og tværs. Skal det gamle imperium tilbage til fordums storhed, ender det med et isoleret land i armod, skal der være en ny afstemning, så man kan komme tilbage under EU's vinger?. Og hvad med verdens-metrop...
Diagnose af den britiske folkesjæl: Da det britiske parlament i går stemte nej til den Brexit-løsning, Theresa May havde forhandlet hjem, var det ikke bare et udtryk for politisk uenighed. Det er selve den britiske folkesjæl, der bliver revet i. Venner, familier og par er splittet på kryds og tværs. Skal det gamle imperium tilbage til fordums storhed, ender det med et isoleret land i armod, skal der være en ny afstemning, så man kan komme tilbage under EU's vinger?. Og hvad med verdens-metropolen London. Den er kendt som en kulturel smeltedigel, men allerede nu ses tydelige tegn på, at det ikke varer ved. Vi forsøger os med en diagnose på den britiske folkesjæl.
Bøger med regnbuebørn: Regnbuefamilier er blevet en ganske normal ting i vores samfund, men det kan man ikke se i den moderne børnelitteratur, hvor det stadig er far, mor og børn, der hersker. Derfor har Grundtvigsk Forum udskrevet en børnebogs-konkurrence, hvor regnbue-familier skal være en del af dagsordenen.
Tysk teater presses af AfD: Hvis de tyske teatre ikke kan spille nogle tyske stykker med en ordentlig morale, så skal de ikke have tilskud. Sådan lyder det fra det højrenationale Alternative für Deutschland, der ligger i krig med den tyske teaterverden - og senest har politianmeldt en opsætning af Max Frischs stykke 'Andorra' fra 1961 om en ung mand, der udpeges som jøde - hvad han ikke er - og derefter forfølges.
Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

Kulturen på P1

15. jan. 2019 kl. 14:03
1:57:00
Et lys i januarmørket: Klimaet går grassat, Europa er på den anden ende på grund af Brexit, der er flystrejke i Tyskland, pengepungen er tom efter julen, og der er stadig laaang tid til grønne træer og lyse nætter ... Det kan være svært at bevare smilet i januar-Danmark. Men ikke for Ole Henriksen, der smiler i både medgang og modgang, og som med titlen "Årets optimist" i bagagen er på vej landet rundt med sit glade show. Kulturen på P1 fanger ham kort før dagens premiereforestilling i Cirkus...
Et lys i januarmørket: Klimaet går grassat, Europa er på den anden ende på grund af Brexit, der er flystrejke i Tyskland, pengepungen er tom efter julen, og der er stadig laaang tid til grønne træer og lyse nætter ... Det kan være svært at bevare smilet i januar-Danmark. Men ikke for Ole Henriksen, der smiler i både medgang og modgang, og som med titlen "Årets optimist" i bagagen er på vej landet rundt med sit glade show. Kulturen på P1 fanger ham kort før dagens premiereforestilling i Cirkusbygningen i København.
Verdens mest opsigtsvækkende æg: Hvordan kan et kedeligt foto af et ganske almindeligt æg udløse en verdensrekord i antal "likes" på det sociale medie Instagram? Kulturen på P1 går bag om årets hidtil mest uventede topscorer og ser nærmere på et socialt medie, der har formået at vriste horder af unge ud af "Facebook"s favntag.
På scenen i blinde: Anna Sophie Lübeck står aften efter aften i rampelyset præcis som så mange andre teaterskuespillere, men der er én forskel på hende og de andre: Hun kan ikke se. Nu har fire dramatikere omsat hendes liv til en teaterforestilling, hvor hun selv er ene kvinde på scenen: Anna Sophie Lübeck og instruktøren Lars Werner Thomsen besøger Kulturen på P1.
Dea Trier Mørch på nye måder: Hun var forfatter, billedkunstner og glødende socialist, og hvis du var ung eller yngre i 1970'erne, tror du, at du har styr på hende. Men der var mere i Dea Trier Mørch end "Vinterbørn" og tofarvede revolutionære linoleumstryk: Kulturen på P1 besøger en ny udstilling på kunstmuseet Louisiana sammen med en af Mørchs moderne arvtagere.
Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Kulturen på P1

14. jan. 2019 kl. 14:03
1:57:00
Hillsborough-tragedien for retten: For snart tredive år siden blev 96 Liverpool-tilhængere mast ihjel under en fodboldkamp på Hillsborough Stadion. Og både i dagene efter - og de efterfølgende 25 år - havde både politi og de store aviser travlt med at placere ansvaret hos Liverpool-tilhængerne selv. De var fulde og havde snydt sig ind, lød anklagen. Men i dag begynder så retssagen mod den ansvarlige betjent på stadion den dag. For Liverpool-tilhængerne var uden skyld - tragedien skete, da pol...
Hillsborough-tragedien for retten: For snart tredive år siden blev 96 Liverpool-tilhængere mast ihjel under en fodboldkamp på Hillsborough Stadion. Og både i dagene efter - og de efterfølgende 25 år - havde både politi og de store aviser travlt med at placere ansvaret hos Liverpool-tilhængerne selv. De var fulde og havde snydt sig ind, lød anklagen. Men i dag begynder så retssagen mod den ansvarlige betjent på stadion den dag. For Liverpool-tilhængerne var uden skyld - tragedien skete, da politiet ikke levede op til deres ansvar på stadion. Vi tegner et billede af tragedien og spørger til, hvordan medier og politi kunne opretholde en løgn om skyld i så mange år.
Date mig nøgen: Et britisk dating-show, hvor deltagerne ikke har en trevl på kroppen, kommer nu til Danmark. Er det endnu et trin på tv-trappen til Helvede, eller ligger der faktisk gode muligheder for at se på vores kroppe i et nyt lys, når showet bliver dansk? Vi har både vært og ekspert med i dag.
Da Vinci affæren: I år er det 500 år siden, Leonardo da Vinci døde. Og det gjorde han i Frankrig, hvor han boede de sidste tre år af sit liv. Derfor har det franske kunstmuseum Louvre planlagt en stor udstilling. Men i Italien er nogle politikere i gang med at gøre hvad de kan for at stikke en kæp i hjulet på udstillingen. For da Vinci var jo italiener, så store udstillinger om ham, skal være i Italien, siger de.
Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

Kulturen på P1

10. jan. 2019 kl. 14:03
1:57:00
Museer tjener penge til samfundet: Sværvægts-erhvervsorganisationen Dansk Industri har regnet sig frem til, at danske museer yder et målbart og positivt bidrag til samfundsøkonomien. Kulturen på P1 tager de nye tal med til kulturminister Mette Bock for at høre, om hun er klar til at investere i samfunds-succes'en ved at droppe de årlige sparekrav til museerne.
Indbrud på kendt museum: Et kunstværk der forestiller indgangsportalen til Auschwitz-Birkenau-udryddelseslejren - med indlagt guld fr...
Museer tjener penge til samfundet: Sværvægts-erhvervsorganisationen Dansk Industri har regnet sig frem til, at danske museer yder et målbart og positivt bidrag til samfundsøkonomien. Kulturen på P1 tager de nye tal med til kulturminister Mette Bock for at høre, om hun er klar til at investere i samfunds-succes'en ved at droppe de årlige sparekrav til museerne.
Indbrud på kendt museum: Et kunstværk der forestiller indgangsportalen til Auschwitz-Birkenau-udryddelseslejren - med indlagt guld fra Holocaust-ofres tænder - er blandt værker, der blev stjålet fra Trapholt Museum i Kolding under to indbrud for nyligt. Nu beder politiet offentligheden om hjælp: Kulturen på P1 taler med museumsdirektøren om tyverierne.
Tegneseriehelt fylder 90: Han har rejst frem og tilbage til Månen, overlistet gangstere og despoter, overlevet togulykker, attentater og flystyrt og fanget banditter i bundter - alt sammen uden at få uorden i den strittende hårtot. Nu fylder Tintin 90 år, og det bliver selvfølgelig fejret - blandt andet med en serie podcasts, der går i nørde-detaljer med hvert enkelt af Hergés albums. Kulturen på P1 nørder med.
De nye kulturhovedstæder: I 2017 hed den europæiske kulturhovedstad Aarhus. Her i 2019 deles værdigheden af italienske Matera og bulgarske Plovdiv. Aldrig hørt om dem? Det laver vi om på i Kulturen på P1.
Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

Kulturen på P1

9. jan. 2019 kl. 14:03
1:57:00
Mørkhudede dukker på udstilling: I en tid, hvor universitetsstuderende får ballade for at klæde sig ud som mennesker med en anden hudfarve, og hvor Pippi Langstrømpes far ikke længere må være negerkonge - hvad får da en mand til at fylde sit udstillingslokale med mørklødede dukker og uden blusel tage N-ordet i sin mund? Kulturen på P1 ser på en udstilling, der går 180 grader imod tidsånden.
Op- og nedture for museerne: 2018 var et fantastisk år for danske museer. Og 2018 var et elendigt år fo...
Mørkhudede dukker på udstilling: I en tid, hvor universitetsstuderende får ballade for at klæde sig ud som mennesker med en anden hudfarve, og hvor Pippi Langstrømpes far ikke længere må være negerkonge - hvad får da en mand til at fylde sit udstillingslokale med mørklødede dukker og uden blusel tage N-ordet i sin mund? Kulturen på P1 ser på en udstilling, der går 180 grader imod tidsånden.
Op- og nedture for museerne: 2018 var et fantastisk år for danske museer. Og 2018 var et elendigt år for danske museer. Hvordan kan begge dele være rigtigt? Kulturen på P1 ser tilbage på 365 dage med store succes'er for nogle og store udfordringer for andre museer.
Kassettebånd igen igen: Båndsalat og musik i halvdårlig lydkvalitet med sus i baggrunden skulle være fortid, da Compact Disc'en i 1980'erne nærmest udraderede de gamle kassettebånd. Nu skranter CD'en - mens der til gengæld overraskende nok igen er begyndt at komme salg i kassettebånd. Er historien om den dødsdømte vinyl-LP, der fik en renæssance, ved at gentage sig? Kulturen på P1 ser nærmere på et noget uventet come-back.
Kulturen på dagsordenen: Snart er der valgkamp, og når den raser, skal politikerne ikke kun mundhugges om udlændingepolitik, sygehuse og klima: De skal også diskutere kultur. Igen i dag forsøger Kulturen på P1 at spore sig ind på, hvordan vi får sat kulturen på den politiske dagsorden i valgåret 2019.
Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.
0:43:57

Om en fordækt influencer, et sløjt rugbrød og en grim statue

0:36:31

En fortælling om kreativitet, drømme, store egoer og ære

0:57:00

Værternes bedste sange - hver dag en ny sang frem mod år 2020

0:30:20

Er grøn strøm fantastisk eller farveblind - hjælper den klimaet?

1:51:19

Dit souløre forkæles med Fantasia og historien om skønne Rochelle

0:27:20

Skiftende læger overså årsagen til, at Emilie havde det dårligt