Kulturen på P1
Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.
Leonard Cohen
Leonard Cohen
Drømmecykler og fodboldhunde - det er titlen på en ny bog til børn, der i den grad udfordrer de små læsere med digte og dystre emner. Vi taler med forfatteren om, hvordan og hvor meget man kan og bør udsætte de små poder for. Den lysende kunst - Jesper Kongshaug har lige fået Statens Kunstfonds hædersydelse, som man får, til man dør. Det gør han, fordi han kan lave kunst med lys som stort set ingen andre. Hvad er det særlige, man får ud af at lege med lys som kunst - og hvordan røg Jesper Kongshaug ind på det spor i sin kunstneriske karriere? - spørgsmål, der vil blive opklaret i dag, når lyskunstneren besøger os. Bananens bøjede skæbne - det har været en omtumlet uge for den stakkels banan, der blev iklædt en strimmel gaffa og hængt op på en væg i New York. For så var den pludselig kunst - og 800.000 kroner værd. Men så kom en anden kunstner forbi, og han tog bananen ned fra væggen og skrællede den - og så var den pludselig spist. Så nu kan kunstverden diskutere, hvor meget en spist banen er værd, og om der skal en ny banan op - og endnu en gang kigger man på og spørger sig selv: Hvornår er noget kunst? Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Børnekoncert med barske tekster: "En panser skal ligge i graven" og "Knytnæver til du spytter tænder. Stikker bliver stukket, til de ikke bløder længere." Sådan lyder det i rocker-rapperen ATYPISKs musikalske bagkatalog - og i februar 2020 står han på scenen i bydelen Løget i Vejle til en koncert for børn og unge mellem 15 og 19 år. Kulturen på P1 portrætterer en musiker, der for tiden trækker overskrifter og debat i Vejle. Tøj med god miljø-samvittighed: Det tøj, vi har på, og som ofte produceres i fjerne lande under kummerlige forhold, er blandt denne verdens allerstørste miljøsyndere. Nu mener et dansk firma at have fundet den trylleformular, der kan gøre tøjet både holdbart og bæredygtigt. Poesi der taler jysk: "Hendes feminisme er hårdtslående, men sjov. Hendes poesi er præget af en stor musikalitet og en leg med ordene. Og så taler den jysk". Sådan lyder en del af begrundelsen for, at digteren Mette Moestrup netop har fået tildelt Statens Kunstfonds livslange hædersydelse. Mette Moestrup er portrætgæst i Kulturen på P1. Fra hegnspæl-beskyttelse til musikinstrument: Når verdensstjernen Björk giver koncert i Royal Arena i København i aften, har hun et dansk opfundet instrument med på scenen. Hør i Kulturen på P1, hvordan en sydfynsk fabrikant opdagede, at de aluminiums-toppe, han producerede til hegnspæle, kunne bruges til langt mere kunstneriske formål. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.
40 år gammel kliché - Aarhusianske Kliché nåede kun at udgive 2 albums, da de eksisterede op gennem 80'erne. Men selv med 40 år på ryggen, har musikken stadig en vild energi. Nu kommer en portrætbog om de aarhusianske postpunkere, der ruskede den danske musikscene. Forhistoriske fund koster - Det koster dyrt, når en landmand støder på potteskår eller en gravplads fra jernalderen, lige der hvor han skal grave ud til en ny kostald. For så kommer arkæologerne og skal grave stedet ud - og det skal landmanden betale. Det hedder bygherrebetalt arkæologi, og det er ikke uden udfordringer. Vi taler om det i dag. Livslang ydelse til Werdelin - Nikoline Werdelin er en af de 13 kunstnere, der i går fik Statens Kunstfonds hædersydelse. Den varer resten af livet, så først når en kunstner dør, kan der komme en ny kunstner til i den anden ende. Og Nikoline Werdelin virker som et oplagt valg, efter hun i over 30 år har givet danskerne legendariske tegneserier som 'Homo Metropolis', ligesom hun efterhånden har skrevet en lille håndfuld succesrige teaterstykker. Werdelin er gæst hos Kulturen på P1 i dag. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein
Kulturen på finansloven: Der kippes med flaget på museer, teatre og hos orkestre landet over - efter gårsdagens marathon-finanslovsforhandlinger er det slut med at skulle barbere to procent af budgettet, som institutionerne har skullet hvert år siden 2016. Kulturen på P1 ser på, hvad omprioriteringsbidraget har betydet for dansk kulturliv - og spørger de glade folk derude hvad de penge, der nu alligevel ikke skal spares i 2020, så skal bruges til. Kulturminister under pres? Det blev på stedfortrædende kulturminister Rasmus Prehns vagt, at omprioriteringsbidraget fra kulturlivet blev sløjfet. Men var det med Prehns og Socialdemokratiets gode vilje? Hans forgænger og partifælle Joy Mogensen svarede henholdende, hver gang hun blev spurgt ud om omprioriteringsbidraget. Kulturen på P1 har fanget ministeren på en tjenestetur i Indonesien. Nordjysk identitet søges: Hvad er det, man har til fælles, når man bor i det nordligste Danmark? De kulturhistoriske museer i Nordjylland går nu sammen i et forsøg på at besvare netop dét spørgsmål. Kulturen på P1 er med der, hvor kuglerne støbes til jagten på en særlig nordjysk identitet. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.
Syge vampyrofre - tænker vi nok over, hvordan ofrene for et vampyrbid egentlig har det bagefter? En gruppe læger, der normalt beskæftiger sig med blodsygdomme på Odense Universitetshospital, har været på genbesøg i vampyrlitteraturen gennem de seneste 200 år for at lave sådan en slags fjern-diagnosticering på ofrene. De har akut leukemi. Ingen urskiver af Tal R-maleri - Fogedretten har i dag afgjort, at Tal Rs maleri 'Paris Chic' ikke må klippes i små runde urskiver af den færøske kunstnerduo Lehto. Ikke endnu i hvert fald. Vi kigger på sagens perspektiver. At være eller ikke være på Færøerne - det er et af verdens mest spillede teaterstykker, og nu har det også været et smut forbi Færøerne. Og det er altså noget af en bedrift at få Hamlet oversat og opsat et sted, hvor der kun bor i omegnen af 50.000 mennesker, og ambitionen er professionel. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.
Når sex ikke er en privatsag: Skal man som homoseksuel idrætsudøver finde sig i, at der bliver råbt sexistiske slagord efter én, når man gør sin entre på banen - eller at der bliver hvisket lummert, når man smider tøjet i omklædningsrummet? Nej, mener Kulturministeriet, der vil have kortlagt homofobien i sportsverdenen. Kulturen på P1 går foran og får besøg af en homoseksuel elite-ishockeyspiller. Kunstudstilling hjemme i stuen: 70.000 kunstværker fra de sidste 700 år kan fra i morgen ses uden at man behøver at betale én eneste krone i museumsentre: På computerskærmen. Det er Statens Museum for Kunst, der lægger den enorme samling online og også gør det muligt at se, hvilke skatte der gemmer sig i museets magasiner. Kulturen på P1 tyvstarter kunst-orgiet. Peter Mygind i julehumør: Når de store internationale filmselskaber åbner for pengekassen, stjerneregnen og julehyggen er det langtfra en selvfølge, at der står danske navne på rollelisten. Men i filmen "Last Christmas" er der ét: Peter Mygind. Hvordan var hans vej fra Score-Kaj til anmelderudskældt familie-julehygge på det helt store lærred? Peter Mygind er gæst i Kulturen på P1. En udsat gedebuk: De fleste juletraditioner er fredelige, men i den svenske by Gävle har de en mere krigerisk én: Stridens æble er en kæmpestor julebuk, som myndighederne forsøger at passe på, mens andre forsøger at brænde den ned eller sprænge den i luften. Overlever Gävle-bukken frem til juleaften i år? Kulturen på P1 holder øje med dramaet fra nu af og indtil jul ... eller hvor længe det nu bliver. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Når kunsten forsvinder ud af landet: Første ... anden .... tredje gang: Der blev sat dansk auktions-rekord, da et Vilhelm Hammershøi-maleri i går blev solgt for 31 millioner kroner. Dermed sætter formentlig endnu et dansk mesterværk kurs mod udlandet og forsvinder ud af syne for almindelige kunstelskere. Kulturen på P1 ser på, hvad der bliver gjort for at forhindre, at blomsten af vores kulturarv ender i aflåste bankbokse hos stenrige udenlandske samlere. K-poppens bagsider: Der er fuldt knald på, og tilsyneladende er humøret i top, når Sydkoreas friske K-pop stjerner skruer op for dansen, charmen og musikken. Men bag den muntre facade anes en mere dyster virkelighed: Flere koreanske popmusikere har på det seneste taget deres eget liv. Kulturen på P1 går backstage i K-poppens musikmaskine. Døde stjerner genopstår: Forleden udgav den canadiske sanger Leonard Cohen et anmelderrost album - på trods af, at han har været død i to år. Og han er langt fra den eneste, for nu om dage er døden ikke nok til at stoppe musikken: Kulturen på P1 baner sig vej i junglen af posthume musikudgivelser. Et navns betydning: Har dit firma været ude i en shitstorm, så det har fået et dårligt navn i offentligheden? Så bare giv det et nyt navn. Kulturen på P1 ser på et reklameindustri-fænomen, "rebranding", der er udtænkt for at få os til at glemme. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Ufattelige skatte under ét tag: Kunstskatte for måske flere milliarder kroner forsvandt i går fra et slot i den tyske by Dresden. Mens politiet fortsat jagter tyvene, stopper Kulturen på P1 op og ser nærmere på et museum, som mange aldrig har hørt om, men som indeholder flere skatte end noget andet i Europa. Hvor i alverden er Hammershøj? Et maleri af maleren Vilhelm Hammershøi spås en rekord-chance, når det kommer under hammeren på Bruun-Rasmussens auktioner i dag: Kan det indbringe endnu flere millioner end de 36, et andet Hammershøi-værk blev solgt for i 1917? Kulturen på P1 lodder dybden af Hammershøis popularitet - og forsøger at finde ud af, hvor de flere hundrede værker fra hans hånd, der IKKE hænger på danske museumsvægge, befinder sig. Den frækkeste stemme: Et firma, der sælger sexlegetøj, annoncerer efter Danmarks frækkeste stemme til oplæsning af erotiske noveller. Kulturen på P1 forsøger at gøre sig gældende i den interessante konkurrence. Værter: Karen Secher og Tore Leifer
Nyt om Nobel-skandale: Bedst som situationen ellers har nærmet sig det normale i Det Svenske Akademi, der uddeler Nobels litteraturpris, er der dukket en ny bog op med detaljer om den skandale, der rystede Sverige og som kom til at betyde, at prisuddelingen sidste år blev droppet. Kulturen på P1 har den brandvarme bog med i studiet og ripper op i de gamle sår. Pjerrot går på pension: I 28 år har han underholdt børn og voksne og holdt en flere hundrede år gammel teatertradition i live, men nu tørrer han sminken af ansigtet og overgiver den karakteristiske hvide hat til en efterfølger. Dyrehavsbakkens Pjerrot, alias Kurt Flemming, er gæst i Kulturen på P1. Mad som for 2000 år siden: I det gamle Rom lå man til bords og spiste med fingrene - men hvad var der på ler-tallerknerne? En ny kogebog kigger Det Romerske Imperiums slavekokke over skuldrene og genopliver en stribe opskrifter fra dengang. Kulturen på P1 indsnuser de historiske maddufte. Fynbo på nye musikalske eventyr: Han er inspireret af både Leonard Cohen, David Bowie og Jim Morrison, blev kendt med den fynske gruppe Fielfraz, er nu gået solo og høster anmelderstjerner i hobetal. Claus Hempler er dagens portrætgæst i Kulturen på P1. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.
Retten afgør urskive-sag - i dag afgør fogedretten, om det er i orden, når to driftige færinger vil skære et maleri af Tal R op i små runde urskiver, som de så vil sælge. Vi har fulgt sagen og ser i dag på dommens konsekvenser. Ølbrødre - Jeppe og Mikkel er enæggede tvillinger. Jeppe og Mikkel har hvert sit bryggeri, og de er begge verdenskendte for deres øl. Men Mikkel og Jeppe har ikke talt sammen de seneste 7 år. En ny bog ruller øl-eventyr og brødre-tragedie op - og vi får besøg af manden bag bogen. Pussy Riot i Danmark - de russiske punk-kvinder er efterhånden ligeså kendte og elskede i Vesten, som de er hadet i Rusland. Og nu kommer de til Danmark for at lave en performance i weekenden. Vi benytter lejligheden til at se, hvor det punkede oprør er på vej hen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.
Rapper på flugt: Den danske rapper Jamaika er eftersøgt af politiet, mistænkt for at have været involveret i et knivstikkeri i Esbjerg tidligere på året - men det forhindrer ham ikke i at håne sine forfølgere på Instagram i dag. Kulturen på P1 ser nærmere på et musikalsk miljø med en kriminel skyggeside. Når kulturarven er til salg: En kriminel italiensk organisation, der tjente store penge på udgrave og sælge vaser og smykker fra landets oldtid, er blevet afsløret - men andre står klar til at tage over, hvor de slap. Kulturen på P1 dykker ned i det verdensomspændende sorte kulturarvsmarked og ser på, hvad museer og auktionshuse gør for at undgå at blive hælere. Køns-respekt på teaterscenen: Et klask i bagdelen, en kvik kvinde-nedgørende bemærkning: De klassikere, vi går i teatret for at se, er med til at fastholde et forældet kvindesyn. Sådan lød kritikken fra en kendt teaterchef forleden - men måske er de moderne ligestillingstider allerede i fuld gang med at snige sig ind på de skrå brædder? Kulturen på P1 giver klassikernes nye opsætninger et serviceeftersyn. Designer-lys over mørkst land: Heldigvis er afbryderen til den nærmeste lampe sjældent længere end en armslængde væk i disse tider, hvor årets mørkeste måneder er over os. Men lys er ikke bare lys, og måske er netop det nordiske mørke årsagen til, at vi her i landet har en særlig rig belysnings- og lampekultur. Den kastes der lys over i en ny bog, som Kulturen på P1 bladrer i. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.
Vakuum - unge mennesker laver tv-serie om at være ung - og være sårbar med sin angst, jalousi og ensomhed. Vi har set de første afsnit og har den unge instruktør i studiet i dag. Gratis arbejdskraft - kulturlivet er ofte en dårlig arbejdsplads. For eksempel kan man sagtens komme til at arbejde både længe og hårdt uden løn. Vi tegner i disse dage en stribe portrætter af kulturens lønløse arbejdere. Kulturelle kommuner - fire kommuner vil om lidt blive behørigt hædret for deres indsats for et godt kulturliv. For det er ikke det nemmeste i en verden, hvor kommunerne fattes penge, at man hele tiden skal huske at kulturen også skal have ressourcer og opmærksomhed. Men fire kommuner gør det altså rigtig godt, mener Statens Kunstfond. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.
Kulturarv i fare: Venedig døjer med følgerne af den tredje oversvømmelse på en uge. I Firenze og Pisa holder man vejret og håber, at den seneste tids store regnmængder ikke vil få floden Arno til at gå over sine bredder. Fælles for de tre byer er, at de rummer enorme kunst- og kulturskatte: Kulturen på P1 rapporterer. Kunsten ud til indkøbsvognen: Hvis du vil se kunst, foregår det som regel i det lokale galleri eller kunstmuseum. Men i Ishøj ved København kan man møde kunsten - og selv være med til at skabe den - i det lokale butikscenter, hvor kunstmuseet Arken har åbnet en slags filial. Kulturen på P1 gik på museum i Ishøj By Center. Gratis arbejdskraft JA TAK: Han blev lovet stor-eksponering på de sociale medier i stedet for penge for et film-job - men fik hverken berømmelse eller penge, da det kom til stykket. Hver eneste dag knokler hundredevis af danskere gratis i kulturlivets tjeneste, og i denne uge du kan møde en stribe af dem i Kulturen på P1. Brøgger fylder 75: Hun debuterede i 1973 med "Fri os for kærligheden", brød for alvor igennem i 1978 med "Creme fraiche", har holdt sig på toppen lige siden - og fylder 75 år i dag. Kulturen på P1 hylder en af dansk litteraturs absolutter stjerner Suzanne Brøgger. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.
Kunsten skåret i skiver - i går fortalte vi om to mænds ambition om at lave urskiver ud af det Tal R-maleri, de har købt for 700.000 kr. Og frem kom også, at de såmænd også har købt et maleri af John Kørner, som skal lide samme skæbne - altså skæres ud i urskiver. I går var Tal R rasende og der er forsøgt nedlagt fogedforbud. I dag giver vi dig John Kørners reaktion på nyheden - den indeholder bandeord. Øverst - vi taler ikke meget om magt i kulturlivet, men der sidder selvsagt folk i toppen af hierarkierne og trækker i trådene. I en ny serie går vi tæt på kulturens magtmænd og -kvinder for at afæske dem svar på, hvad de vil med magten. I dag er det med Gyldendals direktør Morten Hesseldahl. Helt lyrisk - tag en bunke af de fineste danske digteres bedste digte og send dem i flæsket på nogle af vores mest populære sangere - hvad kan der komme ud af sådan en cocktail? Det undersøger DR1 i en ny serie - 'Helt lyrisk - hvor vi følger forsøget med at få sangerne til at sætte toner på ordene. Et par af dem gæster vores studie i dag. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.
Jura-slagsmål om findelt kunstværk: To kunstnere har for den nette sum af 700.000 kr. købt et maleri af den danske kunstner Tal R for at stanse det ud til urskiver, som så skal sælges som nye små selvstændige værker. Tal R går rettens vej for at forhindre at hans værk gennemhulles. De to kunstnere fortæller om deres ur-projekt i Kulturen på P1 og tager derefter direkte fra studiet til Københavns Byret, hvor det juridiske slag skal slås. Danskerne der vil omvende verden: De første danske missionærer drog til Afrika for at omvende de vantro til kristendommen - men bukkede under for malaria og andre sygdomme. Men nogle år senere var 100.000 danskere engageret i at forkynde Bibelens ord til folk i fjerne lande. En ny bog fortæller historien om de danske folkelige missionsbevægelser - forfatteren er gæst i Kulturen på P1. Dansk kultur-invation i Sverige: Malmøs stadsteater har en dansk chef. Det samme har den svenske bys opera. Og kunsthallen. Og nu er endnu en dansk kulturchef klar til at rykke ind i Sveriges tredjestørste by. Den kommende administrerende direktør for koncerthuset Malmö Live er dagens portrætgæst i Kulturen på P1. Syng med på metalsangen: Når underholdningen står på karaoke, er det som regel velkendte og velsmurte pop-hits, man kan lægge stemme til. Men Kulturen på P1 tjekkede ind på en nordjysk karaokebar, hvor det ikke var skønsang men heavy metal-growling, der var på syng-med-menuen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.
Slinger i Jomfru Ane gade - en teaterinstruktør har skabt en forestilling i Aalborg med den poetiske titel: '150 meter til i morgen'. De 150 meter er byens berømte festgade Jomfru Ane Gade. Men hvad er det, der er så magisk/festligt/larmende/øretæveindbydende ved Jomfru Ane Gade? Vi har taget instruktøren med udi det ålborgensiske nattelivs mekka. Børns læselyst - i går annoncerede Kulturministeriet, at de afsætter 6 millioner kroner til en "læselystpulje" rettet mod 0.-3. klasse. Biblioteker, i samarbejde med skolefritidsordninger eller fritidshjem, kan søge pengene. For et par måneder siden viste en kæmpe undersøgelse af 9.000 børns læsevaner ellers, at det især er i 3.-7. klasse, børnene vender blikket væk fra bogen. Og hvor langt forslår mon 6 mio. kroner til 190.000 børn? Vi sætter spot på den nye læselystpulje. Nana JacobiI - hun er måske ikke verdens mest berømte danske sanger, men Nana Jacobi har i disse år fået en helt særlig status. Hun har nemlig været med til at skabe Hun Solo og fungerer som deres talskvinde. Hun Solo er en gruppe af kvindelige musikere, der med lidt skiftende besætninger giver en række små koncerter som perler på en snor. Og Hun Solo har med stor succes vist en vej for at få flere kvindelige musikere på scenen. I dag er hun gæst hos os. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.
Den uventede to'er: Det kom som et lyn fra en klar himmel, da Yahya Hassans nye digtsamling i fredags ramte boghandlerhylderne. Intet var, som det plejer - heller ikke Gyldendals hemmeligholdte markedsføringsplan. Kulturen på P1 taler med Hassans forlægger om en på alle måder anderledes bogudgivelse - og skruer tiden tilbage til dengang Yahya Hassan var en meget ung, tilbedt og uplettet digterstjerne. De oversete kvinder: På kunstmuseernes vægge er de kvindelige kunstnere i mindretal. På filmenes rulletekster er der langt mellem de kvindelige instruktører. Og heller ikke blandt filosofferne er der en kønsfordeling, der peger i retning af, at der findes nogenlunde lige mange mænd og kvinder på kloden. Kulturen på P1 fortsætter sin serie om de oversete kvinder i kunst- og kulturliv. Det bedste og det værste fra Tyskland: Naboen i syd gav os en 1864-øretæve og senere fem års besættelse - men også en syndflod af varer og kulturel inspiration. Som optakt til et dansk-tysk venskabsår viser en ny udstilling på Nationalmuseet os det bedste - og det værste - vi har fået fra Tyskland. Dronningen og Kulturen på P1 var med fra starten. Danmarks smukkeste vandmølle: Engang var der 3000 vandmøller i Danmark, og kong Valdemar Atterdag dekreterede, at intet vand måtte løbe ud i havet uden først at have gjort nytte i en mølle. Nu er antallet af vandmøller nede på 30, og flere af dem er i fare for at forfalde. Men møllerne er kulturarv, der må og skal bevares, mener en forening, der i dag udskriver en konkurrence på nettet. Og det er jo vand på Kulturen på P1's mølle ... Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Fremad - Onde tunger siger, at det nye, liberale partis navn er intetsigende. Men faktisk siger navnet Fremad en del om dansk kulturhistorie. For Fremad var og er et yndet navn i mange sportsklubber af ældre dato. Vi undersøger, hvordan de allerede eksisterende Fremad-folk har det med at få endnu en Fremad-spiller på holdet. Og så husker vi også lige på, at Fremad også før er brugt som navn i politik. For det var navnet på ungkommunisternes blad. Sengekant og kaffebord - I 70'erne overskred de grænserne for, hvad der kunne vises i almindelige biografer, de blev en af vores store eksportvarer efter pornoens frigivelse, men i dag er der ikke meget hverken provokation eller eksportpotentiale i sengekantfilmene. Til gengæld har en film-entusiast nu gjort dem helt stuerene med en stor, lækker bog om filmene - lige til at lægge på kaffebordet. Nyt album med Dan Turell - Komponisten Halfdan E har før skabt de mindeværdige albums med Dan Turell. Og her ca. 26 år efter Dans død kommer et nyt album. 'Telefon til afdøde' udkommer i morgen, men Halfdan E udkommer allerede i dag i Kulturen på P1. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.
Sønderjysk film hitter i Tokyo: Det lyder utroligt, men sandt er det, at en sønderjysk lavbudgetfilm med en stort set ukendt hovedrolleindehaver har banket al konkurrence af banen og vundet hovedprisen på en stor, international filmfestival i Japan. Filmen er optaget på Tønder-egnen, og det lokale bryggeri og salatfabrikken er blandt støtterne. Kulturen på P1 ser på filmen "Onkel"s entusiastiske geografiske bagland. Prismodtager taler ud: For godt en uge siden benyttede forfatteren Jonas Eika sin Nordisk Litteraturpris-takketale til et frontalangreb på statsminister Mette Frederiksen. Siden da har Eika lukket helt af for interviews - men i aftes optrådte han offentligt for første gang efter den opsigtsvækkende prismodtagelse. Kulturen på P1 fik den unge forfatter i tale. De oversete kvinder: Når museerne køber kunst, er det oftest mandlige kunstneres værker, der havner på udstillingsvægge og i magasiner. Det er konklusionen på en stikprøveundersøgelse, Kulturen på P1 fremlagde i går - og der er ellers nok af dygtige kvindelige kunstnere at tage af. I udsendelsen i dag forsøger vi at levere inspiration til museernes indkøbslister. Tæppet går for 512 timers teater: Teateroplevelsen begynder i dag - og slutter om en fem måneders tid. FuturX er det københavnske Sydhavn Teaters bud på en teateroplevelse, der både i indhold og varighed skiller sig ud. Kulturen på P1 har løst billet til ... tjah, det vil vise sig hvad . Vært: Jesper Dein.
Kvinder i kunst - De danske museer er i disse dage ved at indsamle tal på, hvor mange af deres indkøbte kunstværker, der er skabt af kvinder. Men de vil ikke give os tallene, før de har talt om dem med hinanden. Så nu har vi selv samlet tal sammen, og vores konklusion er klar: Der er stadig en helt skæv fordeling på langt de fleste museer. Enkelte museer har oven i købet - i løbet af de seneste fem år, hvor vi har debatteret kvinder i kunst rigtig meget - formået kun at købe værker lavet af mænd. Vi giver dig tal, museers forsøg på forklaringer og reportage fra et af de steder, der har købt meget kunst af kvinder. Kvinder i kunst 2- Forbrændingen i Albertslund lancerede ved årets indgang, at 2019 kun skulle være med kvinder på plakaten. På lørdag har Forbrændingen et af årets helt store shows med de kvindelige musikere i projektet Hun Solo. Vi benytter lejligheden til at gøre næsten-års-status med Forbrændingens kunstneriske chef omhvad det stærke kvindelige islæt har betydet for stedet. Kvinder i kunst 3 - En af de kvinder, der er brudt gennem glasloftet og har begejstret utallige i de senere år er Oh Land. For tiden er sangerinden i gang med at klargøre Snedronningen i samarbejde med Dronningen, men hun har altså også tid til at komme forbi Kulturen på P1, hvor hun taler ud i dag. Legendarisk børne-tv fylder rundt - Sesame Street har opdraget amerikanske børn gennem de seneste 50 år, hvor børnetv-udsendelserne har kørt i en ustoppelig strøm. Men undervejs har udsendelserne skabt meget røre og debat. Vi tegner et portræt af børnetv-fænomenet Sesame Street og giver undervejs et kærligt klap til en grøn, dansk tv-personlighed, der er skabt på inspiration fra sin amerikanske fætter. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.
Sidste år skete der det, der bare ikke måtte ske. Poul Nesgaard havde brugt hele december på at lave ét godt juleprogram, der skulle sendes juleaftensdag. Men udsendelsen blev sat for sent på, og alt gik i vasken på grund af en intern fejl. Derfor har DR givet Poul Nesgaard lov til at fortsætte udviklingen for åben mikrofon frem mod juleaften. Poul stoler ikke længere på DR's algoritmer og sætter i stedet i år sin lid til sine to medværter og en ny, intelligent superpult, der måske kan redde julen.
Alle danskere har mindst én god historie, og i Danskerbingo vil vi høre dem alle sammen. Andreas og Jacob leder efter P3-lytternes bedste historier. Enten med udgangspunkt i dagens nyheder, eller ved at trække lytternes idéer ud af 'Bjørne Corydon', den 3D-printede bjørn og tilfældighedsmaskine med indbygget blæsekammer, sættes jagten på historierne i gang. Hverken Andreas, Jacob eller lytterne ved, hvad der skal ske, når programmet starter, men der er garanti for gode historier fra Danmarks bedste lyttere. Værter: Andreas Kousholt og Jacob Weil.
Supertanker på P1 giver filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv og store emner som svæver over os allesammen. Det kan være svære beslutninger, komplekse livsovervejelser, verdenssituationen eller helt almindelige forsøg på at få vores liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid og rum til eftertanke og refleksion.
Peter Lund Madsen får hver uge besøg af eksperter i studiet. Alle emner kan blive belyst - lige fra menneskekroppens tarmflora til ekspeditioner på fremmede planeter. Og værten sørger altid for at binde historierne sammen med sin egen personlige ekspertise indenfor hjernevidenskab og psykiatri. Vært: Peter Lund Madsen.
Når rulleteksterne kører, sidder vi klar til at diskutere videre. Vi stiller alle de spørgsmål, du sidder tilbage med til deltagerne foran og bag kameraet, og følger op på shitstorms og debatter, så du får hele historien med. Produceret af Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb.
Danmark Kort er fortællinger om Danmark og danskerne - før og nu. Fra sagnkongerne til de nye katamaranfærger, fra spildte Guds ord på Balle-Lars til de uundværlige og irriterende håndklædestropper, fra de store vísionære til de mest koldblodige forbrydere.
I Bogselskabet deler vi gode læseoplevelser med hinanden, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive. Med Bogselskabet får du en chance for at rykke lidt tættere ind i forfatterens tanker. Vært: Anne Glad.
Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæster, der giver ugens nyheder med grovfilen og sætter dem i et skarpt og ofte satirisk lys.
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Adrian Hughes er vært i en venlig kappestrid om ord og deres betydning. To gæster giver prøver på deres sproglige beredskab, mens en sprogekspert holder styr på op og ned i tidens dansk.
Hver uge tager Per Juul Carlsen og co. dig med ind i filmens vidunderlige verden via kritiske anmeldelser, spændende reportager og portrætter.
Om historie og tro. Om hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen. Hver uge udfordrer Christoffer Emil Bruun en aktuel gæst på holdninger til og viden om værdier, ideer, historie og religion.
Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.
Anders Laugesen og Paula Larrain udfolder troens verden og undersøger livets mysterier gennem åbenhjertige og nærgående samtaler.
Manus manege tager fat i det moderne livs forsøg på at balancere familie, parforhold, børneopdragelse og karriere - helst uden alt for mange fald og knubs undervejs. Her taler vi om, hvordan vi bedst tackler det, når vi ramler ind i hverdagens udfordringer - uanset om det gælder skilsmisser, stress eller skrøbelige teenagere. Vært: Manu Sareen.
I Tværs er vi sammen om at klare de udfordringer og svære situationer, livet er fyldt med som ung. Vi vil gerne skabe et rum, hvor det er tilladt at være menneske med alle de tanker, følelser og oplevelser, det indebærer - og det er her, du trygt kan fortælle din historie. For i Tværs er du ikke alene. Skiv til: tvaers@dr.dk Facebook: "Tværs - Du er ikke alene" Vært: Sara Bro.
Jakob Stegelmann og Troldspejlets redaktion fortæller nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier - med anmeldelser, baggrund og arkivklip. Det klassiske tv-program i podcast-rammer.
Tag med en af verdens førende klimaforskere på feltarbejde i Østgrønland. Sesbastian Mernild befinder sig bedst på de barske gletsjere rundt omkring i verden og den han har været flest gange på, er Mittivakkat, som har trukket sig betydeligt tilbage siden man begyndte at måle på den. Vi lever i en tid, hvor klimaforskning og formidling af den, er vigtigere end nogensinde før, hvorfor professor i klimaforandringer Sebastian Mernild modtog P1s Rosenkjærpris. Produceret for DR af Filt Cph.
Hvem er Danmark? Tag med, når ti danske forfattere flytter ind ti forskellige steder i Danmark, de ikke kender. Her skal de bo en uge for at skrive en litterær tekst om stedet, der bliver trykt i lokalavisen og et halvt år senere skal læses op på biblioteket. Hvordan kommer man ind under huden på en by? Kan vi nærme os hinanden gennem litteraturen? Og hvor kritisk kan man som udefrakommende tillade sig at være? Optagelse, produktion og tilrettelæggelse: Mads Bjørn Lundsgaard. Redaktør og medtilrettelægger: Kåre Vedding Poulsen. Oplæsning: Thomas Holmby og Karen Secher. Podcasten er produceret af DR i samarbejde med Dansk Forfatterforening i forbindelse med projektet 'Hvem er Danmark', der er støttet af Nordea-fonden. Læs mere om projektet på hvemerdanmark.dk