Kulturen på P1
Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.
Franzl Lang
Grønt eller rødt lys til sommer? Endnu en travl dag venter kulturminister Joy Mogensen: Hun er indkaldt til hele to politiske samråd, der kredser om festivalers og andre store udendørs events mulighed for at undgå aflysning. Kulturen på P1 lytter til politikernes diskussion sammen med en af de arrangører, der spændt venter på et svar. Fup eller fakta om skrivning og sundhed: Er det ønsketænkning eller et videnskabeligt faktum, at det at skrive er godt for helbredet? En gruppe forskere fra Aarhus har undersøgt spørgsmålet - få svaret i Kulturen på P1 i dag. Langtidsholdbare demokratitanker: Han døde i 1949 men har stadig stor indflydelse den dag i dag - i en grad, så hans tanker sneg sig ind i en statsminister-nytårstale. Og ikke nok med det: En bog, han skrev i 1943, genudgives nu, og det er ikke første gang. Kulturen på P1 stiller skarpt på mennesket, teologen, debattøren og demokratiforkæmperen Hal Koch. Mabel genforenet: Mange husker kun, og måske med et lille skævt smil, gruppen for 1978-melodi grand prix-hittet "Boom Boom" - men overser, at Mabel faktisk efterfølgende var et af de få danske bands, der formåede at skabe sig et navn i USA. Op til weekenden, hvor Mabels frontmand Mike Tramp igen forsøger sig i Dansk Melodi Grand Prix, har Kulturen på P1 samlet tre af Mabels fire medlemmer til en sofasnak over en stak gamle plader. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.
Kvinder i musik - Der er de seneste år talt en del om manglen på kvinder i musikken. I dag tager vi et tættere kig på nogle af de steder og kvinder, der på hver sin måde tager fat i problemet. Det bringer os fra Jysk Musikkonservatories konference Genus over Shecanplay-initiativet til den første danske, kvindelige rap-duo i over 30 år - de kalder sig Skakmat. Kulturministeriet opruster - Mange nye medarbejdere bliver nu sluset ind i Kulturministeriet, så der kan komme mere opmærksomhed på nogle af kulturens politisk forsømte områder. Vi taler med kulturminister Joy Mogensen og hører fra nogle af dem, der gerne skulle få lidt mere opmærksomhed. Amanda Gormans oversætter - Amanda Gormans digt "The Hill We Climb" er ved at blive oversat mange steder i verden, for hendes oplæsning til Joe Bidens indsættelse som præsident har vakt mega-opsigt i det meste af verden. Men nu har den hollandske oversætter trukket sig på grund af kritik - oversætteren er non-binær og hvid, og det var åbenbart ikke godt nok. Hvordan gør forlaget i Danmark? Og hvilke krav har danske forlag selv haft, når deres danske forfattere har skulle oversættes til andre sprog. Kan Yahya Hassan f.eks. oversættes af hvem som helst? Værter: Karen Secher og Tore Leifer.
Nikolaj Kunsthal fylder 40: I fire årtier har Nikolaj Kunsthal været et centralt omdrejningspunkt for samtidskunst i København. Vi taler med kunstnerisk leder Helene Nyborg Bay om, hvordan samtidskunsten har udviklet sig og er på vej hen, og hvad Nikolaj Kunsthals rolle skal være i fremtiden. Skydevåben på museer: Rigspolitiet har for første gang lavet en vejledning til, hvordan museer skal håndtere skydevåben i deres udstillinger. Nationalmuseets sikringschef fortæller, hvorfor der er brug for sådan en, og så taler vi med et af de ikke-statslige museer, der har ventet længe på sådan en, fordi de er bange for at gøre noget forkert. Sportsminister: Hører sport til i Kulturministeriet eller skal vi i stedet have en sportsminister? Vi tager bl.a. snakken med Søren Riiskjær, der er tidligere kontorchef i Kulturministeriet og blogger om idræts- og kulturpolitik. Andet: Og så bliver Ny Carlsbergfondets Kunstpriser uddelt i dag, og vi skal høre om et nyt nordisk sommertopmøde om litteratur, der vil dykke ned i det litterære vanvids afkroge og undersøge forbindelser mellem galskab, skønhed, familie, vold og kapitalisme. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Stadsmusikanterne kommer - Stadsmusikanter har ikke været en del af det danske bybillede i flere hundrede år, men nu kommer de tilbage. I Roskilde har de nemlig ansat et orkester, der skal fylde rollen som stadsmusikanter. Vi kigger på, hvilken rolle sådan nogle starutter havde engang - og hvordan man bliver de bedste stadsmusikanter i dag. Kulturens genstart - I fredags kom Genstarts-teamets anbefalinger til, hvordan kulturlivets genåbning skal prioriteres. Vi ser nærmere på tallene, på de økonomiske puljer og på konsekvenserne. Det farlige sprog - Nogle sprog er bare mere farlige end andre.... når det gælder corona-smitte. For nogle sprog er fyldt med store tydelige tryk, hvor spytpartiklerne flyver ud af munden, mens andre har flere bløde konsonanter og smitte-minimale tryk. Vi ser, hvor dansk ligger henne i smitte-spektret. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.
Corona udløser skriveblokering: Hvor finder man inspiration til sin næste roman, når alt er lukket og éns omgangskreds begrænser sig til den nærmeste familie? Flere britiske forfattere rapporterer om corona-skriveblokering. Kulturen på P1 ringer rundt til danske stjerneforfattere for at høre, hvilke inspirationskilder der hjælper dem gennem Covid-19-tørken. Nordens bedste forfattere i kø til pris: 350.000 kroner og masser af ære - det er hvad der venter årets modtager af Nordisk Råds litteraturpris. I dag afsløres det, hvem der er med i opløbet, og på forhånd vides det, at der er danske forfattere imellem. Mød dem i Kulturen på P1. Et mareridt af en anmeldelse: "Lydkvaliteten er så ringe, at man får en mistanke om at nogen forsøger at skjule noget". Sådan lyder den benhårde anmelderdom over en ung musiker, der gæster Kulturen på P1 i dag, og anmeldelsen er skrevet af ... musikeren selv. Album-aktuelle Mads La Cour lægger hånden på den varme kogeplade i serien, hvor kunstnere selv skriver den værst tænkelige anmeldelse af egne værker. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Jagten på nyt - I dag er det 100 år siden, Egtved-pigen blev fundet. Siden - og især de senere år - har fundet fra Egtved givet os mange svar på, hvordan mennesker levede engang. Men der må være mere, man kan udlede af DNA, Kulstof14-metoden og andre moderne videnskabelige metoder. Vi tager på jagt efter breaking news fra Egtved-pigens liv og lemmer. Deep fake til debat - Jonathan Spang brugte deep fake til at lave en sketch med Mette Frederiksen og Dan Jørgensen. Altså satte deres hoveder på nogle skuespillere, så det lignede... og det gav en journalist fra Berlingske myrekryb. Siden deep fake kom frem for et par år siden er det blevet diskuteret, hvor farlig teknikken kan være til at skabe falske historier om andre. Vi taler i dag med Berlingskes journalist, med Jonathan Spang og med en ekspert, der følger deep fake-brug i verden og kan tegne nogle streger af teknikkens fremtid. Dansk Kvindesamfund 150 år - Dansk Kvindesamfund er den danske kvindesags ældste forening. Den fylder 150 år i dag, og har således været med i kampene for uddannelse, for stemmeret, for fri abort og for ligeløn. Undervejs har foreningen også slået nogle gevaldige skæverter, når man ser det i bagklogskabens lys. Vi ruller historien op. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Kultur-genåbning - hvordan? Udendørs kulturinstitutioner, små butikker og udendørs idræt kan ifølge regeringens ekspertudvalg uden risiko genåbne under visse betingelser - men i sidste ende er det Folketingets politikere, der bestemmer. Kulturen på P1 undersøger appetitten på yderligere kulturgenåbning hos Christiansborg-politikerne. Stram museums-politik i Danmark: Mens danske museer fortsat skal holde corona-lukket, må museerne i mange andre europæiske nationer gerne lukke gæster ind - og flere af landene er hårdere ramt af Covid-19 end vi herhjemme. Museum på fallittens rand: P. C. Skovgaard var en af dansk guldalders mest elskede og beundrede landskabsmalere. Nu slås hans museum i Viborg med så alvorlige økonomiske problemer, at det risikerer at måtte dreje nøglen om. Kulturen på P1 fortæller historien om en ond spiral, der truer et 84 år gammelt museums eksistens. Insekter i madkassen: Drop leverpostejen og smid et stykke insekt-smørrebrød i skolemadkassen i stedet. Det er budskabet i en ny bog - et budskab som det, trods adskillige forsøg de senere år, har vist sig meget svært at sælge. Kulturen på P1 dykker ned i danskernes tilsyneladende indædte insekt-væmmelse. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Kulturaktier - Det er blevet voldsomt populært, og forholdsvis nemt, for småsparer og menigmand at investere i aktier. Men hvor investerer man dem så bedst, hvis man er interesseret i kultur, og gerne vil sætte pengene der? Vi undersøger markedet. Minkbure i hjemmet - nogle vil måske kalde det verdens dyrest betalte overskudslager, men under alle omstændigheder er det evident, at der i Danmark nu er et kæmpe lager af minkbure, der ikke mere skal bruges til deres oprindelige formål. Men så kan man jo heldigvis finde på noget andet. I dag ser vi på, hvordan minkbure kan bruges i vores indretning af hjemmet. Proust med nyt manuskript... og gode, gamle spørgsmål - Et nyt manuskript af afdøde Marcel Proust er fundet! Fans venter i åndeløs spænding på, hvad manuskriptets 75 sider kan rumme, men det skulle efter sigende være en slags synopsis til hovedværket 'På sporet af den tabte tid'. Vi tapper ind i spændingen på en dag, hvor vi også benytter Prousts gode, gamle selskabs-spørgsmål til at komme lidt tættere på billedkunstneren Jesper Christiansen. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.
Sexisme i filmbranchen: Nye beretninger om seksuelle tilnærmelser i film-og mediebranchen er dukket op, og denne gang er det navngivne danske koryfæer fra fortiden, der er i MeToo-skudlinjen. Kulturen på P1 taler med et centralt øjenvidne. Kunstnere med tørre lommesmerter: Hvad nytter det, at staten bevilger corona-hjælpepakker, hvis ansøgningsproceduren er så bøvlet og sagsbehandlingstiden så lang, at pengene ikke når frem i tide til at betale huslejen? Kulturen på P1 taler med en musiker, der føler sig sat skakmat af hjælpesystemet. 80'er-musikbagmand død: Navnet Hans Henrik Koltze siger måske ikke de fleste så meget, men fakta er, at hvis det ikke havde været for ham, ville 80'er-hits som "Sui Sui", "Ikke flere tomme ord" og "Midt i en drøm"" mangle i danskernes indre jukebox. Kulturen på P1 mindes en indflydelsesrig tekst-snedker. På med vandrerstøvlerne: Hvis der er én ting, coronapandemien har lært os, så er det at gå tur. Også mange kulturpersonligheder sadler med stor fornøjelse apostlenes heste: Mød nogle af dem i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Spansk musiker kalder kongen idiot: Han har en dom for majestætsfornærmelse og for at fremme terrorisme, og hundredvis af demonstranter har været på gaden for at få ham ud af fængslet. Kulturen på P1 fortæller historien om den spanske rapper, revser og samfundskritiker Pablo Hasél. Danmarks første Oscar-modtager: Selv om Børge Ring ville være fyldt 100 år i dag og hans banebrydende arbejde ligger lang tid tilbage, får hans animations-kunnen unge filmstuderende til at måbe den dag i dag. Kulturen på P1 taler med en filmmager, der har arbejdet sammen med dansk animationsfilms Oscar-fejrede pionér. Superstjerne runder skarpt hjørne: Han stammede som barn, fik høvl for sin optræden i "Game of Thrones" og er blevet kritiseret for sin påklædning. Men når man hedder Ed Sheeran og har indspillet en sang, der er afspillet 2,6 milliarder gange på Spotify, kan man nok være ret ligeglad. I dag fylder den rødhårede superstjerne med de markante briller 30 år, og Kulturen på P1 tegner et portræt. Selskabsleg med teater-topkvinde: Hvis du vil vide, hvornår Malmö Stadsteaters danske chef kan finde på at lyve og hvilken komponist, hun helst lytter til, så hør radio i eftermiddag... og få MÅSKE et svar, hvis ellers det netop er DE spørgsmål, Kitte Wagner trækker op af hatten i Kulturen på P1 i dag. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Kulturen går i køkkenet: Det sidste år har danskerne haft god tid til at lave simreretter på hjemmekontoret, og både surdej og tidskrævende kager har fyldt de sociale medier. Samtidig bugner streamingtjenesterne af madprogrammer, og nye køkkentv-trends spirer frem. Sammen med Gorm Wisweh indtager vi en tom restaurant og forsøger at inkorporere radiokøkkenet i dagens kulturdækning. Nødhjælp til unge tegnestuer: Talent, kreativitet og gåpåmod er ikke altid nok for nystartede arkitektvirksomheder. Når drømmen om at åbne sin egen tegnestue går i opfyldelse, så opstår den næste udfordring: At blive inviteret med til konkurrencer og udbud. Og for få af dem er tilgængelige for startup-arkitekterne, mener Arkitektforeningen. Et nyt projekt skal med 2,5 millioner kroner styrke den nye generation af arkitektvirksomheder. Vi taler med en tegnestue, der har mærket begyndervanskelighederne på egen krop. Kold kunst: Kulturen på P1 har været på vinterindkøb! Mens andre finder skøjter, slæde og ski frem, så har redaktionen investeret i en massiv isblok og allieret sig med en kunstner. Vi har bedt ham skabe et isværk, der fortolker 2020. Teaterkritik: Der kommer igen musical til Fredericia. De politiske partier har besluttet, at en genrejsning af det konkursramte Fredericia Teater vil få et statsligt udviklingstilskud på 8,7 mio årligt frem til 2024. Og det er jo godt nyt for alle, der holder af musical. Men i det danske teaterlandskab findes også kritiske røster, for pengene er hentet fra en pulje, som ifølge flere teaterchefer mangler gennemsigtighed. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.
Ballade-skoler under lup: På én skole elever, der laver blokade og en rektor, der bliver fyret. På en anden skole en historisk buste, der bliver smidt i vandet af en underviser - og endnu en fyret rektor. Hvorfor svirrer balladesagerne omkring visse kunstskoler som fluer om et stykke sukker? Forstå kunstskole-balladen på 10 minutter i Kulturen på P1. Museumsdirektør i svensk modvind: Er det et stort problem at nyindkøbt kunst til Moderna Museet i den svenske hovedstad for langt størstedelens vedkommende stammer fra Stockholms kunstnermiljø? Ja, mener de svenske medier, der kritiserer museets danske direktør Gitte Ørskous indkøbsstrategi. Kulturen på P1 taler både med angriberne og den angrebne. Kunst og ord i lange baner på Instagram: Kunstgallerier og kunstforretninger holder corona-lukket, men for keramikkunstneren Klara Lilja er det ikke den store katastrofe: Hun holder med succes sig selv og sin forretning i gang på det sociale medie Instagram. Kulturen på P1 fortsætter serien om kunst og kunstnere, der søger nye veje i cyberspace. Hvem er maleren? Et oliemaleri på 45,5 x 39 cm forestillende en københavnsk gadescene fra år 1800 fremkalder panderynker på Statens Museum for Kunst: Hvem, der har malet det, og hvilken sammenhæng, det indgår i, er indtil videre et mysterium, og nu beder museet offentligheden om hjælp. Kulturen på P1 kaster sig ind i detektivarbejdet assisteret af en mindre hær af kunsteksperter. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.
Børnekunst - Den verdensberømte tv-stjerne og forretningskvinde m.m. Kim Kardashian har lagt et oliemaleri op på sociale medier, som hendes 7-årige datter angiveligt har malet. Vrøvl, siger nogen, en 7-årig kan ikke male så teknisk godt. Vi ser på billedet og vurderer 7-åriges potentiale med en, der har rigtig forstand på den slags. Hør hendes dom i dag. Blanke medier - Kulturministeren og ordførerne fra partierne har i dag indgået en aftale om at forny blankmedie-ordningen. Den sikrer kunstnerne et beløb, hver gang der bliver købt 'blanke' medier, man kan kopiere f.eks. musik og film over på. Og kunstnerne er glade, for der er så mange væsentligere medier i dag, end dengang VHS-bånd og kassettebånd var 'noget'. Men om lidt lurer et kæmpe erstatningskrav fra kunstnernes organisation for alle de år, hvor ordningen ikke har taget højde for de nye medier - og de derfor er blevet snydt for penge. Tredjebølge Britney - En ny dokumentar om Britney Spears har endnu en gang fået de sociale medier til at gløde, for selvom kunstneren efterhånden er 38 år, gør dokumentaren det tydeligt, at hendes far bestemmer over både hendes liv og formue. Vi ser på fan-forargelsens anatomi. Værter: Tore Leifer og Karen Secher.
Forlags-phishing: Den internationale forlagsbranche er præget af et svindelmysterie. Forlæggere bliver kontaktet af, tilsyneladende, velmenende kolleger i forlagsbranchen, som ønsker adgang til nye manuskripter eller kontaktinformation på forfattere. Kulturen på P1 undersøger fænomenet, som nu også rammer de danske forlag. Kulturaftaler i hele landet: De næste fire år skal nye kulturaftaler sikre, at borgere i hele landet får adgang til gode og blandede kulturtilbud af høj kvalitet. Derfor har Kulturministeriet indgået aftaler med 12 såkaldte kulturregioner. Vi spørger Kulturminister Joy Mogensen, hvad pengene skal føre med sig. Første arbejdsdag på et tomt teater: I denne uge tiltræder Jacob Schjødt som ny direktør for Odense Teater. Men han overtager en stilling, som er væsentlig anderledes, end den han søgte i foråret 2020. Jacob Schjødt fortæller i Kulturen på P1 om at tiltræde den nye stilling på det tomme teater. Vi skal også høre, hvor meget data Spotify EGENTLIG indhenter, når vi abonnerer på playlister og hører podcasts - og så skal vi høre om blæseinstrumenterne, der forsvinder ud af de danske orkestre. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Den grimmeste by - En afstemning om Danmarks grimmeste by er i gang lige nu, og Aarhus har lagt sig ukomfortabelt i front. Det er foreningen Arkitekturoprøret Danmark, der står for kåringen. Foreningen er især mod at rive gamle huse ned og bygge nyt - og grimt. Vi hører foreningen om, hvorfor Aarhus er i spids for konkurrencen, man helst ikke vil vinde. Sikkerhedsmanual til kunstnere - PEN i USA har lavet en sikkerhedsguide til kunstnere, så de ikke kommer galt afsted med myndigheder og rasende befolkninger. Men hvad er den egentlig værd? Og kan en manual lavet i USA bruges i andre af de lande, hvor kunstnerne virkelig er truet? Vi ser på den med en mand, der gennem mere end 20 år har beskæftiget sig med kunstneres vilkår og ytringsfrihed. Farvel til vaniljemanden - Firmaet Tørsleff har besluttet at fjerne en tegning af en turbanklædt mand på deres vaniljesukker, og nogle har sikkert set debatten om det, der er blevet så ophedet, at man kan bage vaniljekranse i den. I dag fortæller vi helt køligt om, hvem manden på pakken egentlig er. Værter: Karen Jensen og Tore Leifer.
Sexisme i arkitektfaget: En undersøgelse om krænkelser på tegnestuer og undervisningsinstitutioner slår en tyk streg under, at nogle arkitekter er optaget af andre beskæftigelser end at tegne huse. Kulturen på P1 ser på det seneste eksempel på en branche, der sætter spotlys på MeToo-episoder i egne rækker. Carl Nielsen som du aldrig har hørt ham før: Man tager bidder af en af Danmarks største komponisters klassiske kompositioner og blander dem med moderne jazz-toner. Resultatet: En respektfuld opdatering af Carl Nielsen... ifølge manden bag sammenblandingen, komponisten Peter Jensen. Han tager Nielsen ved vingebenet og besøger Kulturen på P1 i dag. Kunstnerisk succes på Instagram: Gigantiske roser i kraftige farver. Kæmpe lærreder med masser af pang. Johanne Lykkes kunst gør sig godt på det sociale medie Instagram, hvor hun har flere end 2000 følgere - men frister succes'en hende til at indrette kunsten efter mediet? Kulturen på P1 fortsætter serien om kunst og kunstnere på Instagram. Farvel til vaniljemanden: Et portræt af en smuk sort mand med hvid turban har siden 1935 prydet Tørsleffs vaniljesukker-pakninger, men nu er det snart slut. Kulturen på P1 fortæller historien om manden på papæskerne, elefantpasseren Jena Zena. Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.
Den guddommelige retssag - For 700 år siden blev forfatteren Dante Alighieri dømt til døden for korruption, men han var allerede ude af Italien og levede resten af sit liv i eksil. Hans hovedværk Den guddommelige Komedie handler i høj grad om netop det samfund, den retssag og den politiske dom, han fik. Nu vil en af hans efterkommere have sagen for retten igen, for Dante skal renses. Vi ser på retssag og livsværk i dag. Bimbo i positivt skær - At være en bimbo har aldrig været et positivt kælenavn - det har udstillet afbleget hår, masser af dramatisk make-up og lyserødt tøj. Men det er skal være slut nu - der er en bevægelse, der vokser lige så stille på det sociale medie TikTok, og den vil gøre bimboer til noget positivt. Vi ser på dét ord og på andre ord, der har skiftet betydning. Ukendt dansk verdenssucces i Lo-Fi - Lo-Fi er en undergenre indenfor hiphoppen, hvor sådan lidt dovne jazzede beats blandes med lyde af raslende blade, skratten fra gamle vinylplader eller regn mod et vindue. Det skulle være rigtig godt at lytte til på hjemmearbejdspladsen eller til studierne. OG en dansk musiker har fået kæmpesucces med sin LO-FI musik. På Spotify er der knap 1,4 millioner mennesker verden over, der hver måned lytter til hans musik, så ham måtte vi da tale med... Vært: Karen Secher.
Danske forfattere hitter i USA: 45 år efter sin død har Tove Ditlevsen pludselig forrygende anmelder-medvind i USA. Det samme har en anden dansk forfatter, Dorthe Nors. Kulturen på P1 taler med Nors om kunsten at finde nøglen til amerikanernes bog-hjerter. At råbe imod en shitstorm: Først sagde TV 2-vært Jes Dorph fra, da han blev fyret for seksuelle krænkelser. Nu svarer musikeren Marilyn Manson igen efter en ekskærestes anklager om misbrug. MeToo-bølgen får modspil, men ændrer det noget? Kulturen på P1 ser på effekten, når de krænkelses-anklagede går til modangreb. 35 år med Pixar: Toystory, Find Nemo, De Utrolige, Wall-E, Inderst Inde og senest Sjæl: De kreative animations-filmskabere på det nu Disney-ejede Pixar har brudt grænser, både for animation og for historiefortælling. På 35 årsdagen for Pixars fødsel gør Kulturen på P1 status sammen med en kender, Troldspejlets Jakob Stegelmann. Hobbitter og orker så det klodser: 50 entusiaster har brugt 150 millioner Legoklodser til at genskabe landskabet fra Tolkien-klassikeren Ringenes Herre - og har dermed sikret sig en plads i Guinness' rekordbog. 89 år har Legos plasticbyggesten på bagen, men alderen trykker ikke ... Kulturen på P1 ser på den trylleformular, der tilsyneladende holder klods-legetøjet evigt ungt. Værter: Karen Secher og Jesper Dein.
Myanmars militær og den danske forbindelse - Militæret i Myanmar har igen kuppet sig til magten, og militæret skaber selv en del af sine indtægter, blandt andet ved at facilitere tekstilproduktion særlige steder i landet. Et af de firmaer, der benytter sig af det, er danske Bestseller - som på den måde indirekte er med til at finansiere militærets magtovertagelse. Dansk modetøj arm i arm med Myanmars militær. Vi sætter spot på den danske forbindelse. Netflix vil lave dansk forbindelse - Streaming-giganten har lavet en aftale med Fonden Filmtalent og de tre danske filmværksteder i Odense, Aarhus og København. Nu skal der udklækkes talenter, som fremover kan lave nye, danske serier til Netflix. Hvad kan der mon komme ud af det? Sci-Fi-serie klar til virkeligheden - Et af de mest berømte afsnit af den ret dystopiske scifi-serie Black Mirror handler om at man via teknologien kan genskabe døde mennesker ved hjælp af alle deres digitale fodspor. Nu er Microsoft for alvor gået ind i den fremtid, og snart vil de kunne gøre det muligt at vække dine kære til 'live' via en chatbot. Vi taler med landets førende robot- og AI-forsker om, hvad der kan vente os. Værter: Karen Secher og Tore Leifer.
Tungtvejende ære: Den er lavet af massiv messing, belagt med 24 karat guld og vejer næsten 20 kg. Og nu har Landin, Hansen, Gidsel og de andre vundet den tilbage til Danmark - den skulptur, der er det synlige bevis på, at de danske håndboldherrer er verdensmestre. Men hvor kommer den fra? Hør historien bag den forgyldte håndbold-hånd i Kulturen på P1 i dag. Fangeøen i Limfjorden: Det er et mørkt stykke Danmarkshistorie, der nu kommer på museum, historien om flere end 700 mænd, der i perioden 1911-1961 blev holdt interneret på Livø i Limfjorden - og som måtte betale med deres formeringsevne, hvis de ville væk derfra. Historien er mindre kendt end den om pigerne på Sprogø, men nu bliver den fortalt for de mange - på Vesthimmerlands Museum og i Kulturen på P1. Danmarks bedste bogsamling: Der findes 245 folkebiblioteker i Danmark, og hvert og ét af dem råder over hylde på hylde med bøger, bøger og atter bøger. Hvorfor er det lige i Middelfart, at Danmarks bedste bogsamling ifølge foreningen Danske Skønlitterære Forfattere befinder sig? Kulturen på P1 kigger sig omkring på de prisbelønnede vestfynske boghylder. Lille kold hånd gennem 125 år: Det var den første februar 1896, at en vis Puccini-opera blev uropført på Teatro Regio i Torino. Resten er historie - operahistorie. For i dag er La Bohème et af verdens allermest elskede og hyppigst opførte operaværker. Kulturen fejrer en 125 års fødselar, der trods sin alder stadig er i sit livs form. Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.
Anders Laugesen rejser ind i troens verden og besøger et særligt trosmiljø. Her møder han mennesker, som på forskellige måder er optaget af og lever med troen.
Kalder alle superfans og sofakartofler! I denne podcast går serieeksperterne Frederik og Kasper bagom DR's tv-programmer og giver dig al den bonusinformation, du ikke vidste, du havde brug for. De taler med deltagerne fra programmet, vender de vildeste begivenheder og udfolder tematikkerne, så du ikke behøver at gå sulten i seng. Værter: Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb. Produceret for DR af Firkantede øjne.
Hver uge tager Per Juul Carlsen og co. dig med ind i filmens vidunderlige verden via kritiske anmeldelser, spændende reportager og portrætter.
Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2021. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. Du møder her de seks kandidater: Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard. Vært: Diana Bach.
Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæster, der giver ugens nyheder med grovfilen og sætter dem i et skarpt og ofte satirisk lys.
Hver dag direkte fra Københavns Domkirke.
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Klog på Sprog er programmet, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig. Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel, er helt vild med dansk.
I podcasten Knaldromaner dykker værterne Barbara Nyholm og Camilla Boraghi ned i en verden af bøger for at finde ud af, hvordan litteraturen portrætterer sex, lidenskab, erotik og kærlighed. Påvirker det den måde, vi er seksuelle på? Inspirerer eller forvrænger det? Er sex i ord tacky eller smukt? Det finder de to værter ud af, når de dissekerer de bedste passager i kendte romaner.
Hvorfor tror du på Gud? Ugens gæst fortæller om det øjeblik der blev afgørende for hans eller hendes tro. Et program om troen, tvivlen og skæbnen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Jakob Stegelmann og Troldspejlets redaktion fortæller nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier - med anmeldelser, baggrund og arkivklip. Det klassiske tv-program i podcast-rammer.
Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.
I en tid med corona, lockdown og kaos i verden kan køkkenet være et mentalt pauserum, hvor du kan finde fokus, skærpe sanserne og aktivere fjerne minder. I denne serie møder radiovært Mikkel Rønnau en række mennesker, der har viet deres liv til mad. Sammen skal de tale om, hvad maden og madlavning kan gøre ved os i en hektisk tid og sammen tilberede en ret, som har en form for terapeutisk effekt, som alle kan få noget ud af. Produceret for DR af Filt Cph.
Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion. Vært: Carsten Ortmann.
Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.
Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.
Panorama er en radiofonisk guide til en mangfoldig verden. Uge efter uge bringer programmet reportager fra nær og fjern.
I Bogselskabet deler vi gode læseoplevelser med hinanden, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive. Med Bogselskabet får du en chance for at rykke lidt tættere ind i forfatterens tanker. Vært: Anne Glad.
Zissel Astrid Kjertum-Mohr har været i lære hos kultureliten i et år. Det har givet hende en bedre kropsholdning og et bedre sprog. Hun har fået at vide, hvornår hun skal klappe, og hvornår hun skal buhe, i en teatersal. Hun har lært at skjule sine rygdeller og konversere til receptioner. Men det kniber stadig med at bryde igennem glasloftet. Derfor vil Zissel nu undersøge, hvordan hun kan blive mere magtfuld. Hun vil opsøge de personer i landet, der har mest magt. Dem, der træffer de tungeste beslutninger i politik, erhvervsliv, fagforeninger og kulturliv. De må kunne give hende opskriften på succes og indflydelse.