Live kanaler

Man stoler vel på præsten

Titel: Man stoler vel på præsten D. 28 august 2018 stadfæstede Østre Landsret dommen over den tidligere præst fra Tømmerup, Dan Peschack. 10 års fængsel for en række seksulle overgreb og blufærdighedskrænkelser af en række børn og unge. Sagen startede i juni 2016. Her sendte det chokbølger gennem det lille samfund Tømmerup ved Kalundborg, da den meget populære sognepræst Dan Peschack blev arresteret og sigtet for overgreb mod to børn på 12 og 13 år. Kunne det virkelig være sandt, at den meget afholdte præst havde gjort det? Og hvordan kunne det gå til, at ingen havde opdaget det før? P1 Dokumentars journalister har talt med naboer, forældre og drenge, som er kommet i præstegården. Det viser sig, at præsten har haft mange hemmeligheder, som det er lykkedes ham at holde skjult i mange år. Og at præstens kammeratskab med konfirmanderne har en uhyggelig bagside. 'Man stoler vel på præsten' er fra 2016, før præsten blev dømt. Den fik i 2017 prisen for Årets bedste dokumentar ved Prix Radio. Tilrettelagt af Christian Engell, Gry Hoffmann og Mie Obbekær. Lyddesign: Kåre Marling Kiib. Redaktør: Jesper Hyhne. God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

Dokumentar

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 25:31
  Man stoler vel på præsten

  1:3 - Forføreren

  Den unge mand Martin fra Tømmerup fortæller, hvordan mange af byens konfirmander hang ud hos Tømmerup-præsten i weekenderne for at spille computer, se fodbold eller film. Det var helt normalt at drengene sov hos præsten, endda i præstens seng. Og langt de fleste af forældrene var trygge ved det, for præsten var en skikkelse, der tog sig af deres børn og gav dem en omgang dannelse. Kun få af forældrene var mistænksomme. Og dem der var, blev konfronteret med det af præsten. Tilrettelagt af Christian Engell, Gry Hoffmann og Mie Obbekær. Lyddesign: Kåre Marling Kiib. Redaktør: Jesper Hyhne.

  Dokumentar
 • 26:42
  Man stoler vel på præsten

  2:3 - Velkommen i de voksne rækker

  Martin bor som 12-13 årig fast hos præsten og betragter præsten som sin bedste ven. En nat vågner han ved, at præsten lægger sig tæt ind til ham og holder fast. Præsten undskylder sig med, at det var sket mens han sov og at han ikke tænkte over det. Men Martin er ikke den eneste, som præsten er meget tæt på. En anden ung mand, Christian, fortæller at han var alene på ferie i Tyrkiet i en uge, da han var 13 år gammel, og sov i samme seng som præsten hele ugen. Tilrettelagt af Christian Engell, Gry Hoffmann og Mie Obbekær. Lyddesign: Kåre Marling Kiib. Redaktør: Jesper Hyhne.

  Dokumentar
 • 25:55
  Man stoler vel på præsten

  3:3 - Når nettet strammes

  En nat, da Martin stadig er barn og sover hos præsten, vågner Martin ved, at præsten står og onanerer ved hans seng. Han bliver chokeret, men siger ikke noget til præsten. Men da præsten bliver anholdt og sigtet for overgreb mod to børn i 2016, går den voksne Martin til politiet. Martin bliver nu en del af politiets sag mod præsten, og han opdager, at han har været udsat for overgreb, han ikke anede noget om. Tilrettelagt af Christian Engell, Gry Hoffmann og Mie Obbekær. Lyddesign: Kåre Marling Kiib. Redaktør: Jesper Hyhne.

  Dokumentar