Manus manege

Manus manege tager fat i det moderne livs forsøg på at balancere familie, parforhold, børneopdragelse og karriere - helst uden alt for mange fald og knubs undervejs. Her taler vi om, hvordan vi bedst tackler det, når vi ramler ind i hverdagens udfordringer - uanset om det gælder skilsmisser, stress eller skrøbelige teenagere. Vært: Manu Sareen.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 57:00
  Manus manege

  Skal manden opgraderes?

  Mens kvinderne er accelereret kraftigt i deres udvikling gennem flere årtier, og står stærkere og mere selvstændigt end nogensinde før - står mange mænd tilbage og aner ikke, hvordan de skal agere. Manu Sareen kender selv til mange mænd, der er ramt af livskriser, faldet igennem, begyndt at drikke eller endte med at kapitulere fuldstændigt. Spørgsmålet er om mandens selvforståelse skal opdateres til 3,0? Derfor har Manu inviteret gæster i studiet til at svare på, hvorfor der er så mange mænd, som falder igennem og bliver sejlet agterud ift. kvinder. Og hvad er mandens rolle egentlig i 2019? Hvordan skal han for eksempel agere i forhold til kvinder? Medvirkende: Mikkel Braginsky, podcaster, debatør og kommunikationsrådgiver. Henriette Højbjerg, sekretariatsleder, DareGender. Sara Skaarup, sexolog, forfatter og journalist. Henning MacDonald Due, journalist og producent af podcasten "Kriser - mænd der fortæller". Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Bliver man et dårligere menneske af at have magten?

  Der er folketingsvalg i morgen og Manu Sareen synes, det er en god anledning til at undersøge, hvorfor magtfulde mennesker opfører sig, som de gør. Magt handler om frihed til at gøre ting; at kunne handle. Modsat er det med de afmægtige, som er dem uden handlemuligheder, - og når vi taler om magt, er det underforstået, at det er magt over andre. Vi lever i et demokrati og hylder værdier om lighed og frihed; men jo mere dem med magt udfolder deres magt, desto mindre handlefrihed bliver der til os andre. På den måde kan man sige, at magt over andre skal udøves med omtanke. Så lidt som muligt, - måske... Derfor har Manu inviteret de mennesker i studiet, som han tror bedst vil kunne svare på, hvordan dem med magt oplever sig selv og deres egen magt? For hvad gør selve oplevelsen af at have magt ved et menneske? Medvirkende: Rene Gade, medlem af folketinget for Alternativet. Annette Vilhelmsen, tidligere minister og tidligere formand for SF og i dag direktør for Tietgen i Odense. Torben Sangild, Zetland-skribent. Anna Tygesen, Kommunikationsrådgiver, adm. direktør i PR-bureauet WeDo Communication. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Bekymrende Børneinstitutioner

  De seneste uger har der været talt og skrevet meget om de forhold, børn bliver passet under, i børnehaver og vuggestuer. Der er gennem årene blevet stadigt færre voksne i forhold til børnetallet. Nu taler man ligefrem om et oprør blandt bekymrede forældre, som oplever, at daginstitutionerne har sværere og sværere ved at give børnene det, de har brug for, for at opnå tryghed og udvikle sig: Nære, varige relationer med voksne, som de er tæt knyttede til. Men hvad betyder det egentlig for børnene, og deres udvikling, når der bliver mindre af den nære voksenkontakt? Det skal gæsterne i studiet hjælpe Manu og lytterne med at blive klogere på Medvirkende: Mette Carendi; cand.mag i psykologi og forfatter. Ole Øland Schouenborg, psykolog og tidligere lærer på Skovtofte socialpæd. Seminarie. Mette Lejel, mor til to børn på 2 år og 3 år. Henrik Zachrisson, Professor ved Universitetet i Oslo. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Digitale børn

  Vores børn begynder tidligt med touchskærme, hvad end det er iPad eller smartphones. Digitale medier har forandret livet - på tværs af generationerne. Derfor er Manu Sareen bekymret for, hvilke konsekvenser den tidlige, vedholdende og intense brug af skærme får, både for ham selv og hans voksne børn, der nogle gange virker fortabt i en anden verden. Men især tænker han på, om han burde begrænse adgangen til skærme for familiens yngste; hans toårige datter. Derfor har han inviteret gæster, som kan hjælpe ham både med erfaringer og fakta om dopaminfælder og afhængighed, digitale- og sociale kompetencer. Medvirkende: Alvin Sareen, søn. Eva Hesse, selvstændig eventmager. Andreas Lieberoth, adjunkt i pædagogisk psykologi og mediepsykologi, Aarhus Universitet. Christiane Vejlø, digital trendanalytiker, cand. mag. i medievidenskab med speciale i forholdet mellem mennesker og teknologi og medlem af dataetisk råd. Bent Meier Sørensen, professor i ledelse, politik og filosofi på Handelshøjskolen i København (CBS). Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 56:50
  Manus manege

  Slow Living

  Gennem mange år oplever Manu Sareen, at han har levet sit liv i overhalingsbanen, indtil han var nødt til at skrue ned for tempoet for at være mere til stede i det, han laver. Han har lavet regler for sig selv for at forhindre, at tempoet og listen over ting, han vil nå, og antallet af aftaler, stiger. Forleden faldt Manu så over et begreb, der måske dækker over den livsform, han prøver på at stræbe efter, uden at han vidste det: Slow Living. Nu har han inviteret gæster i studiet, som enten selv lever langsomt eller har særlig viden om Slow Living, for at de kan hjælpe ham på sporet af hvad, der åbenbart får flere og flere mennesker til, at finde en modstrategi til den måde vi lever på, - og hvordan de gør det. Medvirkende: Karen Pallisgaard: Journalist og forfatter. Maja Wesselhoff: Chefredaktør på MinMave.dk. Ole Ditlev Nielsen: Forfatter og foredragsholder. Trine Kolding: Forfatter og tidscoach. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Nulskrald - Fra dårlig samvittighed og dobbeltmoral til lidenskab og pionerånd

  Klimakrise, forurening og ressourcefråds; vi ved godt, at det ikke kan blive ved med at gå. Manu Sareen har læst om kvinden bag Zero Waste-bevægelsen, Bea Johnson. Hun producerer så lidt affald på et år, at hun kan have det hele i et syltetøjsglas. Helt så radikalt behøver vi nok ikke alle sammen at gå til værks. Men Manu vil gerne have konkrete råd om, hvordan han selv skal prioritere, hvis det reelt skal gøre en forskel for klima og miljø- og han skal undgå unødvendige afsavn. Det skal gæsterne i studiet hjælpe ham med at svare på. Og måske har de også et bud på, hvordan vi alle sammen kan få mere lidenskab, fantasi og handlekraft i spil for kloden, frem for den dårlige miljøsamvittighed, bortforklaringerne og dobbeltmoralen. Medvirkende: Noah Pruzan Jørgensen; gymnasieelev. Signe Wenneberg; forfatter, blogger om miljø, klima og grønt forbrug. Sofie Hviid; Digital redaktør på Grøn Forskel. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Druk - sådan påvirker alkohol parforholdet!

  I sidste uge fortalte gæsterne i Manus Manege om at være barn i en alkoholikerfamilie. Men det er heller ikke let at være partner, for det er langt fra kun den, der selv drikker, og børnene, som kan få deres liv ødelagt af alkohol. Men hvad det gør ved en kærlighedsrelation, når alkoholen er med som tredjepart... - hvad er der på spil i de forhold, hvor den ene, drikker for meget, mens den anden forsøger at dække over det - ja, måske ligefrem er med til at gøre det muligt at fortsætte drikkeriet. Og hvad skal der til for at komme ud af den onde cirkel, - sammen eller hver for sig. Manu har inviteret gæster, der selv har levet med druk i parforholdet, eller som arbejder med alkohol i parforholdet, for at blive klogere på med-afhængighed. Medvirkende: Lone Pihl Christoffersen, tidligere gift med alkoholiker. Christina Bredahl Frederiksen, afdelingsleder, Tjele. Helle Theede Kragh, Barnets Blå Hus i Svendborg. Kasper Larsen par- og psykoterapeut, København. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 56:32
  Manus manege

  Børn af alkoholikere

  Barndommen med alkohol-afhængige forældre er præget af utryghed, fortielser og frygt. Alle, der har haft misbruget inde på livet, kender til den uberegnelighed som er alkoholens følgesvend. Det har Manu Sareen selv oplevet blandt sine venner - og det fik ham til at kappe forbindelsen, at hans børn var vidner til, når ven drak sig fuld. Den mulighed har alkoholikeres egne børn ikke - mens de er børn. Og en barndom med alkohol sætter sig spor i voksenlivet. Det har fået Manu til at tænke over, hvilken rolle han selv spillede dengang. Og kunne have spillet? Hvad betyder omgivelserne, venner og familie, for at alkoholikere standser misbruget? Medvirkende: Lotte Santa, datter af alkoholiker. Sofie, 12 år. Helle Theede Kragh, leder, Barnets Blå Hus i Svendborg. Tina Overgaard, leder af TUBA. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Pårørende til transplantations-patienter

  Organtransplantation redder hver dag masser af uhelbredeligt syge mennesker - men selv om lægerne bliver bedre og bedre til det, er der også den bagside ved organdonation, at tiden før- og efter selve indgrebet ikke er uden bekymringer. For patienten, der måske slet ikke når at få et nyt organ, inden døden indhenter dem. Og for de pårørende, der har alle bekymringerne, samtidig med en ukampdygtig ægtefælle, søn/datter eller forælder. Nogle venter i årevis, andre venter forgæves. Og hvad gør det ved en familie når ens kære er på venteliste til et nyt organ? Hvordan takler man alle de svære, finder hjælp, trøst og støtte? Det skal Manus gæster hjælpe ham med at finde svar på. Medvirkende: Karen Heidelbach, stifter og projektleder, Organdonation - Ja Tak! Louise Marie Friis, datter til dobbelt lungetransplanteret. Hanne Jensen, lungetransplanteret, mor til Louise. Helle Birgitte Rantzau, mor til hjertetransplanteret søn. Karin Skov, Transplantationsansvarlig overlæge, AUH Nyresygdomme. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Den rigtige krop

  Internettet og sociale medier betyder, at mange, og især mange unge, dagligt bombarderes med billeder af deres egne venner og kendte mennesker. Alt gøres så lækkert som muligt. I dag bruger mange de særlige apps, som kan forskønne den måde, de selv ser ud på billederne. Og selv om billederne derude ofte er stærkt redigerede og manipulerede, er det alligevel dem, man har at måle sig med. Både når man selv vil lægge billeder ud, - når man vurderer sin egen krop foran spejlet eller hvis man skal i bad med de andre efter idræt. - Så hvad gør det ved os, når vi bruger de sociale mediers fremstillinger som målestok. Det har Manu Sareen inviteret gæster i studiet for at få svar på. Medvirkende: Caja Erritzøe Christensen, gymnasieelev. Petra Gissel Sparrebro, gymnasieelev. Ditlev Lilholt, gymnasieelev. Polina Hjembæk, Psykolog, rådgiver hos Landsforen. mod spiseforstyrrelser og selvskade. Dorthe Kandi, Chefredaktør Q og instagrammer med profilen; Curvi Kandi. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Jagten på Lykken

  Det er som om tjeklisten over ting, som skal være på plads og i orden, for at vi kan være tilfredse med den moderne tilværelse, bare bliver længere og længere: Den ideelle partner, børn, hus, bil og karriere, ikke at forglemme. Når først alt det er i hus, ligger vi som vi har redt: For så bliver det svært OGSÅ at gabe over det, som kommmer til henad vejen - som skal være på plads, før vores liv er komplet. Og mindre kan ikke gøre det, for så føler vi os snydt.. Manu Sareen er selv i tvivl, om jagten på lykke får ham til at leve sit liv forkert. Derfor har han inviteret gæster i studiet, som kan hjælpe med at svare på, hvordan man kan få de bedste betingelser for at opleve lykke i sit liv. Medvirkende: Jim Nydam Bjerregaard , 'Den Praktiske filosof', Gymnasielærer, Barnaby Stig Swann Pedersen, Molbo, Michael Birkjær, senioranalytiker, Institut for Lykkeforskning, og Per Poulsen, stifter, coach-firmaet, HUMI. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Voksne mobber

  Mennesker tildeler hinanden forskellig status i gruppen. Ser op til nogle og ned på andre. Nogle gange prøver vi ligefrem at udstøde andre. Sådan belønner eller straffer fællesskaber deres medlememer. Men når det udarter til mobning, handler vi imod vores egen moral. Vi ved jo godt, at mobning er forkert og at følgerne kan være alvorlige - både på arbejdspladser, mellem venner eller i skolen. Manu Sareen har selv prøvet at mobbe en lærer ud, da han gik i skole - og det er han ikke stolt af i dag. Men hvorfor er mobning så udbredt, når alle godt ved, at det er et spil uden vindere. Så hvad skal der til for at bryde den onde cirkel - og hvad forhindrer at mobning opstår? Det skal gæsterne hjælpe Manu med at finde svar på. Medvirkende: Peter Lund Thorsager, konsulent, tidligere mobbe-offer. Kim Steffensen, landsforeningen mod Voksenmobning. Henrik Høgh Olesen, professor i psykologi, Aarhus Uuniversitet. Tine ravn Holmegaard; erhvervspsykolog, CRECEA. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Hvad virker imod Ensomhed?

  Mennesker er sociale væsener og har brug for andre for at trives og udvikle sig. Alligevel er der flere hundrede tusinde som føler sig ensomme. Det påvirker både deres livskvalitet og deres helbred. Manu Sareen har også selv mærket følelsen af ensomhed i perioder, hvor han følte sig forladt. Men hvorfor lever nogle mennesker mere permanent i ensomhed og hvad skal der til for, at de kan bryde ud af deres isolation? Det skal gæsterne hjælpe ham med at finde svar på. Medvirkende: Patrick Cakirli, har organiseret en ensomhedsmarch fordi han selv var ensom. Jakob Dahl; ensom, 23 år. Mathias Lasgaard; seniorforsker i mental Sundhed og ensomhed. Camilla Eklander; har startet Facebookgruppe; Ensomme unge og voksne. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Parforhold - sådan holder man sammen for altid!

  Når vi forelsker os og danner par, så er det jo i håbet om at blive sammen resten af livet. Alligevel bliver omkring halvdelen af alle ægteskaber på et tidspunkt til skilsmisser. Manu Sareen har selv den erfaring med i bagagen, og han leder efter "den hemmelige opskrift" på det langtidsholdbare parforhold. Derfor spørger han par, der har formået at holde sammen i mange, mange år - hvad er det, der har gjort deres forhold langtidsholdbare, og hvordan har de tacklet problemerne undervejs? Medvirkende: Ture Wibrand, gift med Trine. Karen Lumholt, gift med Anders. Dorte Aaen, gift med Jørgen. Kathrine Sara Rasmussen, parterapeut. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 56:35
  Manus manege

  Sport - sådan får flere unge lyst til at dyrke sport !

  Efterhånden som børn bliver ældre udgør dem, som dyrker sport i fritiden, en stadig mindre andel. Og det er skidt, for det er i ungdommen, vores sunde livsvaner skal cementeres. Manu Sareens egne børn er ved at stå af deres aktive sportsliv - og det har han det svært med. For i hans egen opvækst har sport været en værdifuld ramme om hans Liv. Det var på fodboldbanen og i badmintonhallen at han havde mange af de oplevelser med venner og kærester, som har gjort ham til den, han er i dag. Derfor spørger han sin søn, Felix, hvad der får ham til at drosle ned for sport, og spiller bolden videre til eksperter og unge sportsbegejstrede for at høre hvad, der kan få flere unge til at dyrke sport? Medvirkende: Søren Østergaard, leder Center for Ungdomsstudier. Konrad Rohde Madsen, folkeskole 16 år og Sasse Rohde Madsen, 2G, Felix, Manus søn. Jens Bangsbo, professor, centerleder på center for holdspil og sundhed, Jakob Koed, formand for DBUs ungdomsgruppe. Vært: Manu Sareen.

  Kultur
 • 57:00
  Manus manege

  Kan du lide at være nøgen?

  Manu Sareen har det svært med nøgenhed, både andres og sin egen. F.eks. har hans børn aldrig set ham helt uden tøj, og han bryder sig ikke om at smide tøjet på stranden. Og det undrer ham, hvorfor han har det sådan med sin egen krop - når vi nu ellers lever i en tid, hvor der er rigtig meget nøgenhed omkring os, bare bryster og baller i reklamer osv. Og han er bekymret for, hvad hans hæmninger gør ved hans børn og deres forhold til kroppen. Medvirkende: Kim Øverup, Danske Naturister. Mattias Stølen Due, psykolog og direktør, Center for Familieudvikling. Vært: Manu Sareen.

  Kultur