Live kanaler

Mennesker og medier

Journalistik, etik og tendenser i mediernes maskinrum. Perspektiv, analyse og baggrund på ugens mediehistorier. Kritiske, konkrete og kontante interview med mediernes magthavere. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

Nyheder & Aktualitet

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 54:12
  Mennesker og medier

  Damefrisørjournalistik i TV Avisen

  Hvordan er det at blive klippet igen? Er du glad for at komme i skole? Og hvad er det bedste ved at fitness åbner? Spørgsmålene er stillet igen og igen, senest ved denne uges corona-genåbninger. Tidligere TV Avis-vært Reimer Bo Christensen kalder resultatet "floskler og forudsigelige banaliteter", og han diskuterer dækningen med DR-redaktionschef Marie Buss. Rocker-far: Det gav genlyd, da Nynne Sass Larsen mandag fortalte om sine oplevelser, da B.T. og Ekstra Bladet i 2011 skrev om hendes fars - tidligere S-toppolitiker Henrik Sass Larsen - relationer med rockere. Men kritikken blev afvist, og måske er der ingen grænse for, hvad politikere og deres børn skal finde sig i? Nye normer: Efter måneders sexisme- og MeToo-debat er flere medier i gang med konkrete forandringer. "En chef skal ikke gå med på bar og lande i en syvhestes brandert", lyder det blandt andet i en kortlægning - En chef skal ikke gå med på bar og lande i en brandert (pov.international) -som journalist og tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Karen Bro har lavet. Mere streaming: Kun to procent er ser jævnligt film og serier på Amazon Prime. Men det skal der laves om på; et offensivt indtog på det skandinaviske marked er i støbeskeen, fortalte Georgia Brown fra den amerikanske streaminggigant på konferencen Nordiske Mediedage torsdag. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:10
  Mennesker og medier

  Magtkamp på Rådhuspladsen

  "Bekymrende", "udfordrende" og "absurd"... Ugens udskiftning i toppen af JP/Politikens Hus bliver mødt med forundring. Lars Munch går af, og tidligere forsvarschef Peter Bartram skal være ny bestyrelsesformand i et af Danmarks største mediehuse. Hvad skiftet betyder for medieudviklingen og læserne, vurderer mediekommentator Jacob Mollerup og journalist og forfatter Kirsten Jacobsen. Ny morgenradio: Med næsten ingen penge og masser af frivillig arbejdskraft er "Den Uafhængige" gået i luften i denne uge med løfter om mere pågående journalistik. Interview med initiativtager og studievært Asger Juhl om ideen med den nye radio, som kun overlever, hvis lytterne vil til lommerne. Nysgerrigt kamera: I seks år har dokumentarist og antropolog Camilla Nielsson fulgt en gryende demokratiseringsproces i Zimbabwe. Søndag er der CPH:DOX-premiere på hendes film "The President", som blandt andet skal minde os om, at demokrati og ytringsfrihed ikke er naturgivne størrelser. Pressefrihed under pres: Coronapandemien har sat ytringsfriheden under hårdt pres mange steder i verden. Reporters Without Borders har netop offentliggjort sit 2021-index med for eksempel Belarus som nummer 158 ud af 180 lande. Oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja fortæller fra sit eksil i Vilnius. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:10
  Mennesker og medier

  Farvel til corona-mørklægning?

  Efter flere års kritik af offentlighedsloven vil Venstre have lempet de paragraffer, der reelt gør det umuligt for medierne at kigge ministre i kortene. Men hvorfor først nu? Og hvad er udsigten til mere indsigt i, hvad der foregår på Slotsholmen? Debat med Venstres Jan E. Jørgensen, Socialdemokratiets Jeppe Bruus og Berlingskes opinionsredaktør Pierre Collignon. Mettes røde roser: Det virker, dog kun i et vist omfang, når statsministeren kommunikerer på sociale medier. Og hvis hun ikke kender blomsters miljøbelastning, går det galt, især blandt unge. De er nemlig blevet en reel magtfaktor, siger forsker og forfatter til ny bog om det "digitale demokrati", Søren Schultz Hansen. Magtens maskinrum: To aktivister og to politikere er hovedpersonerne i "70/30", som i næste uge åbner dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. Filmen følger klimalovens tilblivelse i 2019, og instruktør Phie Ambo fortæller om at være "flue på væggen" med sit kamera, om mediesvigt og om at tage klar stilling. Corona-fake: Mængden af information er større end nogensinde, og den vokser hvert sekund. Under pandemien er der medvind til allehånde påstande og konspirationsteorier. Og det er mediernes ansvar ikke at give alle synspunkter lige stor vægt, lød det på fake news-konference i denne uge. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:10
  Mennesker og medier

  Destruktiv tv-journalistik i "21Søndag"

  Der blev ikke sparet på krudtet, da DR i 2012 rettede skytset mod opholdsstedet Solhaven i Farsø. Sagen endte med retssag og frifindelse, og i denne uge er den kaldt "et alvorligt memento til journalistikken" i omfattende gennemgang i tidsskriftet "Social Kritik". Hvordan gentagelser undgås, diskuterer tidsskriftsredaktør Mette Bladt med DR's daværende nyhedsdirektør Ulrik Haagerup. Valg med fortielser: Afstanden mellem journalister og politikere i Grønland er lille. Og det kan - bl.a. i den netop overståede valgkamp - være svært at bedrive kritisk journalistik. Den erfarne Sermitsiaq-journalist Poul Krarup konstaterer, at "man tit skyder på sendebuddet i stedet for at diskutere substansen". En karakteristik, som bestsellerforfatter Mads Peder Nordbo genkender efter sin kritik af overgreb på børn. Live fra Yangon: Det var et scoop, da CNN tidligere på ugen kunne rapportere fra det militærkuppede Myanmar. Men var det også prisen værd for dem, som blev fængslet efter at have talt med en amerikansk journalist? Interview med Asien-rådgiver Emilie Lehmann-Jacobsen fra International Media Support. Kampfly for milliarder: Danmark fik onsdag overdraget det første af 27 nye F35 Joint Strike Fighter. Flykøbet er resultat af en omfattende lobby- og mediekampagne, som i 2015-16 skulle dementere udbredt bekymring for en ny, denne gang luftbåren, IC4-skandale. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:10
  Mennesker og medier

  Aktivisme eller kølig objektivitet?

  Flere medier er gået i brechen for at få 19 danske børn hjem fra flygtningelejre i Syrien. Men når lederskribenter vælger side, hvad er så risikoen for énøjet, forudindtaget journalistik? Diskussion med chefredaktørerne Christian Jensen, Politiken, og Mette Østergaard, Berlingske. Tavs avisboss: Det vakte opsigt, da B.T.-chefredaktør Michael Dyrby forleden afviste at kommentere både en intern sexisme-sag og sin egen fortid og rolle som nyhedsdirektør på TV2. Interview om selv at komme en tur i mediemøllen - og om det, chefredaktøren ikke ville svare på. Afhængig af Facebook: Techgiganter skal ikke "diktere DR's indhold", lyder det fra generaldirektør Maria Rørbye Rønn. Alligevel er DR storforbruger af sociale medier, og hvis lyttere og seere vil i kontakt med en lang række programmer, kan de kun bruge Facebook. Interview om, hvad logikken er? Artikel-tyveri: Betalingsmure er afgørende for mange mediers indtægter. Men Forsvarsministeriet fandt en "kreativ" løsning, som nu har kostet skatteyderne en erstatning på 285.000 kroner til netmediet Olfi. Redaktør Peter Ernstved Rasmussen kalder ministeriets ageren "beskæmmende" og "pinlig". Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:09
  Mennesker og medier

  Selvkritik efterlyses

  Det går godt for den undersøgende, afslørende og gravende journalistik. Men den byder også på noget af det værste, medierne formår. Ny bog sætter spaden i blandt andet tunnelsyn, fairness og etik. Diskussion med to af bogens bidragydere, RUC-lektor Jannie Møller Hartley og graverjournalist Morten Frich. Manglende forelæggelse: Da Randers Amtsavis sidste år skrev begejstret om et lokalt folkemøde, manglede der svar fra en kritiseret part i sagen. Det var ikke i orden, konkluderer Pressenævnet - mediernes egen "domstol" - næsten et år senere. Chefredaktør Axel Præstmark forklarer, hvordan gentagelser undgås. Og hvorfor han ikke vil sige undskyld. Den glemte krig: "Nu er det din tur, doktor", skrev børn i den syriske provinsby Dara'a for ti år siden. Erindringen er med i dansk-syrisk dokumentarfilm om en krig, som mange for længst har opgivet at forstå og følge med i. Hvilken forskel endnu en film gør eller ikke gør, diskuterer producer Signe Byrge Sørensen med journalist og radiovært Adam Holm. Ballade i Norge: Tv-serien "Atlantic Crossing" om den norske kongefamilie under anden verdenskrig har sat sindene i kog. For selv om serien er "inspireret af sande hændelser", er der også masser af fri fantasi. Og i DR - som lige nu viser serien - overvejer dramachef Christian Rank, hvordan to kommende danske og historiske dramaer skal deklareres. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:41
  Mennesker og medier

  En Æra er forbi - slut med sexannoncer og farvel til Poul Madsen

  En æra er forbi - de omdiskuterede massageannoncer er fortid i Ekstra Bladet, der som bekendt tør, hvor andre tier og chefredaktøren Poul Madsen holder op efter 14 år - vi tegner et portræt. Hvordan har Corona påvirket medierne? Analyse på et-årsdagen for nedlukningen af Danmark. Karaktermord eller dokumentar - HBOs dokumentarserie i fire dele om det celebre par Woody Allen og Mia Farrow og hans påståede overgreb på datteren Dylan har rejst debat om genre og metode, men hvornår er dokumentar dokumentaristisk? Og så har op mod 50 millioner mennesker set, da tv-legenden Oprah Winfrey interviewede de frafaldne royale - prins Harry og Meghan Markle og overværet deres angreb på det britiske kongehus og hvordan det er i lommen på tabloid-pressen. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:09
  Mennesker og medier

  Forfaldshistorie om DR

  Et markant anderledes DR mødte journalist Anna Elisabeth Jessen, da hun trådte ind i Radiohuset for 40 år siden. I næste uge udsender hun "Huset"; en roman med genkendelige nøglefigurer, begivenheder og politiske opgør om det, der engang var Danmarks måske vigtigste kulturinstitution. Podcasthit: Da DR's "Genstart" gik i luften for et år siden, forudså ingen, at den ville blive blandt de mest lyttede. Flere andre nyhedspodcast klarer sig også godt, for efterspørgslen på baggrund og forklaringer er voksende. DR-redaktionschef Claus Cancel og podcastproducer Katrine Vejby perspektiverer. Debat-fornyelse: De publicistiske medier skal gå sammen om at skabe kurrateret debat - modsat hvad der foregår på Facebook. Sådan lyder et konkret forslag fra Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, som tirsdag aften diskuterede mediernes ansvar for polarisering med filosofiprofessor Vincent Hendricks. Doping-fuser: For et år siden afslørede DR og Politiken doping-efterforskning af cykelrytter Jakob Fuglsang. Begge medier bebudede opfølgning af det, der blev opfattet som alvorlige anklager. Men siden da er intet sket. De ansvarlige for de to mediers dækning forklarer hvorfor. Og siger måske "undskyld"? Forkert nyhed: Ugens store historie er "genåbningen" af Danmark. Men Danmark har kun været "nedlukket" i medierne, så hvad er der egentlig at "åbne op"? Statistik med tal om lastbiltrafikken på Storebælt fortæller nemlig om en ganske anden virkelighed end den, der fandt vej til overskrifter og nyhedsintroer. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:30
  Mennesker og medier

  Facebooks nyttige idioter?

  Efter strid mellem australske medier og Facebook er det nu danske mediehuses tur til at overveje brug af sociale medier. Diskussion om fordele, ulemper og mulig naivitet med Jysk Fynske Mediers direktør Jesper Rosener, TVMidtVest-direktør Lone Sunesen og medieanalytiker Aske Kammer fra Journalisthøjskolen. Ugeaviser har åndenød: Corona-lukning af butikker, kultur- og sportsaktiviteter har gjort store indhug i annonceindtægterne på de fleste ugeaviser. Kulturminister Joy Mogensen er - efter et møde i denne uge - på vej med nødhjælp. Og det haster, siger Danske Mediers direktør Louise Brincker. Nuancer forsvandt: Regeringens teststrategi vil koste 100 milliarder kroner, skrev Berlingske i en overskrift forleden. Milliarderne gav genlyd i flere medier, og eksperten bag tallet kalder det "hårdt vinklet". Journalistens redaktør Christian Lindhardt debatterer stramninger med Berlingske-redaktionschef Kasper Krogh. 70 år gammel historie: Slidte dagbøger, masser af billeder og solidt rugbrødsarbejde er blandt ingredienserne i ny bog om sygeplejerskerne på hospitalsskibet "Jutlandia" under Korea-krigen 1951-53. Interview med journalist Helle Juhl om fascinationen, mediedækningen og betydningen af en ellers glemt historie. Deepfake i public service-tv: DR2-satiren "Tæt på sandheden" kopierede forleden Mette Frederiksens og Dan Jørgensens ansigter over på to skuespillere i en sketch. Men er det DR's opgave at bidrage til forfalskninger med brug af omdiskuteret teknologi? Satireredaktør Peter Gren Larsen forklarer, hvad meningen er. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:06
  Mennesker og medier

  Oprør mod restriktioner; hvad er mediernes rolle?

  Coronatræthed breder sig, smittetal falder og færre overholder restriktioner, viser nye adfærdsmålinger. Professor Michael Bang Petersen, Aarhus Universitet, vurderer mediernes rolle i diskussion med Berlingskes chefredaktør Tom Jensen og Sjællandske Mediers chefredaktør Bente Johannesen. Dobbelt reklamesøjle: Med kendisser i studiet er Cecilie Frøkjær for tiden vært på TV2 Charlie-serien "Deja vu". Samtidig reklamerer hun for lydbogstjenesten "Mofibo". Egentlig i strid med TV2's regler, siger kanalchef Dorthe Thirstrup, men "vi fik et godt tilbud". Og mon noget lignende kunne ske i DR? Avis i coronaknibe: Flere handler på nettet og færre går i fysiske butikker. Det kan aflæses i salgskurven på hjemløseavisen "Hus Forbi", hvor der er langt mellem køberne. Interview med avissælger Philip Davidsen ved Amagercentret i København og chefredaktør Poul Struve om konsekvenser og perspektiver. Pressefrihed under angreb: I Hviderusland bliver journalister sat ud af spillet, i Polen øger regeringen sin mediekontrol og i Ungarn er en Orban-kritisk radiostation lukket. Mogens Blicher Bjerregaard, formand for det europæiske journalistforbund, om tendenser til mindre og mindre pressefrihed i Europa. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:06
  Mennesker og medier

  Har DR solgt sit dramaguld til Netflix?

  Optagelserne til en ny, fjerde sæson "Borgen" er i gang, og når den rammer tv-skærmene næste år, er den resultat af et samarbejde mellem DR og Netflix. En aftale mellem de to skaffer penge til serien - men også kunder til den amerikanske streaminggigant. Interview med DR's mediedirektør Henriette Marienlund om perspektiver, konsekvenser og politisk kritik af Netflix-samarbejdet. Svær coronadækning: Hvornår er forskning god nok til en stor overskrift? Dét er ét af mange spørgsmål, som journalister igen og igen er blevet konfronteret med det sidste års tid. Inger K. Larsen og Kresten Roland Johansen har på Journalisthøjskolen i Aarhus kortlagt nogle af coronadækningens udfordringer. Diskussion med Kresten Roland Johansen og Politikens sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen og videnskab.dk-journalist Anne Ringgaard. Mainstreammedier uden Trump: USA's 45. præsident - i denne uge i sin anden rigsretssag - har været en god forretning for de medier, han kalder "folkets fjende". Men Donald Trump har også fået en del medier til tydeligt at vælge side. Så hvad nu, når han er væk? Det diskuterer New York Times-klummeskriverne Gail Collins og Bret Stevens akkompagneret af klip fra Trump-årene. Sneflokke kommer vrimlende: Det er efterhånden sjældent, det er "rigtig" vinter i Danmark, så da en snestorm ramte i denne uge, fik medierne travlt med at sende reportere ud i snemasserne. Som viste sig at være lidt større i vejrudsigterne end ude i virkeligheden. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Uskyldig forretning eller anløben moral?

  Hvidvask, kvindehandel og organiseret kriminalitet er, hvad JP/Politikens Hus i denne uge - endnu en gang - er beskyldt for. Årsagen er sex-annoncer i Ekstra Bladet og på hjemmesider, som avisen ejer. David Zepernick, radikalt byrådsmedlem på Frederiksberg, foreslår, at kommunen skal droppe samarbejde med Nordea, fordi banken også har det store mediehus som kunde. Skarp konkurrence: De fleste nyheder bliver fortsat set på "gammeldags" tv, men det skal der laves om på. Flere seere skal streame, lyder det fra Ulla Pors, som i denne uge er udpeget som ny nyhedsdirektør på TV2. Debat med hende og DR's nyhedsdirektør Sandy French om at være på pletten, om prioritering og om nyheders betydning i en coronatid. Farlig journalistik: "Pas på hvad du skriver", advarer militærstyret i Myanmar landets journalister efter kuppet i mandags. Lawi Weng, reporter på "The Frontier", fortæller, hvordan han passer på og undgår fængsling. Og Emilie Lehmann-Jacobsen fra International Media Support i København vurderer den generelle mediesituation i landet. Troværdighed på spil: Da Huaweis nu forhenværende kommunikationschef Tommy Zwicky for nylig sagde op i protest mod overvågning af kinesiske mindretal, var det for at undgå at havne i rollen som "Komiske Ali". Men måske er netop den rolle et vilkår i det farefulde grænseland mellem kommunikation og journalistik? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:08
  Mennesker og medier

  Nyhedsørkener breder sig

  Hver fjerde lokalredaktion og ugeavis er lukket. Flere steder i Danmark er der nyhedsørkener uden kontinuerlig, journalistisk dækning. Anders C. Østerby, til daglig lokalredaktør på Ærø, har på Syddansk Universitet kortlagt, hvordan det sander til. Han diskuterer konsekvenser og løsninger med Jan Schouby fra Århus Stiftstidende, som har lukket fire østjyske lokalredaktioner. Fra Mors fortæller David Højmark om en ny vej for lokaljournalistikken med det digitale "KunMors". Techgigant skal til lommerne: Det skal koste penge, når artikler fra danske medier dukker op i Google-søgninger. Et politisk flertal på Christiansborg er klar med indgreb, som skal sikre dansk kulturindhold og nyheder. Men hvordan og hvorfor søgemaskinen skal betale for noget, medierne selv høster fordele af, diskuterer socialdemokraternes medieordfører Kasper Sand Kjær med JP/Politiken-direktør Stig Ørskov og Googles politiske chef i Danmark, Christine Sørensen. Ministerstyring: Forsvarsminister Trine Bramsen insisterede på at være med, da en Ritzau-journalist i december interviewede forsvarets nye chef. Desuden svarede hun på spørgsmål, som blev stillet til forsvarschefen. Netmediet "Olfi"s redaktør Peter Ernstved Rasmussen har afdækket forløbet, kalder det typisk, og fortæller, hvordan han selv render panden mod forsvarets spin-mur. Badehotel - nu med tyskere: På mandag blænder TV2 op for ottende sæson af "Badehotellet". Året er 1941, og dér hvor solen ellers altid skinner, er den tyske besættelsesmagt blevet temmelig nærværende. Men trods mørke skyer er der på forhånd dømt seersucces. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:06
  Mennesker og medier

  Joe Biden; mediernes nye darling?

  De var vilde med Obama. Kunne ikke udstå Trump. Og glæder sig tilsyneladende til Biden... Danske mediers dækning af et dybt splittet USA diskuteres af Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard, Radio4-vært Stine Kromann Dragsted og DR's udlandsredaktør Niels Kvale. Sexisme-dokumentar: Medarbejderne på TV2 er fortsat i oprør over beslutning om at stoppe dokumentarudsendelse. Interview med nyhedsvært Cecilie Beck - og med tidligere TV2-medarbejder Marie Ulrich, som med romanen "Love Story" føjer nye sider til #MeToo-bølgen. Corona påvirker medieforbrug: Tv-nyheder fik flere seere, dronningen satte rekord og Netflix fik baghjul af DRTV. Tre markante tendenser i "Medieudviklingen 2020", som udkom torsdag. Dennis Christensen, chef for DR's medieforskning, uddyber og perspektiverer. Udrensning i udskældt nævn: Efter balladen om Radio Loud har kulturministeren udnævnt et nyt Radio- og tv-nævn. Kun én er genganger, faglighed fylder mere og nævnet skal være mere åbent. Interview med den nye formand, CBS-professor Søren Sandfeld Jakobsen. "Supergodt modtaget": Podimo er i luften med "Mads og panelet". Podcasttjenesten vil dog ikke sætte tal på. Måske fordi de er milevidt fra "Sara og monopolet", afløseren til P4's populære lørdagsprogram, med over 1,3 millioner lyttere. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:31
  Mennesker og medier

  Fotograf-fup underminerer troværdighed

  I over 20 år snød en freelancefotograf danske medier med billeder af bl.a. en hovedløs lille havfrue, royal vanvidskørsel og en spektakulær fangeflugt. Men fotografen havde selv arrangeret begivenhederne, afslører ny DR-dokumentar. Hvorfor ingen fattede mistanke, hvordan noget lignende undgås og hvad snyderiet betyder for troværdigheden diskuterer tidligere B.T.-chefredaktør Arne Ullum, DR-nyhedschef Thomas Falbe og journalistik-professor Mark Blach-Ørsten. Ballade på TV2: En dokumentarudsendelse om sexisme og overgreb på TV2 er blevet stoppet. Begrundelsen er ifølge nyhedschef Jacob Kwon, at tv-stationen ikke kan lave troværdig journalistik om sig selv. Og protester fra 157 navngivne medarbejdere vil næppe ændre beslutningen. Bag aflåste døre: I otte store artikler har han skrevet om livet som teenager på børne- og ungdomspsykiatrisk afsnit B204 i Glostrup. Fredag i sidste uge blev han hædret med dansk journalistiks fornemste pris, Cavlingprisen. Politiken-journalist Anders Legarth Schmidt fortæller om at være flue på væggen, om at vinde tillid og om sin egen drivkraft. Presseetik skal skærpes: Der er brug for bedre kildekritik og flere nuancer, når store skandaler og afsløringer ruller. Mediejurist Vibeke Borberg og statistiker Hjarn Zernichow Borberg dykker i ny bog, "Medierne sætter dagsordenen", ned i bl.a. kontroversielle dokumentarudsendelser. Og de advokerer for en modernisering af presseetikken. 25 år med netmedier: Var det en forbigående dille eller fremtidens platform, da Jyllands-Posten og DR som de første danske medier lancerede hjemmesider på internettet i begyndelsen af 1996? Udbredt skepsis mødte det, der i dag er en selvfølgelighed. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:07
  Mennesker og medier

  Sexchikane-anklager fælder "Mr. News"

  Han føler sig dømt i et "juridisk parallelsamfund" for 18 og 20 år gamle anklager om sexchikane og overgreb. Interview med den nu forhenværende TV2-vært Jes Dorph-Petersen om selv at komme på forsiden, om magtesløshed og om risiko for at #MeToo endnu en gang fuser ud. Medie-mistro: Journalister og fotografer fik smadret udstyr, da Trump-tilhængere onsdag stormede Kongressen i Washington. Deres tillid til "mainstream"-medier er i bund. Hvorfor? Det diskuterer Informations chefredaktør Rune Lykkeberg og Berlingskes udlandsredaktør Birgitte Borup. Nåede ikke toget: Tv-dokumentarist Jeppe Kirk kom for sent til lyntoget, der forulykkede på Storebæltsbroen 2. januar 2019. I denne uge stod han bag en DR-dokumentar om ulykken. Interview om at være usædvanlig tæt på historien, om at få overlevende til at medvirke og om at undgå tårevædet følelsesporno. Opvarmning til medieforhandlinger: Mere støtte til lokal- og regionalmedier, regulering af techgiganter og begrænsning af TV2-regioners aktivitet på nettet. Det er nogle af hovedpunkterne i nyt udspil fra de private medier. Louise Brincker, direktør i Danske Medier, uddyber. Stjerner skal sælge podcast: Mads Steffensen skal lave "monopol" for Podimo, Oprah Winfrey har kontrakt med Apple og Prince Harry skal styrke Spotify. Podcastleverandører går fra niche-business til storsatsninger på lyd. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Corona-bekymrede vælgere blæser på minkskandalen

  Kommentatorer, lederskribenter og politiske modstandere var ikke i tvivl, da #minkgate rasede i november: Vælgerne vil straffe regeringen. Hvorfor meningsmålinger viser det stik modsatte, diskuterer tidligere Venstre-spindoktor Jesper Kraft og journalist Lars Olsen, forfatter til bøger om det delte Danmark. Bag om Støjberg: I over tre år har den tidligere udlændingeministers ulovlige adskillelse af unge asylpar trukket overskrifter i medierne. To journalister som har fulgt sagen tæt, Carl Emil Arnfred fra Politiken og Ulrik Dahlin fra Information, fortæller om vedholdenhed og stædighed. Og om modspin og benspænd. Aarhus' puls: Fem nye indbyggere, 10.970 fodgængere på Strøget og 471 tons affald brændt af. Dugfriske tal fylder nyt lokalsite hos Jyllands-Posten, som med samkøring af data bringer såkaldte realtime-nyheder. En af journalisterne bag sitet perspektiverer sammen med medieforsker Lars Kabel. Væk med værten: Lytte, ikke afbryde og prøve at forstå... Reglerne er enkle i det norske debatprogram "Einig", hvor en tv-vært nøjes med at sætte i gang og derefter blander sig mindst muligt. Konceptet blev præsenteret i denne uge på international 24timers-konference om fremtidens journalistik. Året der gik: Ingen folkemøde, nul EM-fodbold og spørgsmål, der ikke blev stillet. Til gengæld masser af corona-breaking, #MeToo-skandaler og amerikansk præsidentvalg i de danske medier, som ved årsskiftet tålmodigt venter på regeringsudspil til et nyt medieforlig. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Hvad skal vi med DR?

  Besparelser i DR på næsten en milliard er annulleret med ugens finanslovsaftale. Om det er godt eller skidt, er private mediers lederskribenter uenige om. For hvad er det, DR skal? Og ikke skal? Debat med opinionsredaktør Palle Weis, Jyllands-Posten, chefredaktør Peter Orry, Jysk Fynske Medier og mediekommentator Lasse Jensen, Information. Sexisme-stop: Støt, grib ind og rapportér. Dét er en af mange opfordringer i et nyt kodeks mod seksuelle krænkelser i mediebranchen. Men hvad er betydningen for indholdet og mediebrugerne? Journalistforbundets formand Tine Johansen forklarer og perspektiverer sammen med Producentforeningens direktør Jørgen Ramskov. Vaccine-propaganda: Løftede pegefingre, hvidkitlede læger og opfordring til samfundssind er blandt ingredienserne i statslige epidemifilm fra 1940'erne og 50'erne. Forskningsleder Lars-Martin Sørensen fra Det Danske Filminstitut fortæller om datidens smittefilm. Og hvad de kan bruges - eller ikke bruges - til i dag. Mediestorm afblæst: "Den danske sang er en ung blond pige" var i 2018 centrum i en mediestorm om krænkelser på CBS i København. Nu, to år efter, viser det sig, at ingen var krænket. Og at det hele egentlig blot var et skvulp i et identitetspolitisk glas vand. Smittetal: Hvad kan det bruges til, når aviser dagligt skriver om antal smittede uden at sætte dem i forhold til, hvor mange der er testet? Ikke meget, men måske er forklaringen ret enkel: Journalister er talblinde. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:37
  Mennesker og medier

  Spekulation i racismemotiv bag drab?

  Da to mænd i denne uge blev idømt hver 14 års fængsel for et brutalt drab i Nordskoven ved Rønne, blev der spekuleret i racistiske motiver. Især i DR's dækning, som i følge medierådgiver og tidligere TVA-journalist Flemming Platz er "ubegavet" og baseret på "sladder og rundhyl". Han debatterer mediernes rolle med redaktionschef Casper Walbum Høst, DR, og chefredaktør Øjvind Hesselager, Bornholms Tidende. Grove beskyldninger: Da en gymnasieelev i december sidste år blev kaldt "ugidelig" i et debatindlæg af en klassekammerat i Berlingske, skete det anonymt. Hurtigt blev hun dog genkendt, og nu - næsten et år efter - har Pressenævnet kritiseret avisen for "utilstrækkelig sløring". Men gør det bare ondt værre, at der således igen er fokus på sagen? Og hvilken forskel gør kritikken? Diskussion med gymnasieelevens mor og mediekritiker Jacob Mollerup. Lukket land: På niende år raser borgerkrisen i Syrien, og det er fortsat svært for vestlige medier at komme ind i landet. Til gengæld går det relativt godt for syriske medier, som bl.a. dokumenterer brug af kemiske våben mod civile - diskuteret på international konference i denne uge. Status på det syriske medielandskab med Rune Friberg fra International Media Support. Tegneren og offeret: En ærefuld og årlig titel i mediebranchen, Svikmøllens yndlingsoffer, tilfaldt i denne uge Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm. Men hvad synes han selv om titlen og æren? Og hvilke overvejelser har satiretegner Jens Hage gjort sig med sin skarpe pen? Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Skræmmende høje smittetal?

  Giver det mening, når medier dagligt rapporterer om antal nye covid-19smittede? Er journalister og fotografer ukritisk faldet for minkavlernes tårer? Og hvad er mediernes andel, når tilliden til regering og myndigheder falder? Status på ugens coronadækning med DR's nyhedsdirektør Sandy French , Politiken-chefredaktør Anne Mette Svane og Jan Schouby, chefredaktør, Århus Stiftstidende. Dansk tv-streaming vokser: Trods Disney+ nylige entre i Danmark og trods stærke seermagneter hos Netflix, er der ikke søvnløse nætter hos TV2Play. Især dansksproget fiktion, reality og gode grin hitter - samtidig er flere live-tv via streaming-app'en. Sune Roland, TV2Plays indholdschef, forklarer og perspektiverer. Skinger tone: I tv, radio og på sociale medier er store dele af den offentlige debat en råbekonkurrence. Ingen lytter til modparten, siger tidligere SF-folketingsmedlem Özlem Cekic, som i næste uge sætter punktum for en danmarkstur med bedre debatkultur som mål. Hun diskuterer konkrete forandringer med journalist Cathrine Gyldensted, aktuel med bogen "Blev du klogere?" Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  "Mink-Mogens" og de ministersultne journalister

  Der var for længst dømt "dead man walking", da Mogens Jensen onsdag gik af som fødevareminister. Men hvad betyder det, når alle mediers dækning peger samme vej? Og hvilken indflydelse har de politiske kommentatorer og analytikere? Diskussion med Føljetons Lars Trier Mogensen, Kristeligt Dagblads Henrik Hoffmann-Hansen og TV2's Troels Mylenberg. Nyheder på mobilen: Når gymnasielever vil ha' sidste nyt om coronaen, tjekker de Facebook, tv, hjemmesider og Instagram. Især influencere på Instagram har voksende nyheds-betydning, viser ny SDU-undersøgelse. Journalistisk lektor Camilla Mehlsen forklarer og perspektiverer sammen med B.T.-influencer Anders Hemmingsen med over en million følgere. Mistro til medier: Hverken aviser, tv eller radio er der megen fidus til blandt "De gule veste" i Frankrig. Alligevel var de etablerede medier - sammen med Facebook - afgørende for gennemslagskraften, da oprørsbevægelsen fik fodfæste for to år siden. Interview med kultursociolog Mads Christoffersen, aktuel med bogen "De gule veste har ordet". Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:34
  Mennesker og medier

  #minkgate; snorksov "den fjerde statsmagt"?

  Beslutningen var ikke til forhandling, da regeringen i sidste uge forlangte aflivning af alle mink i Danmark og samtidig lukkede Nordjylland. Men hvorfor stillede ingen kritiske spørgsmål? Hvorfor gik der fem dage, før medierne vågnede? Og hvad betyder det, at der nu lugtes ministerblod? Diskussion om mediernes kontrollerende rolle med Børsens nyhedsdirektør Nikolaj Sommer og chefredaktørerne Karl Erik Stougaard fra Nordjyske, Mette Østergaard, Berlingske, og Michael Dyrby, B.T. Udskudt medieudspil presser DR: Stik mod forventning bliver det tidligst midt i 2021, at ny medieaftale falder på plads. Dermed kan DR tvinges til at gennemføre planlagt sparerunde i en tid, hvor nye streamingtjenester som Disney+ vinder terræn. Interview med DR-generaldirektør Maria Rørbye Rønn. Shitstorm anno 1995: Store overskrifter, bunker af læserbreve og politisk benspænd skabte voldsom blæst om en 552 kilometer lang, lysende fredsskulptur langs den jyske vestkyst for 25 år siden. Kunstneren bag skulpturen - som skulle markere 50-året for befrielsen - Elle-Mie Ejdrup Hansen reflekterer over mediernes magt og rolle på aktuel udstilling i Viborg og i ny bog. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Det splittede USA; hvad er mediernes rolle?

  De hører ikke de samme nyheder, læser ikke de samme aviser og dyrker sociale mediers ekkokamre. Amerikanerne er splittede, også efter præsidentvalget. Og en enorm opgave venter ikke mindst de etablerede medier. TV2NEWS-chefredaktør Ulla Pors, Informations chefredaktør Rune Lykkeberg og professor og medieekspert Claes de Vreese fra universitet i Amsterdam diskuterer og perspektiverer. Twitter-politik: Flere og flere nyheder er baseret på tweets fra politikere. Og selv om Donald Trump nok har verdensrekorden, er også danske politikere flittige på det sociale medie. Derfor er der brug for "mådehold og omtanke" på redaktionerne, konkluderer lektor Mette Mørk og centerleder Roger Buch fra Journalisthøjskolen i en analyse af Twitter-nyheder. Undertrykte meninger: "Free Observer" hedder et nyt netmedie, som fra en nordkøbenhavnsk forstad vil give stemme til holdninger, der ikke får plads i de etablerede medier. Især corona-håndteringen fylder meget, men hvad med fakta og risiko for misinformation? Interview med Observer-stifterne Martin Juncher og Carolina Simonsen. Annonce-stunt: Nye Borgerlige har skabt debat med planer om annoncer med Muhammed-tegninger fra Charlie Hebdo. Men det franske magasin siger nej til at bruge tegningerne, og annoncerne er nu opgivet. Alligevel fik Pernille Vermund og partifællerne fuldt udbytte af annonceplanerne. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 53:40
  Mennesker og medier

  Forsvarsløs mod anonyme kilder?

  Næsten to uger efter sit farvel ved Københavns tidligere overborgmester Frank Jensen stadig ikke, hvem kilderne til en afgørende artikel i Jyllands-Posten er. Heller ikke, hvad de konkret anklager ham for. Men det er ikke vores ansvar, siger avisens chefredaktør Jacob Nybroe, som afviser, at det gik for stærkt med at publicere artiklen. #Metoo-selvransagelse: I Sverige gik det for stærkt, og det var ikke i orden at lade 39 anonyme kilder beskylde en mand for overgreb. Det erkender Åsa Linderborg, tidligere kulturchef på nordens største avis, Aftonbladet, og medansvarlig for artikler, der fældede manden, som senere begik selvmord. I ny bog reflekterer hun over mediernes "afsindige magt". Hvad skal vi med nyhederne? Spørgsmålet bliver stillet af bogaktuelle Rasmus Kleis Nielsen, direktør på det anerkendte Reuters Institute for the Study of Journalism i Storbritannien. For selv om nyheder leverer information, fortællinger og skaber fællesskaber, er de presset og i gang med en radikal forandring. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:36
  Mennesker og medier

  #MeToo paradoks og forundring

  Hvordan kan afsløringen af noget, alle har vidst, udløse så voldsomme reaktioner? Det paradoks undrede den svenske journalist Matilda Gustavsson, da Harvey Weinstein blev afsløret. Men så gik hun selv i gang med at dokumentere seksuelle krænkelser i Sverige. Hvis det skal lykkes kræver det mod, tid, penge og dokumentation - både over for krænkere og ofre, så journalisten skal sætte sig i anklagerens rolle også overfor de krænkede. Gode råd til danske medier, mens MeToo for alvor blusser op fra journalisten og forfatteren Matilda Gustavsson, hvis afsløringer tvang det svenske akademi i knæ og fik en kendt kulturpersonlighed dømt for voldtægt to gange. En afsløring hun i 2018 fik den store journalistpris i Sverige for. I Frankrig er ytringsfriheden under voldsomt pres og sociale medier under anklage efter en historielærer i fredags blev dræbt på bestialsk vis. En avis har modtaget trusler efter i sympati at have vist tegninger af profeten - rapport fra Frankrig, hvor sagen mod de anklagede i Charlie Hebdo-sagen er i fuld gang. Videnskabsjournalistik er ikke det nemmeste at formidle, men særligt én har knækket nøden, hun tager udgangspunkt i sig selv og dominerer bestsellerlisten - mød Lone Frank og hør om kærlighed og journalistiske arbejdsmetoder til at forstå os selv i verden. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Studievært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Helliger målet midlet?

  Er det etisk at fremskaffe beviser mod Nordkorea ved at gå undercover med skjult mikrofon? Mads Brügger fortæller om overvejelserne bag "Muldvarpen" og fortæller, hvad det er for ekstra materiale, han nu vil dele med FNs ekspertpanel. Er det etisk at hænge navngivne krænkere ud i den verserende sexismesag eller skal man udelukkende fokusere på at forandre kulturen og hvordan gør man så det? Hvordan kan det være, at DR ikke reagerede på klagen over den nu hjemsendte medarbejder, allerede da klagen blev præsenteret, og hvorfor lader man en vært, der har afsonet tre måneders fængsel for at have krænket folks privatliv være vært på det program, der skal debattere sagen? Vi spørger DRs kulturdirektør Henrik Bo Nielsen og får gode råd fra Sverige, hvor kulturredaktør fra Aftonbladet Åsa Linderborg advarer mod at sætte de journalistiske grundprincipper over styr i jagten på krænkere i sexisme-sager. Og så skal vi fra Matador til The Wire! Vi skal høre om tv-serier, hvad de kan, hvad de skal og hvorfor de betyder så meget for vores forståelse af os selv og samfundet omkring os. Ny bog giver et historisk rids og ny festival sætter fokus på de serielle fortællinger mød kvinderne bag i Mennesker og Medier. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Sexisme florerer i lovløst land

  Moral er godt dobbeltmoral tilsyneladende bedre - skeletterne rasler stadig ud af skabene i sexisme-sagen fra mediebranchen, men hvordan regulerer vi lovløst land? - mediejurist Vibeke Boberg har en række anbefalinger. Kina er det land i verden, der fængsler flest journalister - journalister smides ud og nægtes indrejse, så det er blevet sværere at rapportere fra landet, men kunstneren Ai Wei Wei trodser systemet med sin nye dokumentar "Coronation", lavet i Europa baseret på lokales optagelser fra Wuhan - analyse i studiet af Berlingskes Lene Winther og Robert Høgh fra Politiken og debat fra The Guardian. De var originaler, satte sig selv på spil og rørte lytterne med deres fortællinger, de gamle montagemestre høstede priser på stribe og dannede skole for den aktuelle podcast-revolution. Ny bog om hvordan man fortæller med lyd, mød forfatteren og holdet bag en af sommerens mest lyttede serier fra DR; 'Carsten Jensen i Krise'. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:09
  Mennesker og medier

  Nyt lavpunkt i amerikansk tv-valgkamp?

  Afbrydelser, mundhuggeri og personfnidder prægede Donald Trumps og Joe Bidens første tv-duel i denne uge. Men har duellerne overhovedet betydning? Hvordan har de historisk udviklet sig? Og hvad er i vente? Steffen Gram, DR-korrespondent i USA i flere omgange, perspektiverer sammen med retoriker og professor Lisa Villadsen fra Københavns Universitet. Digital valgkamp: Nye medieteknologier, ikke "amerikanisering" forandrer valgkampe i Danmark. Sociale medier er blevet en vigtig genvej til vælgerne ifølge ny bog om valget i 2019. Alligevel er politikerne stadig afhængige af f.eks. tv. Interview om tendenser og eksempler med lektor Ib Tunby Gulbrandsen og professor Sine Nørholm Just fra Roskilde Universitet. Tysk medieskandale: I syv år fabrikerede Der Spiegel-journalist Claas Relotius falske, fordrejede og fantasifulde artikler. Hvorfor ingen opdagede noget, bliver foldet ud og diskuteret i "Spejlet", som har premiere på Teatret Mungo Park denne weekend. Skandalen trak tråde også til Danmark, og der er meget at lære for os alle sammen, siger instruktør og forfatter Viktor Tjernel. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:33
  Mennesker og medier

  Robotter erstatter journalister - men hvad med etikken?

  Flere og flere artikler om for eksempel fodbold, tyverier og regnskaber er skrevet af computere. Og med algoritmer som "Lille Hjælper" kan journalister i stedet koncentrere sig om det virkelig svære. Men udviklingen kan også føre til ligegyldig journalistik i store mængder uden skelen til væsentlighed og ordentlighed. Andreas Marckmann Andreassen, som i denne weekend udsender bogen "Sådan forandrer automatisering medierne", diskuterer perspektiverne med onlinemediet Zetlands direktør Tav Klitgaard. Sexismens blinde vinkler: "Vi vidste det godt", siger en tidligere chef i DR, chefredaktør på B.T. og direktør på Søndagsavisen gennem næsten to årtier. Arne Ullum, i dag chef for NB-Medier, debatterer blinde vinkler med Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen. Ifølge en afsløring i denne uge forfremmede han i 2017 en chef, efter at vedkommende havde fået en advarsel for seksuel chikane mod kvindelig kollega. Tv-serie om ubådsdrab: Opklaringen af mordet på den svenske journalist Kim Wall ombord på en dansk ubåd i 2017 bliver de kommende mandage foldet ud i "Efterforskningen" på TV2. Instruktør Tobias Lindholm koncentrerer sit drama om drabschef Jens Møllers og Walls forældres kamp for at få sandheden frem. Og han nævner ikke morderens navn én eneste gang i serien. Interview om svære etiske til- og fravalg i en historie, vi ikke skal fascineres af. Snavs i spinmaskinen: Der var tænkt over detaljerne, da statsminister Mette Frederiksen 18. august præsenterede sit pensionsudspil på Danish Crown i Horsens. Men et besøg få timer senere på Lantmännen-Unibakes brødfabrik i Hatting efterlod en grim smag, da 14 ud af 55 timelønnede arbejdere blev fyret dagen efter. Og medierne opdagede ikke noget. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:07
  Mennesker og medier

  Opgør med sexisme i mediebranchen?

  Det er kulturen den er gal med. Nogenlunde sådan lyder konklusionen på TV2 efter et sexisme-krisemøde tirsdag i denne uge. Hvordan det skal blive anderledes og hvad den "gale" kultur betyder for seere, lyttere og læsere, diskuterer TV2News-chefredaktør Ulla Pors med DR-nyhedsdirektør Sandy French, Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen og Mandag Morgen-redaktionschef Tanja Nyrup Madsen, som har formuleret ti bud mod sexisme. DR-offensiv mod mediegigant: Med en startpris på 59 kroner om måneden åbnede Disney-koncernen i denne uge sit enorme streaming-univers i Danmark. Disney+ kan gøre stort indhug blandt de yngste seere, og derfor lancerede DR onsdag en offensiv med blandt andet comeback til Kaj og Andrea. Samtidig sendte generaldirektør Maria Rørbye Rønn en hilsen til politikerne med opfordring til at sikre nok muskler i kampen med de store streamingtjenester. Støtte til nødlidende aviser: Bliver der smidt gode penge efter dårlige, når statskassen yder særlig coronastøtte til ugeaviser? Spørgsmålet rejses af Peter Nyholm, chefredaktør på onlinemediet InsideBusiness. Debat med ham og chefredaktør Claus Krogh fra Jyllands-Postens Lokalaviser, som ifølge foreløbig opgørelse har fået millioner af skattekroner - samtidig med at en række nye digitale medier får nej til støtte. Tavs Radio Loud: Det går skidt med lyttertallene på DAB, men det går godt med podcast og sociale medier. Sådan er status ifølge Radio Loud selv efter knap et halvt år i luften. Men den udskældte radiostation vil ikke ud med tal, der angiveligt viser, at det går den rigtige vej. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:07
  Mennesker og medier

  Sexisme og overgreb i mediebranchen

  Tv-vært Sofie Lindes nylige afsløring af en DR-chefs forsøg på at få hende til at "sutte pik" ved en julefrokost i 2008 har ført til ny debat om sexisme. I denne uge har seks kvinder på TV2 taget initiativ til indsamling af underskrifter mod og beretninger om seksuelle overgreb. Også netmediet POV International samler og bringer fortællinger om overgreb. Perspektivering og diskussion med TV2-journalist Marie Andersen, POV-skribent Monica Krog-Meyer og #MeToo-foredragsholder Mille Cecilie Andersen. "House of Cards" anno 2020: Virkelighedens amerikanske politik har vundet over fiktionen. Især sociale medier og en døgnkværnende nyhedsmølle har forandret alt for politikere, journalister og mediebrugere. Michael Dobbs - som i 1989 skrev trilogien bag tv-serien, var i København i denne uge - reflekterer over bl.a. manglende mod til at sige "det kan jeg ikke svare på", når journalister stiller spørgsmål. Hæder til klimajournalist: I over tre årtier har han skrevet om smeltende isbjerge, CO2-udslip og bæredygtige løsninger. Fredag i sidste uge blev Informations Jørgen Steen Nielsen hædret med årets publicistpris, og dermed er klimajournalistik - som udtrykt af en redaktør - "andet og mere end gummistøvlestof for gamle damer". Men hvordan orker han at blive ved? Og hvor går grænsen mellem journalistik og aktivisme? Bekvemme spørgsmål: Hvis politiker stiller spørgsmål til sig selv og svarer med en forberedt tekst, så er der gode muligheder for at få et nøje forberedt budskab igennem. Dét demonstrerede sundhedsminister Magnus Heunicke i denne uge - og flere hans regeringskolleger mestrer også kunsten. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:07
  Mennesker og medier

  DR fanget i politisk taktikspil

  Regeringen annoncerede i denne uge, at den vil fjerne en planlagt DR-besparelse på 255 millioner kroner. Men pengene skal findes i en pulje, hvor der så bliver mindre til for eksempel børn, ældre og klima. Og hvem vil forsvare det? Det diskuterer medieordførerne Jens Rohde fra De Radikale, Enhedslistens Søren Søndergaard, Venstres Britt Bager og Socialdemokratiets Kasper Sand Kjær. For ikke kun DR fattes penge; det gør også lokale og regionale medier rundt om i landet. Nye vinde over mediemarkedet: På mandag åbner det nye 5G-netværk med datahastigheder højere end nogensinde. Og senere på måneden blænder streamingtjenesten Disney+ op for et enormt udbud af film, serier og børne-tv. Perspektiverne er både lovende og skræmmende, når medieanalytiker Claus Bülow Christensen tegner dem op sammen med YouSee-direktør Jacob Mortensen. Live fra Amerika: Der er meget, vi ikke forstår på denne side af Atlanten, når vi hører, ser og læser om, hvad der sker i USA. Våbenlov, racediskrimination og skævvredne medier er bare tre eksempler. Efter ti år som korrespondent udsender TV2's Jesper Steinmetz i næste uge en bog om, hvordan han selv blevet betydeligt klogere på amerikanerne. Og om hvordan også han fejlbedømte Donald Trump. Løkke nappede sendefladerne: Han var her og der og allevegne, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han i begyndelsen af ugen lancerede bogen "Om de fleste og det meste". Og endnu en gang demonstrerede han en formidabel evne til at korrekse journalister med rod i spørgsmål, antagelser og præmisser. Men hvad siger han selv til dækningen. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:07
  Mennesker og medier

  Corona får flere til at betale for nyheder

  Klassiske nyhedsmedier har nydt godt af coronakrisen. Der er flere klik og flere, som vil betale for at læse på private mediers hjemmesider. Og nyheders betydning for demokratiet er vokset, viser ny undersøgelse. Danske Mediers direktør Louise Brincker diskuterer perspektiverne med mediekommentator Jacob Mollerup. Kampen om sandheden: Hvad foregik der egentlig, da danske kampvogne nedkæmpede serbiske stillinger i et opsigtsvækkende slag, "Operation Bøllebank", under krigen i Ex-Jugoslavien i 1994? Følsom diskussion vækkes til live i ny bog, som vil gøre op med sejlivet og medieskabt myte. Interview med journalist og forfatter Kasper Søegaard. Intelligent musikformidling i tv: Der er kræs til øregangene, når TV2 søndag blænder op for tiende sæson i "Toppen af poppen". Men også kig ind i dansk pop- og rockmusiks rytmiske værksteder. Medvirkende Søs Fenger reflekterer sammen med TV2-redaktør Dorte Borregaard over det, som adskiller successerien fra de fleste andre sang- og musikprogrammer. Offentlighedslov spænder ben: Lange svartider er normen, når journalister via aktindsigter vil kigge ministre og myndigheder i kortene. En del er helt fritaget for indsigt, og flere ændringer i offentlighedsloven i 2013 fungerer som regulære benspænd. Det siger to tredobbelte Cavling-modtagere; Michael Klint, DR, og Morten Pihl, Jyllands-Posten. Farvel til toprådgiver: Kellyanne Conway blev berømt - eller måske berygtet - da hun i et tv-interview anfægtede kendsgerninger med "alternative fakta". Men selv om hun i denne uge har opsagt sit job i Trumps stab, betyder det næppe tilbagevenden til objektive kendsgerninger. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 55:07
  Mennesker og medier

  Håbløs kamp om de yngste seere?

  DR har i denne uge lanceret ny strategi for børnekanalerne Ramasjang og Ultra. Men selv blandt de alleryngste hitter YouTube, og måske er strategien en umulig kamp mod techgiganternes voksende indflydelse? Overvejelser og refleksioner fra Morten Skov, chef for DR's børnebrands, og Henriette Marienlund, mediedirektør i DR. Undervejs interview med kulturminister Joy Mogensen som vil have magten retur fra blandt andre Google. Sponsorjournalistik: Det har skabt store overskrifter, at blandt andre Tesla for nylig betalte en sommertur for en Politiken-redaktør og hans familie i elbil rundt i Danmark. "Falliterklæring", lyder karakteristikken fra Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen, som debatterer vilkår for rejseartikler, tillæg og sponsoreret journalistik med Politikens chefredaktør Christian Jensen. Fremtidens nyheder: Journalistik er fantastisk, men er kernen i faget - nyheder - på vej til at blive lavstatus? Spørgsmålet blev rejst torsdag på et nyhedsseminar i København af Zetland-redaktør Lea Korsgaard, som uddyber og diskuterer med JP/Politiken-direktør Stig Ørskov og journalisthøjskole-rektor Trine Nielsen. Spin på slagteriet: Det var alt andet end tilfældigt, da statsminister Mette Frederiksen i denne uge havde valgt Danish Crown i Horsens til lancering af sin pensionsplan. Det hele var - som altid når politiske initiativer skal sikres maksimal omtale - nøje planlagt, koreograferet og iscenesat. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Smitte-hetz mod somaliere?

  Efter den seneste uges voldsomme corona-spredning bliver medier kritiseret for at udskamme aarhusianere med somalisk baggrund. Men er det udskamning at videregive fakta? Og hvilken betydning har det, om etnicitet bliver nævnt eller ej? Det diskuterer skoleleder Rani Hørlyck fra Søndervangsskolen i Aarhus med Århus Stiftstidendes chefredaktør Jan Schouby og Berlingske-chefredaktør Tom Jensen. Historisk trekantdrama: Der er fiktion baseret på fakta, dokumentariske klip og uforløst kærlighed i den premiereaktuelle "Vores mand i Amerika. Filmen om Danmarks USA-ambassadør Henrik Kaufmann, som under Anden Verdenskrig gav amerikanerne ubegrænsede baserettigheder i Grønland. Instruktør Christina Rosendahl og historiker Bo Lidegaard - forfatter til en ny Kaufmann-biografi - om muligheder og fristelser, når virkeligheden overgår fantasien. Hedebølge i tv: Temperaturerne er højere på TV2 end på DR1, når vejrudsigterne i disse dage varsler mere sol og varme. Og begge tv-stationer lover bedre vejr end aviserne. Men der er en go' forklaring... Vejrværterne Per Christiansen fra TV2 og Søren Jacobsen fra DR1 åbner dørene til de meteorologiske maskinrum i Odense og Aarhus. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Skjult kamera med demente Else

  Et klip med en 90-årig kvinde hængt op over sin seng har den sidste måned skabt store overskrifter. Klippet er fra dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", som efter ophævelse af fogedforbud blev vist på TV2 forleden. Men er det i orden at filme med skjult kamera - også selv om de pårørende har sagt ja? Debat med TV2's nyhedsdirektør Mikkel Hertz, mediejurist Vibeke Borberg og FOA-formand Mona Striib. Ny chefredaktør i Aalborg: "Vi skal være en stemme, der høres", lyder det fra Karl Erik Stougaard, som fra 1. september er ny chefredaktør på NORDJYSKE medier. Hans første opgave er en ny, digital strategi. Og så vil han - trods store nedskæringer på redaktionerne - binde læserne tættere sammen i et dækningsområde, der strækker sig fra Skagen i nord til Hobro i syd og fra Hanstholm i vest til Læsø i øst. YouTube presser musikere: Strid om betaling har fjernet næsten al dansk musik på verdens største videoplatform. Men hvad striden egentlig handler om, er der forskellige svar på hos YouTube og Koda, som administrerer komponisters og sangskriveres rettigheder. Begge parter vil gerne forhandle og lave en aftale, og hvordan det skal lykkes, giver Kodas mediedirektør Kaare Struve sit bud på. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  For lidt fakta i racisme-dækning?

  En gammel Shubidua-sang, fortidige statuer og nutidige krænkelser præger den seneste tids mange artikler, indlæg og indslag efter George Floyd-drabet i USA. Men hvor er gravergrupperne, hvor er fakta og hvorfor så mange "synsninger", der ikke gør os klogere? Fagbladet Journalistens redaktør Christian Lindhardt retter generel og skarp kritik mod medierne. Han mødes i debat med Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske, og Jacob Kwon, nyhedschef TV2. Tæt dialog: Ikke kun Kulturministeriet, men også Statsministeriet spillede vigtig rolle, da DR og TV2 i begyndelsen af coronakrisen marts fik en ulovlig ordre om kun at lave nyheder. Det viser en aktindsigt i forløbet, som desuden er blevet grundigt gransket i et samråd i Folketingets kulturudvalg i denne uge. Aktindsigten viser også, at både DR og TV2 forsynede regeringen med detaljerede programplaner, da de fik grønt lys til delvis genåbning midt i april. Mega-overdrivelser: Medierne fokuserer for meget på politikernes privatliv, integrationsproblemer og politiske magtspil. Til gengæld skal medierne "tage sig sammen" i klimadækningen. Vurderingerne kommer fra de 18-29årige i ny måling fra TrygFonden, der viser store generationsforskelle. Forskningschef Anders Hede uddyber og fortolker. Stor historie i lille billede: Der blev klappet og jublet, da Informations Sarah Hartvigsen Juncker blev hyldet for Årets Pressefoto. Billedet - som nu kan ses på genåbnede udstillinger - er taget, da Mette Frederiksen sagde undskyld til Godhavnsdrengene i august sidste år. Og det er, som statsministeren sagde ved prisoverrækkelsen, et eksempel på, at billeder kan sige mere end tusindvis af ord. Agurketid intakt: Selv om en af årets traditionelt store sommerbegivenheder - nøgenløbet på Roskildefestivalen - er aflyst, er der vanen tro udsigt til reportager og interview om giftige alger i badevandet, stikkende myg på sommerhusterrasserne og dræbersnegle i køkkenhaverne. Vejret, prisen på is og bedste minigolfbane kan også være blandt årets agurk-kandidater. Send bidrag til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:07
  Mennesker og medier

  Benhård pressestyring med godbidder og mailsvar

  En fed luns var der til dagbladet Børsen, da finansministeren forleden gjorde klar til at præsentere en ny milliardfond. At nyhedsbidder serveres til udvalgte medier, er ikke nyt. Men tendensen er tiltagende - og det gælder også ministersvar på mail, hvor journalister ikke kan stille opfølgende spørgsmål. Hvad medierne kan stille op, diskuterer Børsens nyhedsdirektør Nikolaj Sommer med Berlingskes virksomhedsredaktør Simon Bendtsen. Lokaljournalistik på landevejen: Med en lille campingvogn på slæb har Bornholms Tidende været på rundtur til fem byer på klippeøen for at møde sine læsere. Flere vil gerne have mere vedholdende og kritisk journalistik. Men den slags koster, og derfor skal politikerne prioritere flere midler til de lokale medier, når forhandlinger om ny medieaftale begynder til efteråret. Reportage og interview i Tejn med chefredaktør Øjvind Hessselager. Nej tak til nyheder: 16 procent af mediebrugerne i Danmark undgår ofte nyheder. En tredjedel kommer tit i dårligt humør. Og seks ud af ti synes, at der er for meget konflikt... Ny, repræsentativ undersøgelse som offentliggøres fredag, giver medierne en del at tænke over. Svar på titale fra Politiken-chefredaktør Anne Mette Svane og DR-redaktionschef Mads Vesterby Damm. I fængsel for kritisk journalistik: I adskillige år har Maria Ressa, chefredaktør på oppositionsmediet Rappler i Filippinerne, været vant til chikane og benspænd. Men nu truer en fængselsstraf på op til seks år for en otte år gammel historie om narko og trafficking. Klip fra tidligere interview med Ressa og aktuel perspektivering med Lars Bestle fra International Media Support i København. "Borgen" på Netflix: "DR skal tænke sig rigtig godt om", opfordrer kulturminister Joy Mogensen efter at det statsejede mediehus har lavet aftale med streamingtjenesten Netflix om en ny sæson af dramaserien "Borgen". Den nye sæson vil nemlig kun i begrænset omfang være tilgængelig på DR's egen streamingplatform. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

  Nyheder & Aktualitet
 • 54:08
  Mennesker og medier

  Polariserede medier

  De amerikanske medier afspejler polariseringen i samfundet og fungerer som de rene ekko-kamre - senest er en redaktør fyret for at bringe et debatindlæg, der ikke var i overensstemmelse med avisens linje - analyse og rapport fra et USA på kogepunktet, hvor journalister ikke er fredede. Det er med handsker, mundbind og jævnlige temperaturmålinger Europakorrespondent Anna Gaarslev pløjer sig igennem Italien og rapporterer fra genåbningen af det Europæiske land, der var først og hårdest ramt af Corona - et traumatiseret land, kalder hun det - hør hendes overvejelser og betragtninger. 'Det Perfekte Offer' - er et menneske, der er utroværdigt, og derfor kan misbruges uden risiko - men en journalist har troet på de psykisk udfordrede kvinder og har lavet en prisbelønnet podcast-serie, der afslører katastrofale svigt i systemet. Mennesker og Medier med alternative folkemøder og provinsens råb om hjælp. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært: Lene Johansen.

  Nyheder & Aktualitet