Mennesker og medier: Fremtidens medier findes (måske) i Holland | P1 | DR
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 26. jan. 2018 kl. 09:05

Mennesker og medier: Fremtidens medier findes (måske) i Holland

Sendt første gang d.

Marten Blankesteijn skulle egentlig bare have en avis eller et magasin. Den hollandske journalist...

Marten Blankesteijn skulle egentlig bare have en avis eller et magasin. Den hollandske journalist var gået ind i et supermarked. Han tog et magasin ned fra hylden og bladrede i det. Der var en enkelt artikel, han gerne ville læse, men ikke rigtig andet. Han satte det tilbage og fandt et andet magasin. Så en avis. Begge gange skete det samme: Der var en kun enkelt artikel eller to, han havde lyst til at læse, men han ville ikke betale for en hel avis eller et helt magasin for at få lov til det. Han forlod supermarkedet uden at købe noget.
Senere fik Marten Blankesteijn en idé: Hvad nu, hvis man i stedet for at købe én avis eller ét magasin kunne sammensætte sit eget medie. En nyhed fra én avis og reportage fra en anden. Et essay fra et magasin og en billedserie fra et andet. For nylig investerede New York Times og Axel Springer 22 millioner kroner i Marten Blankesteijn projekt, Blendle.
Mennesker og Medier handler i denne uge om den hollandske Blendle og andre vigtige nye medier. Vi er taget til Holland, hvor nogle af de mest interessante nyskabelser i medieverdenen sker i disse opbrudsår. Temaet er fremtidens medier.
Derudover kigger vi på mediedækningen af terror. Journalist og vært Anders Kjærulff fra Radio 24syv mener, at medierne bør besinde sig. Ellers risikerer de at fungere som forstærkere af frygt - og måske som inspiration for fremtidige potentielle terrorister.
Vært: Hakon Mosbech.
(Sendes også 00.05, lørdag 13.03,
og søndag 3.03).

Mere Mennesker og medier

Mennesker og medier: Når virkeligheden smitter af på fiktionen og omvendt

19. jan. 2018 kl. 09:05
Family & Friends det er overskriften for Facebooks prioritering og medierne kan allerede mærke, a...
Family & Friends det er overskriften for Facebooks prioritering og medierne kan allerede mærke, at tech-mastodonten har ændret algoritmer, hvad er konsekvenserne? Kan de klare sig uden Facebook og hvordan er livet uden.
Omgivet af livvagter besøgte en tidligere journalist fra Charlie Hebdo i lørdags København - hør om livet efter terror angrebet, tilslutningen til Charlie Hebdo, der er dalende her tre år efter terrorangrebet og ytringsfriheden, der er under pres.
Lyv aldrig men vælg dine facts - det er ikke opskriften på fake news men en replik i en ny dansk international thriller om korruption - mød instruktør Per Fly og manden bag den virkelige afsløring af korruption i FN, Michael Soussan - om virkelighed og fiktion og afsmitningen.
Vært: Lene Johansen.

Mennesker og medier: Til kamp mod Tech-giganterne?

12. jan. 2018 kl. 09:05
Facebook, Google og Netflix er mediegiganter med stor magt, fordi de styrer en stor del af den in...
Facebook, Google og Netflix er mediegiganter med stor magt, fordi de styrer en stor del af den information, der finder vej til os. De påvirker, hvad vi læser, ser og hører på nettet. Men hvordan skal de 'gamle' medier forholde sig til de nye? Hvad er alternativet? Og hvorfor kan mediehusene i Danmark ikke finde ud af at lave en fælles dansk og demokratisk platform? Debat med Christian Jensen, chefredaktør på Politiken, Henriette Marienlund, meddiedirektør i DR og Pernille Tranberg, rådgiver og stifter af 'DataEthics'.
Krads mediekritik: Der bliver klippet, afbrudt og vinklet, når journalister interviewer politikere. Substans er der ikke plads til, og efter få sekunder med en politiker gør en journalist sig klog på, hvad 'idioten' mener... Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, uddyber kritik i et partibetalt Facebook-interview. Og forklarer, hvorfor han ikke stiller op, selv når der er god tid.
Opsigtsvækkende licensfakta: Det kom bag på de fleste - også DR - da Kulturministeriet torsdag offentliggjorde 486 sider fortrolige analyser og bilag om, hvordan Danmarks største mediehus bruger sine penge. For første gang nogensinde er der nu mulighed for, at de forestående medieforhandlinger kan foregå på et oplyst grundlag, vurderer mediekommentator Lasse Jensen. Om det så betyder, at politikerne justerer deres for længst besluttede besparelsesmål, er dog en ganske anden sag...
Virkelighed eller fiktion? I næste uge er der verdenspremiere på danske Per Flys 'Dobbeltspil' om korruption i FN. Filmen er baseret på en virkelige hændelser, og som med Netflix-serien 'The Crown' og NRK's 'Kampen om det tunge vand' vil den dramatiserede historie blive målt og vejet i forhold til det faktuelt korrekte.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Åbne døre til journalisternes maskinrum

5. jan. 2018 kl. 09:05
Journalister skal blive bedre til at lade læsere, lyttere og seere kigge dem over skulderen. Åben...
Journalister skal blive bedre til at lade læsere, lyttere og seere kigge dem over skulderen. Åbenhed om f.eks. vinkling, kildevalg og baggrundsmateriale bør være en selvfølge i moderne journalistik, mener Esben Ørberg, journalist og forfatter til rapport om det, han kalder et "redaktionelt PS". Også for de nominerede til årets Cavlingpris - som overrækkes fredag - er mere gennemsigtighed ikke til at komme uden om. Ikke mindst for at højne journalisternes troværdighed. Men hvad med alt det, som ikke kan lægges åbent frem? Interview med Morten Svith, Århus Stiftstidende, Astrid Fischer, DR, Sebastian Abrahamsen, Information og Camilla Stockmann, medforfatter til bogen "Bullshit".
Journalister i brændpunkter: I l2017 blev i65 journalister og mediefolk dræbt i verden; det laveste tal de seneste 14 år i følge den årlige rapport fra "Journalister uden Grænser". Men hvad skyldes den umiddelbart positive udvikling? Michael Irving, International Media Support, og Puk Damsgaard, Mellemøstkorrespondent for DR, om forholdene for journalister i nogle af de brændpunkter, som danske medier har haft størst fokus på; Irak, Syrien og Egypten.
Fornem pris til pioner på nettet: Der blev klappet intenst og længe, da Rasmus Nielsen, grundlægger af det politiske netmedie "Altinget" onsdag fik Berlingskes store journalistpris. I sin 18 år lange levetid er "Altinget" blev et must for politisk interesserede og mediet driver i dag den suverænt største redaktion på Christiansborg med over 20 forskellige portaler på nettet. Men der har været mange bump på vejen frem mod den nuværende succes, fortæller Rasmus Nielsen, som dog ikke er sikker på, at mere statslig mediestøtte ville have været en fordel.
Flinke Donald: En New York Times-journalist fik sig en gedigen overraskelse, da den amerikanske præsident spontant og uden betingelser tilbød ham et interview i en golf-restaurant i Florida lige før nytår. Donald Trump er nemlig alt andet end fan af den store "mainstream"-avis. Men han er en god forretning, for hver gang han tweeter, stiger antallet af abonnenter...
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Nu også med mangfoldighed...

29. dec. 2017 kl. 09:05
Et 2017-tilbageblik med mænd, kvinder, unge, gamle, Facebookbrugere og nyhedssultne vest, øst, no...
Et 2017-tilbageblik med mænd, kvinder, unge, gamle, Facebookbrugere og nyhedssultne vest, øst, nord og syd for Valby Bakke. Men også med en kulturminister på medieturné, statsminister-sol over Gudhjem, en Aarhus-fotografs fascination af mågen "Biva" plus en landsdækkende generationskløft, en lovestorm på Lolland-Falster og en DR-hest, som blev valgt fra på en radiostation i Lemvig.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: 2017 i bakspejlet - 2018 i lyskeglen

22. dec. 2017 kl. 09:05
DR-ballade, fake news og gigant-kamp var på mediedagsordenen i det snart forgangne år - temaer, s...
DR-ballade, fake news og gigant-kamp var på mediedagsordenen i det snart forgangne år - temaer, som i det kommende år formentlig vil fylde med endnu større styrke. Mediekommentator Jacob Mollerup, digital rådgiver Astrid Haug, kommunikationsekspert Timme Bisgaard Munk og Liberal Alliance-pressechef Line Ernlund quizzer, knaser og kommenterer med tilbageblik på 2017 og forudsigelser om 2018.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Manden bag Krigen og Kapringen mente, at et års pause var tiltrængt for at blive bedre

Laust Sonne har lagt trommestikkerne, mens Christian Hjelm deler gavmildt ud af anekdoterne

En perlerække af årets vigtigste musikere, talenter og ildsjæle hyldes og underholder

Er det mangel på forspil, er det hormonelt eller? Hvorfor sker det og hvorfor ikke?

Mød de største danske stjerner, hør hvordan de holder sig på toppen og den verden de lever i

Christian Bonde og Maria Fantino deler nysgerrighed, undren og tanker om at være ung anno 2018