Mennesker og medier: Det store kopi-kredsløb | P1 | DR
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 19. jan. 2018 kl. 09:05

Mennesker og medier: Det store kopi-kredsløb

Sendt første gang d.

I kølvandet på de plagiatsager, der ramte journalisterne Annegrethe Rasmussen og Søren Villemoes...

I kølvandet på de plagiatsager, der ramte journalisterne Annegrethe Rasmussen og Søren Villemoes i december, kigger vi på, om mediebranchen som sådan har et plagieringsproblem. Medieforsker Jannie Møller Hartley fortæller om den globale kopikæde, hvor oplysninger, nyheder og billeder flyder rundt imellem medier verden over - nogle gange uden særligt gode kildehenvisninger - og to redaktører debatterer, hvor plagieringsgrænsen går.
En af de helt store mediedebatter har i længere tid handlet om Danmarks Radios rolle. Er DR for store? Er licensen for høj? Skal public service være mere valgfrit? Interview med DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen om fremtidens public service.
Det er et år siden, at det franske satireblad Charlie Hebdo blev angrebet. Magasinet reagerede ugen efter med forsiden "Alt er tilgivet". Den reaktion siger noget essentielt og måske lidt overset om ytringsfriheden, skriver Ejvind Hansen, forskningschef på Danmarks Medie og Journalisthøjskole, i en aktuel bog.
Vært: Hakon Mosbech.
(Sendes også 00.05 og lørdag 13.03).

Mere Mennesker og medier

Mennesker og medier: Til kamp mod Tech-giganterne?

12. jan. 2018 kl. 09:05
Facebook, Google og Netflix er mediegiganter med stor magt, fordi de styrer en stor del af den in...
Facebook, Google og Netflix er mediegiganter med stor magt, fordi de styrer en stor del af den information, der finder vej til os. De påvirker, hvad vi læser, ser og hører på nettet. Men hvordan skal de 'gamle' medier forholde sig til de nye? Hvad er alternativet? Og hvorfor kan mediehusene i Danmark ikke finde ud af at lave en fælles dansk og demokratisk platform? Debat med Christian Jensen, chefredaktør på Politiken, Henriette Marienlund, meddiedirektør i DR og Pernille Tranberg, rådgiver og stifter af 'DataEthics'.
Krads mediekritik: Der bliver klippet, afbrudt og vinklet, når journalister interviewer politikere. Substans er der ikke plads til, og efter få sekunder med en politiker gør en journalist sig klog på, hvad 'idioten' mener... Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, uddyber kritik i et partibetalt Facebook-interview. Og forklarer, hvorfor han ikke stiller op, selv når der er god tid.
Opsigtsvækkende licensfakta: Det kom bag på de fleste - også DR - da Kulturministeriet torsdag offentliggjorde 486 sider fortrolige analyser og bilag om, hvordan Danmarks største mediehus bruger sine penge. For første gang nogensinde er der nu mulighed for, at de forestående medieforhandlinger kan foregå på et oplyst grundlag, vurderer mediekommentator Lasse Jensen. Om det så betyder, at politikerne justerer deres for længst besluttede besparelsesmål, er dog en ganske anden sag...
Virkelighed eller fiktion? I næste uge er der verdenspremiere på danske Per Flys 'Dobbeltspil' om korruption i FN. Filmen er baseret på en virkelige hændelser, og som med Netflix-serien 'The Crown' og NRK's 'Kampen om det tunge vand' vil den dramatiserede historie blive målt og vejet i forhold til det faktuelt korrekte.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Åbne døre til journalisternes maskinrum

5. jan. 2018 kl. 09:05
Journalister skal blive bedre til at lade læsere, lyttere og seere kigge dem over skulderen. Åben...
Journalister skal blive bedre til at lade læsere, lyttere og seere kigge dem over skulderen. Åbenhed om f.eks. vinkling, kildevalg og baggrundsmateriale bør være en selvfølge i moderne journalistik, mener Esben Ørberg, journalist og forfatter til rapport om det, han kalder et "redaktionelt PS". Også for de nominerede til årets Cavlingpris - som overrækkes fredag - er mere gennemsigtighed ikke til at komme uden om. Ikke mindst for at højne journalisternes troværdighed. Men hvad med alt det, som ikke kan lægges åbent frem? Interview med Morten Svith, Århus Stiftstidende, Astrid Fischer, DR, Sebastian Abrahamsen, Information og Camilla Stockmann, medforfatter til bogen "Bullshit".
Journalister i brændpunkter: I l2017 blev i65 journalister og mediefolk dræbt i verden; det laveste tal de seneste 14 år i følge den årlige rapport fra "Journalister uden Grænser". Men hvad skyldes den umiddelbart positive udvikling? Michael Irving, International Media Support, og Puk Damsgaard, Mellemøstkorrespondent for DR, om forholdene for journalister i nogle af de brændpunkter, som danske medier har haft størst fokus på; Irak, Syrien og Egypten.
Fornem pris til pioner på nettet: Der blev klappet intenst og længe, da Rasmus Nielsen, grundlægger af det politiske netmedie "Altinget" onsdag fik Berlingskes store journalistpris. I sin 18 år lange levetid er "Altinget" blev et must for politisk interesserede og mediet driver i dag den suverænt største redaktion på Christiansborg med over 20 forskellige portaler på nettet. Men der har været mange bump på vejen frem mod den nuværende succes, fortæller Rasmus Nielsen, som dog ikke er sikker på, at mere statslig mediestøtte ville have været en fordel.
Flinke Donald: En New York Times-journalist fik sig en gedigen overraskelse, da den amerikanske præsident spontant og uden betingelser tilbød ham et interview i en golf-restaurant i Florida lige før nytår. Donald Trump er nemlig alt andet end fan af den store "mainstream"-avis. Men han er en god forretning, for hver gang han tweeter, stiger antallet af abonnenter...
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Nu også med mangfoldighed...

29. dec. 2017 kl. 09:05
Et 2017-tilbageblik med mænd, kvinder, unge, gamle, Facebookbrugere og nyhedssultne vest, øst, no...
Et 2017-tilbageblik med mænd, kvinder, unge, gamle, Facebookbrugere og nyhedssultne vest, øst, nord og syd for Valby Bakke. Men også med en kulturminister på medieturné, statsminister-sol over Gudhjem, en Aarhus-fotografs fascination af mågen "Biva" plus en landsdækkende generationskløft, en lovestorm på Lolland-Falster og en DR-hest, som blev valgt fra på en radiostation i Lemvig.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: 2017 i bakspejlet - 2018 i lyskeglen

22. dec. 2017 kl. 09:05
DR-ballade, fake news og gigant-kamp var på mediedagsordenen i det snart forgangne år - temaer, s...
DR-ballade, fake news og gigant-kamp var på mediedagsordenen i det snart forgangne år - temaer, som i det kommende år formentlig vil fylde med endnu større styrke. Mediekommentator Jacob Mollerup, digital rådgiver Astrid Haug, kommunikationsekspert Timme Bisgaard Munk og Liberal Alliance-pressechef Line Ernlund quizzer, knaser og kommenterer med tilbageblik på 2017 og forudsigelser om 2018.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Tavse Thyra

15. dec. 2017 kl. 09:05
Forventningerne stod i kø, da Danmarks måske mest populære plejehjemsleder, Thyra Frank, i novemb...
Forventningerne stod i kø, da Danmarks måske mest populære plejehjemsleder, Thyra Frank, i november sidste år gjorde opsigtsvækkende comeback til politik som landets første ældreminister i den nye VLAK-regering. Men siden da har der været stille om ældreministeren: En granskning af arkiverne hos DR og TV2 viser, at Thyra Frank kun har stillet op til sammenlagt fem liveinterview i sin tid som minister på det højtprofilerede ældreområde. Mark Ørsten, medieforsker på Roskilde Universitet, og Elisabet Svane, politisk redaktør og kommentator på Fyens Stiftstidende, diskuterer, om det er i orden, at en minister holder sig ude af offentlighedens søgelys? Men måske der kan være gode grunde til at holde lav profil?
Politisk kalender-censur? Efter to ugers livlig mediedebat om P1's aflyste "Jul i republikken" fremstår det som en offentlig sandhed, at en eller flere DR-chefer udøvede politisk censur. Og frem til torsdag eftermiddag i denne uge hvilede "sandheden" udelukkende på udsagn fra instruktør Lotte Svendsen. Men så blev ny skriftlig dokumentation lagt frem, og det synes nu at stå klart, at både frygt for politiske reaktioner og manglende kvalitet kan være årsag til, at kalenderen blev skrottet.
Lavere DR-licens rammer hel branche: Uanset om slutfacit på de kommende medieforhandlingerne bliver et minus på 12,5, 25 eller måske 30 procent i DR's budget, bliver konsekvenserne mærkbare for store dele af tv-branchen. Det siger juraprofessor Thomas Riis, som har stået i spidsen for et udvalgsarbejde om finansiering af indhold på dansk. Også Niels Breining, tidligere direktør for kabeltv-selskabet YouSee, vurderer at DR-besparelser vil ramme bredt - og han opfordrer derfor politikerne til at geninvestere sparet licens i fonde, der kan sikre dansk tv-produktion.
Kryger-pris til monopol-Mads: Han blev tydeligt overrasket, da DR's radiochef brød ind i sidste uges udsendelse for at fortælle, at han skulle have årets Kryger-pris. Dermed rykkede radiovært Mads Steffensen med egne ord "op i Champions League". Men hvad er det Mads Steffensen kan? Og hvordan forklarer han selv, at P4's "Mads og monopolet" hver lørdag formiddag er Danmarks suverænt mest aflyttede radioudsendelse?
Vækst i web-tv: Danske mediehuse eksperimenterer, famler og sender tv i timevis via deres hjemmesider, på Facebook, YouTube og Instagram. En masse forskellige genrer er i spil og nøglen til seerne på nettet synes at være, at det skal være kort - meget kort. Rune Michelsen, medforfatter til rapport fra Syddansk Universitet om web-tv, fortæller om tendenserne.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk
Vært og producent: Kurt Strand.

Trommestikkerne er lagt til side for en stund, mens Sonne taler med Trentemøller

Koncerterne på Eurosonic var springbræt for MØ's internationale karriere

Jonas H. Petersen fra Hymns from Nineveh grubler - Hvad er kærlighed og hvorfor findes den?

Pernille Rosenkrantz-Theil, Hella Joof og Eske Willerslev er her. Det er aldeles fremragende!

Når Projekt Barn ender i skemalagt begær har passion og spontanitet det svært

Ofte gælder det bare om at komme videre, men nogle dårlige dates kan være svære at slippe