Mennesker og medier: Lyd i ørerne | P1 | DR

Mennesker og medier: Lyd i ørerne

Sendt første gang d.

Podcast-bølgen fortsætter med at rulle frem for fuld kraft, men udgør dog stadig kun få procent a...

Podcast-bølgen fortsætter med at rulle frem for fuld kraft, men udgør dog stadig kun få procent af den samlede radiolytning. Producent Susanna Sommer fra Lydguru og "P1 Podcaster" diskuterer tendenser og eksempler med Radio24syv's Søren Hugger Møller og podcastredaktør Katrine Hornstrup Yde fra Politiken.
DR-vært laver reklame: Make-up, boligindretning og julegaveidéer er blandt ingredienserne, når P3-vært Cathrine Wichmanns skriver på sin blog. Og det må hun gerne, så længe der ikke er penge i anbefalingerne af en række produkter. Redaktionschef Christian Ottenheim forklarer hvorfor.
Terrorbilleder i tv: Da en mand under høje råb tidligere på ugen skød den tyrkiske ambassadør i Tyrkiet, gik billederne verden rundt. Også DR viste dem, selv om det tidligere i år blev besluttet ikke at vise billeder, der kan "inspirere andre tosser", som nyhedsdirektør Ulrik Haagerup udtrykte det.
Vært og producent: Kurt Strand.

Næste udsendelse

P1, 23. mar. 2018 kl. 09:05

Ud med licensen og væk med en femtedel af DR's budget. Regeringens og Dansk Folkepartis økonomiske ramme er ikke til diskussion, så hvad er det, DR ikke mere skal lave? Skal hele kanaler fjernes, skal der være mindre drama og er der et fedtlag, som uden videre kan skæres bort? Måske kan der endda spares endnu mere, når tre mangeårige DR-kritikere piller 775 millioner årlige kroner ud af budgettet: Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet, Anna Libak, vært på Radio24syv, og Niels Lillelund, kulturjournalist på Jyllands-Posten. Russisk valgdækning: Masser af positiv omtale til Putin og næsten nul til oppositionskandidaterne prægede den nylige valgkamp i Rusland. Både statsejede og private medier havde slagside, viser minutiøs kortlægning. Dermed er valgresultatet blevet påvirket, for det er umuligt at imødegå "russiske propaganda-netværk og Kreml-styret desinformation", siger Gulnara Akhundova fra International Media Support i København. NY TV2-formand: Han ved en masse om nye digitale platforme, har solid international erfaring og har et skarpt blik for betydningen af at bekæmpe falske nyheder. Interview med Jimmy Maymann, tidligere direktør på Huffington Post i New York, der i denne uge blev udpeget som ny formand for TV2's bestyrelse. Og som derfor får en central rolle, når hele eller dele af tv-stationen skal sælges. Samtidig skal et voksende pres fra de internationale tech-giganter håndteres. Skriv til menneskerogmedier@dr.dk. Vært og producent: Kurt Strand.

Mere Mennesker og medier

Mennesker og medier: Økonomisk øretæve til DR

16. mar. 2018 kl. 09:05
Efter måneders spekulationer og gætterier blev regeringen og Dansk Folkeparti fredag enige om ram...
Efter måneders spekulationer og gætterier blev regeringen og Dansk Folkeparti fredag enige om rammerne for en kommende medieaftale. DR skal slankes med 20 procent i løbet af de næste fem år, men hvordan og hvad der skal sløjfes i sendeplanerne, vil politikerne ikke fortælle. Finansminister Kristian Jensen og kulturminister Mette Bock varmer nu op til et udspil om indholdet. Og dermed har regeringen sikret sig en vigtig værdipolitisk sejr, vurderer Berlingske-kommentator Thomas Larsen.
De forsvundne mails: Sletning af en række måske afgørende mails i den såkaldte Tibetsag - om politiets indgreb mod fredelige demonstranter i 2012 - har været én af ugens helt store historier. Journalist Jesper Tynell fra P1's "Orientering", som står bag historien, fortæller, hvordan han fik fat i den. Og reflekterer over, hvorfor nogle afsløringer får umiddelbare konsekvenser, mens andre drukner i et miks af mediesløvhed og politisk arrogance.
Censur på sociale medier: Tusindvis af billeder og videoer med vold, krænkelser og overgreb på Facebook og YouTube bliver hver dag set og censureret i et silohøjshus i Manila. To tyske instruktører har været indenfor med deres nysgerrige kameraer og fortæller for første gang verdensoffentligheden om censurfabrikken i "The Cleaners", der har premiere på Copenhagen Dox.
Negative nyheder er skadelige: Den britiske psykolog og mediedebattør Jodie Jackson gjorde sig for to år siden bemærket med et videodigt om nyheder. Nu har hun skrevet bogen "You Are What You Read" med en opskrift på et nyt, og mere løsningsorienteret nyhedsbillede. Og det er brugerne, ikke mediernes selv, der skal drive det frem, siger hun.
Politiske ikke-svar: Den findes ikke, men hvis den gjorde, ville prisen for ugens udenoms-svar gå til Venstres miljøordfører Erling Bonnesen. Hør selv hvorfor - og få en indføring i den svære kunst at svare i øst, når der bliver spurgt i vest.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Gys og gru fra byretten

9. mar. 2018 kl. 09:05
Med næsten 100 journalister fra 12 lande på tilhørerpladserne tegner sagen mod ubåds-og raketbygg...
Med næsten 100 journalister fra 12 lande på tilhørerpladserne tegner sagen mod ubåds-og raketbygger Peter Madsen til at blive årets mest mediedækkede. Retssagen begyndte torsdag, og den næste halvanden måneds tid vil et væld af blodige og gruopvækkende detaljer blive endevendt. Men hvor meget skal medierne bringe videre? Hvorfor er ubådsdramaet og et muligt mord på den svenske journalist Kim Wall en såkaldt "go' historie"? Og hvad er perspektiverne i den omfattende dækning?
Genopfind journalistikken: Mistillid, kamp for overlevelse og mangel på relevans plager nyhedsmedier og klassisk journalistik i store dele af verden. Derfor skal journalister og medier "genopfinde" sig selv, lyder hovedbudskabet i ny bog, "Den journalistiske forbindelse". I bogen medvirker mediefolk fra store dele af Europa og USA, og de giver en række konkrete bud på ny- og gentænkning af journalistikken. Interview med forfatterne, Søren Schultz Jørgensen, mediesociolog og journalist, og Per Westergaard, tidligere chefredaktør på bl.a. Fyens Stiftstidende og nu aktiv i en lang række mediebestyrelser.
Flere kvinder i medierne: Selv om de fleste journalister i Danmark er kvinder, er der stadig langt til ligestilling i medierne. Mænd dominerer blandt kilderne, og trods gode viljer, kan det være svært at ændre på redaktionernes vanetænkning. Måske fordi de fleste ledere og beslutningstagere i mediebranchen - ikke bare herhjemme, men i hele verden er mænd? Reportage fra 8. marts-møde i Journalistforbundet og interview med Suzanne Moll, medforfatter til rapport om ledelserne i verdens 100 største medieselskaber.
Plads til begejstring: Der var skruet godt op på norsk tv, da langrendsløberen Andreas Nygaard i søndags vandt det 90 kilometer lange Vasaløb i Dalarna. Mere afdæmpet var der i kommentatorboksen hos Sveriges Television, som for sjette år i træk måtte se en nordmand først over målstregen. Til gengæld kunne omkring to millioner seere endnu en gang fryde sig over en tv-kraftpræstation med fem timers suveræn dækning af verdens største skiløb.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Farvel til licens og public service - i Schweitz...

2. mar. 2018 kl. 09:05
På søndag skal schweizerne til stemmeurnerne og beslutte, om licens og public service skal afskaf...
På søndag skal schweizerne til stemmeurnerne og beslutte, om licens og public service skal afskaffes. Bag folkeafstemningen står borgerinitiativet "No-Billag", som vil lade markedskræfterne styre udbuddet af aviser, radio og tv. Mikael Krogerus fra "Das Magazin" i Zürich fortæller om den skelsættende afstemning og Ulrik Haagerup fra Constructive Institute i Aarhus perspektiverer, hvad han kalder "en historisk begivenhed".
Pilestræde satser digitalt: Med den største omlægning siden afskaffelse af bly og typografer sidst i 1970'erne præsenterede Berlingske Media en digitaliseringsplan midt i denne uge. Der skal større plus på bundlinjen, satses mere på indhold og en lang række aktiviteter bliver nedlagt eller outsourcet. Om det er en spareplan, redningsøvelse eller offensiv strategi, svarer koncerndirektør Anders Krab-Johansen på.
Cavling-bestseller: Hårdt arbejde lå bag, da journalisterne Janus Køster-Rasmussen og Camilla Stockmann i begyndelsen af januar fik Cavlingprisen for deres bog "Bullshit" om taberne i 1990'ernes rockerkrig. Siden da har bogen placeret sig solidt i toppen af bestsellerlisterne, og forleden delte de to journalister deres historie, arbejdsmetoder og erfaringer med en flok kolleger over drinks på en københavnsk bar.
Glem ikke Syrien: Voldsomme kampe i Damaskus-forstaden Ghouta har de seneste uger præget nyhedsstrømmen fra den nu syv år lange krig. "Og I må ikke være ligeglade", opfordrer Hunadah Al-Hariri fra Syrian Center for Media, som bl.a. hjælper syriske journalister med kameraer, computere og internetforbindelser. Hunadah Al-Hariri var i København i denne uge, og hun fortæller om besværlighederne med at trænge igennem på vores nyhedsdagsorden.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Kampen om serie-seerne

23. feb. 2018 kl. 09:05
Tv-serier hitter som aldrig før, og selv om flere og mere ses på hurtigt voksende streaming-tjene...
Tv-serier hitter som aldrig før, og selv om flere og mere ses på hurtigt voksende streaming-tjenester, er der stadig kamp om de gode sendetider. Derfor har både DR1 og TV2 søndag klokken 20 premiere på nye, milliondyre dramaserier. Seerne skal vælge mellem "Liberty" på den ene kanal og "Greyzone" på den anden. Men er det "public service", når to offentligt ejede tv-stationer på den måde slås om seernes gunst? Eller er det bare "gammeldags" at tænke sådan? Debat og perspektiver for tv-serier med fiktionschef Katrine Vogelsang, TV2, og DR's tv-chef Emma Kronqvist.
Journalistisk marionetteater: Da han fik besked om, hvad han skulle spørge om - og det, han absolut skulle holde sig fra - fik den polske tv-vært Grzegorz Nawrocki nok. Han kvittede sit prestigefulde job på den statslige tv-kanal Telewizja Polska og er i dag en skarp kritiker af gentagne overgreb på pressefriheden i Polen. Angreb, som ifølge Patrick Penninckx fra Europarådet giver ubehagelige mindelser om tidligere tiders censur og fascisme. Men som heldigvis, siger Mogens Blicher Bjerregaard, formand for de europæiske journalistforbund, synes at blive mødt med større og større modstand.
Gravøl for prins Henrik: Uhøjtidelighed var kodeordet, da Weekendavisen torsdag inviterede på gravøl og fransk kanin i vin på Café Europa i København. Chefredaktør Martin Krasnik ville nemlig gerne tættere på og møde sine læsere - og hvad var mere oplagt en de sidste par ugers royale tophistorie som anledning?
Gratis dæk-reklame: Traditionen tro stod den danske verdenspresse i kø, da årets Michelinstjerner i denne uge blev uddelt. Trods uklare kriterier blev der jublet og sendt direkte fra stjernedryssede restauranter i den franske guidebog - og det verdensomspændende dækfirma med en årlig omsætning på omkring 155 milliarder kroner fik endnu en gang ubetalelig reklame i den bedste sendetid.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Etik og moral i den virkelige og fiktive mediebranche

16. feb. 2018 kl. 09:05
Journalister lever livet farligt i Tyrkiet - og forfattere, det har Asli Erdogan måttet sande eft...
Journalister lever livet farligt i Tyrkiet - og forfattere, det har Asli Erdogan måttet sande efter at have tilbragt fire og en halv måned i fængsel - forholdene er værre end under juntaen, hvor man i det mindste overholdt loven - siger hun. Rapport fra Tyrkiet.
Og så fejrer vi - lidt forsinket - en fem års fødselsdag - DR3 - kanalen, der har fornyet DR og ryddet bordet til prisfester bliver nu også en udbryder for efter medieforliget går den fra flow til net - vi tegner et portræt og spørger kanalchef Irene Strøyer hvordan.
" ... Et var sikkert foran den venlige mand blev man klædt af med et smil, djævlen måtte misunde ..." - det drejer sig om Al - Alfred Andersen - Danmarks højtelskede TV-vært i romanen 32 centimeter, hvor har Morten Sabroe mon fået inspiration fra og hvorfor er der 'Metoo' i romanen men ikke for alvor i mediernes virkelighed?
Hvor er etikken, når TV3 med Henrik Qvortrup i spidsen jager "Børnelokkere" og foretager civile anholdelser er det i overensstemmelse med retsplejeloven? Henrik Qvortrup debatterer med kritiker Ib Konrad Jensen.
Vært Lene Johansen.

Stemningen i klassen er trykket

Ugens gæst er i studiet - ugens heldige lytter er langt væk fra Danmark

Morten Albæk og Thomas Skov taler om balancen mellem omsorg og at hærde børn til livet

Let ramponeret og fyldt med spirrende jokes

Caroline og Anne Sofie synes ikke, at udbuddet gør noget for dem og så må man jo gøre det selv

I Aalborg kombinerer de aktiveringsopgaver med nødhjælp til U-landene