Mennesker og medier: Ondskab eller syg kultur på sociale medier? | P1 | DR

Mennesker og medier: Ondskab eller syg kultur på sociale medier?

Sendt første gang d.

"Du er en stor fed luder", "alle hader dig" og "ingen vil savne dig, hvis du er væk". Tre eksempl...

"Du er en stor fed luder", "alle hader dig" og "ingen vil savne dig, hvis du er væk". Tre eksempler på mobning på sociale medier, som har skabt eksplosiv vækst i grovheder på nettet. Journalist og rådgiver i brug af digitale medier, Lykke Møller Kristensen, perspektiverer tendenserne. Og Özlem Cekic, tidligere SF-folketingsmedlem, fortæller om sine egne erfaringer med at invitere på dialogkaffe - bl.a. for at komme udbredt medie-misinformation til livs.
Fake news svækker journalisters troværdighed: Omfattende og voksende udbredelse af falske nyheder og alternative fakta er én af flere årsager til, at populismen har godt fat i bl.a. i USA. Jimmy Maymann, tidligere direktør på den succesrige amerikanske netavis Huffington Post, er formand for et FN-projekt, der skal bekæmpe misinformation - og han forklarer, hvad medier og borgere skal stille op, når følelser vinder over fakta.
Gymnasie-input til ny medieaftale: Da kulturminister Mette Bock i denne uge mødte omkring 100 elever på Ørestads Gymnasium i København, viste det sig - ikke overraskende - at deres forbrug af traditionelle public service-medier er til at overskue. Gymnasieeleverne Sofie Spies, Mikkel Guldborg Nielsen og Amalie Friis Heinrich giver deres bud på, hvad f.eks. DR skal gøre for at få bedre fat i dem. De vil nemlig gerne betale licens, og de beklager ikke, at "X Factor" lukker, for de er for længst holdt op med at bruge tid på Blachman & Co.
Vært og producent: Kurt Strand.

Næste udsendelse

P1, 2. mar. 2018 kl. 09:05

Journalistik, etik og tendenser i mediernes maskinrum. Perspektiv, analyse og baggrund på ugens mediehistorier. Kritiske, konkrete og kontante interview med mediernes magthavere. Vært og producent: Kurt Strand.

Mere Mennesker og medier

Mennesker og medier: Kampen om serie-seerne

23. feb. 2018 kl. 09:05
Tv-serier hitter som aldrig før, og selv om flere og mere ses på hurtigt voksende streaming-tjene...
Tv-serier hitter som aldrig før, og selv om flere og mere ses på hurtigt voksende streaming-tjenester, er der stadig kamp om de gode sendetider. Derfor har både DR1 og TV2 søndag klokken 20 premiere på nye, milliondyre dramaserier. Seerne skal vælge mellem "Liberty" på den ene kanal og "Greyzone" på den anden. Men er det "public service", når to offentligt ejede tv-stationer på den måde slås om seernes gunst? Eller er det bare "gammeldags" at tænke sådan? Debat og perspektiver for tv-serier med fiktionschef Katrine Vogelsang, TV2, og DR's tv-chef Emma Kronqvist.
Journalistisk marionetteater: Da han fik besked om, hvad han skulle spørge om - og det, han absolut skulle holde sig fra - fik den polske tv-vært Grzegorz Nawrocki nok. Han kvittede sit prestigefulde job på den statslige tv-kanal Telewizja Polska og er i dag en skarp kritiker af gentagne overgreb på pressefriheden i Polen. Angreb, som ifølge Patrick Penninckx fra Europarådet giver ubehagelige mindelser om tidligere tiders censur og fascisme. Men som heldigvis, siger Mogens Blicher Bjerregaard, formand for de europæiske journalistforbund, synes at blive mødt med større og større modstand.
Gravøl for prins Henrik: Uhøjtidelighed var kodeordet, da Weekendavisen torsdag inviterede på gravøl og fransk kanin i vin på Café Europa i København. Chefredaktør Martin Krasnik ville nemlig gerne tættere på og møde sine læsere - og hvad var mere oplagt en de sidste par ugers royale tophistorie som anledning?
Gratis dæk-reklame: Traditionen tro stod den danske verdenspresse i kø, da årets Michelinstjerner i denne uge blev uddelt. Trods uklare kriterier blev der jublet og sendt direkte fra stjernedryssede restauranter i den franske guidebog - og det verdensomspændende dækfirma med en årlig omsætning på omkring 155 milliarder kroner fik endnu en gang ubetalelig reklame i den bedste sendetid.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Etik og moral i den virkelige og fiktive mediebranche

16. feb. 2018 kl. 09:05
Journalister lever livet farligt i Tyrkiet - og forfattere, det har Asli Erdogan måttet sande eft...
Journalister lever livet farligt i Tyrkiet - og forfattere, det har Asli Erdogan måttet sande efter at have tilbragt fire og en halv måned i fængsel - forholdene er værre end under juntaen, hvor man i det mindste overholdt loven - siger hun. Rapport fra Tyrkiet.
Og så fejrer vi - lidt forsinket - en fem års fødselsdag - DR3 - kanalen, der har fornyet DR og ryddet bordet til prisfester bliver nu også en udbryder for efter medieforliget går den fra flow til net - vi tegner et portræt og spørger kanalchef Irene Strøyer hvordan.
" ... Et var sikkert foran den venlige mand blev man klædt af med et smil, djævlen måtte misunde ..." - det drejer sig om Al - Alfred Andersen - Danmarks højtelskede TV-vært i romanen 32 centimeter, hvor har Morten Sabroe mon fået inspiration fra og hvorfor er der 'Metoo' i romanen men ikke for alvor i mediernes virkelighed?
Hvor er etikken, når TV3 med Henrik Qvortrup i spidsen jager "Børnelokkere" og foretager civile anholdelser er det i overensstemmelse med retsplejeloven? Henrik Qvortrup debatterer med kritiker Ib Konrad Jensen.
Vært Lene Johansen.

Mennesker og medier: Armslængde til DR?

9. feb. 2018 kl. 09:05
En spindoktor i Finansministeriet havde travlt ved tasterne i dagene op til et 21Søndag-indslag o...
En spindoktor i Finansministeriet havde travlt ved tasterne i dagene op til et 21Søndag-indslag om folkeskolelærernes arbejdstid i foråret 2013. Ifølge en aktindsigt forsøgte spindoktoren at betvivle og påvirke DR's historie, som mere end antydede, at lærerne skulle tvinges til en ny arbejdstidsaftale. Men selv om indslaget blev sendt, droppede DR efterfølgende sin kritiske vinkel på forløbet. Og da der sidste efterår kom nye oplysninger om regerings-indblanding i overenskomstforhandlingerne, var dækningen i DR næsten fraværende. Så måske virkede det finansministerielle brud på det såkaldte armslængdeprincip?
Opvarmning til Grand Prix: Når kameraerne bliver tændt ved årets store sangkonkurrence i Aalborg lørdag aften, har nørdede pop-entusiaster været i omdrejninger i flere dage. Onsdag aften var der Grand prix-quiz i en nedlagt kirke på Vesterbro i København, og der blev dystet på både vinderhits, floppede sange og mere eller mindre nyttig musikviden.
Når journalisten ved for meget: Hun er lagt på is af behandlere, læger og andre kilder efter kritiske artikler om psykiatrisk behandling. Gitte Rebsdorf, stifter og redaktør af "Psykiatriavisen" har øjensynligt for megen viden om, hvad det foregår. Tilmed er hun ifølge en pressekonsulent i Region Hovedstaden drevet af et personligt engagement og "en personlig mission".
Ny sæson nybyggere: Efter indledende øvelser med hammer, spartel og malerrulle har TV2 taget fat på fjerde sæson af successerien "Nybyggerne". I de kommende uger dyster fire par om en lejlighed til 3,4 millioner kroner med særdeles aktive sponsorer, reklameskilte og produktlancering på sidelinjen. Og TV2 bevæger sig endnu en gang i en gråzone på kanten af reglerne, lyder en juridisk vurdering.
Vært og producent: Kurt Strand.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.

Mennesker og medier: Psykisk sygdom uden nuancer

2. feb. 2018 kl. 09:05
Negative og unuancerede historier om psykisk syge spreder sig som steppebrande i medierne, konklu...
Negative og unuancerede historier om psykisk syge spreder sig som steppebrande i medierne, konkluderer ny undersøgelse. Flest negative omtaler er der i Ekstra Bladet, og sådan var det også i en tidligere undersøgelse i 2016. Men hvordan undgås stigmatisering af en masse mennesker, når en psykisk syg går amok - og når det vel er uomgængeligt, at den slags nyheder skal fortælles? Debat med psykolog og projektleder Johanne Bratbo fra kampagnen "EN AF OS" og Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro.
Ny BT-boss: Erfaring, mod og forståelse for journalistik i en digital tid er nogle af de evner, som tidligere nyhedschef på TV2, Michael Dyrby, får brug for i nyt job som chefredaktør på BT og Metroexpress. Dyrby har senest stået bag den roste serie "Statsministrene" på DR1, ligesom han har været en markant stemme i mediedebatten med blandt andet skarp kritik af den politiske journalistik.
Medie-fusion: Europas første og største medie-, produktions- og distributionsvirksonhed bliver resultatet, når TDC og Modern Times Group - der bl.a. driver TV3-familien - fusionerer. Adgang til 10 millioner husstande i Norden skal sikre årlig omsætning på 30 milliarder kroner, og dermed bliver det fusionerede selskab cirka otte gange større end DR.
Giganter truer demokratiet: Et opgør med især Facebook, Google og Amazon trænger sig på. Annoncekroner forsvinder fra nødlidende medier over hele verden, og de fleste af os har været temmelig naive i vores begejstring over de uanede muligheder, som har åbnet sig. Kritikken kommer fra den amerikanske forfatter og professor i digitale medier, Jonathan Taplin, som i denne uge gæstede København med lancering af bogen "Move fast and break things".
To uger uden Facebook: TV Midtvest i Holstebro har i to uger undladt at bruge Facebook til deling af artikler og indslag. En halvering af trafikken på tv-stationens egen hjemmeside var ventet, men kun en fjerdedel faldt fra. Og forude venter nu en ny strategi for brug af sociale medier.
Vært og producent: Kurt Strand.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.

Mennesker og medier: Hva' mæ' kulturen

26. jan. 2018 kl. 09:05
En salomonisk dom sikrede i denne uge den frie presse - hør hvordan Politiken- fotograf Martin Le...
En salomonisk dom sikrede i denne uge den frie presse - hør hvordan Politiken- fotograf Martin Lehmann har oplevet retsforløbet, og hvorfor han valgte at trodse politiet...
Der er ikke megen gejst over DRs nye kulturmagasin Gejst, mener anmelderne - hvad kan vi forvente og hvad er tankerne bag - debat mellem DR redaktør og Berlingskes anmelder.
Forbrydelsen, Borgen og Arvingerne skal samle nationen og skabe store, fælles fortællinger, men hvordan står de distancen overfor udenlandske serier - mød DRs nye dramachef Christian Rank, der skal løfte en tung arv fra på mandag.
I denne uges Mennesker og Medier skal vi også have en karakteristik af en gennemsnitlig dansker, hvis vi vurderer os ud fra vores medieforbrug og høre, hvordan briterne ser os, når de sender Arts Hour on tour.
Vært: Lene Johansen.

Beslutningen om at lave porno bliver pludselig meget virkelig, da forældrene skal have besked

Et mordmysterium i en fremtid, hvor bevidstheden kan flyttes fra krop til krop

Videnskaben dykker ned i mindre og mindre størrelser - nanoteknologi, stamceller og molekyler

Kasper Støvring og Adam Holm taler om bogen Mytisk Modernisme

Mads Axelsen er din personlige rådgiver i mylderet af friske udgivelser

Hør resultatet af Sys Bjerre og 10 andre sangeres bud på en kærlighedssang