Mennesker og medier: Armslængde til DR?

Sendt første gang d.

En spindoktor i Finansministeriet havde travlt ved tasterne i dagene op til et 21Søndag-indslag om folkeskolelærernes arbejdstid i foråret 2013. Ifølge en aktindsigt forsøgte spindoktoren at betvivle og påvirke DR's historie, som mere end antydede, at lærerne skulle tvinges til en ny arbejdstidsaftale. Men selv om indslaget blev sendt, droppede DR efterfølgende sin kritiske vinkel på forløbet. Og da der sidste efterår kom nye oplysninger om regerings-indblanding i overenskomstforhandlingerne, var dækningen i DR næsten fraværende. Så måske virkede det finansministerielle brud på det såkaldte...

En spindoktor i Finansministeriet havde travlt ved tasterne i dagene op til et 21Søndag-indslag om folkeskolelærernes arbejdstid i foråret 2013. Ifølge en aktindsigt forsøgte spindoktoren at betvivle og påvirke DR's historie, som mere end antydede, at lærerne skulle tvinges til en ny arbejdstidsaftale. Men selv om indslaget blev sendt, droppede DR efterfølgende sin kritiske vinkel på forløbet. Og da der sidste efterår kom nye oplysninger om regerings-indblanding i overenskomstforhandlingerne, var dækningen i DR næsten fraværende. Så måske virkede det finansministerielle brud på det såkaldte armslængdeprincip?
Opvarmning til Grand Prix: Når kameraerne bliver tændt ved årets store sangkonkurrence i Aalborg lørdag aften, har nørdede pop-entusiaster været i omdrejninger i flere dage. Onsdag aften var der Grand prix-quiz i en nedlagt kirke på Vesterbro i København, og der blev dystet på både vinderhits, floppede sange og mere eller mindre nyttig musikviden.
Når journalisten ved for meget: Hun er lagt på is af behandlere, læger og andre kilder efter kritiske artikler om psykiatrisk behandling. Gitte Rebsdorf, stifter og redaktør af "Psykiatriavisen" har øjensynligt for megen viden om, hvad det foregår. Tilmed er hun ifølge en pressekonsulent i Region Hovedstaden drevet af et personligt engagement og "en personlig mission".
Ny sæson nybyggere: Efter indledende øvelser med hammer, spartel og malerrulle har TV2 taget fat på fjerde sæson af successerien "Nybyggerne". I de kommende uger dyster fire par om en lejlighed til 3,4 millioner kroner med særdeles aktive sponsorer, reklameskilte og produktlancering på sidelinjen. Og TV2 bevæger sig endnu en gang i en gråzone på kanten af reglerne, lyder en juridisk vurdering.
Vært og producent: Kurt Strand.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.

Næste udsendelse

P1, 25. maj. 2018 kl. 09:05

Journalistik, etik og tendenser i mediernes maskinrum. Perspektiv, analyse og baggrund på ugens mediehistorier. Kritiske, konkrete og kontante interview med mediernes magthavere. Vært og producent: Kurt Strand.

Mere Mennesker og medier

Mennesker og medier: Medieskabte parallelsamfund?

18. maj. 2018 kl. 09:05
0:53:59
Der bliver fjernet "sorte pletter" i de "hårdeste områder"; regeringens "ghetto"-pakke falder i disse uger brik for brik på plads på Christiansborg. Journalister rapporterer fra sidelinjen, og den politiske retorik finder vej til avisspalter, sociale medier og indslag i radio og tv. Dermed skabes med enkle virkemidler et sprogligt parallelsamfund, forklarer medieretoriker Knud Lindholm Lau, aktuel med bogen "Bare fordi at - sprog og forestillinger i udlændingedebatten".
Von Trier-hype i Sydfr...
Der bliver fjernet "sorte pletter" i de "hårdeste områder"; regeringens "ghetto"-pakke falder i disse uger brik for brik på plads på Christiansborg. Journalister rapporterer fra sidelinjen, og den politiske retorik finder vej til avisspalter, sociale medier og indslag i radio og tv. Dermed skabes med enkle virkemidler et sprogligt parallelsamfund, forklarer medieretoriker Knud Lindholm Lau, aktuel med bogen "Bare fordi at - sprog og forestillinger i udlændingedebatten".
Von Trier-hype i Sydfrankrig: Op mod 500 journalister har i denne uge forsøgt at få interview med Lars von Trier, som efter syv års fravær vendte tilbage til filmfestivalen i Cannes. Hvorfor han er så god en historie, forklarer filmjournalisterne Ole Kolster, TV2, Sara Iben Almbjerg, Berlingske, og Kim Skotte, Politiken. Og Zentropa-producer Louise Vesth fortæller, hvordan hun forsøger at styre den store medieappetit på den danske filminstruktør.
Verbal aggression: Et mord på en 27-årig journalist i Slovakiet tidligere i år har sendt chokbølger gennem landet. Hvordan kunne det ske her, spørger mange. Men Beata Balogová, chefredaktør på "The Slovak Spectator" er ikke overrasket. For når en regering kalder journalister for "beskidte", "anti-slovakiske horeunger" og "slimede slanger", bliver der skabt et debatklima, hvor det måske opfattes som værende i orden at myrde en journalist, siger hun.
Begejstrings-journalistik: De er vilde med musik, de blogger og laver podcast. Udbuddet af musikstof på især nye medieplatforme er enormt, og skribenterne er så vilde med det de laver, at de gør det kvit og frit. Tre gratisjournalister fortæller fra sidste weekends SPOT-musikfestival i Aarhus om en tendens, der med stor hast breder sig til andre stofområder og medier.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Stendød FM-radio om tre år

11. maj. 2018 kl. 09:05
0:54:00
Millioner af radioer vil være ubrugelige i 2021. FM-signalerne fra DR, Radio24syv og alle andre stationer slukkes og lytterne må i stedet finde deres yndlingsudsendelser på DAB. Lukningen af FM er en del af regeringens medieudspil. Men kun omkring en tredjedel har en DAB-radio i dag, og selv i nye biler er FM stadig det mest almindelige. Så hvor kløgtigt er det at skrotte FM-signalerne? Og hvorfor ikke bare fortsætte med at sende både FM- og DAB-radio? Debat med radiokonsulent Ole Mølgaard og...
Millioner af radioer vil være ubrugelige i 2021. FM-signalerne fra DR, Radio24syv og alle andre stationer slukkes og lytterne må i stedet finde deres yndlingsudsendelser på DAB. Lukningen af FM er en del af regeringens medieudspil. Men kun omkring en tredjedel har en DAB-radio i dag, og selv i nye biler er FM stadig det mest almindelige. Så hvor kløgtigt er det at skrotte FM-signalerne? Og hvorfor ikke bare fortsætte med at sende både FM- og DAB-radio? Debat med radiokonsulent Ole Mølgaard og Radio24syv-direktør Jørgen Ramskov.
Sådan dækkes en Twitter-præsident: Fra tidlig morgen til sen nat har USA's præsident Donald Trump meninger om stort og småt. Og for journalisterne på Washington Post er de mange tweets blevet en "fantastisk mulighed for at vise, hvad vi kan", siger nyhedsredaktør Cameron Barr. Avisen faktatjekker og har indtil videre optalt over 3.000 forkerte og misvisende Trump-påstande siden januar sidste år. Alligevel har præsidenten fortsat masser af støtte blandt vælgerne, så hvad nytter den kritiske Washington Post-journalistik?
Tilbage til virkeligheden: Kampen mod fake news, løgn og manipulation kan kun vindes, hvis etablerede medier holder stien ren. Objektivitet skal igen være ledetråd i journalistik, hvis vi skal kende forskel på sandt og falsk. Det siger Berlingskes debatredaktør Pierre Collignon i ny bog, som efter en tur i løgnenes fodspor giver svar på tiltale til dem, der bevidst eller ubevidst forurener den offentlige debat.
Trier til Cannes: Forudsigeligt mediehype venter i den sydfranske middelhavsby, når Lars von Trier efter syv års udelukkelse i næste uge ankommer til den årlige filmfestival. Uanset hvad han siger - eller ikke siger - vil det trække overskrifter, for den danske filminstruktør har en efterhånden lang tradition for at skabe opmærksomhed.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Hvem vil betale for nyheder på nettet?

4. maj. 2018 kl. 09:05
0:53:58
Der er flere spørgsmål end svar, når medier over hele verden leder efter indtægter fra journalistik på nettet. Alligevel begynder økonomisk bæredygtige modeller at dukke op, og forudsigelser om papiravisernes snarlige død blev dementeret på Nordiske Mediedage i Bergen torsdag hos chefredaktør Espen Egil Hansen fra Aftenposten i Oslo, Boine Gepertz fra aviskoncernen Gota Medier i Sydsverige og Dorthe Bjerregaard-Knudsen, koncerndirektør i JP/Politikens Hus i København. De tre mediechefer uddyb...
Der er flere spørgsmål end svar, når medier over hele verden leder efter indtægter fra journalistik på nettet. Alligevel begynder økonomisk bæredygtige modeller at dukke op, og forudsigelser om papiravisernes snarlige død blev dementeret på Nordiske Mediedage i Bergen torsdag hos chefredaktør Espen Egil Hansen fra Aftenposten i Oslo, Boine Gepertz fra aviskoncernen Gota Medier i Sydsverige og Dorthe Bjerregaard-Knudsen, koncerndirektør i JP/Politikens Hus i København. De tre mediechefer uddyber i interview og Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro giver konkrete bud på, hvad der sælger. Og ikke sælger.
Journalistik på trods: Lawi Weng i Myanmar, Erdem Gül i Tyrkiet og Emin Huseynov i Aserbadjan kæmper sammen med tusindvis af andre journalister mod med undertrykkende regimer. Fængsling, censur og andre benspænd hører til dagens orden, fortæller de i ny dokumentarfilm, "Courage - journalism is not a crime". Dokumentaren er lavet af danske Tom Heinemann, og som noget nyt for den slags film er den frit tilgængelig på nettet over hele verden.
DR rusker op i sproget: Klichéer, tendensord og forbandelser står i kø i mange radio- og tv-udsendelser. Derfor får sproget en gang lak i en ny "stilguide", som DR har lanceret i denne uge - men som måske vil gøre det hele lidt mere tand- og farveløst? Sprogredaktør Martin Kristiansen forklarer, hvad meningen er.
Netflix på dansk: Fredag er der premiere på den første dansksprogede serie fra den amerikanske streaming-gigant. Serien - som har en engelsk titel, "The Rain" - demonstrerer Netflix-musklerne, og den ramler lige ned i aktuelle diskussioner på Christiansborg om finansiering af indhold på dansk.
Mennesker og medier sendes i denne uge fra Nordiske Mediedage og NRK i Bergen.
Vært og producent: Kurt Strand.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.

Mennesker og medier: Kampen om den offentlige mening

20. apr. 2018 kl. 09:05
0:53:59
De taler, tweeter og demonstrerer for at få omtale og sympati i medierne. Det er nemlig ikke kun spisepauser, arbejdstid og lønkroner der er i spil, når der forhandles overenskomster i Forligsinstitutionen i København. Den offentlige mening har stor betydning for viljen til at gi' sig og for indholdet i et eventuelt regeringsindgreb. Kommunikationsrådgiverne Peter Sterup og Susanne Hegelund udlægger strategierne bag spillet sammen med arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl.
Facebook siger unds...
De taler, tweeter og demonstrerer for at få omtale og sympati i medierne. Det er nemlig ikke kun spisepauser, arbejdstid og lønkroner der er i spil, når der forhandles overenskomster i Forligsinstitutionen i København. Den offentlige mening har stor betydning for viljen til at gi' sig og for indholdet i et eventuelt regeringsindgreb. Kommunikationsrådgiverne Peter Sterup og Susanne Hegelund udlægger strategierne bag spillet sammen med arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl.
Facebook siger undskyld: Efter afsløringer af datamisbrug data har verdens største sociale medie mistet en masse brugeres tillid, erkender Facebook-direktør Adam Mosseri. En række initiativer for at hindre gentagelser er sat i gang. Og traditionelle medier bør stadig bruge og samarbejde med Facebook, om end de ikke skal gøre sig afhængige af en enkelt distributionskanal, siger Mosseri, som forleden var i København.
Din egen radiostation: Med enkel og billig teknologi som fundament er mængden af podcast vokset eksplosivt i de senere år. Udbyderne er både glade amatører, ngo'er og store mediehuse. Men hvad er det, der gør især lydfortællinger populære? Reportage fra et kursus med erfarne podcastere og perspektivering i studiet af radiomediets genfødsel.
"Det er uhyggeligt": 24 år efter premieren genopstår Lars von Triers tv-serie "Riget" på Det Kongelige Teater. Serien satte nye standarder for drama på skærmen - og banede vej for DR's perlerække af populære og prisvindende historier.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Skal Google og Facebook æde de danske medier?

13. apr. 2018 kl. 09:05
0:53:58
Selv om regeringens medieudspil hedder "Nye medier, nye vaner, nye tider" er det blottet for initiativer, der kan dæmme op for de internationale tech-giganter. Forklaringen er, at Danmark alligevel ikke kan stille noget op. Men måske er for eksempel hårdt pressede Facebook efterhånden til at tale med? Dialog om mulige modtræk med digital rådgiver Astrid Haug, Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager og Connie Hedegaard, tidligere formand for Kulturministeriets Public Service-udvalg og n...
Selv om regeringens medieudspil hedder "Nye medier, nye vaner, nye tider" er det blottet for initiativer, der kan dæmme op for de internationale tech-giganter. Forklaringen er, at Danmark alligevel ikke kan stille noget op. Men måske er for eksempel hårdt pressede Facebook efterhånden til at tale med? Dialog om mulige modtræk med digital rådgiver Astrid Haug, Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager og Connie Hedegaard, tidligere formand for Kulturministeriets Public Service-udvalg og nu bestyrelsesformand i Berlingske Media.
"Ingen kommentarer": Tavshed er svaret, når journalister spørger kommunale myndigheder om for eksempel tvangsfjernelser af børn. Både politikere og embedsmænd afviser at kommentere konkrete sager, og øger dermed mistilliden til systemet. Det mener journalist Kirsten Holm-Petersen, som i en kronik opfordrer til mere åbenhed - blandt andet med udgangspunkt i en konkret sag i Esbjerg. Men det er lettere sagt end gjort, mener kommunens børne- og kulturdirektør Jørn Henriksen, for der er flere parter at tage hensyn til, når en socialsag skaber store overskrifter.
Pressefrihed på polsk: Det går den gale vej for medierne i Polen, konstaterer tidligere præsident Lech Walesa. Og det er skidt, når tv-journalister får besked på, hvad de skal spørge - og ikke spørge politikere om. Walesa var forleden i Billund, hvor både verdens- og lokalpresse fik billeder og interview. Og Mennesker og mediers udsendte mødte ham 38 år efter det første interview i 1980, hvor han var med til at starte processen frem mod Berlinmurens fald i 1989.
50 år med Dansktoppen: I år runder noget af det mest udskældte, omdiskuterede og elskede i DR et skarpt hjørne. Lørdag aften er der dansktop-fest i Herning for et program, som har været gennem flere kanalflytninger og lukninger - bl.a. i 1977, da to en halv million lyttere ikke var et argument for at sende den ugentlige hitliste...
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.
1:57:00

Steffen og Søren fra The Van gæster studiet

1:57:00

Quizmaster Kenneth K. udfordrer din musikviden

0:48:29

En sag om seksuelt misbrugt, på et psykiatrisk hospital

0:18:46

Tove Ditlevsens klassiker om baggården på Vesterbro og vejen ud af den

1:57:00

Billy Joe Armstrong - den flotteste mand med eyeliner siden 1988

0:30:59

Kan den frygtede teknologi løse klimaudfordringerne?