Orientering | P1 | DR

Orientering

Sendt første gang d.

Orientering ser i dag på, hvordan Europa skal imødekomme den nye statusrapport om miljøets tilsta...

Orientering ser i dag på, hvordan Europa skal imødekomme den nye statusrapport om miljøets tilstand fra EEA, det europæiske miljøagentur, der kalder det bydende nødvendigt at øge tempoet for grøn omstilling. Derudover vender vi blikket mod de nye tiltag mod terror, der ifølge den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder kan komme til at overtræde basale menneskerettigheder. Og så taler vi med direktøren for DJØF Job og Erhverv om akademikeres udfordringer ved at komme ind i det private erhvervsliv.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering
(Sendes også 22.03 og 3.03).

Næste udsendelse

P1, 25. mar. 2018 kl. 17:10

En meget stor del af EU's love bliver vedtaget bag lukkede døre på møder mellem Europa Parlamentet, EU Kommissionen og medlemslandene. Men de europæiske borgere skal have mulighed for at følge med i lovgivningsprocessen. Det slog EU Domstolen fast i denne uge. Nu skal Europa Parlamentet dele deres dokumenter. Men hvad er det egentlig det foregår bag de lukkede døre. Og betyder det noget at der bliver stillet krav om mere åbenhed. Vi tager et kig ind i det lukkede rum. Vi bevæger os desuden til Grækenland hvor forholdene for flygtninge stadig er ulideligt dårlige. Men hvordan kan det være så ringe når EU samtidig poster en masse penge den vej? Det får vi også et svar på. Vært: Marianne Skovlund. www.dr.dk/orientering/orientering-europa

Mere Orientering

Orientering Weekend

24. mar. 2018 kl. 17:10
I USA er en landsdækkende march for våbenkontrol netop begyndt. Vi tager med til demonstration. B...
I USA er en landsdækkende march for våbenkontrol netop begyndt. Vi tager med til demonstration. Både i hovedstaden Washington og i Florida, hvor det skoleskyderi, der startede det hele, fandt sted.
Afsløringerne af dataselskabet Cambridge Analyticas problematiske omgang med vælgeroplysninger og valgkampagner har i denne uge rettet søgelyset ikke kun mod det dataselskab, men også mod Facebook. Flere er begyndt at spørge, om Facebook har for meget magt, og om de ved for meget om os.
I dag taler vi om, hvor frie og oplyste vores valg egentlige er, hvis de politiske kampagner på nogle områder ved mere om os, end vi selv gør.
Vært: Mathias Bay Lynggaard.

Orientering

23. mar. 2018 kl. 16:07
EU-Kommissionen skal udarbejde en ny klimastrategi. Det ønsker EU's stats- og regeringsledere, de...
EU-Kommissionen skal udarbejde en ny klimastrategi. Det ønsker EU's stats- og regeringsledere, der i dag har bestilt en skrappere strategi. Vi samler op på EU-topmødet i Bruxelles, der også byder på konfrontation med Rusland.
I næste uge genvælges præsident Al-Sisi i Egypten med al sandsynlighed. Mange modkandidater er på forhånd sat i fængsel eller skræmt til tavshed, og vælgermøder har der næsten ikke været nogen af. Det lykkedes dog Orientering at komme med til et af de sjældne valgmøder.
Den 69-årige John Bolton, der for alvor blev kendt under præsident George Bush jr. har gjort et bemærkelsesværdigt comeback. Han bliver ny national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump. Portræt af en høg, der ikke er bange for krig.
Karen Hjulmand og Anne Haubek er dagens værter.
Orhan Gökcen redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

22. mar. 2018 kl. 16:07
Meldingen fra Folketingets blå blok om, at drømmen om en bro over Kattegat er vakt til live igen,...
Meldingen fra Folketingets blå blok om, at drømmen om en bro over Kattegat er vakt til live igen, har affødt mange forskellige reaktioner. Vi taler med trafikordførere fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om plusser og minusser ved en fast forbindelse kun for biler, ligesom vi har en af drivkræfterne bag Samsøs energi-visioner, og direktør på Samsø energiakademi, Søren Hermansen med i studiet.
Vi er også med ved Danske Regioners generalforsamling i Århus, hvor dagens store emne er, at der skal turbo på det nære sundhedsvæsen. Det er de opgaver, der skal løses af de praktiserende læger og kommunernes arbejde med pleje, rehabilitering og forebyggelse og som har haltet gevaldigt siden strukturreformen i 2007.
Og så skal vi høre om pigeomskæring, som især rammer piger og kvinder i Afrika. I følge verdenssundhedsorganisationen WHO er ca. 200 millioner kvinder på verdensplan blevet omskåret, ofte under primitive forhold og med store følger for kvindernes helbred og seksualliv. En ny dokumentar fortæller om et lille lys i mørket - et Safe House i Tanzania.
Karen Hjulmand og Brita Kvist er dagens værter.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

21. mar. 2018 kl. 16:07
I dag er 50 års jubilæet for studenteroprøret. Dengang var missionen at opløse professorvældet og...
I dag er 50 års jubilæet for studenteroprøret. Dengang var missionen at opløse professorvældet og kræve medbestemmelse. Men hvordan ser det ud med universitetsdemokratiet i dag? Blander politikerne sig for meget? Vi spørger to medlemmer af bestyrelsen på Københavns Universitet.
Det er det største, der er sket i udbygningen af det nære sundhedsvæsen, sådan beskriver Danske Regioner sin plan om at flytte størstedelen af alle KOL- og diabetes 2-patienter ud af sygehusene og ind i klinikkerne hos de praktiserende læger. Hvis det bliver gjort ordentligt, er det en beslutning både de praktiserende læger, sygehuslægerne og patientforeningen kan støtte op om. Men hvilke konsekvenser har det for patienterne?
Mindst 29 mennesker har mistet livet, da en selvmordsbomber igen i dag har hærget Kabuls gader. Det er det seneste af en lang række angreb, og Afghanistans hovedstad er efterhånden et af de mest usikre områder i landet. Hvem står bag - og hvad ligger til grund for angrebene? Orienterings Kirsten Larsen giver et indblik i situationen.
Dagens værter er Marianne Skovlund og Mette Vibe Utzon.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

20. mar. 2018 kl. 16:07
Folkeskolernes 10. klasser skal dele hus med erhvervsskolerne, i hvert fald hvis det står til Reg...
Folkeskolernes 10. klasser skal dele hus med erhvervsskolerne, i hvert fald hvis det står til Regeringen og Dansk Folkeparti. Er det en god idé? Vi vender forslaget med Socialdemokratiets Mathias Tesfaye og formanden for danske skoleelever i region hovedstaden, Sara Gruszow Bærentzen.
En kontroversiel Facebook-opdatering har medført, at den norske justitsminister Sylvia Listhaug har trukket sig fra sin post. Den tidligere minister undgik lige præcis at blive fældet af et mistillidsvotum, og striden har udstillet en dyb polarisering om grænserne for den offentlige samtale. Orienterings udsendte giver os en opdatering på norsk politik.
Og så runder vi igen i dag sagen om Cambridge Analytics, der har udnyttet 50 millioner Facebook-brugers data til at manipulere valg. Sagen har nemlig store konsekvenser: Både for Facebook, der i går oplevede sin værste aktiedag nogensinde, men også for os som brugere, for hvordan kan vi egentlig beskytte os mod misbrug af vores data.
Dagens værter er Brita Kvist Hansen og Louise Windfeld-Høeberg.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

I Søllerødgade på Nørrebro deles sorgen over ikke at tale med sine forældre

Stemningen i klassen er trykket

Tilbage i tiltrængt storform?

Palmeolie er billig at bruge, men virkelig dyr på CO2-regnskabet

Morten Albæk og Thomas Skov taler om balancen mellem omsorg og at hærde børn til livet

10 dages meditationskursus - hvor svært kan det være?