Orientering | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Sendetider

Næste udsendelse

P1, 21. nov. 2017 kl. 16:07

Orientering

Sendt første gang d.

Almindelige mennesker skal lettere kunne bruge knive til dagligdagsformål, uden at de af den grun...

Almindelige mennesker skal lettere kunne bruge knive til dagligdagsformål, uden at de af den grund bliver dømt for at overtræde knivlovgivningen. Det gentog justitsminister Søren Pind igen og igen, da regeringen kort før jul præsenterede en politisk aftale om nye regler på området. Men faktisk vil almindelige mennesker fremover skulle dømmes og bag tremmer for besiddelse af selv helt små knive, som det i dag er lovligt at have liggende i lommen eller i sin bil. Og det kommer bag på jægerne i foreningen Dansk Land- og Strandjagt. Tyske eks-terrorister, der har levet under jorden i årtier, er ved at sikre sig pensionen - gennem væbnede røverier. Det mener tysk politi, som har opdaget at aldrende medlemmer af terrorgruppen Rote Arme Fraktion har forsøgt to væbnede røverier på pengetransporter sidste år. I Co- lombia er der gennembrud i fredsforhandlingerne mellem regeringen og guerillagruppen FARC. Begge parter har netop meddelt, at de ønsker FN-observatører til at holde øje med en fælles våbenhvile de første 12 måneder efter en fredsaftale, og meget tyder på, at sådan en fredsaftale er lige om hjørnet. Thomas Alling redigerer
www.dr.dk/orientering
(Sendes også 22.03 og 3.03).

Indslag

Mere Orientering

Orientering

20. nov. 2017 kl. 16:07
Gamle smukke bygninger bliver renoveret for langt over 100 millioner kroner og genopstår som kult...
Gamle smukke bygninger bliver renoveret for langt over 100 millioner kroner og genopstår som kulturhuse i provinsen, og det uden at det går ud over hverken økonomien eller velfærden. Vi besøger Vest Himmerland og Skanderborg Kommune for at finde ud af hvordan det kan lade sig gøre. Her dagen før vælgerne går til stemmeboksene ved KV 17.
I Sverige og Norge buldrer #metoo-kampagnen fortsat afsted, i et helt andet omfang end vi har oplevet herhjemme. Indtil videre har skuespillere, politikere og jurister i de to lande underskrevet opråb mod en kultur af sexkrænkelser - og omfanget vokser stadig. Vi ser nærmere på, hvorfor #metoo har så stor gennemslagskraft hos vores skandinaviske naboer.
Internetfirmaer som Google og IBM er store spillere inden for udviklingen af hypermoderne byer. Senest har Google underskrevet en aftale med den canadiske millionby Toronto om at bygge en helt ny by op fra grunden. Byen skal dels være med til at løse Torontos mangel på boliger, men også være et kæmpe menneskeligt laboratorium for Google.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering Europa: Østlande blæser (næsten) på Europarådet

19. nov. 2017 kl. 17:10
For 15-20 år siden var det prestigefyldt for lande som Rusland, Ukraine og Aserbajdsjan at blive...
For 15-20 år siden var det prestigefyldt for lande som Rusland, Ukraine og Aserbajdsjan at blive medlem af Europarådet, vogteren af de Europæiske Menneskerettigheder. Siden da er forholdet kølnet en hel del. Men hvorfor melder landene sig så ikke bare ud?
Hør hvad seniorforsker på DIIS, Flemming Splidsboel siger om den sag. Vi kommer også rundt om Catalonien. For den afsatte catalanske leder Carles Puigdemont har med sin optræden i Bruxelles lagt massivt pres på EU for at gøre den catalanske løsrivelses-sag til en EU-sag. Men EU afviser og siger det er et internt spansk spørgsmål. Sådan har det forholdt sig i mange år. For Bruxelles er blevet massivt lobbyeret af den catalanske løsrivelsesbevægelse siden midt '80erne. Vi fortæller om bevægelsens strategi og får et bud på om EU nu vil bøje sig.
Vært: Marianne Skovlund.
wwwdr.dk/OrienteringEuropa

Orientering Weekend

18. nov. 2017 kl. 17:10
Til Zimbabwe, hvor der i hovedstaden Harare er indkaldt til demonstration, oven på en dag hvor be...
Til Zimbabwe, hvor der i hovedstaden Harare er indkaldt til demonstration, oven på en dag hvor befolkningen har undret sig over, at Mugabe pludselig deltog i et arrangement for universitetsstuderende.
Så skal vi også høre, hvorfor der i Brøndby Kommune kun sidder en enkelt kvinde i byrådet. Hende har vi talt med om, hvordan det er at være ene kvinde.
Og så virker det til, at pusten endnu ikke er gået af #MeToo-kampagnen, nu hvor instruktøren Peter Aalbæk har fået mundkurv på, og investorer lukker pengepungen i over for filmselskabet Zentropa. Men hvorfor ser det helt anderledes ud hos vores svenske naboer, hvor afsløring på afsløring vælter frem? Vi drager en parallel til Sverige, når Orientering Weekend taler med en dansk-svensk journalist, der følger med på begge sider af sundet.
Vært: Brita Kvist.

Orientering

17. nov. 2017 kl. 16:07
Orienterings valgredaktion er også i dag i Brøndby Kommune, hvor Socialdemokratiet sidder tungt p...
Orienterings valgredaktion er også i dag i Brøndby Kommune, hvor Socialdemokratiet sidder tungt på magten. Vi dykker ned i hvad det betyder og så ser vi nærmere på valgdeltagelsen, hvor Brøndby har den næst laveste i landet. I Brøndby er det både danskere såvel indvandrere der ikke stemmer - men hvad er konsekvenserne, hvis man forsøger at ændre på status quo?
800.000 rohingyaer er flygtet fra Myanmar til Bangladesh. De flygter fra et kaos af vold og undertrykkelse. Men også i flygtningelejrene hersker kaos. Bangladesh er et af verdens mest tæt befolkede lande som må fælde skovene for at få plads til de mange flygtninge. Vi får besøg af Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, som netop har været i Bangladesh og set forholdene med egne øjne.
Efter skandalesager, politianmeldelser og en ny minister, er der nyt på fiskeriområdet. Og denne gang er det ikke noget, der splitter, men samler Christiansborg. For en ny fiskeriaftale blev sent i går vedtaget med opbakning fra alle folketingets partier. Den skal tage en del af fiskekvoterne fra de såkaldte kvotekonger. Vi taler både med direktøren for storfiskernes forening og med fiskeriministeren.
Dagens værter er Bille Sterll og fra Brøndby, Brita Kvist.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

16. nov. 2017 kl. 16:07
I dag er Orienterings valgredaktion i Brøndby, hvor kun én ud af 19 byrådsmedlemmer er en kvinde....
I dag er Orienterings valgredaktion i Brøndby, hvor kun én ud af 19 byrådsmedlemmer er en kvinde. Vi taler med hende og vejrer ligestillingsstemningen i den socialdemokratiske højborg. Brøndby skal også have en ny boligpolitik, men det hedeste emne er hvem der skal have anvisningsretten - er det boligselskaberne eller politikerne, der skal have lov til at bestemme, hvem der flytter ind i de almene boliger? Fortsætter det som hidtil, så bliver sammensætningen nemlig skævere og skævere år for år ift. etnicitet.
I Norge er klimaet i retten i en spektakulær sag om den norske grundlov. Greenpeace og to andre norske miljøorganisationer sagsøger den norske stat for at godkende nye olielicenser i Barentshavet. Sagsøgerne mener, at de nye olielicenser strider mod en tre år gammel miljøparagraf i den norske grundlov, der slår fast at staten skal værne om naturen og miljøet for fremtidige generationer.
Mange af de polakker, der arbejder i Danmark, burde sige op og tage til Polen for at arbejde i stedet. Det siger den polske ambassadør i Danmark. Vi taler med en ekspert om, hvad det er for et problem, der plager ikke bare Polen, men flere østeuropæiske lande. Og så taler vi med en polak om, hvorfor han arbejder her i stedet for i Polen.
Og så har vi seneste nyt fra vores udsendte medarbejdere i Zimbabwe og Libanon.
Dagens værter er Bille Sterll og fra Brøndby, Brita Kvist.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Vi anbefaler

Volmer, Vibe, verdenspremierer og nye versioner

Den unge cellist præsentere her P2-værten Mathias Hammer for sin yndlingsmusik og sig selv

De få kvindelige rollemodeller på toppen af dansk erhvervsliv gør mig tvivl, om jeg kan

Fire timer om teksterne, maskinen og forretningen Taylor Swift

I 2011 finder Thomas en sammenkrøllet lap papir i sin lomme. Kvindelig telefonstønner står der

I Kvartlivskrisen fortæller Mille sin historie og taler med andre om stress og studievalg