Orientering | P1 | DR
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 16. dec. 2017 kl. 17:10

Orientering

Sendt første gang d.

Den britiske premierminister, Theresa May, holdt i dag sin længe ventede tale om Brexit - efter a...

Den britiske premierminister, Theresa May, holdt i dag sin længe ventede tale om Brexit - efter at briterne for et halvt år siden stemte for at forlade EU. May siger, at hun i den grad har tænkt sig at tage konsekvensen af afstemningsresultatet - Storbritannien skal helt ud. Vi får en analyse fra Storbritannien. Befolkningernes tillid til institutioner og autoriteter er mindre end nogensinde. Det er konklusionen i den nyeste udgave af Edelman Trust Barometer. Vi beder en professor i filosofi om at forklare, hvad det er for tillidsdrop, vi ser i så store dele af befolkningen lige nu - både her i Danmark og rundt i verden. Det tyske højreekstremistiske NPD-parti er nynazistisk, racistisk, voldsforherligende og forfatningsfjendtligt. Men det kan ikke forbydes, for det er det for ubetydeligt til, siger Tysklands højeste domstol i en opsigtsvækkende dom. Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Mere Orientering

Orientering

15. dec. 2017 kl. 16:07
Bananer fra Ecuador sprøjtes med pesticider, hvoraf mange er særligt giftige. Syv er ulovlige i E...
Bananer fra Ecuador sprøjtes med pesticider, hvoraf mange er særligt giftige. Syv er ulovlige i EU, og hele 18 er ifølge Miljøstyrelsen forbudte i Danmark. Pesticiderne påføres med fly, der sprøjter giften ud over Ecuadors flere end 5000 bananplantager, og dermed rammer både bananarbejdere og lokalbefolkningen. En praksis, der heller ikke er lovlig i Danmark af hensyn til miljø og mennesker. Flere af pesticiderne, der anvendes i Ecuadors bananplantager, er ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kræftfremkaldende eller har lignende alvorlige bivirkninger.
Folketingets medlemmer skal ikke længere bestemme, om myndighederne må sammenkøre data om borgerne for at udøve kontrol. Fremover vil det således ikke kræve en specifik lovhjemmel, før myndighederne må sammenkøre personoplysninger fra fx kommunale sagsmapper, fra SKAT eller fra enhver anden offentlig myndighed. Formålet er at skabe en mere effektiv forvaltning, lyder begrundelsen i justitsministerens lovforslag. Men fremgangsmåden møder massiv modstand.
Ryanair anerkender nu piloters ret til at organisere sig i fagforeninger. Udsigten til strejker i flere europæiske lande op til juleferien har fået det irske selskab til at bøje sig og dermed har den europæiske fagbevægelse vundet et vigtigt slag i kampen mod international løndumping.
Dagens værter er Bille Sterll og Anne Haubek.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

14. dec. 2017 kl. 16:07
I dag afholdte Ruslands præsident Vladimir Putin sit årlige maraton-pressemøde, hvor han blandt a...
I dag afholdte Ruslands præsident Vladimir Putin sit årlige maraton-pressemøde, hvor han blandt andet langede ud efter oppositionen og kommenterede på den amerikanske efterforskning af Trumps-administrationens kontakt med den russiske regering. Orientering var med til pressemødet i Moskva.
I morgen samles Zimbabwes regeringsparti ZANU-pf til ekstraordinær partikongres - og for første gang nogensinde bliver det uden Robert Mugabe. Mugabe, der har stået i spidsen for regeringen siden uafhængigheden i 1980, blev væltet som landets leder og smidt ud af partiet ved et ublodigt militærkup i november. Vi ser på hvad kongressen kommer til at handle om.
Blockchain-teknologien, der ligger til grund for den digitale valuta Bitcoin, kan også bruges til at sikre menneskerettigheder og ejendom for borgerne i verdens udviklingslande. Det er budskabet i en rapport, som udviklingsministeren præsenterede i dag. Vi får besøg af en af forfatterne til rapporten og skal høre fra to virksomheder, der allerede nu bruger blockchain-teknologi til at sikre rettigheder i lande som Libanon, Syrien og Ghana.
Dagens værter er Søren Carlsen og Bille Sterll.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

13. dec. 2017 kl. 16:07
Hvis du har købt noget på internettet i løbet af de sidste ti år, så er det sandsynligt at firmae...
Hvis du har købt noget på internettet i løbet af de sidste ti år, så er det sandsynligt at firmaet 'Trustpilot' ligger inde med en række oplysninger om dit køb, bl.a. hvor du har handlet, dit navn og din e-mailadresse. 'Trustpilot' er bedst kendt som en side, hvor forbrugerne kan anmelde netbutikkers service, men for at gøre det, indhenter Trustpilot altså oplysninger om køb og købere - og det er fuldt ud lovligt. Vi sætter fokus på hvordan firmaer indsamler forbrugernes data og lovligheden af det.
Situationen i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo forværres daglig. Flere års krig har blandt andet betydet, at befolkningen ikke kan dyrke deres jord, og nu er mindst 400.000 børn i fare for at dø af sult i de kommende måneder. Samtidig er den FN-styrke, der er indsat i regionen for at beskytte civilbefolkningen, under øget pres. I sidste uge angreb medlemmer af den såkaldte ADF-milits en gruppe af de lyseblå baretter. 15 FN-soldater blev dræbt og 53 såret i det værste angreb på FN i nyere tid.
De førerløse tog er på vej. I dag fortalte transportminister Ole Birk Olesen, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, har lavet en aftale der betyder at DSB i hovedstadsområdet vil overtage ejerskabet af skinnerne fra BaneDarnmark, mens vedligeholdelsen af skinner, samt driften af de førerløse S-toge, skal udliciteres til private aktører. Vi spørger en trafikforsker, om det er en god idé.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Søren Carlsen.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

12. dec. 2017 kl. 16:07
Det er en fordel for palæstinenserne, at Trump har flyttet den amerikanske ambassade til Jerusale...
Det er en fordel for palæstinenserne, at Trump har flyttet den amerikanske ambassade til Jerusalem og anerkendt byen som Israels hovedstad - det betyder et længe ventet farvel til to-statsløsningen og en start på en debat om en ét-statsløsning. Og det skifte kan gavne palæstinenserne, siger Sune Haugbølle, lektor på Roskilde Universitet. Journalist og forfatter, Adam Holm mener derimod, at det er farligt at vinke farvel til to-statsløsningen og begræder Trumps beslutning. Vi får besøg af dem begge til en debat.
Libyske myndigheder er dybt indblandet i mishandling af flygtninge og migranter, viser en rapport fra Amnesty International. Organisationen anklager EU for at være medansvarlig. Vi ser på, hvad det er, Amnesty mener EU-landene medvirker til.
Ålen er mere truet end pandaen, siger Verdensnaturfonden, der håber, at et møde mellem EU's fiskeriministre i Bruxelles lige nu ender med et totalforbud for ålefangst i EU næste år. Fiskerne er bekymrede for, at et forbud vil koste både et erhverv og 150 års kulturhistorie livet.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

11. dec. 2017 kl. 16:07
I aften er det en måned siden, at der blev lavet en aftale om foreløbig fred i den københavnske b...
I aften er det en måned siden, at der blev lavet en aftale om foreløbig fred i den københavnske bandekonflikt. Aftalen mellem de to grupperinger 'Loyal to Familia' og 'Brothas', var annonceret til at vare en måned, men i dag er de to parter blevet enige om at forlænge aftalen. Vi taler med politiet og chefen for Københavns Kommunes exit-program om, hvad de har fået ud af den seneste måneds bandefred.
I Nairobi, Kenyas hovedstad, har FN's miljøorganisation netop afholdt en konference, hvor plastikmængderne i verdenshavene var på dagsordenen. FN har allerede en målsætning om markant at mindske mængderne inden 2022, men det mål skal strammes op, lød det på konferencen. Hvorfor og hvordan det skal ske, taler vi om med Anne Aittomaki fra den internationale miljøorganisation 'Plastic Change'.
Regeringen lægger op til historisk store skattelettelser inden jul. Og ifølge Liberal Alliances finansordfører, er der allerede stort set enighed om lettelser for de første otte milliarder kroner. Men beskæftigelseseffekten af de skattelettelser bliver snarere historisk lille, siger cheføkonomen hos den liberale tænketank CEPOS, som vi får besøg af.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Men den tyske Stranger Things DARK, parforholdsserien EASY og kritikerroste GODLESS skal ses

Det er svært for en kvinde at bryde "glasloftet", hvor midaldrende mænd ansætter hinanden

Karl har haft et brændende ønske om at hjælpe sin far ud af sit mangeårige alkoholmisbrug

Lyt med, når Katinka skriver sin hidtil mest håbefulde kærlighedssang

Når Sneen Falder, Jul i Angora, Jul Det’ Cool og historierne bag - 100% jul!