Orientering | P1 | DR
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 17. dec. 2017 kl. 17:10

Orientering

Sendt første gang d.

Regeringen nedlægger Skat. I fremtiden bliver Skattevæsenet i stedet udgjort af syv styrelser ove...

Regeringen nedlægger Skat. I fremtiden bliver Skattevæsenet i stedet udgjort af syv styrelser over hele landet. Men er det en god idé? Og hvad sker der med kompetencerne, hvis de rutinerede skattemedarbejdere i hovedstaden ikke vil flytte med, når deres arbejdspladser flytter? Vi taler med en glad borgmester, en skatteadvokat og formanden for Skats medarbejdere.
I Italien har protestpartiet - Femstjernebevægelsen - længe ligget godt i meningsmålingerne til måske at kunne blive landets største parti. Men i søndags var der lokalvalg i Italien, og her gik det ikke godt for bevægelsen, der har komikeren Beppe Grillo som frontfigur. Der skulle vælges borgmester i omkring 1000 byer i Italien - og femstjerne-bevægelsen ser ikke ud til at få borgmesterposten i en eneste af de store byer. Niels Kvale, udlandsredaktør her i DR og tidligere korrespondent med særlig fokus på Italien udlægger historien i dagens Orientering.
Og så vurderer Jesper Tynell integrationsminister Inger Støjbergs skiftende forklaringer. Gav hun en instruks til Udlændingestyrelsen og andre relevante myndigheder - som hun selv først forklarede? Eller gav hun aldrig nogen instruks, men udsendte blot en pressemeddelelse om, at asylsøgerpar under 18 skulle adskilles som hun for nylig forklarede i et samråd?
Orhan Gökcen redigerer.
www.dr.dk/orientering

Mere Orientering

Orientering Weekend

16. dec. 2017 kl. 17:10
I Sydafrika vokser en diskussion om racisme. Nelson Mandelas Sydafrika skulle være en regnbuenati...
I Sydafrika vokser en diskussion om racisme. Nelson Mandelas Sydafrika skulle være en regnbuenation, hvor gamle skel var brudt ned og et nyt samfund ville vokse frem. Men uligheden mellem hvide og sorte er kolossal, og præsident Zumas styre har i manges øjne skubbet udviklingen baglæns og forpasset mange muligheder for en positiv fremtid. Vi rapporterer fra ANCs kongres i Sydafrika.
Dansk miljølovgivning beskytter os mod farlige pesticider. Men den frugt, vi importerer er alligevel ikke fri for farlige sprøjtegifte. Og vores lovgivning sikrer heller ikke plantagearbejderne for de kræftfremkaldende stoffer. Nye optagelser og interviews viser, hvordan bananplantager i det sydamerikanske land Ecuador sprøjtes med hele atten pesticider, som er ulovlige i Danmark. Bananerne ender i danske supermarkeder. En af journalisterne bag undersøgelsen er gæst hos Orientering Weekend.
Hør også om livet i den russiske region Kaliningrad. Guvernøren ønsker, at regionen skal være et udstillingsvindue mod vesten. Vi skal ikke stå tilbage for naboerne i EU i levestandard. Orientering Weekend har mødt guvernøren, der er Ruslands yngste og besøgt Ljudmila, der ejer en dørfabrik og er lokalpatriot.
Vært: Brita Kvist.

Orientering

15. dec. 2017 kl. 16:07
Bananer fra Ecuador sprøjtes med pesticider, hvoraf mange er særligt giftige. Syv er ulovlige i E...
Bananer fra Ecuador sprøjtes med pesticider, hvoraf mange er særligt giftige. Syv er ulovlige i EU, og hele 18 er ifølge Miljøstyrelsen forbudte i Danmark. Pesticiderne påføres med fly, der sprøjter giften ud over Ecuadors flere end 5000 bananplantager, og dermed rammer både bananarbejdere og lokalbefolkningen. En praksis, der heller ikke er lovlig i Danmark af hensyn til miljø og mennesker. Flere af pesticiderne, der anvendes i Ecuadors bananplantager, er ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kræftfremkaldende eller har lignende alvorlige bivirkninger.
Folketingets medlemmer skal ikke længere bestemme, om myndighederne må sammenkøre data om borgerne for at udøve kontrol. Fremover vil det således ikke kræve en specifik lovhjemmel, før myndighederne må sammenkøre personoplysninger fra fx kommunale sagsmapper, fra SKAT eller fra enhver anden offentlig myndighed. Formålet er at skabe en mere effektiv forvaltning, lyder begrundelsen i justitsministerens lovforslag. Men fremgangsmåden møder massiv modstand.
Ryanair anerkender nu piloters ret til at organisere sig i fagforeninger. Udsigten til strejker i flere europæiske lande op til juleferien har fået det irske selskab til at bøje sig og dermed har den europæiske fagbevægelse vundet et vigtigt slag i kampen mod international løndumping.
Dagens værter er Bille Sterll og Anne Haubek.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

14. dec. 2017 kl. 16:07
I dag afholdte Ruslands præsident Vladimir Putin sit årlige maraton-pressemøde, hvor han blandt a...
I dag afholdte Ruslands præsident Vladimir Putin sit årlige maraton-pressemøde, hvor han blandt andet langede ud efter oppositionen og kommenterede på den amerikanske efterforskning af Trumps-administrationens kontakt med den russiske regering. Orientering var med til pressemødet i Moskva.
I morgen samles Zimbabwes regeringsparti ZANU-pf til ekstraordinær partikongres - og for første gang nogensinde bliver det uden Robert Mugabe. Mugabe, der har stået i spidsen for regeringen siden uafhængigheden i 1980, blev væltet som landets leder og smidt ud af partiet ved et ublodigt militærkup i november. Vi ser på hvad kongressen kommer til at handle om.
Blockchain-teknologien, der ligger til grund for den digitale valuta Bitcoin, kan også bruges til at sikre menneskerettigheder og ejendom for borgerne i verdens udviklingslande. Det er budskabet i en rapport, som udviklingsministeren præsenterede i dag. Vi får besøg af en af forfatterne til rapporten og skal høre fra to virksomheder, der allerede nu bruger blockchain-teknologi til at sikre rettigheder i lande som Libanon, Syrien og Ghana.
Dagens værter er Søren Carlsen og Bille Sterll.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

13. dec. 2017 kl. 16:07
Hvis du har købt noget på internettet i løbet af de sidste ti år, så er det sandsynligt at firmae...
Hvis du har købt noget på internettet i løbet af de sidste ti år, så er det sandsynligt at firmaet 'Trustpilot' ligger inde med en række oplysninger om dit køb, bl.a. hvor du har handlet, dit navn og din e-mailadresse. 'Trustpilot' er bedst kendt som en side, hvor forbrugerne kan anmelde netbutikkers service, men for at gøre det, indhenter Trustpilot altså oplysninger om køb og købere - og det er fuldt ud lovligt. Vi sætter fokus på hvordan firmaer indsamler forbrugernes data og lovligheden af det.
Situationen i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo forværres daglig. Flere års krig har blandt andet betydet, at befolkningen ikke kan dyrke deres jord, og nu er mindst 400.000 børn i fare for at dø af sult i de kommende måneder. Samtidig er den FN-styrke, der er indsat i regionen for at beskytte civilbefolkningen, under øget pres. I sidste uge angreb medlemmer af den såkaldte ADF-milits en gruppe af de lyseblå baretter. 15 FN-soldater blev dræbt og 53 såret i det værste angreb på FN i nyere tid.
De førerløse tog er på vej. I dag fortalte transportminister Ole Birk Olesen, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, har lavet en aftale der betyder at DSB i hovedstadsområdet vil overtage ejerskabet af skinnerne fra BaneDarnmark, mens vedligeholdelsen af skinner, samt driften af de førerløse S-toge, skal udliciteres til private aktører. Vi spørger en trafikforsker, om det er en god idé.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Søren Carlsen.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

12. dec. 2017 kl. 16:07
Det er en fordel for palæstinenserne, at Trump har flyttet den amerikanske ambassade til Jerusale...
Det er en fordel for palæstinenserne, at Trump har flyttet den amerikanske ambassade til Jerusalem og anerkendt byen som Israels hovedstad - det betyder et længe ventet farvel til to-statsløsningen og en start på en debat om en ét-statsløsning. Og det skifte kan gavne palæstinenserne, siger Sune Haugbølle, lektor på Roskilde Universitet. Journalist og forfatter, Adam Holm mener derimod, at det er farligt at vinke farvel til to-statsløsningen og begræder Trumps beslutning. Vi får besøg af dem begge til en debat.
Libyske myndigheder er dybt indblandet i mishandling af flygtninge og migranter, viser en rapport fra Amnesty International. Organisationen anklager EU for at være medansvarlig. Vi ser på, hvad det er, Amnesty mener EU-landene medvirker til.
Ålen er mere truet end pandaen, siger Verdensnaturfonden, der håber, at et møde mellem EU's fiskeriministre i Bruxelles lige nu ender med et totalforbud for ålefangst i EU næste år. Fiskerne er bekymrede for, at et forbud vil koste både et erhverv og 150 års kulturhistorie livet.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Men den tyske Stranger Things DARK, parforholdsserien EASY og kritikerroste GODLESS skal ses

Det er svært for en kvinde at bryde "glasloftet", hvor midaldrende mænd ansætter hinanden

En How To-guide for folk med store drømme. I LA har Willer mødt Eazy-E, Ice Cube og - 2pac

Lyt med, når Katinka skriver sin hidtil mest håbefulde kærlighedssang

Når Sneen Falder, Jul i Angora, Jul Det’ Cool og historierne bag - 100% jul!