Orientering | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Sendetider

Næste udsendelse

P1, 25. nov. 2017 kl. 17:10

Orientering

Sendt første gang d.

Arbejdstilsynet kan udstede én og kun én bøde til en udenlandsk virksomhed, når den arbejder på e...

Arbejdstilsynet kan udstede én og kun én bøde til en udenlandsk virksomhed, når den arbejder på en byggeplads i Danmark i strid med udstationeringsloven. Det betyder - som Orientering kan fortælle i dag - at når først Arbejdstilsynet har udstedt én bøde til en udenlandsk virksomhed, så kan virksomheden fortsætte med at bryde loven på den danske byggeplads, uden at myndighederne kan gribe ind.
Krigen i Afghanistan stopper ikke foreløbigt - det kommer til at vare længe, før der er gang i seriøse fredsforhandlinger. En del af FN's arbejde er derfor også at prøve at gøre livet lidt lettere og lidt sikrere for befolkningen nu. Vi taler med en af FN's højest placerede chefer i landet - danske Pernille Kardel - om livet og fremtidsudsigterne i Afghanistan.
Samtidig med kommunalvalgkampen for alvor er gået i gang, har initiativet "De Stemmeløse Kommer" begyndt en landsdækkende kampagne for at opfordre dem, der ellers ikke stemmer, til at stemme til kommunalvalget. Vi taler med personen bag initiativet.
Dagens værter er Søren Carlsen og Bille Sterll.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Indslag

Mere Orientering

Orientering

24. nov. 2017 kl. 16:07
9. klasse børn, der gerne vil i erhvervspraktik, men mangler det nødvendige netværk, der gør det...
9. klasse børn, der gerne vil i erhvervspraktik, men mangler det nødvendige netværk, der gør det muligt at finde en virksomhed, hvor de kan prøve deres drømme af. I dag skal eleverne nemlig selv finde deres praktikplads. Men hvis mor og far ikke har ressourcerne til at hjælpe sine børn, så er det nærmest umuligt for dem at finde en praktikplads. Vi taler med en lærer, elever, en politiker og Dansk Industri om, hvad politikerne og virksomhederne kan gøre for at hjælpe de udsatte elever.
Flere organisationer advarede imod at indføre iværksætterselskaber, som vi kender dem i dag - med kun én krone i hæftelse - det ville medføre et rent tag selv bord for momsunddragere og en bølge af konkurser. Orientering kan nu fortælle, at iværksætterselskaberne - her fire år senere - i stor stil undlader at betale både moms og skat. Indtil videre har de såkaldte en krone-selskaber oparbejdet en gæld til SKAT på 562 mio. kr.
Det europæiske slagsmål om sprøjtemidlet glyfosat, der er det aktive stof i verdens mest brugte ukrudtsmiddel round-up, er ved at nå et dramatisk højdepunkt. Tilladelsen til at bruge glyfosat udløber den 15. december. Men EU's lande har meget svært ved at blive enige, om man skal forlænge tilladelsen eller ej. WHO's eksperter har erklæret glyfosat for "sandsynligvis kræftfremkaldende i mennesker", mens både EU's agentur for fødevaresikkerhed og EU's kemikalieagentur har bedømt midlet som "ikke kræftfremkaldende".
Dagens værter er Karen Hjulmand og Bille Sterll.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

23. nov. 2017 kl. 16:07
Tidl. finansminister og socialdemokrat Bjarne Corydon er ny administrerende direktør og chefredak...
Tidl. finansminister og socialdemokrat Bjarne Corydon er ny administrerende direktør og chefredaktør på Børsen. Den var der ikke mange der havde set komme, hverken i medieverdenen eller i det liberale Danmark. Vi taler med en af landets mest liberale stemmer - og med chefredaktøren for den socialdemokratiske netavis Pio.
I Syrien er Islamisk Stat ved at være slået, og regimet er ved at have vundet krigen mod oprørerne. Men hvad er der så i vente for Syrien? Det spørgsmål var omdrejningspunktet for et møde på Dansk Institut for Internationale Studier, hvor ingen af oplægsholderne så lyst på Syriens nærmeste fremtid. Vi bad seniorforsker Helle Malmvig om at se ind i krystalkuglen.
De fleste kommuner har nu fået afklaret, hvem der de næste fire år skal sidde på borgmesterposten. Men konstitueringsnatten er forløbet mere fredeligt end ved tidligere kommunalvalg, mener Flemming Juul Christiansen, lektor ved Roskilde Universitet, som vi får besøg af.
Dagens værter er Søren Carlsen og Bille Sterll.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

22. nov. 2017 kl. 16:07
Det er dagen efter valgdagen og i dagens program følger vi resultaterne til dørs. Vi får en analy...
Det er dagen efter valgdagen og i dagens program følger vi resultaterne til dørs. Vi får en analyse af valgdeltagelsen over hele landet; vi ser på hvor mange kvinder der har sat sig på borgmesterposter; vi undersøger også, hvordan Tonni Hansen som ene mand trak SF fra 0 til 6 mandater på Langeland i et af valgets mest omvæltende resultater; og så ser vi nærmere på, hvordan det er gået de nye partier Alternativet og Nye Borgerlige.
I Zimbabwe har Robert Mugabe trukket sig, og den flygtede vicepræsident Emmerson Mnangagwa vil ifølge Zimbabwes statslige tv-station fredag blive udnævnt til præsident. Men Mnangagwa har mange lig i lasten og spørgsmålet er, om zimbabwerne overhovedet vil komme til at mærke forskel.
Ved FN's Krigsforbryderdomstol for Det Tidligere Jugoslavien blev "Slagteren fra Bosnien", Ratko Mladic, i dag dømt skyldig i folkemord og for forbrydelser mod menneskeheden, terror og massemord. Den tidligere general ledte de bosniske serbere, der myrdede omkring 8000 ubevæbnede drenge og mænd ved byen Srebrenica i sommeren 1995. Vi ser på dommen og dens betydning.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

21. nov. 2017 kl. 16:07
Det er valgdag og det sætter vi selvfølgelig fokus på i dagens program. Vi taler med en valgforsk...
Det er valgdag og det sætter vi selvfølgelig fokus på i dagens program. Vi taler med en valgforsker om de traditioner og ritualer, valgdagen indebærer; vi taler også med to tidligere borgmestre om livet som lokalpolitiker og hvordan det har udviklet sig over årene; en politisk analytiker fortæller om, hvordan kommunalvalgkampen har handlet mere om personlig branding og mindre om politik; og så er vi i Viborg, hvor "Wilbek-effekten" har gjort Venstre sultne efter borgmesterposten, og i København, hvor vi er med overborgmester Frank Jensen ude at dele de sidste røde roser ud.
Oslo stormer fremad med tiltag der skal gøre byen bedre for gående og cyklister. I 2019 skal byens bymidte være bilfri og 2019 er også året, hvor den norske hovedstad bærer den prestigefyldte titel som Europæisk Hovedstad. Vi ser på Oslos grønne udvikling og hvordan storbyer på verdensplan håndterer den stigende forurening.
Og så bringer vi det sidste fra vores folk i Libanon og hjemvendt fra Zimbabwe.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

20. nov. 2017 kl. 16:07
Gamle smukke bygninger bliver renoveret for langt over 100 millioner kroner og genopstår som kult...
Gamle smukke bygninger bliver renoveret for langt over 100 millioner kroner og genopstår som kulturhuse i provinsen, og det uden at det går ud over hverken økonomien eller velfærden. Vi besøger Vest Himmerland og Skanderborg Kommune for at finde ud af hvordan det kan lade sig gøre. Her dagen før vælgerne går til stemmeboksene ved KV 17.
I Sverige og Norge buldrer #metoo-kampagnen fortsat afsted, i et helt andet omfang end vi har oplevet herhjemme. Indtil videre har skuespillere, politikere og jurister i de to lande underskrevet opråb mod en kultur af sexkrænkelser - og omfanget vokser stadig. Vi ser nærmere på, hvorfor #metoo har så stor gennemslagskraft hos vores skandinaviske naboer.
Internetfirmaer som Google og IBM er store spillere inden for udviklingen af hypermoderne byer. Senest har Google underskrevet en aftale med den canadiske millionby Toronto om at bygge en helt ny by op fra grunden. Byen skal dels være med til at løse Torontos mangel på boliger, men også være et kæmpe menneskeligt laboratorium for Google.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Vi anbefaler

Der ligger mia. ton gas under permafrosten. Hvad sker der, hvis den slipper ud?

Efter 3,5 år tog Mikkel til Berlin på ubestemt tid. Hvordan kommer man videre?

Kikker headhunteren anderledes på de mandlige kandidater end de kvindelige?

Aktuel med All the Time, Sometimes - og en sang skrevet specielt til en heldig lytter

Fire timer om teksterne, maskinen og forretningen Taylor Swift

I Kvartlivskrisen fortæller Mille sin historie og taler med andre om stress og studievalg