Orientering | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Sendetider

Næste udsendelse

P1, 24. nov. 2017 kl. 16:07

Orientering

Sendt første gang d.

Igen i dag er Orienterings valgredaktion i Guldborgsund Kommune, der har oplevet et babyboom, eft...

Igen i dag er Orienterings valgredaktion i Guldborgsund Kommune, der har oplevet et babyboom, efter at flere familier flytter til kommunen. Og så taler vi med borgmestrene i Guldborgsund- og Lolland Kommune, om hvordan infrastruktur og statslige arbejdspladser kan få flere til at flytte til øerne. Og så vil de for øvrigt ikke høre et ord mere om Udkantsdanmark eller den rådne banan. Nu vil de have arbejdspladser.
Når præsident Trump siger NEJ og melder USA ud af klimaaftalen fra Paris, så skaber det plads til os andre. "Hvis jeg havde taget mig af Trump, havde jeg stadig jodlet i de østrigske alper", siger Arnold Schwarzenegger, filmstjerne og tidligere guvernør i Californien - og en af de mange guvernører og borgmestre fra både USA og hele Europa, der kappes om at opfylde Paris-aftalens klimamål med eller uden Trump. Orientering har været i Bonn for at følge klimatopmødet og tale med the Terminator.
Nu er de der igen - det franske satiremagasin Charlie Hebdo. Magasinet har i denne uge sat voldsom gang i den franske debat, efter de har sat den muslimske debattør Tariq Ramadan på forsiden med et kæmpe erigeret lem der skulle forestille Islams sjette søjle. Vi ser nærmere på, hvordan det muslimske samfund har reageret.
Dagens værter Søren Carlsen og og fra Guldborgsund Brita Kvist.
Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/orientering

Indslag

Mere Orientering

Orientering

23. nov. 2017 kl. 16:07
Tidl. finansminister og socialdemokrat Bjarne Corydon er ny administrerende direktør og chefredak...
Tidl. finansminister og socialdemokrat Bjarne Corydon er ny administrerende direktør og chefredaktør på Børsen. Den var der ikke mange der havde set komme, hverken i medieverdenen eller i det liberale Danmark. Vi taler med en af landets mest liberale stemmer - og med chefredaktøren for den socialdemokratiske netavis Pio.
I Syrien er Islamisk Stat ved at være slået, og regimet er ved at have vundet krigen mod oprørerne. Men hvad er der så i vente for Syrien? Det spørgsmål var omdrejningspunktet for et møde på Dansk Institut for Internationale Studier, hvor ingen af oplægsholderne så lyst på Syriens nærmeste fremtid. Vi bad seniorforsker Helle Malmvig om at se ind i krystalkuglen.
De fleste kommuner har nu fået afklaret, hvem der de næste fire år skal sidde på borgmesterposten. Men konstitueringsnatten er forløbet mere fredeligt end ved tidligere kommunalvalg, mener Flemming Juul Christiansen, lektor ved Roskilde Universitet, som vi får besøg af.
Dagens værter er Søren Carlsen og Bille Sterll.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

22. nov. 2017 kl. 16:07
Det er dagen efter valgdagen og i dagens program følger vi resultaterne til dørs. Vi får en analy...
Det er dagen efter valgdagen og i dagens program følger vi resultaterne til dørs. Vi får en analyse af valgdeltagelsen over hele landet; vi ser på hvor mange kvinder der har sat sig på borgmesterposter; vi undersøger også, hvordan Tonni Hansen som ene mand trak SF fra 0 til 6 mandater på Langeland i et af valgets mest omvæltende resultater; og så ser vi nærmere på, hvordan det er gået de nye partier Alternativet og Nye Borgerlige.
I Zimbabwe har Robert Mugabe trukket sig, og den flygtede vicepræsident Emmerson Mnangagwa vil ifølge Zimbabwes statslige tv-station fredag blive udnævnt til præsident. Men Mnangagwa har mange lig i lasten og spørgsmålet er, om zimbabwerne overhovedet vil komme til at mærke forskel.
Ved FN's Krigsforbryderdomstol for Det Tidligere Jugoslavien blev "Slagteren fra Srebrenica", Ratko Mladic, i dag dømt skyldig i folkemord og for forbrydelser mod menneskeheden, terror og massemord. Den tidligere general ledte de bosniske serbere, der myrdede omkring 8000 ubevæbnede drenge og mænd ved byen Srebrenica i sommeren 1995. Vi ser på dommen og dens betydning.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

21. nov. 2017 kl. 16:07
Det er valgdag og det sætter vi selvfølgelig fokus på i dagens program. Vi taler med en valgforsk...
Det er valgdag og det sætter vi selvfølgelig fokus på i dagens program. Vi taler med en valgforsker om de traditioner og ritualer, valgdagen indebærer; vi taler også med to tidligere borgmestre om livet som lokalpolitiker og hvordan det har udviklet sig over årene; en politisk analytiker fortæller om, hvordan kommunalvalgkampen har handlet mere om personlig branding og mindre om politik; og så er vi i Viborg, hvor "Wilbek-effekten" har gjort Venstre sultne efter borgmesterposten, og i København, hvor vi er med overborgmester Frank Jensen ude at dele de sidste røde roser ud.
Oslo stormer fremad med tiltag der skal gøre byen bedre for gående og cyklister. I 2019 skal byens bymidte være bilfri og 2019 er også året, hvor den norske hovedstad bærer den prestigefyldte titel som Europæisk Hovedstad. Vi ser på Oslos grønne udvikling og hvordan storbyer på verdensplan håndterer den stigende forurening.
Og så bringer vi det sidste fra vores folk i Libanon og hjemvendt fra Zimbabwe.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

20. nov. 2017 kl. 16:07
Gamle smukke bygninger bliver renoveret for langt over 100 millioner kroner og genopstår som kult...
Gamle smukke bygninger bliver renoveret for langt over 100 millioner kroner og genopstår som kulturhuse i provinsen, og det uden at det går ud over hverken økonomien eller velfærden. Vi besøger Vest Himmerland og Skanderborg Kommune for at finde ud af hvordan det kan lade sig gøre. Her dagen før vælgerne går til stemmeboksene ved KV 17.
I Sverige og Norge buldrer #metoo-kampagnen fortsat afsted, i et helt andet omfang end vi har oplevet herhjemme. Indtil videre har skuespillere, politikere og jurister i de to lande underskrevet opråb mod en kultur af sexkrænkelser - og omfanget vokser stadig. Vi ser nærmere på, hvorfor #metoo har så stor gennemslagskraft hos vores skandinaviske naboer.
Internetfirmaer som Google og IBM er store spillere inden for udviklingen af hypermoderne byer. Senest har Google underskrevet en aftale med den canadiske millionby Toronto om at bygge en helt ny by op fra grunden. Byen skal dels være med til at løse Torontos mangel på boliger, men også være et kæmpe menneskeligt laboratorium for Google.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering Europa: Østlande blæser (næsten) på Europarådet

19. nov. 2017 kl. 17:10
For 15-20 år siden var det prestigefyldt for lande som Rusland, Ukraine og Aserbajdsjan at blive...
For 15-20 år siden var det prestigefyldt for lande som Rusland, Ukraine og Aserbajdsjan at blive medlem af Europarådet, vogteren af de Europæiske Menneskerettigheder. Siden da er forholdet kølnet en hel del. Men hvorfor melder landene sig så ikke bare ud?
Hør hvad seniorforsker på DIIS, Flemming Splidsboel siger om den sag. Vi kommer også rundt om Catalonien. For den afsatte catalanske leder Carles Puigdemont har med sin optræden i Bruxelles lagt massivt pres på EU for at gøre den catalanske løsrivelses-sag til en EU-sag. Men EU afviser og siger det er et internt spansk spørgsmål. Sådan har det forholdt sig i mange år. For Bruxelles er blevet massivt lobbyeret af den catalanske løsrivelsesbevægelse siden midt '80erne. Vi fortæller om bevægelsens strategi og får et bud på om EU nu vil bøje sig.
Vært: Marianne Skovlund.
wwwdr.dk/OrienteringEuropa

Vi anbefaler

Der ligger mia. ton gas under permafrosten. Hvad sker der, hvis den slipper ud?

Efter 3,5 år tog Mikkel til Berlin på ubestemt tid. Hvordan kommer man videre?

Kikker headhunteren anderledes på de mandlige kandidater end de kvindelige?

Aktuel med All the Time, Sometimes - og en sang skrevet specielt til en heldig lytter

Iben Maria Zeuthen, Søren Rasted og Mads Christensen er her!

Fire timer om teksterne, maskinen og forretningen Taylor Swift