Orientering | P1 | DR
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 13. dec. 2017 kl. 16:07

Orientering

Sendt første gang d.

9. klasse børn, der gerne vil i erhvervspraktik, men mangler det nødvendige netværk, der gør det...

9. klasse børn, der gerne vil i erhvervspraktik, men mangler det nødvendige netværk, der gør det muligt at finde en virksomhed, hvor de kan prøve deres drømme af. I dag skal eleverne nemlig selv finde deres praktikplads. Men hvis mor og far ikke har ressourcerne til at hjælpe sine børn, så er det nærmest umuligt for dem at finde en praktikplads. Vi taler med en lærer, elever, en politiker og Dansk Industri om, hvad politikerne og virksomhederne kan gøre for at hjælpe de udsatte elever.
Flere organisationer advarede imod at indføre iværksætterselskaber, som vi kender dem i dag - med kun én krone i hæftelse - det ville medføre et rent tag selv bord for momsunddragere og en bølge af konkurser. Orientering kan nu fortælle, at iværksætterselskaberne - her fire år senere - i stor stil undlader at betale både moms og skat. Indtil videre har de såkaldte en krone-selskaber oparbejdet en gæld til SKAT på 562 mio. kr.
Det europæiske slagsmål om sprøjtemidlet glyfosat, der er det aktive stof i verdens mest brugte ukrudtsmiddel round-up, er ved at nå et dramatisk højdepunkt. Tilladelsen til at bruge glyfosat udløber den 15. december. Men EU's lande har meget svært ved at blive enige, om man skal forlænge tilladelsen eller ej. WHO's eksperter har erklæret glyfosat for "sandsynligvis kræftfremkaldende i mennesker", mens både EU's agentur for fødevaresikkerhed og EU's kemikalieagentur har bedømt midlet som "ikke kræftfremkaldende".
Dagens værter er Karen Hjulmand og Bille Sterll.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Mere Orientering

Orientering

12. dec. 2017 kl. 16:07
Det er en fordel for palæstinenserne, at Trump har flyttet den amerikanske ambassade til Jerusale...
Det er en fordel for palæstinenserne, at Trump har flyttet den amerikanske ambassade til Jerusalem og anerkendt byen som Israels hovedstad - det betyder et længe ventet farvel til to-statsløsningen og en start på en debat om en ét-statsløsning. Og det skifte kan gavne palæstinenserne, siger Sune Haugbølle, lektor på Roskilde Universitet. Journalist og forfatter, Adam Holm mener derimod, at det er farligt at vinke farvel til to-statsløsningen og begræder Trumps beslutning. Vi får besøg af dem begge til en debat.
Libyske myndigheder er dybt indblandet i mishandling af flygtninge og migranter, viser en rapport fra Amnesty International. Organisationen anklager EU for at være medansvarlig. Vi ser på, hvad det er, Amnesty mener EU-landene medvirker til.
Ålen er mere truet end pandaen, siger Verdensnaturfonden, der håber, at et møde mellem EU's fiskeriministre i Bruxelles lige nu ender med et totalforbud for ålefangst i EU næste år. Fiskerne er bekymrede for, at et forbud vil koste både et erhverv og 150 års kulturhistorie livet.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

11. dec. 2017 kl. 16:07
I aften er det en måned siden, at der blev lavet en aftale om foreløbig fred i den københavnske b...
I aften er det en måned siden, at der blev lavet en aftale om foreløbig fred i den københavnske bandekonflikt. Aftalen mellem de to grupperinger 'Loyal to Familia' og 'Brothas', var annonceret til at vare en måned, men i dag er de to parter blevet enige om at forlænge aftalen. Vi taler med politiet og chefen for Københavns Kommunes exit-program om, hvad de har fået ud af den seneste måneds bandefred.
I Nairobi, Kenyas hovedstad, har FN's miljøorganisation netop afholdt en konference, hvor plastikmængderne i verdenshavene var på dagsordenen. FN har allerede en målsætning om markant at mindske mængderne inden 2022, men det mål skal strammes op, lød det på konferencen. Hvorfor og hvordan det skal ske, taler vi om med Anne Aittomaki fra den internationale miljøorganisation 'Plastic Change'.
Regeringen lægger op til historisk store skattelettelser inden jul. Og ifølge Liberal Alliances finansordfører, er der allerede stort set enighed om lettelser for de første otte milliarder kroner. Men beskæftigelseseffekten af de skattelettelser bliver snarere historisk lille, siger cheføkonomen hos den liberale tænketank CEPOS, som vi får besøg af.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering Europa: Brexit klar til næste fase

10. dec. 2017 kl. 17:10
Så kom der endeligt et gennembrud i Brexit forhandlingerne. Det var i sidste øjeblik. Og EU giver...
Så kom der endeligt et gennembrud i Brexit forhandlingerne. Det var i sidste øjeblik. Og EU giver Theresa May æren for det. Men hjemme i Storbritannien er det stadig ikke let at være Theresa May. Vi ser på de britiske reaktioner. Og på hvad der skal ske i næste fase af forhandlingerne. For her dukker et nyt tidspres op.
I Island var der vrede og frustration blandt vælgerne da venstrefløjsparti De Grønne valgte at gå i regering med to borgerlige partier. Nu viser en ny måling at den nye regering er den mest populære i ti år. Efter et årti med en dyb tillidskrise mellem befolkning og politikere er køkkenrevolution så et overstået kapitel?
Vært: Marianne Skovlund.
wwwdr.dk/OrienteringEuropa

Orientering Weekend

9. dec. 2017 kl. 17:10
Hvilken ære at vinde en Nobelpris! Og fantastisk for forskningsmiljø og erhvervsliv. Så dem skal...
Hvilken ære at vinde en Nobelpris! Og fantastisk for forskningsmiljø og erhvervsliv. Så dem skal vi have flere af, mener forskningsministeren. Ambitionen bliver dog modtaget med en vis skepsis.
Den amerikanske præsident Donald Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad vækker protester og udløser uroligheder. Men beslutningen er først og fremmest symbolsk, og ingen ved hvornår eller om, den amerikanske ambassade reelt bliver flyttet til Jerusalem.
Aftalen mellem Storbritannien og EU bliver kaldt et gennembrud. Men danske virksomheder er stadig ikke sikre på, hvordan fremtiden på det britiske marked ser ud. Helt tydeligt er det til gengæld, at det ender med et hårdt Brexit, mener Dansk Industri. Det betyder, at Storbritannien ender længere væk fra EU end Norge og Tyrkiet.
Vært Brita Kvist.

Orientering

8. dec. 2017 kl. 16:07
Theresa May er tilsyneladende i gang med at vinde første runde over Brexit-skeptikerne. Storbrita...
Theresa May er tilsyneladende i gang med at vinde første runde over Brexit-skeptikerne. Storbritannien og EU er i dag blevet enige om første fase af Brexit-forhandlingerne. Vi ser nærmere på, hvordan det har været en lang tur ned fra træet for briterne, der samtidig har måttet sluge mange kameler.
Den tyrkiske præsident Erdogan smed fløjlshandskerne og droppede den diplomatiske tone, da han indledte det første tyrkiske statsbesøg i Grækenland i 65 år. De græske muslimer bliver ikke behandlet godt nok og grænsen mellem Tyrkiet og Grækenland skal omdefineres. Det var blot to af hans budskaber under møderne med de græske ledere. Men hvorfor skælde ud, når målet egentlig er at skabe tættere bånd til nabolandet? Det spørger vi Mogens Pelt, lektor ved Københavns Universitet, om.
Den seneste dagpengereform skulle gøre det mere attraktivt at arbejde - fx hvis man forsøger at klare sig med små-jobs og vikararbejde til en lavere løn. Men reformen har for nogen haft den modsatte effekt: Ledige der tager den slags job, risikerer nu at blive straffet økonomisk. Vi ser nærmere på, hvorfor reformen kan virke stik imod hensigten.
Dagens værter er Søren Carlsen og Anne Haubek.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

MØ, som netop har udgivet When I Was Young, gæster Studie 3

True Crime er en hastigt voksende genre, men hvor går grænsen mellem dokumentar og fiktion?

En kærlighedshistorie, hvor grænsen mellem rigtig og forkert langsomt bliver udvisket

Vi kikker i telefonen og taler om vinyl, fobier og et meget narcissistisk podcastfeed

Vi cruiser fra Crosby, Still, Nash & Young til Guns N' Roses, Sam Cooke, Dr. Dre og Steely Dan

Gutterne ser på gamle videooptagelser. De savner Markus! Tænk, hvis de stadig var venner