Orientering | P1 | DR
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 14. dec. 2017 kl. 16:07

Orientering

Sendt første gang d.

Præsident Donald Trumps udmelding om at anerkende Jerusalem som hovedstaden i Israel har affødt f...

Præsident Donald Trumps udmelding om at anerkende Jerusalem som hovedstaden i Israel har affødt fordømmelser verden over. Fra FN's generalsekretær til Pave Frans, har verdens ledere advaret mod, at anerkendelsen vil give nyt liv til den lange konflikt mellem palæstinenserne og israelerne. Også USA's allierede Saudi Arabien har protesteret, men mest tænkeligt er det, at Trumps beslutning har været koordineret på forhånd med saudierne. Det vurderer Helle Malmvig, seniorforsker ved DIIS.
Dagen igennem er der blevet forhandlet på livet løs mellem regeringen og Dansk Folkeparti. I finansministeriet repræsenterede Peter Skaarup Dansk Folkeparti, mens Kristian Thulesen Dahl besøgte statsministeren i statsministeriet. Der er fortsat uenigheder på skatteområdet, men regeringen har hevet en kanin op ad hatten: Nemlig Danmarks Radio. Det skriver Politiken i dag, ud fra nogle forhandlingspapirer de har fået fat i. Vi spørger Politikens politiske redaktør, hvad der står i papirerne og hvorfor DR bliver rodet ind i finanslovsforhandlinger og skattereform.
Der er stor brug for kreative humanister og ikke bare it-programmører og robot-ingeniører i fremtidens teknologivirksomheder. Det var budskabet i dag til en konference på Aarhus Universitet. Vi taler med universitetets prodekan, der har været med til at arrangere konferencen, og en af talerne - direktøren for delebilsplatformen GoMore, der faktisk er ph.d. i "protestantismens indflydelse på det moderne liv".
Dagens værter er Brita Kvist og Anne Haubek.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Mere Orientering

Orientering

13. dec. 2017 kl. 16:07
Hvis du har købt noget på internettet i løbet af de sidste ti år, så er det sandsynligt at firmae...
Hvis du har købt noget på internettet i løbet af de sidste ti år, så er det sandsynligt at firmaet 'Trustpilot' ligger inde med en række oplysninger om dit køb, bl.a. hvor du har handlet, dit navn og din e-mailadresse. 'Trustpilot' er bedst kendt som en side, hvor forbrugerne kan anmelde netbutikkers service, men for at gøre det, indhenter Trustpilot altså oplysninger om køb og købere - og det er fuldt ud lovligt. Vi sætter fokus på hvordan firmaer indsamler forbrugernes data og lovligheden af det.
Situationen i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo forværres daglig. Flere års krig har blandt andet betydet, at befolkningen ikke kan dyrke deres jord, og nu er mindst 400.000 børn i fare for at dø af sult i de kommende måneder. Samtidig er den FN-styrke, der er indsat i regionen for at beskytte civilbefolkningen, under øget pres. I sidste uge angreb medlemmer af den såkaldte ADF-milits en gruppe af de lyseblå baretter. 15 FN-soldater blev dræbt og 53 såret i det værste angreb på FN i nyere tid.
De førerløse tog er på vej. I dag fortalte transportminister Ole Birk Olesen, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, har lavet en aftale der betyder at DSB i hovedstadsområdet vil overtage ejerskabet af skinnerne fra BaneDarnmark, mens vedligeholdelsen af skinner, samt driften af de førerløse S-toge, skal udliciteres til private aktører. Vi spørger en trafikforsker, om det er en god idé.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Søren Carlsen.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

12. dec. 2017 kl. 16:07
Det er en fordel for palæstinenserne, at Trump har flyttet den amerikanske ambassade til Jerusale...
Det er en fordel for palæstinenserne, at Trump har flyttet den amerikanske ambassade til Jerusalem og anerkendt byen som Israels hovedstad - det betyder et længe ventet farvel til to-statsløsningen og en start på en debat om en ét-statsløsning. Og det skifte kan gavne palæstinenserne, siger Sune Haugbølle, lektor på Roskilde Universitet. Journalist og forfatter, Adam Holm mener derimod, at det er farligt at vinke farvel til to-statsløsningen og begræder Trumps beslutning. Vi får besøg af dem begge til en debat.
Libyske myndigheder er dybt indblandet i mishandling af flygtninge og migranter, viser en rapport fra Amnesty International. Organisationen anklager EU for at være medansvarlig. Vi ser på, hvad det er, Amnesty mener EU-landene medvirker til.
Ålen er mere truet end pandaen, siger Verdensnaturfonden, der håber, at et møde mellem EU's fiskeriministre i Bruxelles lige nu ender med et totalforbud for ålefangst i EU næste år. Fiskerne er bekymrede for, at et forbud vil koste både et erhverv og 150 års kulturhistorie livet.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

11. dec. 2017 kl. 16:07
I aften er det en måned siden, at der blev lavet en aftale om foreløbig fred i den københavnske b...
I aften er det en måned siden, at der blev lavet en aftale om foreløbig fred i den københavnske bandekonflikt. Aftalen mellem de to grupperinger 'Loyal to Familia' og 'Brothas', var annonceret til at vare en måned, men i dag er de to parter blevet enige om at forlænge aftalen. Vi taler med politiet og chefen for Københavns Kommunes exit-program om, hvad de har fået ud af den seneste måneds bandefred.
I Nairobi, Kenyas hovedstad, har FN's miljøorganisation netop afholdt en konference, hvor plastikmængderne i verdenshavene var på dagsordenen. FN har allerede en målsætning om markant at mindske mængderne inden 2022, men det mål skal strammes op, lød det på konferencen. Hvorfor og hvordan det skal ske, taler vi om med Anne Aittomaki fra den internationale miljøorganisation 'Plastic Change'.
Regeringen lægger op til historisk store skattelettelser inden jul. Og ifølge Liberal Alliances finansordfører, er der allerede stort set enighed om lettelser for de første otte milliarder kroner. Men beskæftigelseseffekten af de skattelettelser bliver snarere historisk lille, siger cheføkonomen hos den liberale tænketank CEPOS, som vi får besøg af.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering Europa: Brexit klar til næste fase

10. dec. 2017 kl. 17:10
Så kom der endeligt et gennembrud i Brexit forhandlingerne. Det var i sidste øjeblik. Og EU giver...
Så kom der endeligt et gennembrud i Brexit forhandlingerne. Det var i sidste øjeblik. Og EU giver Theresa May æren for det. Men hjemme i Storbritannien er det stadig ikke let at være Theresa May. Vi ser på de britiske reaktioner. Og på hvad der skal ske i næste fase af forhandlingerne. For her dukker et nyt tidspres op.
I Island var der vrede og frustration blandt vælgerne da venstrefløjsparti De Grønne valgte at gå i regering med to borgerlige partier. Nu viser en ny måling at den nye regering er den mest populære i ti år. Efter et årti med en dyb tillidskrise mellem befolkning og politikere er køkkenrevolution så et overstået kapitel?
Vært: Marianne Skovlund.
wwwdr.dk/OrienteringEuropa

Orientering Weekend

9. dec. 2017 kl. 17:10
Hvilken ære at vinde en Nobelpris! Og fantastisk for forskningsmiljø og erhvervsliv. Så dem skal...
Hvilken ære at vinde en Nobelpris! Og fantastisk for forskningsmiljø og erhvervsliv. Så dem skal vi have flere af, mener forskningsministeren. Ambitionen bliver dog modtaget med en vis skepsis.
Den amerikanske præsident Donald Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad vækker protester og udløser uroligheder. Men beslutningen er først og fremmest symbolsk, og ingen ved hvornår eller om, den amerikanske ambassade reelt bliver flyttet til Jerusalem.
Aftalen mellem Storbritannien og EU bliver kaldt et gennembrud. Men danske virksomheder er stadig ikke sikre på, hvordan fremtiden på det britiske marked ser ud. Helt tydeligt er det til gengæld, at det ender med et hårdt Brexit, mener Dansk Industri. Det betyder, at Storbritannien ender længere væk fra EU end Norge og Tyrkiet.
Vært Brita Kvist.

Lyt med, når Katinka skriver sin hidtil mest håbefulde kærlighedssang

Orlov fra familien, mand prøver Lenas undertøj, Beatrice har set sin julegave og meget mere

MØ, som netop har udgivet When I Was Young, gæster Studie 3

En kærlighedshistorie, hvor grænsen mellem rigtig og forkert langsomt bliver udvisket

Vi kikker i telefonen og taler om vinyl, fobier og et meget narcissistisk podcastfeed

Quizmaster Kenneth K udfordrer din musikviden - først om år 2005