Orientering | P1 | DR

Orientering

Sendt første gang d.

Siden 2014 har Danmark spillet en aktiv rolle i krigen mod Islamisk Stat. Først i Irak og siden i...

Siden 2014 har Danmark spillet en aktiv rolle i krigen mod Islamisk Stat. Først i Irak og siden i Syrien. Med den nylige eskalering af situationen i Syrien, ændrer krigen igen karakter. Skal Danmark trofast følge i USA's fodspor - eller skal vi trække os ud, mens det endnu er muligt? Vi spørger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.
Det Miljøøkonomiske Råd har i dag fremlagt en række anbefalinger. Der skal skatter på landbrugets forurening, men bilerne vil de lade slippe. Det er til trods for, at personbiler udleder en væsentlig del af den samlede udledning af drivhusgasser. Kan Danmark nå vores mål på klimaområdet. Gæster: Økonomisk vismand Lars Gårn Hansen og analytiker Peter Bjerregaard fra EON.
Og så er Orientering til stede i både Rusland og Italien, hvor vores udsendte fortsætter dækningen op til valgene. Vi bliver klogere på det russiske kommunistpartis nye præsidentkandidat - hvem er han, og hvorfor er han kommet i modvind? Og så kigger vi på valgdeltagelsen i Italien, hvor sofavælgerne - hvis de alle sætter krydset samme sted på søndag - vil kunne skabe valgets største parti.
Dagens værter er Mathias Bay Lynggaard og Karen Hjulmand.
Orhan Gökcen redigerer.
www.dr.dk/orientering

Næste udsendelse

P1, 23. mar. 2018 kl. 16:07

EU-Kommissionen skal udarbejde en ny klimastrategi. Det ønsker EU's stats- og regeringsledere, der i dag har bestilt en skrappere strategi. Vi samler op på EU-topmødet i Bruxelles, der også byder på konfrontation med Rusland. I næste uge genvælges præsident Al-Sisi i Egypten med al sandsynlighed. Mange modkandidater er på forhånd sat i fængsel eller skræmt til tavshed, og vælgermøder har der næsten ikke været nogen af. Det lykkedes dog Orientering at komme med til et af de sjældne valgmøder. Den 69-årige John Bolton, der for alvor blev kendt under præsident George Bush jr. har gjort et bemærkelsesværdigt comeback. Han bliver ny national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump. Portræt af en høg, der ikke er bange for krig. Karen Hjulmand og Anne Haubek er dagens værter. Orhan Gökcen redigerer. www.dr.dk/orientering

Mere Orientering

Orientering

22. mar. 2018 kl. 16:07
Meldingen fra Folketingets blå blok om, at drømmen om en bro over Kattegat er vakt til live igen,...
Meldingen fra Folketingets blå blok om, at drømmen om en bro over Kattegat er vakt til live igen, har affødt mange forskellige reaktioner. Vi taler med trafikordførere fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om plusser og minusser ved en fast forbindelse kun for biler, ligesom vi har en af drivkræfterne bag Samsøs energi-visioner, og direktør på Samsø energiakademi, Søren Hermansen med i studiet.
Vi er også med ved Danske Regioners generalforsamling i Århus, hvor dagens store emne er, at der skal turbo på det nære sundhedsvæsen. Det er de opgaver, der skal løses af de praktiserende læger og kommunernes arbejde med pleje, rehabilitering og forebyggelse og som har haltet gevaldigt siden strukturreformen i 2007.
Og så skal vi høre om pigeomskæring, som især rammer piger og kvinder i Afrika. I følge verdenssundhedsorganisationen WHO er ca. 200 millioner kvinder på verdensplan blevet omskåret, ofte under primitive forhold og med store følger for kvindernes helbred og seksualliv. En ny dokumentar fortæller om et lille lys i mørket - et Safe House i Tanzania.
Karen Hjulmand og Brita Kvist er dagens værter.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

21. mar. 2018 kl. 16:07
I dag er 50 års jubilæet for studenteroprøret. Dengang var missionen at opløse professorvældet og...
I dag er 50 års jubilæet for studenteroprøret. Dengang var missionen at opløse professorvældet og kræve medbestemmelse. Men hvordan ser det ud med universitetsdemokratiet i dag? Blander politikerne sig for meget? Vi spørger to medlemmer af bestyrelsen på Københavns Universitet.
Det er det største, der er sket i udbygningen af det nære sundhedsvæsen, sådan beskriver Danske Regioner sin plan om at flytte størstedelen af alle KOL- og diabetes 2-patienter ud af sygehusene og ind i klinikkerne hos de praktiserende læger. Hvis det bliver gjort ordentligt, er det en beslutning både de praktiserende læger, sygehuslægerne og patientforeningen kan støtte op om. Men hvilke konsekvenser har det for patienterne?
Mindst 29 mennesker har mistet livet, da en selvmordsbomber igen i dag har hærget Kabuls gader. Det er det seneste af en lang række angreb, og Afghanistans hovedstad er efterhånden et af de mest usikre områder i landet. Hvem står bag - og hvad ligger til grund for angrebene? Orienterings Kirsten Larsen giver et indblik i situationen.
Dagens værter er Marianne Skovlund og Mette Vibe Utzon.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

20. mar. 2018 kl. 16:07
Folkeskolernes 10. klasser skal dele hus med erhvervsskolerne, i hvert fald hvis det står til Reg...
Folkeskolernes 10. klasser skal dele hus med erhvervsskolerne, i hvert fald hvis det står til Regeringen og Dansk Folkeparti. Er det en god idé? Vi vender forslaget med Socialdemokratiets Mathias Tesfaye og formanden for danske skoleelever i region hovedstaden, Sara Gruszow Bærentzen.
En kontroversiel Facebook-opdatering har medført, at den norske justitsminister Sylvia Listhaug har trukket sig fra sin post. Den tidligere minister undgik lige præcis at blive fældet af et mistillidsvotum, og striden har udstillet en dyb polarisering om grænserne for den offentlige samtale. Orienterings udsendte giver os en opdatering på norsk politik.
Og så runder vi igen i dag sagen om Cambridge Analytics, der har udnyttet 50 millioner Facebook-brugers data til at manipulere valg. Sagen har nemlig store konsekvenser: Både for Facebook, der i går oplevede sin værste aktiedag nogensinde, men også for os som brugere, for hvordan kan vi egentlig beskytte os mod misbrug af vores data.
Dagens værter er Brita Kvist Hansen og Louise Windfeld-Høeberg.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

19. mar. 2018 kl. 16:07
50 millioner personlige Facebook-profiler er blevet udnyttet af dataselskabet Cambridge Analytica...
50 millioner personlige Facebook-profiler er blevet udnyttet af dataselskabet Cambridge Analytica. Uden samtykke fra ejermændene er de indsamlede data blevet brugt til at målrette kampagner i valgkampen for Donald Trump og i forbindelse med Brexit. Det fortalte en whistleblower i weekenden. Hvilken magt ligger der i Facebook-oplysningerne, og hvad kan oplysningerne betyde for vores demokratiske valg?
Med gårsdagens overbevisende valgsejr slog Putin for alvor fast, at han sidder tungt på den russiske præsidentpost. Tilslutningen til Putin var dog stor i forvejen - så hvad vil sejren betyde indenrigspolitisk? Og hvor efterlader valget den russiske opposition?
Det er præcis to år siden, at EU og Tyrkiet indgik en aftale, der blandt andet skulle bremse strømmen af flygtninge og migranter på vej mod Europa. Alene i år er 3500 mennesker alligevel kommet til Grækenland og flere end 50.000 flygtninge og migranter er strandet i asylsystemet. Både inden- og udenfor flygtningelejrene er situationen desperat. Orienterings udsendte rapporterer fra Grækenland.
Dagens værter er Mathias Bay Lynggaard og Louise Windfeld-Høeberg. Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering Europa: Ung som ældre, rig som fattig stemmer på Putin

18. mar. 2018 kl. 17:10
Det er valgdag i Rusland. Men der er ikke den store spænding om hvem der vinder. Det gør Vladimir...
Det er valgdag i Rusland. Men der er ikke den store spænding om hvem der vinder. Det gør Vladimir Putin. Og der er mange og meget forskellige grunde til at stemme på ham. Nogen stemmer på Putin fordi han viser styrke og går egne veje i internationale konflikter. Andre fordi man synes det går bedre på hjemmefronten. Vi zoomer ind på Putin vælgerne. Ser også frem mod næste uges EU topmøde hvor nervegas-angrebet i UK og EU's svar på Donald Trumps trusler om at hæve toldsatserne på stål og aluminium - i al hast - er kommet på dagsordenen.
Vært: Marianne Skovlund.
www.dr.dk/orientering/orientering-europa

Stemningen i klassen er trykket

Ugens gæst er i studiet - ugens heldige lytter er langt væk fra Danmark

Palmeolie er billig at bruge, men virkelig dyr på CO2-regnskabet

Morten Albæk og Thomas Skov taler om balancen mellem omsorg og at hærde børn til livet

Let ramponeret og fyldt med spirrende jokes

10 dages meditationskursus - hvor svært kan det være?