Orientering | P1 | DR

Orientering

Sendt første gang d.

I dag åbnede Kommunernes Landsforening dørene til organisationens årsmøde. Toppen af den kommunal...

I dag åbnede Kommunernes Landsforening dørene til organisationens årsmøde. Toppen af den kommunale verden er samlet for at diskutere kommunernes udfordringer - og så er det også på topmødet, at den socialdemokratiske borgmester Jakob Bundsgaard overtager formandsposten. Hvad fylder dagsordenen i kommunerne, og hvilken vej vil den nye mand på formandsposten? Orienterings udsendte er med fra topmødet.
Bycykler stormer frem i europæiske byer. Det lyder som en positiv udvikling, men mange steder skaber cyklerne problemer. De opstilles uden tilladelse - og så efterlader de rod og hærgede cykler i hække og havne. Vi besøger Paris, som har været overrendt af kinesiske bycykler, og vi snakker med en dansk virksomhed, der prøver at løse bycyklens udfordringer.
Da Regeringen forleden præsenterede sit teleudspil, var der stort fokus på den bredbåndspulje, som skal sikre hurtigt internet i hele landet. Men flere mindre teleselskaber, der arbejder i de udfordrede landområder, kritiserer nu puljen for at være konkurrenceforvridende. Bredbåndspuljen tilgodeser kun de store teleselskaber, lyder det. Vi forholder energiminister Lars Christian Lilleholdt kritikken.
Dagens værter er Louise Windfeld-Høeberg og Karen Hjulmand.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Næste udsendelse

P1, 22. mar. 2018 kl. 16:07

www.dr.dk/orientering

Mere Orientering

Orientering

21. mar. 2018 kl. 16:07
I dag er 50 års jubilæet for studenteroprøret. Dengang var missionen at opløse professorvældet og...
I dag er 50 års jubilæet for studenteroprøret. Dengang var missionen at opløse professorvældet og kræve medbestemmelse. Men hvordan ser det ud med universitetsdemokratiet i dag? Blander politikerne sig for meget? Vi spørger to medlemmer af bestyrelsen på Københavns Universitet.
Det er det største, der er sket i udbygningen af det nære sundhedsvæsen, sådan beskriver Danske Regioner sin plan om at flytte størstedelen af alle KOL- og diabetes 2-patienter ud af sygehusene og ind i klinikkerne hos de praktiserende læger. Hvis det bliver gjort ordentligt, er det en beslutning både de praktiserende læger, sygehuslægerne og patientforeningen kan støtte op om. Men hvilke konsekvenser har det for patienterne?
Mindst 29 mennesker har mistet livet, da en selvmordsbomber igen i dag har hærget Kabuls gader. Det er det seneste af en lang række angreb, og Afghanistans hovedstad er efterhånden et af de mest usikre områder i landet. Hvem står bag - og hvad ligger til grund for angrebene? Orienterings Kirsten Larsen giver et indblik i situationen.
Dagens værter er Marianne Skovlund og Mette Vibe Utzon.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

20. mar. 2018 kl. 16:07
Folkeskolernes 10. klasser skal dele hus med erhvervsskolerne, i hvert fald hvis det står til Reg...
Folkeskolernes 10. klasser skal dele hus med erhvervsskolerne, i hvert fald hvis det står til Regeringen og Dansk Folkeparti. Er det en god idé? Vi vender forslaget med Socialdemokratiets Mathias Tesfaye og formanden for danske skoleelever i region hovedstaden, Sara Gruszow Bærentzen.
En kontroversiel Facebook-opdatering har medført, at den norske justitsminister Sylvia Listhaug har trukket sig fra sin post. Den tidligere minister undgik lige præcis at blive fældet af et mistillidsvotum, og striden har udstillet en dyb polarisering om grænserne for den offentlige samtale. Orienterings udsendte giver os en opdatering på norsk politik.
Og så runder vi igen i dag sagen om Cambridge Analytics, der har udnyttet 50 millioner Facebook-brugers data til at manipulere valg. Sagen har nemlig store konsekvenser: Både for Facebook, der i går oplevede sin værste aktiedag nogensinde, men også for os som brugere, for hvordan kan vi egentlig beskytte os mod misbrug af vores data.
Dagens værter er Brita Kvist Hansen og Louise Windfeld-Høeberg.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

19. mar. 2018 kl. 16:07
50 millioner personlige Facebook-profiler er blevet udnyttet af dataselskabet Cambridge Analytica...
50 millioner personlige Facebook-profiler er blevet udnyttet af dataselskabet Cambridge Analytica. Uden samtykke fra ejermændene er de indsamlede data blevet brugt til at målrette kampagner i valgkampen for Donald Trump og i forbindelse med Brexit. Det fortalte en whistleblower i weekenden. Hvilken magt ligger der i Facebook-oplysningerne, og hvad kan oplysningerne betyde for vores demokratiske valg?
Med gårsdagens overbevisende valgsejr slog Putin for alvor fast, at han sidder tungt på den russiske præsidentpost. Tilslutningen til Putin var dog stor i forvejen - så hvad vil sejren betyde indenrigspolitisk? Og hvor efterlader valget den russiske opposition?
Det er præcis to år siden, at EU og Tyrkiet indgik en aftale, der blandt andet skulle bremse strømmen af flygtninge og migranter på vej mod Europa. Alene i år er 3500 mennesker alligevel kommet til Grækenland og flere end 50.000 flygtninge og migranter er strandet i asylsystemet. Både inden- og udenfor flygtningelejrene er situationen desperat. Orienterings udsendte rapporterer fra Grækenland.
Dagens værter er Mathias Bay Lynggaard og Louise Windfeld-Høeberg. Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering Europa: Ung som ældre, rig som fattig stemmer på Putin

18. mar. 2018 kl. 17:10
Det er valgdag i Rusland. Men der er ikke den store spænding om hvem der vinder. Det gør Vladimir...
Det er valgdag i Rusland. Men der er ikke den store spænding om hvem der vinder. Det gør Vladimir Putin. Og der er mange og meget forskellige grunde til at stemme på ham. Nogen stemmer på Putin fordi han viser styrke og går egne veje i internationale konflikter. Andre fordi man synes det går bedre på hjemmefronten. Vi zoomer ind på Putin vælgerne. Ser også frem mod næste uges EU topmøde hvor nervegas-angrebet i UK og EU's svar på Donald Trumps trusler om at hæve toldsatserne på stål og aluminium - i al hast - er kommet på dagsordenen.
Vært: Marianne Skovlund.
www.dr.dk/orientering/orientering-europa

Orientering Weekend

17. mar. 2018 kl. 17:10
Kommende generationers ret til rent og urenset grundvand. Denne uge har været præget af flere ska...
Kommende generationers ret til rent og urenset grundvand. Denne uge har været præget af flere skandaler om fund af pesticider og nedbrydningsprodukter i både grundvand og drikkevand. Hvad vil de gøre i kommunerne og i vandforsyningsselskaberne for at sikre, at der kommer rent vand ud af hanerne?
DR skal spare 20% og fremover betales over skatten. Det meldte regeringen og Dansk Folkeparti ud fredag. Besparelsen er historisk brutal, og fremover vil DR blive mere politisk styret, siger en ekspert i Public Service, som besøger Orientering Weekend.
Vært Karen Hjulmand.

Stemningen i klassen er trykket

Ugens gæst er i studiet - ugens heldige lytter er langt væk fra Danmark

Glem Eriksen og Bendtner - fremtidens stjerner hedder Agge og Marcuzo

Morten Albæk og Thomas Skov taler om balancen mellem omsorg og at hærde børn til livet

Let ramponeret og fyldt med spirrende jokes

Caroline og Anne Sofie synes ikke, at udbuddet gør noget for dem og så må man jo gøre det selv