Orientering | P1 | DR
Næste udsendelse

P1, 20. feb. 2018 kl. 16:07

www.dr.dk/orientering

Orientering

Sendt første gang d.

Orientering undersøger psykiatriens brug af bæltefiksering. For til trods en politisk målsætning...

Orientering undersøger psykiatriens brug af bæltefiksering. For til trods en politisk målsætning gennem flere år om at nedbringe tvangen i psykiatrien, så er det gået den forkerte vej, og dét i sådan en grad at Danmark har fået international kritik for brugen af især bæltefikseringer. Men nogle afdelinger skiller sig ud, heriblandt børne/unge-psykiatrien i Esbjerg, hvor utraditionelle metoder har givet ekstraordinære resultater. Orientering har besøgt et af de lukkede døgnafsnit.

Næste udsendelse

P1, 20. feb. 2018 kl. 16:07

www.dr.dk/orientering

Mere Orientering

Orientering

19. feb. 2018 kl. 16:07
Robotter, der hjælper handikappede til at spise selv - toiletter, der vasker, skyller og tørrer...
Robotter, der hjælper handikappede til at spise selv - toiletter, der vasker, skyller og tørrer - lifte der løfter borgere op af sengen. Det er velfærdsteknologi, som kommunerne satser hårdt på. En opgørelse fra KL viser, at der er penge at spare, men ofte må kommunerne prøve sig frem - og det kan betyder dyre fejlkøb. Orienterings Michael Christophersen har besøgt et af de steder, hvor teknologien bliver taget alvorligt.
Sikkerhedskonferencen i München er slut. Konferencen tegnede et dystert billede af en verden, der er mere usikker end den har været i årtier. Orienterings Tage Baumann er netop vendt hjem og tegner et billede af konferencen, hvor mere end 500 politikere og eksperter mødtes.
Geotermi er i dag på dagsordenen på Christiansborg. Energiformen, hvor varmt saltholdigt vand pumpes op af undergrunden og omsættes til fjernvarme, udnyttes allerede i tre danske byer. Men hvor stort er potentialet i Danmark? Og bør den vedvarende energiform spille en rolle i den kommende energiaftale? Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet gør os klogere på energiformen.
Mathias Bay Lynggaard og Karen Hjulmand er dagens værter.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering Europa: Stort vandspild i EU's lande

18. feb. 2018 kl. 17:10
Mange europæiske lande mangler vand. Men gør ikke særlig meget for at spare på det. Nu sætter EU...
Mange europæiske lande mangler vand. Men gør ikke særlig meget for at spare på det. Nu sætter EU fokus på at få mindsket vandspildet i Europa. Samtidig handler EU for første gang på baggrund af et borgerinitiativ om at sikre rent drikkevand til alle. Den sag ser vi nærmere på. Og har desuden fokus på debatten om spidskandidater til posten som formand for EU Kommission. Fortalerne mener det styrker demokratiet. Modstanderne siger det intet har at gøre med demokrati. Vi får et bud på hvem der har ret.
Vært: Marianne Skovlund.

Orientering Weekend

17. feb. 2018 kl. 17:10
Tanker og bønner rækker ikke, vi har brug for handling! Lyder det fra en af eleverne på den ameri...
Tanker og bønner rækker ikke, vi har brug for handling! Lyder det fra en af eleverne på den amerikanske skole, hvor 17 elever blev dræbt. Det var skoleskyderi nummer atten i år i USA. Hør live fra Florida, hvordan reaktionerne er efter det mest dødelige skoleskyderi siden 2012.
Kosovo kan fejre ti års selvstændighed, men når det gælder forsoning og udvikling af en bæredygtig økonomi er der ikke meget at feste for. Orientering Weekend gør status. Vi er også igennem til Orienterings Tage Baumann på Sikkerhedskonferencen i München, hvor atomvåben ser ud til at blive et af de emner, der præger diskussionerne.
Vært: Brita Kvist.

Orientering

16. feb. 2018 kl. 16:07
Der går nærmest ikke en uge uden historie om, hvordan sprøjtemidler, der blandt andet bruges i la...
Der går nærmest ikke en uge uden historie om, hvordan sprøjtemidler, der blandt andet bruges i landbruget påvirker vores natur og i sidste ende også vores sundhed. I denne uge kom det frem, at selv små mængder nitrat øger risikoen for kræft i tarmen. Spørgsmålet er, om vi overhovedet har et overblik over hvor mange potentielt skadelige stoffer, der er i vores drikkevand?
I flere europæiske lande er der helt andre regler for organdonation, end vi har i Danmark. I Danmark skal man selv aktivt melde sig som organdonorer, men i flere andre europæiske lande - senest i Holland - har man det, der hedder "formodet samtykke". Men måske er lovgivning ikke den bedste vej at gå, hvis man vil have flere organer til rådighed. Det mener den gæst, vi har besøg af i dag.
I dag er første hele arbejdsdag for Sydafrikas nye præsident Cyril Ramaphosa, der i går blev indsat i landets parlament. I aften holder han sin første "State of the Union"- tale. Så ved vi hvad han står for.
Anne Haubek og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

15. feb. 2018 kl. 16:07
Stop nu krig mod børn. Sådan lyder opfordringen fra hjælpeorganisationen Red Barnet, der drager t...
Stop nu krig mod børn. Sådan lyder opfordringen fra hjælpeorganisationen Red Barnet, der drager til den Sikkerhedspolitiske Konference i München, bevæbnet med en rapport om børn i konflikterzoner. Og børn bliver dræbt, såret, misbrugt, rekrutteret i langt højere grad end for tyve år siden. I verden er vi ved at miste vores moralske kompas, lyder det fra Red Barnet.
18 skoleskyderi har USA oplevet siden årsskiftet.
Så skete det igen: I går aftes dansk tid skød og dræbte en 19-årig formodet gerningsmand 17 personer på en high school i Florida, inden han blev pågrebet. Dermed har USA haft 18 skoleskyderier siden årsskiftet. Vi stiller spørgsmålet, hvad amerikanerne gør for at stoppe skoleskyderierne.
Samspilsproblemet er blevet diskuteret i årevis. I sidste uge indgik regeringen en aftale med Dansk Folkeparti, der skulle løse problemet med at det for nogle ikke kan svare sig at spare op til alderdommen. For spare de op, så mister de bare retten til en række ydelser. Det problem skulle være løst, men det er det bare ikke - lyder kritikken. Vi tager en omgang privatøkonomisk rådgivning.
Brita Kvist og Mathias Bay Lynggaard er værter. Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Kasper Støvring og Adam Holm taler om bogen Mytisk Modernisme

BRAPkassen afslører, hvad Quincy Jones har sagt om Michael Jackson, Paul McCartney m.fl.

Hvorfor sætter politiinspektørens datter ild på sig selv? Og hvorfor mørkelægger PET sagen?

Stress og uddannelse hænger sammen for mange unge. Mille droppede drømmestudiet lige før start

I Pladeselskabet kan du høre den nyeste musik fra hele verden - før alle andre. Det er her,...

Kan superhypnotisøren Ulf Sandstrøm få os til at glemme vores yndlingsserier?