Orientering | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Sendetider

Næste udsendelse

P1, 19. nov. 2017 kl. 17:10

Orientering

Sendt første gang d.

Dagens Orientering vender blikket mod det store klimatopmøde, COP 20, i Peru. Klimakonferencen CO...

Dagens Orientering vender blikket mod det store klimatopmøde, COP 20, i Peru. Klimakonferencen COP 20, der skal udstikke rammerne for, at en ny juridisk bindende global klimaaftale kan indgås til næste år, er gået ind i sin anden og sidste uge. Derudover ser vi nærmere på handelsaftalen mellem USA og EU, der nu forsøges genoplivet. Aftalen skal afskaffe told og handelshindringer på tværs af Nordatlanten, og hvis den falder på plads, vil det alene i Danmark skabe 15.000 nye arbejdspladser og sikre hver dansk husstand 4000 kroner ekstra om året. Og så kigger vi på Italien, hvor den økonomiske vækst nærmest er gået i stå, og der er ingen tiltro til forandring - de udsigter gjorde, at det amerikanske ratingbureau, Standard and Poors, fredag igen nedgraderede de italienske statsobligationer.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering
(Sendes også 22.03 og 3.03).

Indslag

Mere Orientering

Orientering Weekend

18. nov. 2017 kl. 17:10
Til Zimbabwe, hvor der i hovedstaden Harare er indkaldt til demonstration, oven på en dag hvor be...
Til Zimbabwe, hvor der i hovedstaden Harare er indkaldt til demonstration, oven på en dag hvor befolkningen har undret sig over, at Mugabe pludselig deltog i et arrangement for universitetsstuderende.
Så skal vi også høre, hvorfor der i Brøndby Kommune kun sidder en enkelt kvinde i byrådet. Hende har vi talt med om, hvordan det er at være ene kvinde.
Og så virker det til, at pusten endnu ikke er gået af #MeToo-kampagnen, nu hvor instruktøren Peter Aalbæk har fået mundkurv på, og investorer lukker pengepungen i over for filmselskabet Zentropa. Men hvorfor ser det helt anderledes ud hos vores svenske naboer, hvor afsløring på afsløring vælter frem? Vi drager en parallel til Sverige, når Orientering Weekend taler med en dansk-svensk journalist, der følger med på begge sider af sundet.
Vært: Brita Kvist.

Orientering

17. nov. 2017 kl. 16:07
Orienterings valgredaktion er også i dag i Brøndby Kommune, hvor Socialdemokratiet sidder tungt p...
Orienterings valgredaktion er også i dag i Brøndby Kommune, hvor Socialdemokratiet sidder tungt på magten. Vi dykker ned i hvad det betyder og så ser vi nærmere på valgdeltagelsen, hvor Brøndby har den næst laveste i landet. I Brøndby er det både danskere såvel indvandrere der ikke stemmer - men hvad er konsekvenserne, hvis man forsøger at ændre på status quo?
800.000 rohingyaer er flygtet fra Myanmar til Bangladesh. De flygter fra et kaos af vold og undertrykkelse. Men også i flygtningelejrene hersker kaos. Bangladesh er et af verdens mest tæt befolkede lande som må fælde skovene for at få plads til de mange flygtninge. Vi får besøg af Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, som netop har været i Bangladesh og set forholdene med egne øjne.
Efter skandalesager, politianmeldelser og en ny minister, er der nyt på fiskeriområdet. Og denne gang er det ikke noget, der splitter, men samler Christiansborg. For en ny fiskeriaftale blev sent i går vedtaget med opbakning fra alle folketingets partier. Den skal tage en del af fiskekvoterne fra de såkaldte kvotekonger. Vi taler både med direktøren for storfiskernes forening og med fiskeriministeren.
Dagens værter er Bille Sterll og fra Brøndby, Brita Kvist.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

16. nov. 2017 kl. 16:07
I dag er Orienterings valgredaktion i Brøndby, hvor kun én ud af 19 byrådsmedlemmer er en kvinde....
I dag er Orienterings valgredaktion i Brøndby, hvor kun én ud af 19 byrådsmedlemmer er en kvinde. Vi taler med hende og vejrer ligestillingsstemningen i den socialdemokratiske højborg. Brøndby skal også have en ny boligpolitik, men det hedeste emne er hvem der skal have anvisningsretten - er det boligselskaberne eller politikerne, der skal have lov til at bestemme, hvem der flytter ind i de almene boliger? Fortsætter det som hidtil, så bliver sammensætningen nemlig skævere og skævere år for år ift. etnicitet.
I Norge er klimaet i retten i en spektakulær sag om den norske grundlov. Greenpeace og to andre norske miljøorganisationer sagsøger den norske stat for at godkende nye olielicenser i Barentshavet. Sagsøgerne mener, at de nye olielicenser strider mod en tre år gammel miljøparagraf i den norske grundlov, der slår fast at staten skal værne om naturen og miljøet for fremtidige generationer.
Mange af de polakker, der arbejder i Danmark, burde sige op og tage til Polen for at arbejde i stedet. Det siger den polske ambassadør i Danmark. Vi taler med en ekspert om, hvad det er for et problem, der plager ikke bare Polen, men flere østeuropæiske lande. Og så taler vi med en polak om, hvorfor han arbejder her i stedet for i Polen.
Og så har vi seneste nyt fra vores udsendte medarbejdere i Zimbabwe og Libanon.
Dagens værter er Bille Sterll og fra Brøndby, Brita Kvist.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

15. nov. 2017 kl. 16:07
Danmark overtager i dag formandskabet for Europarådet og har posten i seks måneder. Vi ser på hva...
Danmark overtager i dag formandskabet for Europarådet og har posten i seks måneder. Vi ser på hvad Europarådet egentlig er, hvad de laver og hvordan regeringen vil bruge formandskabet, til at forsøge at reformere systemet og have en kritisk dialog om hvordan menneskerettighedsdomstolen fungerer.
Mens kommunalpolitikere i flere byer diskuterer, hvor mange penge der skal bruges på kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister, så er Socialdemokraterne og Venstre i Lolland Kommune enige om, at der skal bruges penge på at få folk i gang. For kommunen har den ambition, at det ikke kun er kontanthjælpsmodtagere i dag der skal i arbejde - det skal især kontanthjælpsmodtagernes børn, når de bliver voksne.
For 50 år siden forlod den amerikanske hær sin base, Camp Century, under den grønlandske indlandsis. En base, der var et vigtigt led i planen om et omfattende system af atommissiler. Vi får besøg af forfatteren til en ny bog om Camp Century, og han fortæller, hvad den danske regering dengang gjorde for at holde projektet hemmeligt for offentligheden.
Dagens værter er Marianne Skovlund og Søren Carlsen.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

14. nov. 2017 kl. 16:07
Igen i dag er Orienterings valgredaktion i Guldborgsund Kommune, der har oplevet et babyboom, eft...
Igen i dag er Orienterings valgredaktion i Guldborgsund Kommune, der har oplevet et babyboom, efter at flere familier flytter til kommunen. Og så taler vi med borgmestrene i Guldborgsund- og Lolland Kommune, om hvordan infrastruktur og statslige arbejdspladser kan få flere til at flytte til øerne. Og så vil de for øvrigt ikke høre et ord mere om Udkantsdanmark eller den rådne banan. Nu vil de have arbejdspladser.
Når præsident Trump siger NEJ og melder USA ud af klimaaftalen fra Paris, så skaber det plads til os andre. "Hvis jeg havde taget mig af Trump, havde jeg stadig jodlet i de østrigske alper", siger Arnold Schwarzenegger, filmstjerne og tidligere guvernør i Californien - og en af de mange guvernører og borgmestre fra både USA og hele Europa, der kappes om at opfylde Paris-aftalens klimamål med eller uden Trump. Orientering har været i Bonn for at følge klimatopmødet og tale med the Terminator.
Nu er de der igen - det franske satiremagasin Charlie Hebdo. Magasinet har i denne uge sat voldsom gang i den franske debat, efter de har sat den muslimske debattør Tariq Ramadan på forsiden med et kæmpe erigeret lem der skulle forestille Islams sjette søjle. Vi ser nærmere på, hvordan det muslimske samfund har reageret.
Dagens værter Søren Carlsen og og fra Guldborgsund Brita Kvist.
Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/orientering

Vi anbefaler

Volmer, Vibe, verdenspremierer og nye versioner

Den unge cellist præsentere her P2-værten Mathias Hammer for sin yndlingsmusik og sig selv

De få kvindelige rollemodeller på toppen af dansk erhvervsliv gør mig tvivl, om jeg kan

Fire timer om teksterne, maskinen og forretningen Taylor Swift

Kvindefrigørelsens spæde start, kønssygdomme florerer og skaber debat om kønsrollerne

I 2011 finder Thomas en sammenkrøllet lap papir i sin lomme. Kvindelig telefonstønner står der