Orientering Weekend | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Sendetider

Næste udsendelse

P1, 19. nov. 2017 kl. 17:10

Orientering Weekend

Sendt første gang d.

Nordmændene er blevet USA's bedste ven i Nordeuropa. Med ihærdigt diplomati er især norske intere...

Nordmændene er blevet USA's bedste ven i Nordeuropa. Med ihærdigt diplomati er især norske interesser i Arktis slået fast i Washington. Ikke mindst ture til Svalbard sætter sig i hukommelsen hos amerikanerne. Men Danmark kan lære noget, mener Center for Militære Studier. Vi får for lidt ud af Grønland som strategisk fordel. Unge studerende er blevet endnu bedre til at skaffe sig erhvervsrelevante studiejob: Orientering Weekend er med på studiemesse. Kirsten Larsen fortæller om flygtninge fra Sydsudan. Og vi møder nogle af præsident Trumps vælgere, minearbejdere i West Virginia, for at høre hvad de siger til, at sundhedsforsikringen Obamacare bliver kastet op i luften.
Vært: Brita Kvist.

Indslag

Mere Orientering

Orientering

17. nov. 2017 kl. 16:07
Orienterings valgredaktion er også i dag i Brøndby Kommune, hvor Socialdemokratiet sidder tungt p...
Orienterings valgredaktion er også i dag i Brøndby Kommune, hvor Socialdemokratiet sidder tungt på magten. Vi dykker ned i hvad det betyder og så ser vi nærmere på valgdeltagelsen, hvor Brøndby har den næst laveste i landet. I Brøndby er det både danskere såvel indvandrere der ikke stemmer - men hvad er konsekvenserne, hvis man forsøger at ændre på status quo?
800.000 rohingyaer er flygtet fra Myanmar til Bangladesh. De flygter fra et kaos af vold og undertrykkelse. Men også i flygtningelejrene hersker kaos. Bangladesh er et af verdens mest tæt befolkede lande som må fælde skovene for at få plads til de mange flygtninge. Vi får besøg af Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, som netop har været i Bangladesh og set forholdene med egne øjne.
Efter skandalesager, politianmeldelser og en ny minister, er der nyt på fiskeriområdet. Og denne gang er det ikke noget, der splitter, men samler Christiansborg. For en ny fiskeriaftale blev sent i går vedtaget med opbakning fra alle folketingets partier. Den skal tage en del af fiskekvoterne fra de såkaldte kvotekonger. Vi taler både med direktøren for storfiskernes forening og med fiskeriministeren.
Dagens værter er Bille Sterll og fra Brøndby, Brita Kvist.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

16. nov. 2017 kl. 16:07
I dag er Orienterings valgredaktion i Brøndby, hvor kun én ud af 19 byrådsmedlemmer er en kvinde....
I dag er Orienterings valgredaktion i Brøndby, hvor kun én ud af 19 byrådsmedlemmer er en kvinde. Vi taler med hende og vejrer ligestillingsstemningen i den socialdemokratiske højborg. Brøndby skal også have en ny boligpolitik, men det hedeste emne er hvem der skal have anvisningsretten - er det boligselskaberne eller politikerne, der skal have lov til at bestemme, hvem der flytter ind i de almene boliger? Fortsætter det som hidtil, så bliver sammensætningen nemlig skævere og skævere år for år ift. etnicitet.
I Norge er klimaet i retten i en spektakulær sag om den norske grundlov. Greenpeace og to andre norske miljøorganisationer sagsøger den norske stat for at godkende nye olielicenser i Barentshavet. Sagsøgerne mener, at de nye olielicenser strider mod en tre år gammel miljøparagraf i den norske grundlov, der slår fast at staten skal værne om naturen og miljøet for fremtidige generationer.
Mange af de polakker, der arbejder i Danmark, burde sige op og tage til Polen for at arbejde i stedet. Det siger den polske ambassadør i Danmark. Vi taler med en ekspert om, hvad det er for et problem, der plager ikke bare Polen, men flere østeuropæiske lande. Og så taler vi med en polak om, hvorfor han arbejder her i stedet for i Polen.
Og så har vi seneste nyt fra vores udsendte medarbejdere i Zimbabwe og Libanon.
Dagens værter er Bille Sterll og fra Brøndby, Brita Kvist.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

15. nov. 2017 kl. 16:07
Danmark overtager i dag formandskabet for Europarådet og har posten i seks måneder. Vi ser på hva...
Danmark overtager i dag formandskabet for Europarådet og har posten i seks måneder. Vi ser på hvad Europarådet egentlig er, hvad de laver og hvordan regeringen vil bruge formandskabet, til at forsøge at reformere systemet og have en kritisk dialog om hvordan menneskerettighedsdomstolen fungerer.
Mens kommunalpolitikere i flere byer diskuterer, hvor mange penge der skal bruges på kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister, så er Socialdemokraterne og Venstre i Lolland Kommune enige om, at der skal bruges penge på at få folk i gang. For kommunen har den ambition, at det ikke kun er kontanthjælpsmodtagere i dag der skal i arbejde - det skal især kontanthjælpsmodtagernes børn, når de bliver voksne.
For 50 år siden forlod den amerikanske hær sin base, Camp Century, under den grønlandske indlandsis. En base, der var et vigtigt led i planen om et omfattende system af atommissiler. Vi får besøg af forfatteren til en ny bog om Camp Century, og han fortæller, hvad den danske regering dengang gjorde for at holde projektet hemmeligt for offentligheden.
Dagens værter er Marianne Skovlund og Søren Carlsen.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

14. nov. 2017 kl. 16:07
Igen i dag er Orienterings valgredaktion i Guldborgsund Kommune, der har oplevet et babyboom, eft...
Igen i dag er Orienterings valgredaktion i Guldborgsund Kommune, der har oplevet et babyboom, efter at flere familier flytter til kommunen. Og så taler vi med borgmestrene i Guldborgsund- og Lolland Kommune, om hvordan infrastruktur og statslige arbejdspladser kan få flere til at flytte til øerne. Og så vil de for øvrigt ikke høre et ord mere om Udkantsdanmark eller den rådne banan. Nu vil de have arbejdspladser.
Når præsident Trump siger NEJ og melder USA ud af klimaaftalen fra Paris, så skaber det plads til os andre. "Hvis jeg havde taget mig af Trump, havde jeg stadig jodlet i de østrigske alper", siger Arnold Schwarzenegger, filmstjerne og tidligere guvernør i Californien - og en af de mange guvernører og borgmestre fra både USA og hele Europa, der kappes om at opfylde Paris-aftalens klimamål med eller uden Trump. Orientering har været i Bonn for at følge klimatopmødet og tale med the Terminator.
Nu er de der igen - det franske satiremagasin Charlie Hebdo. Magasinet har i denne uge sat voldsom gang i den franske debat, efter de har sat den muslimske debattør Tariq Ramadan på forsiden med et kæmpe erigeret lem der skulle forestille Islams sjette søjle. Vi ser nærmere på, hvordan det muslimske samfund har reageret.
Dagens værter Søren Carlsen og og fra Guldborgsund Brita Kvist.
Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

13. nov. 2017 kl. 16:07
I dag er Orienterings valgredaktion taget til Guldborgsund Kommune på sydhavsøerne, hvor Dansk Fo...
I dag er Orienterings valgredaktion taget til Guldborgsund Kommune på sydhavsøerne, hvor Dansk Folkepartis finansordfører på Christiansborg, Rene Christensen, går benhårdt efter at slå den siddende borgmester af pinden - John Brædder fra Guldborgsundlisten.
Det er nemlig aldrig lykkedes DF at få en borgmesterpost før i provinsen, men der er gode chancer ved dette valg. Vi taler med Christensen og Brædder, og med valgforskeren Ulrik Kjær, om DF er på vej ind over hele landet på bekostning af lokallisterne.
Lokale fædregrupper har tilsyneladende aftalt en midlertidig ordning mellem banderne Loyal to Familia og Brothas på Nørrebro. Vi spørger bandeforsker Line Lerche Mørck, om en aftale indgået i en moské, uden myndighedernes indblanding, er en god idé?
I Storbritannien bliver situationen omkring premierminister Theresa Mays regering mere og mere uoverskuelig. I weekenden kom det frem, at udenrigsminister Boris Johnson og miljøminister Michael Gove havde sendt May et brev, hvori de lagde op til at Storbritannien skulle forlade EU uden nogen aftale - en såkaldt 'hård Brexit'. Samtidig ulmer et mistillidsvotum mod May blandt hendes egne konservative parlamentarikere, mens Labour kræver at Boris Johnson bliver fyret efter flere pinlige hændelser.
Dagens værter er Søren Carlsen og fra Guldborgsund, Brita Kvist.
Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/orientering

Vi anbefaler

Volmer, Vibe, verdenspremierer og nye versioner

Den unge cellist præsentere her P2-værten Mathias Hammer for sin yndlingsmusik og sig selv

De få kvindelige rollemodeller på toppen af dansk erhvervsliv gør mig tvivl, om jeg kan

Fire timer om teksterne, maskinen og forretningen Taylor Swift

Kvindefrigørelsens spæde start, kønssygdomme florerer og skaber debat om kønsrollerne

I 2011 finder Thomas en sammenkrøllet lap papir i sin lomme. Kvindelig telefonstønner står der