P1 Eftermiddag | P1 | DR
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 24. jan. 2018 kl. 14:03

P1 Eftermiddag

Sendt første gang d.

De står uden for i al slags vejr, året rundt, og på alle tider af døgnet sælger de Hus Forbi. Lig...

De står uden for i al slags vejr, året rundt, og på alle tider af døgnet sælger de Hus Forbi. Lige nu er der 2300 registrerede hjemløse, som sælger hjemløseavisen i hele landet og i Grønland, men faktisk er op mod 6000 danskere hjemløse lige nu. Nogle har selv valgt det, mens andre helst vil have et hjem, de kan kalde for deres eget. I dag er FN's Internationale Fattigdomsdag, og P1 Eftermiddag sætter i den forbindelse fokus på danske hjemløse og deres leveforhold.
Danmark er da stadig en designnation! En ny bog hylder dansk design efter årtusindskiftet, men samtidig står landets designskoler overfor omfattende nedskæringer til stor utilfredshed for både de studerende og erhvervslivet. Vi ser på fremtidens Designdanmark.
Man er først rigtig voksen, når man har sagt endeligt farvel til sine forældre. For to danske forfattere er det slut med at tage tilløb til voksenlivet, og i en digtsamling og en roman tager de nu afsked med deres mødre.
Men inden man siger endeligt farvel, er det nok en god idé at få sagt, hvordan man virkelig har det med hinanden. I dagens program tager en musiker og forfatter munden fuld af fremmedord og synger sig igennem otte kærlighedssange på otte forskellige sprog.
Dagens program byder også på ildspyende drager fra både Kina og Skandinavien, og så skal vi høre det seneste bidrag til P1's alternative kulturkanon.
Værter: Karen Secher og Tore Leifer.
(Sendes også 1.03).

Mere P1 Eftermiddag

P1 Eftermiddag

23. jan. 2018 kl. 14:03
Euromesterskab i Kulturforbrug: Nok er vi ikke europamestre i fodbold - længere. Eller europamest...
Euromesterskab i Kulturforbrug: Nok er vi ikke europamestre i fodbold - længere. Eller europamestre i håndbold - endnu. Men europamestre i kulturforbrug: Det er vi - ifølge en ny opgørelse fra EU's statistiske kontor Eurostat. P1 Eftermiddag ser nærmere på undersøgelsen og på, hvilken betydning dette ret specielle europamesterskab har.
Hvorfor er det ækle ækelt? En ny bog dykker ned i alt det, der får os til at få kvalme og sige "adr". Hvad er ækelt? Og hvorfor? P1 Eftermiddag væmmes i stænger sammen med bogen "Det ækle"s hovedforfatter.
Det trykte ord i knibe: For 10 år siden brugte gennemsnitsdanskeren næsten dobbelt så mange penge på læsestof som i dag, viser en ny undersøgelse. Er vi ved at blive en nation af analfabeter? Er litteraturforbruget på katastrofekurs? P1 Eftermiddag går bag om de alarmerende tal.
Kogekunstens nye frontlinjer: Den afdøde franske mesterkok Paul Bocuse får en pompøs begravelse i Lyons domkirke på fredag. Han revolutionerede det franske køkken, men efterfølgende har nye revolutioner igen vendt op og ned på, hvad vi putter i munden. P1 Eftermiddag ser på Bocuses betydning og opsøger madlavningens nye frontlinjer.
Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

22. jan. 2018 kl. 14:03
Puigdemont er landet - den catalanske leder og fortaler for et uafhængigt Catalonien er landet i...
Puigdemont er landet - den catalanske leder og fortaler for et uafhængigt Catalonien er landet i Danmark med en fnysende, spansk regering i hælene, der vil have ham arresteret. Her i eftermiddag vil han tale til et proppet debatarrangement på Københavns Universitet - og vi er med på lægterne.
Ny Carl Nielsen-forskning - det kan godt være, at Carl Nielsen er både vigtig og populær i dansk kultur. Men ikke siden 1948 er der lavet en rigtig musikhistorisk biografi om den danske nationalkomponist. Nu går man i gang med at lave en ny. Den er færdig om fire år og fem millioner kroner.
Når Churchill (og andre statsledere) maler - i denne uge er der premiere på ny storfilm om Winston Churchill. En af hans passioner udover politikken var at male. Vi vurderer i dag hans billeders kunstneriske kvalitet - og ser på andre statsledere med en maler i maven.
Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

19. jan. 2018 kl. 14:03
Dommedag - hvad gør vi nu? Da der forleden dag fejlagtigt blev blæst missilalarm over den amerika...
Dommedag - hvad gør vi nu? Da der forleden dag fejlagtigt blev blæst missilalarm over den amerikanske østat Hawaii, fik det mærkbare følger - blandt andet for beboernes seksuelle aktiviteter. P1 Eftermiddag ser på, hvad vi mennesker egentlig vælger at foretage os, når vi tror, at vores sidste time kommer lige om lidt.
Jazz-pris til Daimi: Hun satte sin hat, som hun ville, sang med Kansas City Stompers og Louisiana Jazz Band - og i aften modtager hun Leo Mathisen-prisen for sit bidrag til dansk jazz. Daimi Gentle og P1 Eftermiddag spadserer en tur hånd i hånd ned ad Memory Lane.
Ska vi'tte ta' te' Bogense? ....sang Poul Reichardt i 1950. For Dansk Sprognævn er det ikke længere et forslag men en ordre, udstedt af regeringen: Nævnets 15 arbejdspladser skal flytte fra Københavns centrum til den landsdel, spøgefugle inden for de sidste par døgn har omdøbt fra "Nordfyn" til "Ordfyn". P1 Eftermiddag tager på arbejdspladsbesøg hos sprognævnet - og bliver klogere på det sprog, nævnets medlemmer skal vænne sig til at være omgivet af i hverdagen: Fynsk.
På hat med hatte: Verdens måske fineste hattefirma, det italienske Borsalino, kæmper med voldsomme økonomiske problemer. Vores hang til hatte er ikke, hvad den har været, men heldigvis er der stadig bastioner, hvor hatte-traditionen holdes i hævd, også i Danmark. P1 Eftermiddag besøger en af dem.
Værter: Jesper Dein og Tore Leifer.

P1 Eftermiddag

18. jan. 2018 kl. 14:03
Historisk vægtæppe binder bro: Når Emmanuel Macron og Theresa May i dag mødes for at diskutere si...
Historisk vægtæppe binder bro: Når Emmanuel Macron og Theresa May i dag mødes for at diskutere sikkerhed, brexit og situationen i Calais, forventes det, at Macron vil tilbyde May at låne et 70 meter langt, historisk vægtæppe, nemlig Bayeux-tapetet. P1 Eftermiddag ser nærmere på tapetet, som May forventes at bruge til at fremhæve det stærke bånd mellem England og Frankrig efter brexit.
Svend Brinkmann på de skrå brædder: "Tag nej-hatten på, fyr din coach og gå en tur i skoven". Sådan har mantraet lydt fra psykologiprofessor Svend Brinkmann siden 2014, da han udgav bogen "Stå Fast". Nu bliver bogen omsat til teaterstykke på Det Kongelige Teater. Hør et interview med stykkets instruktør i dagens udsendelse.
Bibliotek for folk med læsevanskeligheder udflyttes: Da regeringen i går offentliggjorde, hvilke statslige arbejdspladser, der skal udflyttes fra hovedstaden til provinsen, var Nota, bibliotek for folk med læsevanskeligheder, på listen. P1 Eftermiddag lægger vejen forbi for at finde ud af, hvilken betydning udflytningen vil få.
Det og meget mere i dagens udsendelse, hvor vi også skal forbi Donald Trumps "Fake News Awards", en ny bog om mødet mellem indianere og europæere og to friske filmanmeldelser.
Værter: Tore Leifer og Jesper Dein.

P1 Eftermiddag

17. jan. 2018 kl. 14:03
Fra kraftcentre til udkant: I dag præsenterede regeringen sin plan for udflytning af godt 1800 st...
Fra kraftcentre til udkant: I dag præsenterede regeringen sin plan for udflytning af godt 1800 statslige arbejdspladser fra Hovedstadsområdet til Provinsen. Hvordan er det kommet dertil, at købstæderne, der tidligere var lokale kraftcentre med masser af vækst og kraft, nu må have hjælp fra statsmagten for at holde hjulene i gang? P1 Eftermiddag ser på købstædernes tur ned ad bakke - og spørger bevægelsen "Oprør fra udkanten" om den med regeringens job-udflytning har sejret sig ihjel.
Filmen er udenlandsk, men vi taler dansk: De ER der bare, stemmerne, der sørger for at de mindste biografgængere godt kan følge med i "Cars 3" og "Giants". Nu vil en ny serie podcasts fortælle historien om menneskene bag stemmerne - og de arbejdsvilkår, de bydes. P1 Eftermiddag taler med tilrettelæggeren og med en skuespiller, der har danmarksrekord i dubbing af udenlandske film.
Top-kunstner søger efter balancer: Hun repræsenterede Danmark ved Venedig-biennalen i fjor. Nu er hun efter en pause i udlandet udstillings-aktiv herhjemme igen - på kunstmuseet Trapholt i Kolding. P1 Eftermiddag får besøg af en af Danmarks absolutte top-kunstnere Kirstine Roepstorff.
Jensen og Nielsen skifter plads: Der er breaking news om vores efternavne i en ny navneliste fra Danmarks Statistik - og ud over at vi nu er flere Nielsen'er end Jensen'er her til lands, viser tallene også, at "sen"-navnene er på retur. Hvorfor? Jo, det er blandt andet numerologernes skyld. P1 Eftermiddag har inviteret en af slagsen i studiet.
Vært: Thorre Leiphpher (inden numerolog-besøget kendt som Tore Leifer...).

Den tidligere forsanger i Julias Moon hitter i øjeblikket med sangen Reflection

Manden bag Krigen og Kapringen mente, at et års pause var tiltrængt for at blive bedre

Laust Sonne har lagt trommestikkerne, mens Christian Hjelm deler gavmildt ud af anekdoterne

En perlerække af årets vigtigste musikere, talenter og ildsjæle hyldes og underholder

Er det mangel på forspil, er det hormonelt eller? Hvorfor sker det og hvorfor ikke?

Mød de største danske stjerner, hør hvordan de holder sig på toppen og den verden de lever i