P1 Eftermiddag

Sendt første gang d.

I 1958 begyndte amerikanerne at bygge en militærbase i Grønland inde i den over en kilometer tykke indlandsis: Et gigantisk hemmeligt kompleks med eget atomkraftværk, rettet mod ærkefjenden Sovjet - men forladt otte år senere, da det viste sig, at isen var ustabil. I over 50 år var Camp Century glemt af de fleste, men nu truer klimaforandringerne med at blotlægge basen og de store mængder affald, der blev efterladt. Det har udløst et slagsmål mellem Danmark og Grønland om, hvem der skal rydde op. P1 Eftermiddag borer sig ned i et stykke fascinerende og for mange ukendt stykke koldkrigshist...

I 1958 begyndte amerikanerne at bygge en militærbase i Grønland inde i den over en kilometer tykke indlandsis: Et gigantisk hemmeligt kompleks med eget atomkraftværk, rettet mod ærkefjenden Sovjet - men forladt otte år senere, da det viste sig, at isen var ustabil. I over 50 år var Camp Century glemt af de fleste, men nu truer klimaforandringerne med at blotlægge basen og de store mængder affald, der blev efterladt. Det har udløst et slagsmål mellem Danmark og Grønland om, hvem der skal rydde op. P1 Eftermiddag borer sig ned i et stykke fascinerende og for mange ukendt stykke koldkrigshistorie - i selskab med den eneste nulevende dansker, der har været ned i basen under isen.
Det er sparetider i det offentlige, og i en københavnsk forstadskommune er sparekniven gået på togt i en musikskole for børn i udsatte boligområder. P1 Eftermiddag besøger projekt HOPE, der nu mister sit økonomiske grundlag - og spørger Tåstrup kommunes borgmester, hvorfor politikerne har valgt at rive gulvtæppet bort under et tilsyneladende velfungerende integrationsprojekt.
Danmark er igen blandt verdens 10 rigeste lande efter at en statistisk fejl i tabellerne er blevet rettet. Men ét er statistik, noget andet er mennesker: P1 Eftermiddag ser på hvordan det er at være rig og fattig, både i Danmark og en stribe andre lande, herunder i et europæisk land, der er så fattigt, at et land som Albanien fremstår velstillet i sammenligning.
Støj kan være hæsligt, og støj kan være ... smukt! Vi vil støje noget så vidunderligt i P1 Eftermiddag i dag.
Værter: Karen Secher og Jesper Dein.

Mere P1 Eftermiddag

1:03:22

Vi har spillet Days Gone, set Detective Pikachu og Star Trek

0:56:09

Bobby har det lidt svært for tiden, han er ekstra følsom!

0:28:01

En krig mellem fattige - historien om 4 mord i 4 europæiske lande

0:58:19

Skal Elias spille til Liberal Alliances valgfest som Yung Coke?

0:25:24

To fyre sikkerhedstester stoffer, fx MDMA, men er det en god ide?

0:40:01

16-årige TopGunn løber rundt i røg og tåregas og Kidd er fængslet!