P1 Eftermiddag

Sendt første gang d.

Nogen tror, at "Radiator" er et varmeapparat, men i dag blev vi mindet om, at "Radiator" også er navnet på en novellesamling, som vakte stor opsigt i slutningen af 90'erne og hvor fortællinger om tilværelsens meningsløshed med titler som "Historie om en mand, der tvinges ind i et klædeskab, fordi et ubehageligt væsen bryder ind i hans kærlighedsliv på de mest umulige og ubelejlige tidspunkter" siden er blevet fast pensum i skolernes danskundervisning. Påmindelsen kom på den tristest tænkelige baggrund, nemlig forfatteren Jan Sonnergaards pludselige død. P1 Eftermiddag mindes Sonnergaard som...

Nogen tror, at "Radiator" er et varmeapparat, men i dag blev vi mindet om, at "Radiator" også er navnet på en novellesamling, som vakte stor opsigt i slutningen af 90'erne og hvor fortællinger om tilværelsens meningsløshed med titler som "Historie om en mand, der tvinges ind i et klædeskab, fordi et ubehageligt væsen bryder ind i hans kærlighedsliv på de mest umulige og ubelejlige tidspunkter" siden er blevet fast pensum i skolernes danskundervisning. Påmindelsen kom på den tristest tænkelige baggrund, nemlig forfatteren Jan Sonnergaards pludselige død. P1 Eftermiddag mindes Sonnergaard som forfatter - og som menneske.
Da brikkerne til 2017-finansloven omsider faldt på plads i slutningen af sidste uge, var der ekstra kroner til bl.a. Den Gamle By i Aarhus, Fregatten Jylland, det tidligere DR Underholdsorkester, nu Danmarks Underholdningsorkester - mens en række andre museer og de fem økonomisk betrængte landsdelsorkestre måtte skyde en hvid pind efter økonomisk polstring. P1 Eftermiddag gør status over kulturens finanslov og prøver at finde ud af, om pengene havnede dér, hvor der var mest brug for dem.
Hun kom til Danmark i 1952, blev gift og fik job som gymnasielærer i Fredericia: Tilsyneladende en ret ordinær skæbne - men forud for livet i fredelige Danmark gik grusomme måneder i tyskernes vold, blandt andet mere end et år i KZ-lejren Auschwitz i Polen. Men jødiske Arlette Andersen holdt sin fortid for sig selv indtil 1990, hvor hun brød tavsheden. I dag får den nu 92-årige "Pigen fra Auschwitz" overrakt den franske æreslegions officerkorps: P1 Eftermiddag bringer dig tæt på den opsigtsvækkende kvinde og hendes historie.
Værter: Karen Secher og Tore Leifer.

Mere P1 Eftermiddag

1:03:22

Vi har spillet Days Gone, set Detective Pikachu og Star Trek

0:56:09

Bobby har det lidt svært for tiden, han er ekstra følsom!

0:28:01

En krig mellem fattige - historien om 4 mord i 4 europæiske lande

0:58:19

Skal Elias spille til Liberal Alliances valgfest som Yung Coke?

0:25:24

To fyre sikkerhedstester stoffer, fx MDMA, men er det en god ide?

0:40:01

16-årige TopGunn løber rundt i røg og tåregas og Kidd er fængslet!