Live kanaler

Panorama

Panorama er en radiofonisk guide til en mangfoldig verden. Uge efter uge bringer programmet reportager fra nær og fjern.

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 12:00
  Panorama

  Mormoner driver verdens største slægtsforskningscenter

  Amerikanske mormoner driver verdens største center for slægtsforskning, som hvert år tiltrækker i hundredtusindvis af mennesker, der vil vide mere om deres familier. Panorama har besøgt centret i Salt Lake City, hvor en af de største afdelinger er den danske, fordi Danmark spillede en stor rolle i grundlæggelsen af mormonernes hovedby. Tilrettelagt af Mette Lützhøft og Katrine Jo Andersen. (Sendt første gang 11. september 2014).

 • 12:00
  Panorama

  Miraklet i Kairo - verdens eneste orkester med blinde kvindelige musikere

  "Et lille mirakel". Sådan beskrives det egyptiske "Lys og Håb"- orkester, som består af 43 blinde, kvindelige musikere. Og det ER lidt af et mirakel. For hvordan får man så mange blinde musikere til at spille sammen, når de hverken kan se dirigenten eller læse noderne? Eva Plesner og Flemming Weiss Andersen har for Panorama besøgt orkestret, som er det eneste i sin art i verden. (Sendt første gang 14. august 2014).

 • 11:59
  Panorama

  I fodsporene på Einstein, Lenin og andre store navne

  Vidste du, at nogle af verdens største hjerner har boet i den schweiziske storby Zürich? Panoramas Charlotte Pries Jensen er gået i hælene på den tyske fysiker og Nobelprismodtager Albert Einstein, Sovjetstatens grundlægger, Vladimir Lenin, den irske forfatter og digter James Joyce og ikke mindst den tyske forfatter Thomas Mann, der i 1929 modtog Nobelprisen i litteratur. (Sendt første gang 21. august 2014).

 • 12:00
  Panorama

  Keltiske kvinder bragte kristendommen til Færøerne

  Panorama besøger i denne uge Færøerne, hvor ny arkæologisk viden om vikingetiden vender de islandske sagaer på hovedet og punkterer den store nationale grundfortælling om dengang færingerne blev kristnede. Ifølge sagaerne blev kristendommens indført omkring år 1000 på den norske konges bud, men alt tyder på at færingerne allerede da for længst var kristne. Det var nemlig de keltiske kvinder, som vikingerne havde med sig, der bragte kristendommen med sig til de nordatlantiske øer. Karl Johan Mikkelsen har besøgt den færøske bygd Lorvík og mødt en af de arkæologer, der har prikket hul i den nationale myte. (Sendt første gang 4. september 2014).

 • 12:00
  Panorama

  Verdens ældste kloster

  Lang, langt ude i den egyptiske ørken ligger det, der menes at være verden ældste kloster, St. Antonius-klostret. Her har munke og eneboere siden det 2 århundrede søgt tilflugt under den brændende sol i et ugæstfrit terræn. Panorama har besøgt klostret hør Katrina Lewkovitchs reportage. (Sendt første gang 25. september 2014).

 • 12:00
  Panorama

  Auschwitz

  Over en million mennesker besøger hvert år Auschwitz-Birkenau Museum i Polen, hvor nazisterne drev deres dødslejre, det slider på huse, barakker - ja på alle de ting, der er i Auschwitz. (Sendt første gang 29. januar 2015).

 • 12:00
  Panorama

  Rigas gamle træhuse

  Letlands hovedstad Riga er mest kendt for sin jugend-arkitektur, men også i stigende grad for byens unikke træhuse bygget i 1800-tallet og som mod alle odds har overlevet to verdenskrige, kommunisme og kapitalisme. Nu renoveres husene, fordi letterne ser dem som en vigtig del af deres kulturhistorie. (Sendt første gang 16. april 2015).

 • 12:00
  Panorama

  Siciliens manna

  Bønder har i mere end tusind år snittet i asketræer for at udvinde naturlægemidlet manna, som blev udbredt under øens arabiske epoke. I dag holder en lille flok mannaproducenter - mannari - stand mellem cikadernes sang og biernes summen på den nordlige del af øen, hvor udvinding af manna efterhånden er reduceret til et kald. Morten Beiter deltog i sidste års høst af de eftertragtede sødlige stænger af størknet plantesaft med det bibelske navn, som dog mest bruges til forstoppede maver. (Sendt første gang 7. maj 2015).

 • 12:00
  Panorama

  Island og Thit Jensen

  Den islandske natur er dramatisk med frådende vandfald, vulkanudbrud, lavamarker og altopslugende jordskælv. Og netop her - under et længere ophold i begyndelsen af 1900-tallet - fandt den danske forfatter Thit Jensen afløb for sine indre, uforløste følelser. Den flydende lava og de springende gejsere blev billeder på seksualitet og dæmoni i "Mystiske fortællinger fra Island", vaskeægte gyserhistorier, som Panoramas Katarina Lewkovitch har brugt som guide ned i den islandske naturs underverden. (Sendt første gang 21. maj 2015).

 • 12:00
  Panorama

  Stor kunst giver hjertebanken

  Stendahl-syndromet - betegnelsen for en tilstand, hvor mennesker bliver syge af mødet med stor kunst ... eller måske for megen stor kunst. Syndromet er opkaldt efter den franske forfatter Stendahl, som under et besøg i Firenze i begyndelsen af 1800-tallet blev svimmel og desorienteret i mødet med overvældende skønhed. Forfatteren Gorm Rasmussen tog til Firenzes skatkamre for at finde kunst-suset, men rejsen begyndte på Møn. (Sendt første gang 18. juni 2015).

 • 12:00
  Panorama

  Navajo-reservatet i Arizona

  USA's største indianerreservat breder sig over fire stater og er næsten dobbelt så stort som Danmark, så der er god plads til de omkring 300.000 efterkommere af navajo-stammen. Der kæmpes i reservatet for at bevare gamle traditioner og for at værne om et helt særligt talesprog. Tilrettelæggelse: Kasper Mosholm Thulstrup. (Sendt første gang 2. juli 2015).

 • 12:00
  Panorama

  Chauvet-grotten

  36.000 år gamle hulemalerier og tegninger fundet i en grotte i det sydøstlige Frankrig. Værkerne er så unikke, at grotten, Chauvet-grotten, ikke er åben for offentligheden, fordi de så fald ville gå til. Men nu er der lavet en tro kopi af grotten, som Jesper Tang har besøgt. (Sendt første gang 30. juli 2015).

 • 12:00
  Panorama

  Når livet må leves under radaren

  Livet er hårdt i de israelsk-besatte områder på Vestbredden. Og er man tilmed homoseksuel, er man også et udskud blandt sine egne, i familien, i samfundet og man er et let offer for den israelske sikkerhedstjeneste, der i flere tilfælde har brugt viden om seksualitet til at skaffe sig oplysninger. Tilrettelæggelse: Anne Sidsel Troldtoft Hjort og Camilla Høj Eggers. (Sendt første gang 21. januar 2016).

  Kultur
 • 12:00
  Panorama

  Udkant på norsk

  Tromsø i Nord-Norge ville i Danmark blive kaldt for en udkant. Men i Norge har en offensiv distriktspolitik gjort byen til hjemsted for klima-og polarforskning. Også fiskeri, landbrug og rendrift nyder godt af gunstige vilkår, hvilket er med til at holde en markant EU-modstand i live. Kurt Strand har besøgt Finmarken. (Sendt første gang 22. oktober 2015).

 • 12:00
  Panorama

  Bjergvandring på Avala

  En historisk vandring på bjerget med det mytiske navn, Avala, der ligger udenfor den serbiske hovedstad, Beograd. Bjerget lever op til sit navn ved at rumme stort set alle symboler for omvæltningerne i Serbien igennem de seneste 100 år. (Sendt første gang 5. november 2015).

 • 12:00
  Panorama

  Hanoi Hilton

  Hanoi Hilton er ikke - som navnet kunne antyde - noget fancy sted for jetsetter på lynvisit i Vietnam. Hanoi Hilton er et tidligere fængsel af grummeste slags, bygget af den franske kolonimagt til vietnamesere, der mente selv at kunne lede deres land. Senere blev fængslet brugt af Nordvietnam til amerikanske fanger - blandt dem pilot John McCain, der siden blev senator. Jørn Stjerneklar har besøgt det tidligere fængsel. (Sendt første gang 12. november 2015).

 • 14:36
  Panorama

  The Big Easy

  Sig navnet New Orleans og de fleste begynder at nynne en af Louis Armstrongs store hits. Og de heldige få, der besøger "The Big Easy", som byen også kaldes, kan gå fra klub til klub og rokke med til det ene band efter det andet. Tilrettelæggelse: Kasper Thulstrup. www.dr.dk/P1/panorama (Sendt første gang 4. august 2016).

  Kultur
 • 14:35
  Panorama

  San Franciscos sidste våbenbutik

  Våbendebatten raser i USA. Og mens antallet af skuddrab og masseskyderier sætter nye rekorder, er svaret fra flere delstater at lette adgangen til at bære våben. I Californien er man gået en anden vej og har begrænset tilladelsen til skydevåben - og med nok et forslag om stramning af våbensalg, vil San Franciscos eneste våbenbutik dreje nøglen om. Tilrettelæggelse: Stine Kromann Dragsted. (Sendt første gang 17. marts 2016).

  Kultur
 • 14:06
  Panorama

  Gensyn med Nicaragua

  For 30 år siden boede den danske journalist Arne Skadhede i en landsby i Nicaragua, hvor han var med til at bygge en skole. Nu har han været tilbage til landsbyen for at se, hvordan det er gået med madmor, den blide Juana og hendes tyran af en mand, Manuel. www.dr.dk/P1/panorama (Sendt første gang 11. februar 2016).

  Kultur
 • 14:40
  Panorama

  Crowleys Tempel i Cefalú

  Hør om den besynderlige, britske okkultist Aleister Crowley, der på mange måder var forud for nutidens strømninger. Crowley levede fra 1875 til 1947 - blandt andet i Italien - og Morten Beiter åbner her en flig af okkultens historie i den sicilianske fiskerby Cefalù. www.dr.dk/P1/panorama (Sendt første gang 9. juni 2016).

  Kultur