Panorama
Panorama er en radiofonisk guide til en mangfoldig verden. Uge efter uge bringer programmet reportager fra nær og fjern.
300 km nord for polarcirklen i Ilulissat, hvor frosten bider og hvor det er sort nat i flere måneder, inden solen igen viser sig over iskanten. Det sker hvert år den 13. januar 13 minutter i 13.00, hvor byens indbyggere trodser kulden og står parat på en bakke for at hilse "den store varme" velkommen tilbage. Tilrettelæggelse: Ea Ørum. (Sendt første gang 15. februar 2015).
Panorama besøger miniputstaten, Andorra. (Sendt første gang 6. juni 2013).
Brita Kvist har besøgt Katarinburg i denne uges Panorama. (Sendt første gang 13. juli 2013).
Panorama på pilgrimsrejse i Bhutan. (Sendt første gang 8. august 2013).
Panorama besøger verdens mindste boghandel, der ligger i Grønland. (Sendt første gang 26. juni 2014).
Panorama på trøffeljagt i Italien, hvor kampen om den kostbare svamp bl.a. fører til forgiftning af trøffelhunde, familiefejder og kidnapninger. (Sendt første gang 3. juli 2014).
Panorama til Tekno fest i Tunesien. (Sendt første gang 7. august 2014).
Amerikanske mormoner driver verdens største center for slægtsforskning, som hvert år tiltrækker i hundredtusindvis af mennesker, der vil vide mere om deres familier. Panorama har besøgt centret i Salt Lake City, hvor en af de største afdelinger er den danske, fordi Danmark spillede en stor rolle i grundlæggelsen af mormonernes hovedby. Tilrettelagt af Mette Lützhøft og Katrine Jo Andersen. (Sendt første gang 11. september 2014).
"Et lille mirakel". Sådan beskrives det egyptiske "Lys og Håb"- orkester, som består af 43 blinde, kvindelige musikere. Og det ER lidt af et mirakel. For hvordan får man så mange blinde musikere til at spille sammen, når de hverken kan se dirigenten eller læse noderne? Eva Plesner og Flemming Weiss Andersen har for Panorama besøgt orkestret, som er det eneste i sin art i verden. (Sendt første gang 14. august 2014).
Vidste du, at nogle af verdens største hjerner har boet i den schweiziske storby Zürich? Panoramas Charlotte Pries Jensen er gået i hælene på den tyske fysiker og Nobelprismodtager Albert Einstein, Sovjetstatens grundlægger, Vladimir Lenin, den irske forfatter og digter James Joyce og ikke mindst den tyske forfatter Thomas Mann, der i 1929 modtog Nobelprisen i litteratur. (Sendt første gang 21. august 2014).
Panorama besøger i denne uge Færøerne, hvor ny arkæologisk viden om vikingetiden vender de islandske sagaer på hovedet og punkterer den store nationale grundfortælling om dengang færingerne blev kristnede. Ifølge sagaerne blev kristendommens indført omkring år 1000 på den norske konges bud, men alt tyder på at færingerne allerede da for længst var kristne. Det var nemlig de keltiske kvinder, som vikingerne havde med sig, der bragte kristendommen med sig til de nordatlantiske øer. Karl Johan Mikkelsen har besøgt den færøske bygd Lorvík og mødt en af de arkæologer, der har prikket hul i den nationale myte. (Sendt første gang 4. september 2014).
Lang, langt ude i den egyptiske ørken ligger det, der menes at være verden ældste kloster, St. Antonius-klostret. Her har munke og eneboere siden det 2 århundrede søgt tilflugt under den brændende sol i et ugæstfrit terræn. Panorama har besøgt klostret hør Katrina Lewkovitchs reportage. (Sendt første gang 25. september 2014).
Over en million mennesker besøger hvert år Auschwitz-Birkenau Museum i Polen, hvor nazisterne drev deres dødslejre, det slider på huse, barakker - ja på alle de ting, der er i Auschwitz. (Sendt første gang 29. januar 2015).
Letlands hovedstad Riga er mest kendt for sin jugend-arkitektur, men også i stigende grad for byens unikke træhuse bygget i 1800-tallet og som mod alle odds har overlevet to verdenskrige, kommunisme og kapitalisme. Nu renoveres husene, fordi letterne ser dem som en vigtig del af deres kulturhistorie. (Sendt første gang 16. april 2015).
Bønder har i mere end tusind år snittet i asketræer for at udvinde naturlægemidlet manna, som blev udbredt under øens arabiske epoke. I dag holder en lille flok mannaproducenter - mannari - stand mellem cikadernes sang og biernes summen på den nordlige del af øen, hvor udvinding af manna efterhånden er reduceret til et kald. Morten Beiter deltog i sidste års høst af de eftertragtede sødlige stænger af størknet plantesaft med det bibelske navn, som dog mest bruges til forstoppede maver. (Sendt første gang 7. maj 2015).
Den islandske natur er dramatisk med frådende vandfald, vulkanudbrud, lavamarker og altopslugende jordskælv. Og netop her - under et længere ophold i begyndelsen af 1900-tallet - fandt den danske forfatter Thit Jensen afløb for sine indre, uforløste følelser. Den flydende lava og de springende gejsere blev billeder på seksualitet og dæmoni i "Mystiske fortællinger fra Island", vaskeægte gyserhistorier, som Panoramas Katarina Lewkovitch har brugt som guide ned i den islandske naturs underverden. (Sendt første gang 21. maj 2015).
Stendahl-syndromet - betegnelsen for en tilstand, hvor mennesker bliver syge af mødet med stor kunst ... eller måske for megen stor kunst. Syndromet er opkaldt efter den franske forfatter Stendahl, som under et besøg i Firenze i begyndelsen af 1800-tallet blev svimmel og desorienteret i mødet med overvældende skønhed. Forfatteren Gorm Rasmussen tog til Firenzes skatkamre for at finde kunst-suset, men rejsen begyndte på Møn. (Sendt første gang 18. juni 2015).
USA's største indianerreservat breder sig over fire stater og er næsten dobbelt så stort som Danmark, så der er god plads til de omkring 300.000 efterkommere af navajo-stammen. Der kæmpes i reservatet for at bevare gamle traditioner og for at værne om et helt særligt talesprog. Tilrettelæggelse: Kasper Mosholm Thulstrup. (Sendt første gang 2. juli 2015).
36.000 år gamle hulemalerier og tegninger fundet i en grotte i det sydøstlige Frankrig. Værkerne er så unikke, at grotten, Chauvet-grotten, ikke er åben for offentligheden, fordi de så fald ville gå til. Men nu er der lavet en tro kopi af grotten, som Jesper Tang har besøgt. (Sendt første gang 30. juli 2015).
Livet er hårdt i de israelsk-besatte områder på Vestbredden. Og er man tilmed homoseksuel, er man også et udskud blandt sine egne, i familien, i samfundet og man er et let offer for den israelske sikkerhedstjeneste, der i flere tilfælde har brugt viden om seksualitet til at skaffe sig oplysninger. Tilrettelæggelse: Anne Sidsel Troldtoft Hjort og Camilla Høj Eggers. (Sendt første gang 21. januar 2016).