Panorama
Panorama er en radiofonisk guide til en mangfoldig verden. Uge efter uge bringer programmet reportager fra nær og fjern.
- besøger bogbyen Hay-on-Why i Wales. (Sendt første gang 5. december 2013).
- besøger verdens sidste kolonimuseum. (Sendt første gang 16. januar 2014).
- på lille Stillehavsø med store traditioner. (Sendt første gang 23. januar 2014).
I Island er der tradition for at bønderne slipper deres heste løs i bjergene om sommeren. Når dyrene skal hentes hjem igen i september og oktober, festes der på livet løs med hundredvis af ryttere, med sange og med brændevin. Camille Lange har svunget sig op i sadlen til indsamling af heste, der skal under tag til vinter. (Sendt første gang 3. november 2014).
- besøger Marbella - svindlernes by. (Sendt første gang 21. februar 2013).
300 km nord for polarcirklen i Ilulissat, hvor frosten bider og hvor det er sort nat i flere måneder, inden solen igen viser sig over iskanten. Det sker hvert år den 13. januar 13 minutter i 13.00, hvor byens indbyggere trodser kulden og står parat på en bakke for at hilse "den store varme" velkommen tilbage. Tilrettelæggelse: Ea Ørum. (Sendt første gang 15. februar 2015).
Panorama besøger miniputstaten, Andorra. (Sendt første gang 6. juni 2013).
Brita Kvist har besøgt Katarinburg i denne uges Panorama. (Sendt første gang 13. juli 2013).
Panorama på pilgrimsrejse i Bhutan. (Sendt første gang 8. august 2013).
Panorama i Los Angeles på sporet af forfatteren Charles Bukowski, der skrev og drak og blev rig og berømt. (Sendt første gang 12. juni 2014).
Panorama besøger verdens mindste boghandel, der ligger i Grønland. (Sendt første gang 26. juni 2014).
Panorama på trøffeljagt i Italien, hvor kampen om den kostbare svamp bl.a. fører til forgiftning af trøffelhunde, familiefejder og kidnapninger. (Sendt første gang 3. juli 2014).
Panorama til Tekno fest i Tunesien. (Sendt første gang 7. august 2014).
Amerikanske mormoner driver verdens største center for slægtsforskning, som hvert år tiltrækker i hundredtusindvis af mennesker, der vil vide mere om deres familier. Panorama har besøgt centret i Salt Lake City, hvor en af de største afdelinger er den danske, fordi Danmark spillede en stor rolle i grundlæggelsen af mormonernes hovedby. Tilrettelagt af Mette Lützhøft og Katrine Jo Andersen. (Sendt første gang 11. september 2014).
"Et lille mirakel". Sådan beskrives det egyptiske "Lys og Håb"- orkester, som består af 43 blinde, kvindelige musikere. Og det ER lidt af et mirakel. For hvordan får man så mange blinde musikere til at spille sammen, når de hverken kan se dirigenten eller læse noderne? Eva Plesner og Flemming Weiss Andersen har for Panorama besøgt orkestret, som er det eneste i sin art i verden. (Sendt første gang 14. august 2014).
Vidste du, at nogle af verdens største hjerner har boet i den schweiziske storby Zürich? Panoramas Charlotte Pries Jensen er gået i hælene på den tyske fysiker og Nobelprismodtager Albert Einstein, Sovjetstatens grundlægger, Vladimir Lenin, den irske forfatter og digter James Joyce og ikke mindst den tyske forfatter Thomas Mann, der i 1929 modtog Nobelprisen i litteratur. (Sendt første gang 21. august 2014).
Panorama besøger i denne uge Færøerne, hvor ny arkæologisk viden om vikingetiden vender de islandske sagaer på hovedet og punkterer den store nationale grundfortælling om dengang færingerne blev kristnede. Ifølge sagaerne blev kristendommens indført omkring år 1000 på den norske konges bud, men alt tyder på at færingerne allerede da for længst var kristne. Det var nemlig de keltiske kvinder, som vikingerne havde med sig, der bragte kristendommen med sig til de nordatlantiske øer. Karl Johan Mikkelsen har besøgt den færøske bygd Lorvík og mødt en af de arkæologer, der har prikket hul i den nationale myte. (Sendt første gang 4. september 2014).
Lang, langt ude i den egyptiske ørken ligger det, der menes at være verden ældste kloster, St. Antonius-klostret. Her har munke og eneboere siden det 2 århundrede søgt tilflugt under den brændende sol i et ugæstfrit terræn. Panorama har besøgt klostret hør Katrina Lewkovitchs reportage. (Sendt første gang 25. september 2014).
Over en million mennesker besøger hvert år Auschwitz-Birkenau Museum i Polen, hvor nazisterne drev deres dødslejre, det slider på huse, barakker - ja på alle de ting, der er i Auschwitz. (Sendt første gang 29. januar 2015).
Livet er hårdt i de israelsk-besatte områder på Vestbredden. Og er man tilmed homoseksuel, er man også et udskud blandt sine egne, i familien, i samfundet og man er et let offer for den israelske sikkerhedstjeneste, der i flere tilfælde har brugt viden om seksualitet til at skaffe sig oplysninger. Tilrettelæggelse: Anne Sidsel Troldtoft Hjort og Camilla Høj Eggers. (Sendt første gang 21. januar 2016).
DR's historiepodcast. Hver uge undersøger vi en afgørende nyere historisk begivenhed. Vi opruller de dramatiske forløb, der gemmer sig bag de velkendte fortællinger, og giver med nutidens øjne et bud på, hvorfor historien gik, som den gik. Vært og tilrettelægger: Martin Grønne.
Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.
Anders Laugesen rejser ind i troens verden og besøger et særligt trosmiljø. Her møder han mennesker, som på forskellige måder er optaget af og lever med troen.
Kalder alle superfans og sofakartofler! I denne podcast går serieeksperterne Frederik og Kasper bagom DR's tv-programmer og giver dig al den bonusinformation, du ikke vidste, du havde brug for. De taler med deltagerne fra programmet, vender de vildeste begivenheder og udfolder tematikkerne, så du ikke behøver at gå sulten i seng. Værter: Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb. Produceret for DR af Firkantede øjne.
Hver uge tager Per Juul Carlsen og co. dig med ind i filmens vidunderlige verden via kritiske anmeldelser, spændende reportager og portrætter.
Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2021. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. Du møder her de seks kandidater: Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard. Vært: Diana Bach.
Zissel Astrid Kjertum-Mohr har været i lære hos kultureliten i et år. Det har givet hende en bedre kropsholdning og et bedre sprog. Hun har fået at vide, hvornår hun skal klappe, og hvornår hun skal buhe, i en teatersal. Hun har lært at skjule sine rygdeller og konversere til receptioner. Men det kniber stadig med at bryde igennem glasloftet. Derfor vil Zissel nu undersøge, hvordan hun kan blive mere magtfuld. Hun vil opsøge de personer i landet, der har mest magt. Dem, der træffer de tungeste beslutninger i politik, erhvervsliv, fagforeninger og kulturliv. De må kunne give hende opskriften på succes og indflydelse.
Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæster, der giver ugens nyheder med grovfilen og sætter dem i et skarpt og ofte satirisk lys.
Hver dag direkte fra Københavns Domkirke.
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Klog på Sprog er programmet, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig. Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel, er helt vild med dansk.
I podcasten Knaldromaner dykker værterne Barbara Nyholm og Camilla Boraghi ned i en verden af bøger for at finde ud af, hvordan litteraturen portrætterer sex, lidenskab, erotik og kærlighed. Påvirker det den måde, vi er seksuelle på? Inspirerer eller forvrænger det? Er sex i ord tacky eller smukt? Det finder de to værter ud af, når de dissekerer de bedste passager i kendte romaner.
Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.
Hvorfor tror du på Gud? Ugens gæst fortæller om det øjeblik der blev afgørende for hans eller hendes tro. Et program om troen, tvivlen og skæbnen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Jakob Stegelmann og Troldspejlets redaktion fortæller nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier - med anmeldelser, baggrund og arkivklip. Det klassiske tv-program i podcast-rammer.
Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.
Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion. Vært: Carsten Ortmann.
Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.
I Bogselskabet deler vi gode læseoplevelser med hinanden, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive. Med Bogselskabet får du en chance for at rykke lidt tættere ind i forfatterens tanker. Vært: Anne Glad.