Ping Pong
I Pingpong mødes to kulturpersonligheder i en samtale om et emne, de begge er stærkt optaget af. Tilrettelæggelse Diana Bach og Carsten Ortmann.
"Jeg er drevet af en enorm nysgerrighed. Mine film har hjulpet mig til at forstå verden en lille smule bedre. Jeg ser en sammenhæng", siger filminstruktør Bille August. Han er gæst hos Ping Pong-vært, forfatter, Katrine Marie Guldager. Bille August har netop modtaget Svend-prisen for sit mangeårige arbejde med film, senest filmatiseringen af Henrik Pontoppidans Lykke-Per. Katrine Marie Guldager debuterede i 1994 og hun har senest udgivet Et Rigtigt Liv, også i 2019. De to taler om lykke, berømmelse og skabelsen af gode karakterer. Tilrettelæggelse: Carsten Ortmann. Vært: Katrine Marie Guldager. (Sendt første gang 2. september 2019).
Der vil altid være en usikkerhed i vores tolkninger af, hvordan det var at leve i fortiden. Derfor må vi indimellem låne fra fiktionen for at få et større fortolkningsrum. Det siger arkæolog og forfatter Jeanette Varberg som baggrund for sin samtale med forfatter Kim Leine. Kim Leine bruger fantasien, fiktionen, til at skabe sine historiske romaner. Men han bruger også fakta om fortiden til at skabe dybde i sine historier. De to mødes til Ping Pong om forholdet mellem fakta og fiktion og skabelsen af fortællingen om menneskets fortid. Tilrettelægger: Carsten Ortmann og Diana Bach. (Sendt første gang 27. maj 2019).
Mange ser mig som mønsterbryder og mælkebøttebarn. Men der er mange usynlige ting fra min opvækst, der hænger ved. Min mors sygdom og fars manglende interesse, mobning og andet sidder stadig i kroppen. Jeg ser ikke mig selv som mønsterbryder, men som mønsterforløser. Sådan siger forfatter Morten Pape i samtale med Dy Plambeck. Dy Plambeck har skrevet flere bøger, der også bliver set som portrætter af mennesker på kanten af samfundet. Men måske balancerer vi alle på kanten, spørger hun i denne Ping Pong, der handler om opvækst, drivkraft og forskellen på at klare sig og falde ud over kanten. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 11. november 2019).
"Man bliver udfordret til at gøre sit bedste, når det bliver svært". Det siger oversætter Niels Brunse, der er kendt for netop at have afsluttet sin tredive år lange opgave med at oversætte alle Shakespeares skuespil til dansk. Han er gæst hos skuespiller Ellen Hillingsø, der har inviteret til Ping Pong. Ellen Hillingsø har bemærket, at det netop er begrænsninger, der kan gøre det muligt at frisætte kreativiteten, både på skrift og på scenen. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 13. maj 2019).
Hvorfor er det så sjovt at spille ond? Det spørger skuespiller Ellen Hillingsø sin kollega Christian Tafdrup om i Ping Pong på P1. De to indspiller i øjeblikket en julekalender, hvor de begge har roller som de onde skurke. Christian Tafdrup spiller ofte heltens modstander, den usympatiske skurk. Og det er han glad for. - Det er jo tit skurken, der stjæler billedet, siger han. Skurken tillader sig at gå ind i de sider af menneskets psyke, som vi ofte undertrykker. Ellen Hillingsø og Christian Tafdrup taler om fiktionens store skurke lige fra gysets fyrste Freddy Krueger eller Norman Bates fra Hitchcocks Psycho til virkelighedens skurke i form af en vred Ghita Nørby eller Christian Tafdrup selv, da han lavede filmen En frygtelig kvinde. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 25. marts).
Man kan ikke opleve noget, hvis der står nogen og kigger på en. Hvis vi åbner et modeblad, er der hele tiden blikke, der konfronterer dig, og det giver ingen plads til egne tanker. Sådan forklarer kunstfotograf Trine Søndergaard, at hun som regel laver billeder af mennesker, der har blikket vendt væk fra kameraet. Hun er gæst i Ping Pong hos forfatter Merete Pryds Helle. De to arbejder i henholdsvis romaner og portrætter med at vise det, der er på indersiden af mennesket. Og de taler om det paradoksale i, at vi konstant forsøger at læse hinandens tanker og følelser, selv om det dybest set er umuligt at kigge ind i andre mennesker. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 1. april 2019).
- "min mor tilbød mig 200 kroner for hvert kilo, jeg tabte. Siden har jeg opdaget, hvor stor konsekvens det har haft for mit selvværd, at min mor tilbød mig penge for at se ud på en bestemt måde". Det fortæller Anna Emma Haudal, der som ung filmskaber beskæftiger sig med selvværd og det at turde elske sig selv. Hun er inviteret til Ping Pong i P1 af filminstruktør Lotte Svendsen, der altid har kæmpet med forholdet mellem vægten og sin kærlighed til mad. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 7. oktober).
Jeg vil hellere være en ny Karen Blixen eller en Suzanne Brøgger i stedet for at være en sur, gammel, tynd mand. Sådan siger kunstneren Madame Nielsen om nogle af sine bevæggrunde til at transformere sig fra mand til kvinde. Dramatiker og teaterleder Christian Lollike har inviteret Madame Nielsen til Ping Pong om identitet. For bliver vi født som det samme menneske, som vi er gennem hele livet? Eller er vi i konstant forandring? Madame Nielsen tror på det sidste. Hun har erfaret, at det at gå i kvindetøj, sminke sig og arbejde med sin stemme, får andre til at se hende som kvinde. - Og det betyder noget for den måde jeg bevæger mig, opfører mig overfor andre mennesker eller forholder mig til min egen seksualitet, siger Madame Nielsen til Christian Lollike. Tilrettelægger: Carsten Ortmann og Diana Bach. (Sendt første gang 3. juni 2019).
"Der er ikke nogen 'løsningEN' - det er opløsningen der er interessant" Det siger Neel Fasting, forfatter, meditations- og tantraspecialist, i denne uges Ping Pong, hvor gæstevært, Kirstine Roepstorff taler med Neel Fasting om mellemrum, behovsudsættelse og mod. Tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 2. december 2019).
"Jeg laver ikke film, fordi jeg synes det er fedt at være på et filmset, eller for at være en del af branchen. Jeg er der for at skabe noget, der ligger mig dybt på sinde personligt og politisk". Det siger filminstruktøren bag Idealisten og Vold i kærlighedens navn, Christina Rosendahl. Hun er inviteret til Ping Pong af sin kollega Lotte Svendsen. De to taler om at bruge sin vrede konstruktivt, om ligestilling i den danske filmbranche, tørklædeproblematik, æresdrab og eget engagement i at forandre verden gennem filmkunsten. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 21. oktober 2019).
Jeg havde en periode på en 10-15 år, hvor jeg var visnet i min indre samtale om, hvad der foregik i verden, og hvad jeg skulle mene. Sådan ønsker jeg ikke at få det igen. Den erkendelse er dramatiker Line Knutzons udgangspunkt for samtalen med forfatter, præst og debattør Sørine Godtfredsen i Ping Pong. Line Knutzons indre samtale har ofte form som mange stemmer, der mener hver sit. I Sørine Godtfredsens tilfælde er der mere tale om et foredrag, hvor hun skærper sine argumenter. I Ping Pong taler de om forskellen mellem at have kunstnersind og at være ord-menneske. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 18. marts 2019).
"Fordi jeg har det sprog, jeg har, så kan jeg faktisk bidrage med noget i den offentlige debat", siger forfatter Jens Christian Grøndahl. Han er gæst hos Ping Pong-vært, forfatter, Katrine Marie Guldager. Jens Christian Grøndahl debuterede i 1985 og hans seneste bog, Inde Fra Stormen, udkom i 2019. Katrine Marie Guldager debuterede i 1994 og hun har senest udgivet Et Rigtigt Liv, også i 2019. De to taler om at være forfatter, litteraturformidling og -kritik og om litteraturens formål i en verden, der brænder. Vært: Katrine Marie Guldager. Tilrettelæggelse: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 26. august 2019).
"Kreativitet er ikke et talent - det overraskede mig meget at læse videnskabelig forskning om dét - det er noget der sker, mens man gør det. Så det kan trænes". Det siger Vinca Wiedemann, rektor for Den Danske Filmskole, i denne uges Ping Pong, hvor gæstevært, Kirstine Roepstorff taler med Vinca Wiedemann om kreativitet, mellemrum og mod. Udsendelsen er optaget inden den igangværende konflikt om og på Filmskolen, hvor eleverne ønsker Vinca Wiedemann afsat som skolens rektor. Tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 25. november).
"Jeg er altid gået i brechen for dem, der bliver mobbet af instruktører eller andre chefer på forestillinger. Men jeg har lært, at det ikke gør tingene bedre. Hverken for dem, det går ud over, eller for mig selv. Folk er nødt til at kæmpe deres egne kampe". Det siger skuespiller Ulla Henningsen i Ping Pong-samtale med sangerinden Caroline Henderson. Caroline Henderson har til gengæld fundet sin egen måde at håndtere dårlige chefer. De to taler om kvinderoller, om at sige fra overfor uretfærdighed, og om at slide med kombinationen af at være enlig mor og scenekunstner. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 19. august).
Selv om jeg elsker at skrive, så hader jeg det også, for jeg synes det er virkelig svært. Sådan beskriver Christian Tafdrup sit arbejde med filmmanuskripter. Han har inviteret Maren Louise Käehne, der stod bag manuskriptet til filmen Dronningen til Ping Pong i P1. Dronningen med Trine Dyrholm i hovedrollen blev set af mere end 300.000 biografgængere og har trukket både priser og international anerkendelse. - Jeg så Dronningen med både misundelse og en følelse af lykke over, at ideen blev forløst så smukt, siger Christian Tafdrup i samtalen om at være opslugt af skrivearbejdet og betale med sit liv. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 23. september).
- "Da jeg debuterede som skønlitterær forfatter var jeg uskolet, selvstuderet og uden et forventningspres fra andre end mig selv". Sådan fortæller musikeren Morten Remar om sin vej til at udkomme med egne bøger. Men måske blev grunden lagt allerede i barndommen. Morten Remars barndomshjem var tapetseret med bøger, og hans far var en af 1970'ernes store krimiforfattere. Morten Remar taler om vejen til forfatterskabet med sin forfatterskole-uddannede kollega Thomas Rydahl i Ping Pong, i en optagelse fra DR Scenen ved Bogforum 2019. Tilrettelægger: Diana Bach.
"Den døende kunstner ligger på sit dødsleje og tænker: 'Jeg får ikke dette her med i min kunst! Den ultimative begivenhed i mit liv; min død". Det siger forfatter og filmmager Daniel Dencik til billedkunstner Kirstine Roepstorff i denne udgave af Ping Pong. De to taler om, hvordan proces, uvished og mørke - de evindelige mellemrum - er de vigtigste for at skabe kunst. Daniel Dencik er pt i gang med sin kommende film, mens Kristine Roepstorff har indledt et mellemrum; en udstillingspause, efter en årrække med høj udstillingsaktivitet i bl.a. Venedig, København og Zürich. Tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 4. november).
- "For mig er køn noget, der både er konstant og foranderligt". Det siger teaterdirektør og -instruktør Elisa Kragerup til forfatter Dy Plambeck i denne udgave af Ping Pong. De kigger nærmere på, hvordan Virginia Woolf i sin roman Orlando dyrker den tanke, at vi alle er mange tusind jeg'er i et menneske - mange tusind køn. I Dy Plambecks seneste roman 'Til min søster' udforsker forfatteren kvindelivet, som noget der også rummer brutalitet, liderlighed og aggression. Tilrettelægger: Diana Bach.
- Tiden med Sneakers var noget af det mørkeste i mit liv. Det siger musikeren og sangskriveren i det legendariske band Sneakers, Morten Kærså. Bandet bragede igennem i starten af 1980'erne med Sanne Salomonsen i front. Men presset fra den musikalske succes og samlivet med Sanne var voldsomt, fortæller Morten Kærså til musikerkollegen Morten Remar i denne udgave af Ping Pong. De to taler om at blive ældre i en ung branche, om at finde balancen mellem kunst og famlieliv og om at gå fra musik til at skrive bøger. Morten Remar er kendt fra duoen Back to Back og ikke mindst hittet Jonathan. Hans oplevelse af sit musikalske gennembrud var ganske anderledes end Morten Kærsås. - Jeg følte, at jeg havde fortjent min succes, så jeg glemte helt at nyde det undervejs. Tilrettelægger: Diana Bach.
"Nogle gange skal man bare lukke røven, når dem som ikke har privilegierne, taler" siger forfatter og tidligere komiker, Sanne Søndergaard. Hun er gæst hos Ping Pong-vært, forfatter, Katrine Marie Guldager. Sanne Søndergaard bekendtgjorde i foråret 2019, at hun stopper som stand up komiker pga. omgangstonen i miljøet. Hun helliger sig nu sit forfatterskab og foredrag. De to taler om standup, mobning, feminisme og køn. Tilrettelæggelse: Carsten Ortmann Vært: Katrine Marie Guldager.
Panorama er en radiofonisk guide til en mangfoldig verden. Uge efter uge bringer programmet reportager fra nær og fjern.
Hver uge tager Per Juul Carlsen og co. dig med ind i filmens vidunderlige verden via kritiske anmeldelser, spændende reportager og portrætter.
I Bogselskabet deler vi gode læseoplevelser med hinanden, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive. Med Bogselskabet får du en chance for at rykke lidt tættere ind i forfatterens tanker. Vært: Anne Glad.
Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæster, der giver ugens nyheder med grovfilen og sætter dem i et skarpt og ofte satirisk lys.
Hver dag direkte fra Københavns Domkirke.
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Klog på Sprog er programmet, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig. Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel, er helt vild med dansk.
I podcasten Knaldromaner dykker værterne Barbara Nyholm og Camilla Boraghi ned i en verden af bøger for at finde ud af, hvordan litteraturen portrætterer sex, lidenskab, erotik og kærlighed. Påvirker det den måde, vi er seksuelle på? Inspirerer eller forvrænger det? Er sex i ord tacky eller smukt? Det finder de to værter ud af, når de dissekerer de bedste passager i kendte romaner.
Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.
Hvorfor tror du på Gud? Ugens gæst fortæller om det øjeblik der blev afgørende for hans eller hendes tro. Et program om troen, tvivlen og skæbnen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.
I en tid med corona, lockdown og kaos i verden kan køkkenet være et mentalt pauserum, hvor du kan finde fokus, skærpe sanserne og aktivere fjerne minder. I denne serie møder radiovært Mikkel Rønnau en række mennesker, der har viet deres liv til mad. Sammen skal de tale om, hvad maden og madlavning kan gøre ved os i en hektisk tid og sammen tilberede en ret, som har en form for terapeutisk effekt, som alle kan få noget ud af. Produceret for DR af Filt Cph.
Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion. Vært: Carsten Ortmann.
Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.
Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.
Anders Laugesen rejser ind i troens verden og besøger et særligt trosmiljø. Her møder han mennesker, som på forskellige måder er optaget af og lever med troen.
Zissel Astrid Kjertum-Mohr har været i lære hos kultureliten i et år. Det har givet hende en bedre kropsholdning og et bedre sprog. Hun har fået at vide, hvornår hun skal klappe, og hvornår hun skal buhe, i en teatersal. Hun har lært at skjule sine rygdeller og konversere til receptioner. Men det kniber stadig med at bryde igennem glasloftet. Derfor vil Zissel nu undersøge, hvordan hun kan blive mere magtfuld. Hun vil opsøge de personer i landet, der har mest magt. Dem, der træffer de tungeste beslutninger i politik, erhvervsliv, fagforeninger og kulturliv. De må kunne give hende opskriften på succes og indflydelse.
Jakob Stegelmann og Troldspejlets redaktion fortæller nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier - med anmeldelser, baggrund og arkivklip. Det klassiske tv-program i podcast-rammer.
Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2021. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. Du møder her de seks kandidater: Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard. Vært: Diana Bach.