Puk og Suzanne i Syrien
Undervejs på deres rejse møder Puk og Suzanne kvinder, der fortæller om deres syn på frihed og kvindekamp. Fra soldaterne i den kurdiske milits til de kvinder, der savner Islamisk Stat og kalifatet.
Arian er 24 år og har aldrig haft et tæt forhold til sin far. Når han kigger rundt på sine venner, er der heller ikke rigtig nogen af dem, der kender deres fædre. Hvorfor er det så normalt, at fædre zoner ud af deres sønners liv? Hvorfor virker de så ligeglade? HALLO FAR er seks historier om sønner, der er blevet svigtet af deres fædre. Sammen med Arian råber de op om, hvor ondt det gør at vokse op med en far, der forsvandt.
Skønhedskonkurrencen Miss Danmark har siden 1926 tiltrukket unge smukke kvinder med løfter om glitter og glamour. Konkurrencen fremstår sober og ordentlig på overfladen. Men nu stiller tidligere deltagere sig frem og fortæller for første gang nogensinde om en konkurrence præget af social overvågning og en nedbrydende mobbekultur, foretaget af konkurrencens direktør Lisa Lents. Tilrettelæggelse: Mille Ørsted og Gry Hoffmann.
Radiofortællinger er P1s program med de krøllede, storslåede og hemmelige historier. Her kan du høre alt fra personlige beretninger og højspændt drama, til godnatlæsning, telefonbeskeder og røverhistorier.
Et hemmeligt møde med en kilde på en cafe starter en jagt på Danmarks farligste terrorist - Basil Hassan. Han er opvokset i Askerød, har gået på Frederiksberg Gymnasium og er uddannet ingeniør fra DTU. I dag er han internationalt efterlyst for drabsforsøg, han har opfundet et helt nyt terrorvåben for Islamisk Stat og har ifølge politiet siddet i IS-kalifatet og styret et netværk i Danmark. Samtidig så mener efterretningstjenester at han står bag planlægning af terrorangreb i Vesten. I podcastserien "Dronekrigeren" går P1 Dokumentar i gang med at undersøge et formodet terrornetværk i Danmark, som Basil Hassan menes at stå bag. Imens rejser mellemøstkorrespondent Puk Damsgård til Syrien for at finde ud af, hvad Basil Hassan lavede i Islamisk Stat og hvorfor myndighederne mener, at han er så farlig. Medvirkende: Puk Damsgård, Troels Kingo, Mette Mayli Albæk og Jens Vithner Hansen. Redaktion: Louise Dalsgaard, Sara Munck Aabenhus og Mahmoud Shiekh Ibrahim. Klip og lyddesign: Signe Mansdotter. Redaktør: Jesper Hyhne.
- det ugentlige magasin med og om undersøgende journalistik og dokumentarisme.
Nytårsaften for fem år siden blev der taget et billede af Sara med en fyr ovenpå sig, der havde sex med hende. Sara husker meget lidt om, hvad der skete før, under og efter billedet blev taget. Men det blev spredt på gymnasiet, og Sara blev til "pigen på billedet", hende der havde en trekant med to fyre. Først spiller hun med på fortællingen om at være den vilde pige. Men noget tid efter ryger hun ned i et sort hul. Nu, fem år efter, vender hun tilbage til historien. For der var noget, der ikke stemte. Produceret for DR af Filt Cph.
En aften i slutningen af 2016 sidder en selvmordstruet kvinde i sin bil. Hun er på vej ud til sin psykolog og lige inden hun er fremme, sender han hende en SMS, der detaljereret instruerer hende i, hvad hun skal gøre, når hun ankommer. Hvor hun skal lægge sit tøj, hvor hun selv skal lægge sig, og hvad hun skal gøre. Psykologen har fortalt kvinden, at det er en del af en behandling, som skal hjælpe hende med at håndtere de problemer hun har. Problemer der stammer fra flere seksuelle overgreb i hendes fortid. Og kvinden tror på psykologen - en mand som hun igennem flere år har betroet sig til og fortalt sine dybeste hemmeligheder. Knap to år senere - i efteråret 2018 - får en journalist fra P1 Dokumentar et tip om sagen. Et tip der skal føre til nye opsigtsvækkende oplysninger om psykologen og de myndigheder, der har haft ansvaret for at føre tilsyn med ham. Tilrettelæggelse, optagelse og manuskript: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Klip, montage og oplæsning af tekster: Signe Mansdotter. Redaktør: Jesper Hyhne. Redaktion: Maria Neergaard Lorentsen. Første sæson af Det Perfekte Offer blev sendt i oktober 2017 og kulegravede en sag om en nattevagt, der begik seksuelle overgreb på indlagte patienter på psykiatriske hospitaler.
I slutningen af sommeren 2019 satte Donald Trump sig øverst på både den amerikanske og den danske presses dagsorden. Først inviterede han sig selv på statsbesøg, og Dronningen, politikerne og alle danskere gjorde sig klar til det fine besøg. Siden luftede han tanken om at købe Grønland for til sidst at aflyse det hele igen på Twitter, da det blev slået fast, at Grønland ikke var til salg. Men selvom det er virkelig dårlig stil, når Trump aflyser et statsbesøg i Danmark på Twitter, kan vi hverken ryste på hovederne eller skælde ud. For vi er afhængige af at have et godt forhold til amerikanerne. P3 Dokumentar giver dig et overblik over Danmarks nære relation til USA. Historien om en stormagt vi vil gå rigtig langt for at holde os gode venner med, og som vi har ligget i politisk ske med siden anden verdenskrig.
I 1992 springer en bombe på Internationale Socialisters kontor i Søllerødgade i København og dræber den unge socialist Henrik Christensen. Hændelsen er ofte blevet kaldt det første politiske attentat i Danmark siden 2. Verdenskrig, men sagen er aldrig blevet opklaret. Regine Frederiksen er opvokset i det politisk miljø, hvor bomben ikke er glemt. I denne podcast leder hun efter svar, der kan hele nogle af de åbne sår hos Henriks pårørende. Tilrettelægger: Regine Grønne Frederiksen, Tom Carstensen og Niels Malte Lundsgaard. Lyddesign: Mikkel Andersson. Redaktør: Karen Albertsen. Konsulent i DR: Louise Witt-Hansen. Produceret af Munck Studios for DR
I Grønland spreder fjeldgængere skræk og rædsel, og når folk forsvinder i naturen, går rygterne. Dette er historien om et mystisk overfald under en rensdyrjagt og en Grønlandstur, der ikke gik som planlagt. Vært: Katarina Lewkovich
Morten Nielsen var digter og modstandsmand. Han døde en tragisk død som 22-årig i 1944. For eftertiden bliver han besættelsestidens poetiske martyr og helt. Hidtil har beretningen om hans død været, at pistolen gik af ved et uheld. Men mysteriet om Morten Nielsen viser sig at være meget større, end den historie vi kender. Tilrettelæggelse: Martin Grønne.
Cecilias tror hendes far Birger er blevet myrdet. Sammen med Adrian, der tidligere har forsøgt at opklare mordet på sin egen far, prøver de at finde ud af, hvad der skete den aften Birger døde. Det er ikke nemt, for få ved noget og det viser sig, at Adrian og Cecilia er spundet ind i et større spind af løgne. Hovedperson: Cecilia Sardou Fortæller og tilrettelægger: Adrian Adler Petersen Tilrettelægger og Klip : Mathias Sørensen Klip og Redaktør: Louise Witt-Hansen Lyddesign: Mikkel Rønnau Kendingsmusik: Mathias Sørensen
Der er mand og der er kvinde, det er klart, men der er nærmest et ubegrænset antal variationer derimellem. Man kan være en feminin mand og en maskulin kvinde. I vore dage kan man nærmest shoppe frit, og udtrykke sig, som man vil, uden at folk hæver et øjenbryn. Men nogle gange kan det ske, at man bliver født som pige, men det føles bare ikke rigtigt, det er lidt som om, der er sket en fabriksfejl. Sebastian er født pige, og nu vil han gerne være dreng. Det er sjette dag på det mandlige kønshormon testosteron, et hormon som Sebastian skal tage hver dag, på sin vej mon mand. På sigt skal han også have fjernet brysterne, men indtil videre er hormonerne nok. Han er glad for at være i gang, men samtidig også nervøs, er der mon bivirkninger?
En af New Zealands mørkeste dage. Sådan beskrives terrorangrebet d. 15. marts 2019, hvor en gerningsmand skød og dræbte 51 mennesker i to moskeer i byen Christchurch. Men angrebet stoppede ikke der. Lige inden gerningsmanden træder ind i den første moské starter han en livestream på Facebook, hvor man kan følge med i angrebet sekund for sekund. Og det bliver startskudet til en memekrig, der skal udrulles af højrenationale åndsfæller via et anonymt internetfora, og som skal spredes via sociale medier. Målet er tydeligt: at sprede had og frygt, og rykke ved folks værdier. Lasse Bjerrum er tidligere praktikant på P3´og tilfældigvis i Christchurch, da terrorangrebet finder sted. Han dykker ind i historien om verdens første terrorangreb med en gennemført SoMe-strategi Medvirkende: Frederik Kulager, Kevin Shakir, Tajma, Nigel Gardner, Richard Paine, Zubaer Rahaman, Tofazzal Alam, Faraz Ali, Abdul Aziz, Gamal Fouda, Jacinda Ardern. Redaktion: Lasse Bjerrum, Ula Bach, Sebastian Lund, Ida Skjerk, Mads Møller og Karen Straarup. Programansvarlig: Tine Maria Boressø. Særligt tak til: Simon Dickinson fra Radio New Zealand og Radio New Zealand for brug af interview med Abdul Aziz.
To unge fyre har startet deres egen stoftest service i en lille lejlighed i Kolding, for at gøre det mere sikkert for folk omkring dem at tage stoffer. Men deres projekt møder konstant modstand og er fyldt med udfordringer. Journalist Cecilie Sylvest Carlsen har sat sig for at følge drengene og finde ud af om det er virkelig god eller virkelig dårlig idé, det de har gang i. Tilrettelæggelse, optagelse og klip: Cecilie Sylvest Carlsen Redaktør: Rune Sparre Geertsen Mix: Niels Malte Lundsgaard Produceret af Filt CPH
Hvis du vil have en plakat hængt op i København, skal du gå gennem Plakatmafiaen - ellers forsvinder din plakat med det vuns, og måske får du også et lag tæsk med i købet. Det er i hvert fald rygtet på gaden - og det har det været de sidste fyrre år. Men kan det virkelig passe? At nogen rent faktisk skulle have tilkæmpet sig eneretten til noget så fredsommeligt, som plakatophængning? Maria Dønvang og Maya Zachariassen går i fodsporene på den berygtede plakatmafia, for at undersøge, hvem der i virkeligheden har ret til det byrum, der burde være vores alle sammens. Tilrettelæggelse: Maria Dønvang og Maya Zachariassen. Redaktør: Torben Brandt.
Sara Fondos mor har en bipolar sindslidelse og har været syg det meste af Saras liv. Hendes barndom var ikke kun familiehygge og glade minder: morens mange hypomanier, depressioner og selvmordsforsøg har sat sine spor. Før Sara for alvor kan leve sit liv og drømme om fremtiden, er hun nødt til at se sin største frygt i øjnene: om hun udvikler samme psykiske sygdom som sin mor. Medvirkende: Sara Fondo, Sif Roné, Thomas Werge, Lars Vedel Kessing, Maj Vinberg og Karen Straarup. Klip og tilrettelæggelse: Kristian Lindhardt Redaktør: Karen Straarup Programansvarlig: Tine Borresø
Olcay ligner de fleste andre danske unge. Han går til fester, kysser med piger og spiller fodbold - endda på ungdomslandsholdet. Men hvad fik så 24-årige Olcay til at fri til og blive gift med sin kusine i Tyrkiet? Det spørgsmål stiller Babak, Olcays gode ven, og sammen rejser de til Ankara for at finde svar. Medvirkende: Babak Vakili og Olcay Senoglu Optagelse, klip og tilrettelæggelse: Babak Vakili Klip: Sandra Mia Susgaard og Ula Bach Hulgaard Lyddesign: Ida Skjerk Redaktør: Karen Straarup Programansvarlig: Tine Maria Borresø
Det er midt om natten. Kvinden ligger fastspændt på den lukkede afdeling med bælte om armene og om maven. Isoleret, medicineret og alene, under observation af nattevagten på afdelingen. Det næste kvinden husker, er nattevagten, der løfter hendes dyne og gør ting ved hende, som hun sent skal glemme. Fem år efter overgrebet begynder en journalist fra P1 Dokumentar at grave i sagen. En sag der skal vise sig at være fyldt med svigt fra et system, der beskytter og holder hånden over nattevagten - i stedet for at beskytte patienterne mod ham. Tilrettelæggelse, optagelse og manuskript: Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen. Klip og montering: Signe Mansdotter. Redaktør: Jesper Hyhne. Vil du i kontakt med redaktionen, kan du skrive til: emoj@dr.dk - stil din mail til Emil Eusebius/P1 Dokumentar.
En decembernat i 2001. To biltyve bliver skudt og dræbt af politiet i et industrikvarter i Tilst uden for Århus. Betjentene handlede i nødværge, det har alle retsinstanser i Danmark fastslået. Men de pårørende har svært ved at slutte fred, med det der skete, for de synes stadig, der er huller i hændelsesforløbet. P1 Dokumentar har fået unik adgang til fire timers politiradio og et stort efterforskningsmateriale og ruller hele sagen op for at forsøge at trænge til bunds i uoverensstemmelserne.