Recept

Hvad er recepten på det gode helbred? Vi selvdiagnosticerer mere end nogensinde før, og sociale medier udbreder skrækhistorier om sygdomme med epidemisk effektivitet. Recept er programmet, der løfter blikket fra internettets søgemaskiner. Med hjælp fra læger og input fra lyttere obducerer programmet de vigtigste sundhedsnyheder og de seneste medicinske gennembrud.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 56:01
  Recept

  I fremtiden er du din egen medicin

  Dit eget immunforsvar kan være med til at bekæmpe kræft. Og det kan betyde et farvel til kemoterapi og dermed mange bivirkninger. Og også på andre områder har forskerne fundet frem til metoder, hvor kroppen - med lidt hjælp - selv behandler en sygdom. Recept undersøger tre af tidens hotteste løsninger på farlige sygdomme: Immunterapi, transplantation af tarmbakterier og stamcellebehandling. Tilrettelægger:Thomas Faarup. Vært: Maja Hald.

  Kultur
 • 56:06
  Recept

  Vinteren gør dig træt, trist og sliksulten

  Bliver du nedtrykt og tappet for energi af vinterens buldrende mørke? Lidt over halvdelen af danskerne føler sig mere uoplagte i vinterhalvåret end i sommerhalvåret. Og 5-10 procent får vinterdepression. Men hvorfor påvirker mørket os, og hvad kan vi gøre for at undgå det? I anledning af årets korteste dag kaster Recept lys over vinterdepression. Tilrettelægger: Allan Nisgaard. Vært: Maja Hald.

  Kultur
 • 55:55
  Recept

  Jagten på det perfekte menneske - bør vi klippe i vores DNA?

  Den kan designe supermennesker og udslette alvorlige sygdomme. Den såkaldte gen-saks CRISPR er på vej frem, og nu er verdens første gen-redigerede babyer muligvis kommet til verden. Men er vi klar til at manipulere med livets kode? Recept undersøger mulighederne og farerne ved at klippe i menneskers DNA. Tilrettelægger: Allan Nisgaard. Vært: Maja Hald.

  Kultur
 • 53:30
  Recept

  Kan hypnose kurere sygdomme?

  Din hud er påvirket af din psyke. Personer med psoriasis har langt større risiko for at få en depression, og stress og eksem følger hinanden. Recept undersøger fænomenet psykodermatologi og ser på, hvordan hypnose kan afhjælpe kløe i forbindelse med eksem. Tilrettelægger: Victoria Touveneau. Vært: Maja Hald.

  Kultur
 • 52:59
  Recept

  Mobilen snyder din hjerne fra nat til dag

  Hver femte dansker tjekker mobilen om natten - og det blå mobillys ødelægger søvnen, viser forskning. Derfor har et ungdomslandshold bandlyst skærme inden sengetid. Recept undersøger, hvad telefonen gør ved dig, og giver dig forskernes hack til en himmelsk søvn. Tilrettelæggelse: Thomas Holmegaard Faarup og Victoria Touveneau. Vært: Maja Hald.

  Kultur
 • 57:26
  Recept

  Vores knogler smuldrer, selvom vi er mælkeglade

  Vi drikker rigtig meget mælk i Danmark. Alligevel er vi et af de lande, som er mest ramt af knogleskørhed. Recept undersøger mælkeparadokset og møder Alberte Meldahl, der fik konstateret knogleskørhed som 37 årig - måske fordi hun har sultet sig selv som ung fotomodel. Tilrettelægger: Emilie Aagaard. Vært: Maja Hald.

  Kultur
 • 56:17
  Recept

  Vi vil kende vores dødsdom

  En gentest kan fortælle dig, om du har risiko for at få fx kræft eller diabetes. Testene bliver brugt mere og mere, og ny forskning tyder på, at de fleste af os gerne vil vide, hvilke sygdomme vi kan få. Men ikke alle kan klare at få svarene, viser forskning. Vært og tilrettelægger: Maja Hald.

  Kultur
 • 54:57
  Recept

  Kan vi blive kureret for sorg?

  Hver gang et menneske dør, efterlader det fire mennesker i sorg. Og for nogle mennesker bliver sorgen en sygdom. Derfor bliver "forlænget sorg" nu en diagnose på linje med influenza og depression. Recept undersøger, hvordan vi diagnosticerer og behandler sorg. Tilrettelægger: Victoria Touveneau Petersen. Vært: Maja Hald.

  Kultur
 • 56:11
  Recept

  Du er, hvad din bedstemor spiste

  Du er ikke kun et resultat af de to adskilte størrelser arv og miljø. Ny forskning viser, at oplevelser, som dine forældre og bedsteforældre havde, længe før de end havde tænkt på dig, sidder i dit arvemateriale. I Recept tager vi en rejse ind i en verden, der de seneste år er gået fra at være ren science fiction til at blive hardcore naturvidenskab. Vært: Maja Hald. Tilrettelægger: Emilie Aagaard.

  Kultur
 • 54:45
  Recept

  Faktatjek - kan vi spise os ud af sygdom?

  Kost og motion er tidens store kur. Og langt kommer vi også med grøntsagsjuice og høj puls, men kan en kronisk sygdom som type 2 diabetes blive helbredt med den kur? Det undersøger Recept. Vært: Maja Hald. Tilrettelæggere: Maja Hald og Victoria Touveneau.

  Kultur
 • 55:22
  Recept

  Antibiotikaresistens er en tikkende bombe under vores samfund

  Recept ser nærmere på konsekvensen af, at der er en fortsat stigning i multitesisrente bakterier. Lægernes seneste bekymring er mink, der smitter personale med svine-MRSA. Fremtiden kan byde på langt farligere scenarier, men også nogle overraskende løsninger i jagten på nye antibiotika, viser forskning. Vært: Maja Hald. Tilrettelægger: Victoria Touveneau.

  Kultur
 • 55:59
  Recept

  Det uendelige liv

  I år er der 30 % flere danskere, som er over 100 år sammenlignet med for 10 år siden. Og de sidste mange år er vi kun blevet ældre og ældre. Men hvordan kan det være, at der er større sandsynlighed for at kunne fejre sin 100 års fødselsdag, hvis man er født i det sydfynske øhav i starten af 1900-tallet i forhold til resten af landet? Og hvor går grænsen? Kan vi blive 120 år gamle allesammen? 140? Recept undersøger alderdommen anno 2018 og kigger også på forskning, som måske kan gøre os rigtig gamle i fremtiden. Vært: Victoria Touveneau. Tilrettelæggelse: Victoria Touveneau, Allan Nisgaard og Emilie Aagaard.

  Kultur
 • 55:02
  Recept

  Vores psyke og smerte hænger tæt sammen

  Hvis man har psykiske lidelser som PTSD, depression eller angst, har man langt større risiko for at få fysiske smerter. At vores smerte og psyke hænger sammen er ikke længere noget, som hører Østens mystik til. Det er hardcore, mainstream videnskab. Recept har førende forskere i studiet og en PTSD-ramt, som mange år efter sit traume pludselig fik diffuse smerter i kroppen, som er psykisk betinget. Vært: Maja Hald. Tilrettelægger: Victoria Touveneau.

  Kultur
 • 56:02
  Recept

  Den usynlige smerte - hvordan måler vi den?

  Tidligere verdensmester Jimmi Bredahl har brækket næsen omkring 25 gange. Kun én gang gjorde det ondt. At elitesportsudøvere kan tåle mere smerte end andre er et kendt fænomen, og forskere verden over prøver at overføre mekanismen til kroniske smertepatienter. Smerte er en subjektiv størrelse og derfor virkelig svær at måle. Vi har en af verdens førende smerteforskere i studiet, der prøver alligevel. Tilrettelægger Victoria Touveneau. Vært: Maja Hald.

  Kultur
 • 55:44
  Recept

  Jagten på det smertefrie liv

  Selvom forbruget af opioider endelig er faldende i Danmark, gør de os stadig afhængige og ulykkelige. Men kan vi forestille os en fremtid uden? Det undersøger Recept i det første ud af tre programmer om smerte. Hver femte dansker har nemlig kroniske smerter, og de seneste ti år har flere og flere oplevet, at smerter påvirker deres liv negativt. Tilrettelægger: Victoria Touveneau. Vært: Maja Hald.

  Kultur
 • 57:00
  Recept

  Vi kan redde liv, når vi er døde

  Flere hundrede patienter venter på et nyt organ. Men sådan behøver det ikke at være. De danske dødskriterier bremser for organdonation, vurderer forskere. Fra klokke på tæerne til hjernedød og måske i fremtiden hjertedød: Recept undersøger, hvornår du helt præcis er død. Tilrettelægger: Victoria Touveneau. Vært: Maja Hald.

  Kultur