DR Romanprisen 2012
I disse udsendelser ser P1 nærmere på forfatterne og deres værker. En jury af læsere afgør i slutningen, hvilken af de seks nominerede romaner, der skal have DR Romanprisen 2012.
En lille dreng flytter fra by til by, fra sted til sted med sin rodløse og rastløse far. De to er alene i verden og på flugt fra den hvide Dronning og hendes mænd, som faren hver aften fortæller eventyr om. Selvom drengen er gammel nok til at gå i skole, så går det ikke, når man hele tiden flytter. Derfor sørger hans far for at tage ham med i skoven, i kirken, på Christiansborg og hvor man ellers lærer noget om samfundet og verden. Indtil en dag, hvor det går galt. 'Et eventyr' følger drengen fra han er seks år gammel og til han 14 år senere forsøger at slå igennem som kunstner. Tilrettelæggelse: Anne Kjær.
Når folk siger noget i Jyllandsposten eller Politiken, ser det ud på en helt anden måde, end når de snakker i fiktionen. Det måtte den erfarne journalist Erik Valeur erkende, da han kastede sig ud i arbejdet med sin første roman. Derudover har Det syvende barn også et kompliceret plot med mange ledetråde og sidehistorier, som fik Erik Valeur til at tænke at han måske alligevel havde fået slået et større brød op end der var plads til i ovnen. Men bogen udkom som bekendt, har allerede fået to litteraturpriser og er nu også nomineret til DRs Romanpris. I programmet fortæller Erik Valeur om sit arbejde med bogen, og om hvordan han, der selv startede livet på et spædbørnehjem, fik afreageret på de fiktive plejeforældre i historien. Tilrettelæggelse: Anne Kjær. www.dr.dk/roman
Marie er enlig mor til Ole og tidligt gravid igen. Årstallet siger en gang midt i 60'erne, og Marie ankommer til en gård. Her bliver hun ansat som husholderske, men ender med at blive gift med landmanden Villy. På én betingelse: Villy vil gerne tage sig af drengen Ole, men vil ikke vide af det lille pigebarn i maven. Marie bortadopterer barnet. Hun tænker, at det man mister, skal holdes op i mod det, man slipper for. Men nogle år senere bliver Marie meget bevidst om sine til- og fravalg i livet. Har hun valgt rigtigt? Og kan hun leve med sine valg? Lisbeth Brun er nomineret for romanen 'Det du mister'. Tilrettelæggelse: Anne Kjær. www.dr.dk/roman
Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.
Hvorfor tror du på Gud? Ugens gæst fortæller om det øjeblik der blev afgørende for hans eller hendes tro. Et program om troen, tvivlen og skæbnen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Hver dag direkte fra Københavns Domkirke.
Jakob Stegelmann og Troldspejlets redaktion fortæller nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier - med anmeldelser, baggrund og arkivklip. Det klassiske tv-program i podcast-rammer.
Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.
Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion. Vært: Carsten Ortmann.
Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.
Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.
Anders Laugesen rejser ind i troens verden og besøger et særligt trosmiljø. Her møder han mennesker, som på forskellige måder er optaget af og lever med troen.
Panorama er en radiofonisk guide til en mangfoldig verden. Uge efter uge bringer programmet reportager fra nær og fjern.
Hver uge tager Per Juul Carlsen og co. dig med ind i filmens vidunderlige verden via kritiske anmeldelser, spændende reportager og portrætter.
I Bogselskabet deler vi gode læseoplevelser med hinanden, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive. Med Bogselskabet får du en chance for at rykke lidt tættere ind i forfatterens tanker. Vært: Anne Glad.
Zissel Astrid Kjertum-Mohr har været i lære hos kultureliten i et år. Det har givet hende en bedre kropsholdning og et bedre sprog. Hun har fået at vide, hvornår hun skal klappe, og hvornår hun skal buhe, i en teatersal. Hun har lært at skjule sine rygdeller og konversere til receptioner. Men det kniber stadig med at bryde igennem glasloftet. Derfor vil Zissel nu undersøge, hvordan hun kan blive mere magtfuld. Hun vil opsøge de personer i landet, der har mest magt. Dem, der træffer de tungeste beslutninger i politik, erhvervsliv, fagforeninger og kulturliv. De må kunne give hende opskriften på succes og indflydelse.
Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæster, der giver ugens nyheder med grovfilen og sætter dem i et skarpt og ofte satirisk lys.
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Klog på Sprog er programmet, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig. Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel, er helt vild med dansk.
I podcasten Knaldromaner dykker værterne Barbara Nyholm og Camilla Boraghi ned i en verden af bøger for at finde ud af, hvordan litteraturen portrætterer sex, lidenskab, erotik og kærlighed. Påvirker det den måde, vi er seksuelle på? Inspirerer eller forvrænger det? Er sex i ord tacky eller smukt? Det finder de to værter ud af, når de dissekerer de bedste passager i kendte romaner.
Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2021. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. Du møder her de seks kandidater: Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard. Vært: Diana Bach.
I den her uge er Formiddag på 4'eren erstattet af Danmarks Indsamling på P4 - med gæster, præmier og historier fra de dele af verden, vi samler ind til. I år bliver der samlet ind til coronakrisens børn. Og det er Lotte Friis og Knud Lind, der styrer løjerne hele ugen, hvor vi ser frem mod det store indsamlingsshow på DR1 på lørdag.