Så vidt vi ved

Dit ugentlige abstrakt af videnskabelige gennembrud, store opdagelser og de vigtigste forskningsnyheder. Programmets værter Maja Hald og Dan Grønbech guider lytterne ind i videnskabens forunderlige verden, og DR Videns analytiker Carsten Nielsen udfolder de vigtigste trends og tendenser i det danske og internationale forskningsmiljø.

Videnskab & Teknologi

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 57:00
  Så vidt vi ved

  Kan byerne og borgerne vinde klimakampen?

  Over halvdelen af jordens befolkning bor i byer, som bærer et tungt ansvar for menneskeskabte klimaforandringer. På storbyernes klimakonference i København lovede de at gøre en indsats for at råde bod på det. Men vil metropolerne bare klimatilpasse sig selv og redde deres egne millioner af borgere - eller gør de gavn globalt? Det er emnet for en særudgave af P1's videnskabsmagasin "Så vidt vi ved" fra Videnskabsmødet i Aalborg. Medvirkende: Anne Jensen, seniorforsker ved Aarhus Universitets tværfaglige center for klimaforskning (iCLIMATE). Sebastian Mernild, klimaprofessor i FN's klimapanel (IPCC), direktør for Nansencentret i Norge. Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde Kommune. Zacharias Brix Madsen, Grøn Agent i Aalborg Kommune. Værter: Maja Hald og Søren Bjørn-Hansen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Så vidt vi ved

  Snydekød, klimaforskning, sundhedspropaganda og hav-rensning

  Penge, politik og personlig holdning kan påvirke forskeres troværdighed. Aktuel sag om kød og kræft er seneste eksempel. Hvorfor skal vegetarmad ligne kød? Forskere vil hellere peppe køderstatning op med vitaminer. Storbyerne går forrest i klimakampen, men nytter det? Og hvordan kan forskningen hjælpe? Forsøg har hjulpet nabo-virksomheder til at udnytte hinandens affald og spild. Potentialet er enormt, vurderer forsker. Forsinket og dyrt projekt i Stillehavet er nu begyndt at indsamle plastik i store net. Men måske kunne pengene bruges bedre på land. Værter: Maja Hald og Carsten Nielsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:12
  Så vidt vi ved

  Kød og kræft, musikrobot og mikroforskere

  Ny forskning nedtoner kræftrisikoen ved at spise kød. Men kan vi stole på det? Rig e-sportsudøver vil bruge 46 mio. kroner på klimaet. Hvad kan han få for pengene? Topmøde på DTU om videnskabens vilkår: Hvad vil den nye regering og det nye folketing? Børn skal være "mikroforskere" og lære naturvidenskabelige metoder fra 0. klasse. Det virker i Norge. En af verdens mest avancerede musikrobotter kan både improvisere og spille hurtigt. Den udvider vores musikforståelse. Vært: Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:24
  Så vidt vi ved

  Polarskib, tun, tidsspilde, rav og resistens

  Polarskib med dansk forsker ombord skal fryses fast i Arktis. Flere danskere smittes med resistente bakterier, selv om eksperter har peget på løsninger. Ny FN-klimarapport advarer om endnu mindre is og højere vandstand. Vi spilder tid på at skrive videnskabelige artikler, ingen gider læse, advarer professor. Forskere får lystfisker-hjælp til at overvåge kæmpe tunfisk, som er tilbage i danske farvande. Rav-fund sladrer om fortiden. Ny udstilling viser dinosaurfjer og verdens første blomster. Værter: Maja Hald og Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:24
  Så vidt vi ved

  Lig, flybrændstof, bjergforskning og plastikeksperiment

  Affaldsslam kan forvandles til klimavenligt flybrændstof. Stort dansk projekt skal bevise, at det virker. Lig vender sig i graven, når de bliver nedbrudt. Ny forskning undersøger, hvad der sker time for time efter døden. 57.000 børn og unge samler plastik ind til forskere, men kommer der ægte videnskab ud af det? Det vrimler med dyreliv i højderne, og bjerge betyder mere for klimaet end hidtil antaget, viser forskning fra det flade Danmark. Statshackere føjer ny dimension til moderne krigsførelse. Men vi slipper ikke for gammeldags krigs- og terrorhandlinger, vurderer militærforsker. Regeringen vil bruge en ekstra milliard til klimagavnlig forskning næste år. Nu starter kampen om at få del i de grønne gysser. Værter: Maja Hald og Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:25
  Så vidt vi ved

  Hjertestød, leksikondød, retro-teknik & planetvand

  Stødapparatet skal skrues helt op på max, når der er rod i hjerterytmen, viser ny dansk forskning. Tusindvis af eksperter har leveret viden til kuldsejlede opslagsværker. Hvordan går det med at genoplive det danske nationalleksikon? Forældede apparater og uddøde tjenester kan lære os en masse. Dansk professor bidrager til kirkegårds-samling af overflødiggjorte tingester. Nyt fund af vanddamp i jordlignende exoplanets atmosfære viser, at betingelserne for liv er opfyldt - og at vi er blevet bedre til at lede efter det. Værter: Maja Hald og Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 54:09
  Så vidt vi ved

  Medaljejagt, meteoritter, sundhedssludder og IT-forskning

  Sportsforskere vil hjælpe Danmark til flere medaljer, og idrætten er ivrig efter samarbejde. Mærkningsordning skal advare mod tyndbenet sundhedsforskning, så tvivlsomme resultater ikke bliver blæst op. Danmarks yngste universitet er færdig med at være teenager. 20 år med ITU har også smittet af på de gamle anstalter. Meteoritter fra rummet giver vigtig viden om verden. Ny udstilling henter imponerende samling til Danmark. Værter: Dan Grønbech og Carsten Nielsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:09
  Så vidt vi ved

  Frostsikre dyr, økosnyd, skovbrande og satellitnavigation

  Nogle dyr kan overleve hård kulde. Dansk forsker har afluret deres trick. Ny metode afslører, om din kartoffel er økologisk eller ej. Det kan bremse svindel. Regnskoven står i flammer, og der er ild i debatten om Amazonas betydning. Men nogle argumenter er overdrivelser og myter. Europæisk alternativ til GPS lover centimeter-nøjagtighed til glæde for robotplæneklippere og byggeprojekter. Værter: Dan Grønbech og Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:31
  Så vidt vi ved

  Gorilla-gener, fusionsenergi, IQ-test og stjernekiggeri

  Danske genetik-forskere hjælper aber tilbage til deres rette natur efter dyresmugling. Vores intelligens er begyndt at falde - men er det bare målemetoden, der er forældet? DTU Fysik har fået egen fusionsreaktor, som bliver lige så varm som solen under forsøg. Astronom vil forvandle jorden og dens atmosfære til en kæmpe stjernekikkert. Bliver UK slaraffenland for genredigering, når Brexit "befrier" Storbritanniens biotech-sektor for EU's strenge regler? Værter: Dan Grønbech og Maja Hald.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:21
  Så vidt vi ved

  Elfærger, elbusser, klimasprog og genmedicin

  Med flere års forsinkelse stævner en ny langtrækkende elfærge nu ud på ruten til Ærø, samtidig med at der dukker elbusser op i flere større byer. Vi prøvesejler og prøvekører, mens vi gør status over teknologien. Ny dansk vaccine mod klamydia er testet med lovende resultat. En del eksisterende medicin virker til gengæld ikke, men Nationalt Genom Center kan øge chancen for at ramme plet, mener det nye centers nytiltrådte direktør. Sprogforskere vil have os til at tale anderledes om klimaet, fordi ord præger vores handlinger. Hør hvordan, og få også en juridisk kommentar til danske forskeres besvær med EU's persondataregler. Værter: Maja Hald og Carsten Nielsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:12
  Så vidt vi ved

  Søfart, superglas, ligestilling og klima

  Selvreparerende glas og containerskibe med sejl! Hør om forskernes fikse nye idéer i P1's ugentlige videnskabsmagasin, som også går bag konklusionerne i FN's klimapanels højaktuelle rapport om klodens tilstand. Desuden ser vi på den flove skævhed mellem kønnene i dansk forskning, og på hvordan EU's persondataregler spænder ben for forskeres brug af videooptagelser. Værter: Dan Grønbech og Carsten Nielsen.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:02
  Så vidt vi ved

  Ødelægger skærmen børn og voksne?

  Vi bruger dagligt mere end to timer foran tv'et og en time med mobilen. Det er genstand for stor bekymring. Men ikke hvis du spørger forskerne, og det gør Så vidt vi ved i denne temaudsendelse om skærm-skræk. Du kan også høre om insekters uddøen, blockchain til fødevarer og så besøger programmet en "dino camino". Værter: Dan Grønbech og Maja Hald. (Redigeret genudsendelse).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:59
  Så vidt vi ved

  Bliver bilen mere sikker med ny teknologi?

  Vi har en tendens til at putte internet i alting. Men selvom vi ofte gør det for at øge sikkerheden, så kan vi også risikere det modsatte. En autopilot i en bil giver fx hackere direkte adgang til den. Moderne biler er programmets tema, men du kan også høre om den kønnede hjerne og alternativ behandling. Værter: Dan Grønbech og Maja Hald. (Redigeret genudsendelse).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Så vidt vi ved

  Fup og snyd i forskning

  Fup-tidsskrifter, fusk med stamcelleforskning og et forskningsinstitut uden forskere, der til gengæld rådgiver om sundhed. "Så vidt vi ved" har samlet de værste historier fra det sidste halve år i videnskabens verden. Programmet har også et par fascinerende historier om afføring på flaske, golf på månen og frosne testikler. Værter: Dan Grønbech og Maja Hald. (Redigeret genudsendelse).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Så vidt vi ved

  Tør vi klippe med den magiske gen-saks?

  Du kan blive klog, sygdomsfri og leve i en verden uden malariamyg. Det kinesiske forsøg med et tvillingepar har gjort CRISPR verdenskendt. I dette sommerprogram, med de bedste historier fra foråret, kan du høre om teknologien, der splittede forskerne. Du kan også høre om sorte huller, hav-videnskab og vaskemaskine-forskning. Værter: Dan Grønbech og Maja Hald. (Redigeret genudsendelse).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:51
  Så vidt vi ved

  Farlig eller fantastisk 5G-teknologi?

  5G giver kræft og får fugle til at falde døde ned fra himlen. Det er nogle af de påstande, der bliver delt af modstandere af udrulningen af den nye mobilteknologi. I en særudgave af programmet stilles der skarpt på 5G og teknologiens sundhedskonsekvenser. Derudover kan du møde en lyd-detektiv og høre, hvordan nye øer er et kig ind i evolutionens laboratorium. Værter: Dan Grønbech og Maja Hald. (Redigeret genudsendelse).

  Videnskab & Teknologi