Skønlitteratur på P1: Krig og broderskab | P1 | DR

Skønlitteratur på P1: Krig og broderskab

Sendt første gang d.

Tvillingebrødrene Lucas og Claus udgør det fortællende 'vi' i den ungarnske forfatter Ágota Krist...

Tvillingebrødrene Lucas og Claus udgør det fortællende 'vi' i den ungarnske forfatter Ágota Kristófs romantrilog,i som består af romanerne 'Det store stilehæfte, 'Beviset' og 'Den tredje løgn'. En unavngiven krig raser, deres mor kan ikke længere skaffe mad til dem i byen, og Lucas og Claus sendes derfor på landet for at bo hos en ondskabsfuld bedstemor, også kaldet Heksen. Her fører de sammen en dagbog over deres oplevelser og gerninger i et liv præget af krig Skønlitteratur på P1 har i denne uge inviteret forfatter Jonas T. Bengtsson i studiet. Han har skrevet forord til Ágota Kristófs trilogi, som nu udgives samlet i Rosinantes klassikerserie. Vi taler med Jonas T. Bengtsson om Kristófs forfatterskab, hvordan det har inspireret hans eget forfatterskab, og om den nye roman, han har på vej til foråret.
Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Næste udsendelse

P1, 21. mar. 2018 kl. 11:03

Et aktuelt ugemagasin med nyheder, reportager og samtaler om interessante tendenser og nødvendig litteratur. En time i selskab med de vigtigste forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Mere Skønlitteratur på P1

Skønlitteratur på P1: Digtere og dagsordener

14. mar. 2018 kl. 11:03
Forfatterne er tit engagerede i deres samfund - lige fra velfærdsdebatten i 1960'erne til nutiden...
Forfatterne er tit engagerede i deres samfund - lige fra velfærdsdebatten i 1960'erne til nutidens klimakrise. Elsa Gress proklamerede i 70'erne, at der var brug for fokus på klima og økologi, og forfattere som Villy Sørensen og Erik Knudsen stillede kritiske spørgsmål til samfundsindretningen? Professor Lasse Horne Kjældgaard undersøger i "Meningen med velfærdsstaten. Da litteraturen tog ordet - og politikerne lyttede" forholdet mellem forfattere og politikere som meningsdannere. Lasse Horne Kjældgaard gæster studiet, og vi taler med ham om, hvad der sker, når digtere sætter dagsordener. Og så får vi besøg af den debuterende forfatter Silja E. K. Henderson, som netop har brugt litteraturen til at beskrive krisernes betydning for samfund og politik i sin nye genrehybrid 1,7 tipping point.
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Retur til Lagoa Stangerup!

7. mar. 2018 kl. 11:03
Vi bringer en fornyende læsning af Henrik Stangerups historiske roman Vejen til Lagoa Santa fra 1...
Vi bringer en fornyende læsning af Henrik Stangerups historiske roman Vejen til Lagoa Santa fra 1981! I det 19. århundrede grundlagde den danske videnskabsmand Peter Wilhelm Lund palæontologien som studie ved en udgravning i Brasiliens dengang tætbevoksede jungle. Peter W. Lund fandt knogler fra fortidsvæsener og artsbestemte bl.a. sabeltigeren. Men i en alder af blot 44 år indstillede forskeren uforklarligt sin spirende karriere - hvorfor? Det taler Nanna Mogensen med Stangerup-ekspert Celine Haastrup om. Og så skal vi høre Henrik Stangerups egen beretning om hans opdagelse af eventyret om naturforskeren Peter W. Lund, hans imponerende fund og hans forskningsteori, der resulterede i forfald.
Kasper Lykke Hansen viser P. W. Lunds knoglesamling frem på Zoologisk Museum og forklarer fundenes betydning for videnskaben.
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Genlyd fra Grønland

28. feb. 2018 kl. 11:03
"Harmoni og lykke duer ikke i skønlitteraturen. Men længslen efter harmoni gør". Det siger forfat...
"Harmoni og lykke duer ikke i skønlitteraturen. Men længslen efter harmoni gør". Det siger forfatteren Kim Leine, der netop nu udgiver sin nye roman, Rød mand/ Sort mand (den anden roman i grønlandstrilogien og efterfølgeren til den stærkt prisbelønnede Profeten fra Evighedsfjorden fra 2012). Og der er heller ikke meget harmoni og lykke i romanen. Til gengæld er der masser af længsel. Vi er i Grønland, 1724. Da rød mands kone dør, må han overdrage sin syge søn til sort mand. Drengen overlever - men hvem har nu magten over ham og hans sjæl? Hvem er den røde mand, og hvem er den sorte? Kim Leine tematiserer kampen om Grønlands sjæl i 1700-tallet, som symbolsk kommer til udtryk ved det konfliktfyldte forhold mellem den røde mand, som er en grønlandsk åndemaner, og den sorte mand, kristenmissionæren Hans Egede. Deres rivalisering giver genlyd mellem fjeldene. Vi taler med Kim Leine om romanen - og teaser for efterfølgeren...
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: De retoucherede lig

21. feb. 2018 kl. 11:03
I 1930 blev to sorte mænd, der var anholdt og mistænkt for mord og voldtægt, hevet ud fra fængsle...
I 1930 blev to sorte mænd, der var anholdt og mistænkt for mord og voldtægt, hevet ud fra fængslet af en vred folkemængde i Marion, Indiana. De to mænd blev banket og lynchet i et træ. På et fotografi fra dengang ser man folk samle sig under de dinglende lig, og en mand peger op mod dem, mens han stirrer direkte ind i kameraet med et stift blik. Fotografiet optræder i den amerikanske digter Claudia Rankines Statsborger, en samling af digte, tekster, filmmanuskripter m.m., som undersøger racismens status i nutidens USA. Men der er noget galt med fotografiet! Claudia Rankine har retoucheret ligene væk, hvilket kun forstørrer motivets makabre tragedie. I marts udkommer Claudia Rankine for første gang på dansk. Hendes danske oversætter, digteren Victor Boy Lindholm, gæster studiet til en samtale om den litterære respons på racisme på amerikansk. Billie Holiday og Beyonce akkompagnerer.
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Kattemord, åh kattemord...

14. feb. 2018 kl. 21:03
Hvad har en makaber anti-kattebog og en æstetisk billedbog om livets gyldne øjeblikke tilfælles?...
Hvad har en makaber anti-kattebog og en æstetisk billedbog om livets gyldne øjeblikke tilfælles? De er begge billedbøger, tegnet og fortalt til voksne. Det norske makkerpar, forfatteren Lars Saabye Christensen og illustratoren Stian Hole, har sammen bedrevet den lyriske billedbog 'Sande glæder'. På samme måde har Dennis Gade Kofod og Anna Margrethe Kjærgaard skrevet og tegnet billednovellaen 'Kattemand, åh Kattemand' om Aksel, der elsker fugle og måske hader katte - men hvad kom først, ordene eller billederne? Synstolker Stine Schwennesen gæster programmet og beskriver billederne for lytterne. Og så tager vi på byvandring ved Dronning Louises Bro, hvor tegneseriekunstner Nilas Røpke Driessens tegneserie 'Lars fra Marketing' udspiller sig.
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.
Hør Rikke Houds podcast om de forsvundne katte på Bornholm. Podcastserien er lavet i samarbejde med Third Ear og Politiken:
www.politiken.dk/podcast/art5961989/Ny-miniserie-unders%C3%B8ger-katte-mysterium-p%C3%A5-Bornholm

Sidste episode om Caroline og Anne Sofie, som laver porno - og både står foran og bag kameraet

Forskerne kalder tarmen for menneskets anden hjerne

Det mener produceren bag The Push, Jacob Juhl

Thomas Skov taler med fædre om forholdet til deres fædre - for selv at kunne være en god far

På højskolerne ville Grundtvig vække folkeånden med sang, poesi og fortælling

Gallafesten er lige om hjørnet, vennerne glæder sig, men Mathilde kan kun tænke på voldtægten