Skønlitteratur på P1: Den døde og det levende | P1 | DR

Skønlitteratur på P1: Den døde og det levende

Sendt første gang d.

Efter sin mors død blev Leonora Christina Skov fri til at skrive den bog, hun længe havde vidst,...

Efter sin mors død blev Leonora Christina Skov fri til at skrive den bog, hun længe havde vidst, hun måtte skrive, men ikke turde skrive. Romanen 'Den, der lever stille' handler om, hvordan forholdet til moren forliste, da Leonora sprang ud, og om hvordan de to først blev genforenet, da moren fik en kræftdiagnose. Og så handler fortællingen om alt det imellem de skelsættende begivenheder, om sorgen ved aldrig at lære sin mor at kende og om detektivarbejdet i at sammenstykke en tabt fortid. Også svenske Birgitta Trotzigs digtsamling 'Anima' handler om at binde tingene sammen, men her er det selve verden, der skal forenes af et poetisk blik, der ser liv og død i stort og småt. Forfatterne Emeli Bergman og Maria Hesselager, som har oversat digtene til dansk, gæster programmet.
Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Næste udsendelse

P1, 28. mar. 2018 kl. 11:03

Et aktuelt ugemagasin med nyheder, reportager og samtaler om interessante tendenser og nødvendig litteratur. En time i selskab med de vigtigste forfattere og andre bogfolk med noget på hjerte. Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Mere Skønlitteratur på P1

Skønlitteratur på P1: Mennesket i midten

21. mar. 2018 kl. 11:03
Forbi og Granit, to tostavelsesord, simple, uforudsigelige titler på ny dansk litteratur, der han...
Forbi og Granit, to tostavelsesord, simple, uforudsigelige titler på ny dansk litteratur, der handler om os mennesker og vores følelser. Pia Juul har med digtsamlingen Forbi skrevet en række hverdagsanekdoter fra et jeg i bybilledet, på ferie, i hjemmet, lyriske fortællinger om vrede, glæde og frustrationer over tilværelsen. Samlingen rummer også en række biografiske digte om litterære skikkelser m.m. Julia Butschkows Granit er en samling noveller om mennesker med risiko for at tippe i afgrunden. Begge forfattere gæster studiet i Skønlitteratur på P1, og vi taler med dem om deres nye bøger, der begge udkommer i denne uge.
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Digtere og dagsordener

14. mar. 2018 kl. 11:03
Forfatterne er tit engagerede i deres samfund - lige fra velfærdsdebatten i 1960'erne til nutiden...
Forfatterne er tit engagerede i deres samfund - lige fra velfærdsdebatten i 1960'erne til nutidens klimakrise. Elsa Gress proklamerede i 70'erne, at der var brug for fokus på klima og økologi, og forfattere som Villy Sørensen og Erik Knudsen stillede kritiske spørgsmål til samfundsindretningen? Professor Lasse Horne Kjældgaard undersøger i "Meningen med velfærdsstaten. Da litteraturen tog ordet - og politikerne lyttede" forholdet mellem forfattere og politikere som meningsdannere. Lasse Horne Kjældgaard gæster studiet, og vi taler med ham om, hvad der sker, når digtere sætter dagsordener. Og så får vi besøg af den debuterende forfatter Silja E. K. Henderson, som netop har brugt litteraturen til at beskrive krisernes betydning for samfund og politik i sin nye genrehybrid 1,7 tipping point.
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Retur til Lagoa Stangerup!

7. mar. 2018 kl. 11:03
Vi bringer en fornyende læsning af Henrik Stangerups historiske roman Vejen til Lagoa Santa fra 1...
Vi bringer en fornyende læsning af Henrik Stangerups historiske roman Vejen til Lagoa Santa fra 1981! I det 19. århundrede grundlagde den danske videnskabsmand Peter Wilhelm Lund palæontologien som studie ved en udgravning i Brasiliens dengang tætbevoksede jungle. Peter W. Lund fandt knogler fra fortidsvæsener og artsbestemte bl.a. sabeltigeren. Men i en alder af blot 44 år indstillede forskeren uforklarligt sin spirende karriere - hvorfor? Det taler Nanna Mogensen med Stangerup-ekspert Celine Haastrup om. Og så skal vi høre Henrik Stangerups egen beretning om hans opdagelse af eventyret om naturforskeren Peter W. Lund, hans imponerende fund og hans forskningsteori, der resulterede i forfald.
Kasper Lykke Hansen viser P. W. Lunds knoglesamling frem på Zoologisk Museum og forklarer fundenes betydning for videnskaben.
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Genlyd fra Grønland

28. feb. 2018 kl. 11:03
"Harmoni og lykke duer ikke i skønlitteraturen. Men længslen efter harmoni gør". Det siger forfat...
"Harmoni og lykke duer ikke i skønlitteraturen. Men længslen efter harmoni gør". Det siger forfatteren Kim Leine, der netop nu udgiver sin nye roman, Rød mand/ Sort mand (den anden roman i grønlandstrilogien og efterfølgeren til den stærkt prisbelønnede Profeten fra Evighedsfjorden fra 2012). Og der er heller ikke meget harmoni og lykke i romanen. Til gengæld er der masser af længsel. Vi er i Grønland, 1724. Da rød mands kone dør, må han overdrage sin syge søn til sort mand. Drengen overlever - men hvem har nu magten over ham og hans sjæl? Hvem er den røde mand, og hvem er den sorte? Kim Leine tematiserer kampen om Grønlands sjæl i 1700-tallet, som symbolsk kommer til udtryk ved det konfliktfyldte forhold mellem den røde mand, som er en grønlandsk åndemaner, og den sorte mand, kristenmissionæren Hans Egede. Deres rivalisering giver genlyd mellem fjeldene. Vi taler med Kim Leine om romanen - og teaser for efterfølgeren...
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: De retoucherede lig

21. feb. 2018 kl. 11:03
I 1930 blev to sorte mænd, der var anholdt og mistænkt for mord og voldtægt, hevet ud fra fængsle...
I 1930 blev to sorte mænd, der var anholdt og mistænkt for mord og voldtægt, hevet ud fra fængslet af en vred folkemængde i Marion, Indiana. De to mænd blev banket og lynchet i et træ. På et fotografi fra dengang ser man folk samle sig under de dinglende lig, og en mand peger op mod dem, mens han stirrer direkte ind i kameraet med et stift blik. Fotografiet optræder i den amerikanske digter Claudia Rankines Statsborger, en samling af digte, tekster, filmmanuskripter m.m., som undersøger racismens status i nutidens USA. Men der er noget galt med fotografiet! Claudia Rankine har retoucheret ligene væk, hvilket kun forstørrer motivets makabre tragedie. I marts udkommer Claudia Rankine for første gang på dansk. Hendes danske oversætter, digteren Victor Boy Lindholm, gæster studiet til en samtale om den litterære respons på racisme på amerikansk. Billie Holiday og Beyonce akkompagnerer.
Værter: Nanna Mogensen og Klaus Rothstein.

Stemningen i klassen er trykket

Ugens gæst er i studiet - ugens heldige lytter er langt væk fra Danmark

Palmeolie er billig at bruge, men virkelig dyr på CO2-regnskabet

Morten Albæk og Thomas Skov taler om balancen mellem omsorg og at hærde børn til livet

10 dages meditationskursus - hvor svært kan det være?

Caroline og Anne Sofie synes ikke, at udbuddet gør noget for dem og så må man jo gøre det selv